Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2012
Asocijacija Medija
No.171
U OVOM BROJU
"Futura Plus" postala deo "Centro Štampe"
UNS predlaže da se ujedine UNS i NUNS
JAPAN: Prihod od oglasa u 2011 manji za 2,3 posto
"Sun o Sunday" debitovao sa 3,2 miliona prodatih primeraka
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

„FUTURA PLUS” POSTALA DEO „CENTRO ŠTAMPE"

“Štampa sistem” članica poslovnog sistema “Centroproizvoda” (pridruženi član Asocijacije medija), otkupila je potraživanja od pojedinih stečajnih poverilaca društva “Futura plus” d.o.o. iz Beograda, postavši time najveći poverilac ove firme. Preuzimanjem navedenih potraživanja, “Štampa sistem” će, kroz realizaciju postojećeg Plana reorganizacije „Future plus“, postati i jedan od vlasnika. Grupisanjem kompanija zajedničke delatnosti, pre svega, su stvoreni uslovi za uspostavljanje stabilnog poslovnog sistema koji će sačuvati više od 4.300 radnih mesta. Novoformirano preduzeće postaje jedno od prvih pet najvećih domaćih preduzeća u privatnom vlasništvu po broju zaposlenih.
Profesionalni tim menadžera „Centroproizvoda“ prepoznao je ne samo ekonomski potencijal već i društveni značaj „Štampa sistema“ i „Future plus“ i odlučio je da se upusti u veliki izazov njihovog objedinjavanja. „Naš najveći uspeh biće očuvanje radnih mesta, čime za više od 4.300 zaposlenih u našoj kompaniji nastavljamo da obezbeđujemo stalni izvor prihoda, a indirektno za oko 12.000 ljudi uzimajući u obzir članove porodica zaposlenih. Novoformirana kompanija samo na ime poreza i doprinosa za zaposlene mesečno isplaćuje više od 700.000 eura. Zato smatramo da je u vreme ekonomske krize objedinjavanje preduzeća mnogo bolja opcija od zatvaranja preduzeća, a ta mera ima kako socijalni karakter, jer čuva radna mesta, tako i ekonomski, jer brine o ekonomiji države i društva u celini“, istakao je Nemanja Popov, generalni direktor poslovnog sistema Centroproizvod a.d. Obe kompanije i „Štampa sistem“ i „Futura plus“ su neprofitabilni sistemi i posluju sa velikim finansijskim gubicima. Futura plus je bila pod stečajem, dok je „Štampa sistem“ bila pred samim stečajem suočena sa blokadom i brojnim finansijskim problemima. Profesionalni tim iskusnih menadžera, uprkos svim problemima na tržištu, radi na restruktuiranju i integraciji kompanija i veruje da će u jednom dugotrajnom procesu uspeti da izgradi stabilan sistem i tako sačuva radna mesta.


ASOCIJACIJA MEDIJA – PRIDRUŽITE SE KAMPANJI!

U organizaciji Asocijacije medija u toku je oglasna kampanja »Do sada neprevaziđen štampani oglas«. Seriju oglasa, koja je nastala na bazi rezultata istraživanja »Efikasnost i efektivnost oglašavanja u štampanim medijima« a sprovela je agencija »Ipsos – Strategic Marketing« kreirali su stručnjaci agencije McCan Erickson u okviru kompanijskih društveno korisnih akticvnosti. Oglasi će u narednom periodu biti objavljivani na stranicama dnevnih listova i magazina, koje izdaju članice Asocijacije medija. Asocijacija je odlučila da seriju oglasa učini dostupnom i ostalim izdavačima. Svi izdavači koji žele da se pridružite promociji oglašavanja u štampanim medijima, oglase će pronaći na internet adresi: ftp://ftp.mccann.co.rs uz korisničko ime: ASMEDIA i lozinku: ASMEDIA0202, folder je ASMEDIA. Dobrodošli u zajedničku kampanju. Bilo bi lepo da nam pošaljete original stranica na kojoj ste objavili ogls iz ove kampanje.


„NOVOSTI“ SVE POPULARNIJE NA INTERNETU

Sajt Kompanije "Novosti" najviše je napredovao za poslednjih godinu dana među sadržajima koje na Internetu pretražuju čitaoci Srbije! Virtuelna stranica "Novosti" nalazi se na sedmom mestu po broju poseta, a kada je reč o informativnom sadržaju - u samom vrhu, uz konstantan uzlazni trend! Ove podatke za januar je objavila kompanija "Gemius", vodeća firma koja je bavi istraživanjima o internet publici.
Anketa je pokazala da Srbe na webu najviše zanima informativni sadržaj, u koje, između ostalog, spada i sajt "Večernjih novosti". Pored ovog godišnjeg istraživanja, prilikom prikupljanja podataka za januar 2012. godine, obrađeno je više od 100 najvećih domaćih sajtova sa reprezentativnim uzorkom od preko 22.500 ispitanika iz Srbije starijih od 15 godina. Istraživanje je pokazalo da više od 66 odsto internet korisnika u Srbiji pristupa globalnoj mreži svakodnevno. Najbrojnija starosna grupa među njima je ona od 15 do 24 godine, a za njima su oni između 25 i 34 godine, kojih je 26,5 odsto.


„SRBIJAGAS“ I OVE GODINE NA SAJMU „EKO EKSPO“

Javno preduzeće „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) učestvovalo je na dvodnevnom međunarodnom sajmu „Eko ekspo“, koji je, drugu godinu za redom, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda i Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, održan u „Belekspocentru“ u Beogradu. Ovu manifestaciju otvorio je resorni  ministar Oliver Dulić. On je preduzeću „Srbijagas“, koje je predstavljala rukovodilac Službe za odnose s javnošću i marketing Ivana Petrović,  uručio priznanje za rezultate kompanije u oblasti zaštite životne sredine. Prednosti prirodnog gasa kao ekološkog goriva i nastojanja državne gasne kompanije da poveća njegovu primenu, bile su glavne tačke prezentacije dosadašnjih rezultata preduzeća u oblasti zaštite životne sredine na ovoj sajamskoj manifestaciji. Kako je predočeno, stručnjaci Sektora „Razvoja“ konstantno brinu o čovekovoj okolini, pripremajući za svaki budući gasovodni objekat „Srbijagasa“, studije procene uticaja na životnu sredinu. Prisutni su upoznati sa još nekim aktivnostima kompanije, čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije štetnih gasova.


UNS PREDLAŽE DA SE UJEDINE UNS I NUNS-a

Uprava Udruženja novinara Srbije odlučila je da istraje na obaranju nezakonite presude kojom je Apelacioni sud u Beogradu zgradu UNS-a u Resavskoj ulici 28 u Beogradu proglasio zajedničkom imovinom UNS-a i NUNS-a. Nezavisno od daljeg ishoda sudskog postupka, Uprava UNS-a je donela odluku da Nezavisnom udruženju novinara Srbije odmah predloži razgovore o pravljenju zajedničke novinarske organizacije. Izabrana je grupa koja će NUNS-u da predloži konkretne korake u tom pravcu, kao i predloge za zajedničko korišćenje zgrade u Resavskoj, ukoliko NUNS bude protiv formiranja jednog velikog novinarskog udruženja koje bi uspešnije predstavljalo profesiju i štitilo interese novinara i medijskih radnika u Srbiji. Na početku sednice članovima Uprave UNS-a obratili su se predsednik i potpredsednik NUNS-a Vukašin Obradović i Dragan Janjić, kao i advokat NUNS-a Dejan Vuković, koji su obrazložili predlog ovog udruženja da se zgrada u Resavskoj 28 podeli između UNS-a i NUNS-a po principu pola-pola. 


USPEH POŠTA SRBIJE PREMAŠIO OČEKIVANJA

Na 47. sednici Upravnog odbora Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” održanoj 24. februara u Beogradu, kojoj je predsedavao prof. dr Slobodan Đukić, usvojen je finansijski izveštaj za 2011. godinu i izveštaj nezavisnog revizora. Pošta Srbije je prošle godine ostvarila prihode od 22,852 milijarde dinara, neto dobit od 2,046 milijarde dinara, kao i rast broja usluga koje su premašile 481 milion. Poslovni prihodi Pošte Srbije bili su 21,1 milijardu dinara, što je za 5,2 odsto više od plana i za 7,9 odsto više od prethodne godine. Novi strateški poslovi i motivisanost zaposlenih najviše su doprineli da Pošta postigne ovakve rezultate i bez podizanja cena svojih usluga, ocenjeno je na sednici. Konstantovano je i da Pošta uspešno ide ka održivom poslovanju uprkos prenosa vlasničkog udela Telekoma državi, ekonomske krize i liberalizovanog tržišta. Najavljujući prioritete poslovne politike za ovu godinu, Goran Ćirić, v. d. generalnog direktora Pošte Srbije, izdvojio je nastavak restrukturiranja i korporativizaciju preduzeća, uz povećanje interne efikasnosti i intenzivniji razvoj osnovne poštanske delatnosti. Predstoji i dalja tehnološka modernizacija sistema, pre svega u domenu potpune automatizacije obrade pošiljaka, što će obezbediti još kvalitetnije poštanske usluge i servise za korisnike.


U 2011. ZABELEŽEN PAD PRIHODA OD REKLAMA

Prema podacima agencije AGB Nilsen u 2011. mediji u Srbiji su od oglašavanja zaradili ukupno 172 miliona evra, što je za 1,7 odsto manje nego u 2010. kada je ta cifra iznosila 175 miliona. Godinu dana ranije, mediji u Srbiji su od reklama zaradili za 8,7 odsto više novca nego u 2009. Najveći udeo u novcu od oglašavanja, što predstavlja više od 55 odsto, imale su televizije, koje su zaradile ukupno 95 miliona evra od reklama, (za tri miliona manje u odnosu na prethodnu godinu). Udeo reklama na internetu i ove godine je uvećan i u prošloj godini je iznosio 4,7 odsto. Sem interneta, prošle godine porast udela u ukupno ostvarenom „marketinškom kolaču“ zabeležio je i radio, koji umesto četiri odsto u 2010. prošle godine beleži rast na 5,2 odsto. Što se tiče štampe i spoljnog oglašavanja, raspodela prihoda od marketinga u 2011. uglavnom je ostala nepromenjena u odnosu na prethodne godine. Kako pokazuju podaci AGB Nilsena, više od 23 odsto novca za reklame otišlo je za oglašavanje u štampi, dok spoljno oglašavanje, na bilbordima i drugim javnim mestima drži udeo od 11,3 procenta.


"ŽANKA STOKIĆ" LjILjANI BLAGOJEVIĆ

Prvakinja  Drame Narodnog pozorišta, Ljiljana Blagojević, postala je deseti, jubilarni dobitnik nagrade "Žanka Stokić", prema jednoglasnoj odluci žirija jednog od naših najuglednijih glumačkih priznanja. Od osnivanja, nagradu dodeljuju dnevni list "Večernje novosti" (član Asocijacije medija), Narodno pozorište u Beogradu i grad Požarevac, a o ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri u sastavu: Mira Stupica predsednik (i inicijator priznanja), te članovi Dušan Kovačević, Božidar Đurović, Manojlo Vukotić i Dara Džokić. Visoko priznanje uručuje se svake godine glumici čija je "ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza", a sastoji se od plakete koju daruje nacionalni teatar (rad akademskog slikara Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića) i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".  Svečano uručenje nagrade "Žanka Stokić" biće održano 11. marta u podne, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Dosadašnje dobitnice nagrade su: Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić i Mirjana Karanović.


POBEDNICI  MT:S ANDROID KONKURSA OBIŠLI GSMA KONGRES

Talentovani mladi matematičari Teodor von Burg i Dragan Okanović, kao gosti Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) posetili su  najveći svetski kongres iz oblasti telekomunikacija, GSMA kongres u Barseloni i tom prilikom se upoznali sa najnovijim dostignućima iz oblasti telekomunikacija. Oni su posetu najznačajnijoj svetskoj telekomunikacionoj manifestaciji osvojili kao nagradu za izradu najbolje aplikacije za mobilne uređaje u operativnom sistemu Android, igricu “Wizz Wars”, u okviru konkursa kompanije Telekom Srbija. „Sajam je neprocenjivo iskustvo za nas na početku karijere. Mesto za sticanje kontakata, upoznavanje sa novim trendovima i budućim kolegama. A najprijatnije iznenađenje je da upravo kreiranje web aplikacija zauzima veliki prostor na štandovima svetskih lidera, što našu malu aplikaciju stavlja rame uz rame sa svima njima“, objasnili su Dragan Okanović i Teodor von Burg, mladi programeri  Matematičke gimnazije.


SRBIJA ZNAČAJNA EVROPSKA DESTINACIJA

U Briselu je 27. februara održana neformalna debata pod pokroviteljstvom organizacije „Prijatelji Evrope“ u saradnji sa Vladom Republike Srbije, a u okviru serije „Cafe Crossfire“.  Centralna tema ove debate bila je „Usmeravanje na Srbiju kao investicionu destinaciju“. Uz potpredsednika Vlade Republike Srbije Ivicu Dačića i ministra poljoprivrede,  trgovine, šumarstva i poljoprivrede Dušana Petrovića, koji su učesnike upoznali sa prednostima Srbije kao investicione destinacije, u debati je učestvovala i dr Milenka Mila Jezdimirović, generalna direktorka kompanije Dunav osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija). Ona je podsetila da Dunav osiguranje već 30 godina posluje na evropskom tržištu, osiguravajući velike kompanije iz oblasti energetike, poljoprivrede i drugih delatnosti i da joj je namera da to poslovanje unapredi. Prema njenim rečima, kompanija želi da proširi portfelje osiguranja, posebno u oblasti zdravstva i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. „Važna je i revitalizacija banjskog lečenja’’, dodala je Jezdimirović, „koje bi se kasnije moglo uključiti u polisu osigurnja. Direktorka Jezdimirović je napomenula da su investicije važan segment u kojem Kompanija Dunav osiguranje želi da učestvuje, ali i harmonizacija sa evropskim propisima i najavila da će Dunav u tome biti prvi. Nakon neformalne debate održan je i koncert Emira Kusturice i No Smoking Orchestra, kojem su, pored ostalih, prisustvovali  i predsednik Srbije Boris Tadić i  ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Događaj je organizovan uz podršku domaćih kompanija Dunav osiguranje, Transnafte i  Elektroprivrede Srbije.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

JAPAN: PRIHOD OD OGLASA 2011. MANJI ZA 2,3 POSTO

Vodeća japanska marketinška kompanija Dentsu Inc. saopštila je da je prema analizi kompanijskih stručnjaka ukupan prihod od oglašavanja u Japanu tokom 2011. godine manji za 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Po osnovu oglašavanja ostvaren je ukupan prihod od 5,07 milijardi jena. Najveći gubitak od 2,6 procenata beleže tradicionalni mediji: televizija, novine, magazini i radio. Među tradicionalnim medijima najmanji pad prihoda od oglasa je zabeležila tv -0,5 odsto. Nasuprot tradicionalnim medijima internet beleži porast prihoda od oglasa od 4,1 procenta.


“SUN ON SUNDAY” DEBITOVAO SA 3,2 MILIONA PRODATIH PRIMERAKA

Predsednik News Corporation, Rupert Mardok, potvrdio je da je prvi broj tabloida “Sun on Sunday” ostvario prodaju od 3.260.000 primeraka. Prvi broj “Sun on Sunday” je imao promotivnu cenu od 50 penija. Mardok je takođe saopštio da je plan prihoda od oglasa u potpunosti ostvaren.  Poređenja radi prema podacima britanskog ABC-a prosečni januarski prodati tiraži konkurenata bili su: Mail on Sunday – 1.909.075 primeraka; Sunday Mirror – 1.702.008 i The People 780.266 primeraka.


KINA: LANSIRAN MESEČNIK “SCIENCE TIMES CHINA”

The New York Times  je saopštio da je u saradnji sa kineskom izdavačkom kućom Shanghai Zhenwen Advertising Co., Ltd. lansirao, “Science Times China”, mesečni magazin koji se priprema i štampa u Kini.. Magazin će u tiražu od 20.000 primeraka biti distribuiran  na prodajna mesta u Pekingu, Šangaju, Hong Kongu i drugim značajnijim kineskim gradovima. Prodajna cena je 5 dolara.


KANADA: „METRO“ U ŠEST NOVIH GRADOVA

Kanadski „Metro“ najčitanija novina na nacionalnom nivou saopštio je da će počev od aprila biti prisutan u šest novih gradova. U kompletu (dnevno izdanje, web sajt i app za iPhone, iPad i Android) „Metro“ će se pojaviti u Saskatunu i Regini. Istovremeno digitalno izdanje „Metroa“ pojaviće se i za Hamilton, Kičener, Vindzor i Viktoriju. Na ovaj način „Metro“ postaje prisutan na 15 od ukupno 17 metropoliten zona u Kanadi.


DŽEJMS MARDOK OTIŠAO IZ NEWS INTERNATIONAL

Zamenik izvršnog direktora News Corporation, Džejms Mardok podneo je ranije najavljenu ostavku i otišao sa čela News Internacional – britanskog ogranka moćne američke medijske kuće, kojom neumoljivo vlada Džejmsov otac Rupert Mardok. Ostavka mladog Mardoka je posledica skandala sa “News of the World” a kako se kaže u kompanijskom saopštenju, mladi Mardok se vraća u Njujork gde će se ubuduće, pre svega, baviti  poslovima plaćene tv.


BRITANIJA: PETINA BESPLATNIH NOVINA BELEŽI RAST TIRAŽA

Prema podacima koje je saopštio britanski ABC u britaniji tiraž odituje čak 325 periodičnih besplatnih listova. Uprkos krizi, koja je najžešće pogodila baš ovaj segnet britanskog novinskog izdavaštva čak petina (preciznije 18 odsto) je u izuzetno teškom periodu jul – decembar 2011. godine uspela da poveća tiraž. Rekorder među njima je Ealing&Acton Gazette sa 332,4% (34.792). Inače sa 212.324 primerka “Nottingham & Long Eaton Topper” je najtiražnija besplatna lokalna novina u Velikoj Britaniji.


REKORDNO IZDANJE “CLASIC & SPORTS CAR”

Britanska izdavačka kuća Haymarket Consumer Media saopštila je da je njen magazin “Classic & Sports Car” oborio oglasni rekord u broju kojim obeležava 30._godišnjicu. Broj je štampan na 420 strana od čega je 180 posvećeno redakcijskim sadržajima, a ostatak su oglasi. Inače prihod od oglasa u ovom broju magazina veći je čak za 70 odsto u odnosu na prošlogodišnji. Prema podacima ABC magazin “Classic & Sports Car” u proseku prodaje 72.169 primeraka.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde