Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2012
Asocijacija Medija
No.172
U OVOM BROJU
Dulić u Asocijaciji Medija
Novosti dodelile nagrade za arhitekturu
Proglašen Blic Preduzetnik 2011
Čitanje pa štrikanje
Gazda Ryanair protiv "idiota" iz ASA
Britanija: Gasi se PCC
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

DULIĆ U ASOCIJACIJI MEDIJA

Ministar u za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić posetio je sedište Asocijacije medija i bio gost glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije. Prvu posetu Asocijaciji medija ministar Dulić je iskoristio da prisutne detaljno informiše o aktivnostima Ministarstva, zakonima koji su usvojeni i koji bi, pre svega, trebalo da donesu poboljšanje u oblasti zaštite životne sredine, naporima koje Ministarstvo čini na planu održanja građevinskog sektora, kao i naporima da se legalizacija bespravno podignutih objekata što efikasnije sprovede. Posebnu pažnju Oliver Dulić posvetio je u izlaganju o preduslovima koji su stvoreni za pokretanje zajedničkih biznis projekata javnog i privatnog sektora.  

 


„NOVOSTI“ DODELILE NAGRADE ZA ARHITEKTURU

Najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u prošloj godini je Centar za posetioce “Lepenski vir” arhitekata Marije Jovin i Siniše Temerinskog. To je odluka stručnog žirija Kompanije “Novosti” (član Asocijacije medija), koji odlučuje o dodeli  nagrade za najbolje arhitektonsko delo izvedeno u prethodnoj godini. Žiri je u obrazloženju istakao da je Centar za posetioce  ozbiljan poduhvat i kompleksno rešenje, koje je uspešno odgovorilo na niz specifičnih zahteva - od lokacije, ekologije, do dijaloga sa najstarijom evropskom “arhitekturom”, arheološkim nalazištem Lepenski vir. Objekat je podignut na mestu od svetskog kulturnog značaja i po ozbiljnosti nadmašuje ostale radove prispele na Autorski konkurs Kompanije“Novosti”. Na ovaj konkurs je prispelo 16 ostvarenja realizovanih tokom 2011. godine.Među 110 studentskih radova prispelih na konkurs žiri „Novosti“ se opredelio da nagradu dodeli Jeleni Nikolić za projekat  Muzeja na Starom sajmištu  u Beogradu.


PROGLAŠEN „BLIC PREDUZETNIK 2011.“

Dragan Ćirić, vlasnik preduzeća "D-company" iz Babušnice, koje se bavi proizvodnjom delova za automobile proglašen je za “Blic preduzetnika 2011”. Ovu akciju “Blic” (član Asocijacije medija) i Banka Inteza (pridruženi član Asocijacije medija) sprovode već petu godinu za redom. Dalibor Stojičić, menadžer komercijale, primio je nagradu u ime Dragana Ćirića, vlasnika preduzeća "D-Company" iz Babušnice.  Novčani deo nagrade od 30.000 evra, koji je obezbedila Banka Inteza, kako je izjavio laureat biće utrošen za projekat izgradnje industrijskog parka u Pirotu, koji će se prostirati na dve hiljade kvadrata. Uručujući nagradu, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je naglasio da je ona utoliko značajnija jer je dodeljena firmi iz Babušnice, koja je iuzetno nerazvijeno područje u Srbiji. Prilikom odabira najuspešnijeg preduzetnika, žiri se rukovodio kriterijima o profitabilnošću, produktivnošću i likvidnošću preduzeća tokom prethodne poslovne godine, kao i dodatnim pokazateljima: izvoznim rezultatima u 2011. godini i izvoznim potencijalom, brojem zaposlenih i novozaposlenih u prethodnoj godini, asortimanom novoplasiranih prozvoda, tehnološkim inovacijama, orijentaciji ka zaštiti okoline, kao i doprinosu razvoju lokalne zajednice. Razmotreni su poslovni rezultati oko 209 preduzetnika, a po odluci žirija, prednost su imala preduzeća čije poslovanje odlikuje prozvodnja i stvaranje novog.


MEĐUNARODNI RADIO SRBIJA PROSLAVIO 75 ROĐENDAN

Međunarodni radio Srbija obeležio je  jubilej, 75 godina rada, emitujući program na kratkim talasima u sve delove sveta na srpskom i 11 stranih jezika. Radio Jugoslavija - Međunarodni radio Srbija je jedna od najstarijih kratkotalasnih radio stanica čije je emitovanje programa za inostranstvo počelo 8. marta 1936. godine u Kraljevini Jugoslaviji. Direktor radija Milorad Vujović ukazao je, na svečanosti u centru "Sava", da je tom mediju neophodna pomoć države kako bi mogli da budu realizovani svi zadaci koje nameće savremena tehnologija. Program Međunarodnog radija Srbija dostupan je već deset godina i na sajtu www.glassrbije.org, a u novembru 2007. izrađen je i novi sajt uz korišćenje najsavremenijih programa u cilju što bolje preglednosti informacija.


CLS.RS – NOVO CELEBRITY ONLAJN ISKUSTVO

Adria Media Serbija (član Asocijacije medija) pokrenula je novi celebrity i showbiz web portal - Celebrity Life Stream. Na adresi CLS.rs posetioci mogu pronaći sve što se dešava u životima i karijerama domaćih i stranih poznatih ličnosti. CLS.rs je jedinstven po tome što prikuplja informacije sa svih relevantnih sajtova o poznatima. Posetioci imaju mogućnost da vide sve izvore koji su pisali o odabranoj temi, a zatim odluče gde će nastaviti čitanje. Pored aktuelnih vesti ovaj sajt pruža još puno zabavnih sadržaja, anketa, galerija, video snimaka... Jedinstvena mogućnost koju pruža CLS.rs je prilagođavanje naslovne strane prema sopstvenim željama i potrebama posetilaca. Ukoliko posetilac ne želi da prati određene teme, ili poznate ličnosti – jednim klikom može da ih „isključi“ i one se više neće pojavljivati.


POŠTA SPONZOR „ŽUTE MAJICE“

Međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju”, 52. po redu, biće održana od 12. do 19. juna pod sloganom „Turizam i biciklizam zajedno”, najavljeno je na konferenciji za medije  u Turističkoj organizaciji Srbije. Predsednik Organizacionog odbora Goran Petković, državni sekretar za turizam, rekao je da će gradovi domaćini etapa biti Niš, Kragujevac, Bajina Bašta, Pale i Ruma, dok će cilj i svečano proglašenje pobednika trke biti u Beogradu. Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) se ovog puta, posle dugogodišnjeg sponzorstva zelene majice, opredelila da sponzoriše majicu koju nosi najbolji vozač u karavanu – žutu. Miloš Miščević, zamenik generalnog direktora Preduzeća, istakao je da je Pošta najveći biciklistički klub jer ima 1.500 bicikala na kojima poštari pređu sedam miliona kilometara godišnje.


PARTIJAMA PO PET MINUTA

U predstojećoj predizbornoj kampanji jedna izborna lista, ili kandidat moći će dnevno da iznajmi pet minuta vremena na televiziji, ili radio-stanici, a emiterima će biti dozvoljeno da u toku jednog dana prikažu maksimalno 90 minuta plaćenog predizbornog programa, i to isključivo van udarnih termina, propisala je Republička radiodifuzna agencija. Reč je o pravilima koja važe za kampanje u okviru lokalnih, parlamentalnih i predsedničkih izbora, kao i izbora za nacionalne savete manjina, a cilj im je da obezbede ravnomernu zastupljenost svih stranaka - rekao je Goran Peković, član Saveta RRA, i dodao da se kvote neće menjati ni ukoliko predsednički izbori budu raspisani kada i parlamentarni, pokrajinski i lokalni. Televizijske stanice ne mogu ustupiti termine strankama u periodu od 6 do 9 i od 19 do 23 sata, radio-stanice od 6 do 9 i od 15 do 19 časova, a emiteri moraju voditi računa o jednakoj zastupljenosti izbornih lista, odnosno predsedničkih kandidata. Javni servisi, i to ne samo RTS i RTV, već i emiteri čiji je osnivač lokalna samouprava, nemaju pravo da iznajmljuju termine strankama, a stranački funkcioneri koji su na izbornim listama u toku kampanje neće moći da učestvuju u zabavnim programima - navodi Peković.


NOVI STRUČNJACI U TIMU TELEKOMA SRBIJA

Tim Telekoma Srbija je osnažen novim zaposlenim stručnjacima, koji su izabrani na javnom oglasu za prijem 75 radnika u svojim oblastima. Njihov dolazak u kompaniju i početak rada obeležen je svečanim prijemom na kojem su predstavnici menadžmenta, predvođeni generalnim direktorom Brankom Radujkom, novim kolegama poželeli dobrodošlicu.   Predstavljajući menadžment, generalni direktor Branko Radujko, je izjavio da je Telekom Srbija kao odgovorna kompanija značajno smanjila broj zaposlenih u prethodnom periodu, a da nikoga nije otpustila, kao i da je, istovremeno, uspela da unapredi obrazovnu i starosnu strukturu zaposlenih. „Uveren sam da su ovi ljudi još jedna garancija da će Telekom Srbija ostati lider na tržištu i glavni pokretač razvoja celog ICT sektora u zemljama u kojima posluje. Bilo je mnogo izvanrednih kandidata, ali je broj, koji smo mogli da primimo bio ograničen poslovnim planom kompanije.“, naglasio je Branko Radujko. Na javni konkurs za 75 radnih mesta prijavilo se 4.020 kandidata. Najveći broj primljenih stručnjaka angažovan je u oblasti ekonomije, marketinga, i informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim u oblasti ljudskih resursa, strategije, interne revizije, kao i na pravnim i logističkim poslovima.


POČINJE PROBNO EMITOVANJE DIGITALNOG SIGNALA

Televizijski emiteri upoznati su sa planom inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog signala u Srbiji na sastanku u Republičkoj radiodifuznoj agenciji, na kojem su prisustvovali i predstavnici JP Emisiona tehnika i veze, Ministarstva kulture i Ratela. Uoči početka probnog emitovanja digitalnog signala, preduzeće Emisiona tehnika i veze, kao operator i emiter, predstavio je emiterima 15 lokacija za emitovanja signala širom Srbije i upoznao ih sa potrebnim tehničkim uslovima i ugovorom o pružanju usluge multipleksa, distribucije i emitovanja u test mreži. Nakon pribavljanja tehničkih dozvola biće stvoreni uslovi za početak emitovanja digitalnog TV  programa. Očekuje se da će se ubrzo zatim pojaviti i prvi digitalni test signal u etru.


NOVINARI KOJI SU OBELEŽILI ISTORIJU

Promocija knjige „Velikani srpske štampe“ autora Dimitrija Boarova i Vladimira Barovića održana je u punom afmiteatru Filozofskog fakulteta. Osim autora, govorili su i glavni i odgovorni urednik „Politike“ Dragan Bujošević i publicista i novinar Mihal Ramač.  „Većina novinara i onih koji su uz to bili i književnici ostavili su dubok trag, ne samo u novinarstvu nego i u istoriji srpske države“, rekao je Boarov. Autori knjige su kroz pet godina istraživanja obuhvatili 26 ličnosti, a Barović objašnjava da, dok se s jedne strane, u knjizi ne beži od jezika nauke, s druge je ipak pisano zanimljivo i s novinarskim šmekom. Posle promocije knjige, u Centralnoj biblioteci Filozofskog fakulteta otvorena je izložba literature i izvora koju su autori koristili u izradi monografije.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

TESCO LANSIRA VIRTUALNI SALON ZA PROBU GARDEROBE

Najveći britanski lanac hipermarketa Tesco lansira još jednu digitalnu novinu za kupce, koji se odluće za kupovinu garderobe u hipermarketima ovog lanca. Reč je o mogućnosti 3D probe garderobe. Probni period će biti realizovan u saradnji sa Facebook tako što će potencijalnim kupcima osim mogućnosti da izaberu figuru, pa i oblik lica koji im najviše odgovara, biti ponuđeno i 50 garderobnih modela koje će moći da kombinuju. Tesco se nada da će na ovaj način kupce poštedeti muka da probaju odeću koristeći kabine po prodavnicama.


JUBILARNO IZDANJE „KAPITALA“

Povodom 50. rođendana u maju će nemački privredni časopis Capital (izdavačke kuće Grüner + Jahr) izaći sa specijalnim izdanjem. Pored uobičajnih sadržaja i rubrika na dodatnih 40 strana u ovom izdanju će biti dat pregled privrednih zbivanja i perspektive za budućnost. Štampani tiraž ovog specijalnog broja biće povećan sa 180.000 na 200.000 primeraka.


„APPLE“ OČEKUJE DA U 2012. PRODA STOMILIONITI IPAD

Kompanija Apple očekuje da će tokom ove godine biti prodato oko 60 miliona primeraka iPad sa oznakom ove kompanije. Prema očekivanjima stručnjaka to znači da bi tokom ove godine mogao da bude prodat stomilioniti primerak tableta, koji je na tržište lansiran u aprilu 2010. godine. Ovakva prodaja ajpod uređaja kombinovana sa prodajom Mekintoš računara i ajfona doprinela je da vrednost kompanije Apple na tržištu bude procenjena na 500 milijardi dolara, što je jedna od najviših kompanijskih vrednosti u istoriji biznisa.


ČITANJE PA ŠTRIKANJE

Italijanski umetnik i modni kreator  Ivano Vitali odavno se opredelio za specifičan materijal od koga pravi svoje modne kreacije. Osnovni materijal su stari primerci novina. Vitali ih najpre sortira po boji, zatim seče na trake koje nakon toga plete u predivo od koga pravi „tkanine“ za svoje modne kreacije. Kako izgleda „vunica“, sa kojom Vitali barata, možete da vidite u nastavku ovog teksta.

Pubblicità in cassetta 2003  Pubblicità di quotidiani 2010  Pubblicità Expert 2010

INTERNET NE POKRIVA GUBITKE

Prihod koji američki novinski izdavači ostvaruju preko Interneta ne može da nadoknadi gubitak prihoda koji se seljenjem oglasa na drugu platformu nanosi štampanim izdanjima. Prema istraživanjima koje je sprovela kompanija Pau Research Centar na svaki dolar prihoda dobijenog putem Interneta gubi se sedam dolara prihoda u štampanim izdanjima. Istraživanje je sprovedeno u periodu  od 2010. do 2012. godine, a bazira se na poverljivim podacima prikupljenim od 38 listova iz šest različitih grupacija. Istraživanje je, takođe, pokazalo da ovi listovi i dalje čak 92 odsto svojih prihoda realizuju po osnovu objavljivanja oglasa u štampanim izdanjima.


„OBJECTS“  IZLAZI KRAJEM MARTA

Prvo izdanje visokokvalitetnog magazina Objects (izdavač Koller Holding) startovaće 28. marta. Ovo izdanje sadržajem je orijentisano na mušku i žensku čitalačku publiku u starosnoj grupi između 35 i 55 godina. Teme će biti iz oblasti arhitekture, izgradnje, trgovine nekretninama, dizajna i raznih vrsta produkcije. Ovaj magazin će se pojavljivati četiri puta godišnje (tromesečno), a početni tiraž biće 65.000 primeraka. Prodajna cena će biti 6,80 evra za primerak.  


GAZDA RYANAIR PROTIV “IDIOTA” IZ ASA

Gazda britanske nisko budžetne avio kompanije Ryanair, Michael O’Leary izjavio je da mu ne pada na pamet da se odrekne fotografija žena na kompanijskom godišnjem kalendaru i oglasima za kalendar uprkos mišljenju ASA (Advertising Standard Authority). On je izjavio da bi bilo sumanuto ne reklamirati kompaniju i kompanijski kalendar fotografijama žena (kabinskog osoblja) koje su na fotografijama u istom tom kalendaru. On se zapitao kako inače izreklamirati kalendar čijom prodajom se ostvaruje prihod koji je namenjen dobrotvornim aktivnostima ističući da pravila kojih se pridržava ASA samo potvrđuju „koliki su idioti“. Na sadržaj dva novinska oglasa kojima se reklamira kalendar žalilo se 17 građana.


BRITANIJA: GASI SE PCC

Predsednik britanskog Saveta za štampu, lord Hunt potvrdio je da će ovo samoregulatorno telo, čije odluke su se odnosile na štampane medije – biti ugašeno. Britanski Press Complaints Commission biće transformisan u novo telo koje će, kako je istakao lord Hunt za razliku od dosadašnjeg PPC “imati oštre zube” i čije odluke će biti mnogo obaveznije za britanske štampane medije nego što je to do sada bio slučaj. Lord Hunt je istakao da oko ovakvog rešenja postoji konsenzus vlasnika i urednika novina uključujući i Ričarda Dezmonda, koji je svoja izdanja povukao iz sistema saveta za štampu još prošlog januara.


“METRO” SVAKOG DANA ZA VREME OLIMPIJADE.

Britanska izdavačka kuća Daily Mail & General Trust izjavila je da će besplatni dnevni list “Metro” za vreme održavanja Olimpijskih igara u Londonu izlaziti i subotom i nedeljom. Planiran je tiraž od 325.000 primeraka, a “olimijski” Mtrro biće štampan subotom i nedeljom u Londonu.


RADIO DOBIJA MLADE SLUŠAOCE

Sve ciljne grupe slušalaca radio programa u Nemačkoj su stabilne i nema većih promena. Do ovakvog zakljućka došla je Agencija Agma, koja prati slušanost radija. U odnosu na prošlu godinu slušanost ovog medija se čak povećala sa 79,3 na 79,6 odsto populacije. Pre svih grupa došlo je do povećanja slušalnosti među mladima. Tako je u starosnoj grupi od 10 do 29 godina dnevno trajanje praćenja radio programa povećano u proseku sa 136 na 145 minuta. U protekle dve godine povećao se i procenat slušalaca sa 67,5 na 71,5 odsto unutar ciljne grupe.


ONLAJN MEDIJI POSTOJANI

Prema najnovijim podacima iz agencije AGOF, koja prati posete onlajn medijima, raste broj poseta ovim digitalnim izvorima informacija. Portal Bild.de je sa 12,47 miliona posetilaca dnevno na vodećoj poziciji informativnih portala. Iza ovoga je Spiegel Online sa 10,16 miliona posetilaca, dok je na trećem mestu Focus Online sa 8,78 miliona posetilaca. Manji gobitak posetilaca imali su Computerbild.de (-2,4 miliona čitalaca) i portal Süddeutsche.de, koji je izgubio prosečno dnevno oko 200.000 posetilaca.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde