Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2013
Asocijacija Medija
No.196
U OVOM BROJU
Asocijacija Medija: Konkretne primedbe za suštinska poboljšanja nacrta zakona o informisanju
Asocijacija Medija: Radna grupa za obrazovanje utvrdila širi spisak tema za organizaciju seminara tokom 2013. godine
"Alo" sa većom prodajnom cenom
Hrvatska: Prepolovljen PDV za štampane medije
Kupci veruju oglasima iz dnevnih novina i magazina
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA

Skupom u Beogradu završena je serija okupljanja posvećenih javnoj raspravi o nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima. Uvodničari na inače izuzetno posećenom skupu bili su Bratislav Petković, ministar kulture, Vensan Dežer, Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije i Pola Tide, zamenica šefa misije OEBS-a u Srbiji. U nameri da doprinesu izradi što kvalitetnijeg i za sve prihvatljivog zakona predstavnici medijske zajednice, koja okuplja članice medijske koalicije (UNS, NUNS, NDNV, Anem i Lokal Pres) i Asocijaciju medija izneli su niz konkretnih primedbi na nacrt zakona koje su istovremeno i u formi konkretnih pisanih predloga dostavili Ministarstvu kulture uz očekivanje visokog stepena razumevanja i kooperativnosti u pogledu zaštite interesa medijske industrije. Inače i na beogradskoj sesiji, baš kao i na prethodno održanim skupovima u Novom Sadu, Novom Pazaru i Nišu najviše nesporazuma i sporenja je bilo na temu privatizacije medija, načina budućeg finansiranja i rokova za izlazak države iz vlasništva u medijima.


ASOCIJACIJA MEDIJA: KONKRETNE PRIMEDBE ZA SUŠTINSKA POBOLJŠANJA NACRTA ZAKONA O INFORMISANJU

U okviru javne rasprave o nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima, nakon skupa održanog u Beogradu, a saglasno ranijim stavovima i odlukama Upravnog odbora Asocijacije medija Ministarstvu kulture i informisanja dostavljene su ažurirane primedbe na pojedine predloge zakonskih rešenja. Najveći broj primedbi odnosi se na nepotrebnu prenormiranost nacrta zakona, posebno u delovima koji se odnose na oblasti gde se vrlo precizno regulišu Zakonom o privrednim društvima, Zakonom a Agenciji za privredne registre, Zakonom o zaštiti konkurencije i Zakonom o registraciji privrednih subjekata. U kontekstu sadržaja ovih zakona Asocijacija medija je predložila i očekuje brisanje niza nepotrebnih članova kojima se uređuju oblasti i poslovi koji su već precizno uređeni drugim zakonima. Istovremeno Asocijacija medija insistira i na preciznom formulisanju svih članova nacrta zakona koji se odnose na rok za izlazak države iz vlasništva u medijima kao i na prestanak budžetskog i prelazak na projektno finansiranje.


ASOCIJACIJA MEDIJA: RADNA GRUPA ZA OBRAZOVANJE UTVRDILA ŠIRI SPISAK TEMA ZA ORGANIZACIJU SEMINARA TOKOM 2013. GODINE

Radna grupa za obrazovanje koja je odlukom Upravnog odbora Asocijacije medija formirana početkom 2012. godine sa ciljem da budu organizovane dodatne edukacije zaposlenih u medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije, pripremila je širi spisak tema koje bi mogle da posluže kao osnov za organizaciju stručnih seminara tokom 2013. godine. Od ukupno 16 tema elaboriranih sa vodećim novinarima iz oblasti ekonomije, radna grupa će u najkraćem roku Upravnom odboru Asocijacije, ali i poslovnim partnerima, koji su do sada pokazali veliko razumevanje za dodatnu edukaciju novinara, ponuditi šest odabranih tema na osnovu kojih će biti organizovani specijalizovani seminari posvećeni unapređenju izveštavanja o temama iz pojedinih oblasti od interesa za medijske kuće i širu zajednicu. Da podsetimo Asocijacija medija je tokom 2012. godine u saradnji sa OEBS-om, IREX-om, Srpskom privrednom fondacijom i kompanijom Continentalwind organizovala seminare posvećene izveštavanju o temama iz oblasti makro ekonomije, energetike i poljopšrivrede, koji su okupili 35 novinara i više od 50 predavača iz zemlje i sveta. U okviru ovih seminara učesnici su imali prilike da znanja dopune i na studijskim putovanjima u Sjedinjene Američke Države, Dansku i Rumuniju.


„NOVOSTI“ ODABRALE DOBITNIKE NAGRADA ZA NAJBOLJA ARHITEKTONSKA OSTVARENJA

Najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u prošloj godini je Centar za smeštaj dece i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom "Sunce" arhitekte Predraga Milutinovića na Bežanijskoj kosi. Ovo je jednoglasna odluka žirija Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija) koja je nastavila višedecenijsku tradiciju "Borbine" nagrade za najbolje arhitektonsko delo izvedeno u prošloj godini. Za najuspešniji studenski rad odabran je projekat Nemanje R. Vukovića - poslovni objekat sa restoranom u prizemlju na uglu Takovske i Ulice Draže Pavlovića. Na ovogodišnji Konkurs za arhitekturu prispelo je 16 ostvarenja i 63 studentska rada. Žiri je zasedao u sastavu: arhitekte Branislav Mitrović (predsednik), dr Aleksandar Kadijević, Zorica Savičić, Siniša Temerinski i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić. Otvaranje izložbe i uručenje nagrada održaće se u ponedeljak, 1. aprila u galeriji "Ozon".


TELEKOM SRBIJA OPREMIO RENOVIRANO ODELJENJE NA DEČJOJ KLINICI U TIRŠOVOJ

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) donirala je sredstva pomoću kojih je opremljeno renovirano Odeljenje abdominalne hirurgije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. Nakon radova koji su trajali tri meseca, u odeljenju su mesto našli i novi, medicinski savremeniji kreveti koji će najmlađim pacijentima omogućiti udobniji boravak tokom post-operativnog perioda. Povodom otvaranja renoviranog odeljenja, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija, Marija Bošković ukazala je na praksu kompanije da već dugi niz godina ulaže u poboljšanje uslova za lečenje u zdravstvenim ustanovama, pre svega u onim ustanovama u kojima lekarsku pomoć dobijaju najmlađi. „Na taj način doprinosimo da uslovi za boravak deci u ovakvim ustanovama budu bar malo prijatniji. Kada je reč o Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, pored ove donacije, pomogli smo i renoviranje Odeljenja za dečju dijalizu. Ovom prilikom pozvala bih i druge  društveno odgovorne kompanije da nam se pridruže i pomognu rad svih zdravstvenih ustanova u Srbiji“, izjavila je Marija Bošković. Telekom Srbija kroz različite aktivnosti doprinosi razvoju društva i pomaže zajednicu u kojoj posluje.


KONKURS ZA NAJBOLJU NOVINSKU FOTOGRAFIJU GODINE

Novinska agencija „Beta“ raspisala je konkurs „Betina fotografija godine“. Pravo na učešće imaju profesionalni fotoreporteri sa fotografijama snimljenim u jugoistočnoj Evropi. Konkurs je otvoren do 19. aprila 2013. godine. Prva nagrada iznosi 1.000 evra, druga 750 evra, a treća 500 evra. Imena dobitnika biće saopštena na otvaranju izložbe. Izložba “Betina fotografija godine” biće otvorena 16. maja, u centru "Zira" u Beogradu. Članovi žirija ovogodišnjeg konkursa su Savo Prelević (dnevnik Vijesti, Crna Gora), Igor Nobilo (predsednik Zbora fotoreportera Hrvatske), Dragan Kujundžić (Asocijacija fotografskih autora, Beograd), Aleksandar Kelić (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd) i Nenad Petrović (Beta). Propozicije i prijave za konkurs nalaze se na sajtu Novinske agencije Beta: www.betafotokonkurs.com


POŠTA OBELEŽAVA 130 GODINA TELEFONIJE U SRBIJI

Milan Krkobabić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), otvorio je u PTT muzeju izložbu postavljenu povodom značajnog jubileja – 130 godina od uspostavljanja prve telefonske linije i prvog telefonskog razgovora u Srbiji. „Pažnju javnosti skrećemo na izložbu PTT muzeja, koja potvrđuje da je Pošta postala nosilac tehnološkog razvoja u Srbiji pre više od sto godina, što je danas čini jednim od glavnih državnih stožera tehnološkog, privrednog i ekonomskog razvoja moderne Srbije. Razvijajući svoju osnovnu delatnost, prenos pisama i robe, Pošta je paralelno pratila svetska dešavanja i samo sedam godina od pronalaska telefona uspostavila telegraf i telefonski saobraćaj u Srbiji, videći komunikaciju kao važnu sponu jednog društva sa svetom. Danas su pored tradicionalnih usluga pridodati i brojni elektronski servisi, utemeljeni na razvoju informacionih tehnologija”, istakao je Milan Krkobabić. Zasluga za uspostavljanje prve telefonske linije u Srbiji pripada Pantelejmonu- Panti Mihajloviću, koji je 14. marta 1883. godine povezao Geografsko odeljenje Ministarstva vojnog, smešteno na prvom spratu zgrade „Tri lista duvana” i inženjersku kasarnu, koja se nalazila preko puta Botaničke bašte. Prvi razgovor vodili su vojni ministar Tihomilj-Teša Nikolić i kapetan Kosta Radosavljević. Postavka „130 godina telefonije u Srbiji” ilustruje kratak pregled istorijskog razvoja telefonskog saobraćaja i načine prihvatanja nove tehnologije, sa najznačajnijim datumima i osvrtom na uticaje koje je telefon izvršio na svakodnevni život i rad ljudi u našoj zemlji Izložba je otvorena do 20. maja i biće uključena u manifestaciju Noć muzeja.


„DELTINOJ“ ZADUŽBINI NAGRADA „NOVOSTI“ ZA ARHITEKTURU

Deltina zadužbina, Centar „Sunce“ na Bežanijskoj kosi, dobitnik je tradicionalne nagrade za arhitekturu koju dodeljuje Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija). Zgrada Centra za smeštaj i boravak dece i omladine sa invaliditetom delo je arhitekte Predraga Milutinovića. Zgradu je gradu Beogradu prošle godine poklonila Delta Fondacija, kao prvu zadužbinu u Srbiji posle Drugog svetskog rata. U obrazloženju stručnog žirija “Novosti” kaže se da je zgrada Sunca “projektovana sa jednostavnim pristupom, nenametljivo, kao spoj tradicije i modernog izraza, asketski tretirajući prostor, neopterećujući se onim šta treba da predstavlja, već kome treba da služi”. "Sunce“ je ustanova za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, sa mogućnošću prenoćišta. Namenjen je za rad sa različitim tipovima i dobi korisnika, radi njihove edukacije i što bolje inkluzije i socijalizacije. Brižljivo sam osluškivao želje budućih korisnika, sa kojima sam neprekidno sarađivao u toku projektovanja. U stvari, celokupan projektantski tim, i tim donatora i predstavnika Centra razvili su optimalnu šemu objekta koja je zadovoljila sve potrebe budućih korisnika, poštujući visoke standarde projektovanja i gradnje”, izjavio je Predrag Milutinović, arhitekta  kompanije Delta Real Estate.


DESET MANJINSKIH IZDANJA U SISTEMU ODITA

Predstavnici deset manjinskih izdanja prijavili su svoje listove za ulazak u ABC sistem.
"Magyar Szo", dnevnik na mađarskom jeziku uvodi u reviziju svoje nedeljne podlistke – „Sport" (ponedeljak), "Poljoprivrednik" (utorak), "Tinejdžeri" (sreda), "TV" (četvrtak).
"Hlas ljudu" (Glas naroda) nedeljnik na slovačkom jeziku, koji je osnovan 1944. godine. Izlazi svake subote i namenjen je informisanju Slovaka u Vojvodini.
"Ruske slovo" (Reč Rusina) je nedeljnik na rusinskom jeziku koji je osnovan 1945. godine. Izlazi svakog petka i namenjen je informisanju Rusina."Het nap" (Sedam dana) je nedeljnik na mađarskom jeziku koji je osnovan 1946. godine i izlazi sredom. "Libertatea" (Sloboda) je nedeljnik na rumunskom jeziku i osnovan je 1945. godine. Izlazi subotom i namenjen je očuvanju i promovisanju vrednosti predstavnika rumunske zajednice u Vojvodini i u istočnoj Srbiji."Csaladi Kor" (Porodični krug), nedeljnik na mađarskom jeziku koji izlazi četvrtkom i koji se odituje od 2010. godine, priključiće se ovoj grupi. Cilj je da se manjinskim medijima omogući da se povežu kako bi kroz konsolidaciju oglasnog prostora, zahvatili veći deo prihoda od oglasa. Izveštaji o prodaji ovih naslova će biti dostupni članovima nakon inicijalne revizije u junu 2013. godine i predstavljaće prve zvanične podatke o tiražima manjinskih medija u Srbiji, a i u regionu.


NA KIOSCIMA NOVI BESTSELER „NOVOSTI“

Pred čitaocima je šokantna hronika o vremenu kada je mafija pokušala da vlada državom. Svedočenje pukovnika kriminalističke policije Mileta Novakovića o svetu kriminala u periodu od 2000. do 2003. godine. Knjiga nudi  istinu o odredu smrti, koji je sejao strah Srbijom, o Zemunskom klanu, koji je izvršio tridesetak ubistava, na desetine drugih krivičnih dela, prodao na stotine tona heroina, o surovim metodama, koji su korišćeni prilikom otmica Miroslava Miškovića, Milije Babovića, Bojana Matijevića, Suada Musića, Stefana Živojinovića, Svetozara Obradovića, Milenka Aleksića, Vuka Bajruševića, Dragoslava Vukovića, Duška Krstovića, o mafiji koja je ubistvom premijera Zorana Đinđića pokušala da preuzme rukovođenje državom. Knjiga Mileta Novakovića "Otmice zemunskog klana“ je 194. naslov objavljen u izdanju Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija), prodaji je na svim kioscima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, po ceni od 450 dinara, odnosno 4.5 evra i 9 KM. Prvo izdanje štampano je u tiražu od 18.000 primeraka.


PINK ZABRANJEN U MAKEDONIJI!

Regionalni televizijski provajder Total TV neće emitovati kanale Televizije Pink u Makedoniji zbog korišćenja naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Savet za radiodifuziju Makedonije zatražio je prekid emitovanja sve dok se Pink ne izvini Makedoniji zbog korišćenja ovog termina. SRD traži i isplatu novca koji ova televizija duguje Savetu za radiodifuziju, kao i isplatu zaostalih plata zaposlenima u makedonskom Pinku, navodi se u saopštenju Total TV.


KONKURS ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država raspisalo je konkurs za dodelu Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. Nagrada će biti dodeljena u tri kategorije: štampani mediji, elektronski mediji (televizija i radio) i onlajn mediji. Za nagradu mogu da konkurišu autori radova objavljenih od prvog aprila 2012. do prvog aprila 2013. godine, a rok za prijavu je 4. april. Tri nominovana rada u svakoj kategoriji biće objavljena na sajtu NUNS-a, a pobednici će biti proglašeni na svečanosti dodele nagrada. Pobednici će biti nagrađeni sa po 1.200 američkih dolara. Detalje o konkursu i formular za prijavu mogu se naći na sajtu NUNS-a: www.nuns.rs


PROŠIRENA NADLEŽNOST SAVETA ZA ŠTAMPU

Građani i institucije, koji smatraju da su oštećeni, mogu podnositi žalbe Savetu za štampu i na sadržaje koje objavljuju novinske agencije i informativni veb portali. Nedavnim izmenama Statuta Saveta za štampu, samoregulatornog tela koje prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima, proširena je njegova nadležnost time što je omogućeno da mu pristupe i onlajn mediji koji nemaju štampana izdanja, kao i novinske agencije.
Izmenama Statuta Saveta za štampu takođe je omogućeno Komisiji za žalbe ovog tela da se ubuduće izjašnjava i o tome da li je prekršen Kodeks novinara u onim medijima koji nisu prihvatili nadležnost Saveta, što do sada nije bilo moguće. Kako se ističe u saopštenju Saveta za štampu, Komisija za žalbe će u ovakvim slučajevima davati mišljenje koje takvi mediji nisu u obavezi da objave, ali će ono biti javno saopšteno. Osnivači Saveta za štamu su Asocijacija medija, NUNS, UNS i Lokal Press.


„ALO“ SA VEĆOM PRODAJNOM CENOM

Dnevni list „Alo“, jedan od najtiražnijih listova u Srbiji povećao je polovinom marta prodajnu cenu sa 15 na 20 dinara i time se donekle primakao cenama sličnih dnevnih listova. Inače prema podacima koje je Asocijacija medija prikupila krajem februara 2013. prosečne prodajne cene dnevnih listova u regionu su bile: Austrija – 1,5 evra; Slovenija – 1,22 evra; Hrvatska – 0,88 evra; Crna Gora – 0,63 evra; BiH – 0,47 evra i Makedonija – 0,22 evra. U istom periodu prosečna cena dnevnih listova u Srbiji je bila 0,27 evra.


ŠEST NOVIH KNJIGA IZ EDICIJE „DEČJI KLASICI" U IZDANJU „NOVOSTI“

Posle velikog uspeha dva kola edicije "Dečji klasici", koja su prodata u tiražu od 120.000 primeraka, Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) je za male i mlade knjigoljupce priredila novu čitalačku poslasticu - šest novih knjiga, koje će se pojaviti na kioscima. Prva od njih, svetski popularno delo "Tarzan", iz pera američkog pisca Edgara Rajsa Barouza, na kioscima je od srede, 20. marta, po ceni od samo 69 dinara. Svaka naredna knjiga biće prodavana po ceni od 149 dinara. Knjige će pojaviti i na kioscima u Crnoj Gori i  Republici Srpskpj, prva knjiga za 0.7 evra, odnosno 1.4KM, a sveka sledeća za 1.5 evra, ili 3 KM. Posle priče o kralju džungle, na kioscima će 27. marta naći "Jovanka Orleanka" Marka Tvena, sedam dana kasnije neodoljivi "Krcko Oraščić" E.T. A. Hofmana, 10. aprila stiže "Doktor Dulitl" Hjua Loftinga, sedam dana kasnije "Biberče" Đorđa Lobačeva, a 24. aprila - "Sinbad moreplovac" iz "1001 noći".    Da podsetimo, u prvom kolu "Dečjih klasika" objavljeni su "Troja" Gustava Švaba,  "Tom Sojer" Marka Tvena "Guliverova putovanja" Džonatana Svifta, "Božićna priča" Čarlsa Dikensa, "Tajna napuštenog vrta" Frensisa Berneta i "Tri musketara" Aleksandra Dime. Usledilo je i drugo kolo, u kojem su izašli: "Ben hur" Luisa Volasa, "Robinzon Kruso" Danijela Defoa, "Pčelica" Anatola Fransa "Ajvanho" Valtera Skota, "Car Saltan" A.S.Puškina i "Hajdi" Johane Špiri.  Kompanija "Novosti" već devet godina razvija sopstveno izdavaštvo, za to vreme prodto je više od sedam miliona knjiga i tako je ova kompanija postala najtiražniji srpski izdavač. 


NOVO IZDANJE – „BLIC ŽENA ALTERNATIVNA MEDICINA“

Redakcija „Blic žene“ i izdavačka kuća Ringier Axel Springer (član Asocijacije medija) lansirali su 13. satelitsko izdanje „Blic žene“, i to je magazin „Blic žena Alternativna medicina“. U toku 2013. biće objavljena četiri broja novog magazina: prolećni, letnji, jesenji i zimski. Prvi broj ima 64 strane, dimenzije su 210x297 mm, štampan je u 40.000 primeraka na ilustracionoj roto hartiji, a košta 39 dinara. Magazin se bavi alternativnim metodama lečenja koje su registrovane u Ministarstvu zdravlja Srbije. Obuhvata teme iz oblasti prirodne medicine, zdrave ishrane, zdravog načina života, pozitivne psihologije i ostalih oblasti koje mogu da pomognu savremenom čoveku da živi u ravnoteži sa sobom i prirodom


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

HRVATSKA: PREPOLOVLJEN PDV ZA ŠTAMPANE MEDIJE

Hrvatska vlada je u okviru izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost tokom marta 2013. godine donela odluku kojom je PDV za štampane medije u Hrvatskoj – prepolovljen. Dosadašnja stopa PDV od 10 procenata svedena je na 5 čime se Hrvatska, između ostalog, odazvala apelu Evropske asocijacije novinskih izdavača upućenom vladama svih evropskih zemalja sa sugestijom da se zbog izrazito teške ekonomske situacije štampanim medijima PDV, ili ukine ili svede na minimalan procenat. Hrvatski premijer Zoran Milanović ovim povodom je izjavio da je reč o poslednjoj meri hrvatske vlade usmerenoj ka pomoći štampanim medijima i da će oko svega ostalog morati sami da se snalaze.  Srpski izdavači su se u proteklom periodu u više navrata obraćali nadležnima sa ovakvim predlogom ali do sada nije bilo pozitivne reakcije uprkos dramatičnoj ekonomskoj situaciji u kojoj su štampani mediji.


NOVA SADRŽAJNA STRUKTURA „ŠTERNA“

Od 14. marta na tržištu je osvanuo nemački nedeljnik „Štern“ sa novim sadržajnim konceptom. Uredništvo i poslovodstvo smatra da će nova struktura obezbediti budućnost ovog magazina. U pvom segmentu pod nazivom „Ove nedelje“ prezentirane su aktuelne fotografije sa temama i sadržajima. Zatim sledi segment koji predstavlja „srce“ magazina, gde se mogu naći velike fotografije, reportaže, portreti ili eseji, koji su u fokusu interesovanja. Naredni segment „Ekstra“ je orijentisan prema potrošačkim interesovanjima čitalaca. U ovom delu magazin će se u svakom drugom broju baviti i servisnim temama kao što su na primer: automobhili, finansije, ishrana, ili moda. Zadnji deo magazina „Žurnal“ biće posvećen kulturi, stilu življenja, putovanjima, jelu i piću.


„VEGGI“ U  PRODAJI OD 20. MARTA

Na prodajnim mestima u Nemačkoj pojavilo se 20. marta test izdanje „Veggie“ namenjeno čitaocima koje interesuje vegetarijansko kuvanje. Kupcima će u ovom izdanju, koje se pojavljuje jednokratno, biti ponuđena kreativna i laka uputstva za pripremu vegetarijanske hrane sa kompletnim receptima.. Pored toga, magazin će čitaocima ponuditi zanimljive ideje, odnosno tekstove o zdravom stanovanju i uređenju stambenog prostora. Ovaj medij dolazi iz kruga izdavača „burdafood.net“ u tiražu od oko 100.000 primeraka i po ceni od 4,95 evra. Zavisno od rezultata prodaje izdavač će odlučiti o izlaženju novih brojeva ovog magazina.


POSEBAN FUDBALSKI DODATAK U „BILDU“ ZA RURSKU OBLAST

Od 8. marta na području rurske oblasti u Nemačkoj pojavio se (a tako će biti i svakog narednog petka) poseban dodatak na osam strana posvećen fudbalu u ovoj oblasti. Dodatak će biti na tabloidnom formatu sa aktuelnim informacijama u okviru dnevnog izdanja Bilda. U ovom dodatku će biti posvećena veća pažnja i prostor velikim, ali i malim klubovima iz Rurske oblasti


USA: PRIHODI OD OGLAŠAVANJA PORASLI ZA TRI PROCENTA

Jedna od vodećih američkih agencija za praćenja zbivanja u oblasti oglašavanja i marketinga – Kantar Media saoštila je da su ukupni prihodi od oglašavanja u USA tokom 2012. godine porasli za tri procenta. Ovakvim porastom došlo se do ukupne cifre od 140 milijardi dolara. „Glavni krivci” za porast prihoda od oglasa su Olimpiske igre i predsednički izbori u SAD. Inače 2012. godina je treća zaredom u kojoj u USA lagano rastu prihodi od oglašavanja.


PORTUGAL: “ELLE” NA NOVOM – MANJEM FORMATU

Obeležavajući 25 godina od izlaska iz štampe pevog broja redakcija Portugalskog izdanja magazina „Elle” odlučila se na hrabar potez koji podrazumeva smanjenje dosadašnjeg formata i novi dizajn. Novi format, umesto dosadašnjeg, biće 27,2 x 20,6 santimetara, a startovaće u maju 2013. godine. Prema podacima odita portugalski „Elle” se mesečno prodaje u tiražu od 35.649 primeraka, a dostiže čitanost od 78.000 čitalaca po broju.


… I U AUSTRALIJI SMANJUJU FORMATE

Australijska izdavačka kuća Fairfax Media početkom marta je započela novu izdavačku eru menjajući formate svoja dva dnevna lista: „The Sundey Morning Herald” i „The Age”. Menadžment kompanije saopštio je da izlazeći u susret željama čitalaca dosadasnji „broadsheet” format ova dva dnevna lista menja i prelazi na tzv „compact format”.  Dimenzije novog formata su 37,46 x 27,94 cm i predstavljaju značajnu uštedu u potrošnji roto papira.


BEČ PONOVO DOMAĆIN EVROPSKOG NOVINSKOG KONGRESA

Glavni grad Austrije – Beč i ove godine će biti domaćin Evropskog novinskog kongresa. Kongres okuplja medijske stručnjake iz čitave Evrope koji će prezentovati najnovije projekte iz oblasti izdavaštva, govoriti o tome ko proizvodi najbolje dizajnirane novine u Evropi, ko nudi najbolje onlajn verzije novina, kao i o mnogim dugim zanimljivim temama iz oblasti izdavaštva. Kongres će biti održan od 5. do 7. maja 2013. godine, a opširnije informacije vas očekuju na internet adresi: www.newspaper-congress.eu


KUPCI VERUJU OGLASIMA IZ DNEVNIH NOVINA I MAGAZINA

Rezultati koje je finska istraživačka agencija sprovela u 12 zemalja Evropske unije među više od 700 potrošača više su nego ohrabrujući kada su u pitanju štampani mediji. Najviše potrošača, čak 63 odsto veruje oglasima objavljenim u dnevnim novinama i magazinima. Na drugom mestu po poverenju je tv sa 41 odsto, a na poslenjem je internet sa 25 procenata. Kada je reč o štampanim medijima rezultati su sjajni i kada je reč o odgovoru na pitanje kako se odlučuju za kupovinu. Čak sedam od deset ispitanika tvrdi da je najznačajniji faktor za donošenje odluka o kupovini oglas objavljen u dnevnim novinama, ili magazinima.


GEO U TURSKOJ I MONGOLIJI

Od početka marta su u Turskoj počeli da izlaze licencni magazini Geo i Geo Sasion, kao projekti u okviru najveće izdavačke kuće u ovoj zemlji Dogan Burda.  Od aprila će se na tržištu Mongolije pojaviti Geo kao izdanje Global Press Media. Turska izdanja Geo i Geo Sasion bazirana su na osnovu koncepta centralne redakcije Geo internacional. Prodajna cena ovih izdanja je 8 turskih lira, ili okruglo 3,40 evra. Mongolsko izdanje će biti na lokalnom jeziku, a početni tiraž ovog izdanja će biti oko 10.000 primeraka.


NJUZVIK PONOVO NA NEMAČKIM KIOSCIMA

Krajem 2012. godine izdavač nemačkog izdanja časopisa Newsweek saopštio je da će ubuduće ovaj list biti samo u digitalnom formatu. Ali ovaj ugledni časopis ponovo se našao na kioscima u Minhenu, Frankfurtu na Majni, Hamburgu i Berlinu kao izdanje na engleskom jeziku. Ubuduće će se ovo izdanje za Nemačku pojavljivati svakog četvrtka (ranije je izlazilo ponedeljkom), a cena će biti 4,50 avra.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde