Mart, 2011 No. 148


DOBRO JE OGLAŠAVATI U ŠTAMPANIM MEDIJIMA

Prvi čovek McCann Grupe (pridruženi član Asocijacije medija) Srđan Šaper sa saradnicima bio je gost glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Uvodni deo susreta bio je posvećen promociji oglasne kampanje «Zašto je dobro oglašavati u štampanim medijima» koju su na inicijativu Asocijacije medija, a po uzoru na mnogobrojne slične akcije u svetu, pripremili stručnjaci agencije McCann Erickson i bez naknade je ustupili svim štampanim medijima okupljenim oko Asocijacije. Sve novine i magazini, bez obzira da li su članovi Asocijacije ili ne, moćiće, kada akcija startuje, da bez naknade objavljuju oglase iz ove serije podstičući i na taj način potencijalne poslovne partnere na oglašavanje u štampanim medijima. Drugi deo razgovora sa Srđanom Šaperom i stručnjacima iz McCann Grupe, bio je posvećen informisanju o globalnim trendovima u oglašavanju, prognozama za 2011. godinu, oglasnom zakonodavstvu i pre svega mogućnostima za unapređenje saradnje na planu uvećavanja prihoda od oglasa objavljenih u štampanim medijima. Zjednički je konstatovano da je u narednom periodu moguće značajno i kvalitetno unaprediti saradnju između medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija i McCann Grupe, ali i svih ostalih značajnih marketinških agencija, koje su prisutne na srpskom tržištu. 


VOLFRAM MAS: DOBRA SARADNJA SA SRPSKIM MEDIJIMA

Amasador Savezne Republike Nemačke Volfram Mas (Wolfram Maas) u okviru već tradicionalno dobre i prijateljske saradnje sa medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija priredio je ručak za glavne urednike i direktore medijskih kuća. Ističući da je, bez obzira da li je reč o susretanju u rezidenciji, ili u sedištu Asocijacije, uvek reč o susredu starih prijatelja i dobrih saradnika, Mas je naglasio da se saradnja sa srpskim medijima stalno unapređuje. Iskoristio je priliku da se gostima pohvali o značajnom porastu interesovanja nemačkih firmi za investiranje u Srbiji i to naračito u periodu od proteklih pola godine. Predstavnike medijskih kuća zamolio je da potencijalne investitore ohrabre pišući o konkretnim uspešnim primerima investiranja. Posebno je istakao značaj i ulogu svih medija u razotkrivanju korupcije i borbi protiv nje na svim nivoima. Dogovoren je nastavak uspešne saradnje.


NAGRADA BLICA «PREDUZETNIK GODINE» FIRMI «EXECOM»

Za najboljeg preduzetnika u 2010. godini proglašeno je preduzeće Execom iz Novog Sada, koje se bavi projektovanjem informacionih sistema. U akciji “Blic preduzetnik” koju je pokrenuo list Blic (član Asocijacije medija) uz partnerstvo  sa Bankom Inteza (pridruženi član Asocijacije medija) nagradu od 30.000 evra suvlasniku ovog preduzeća Petru Uliću uručio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković. «Preduzetništvo je neophodno državi, jer je to osnov svih razvijenih tržišnih privreda, zato ga treba podržavati. Vlada će aktivno podržati preduzetnike, kako za rad u zemlji tako i za izvoz”, rekao je Cvetković. Glavni urednik Blica Veselin Simonović rekao je da su vlasnici svih pet firmi koje su ušle u najuži izbor za Preduzetnika godine heroji i da mu je žao što dodeljuje samo jednu nagradu.


URUČENA NAGRADA "MEŠA SELIMOVIĆ"

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Beogradu uručena je nagrada "Meša Selimović" koju Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) tradicionalno dodeljuje najboljem romanu objavljenom u prethodnoj godini. Ovogodišnji laureat je Vladan Matijević za roman "Vrlo malo svetlosti". Nagradu koja se sastoji od plakete sa likom Meše Selimovića i od novčanog iznosa od 300.000 dinara dobitniku je uručio generalni direktor Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić. Roman godine biralo je 47 kritičara između 83 romana objavljena tokom prethodne godine


«POŠALJI RECEPT»  I ZVANIČNO NAJTIRAŽNIJI LIST U SRBIJI

Magazin "Pošalji recept" u izdanju Color Press Grupe (član Asocijacije medija), od januara 2011. je  i zvanično najtiražniji list u Srbiji, kako saopštavaju iz ove novosadske izdavačke kuće. Reč je o tiražu po jednom broju a prema januarskom izvešaju ABC Srbija, koji je nedavno obelodanjen - oditovani prodati tiraž magazina  "Pošalji recept" u Srbiji je 198.941 primerak. Na drugom mestu je "Blic žena" sa 188.278 primeraka. Sa prodatim tiražima većim od 100.000 primeraka dnevno slede još četiri dnevna lista, a svi ostali dnevni listovi i magazini u Srbiji imaju ispod 100.000 prodatih primeraka po broju.


MERI VORLIK U POSETI INTEGRISANOJ REDAKCIJI

Kompaniju Ringier Axel Springer (član Asocijacije medija) posetila je početkom marta Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Srbiji. Posle razgovora sa Jelenom Drakulić-Petrović, generalnom direktorkom kompanije i Veselinom Simonovićem, glavnim urednikom integrisane redakcije, gospođa Vorlik je obišla integrisanu redakciju, gde je imala priliku da se upozna sa načinom rada i produkcijom najtiražnijih dnevnih novina i najposećenijih portala u Srbiji. Ambasadorka je takođe obišla redakciju Blic Žene, gde se sastala sa glavnom i odgovornom urednicom Ružicom Mevorah.


NOVI PRESS ZA NOVO DOBA

Izdavačka kuća Press Publishing Group (član Asocijacije medija) odlučila je da sa prvim danima marta čitaocima ponudi svoje vodeće izdanje – dnevni list Press u novom ruhu i sa novim sadržajem. Press je pretrpeo značajne promene u oblasti grafičkog dizajna. Pored  ostalog, redakcija se opredelila da ubuduće koristi nagrađiani Gardianov font za koji je Press kupio ekskluzivna prava za srpsko tržište. Nova uređivačka formula promoviše autorski pristup temama o kojima pišu poznati pisci i novi kolumnisti. Inače novina će se ubuduće sastojati od tri osnovna bloka: vesti dana, zabava i sport.


«VREME» NA NOVOJ ADRESI

Redakcija nedeljnika „Vreme“ (član Asocijacije medija) sa prvim danima marta promenila je adresu. Novo sedište redakcije „Vremena“ je na adresi Trg Republike 5. Svi ostali kontakti su nepromenjeni : telefon: 011/3234-774, telefaks: 011/3238-662 i elektronska pošta: redakcija@vreme.com


ZA VOJVOĐANSKE MEDIJE 48 MILIONA DINARA

Pokrajinska sekretarka za informisanje, Ana Tomanova Makanova, saopštila je da će biti raspisana tri konkursa za unapređenje medijske produkcije i sufinansiranje javnog informisanja na teritoriji Vojvodine. Za to će iz pokrajinske kase biti isplaćeno 48 miliona dinara. „Za tehnološko opremanje medija predviđeno je 23 miliona dinara i isto toliko za sufinansiranje javnog informisanja. Za sufinansiranje projekata predviđena su dva miliona dinara. Mediji i organizacije koji nisu dostavili izveštaj o utrošku sredstava sa prošlogodišnjeg konkursa neće moći da konkurišu”, kazala je Tomanova i dodala da izveštaje nije dostavilo 10 odsto medija.


ZABRANJENI DIREKTNI PRENOSI „RIJALITIJA”

Savet Republičke radiodifuzne agencije doneo je obavezujuće uputstvo kojim zabranjuje direktan prenos rijaliti emisija. Emiteri će ubuduće ovakve programe morati da prikazuju sa zakašnjenjem od nekoliko minuta, koji će omogućiti poseban aparat. Ovakva odluka Saveta RRA rezultat je sve učestalijih fizičkih i verbalnih napada koji su gledalištu „priređivali” učesnici rijaliti programa. Za manje od mesec dana na televiziji „Pink”, odnosno u emisiji „Dvor” javnost je mogla da vidi kako muzičar Ivan Fece Firči staklenom flašom pogađa u glavu pevača Miloša Bojanića, posle čega je ovaj završio u Urgentnom centru. Nekoliko dana kasnije, Bojanić je sa koleginicom Majom Nikolić objašnjavao i zašto „mrzi Jevreje”. Zbog antisemitskih izjava reagovalo je i Republičko javno tužilaštvo, pokretanjem krivične prijave protiv ovih pevača.


DELTA REAL ESTATE GRADI PRVI “BAUHAUS” OBJEKAT U SRBIJI

Kompanije Delta Real Estate koja posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) i Bauhaus potpisale su  ugovor o izgradnji prvog maloprodajnog objekta Bauhaus u Srbiji, na Novom Beogradu. Prodajni objekat Bauhausa biće deo budućeg Delta Parka, najvećeg retail parka u ovom regionu sa ukupnom površinom od 70.000 m2. Prodajni centar Bauhaus pripada segmentu "uradi sam" (Do-It-Yourself), imaće više od 20.000 kvadratnih metara prostora i 400 parking mesta za posetioce. Kupcima će ponuditi više od 120.000 proizvoda iz kategorija građevinskih materijala, sanitarija, rasvete, opreme za baštu, proizvoda za kuću... Početak izgradnje planiran je za početak 2012. a otvaranje objekta najkasnije u jesen 2012. godine. Kompanija Delta Real Estate u ovom projektu obezbedila je za partnera odgovarajuću lokaciju i izvešće gradnju objekta po principu "ključ u ruke". Investicija u prvi maloprodajni objekat Bauhaus vredna je 22 miliona evra i ona će omogućiti otvaranje više od 100 novih radnih mesta. Bauhaus je jedna od vodećih evropskih kompanija u segmentu "uradi sam", posluje u 15 zemalja sa više od 200 prodajnih objekata. Bauhaus u narednom periodu planira otvaranje još nekoliko objekta u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.


«DEDAIZAM» VLADIMIRA BAČLIJE

Izuzetan umetnički, modni a nadasve novinski fotograf Vladimir Bačlija – Deda posle punih 40 godina rada otvorio je prvu samostalnu izložbu fotografija u Galeriji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Na otvaranju ove nesvakidašnje retrospektive okupilo se mnoštvo poštovalaca neiscrpnog fotografskog talenta Vladimira Bačlije, koji je fotografišući vreme u kome je stvarao u sve kadrove unosio i pomalo svog «dedaističkog» duha i odnosa prema životu. Na zatvaranju izložbe promovisana je i prigodna monografija.


CPG: EKSPANZIJA INTERAKTIVNIH MAGAZINA

Nastavlja se ekspanzija portfolija interaktivnih magazina Color Press  Grupe. Reč je o hrvatskim, četvrtim po redu izdanjem magazina "Pošalji recept" (posle srpskog, bosanskog i makedonskog),. Ovaj mesečnik je za  nešto više od  godinu dana izlaženja dostigao ukupni prodati tiraž od  250.000 primeraka, od toga u Srbiji 198.941 primeraka. Druga dva interaktivna izdanja su "Moja priča" i "Kućni ljubimac". Oba koštaju po 20 dinara i kreiraju ih čitaoci svojim prilozima. Sadržaj magazina "Moja priča" su najbolje ljubavne i životne priče  čitalaca, dok je magazin "Kućni ljubimac"   namenjen  ljubiteljima pasa, mačaka i ostalih kućnih ljubimaca koji šalju svoje  priloge, fotografije i savete za njihovu ishranu, negu i držanje. 

NOVINE NAJBOLJE I ZA PRODAJU BAKALUKA

Prema rezultatima istraživanja koje je u novembru 2010. godine sprovela Kanadsaka Novinska Asocijacija novine (štampana i onlajn izanja) ne samo što su dobre za oglašavanje prodaje automobila, već su i neprikosnoveni izbor Kanađana kada je reč o donošenju odluka gde kupovati bakaluk. Čak 59 odsto anketiranih Kanađana o najboljim ponudama za kupovinu kućnih potrepština informiše se putem novina i njihovih onlajn izdanja. Do ovakvih informacija gledajući tv program dolazi samo 13 odsto anketiranih, dok se za najbolje ponude  istih proizvoda preko reklama na bilibordima opredeljuje samo pet procenata anketiranih Kanađana.


ODOBREN PLAN NEWS CORPORATION ZA PREUZIMANJE SKY NEWS

Britanski ministar kulture Jeremy Hunt odobrio je u ime Vlade Mardokovoj kompaniji New Corporation sprovođenje plana za Sky News kao uvod u preuzimanje 61 procenat udela u BSkyB za osam milijardi funti. Nakon preuzimanja, BskyB, koji je u gubicima, biće  restruktuiran i dobiće novo ime Newco. Nova kompanija će imati nezavisne izvore finansiranja u sledećih deset godina. News Corporation će izdati licencu Sky News-u koja će važiti sledećih sedam godina kao neku vrstu podsticaja za produženje sporazuma o finansiranju. News Corporation će imati udeo od 39.1 odsto u novoformiranoj kompaniji, zajedno sa ostalim akcionarima, koji su ujedno i postojeći investitori u BSkyB.


US: KRAFT, J&J I KELLOGG’S KOMPANIJE SA NAJBOLJOM REPUTACIJOM

Kraft, Kellogg's and Johnson&Johnson su kompanije sa najboljom reputacijom među američkim potrošačima, pokazuju rezultati nedavno sprovedene ankete na uzorku od 4.900 ispitanika. Svi ispitanici trebali su da rangiraju ukupno 145 kompanija izdeljenih u 18 sektora. Prvo mesto sa 81,3 poena pripalo je kompaniji Kraft, drugi je Kellogg s sa 80,9 na trećem mestu je kompanija Johnson&Johnson sa 80,8 poena među ispitanicima. 


VELIKA BRITANIJA: STARTOVALA KAMPANJA “VATRA UBIJA”

Britanski Departman za regionalnu i lokalnu upravu lansirao je oglasnu i PR kampanju u lokalnim štampanim medijima namenjenu pozivu čitaocima da u svojim domovima blagovremeno testiraju protivpožarne alarmne sisteme. Kampanja će bez posebne naknade biti realizovana u više od 130 lokalnih listova širom Britanije. Zainteresovane redakcije moćiće da preuzimaju oglasna rešenja preko website Featurelink.


IPC MEDIA LANSIRA NOVI MAGAZIN ZA KUĆU

Nakon uspeha koji je doživela pilot verzija novog magazina, britanska izdavačka kuća IPC Medija će početkom maja 2011. godine lansirati mesečnik namenjen uređenju doma. Magazin „Style At Home“ biće posvećen idejama za uređenje kuća i stanova, kao i informacijama za najpovoljnije kupovine kada je reč o uređenju stambenog prostora. Planirano je da prodajna cena novog magazina bude 1,99 funti, a kao poseban poklon uz svaki broj će biti i dodatak  na 12 stranica posvećen hrani.


BRITANSKA VLADA KREŠE TROŠKOVE ZA OGLAŠAVANJE

Jedan od najvećih oglašivača u brtanskim medijima, Vlada Velike Britanije, skresala je izdvajanja za ove namene za više od 130 miliona funti u poslednjih devet meseci. Odmah nakon prošlogodišnjih majskih izbora, nova, koaliciona vlada je zamrzla planirani oglasni budžet, koji je na godiđnjem nivou podrazumevao izdvajanja od ukupno 540 miliona funti. U nastojanju da oglašava i reklamira samo najznačajnije aktivnosti, vlada je, kako je nedavno saopšteno, uspela da uštedi 133 miliona funti u periodu od maja 2010. godine do marta 2011. godine. Inače britanska vlada je 2009. godinu završila kao najveći oglašivač u domaćim medijima, dok je 2010. godine po ukupnim izdvajanjima bila na drugom mestu iza kompanije Proctor&Gamble.


“THE TIMES” FEBRUARSKI GUBITNIK

Prema najnovijim podacima ABC, najveći gubitnik među britanskim dnevnim listovima kada je reč o poređenju prodatih tiraža u februaru 2010. i februaru 2011. godine je Mardokov “The Times”. Kada se porede februarski rezultati 2010/2011. godine „The Times“ je zabeležio pad prodatog tiraža od 11,7 odsto, što znači da februarska prodaja u proseku nije prelazila cifru od 445.962 primerka. U stopu ga prati “Daily Star” koji je zabeležio pad prdatog tiraža od 10,6 procenata..


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!