Mart, 2011 No. 147


NASTAVAK USPEŠNE SARADNJE SA «HEMOFARMOM»

Generalni direktor i predsednik upravnog odbora Koncerna «Hemofarm» Volfram Hajniš (Wolfram Heinisch), član UO Hemofarma Marko Milojević i  Gordana Lazić Velovan,  PR menadžer kompanije bili su, početkom marta, gosti glavnih i odgovornih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Prvu posetu sedištu Asocijacije medija Hajniš je iskoristio da prisutne detaljno informiše o trenutnim poslovnim aktivnostima «Hemofarma», prognozama i planovima za 2011. godinu ali i o problemima sa kojima se farmaceutska industrija susreće poslujući na srpskom tržištu. Hajniš je izrazio uverenje da će mediji sistematski i sa posebnom pažnjom  pisati o problemima sa kojima se industrija pa i «Hemofarm» susreću sa ciljem da se problemi brzo i efikasno rešavaju u kontekstu permanentne snabdevenosti srpskog tržišta odgovarajućim lekovima. Posebno mesto u razgovorima bilo je posvećeno marketinškim planovima «Hemofarma» u 2011. godini i unapredjenju saradnje sa medijskim kućama na tom planu. Višegodišnja uspešna saradnja Koncerna «Hemofarm» i Asocijacije medija se nastavlja na obostrano zadovoljstvo.


ODRŽAN OKRUGLI STO O TRŽIŠTU KAPITALA

Asocijacija medija i Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije, bili su organizatori okruglog stola posvećenog unapređenju kvaliteta pisanja o tržištu kapitala u Srbiji. Prvi čovek  Komisije za hartije od vrednosti, Milko Štimac susreo se sa mladim, ali i iskusnim novinarima, koji pišu o finansijama i ekonomiji i sa njima razgovarao o pretpostavkama za bolje razumevanje ove oblasti i unapređenje kvaliteta izveštavanja. Najviše vremena posvećeno je razgovoru o funkcionisanju berze u Srbiji i regionu, mogućnostima za regionalno povezivanje, pretpostavkama za uspešan rad berzi... Govorilo se i o tome kakve zamke mogu da kriju hartije od vrednosti, kako ih otkriti, ko su kupci i prodavci iz senke, šta je uloga države u regulisanju ovog tržišta, kao i o nivoima transparentnosti vlasništva i mogućnostima za proveru krajnjih vlasnika hartija od vrednosti. Na kraju razgovora na molbu Milka Štimca i Zorana Papića izvršnog direktora Asocijacije medija prisutni novinari su kandidovali nove teme iz sfere ekonomije za naredne okrugle stolove posvećene unapređenju znanja onih koji izveštavaju o ovoj oblasti.


OSUDA SILEDŽIJSKOG PONAŠANJA PREMA NOVINARIMA

Upravni odbor Asocijacije medija upozorio je  na drastično kršenje slobode medija kada su novinari ”Dnevnika”, ”Blica”, ”Večernjih novosti” i TV Kula siledžijski izbačeni sa sednice SO Kula i privedeni u policiju, pod optužbom da su remetili javni red i mir. Asocijacija medija ukazuje na nesagledive posledice širenja prakse pojedinih opštinskih moćnika da, zaklanjajući se iza Pravilnika o načinu i obezbeđivanju javnosti na sednicama, ”gase svetlo u svojoj kafani”. UO zahteva od nadležnih institucija hitnu istragu i kazne.


BORIS TADIĆ: SRBIJA NIJE ZEMLJA ŠOVINIZMA

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će država stati na put svakom ko preti i pokušava da ugrožava bezbednost građana Srbije i istakao da Srbija nikada nije bila i nikada neće biti zemlja šovinizma, nacionalne netrpeljivosti i govora mržnje. Zbog toga su za svaku osudu i   verbalni napadi na Aidu Ćorović, kao i napadi i pretnje upućene autorima emisije Insajder TV B92, istakao je Tadić. Predsednik Srbije je osudio i skrnavljenje spomenika Šabanu Bajramoviću u Nišu i ispisivanje antiromskih poruka. Svi građani Srbije, bez obzira da li su Romi, Jevreji, Bošnjaci ili pripadnici ma kog drugog naroda, i bez obzira kojim se poslom bave, moraju uživati zaštitu nadležnih državnih organa, rekao je Tadić. On je poručio da će država stati na put svakoj pretnji i pokušaju ugrožavanja bezbednosti.


DELTA MAXI POSTAJE DEO DELHAIZE GROUP

Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) objavila je prodaju Delta Maxi grupe Delhaize Grupi. Ova transakcija vredna 932,5 miliona evra, predstavlja najveću stranu investiciju u Srbiji i omogućava da Delta Maxi postane deo globalnog lanca  maloprodaje prehrambenih proizvoda, jednog od najvećih u Jugoistočnoj Evropi. Od otvaranja svog prvog maloprodajnog objekta 2000. godine, Delta Maxi je postao najveći maloprodajni lanac u Srbiji i jedan od vodećih maloprodavaca u Jugoistočnoj Evropi.  Delta Maxi grupa ima 450 maloprodajnih objekata u okviru 5 tržišta i zapošljava više od 15.000 ljudi. Delhaize Grupa, koja posluje na tri kontinenta, ima prihod od 20,8 milijardi EUR u 2010. godini i 137.000 zaposlenih na kraju 2010. godine. Ulazak Delhaize Grupe na srpsko tržište doneće brojne pogodnosti kupcima Delta Maxi grupe i dobavljačima, kao i srpskoj privredi uopšte. ,,Veliko mi je zadovoljstvo što Delhaize Grupa ulazi na tržište Srbije’’, rekao je Miroslav Mišković, predsednik Delta Holdinga. ’’U proteklih 10 godina, Delta Maxi je izrastao u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u Jugoistočnoj Evropi. U svom daljem radu pod vođstvom Delhaize Grupe, Delta Maxi će biti deo jedne još jače i veće porodice. Nastaviće da bude na usluzi potrošačima i da doprinosi zajednici sa istom posvećenošću, kao što je to činio i od samog svog početka. Verujem da je ova transakcija veliki korak Srbije ka Evropskoj Uniji, a za Delta Maxi početak nove faze razvoja." Nakon prodaje Delta Maxija Delhaize Grupi, Delta Holding će nastaviti da se razvija i da investira u svoju osnovnu delatnost – agrar i proizvodnju hrane.


RRA: POSTUPAK PROTIV TV PINK, NOVI ZAKON I VEĆE KAZNE

Na vanrednoj sednici Saveta Republičke radiodifuzne agencije kojoj su prisustvovali predstavnici televizija na kojima se emituju rialiti šou programi „Dvor“ i „Parovi“, u kojima je došlo do eskalacije verbalnog i fizičkog nasilja, RRA je naložila emiterima da hitno iz sadržaja rialitia otklone sve ono što krši Zakon o radiodifuziji i Kodeks o ponašanju emitera i zabranila im svako dalje  emitovanje programa koji svojim sadržajem teško ugrožavaju fizički mentalni i moralni razvoj maloletnika i narušavaju dostojanstvo ličnosti. Savet RRA je u skladu sa svojim ovlašćenjima doneo odluku da se protiv TV Pink pokrene prekršajni  postupak. Od Ministarstva kulture Republike Srbije RRA će zatražiti da Narodnoj skupštini Republike Srbije u što kraćem roku bude upućen predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji na usvajanje po hitnom postupku, a kojima bi Savet RRA dobio mogućnost da izriče direktne finansijske sankcije za prekršaje zakona, kao i ovlašćenje da naloži privremenu, ili trajnu zabranu emitovanja pojedine emisije.


POŠTA ZAVRŠILA 2010. GODINU SA DOBITKOM

Na sednici Upravnog odbora Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), održanoj  u Nišu, usvojen je Godišnji finansijski izveštaj ovog preduzeća za 2010. i Izveštaj nezavisnog revizora. Ukupni prihodi Pošte Srbije u prošloj godini iznose 24,966 milijardi dinara, a ukupni rashodi 20,254 milijarde, te je ostvarena neto dobit od 4,632 milijarde dinara, što je oko 800 miliona više nego 2009. godine. Upravni i Nadzorni odbor, kao i generalni direktor Preduzeća, izrazili su zadovoljstvo zbog pozitivnog poslovanja i zahvalnost PTT radnicima na doprinosu, dodatnom naporu i posvećenosti, uz naglasak da je profit Pošte rezultat rasta obima usluga (ukupno 470,8 miliona realizovanih usluga), a ne povećanja cena (nisu menjane prethodne dve godine). Ovom prilikom je najavljen agresivniji tržišni nastup Pošte Srbije, maksimalno iskorišćenje postojećih potencijala i prednosti, povećanje kvaliteta i standarda PTT usluga, kao i razvijanje seta novih servisa primerenim građanima i privredi, uz oslanjanje na široke mogućnosti integrisane ponude.


DODELJENE NAGRADE „NOVOSTI“ NAJUSPEŠNIJIM TV OSTVARENJIMA

Kompanija «Novosti» (član Asocijacije medija) dodelila je tradicionalne nagrade za najgledanija i najprestižnija televizijska ostvaranja u 2010. godini.  Nagrada za najgledaniji informativni program pripala je Redakciji informativnog programa RTS. Najgledaniji sportski program u 2010. godini bio je program koji je pripremala sportska redakcija RTS. RTS-u je pripala i nagrada za najgledaniji filmski program, kao i nagrada za najgledaniji serijski program. Nagrada za najgledaniju seriju tokom 2010. godine pripala je TV1 za emitovanje serije «1001 noć». Najgledaniji talk show bio je «Utisak nedelje» emitovan na TV B92, a produkciji PG Mreža. Redakcija zabavnog programa RTS primila je nagradu za najgledaniji kviz «Slagalica», a istoj redakciji je pripala i nagrada za najgledaniju dokumentarnu emisiju emitovanu tokom 2010. godine «Balkanskom ulicom». Za tv lica godine proglašeni su Jovana Janković i Ognjen Amidžić, a za Mis i Mister Lapsus Jovana Popović Ćosić i Vlada Mijaljević


ADRIA MEDIA: NOVI ONLAJN PROJEKAT POSVEĆEN LEPOTI STANOVANJA I ŽIVLJENJA

Kompanija Adrija Media Srbija (član Asocijacije medija) potrudila se da popularni magazini Moj stan, Život sa cvećem i Moja lepa bašta  postanu prisutni i na internetu u okviru zajedničkog portala www.moja.lisa.rs. Portal će posetiocima nuditi kreativne ideje i inspiraciju za sve u kući i oko kuće. Praktičan i pristupačan, moja.lisa.rs portal nudi mnoštvo saveta za uređenje enterijera, adaptaciju i opremanje doma, informacije o najnovijim svetskim trendovima iz sveta hortikulture, nezi i zaštiti biljaka i uređenju i održavanju cvetnjaka i bašti.
Posetioci portala će pored informacija i zanimljivih tekstova, moći da uživaju u inspirativnim fotografijama i reportažama, a posebno mesto zauzimaju “uradi sam radionice” i saveti stručnjaka.  Informativan i praktičan, moja.lisa.rs ima želju da postane vodeći onlajn vodič kroz svet stanovanja u Srbiji.


TRIBINA „VREMENA“ O CRNIM EKO TAČKAMA SRBIJE

Nedeljnik «Vreme» (član Asocijacije medija) i  Fondacija Hajnrih Bel (Heinrich Böll Stiftung) organizovali su početkom marta tribinu na temu »Crne ekološke tačke Srbije«. Tokom 2010. godine nedeljnik »Vreme« je u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel  istraživao takozvane crne ekološke tačke u Srbiji. Opsežno novinarsko istraživanje obuhvatilo je na desetine sagovornika, obilaske terena, razgovore sa građanima i nadležnima, obradu medijskih arhiva, kao i analize monitoringa. Tokom 2010. u nedeljniku »Vreme« objavljeno je pet reportaža o pet crnih ekoloških tačaka Srbije: Pančevu, Boru, Velikom bačkom kanalu, Obrenovcu i Vinči. O podacima do kojih se došlo raspravljali su učesnici tribine održane u Press centru.


MIRJANI KARANOVIĆ NAGRADA «ŽANKA STOKIĆ»

Glumici Mirjani Karanović pripala je ovogodišnja nagrada "Žanka Stokić", koja se  dodeljuje "glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom glumačkog izraza". Priznanje dodeljuju Narodno pozorište i "Večernje novosti" (član Asocijacije medija), a jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je žiri, u sastavu: glumica Mira Stupica (predsednik i inicijator priznanja), dramski pisac Dušan Kovačević, prošlogodišnja dobitnica Dara Džokić, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić. Nagrada "Žanka Stokić" sadrži plaketu s likom velike srpske glumice (koju dodeljuje nacionalni teatar), statuetu Opštine Požarevac (rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića) i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti". Do sada su nagradu "Žanka Stokić" dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Gordana Đurđević Dimić i Dara Džokić.


 «CENTROŠTAMPA» UNAPEĐUJE SISTEM PRODAJE NOVINA

Kompanija «Centroštampa», koja je nakon kupovine «Štampa sistema» postala jedan od najznačajnijih distributera dnevnih novina i magazina na tržištu Srbije računa da će merama unapređenja prodaje povećati prodate tiraže svih izdavača kao i kvalitet svakodnevne saradnje sa njima. Jedan od prvih koraka novog distributera je svakako uspostavljanje sistema  izveštavanja sa mesta prodaje odnosno sa skoro 600 kiosaka grupisanih u 13 filijala. Ovakvi izveštaji biće na nivou dnevne komunikacije sa izdavačkim kućama.  Ono na čemu čelni ljudi «Centroštampe » rade u ovom trenutku je implementacija sistema koji će omogućiti onlajn  pristup kompletnim lagerima po kioscima što omogucava praćenje trenutnog stanja novina na kiosku, kako bi se omogućile blagovremene dopune listova na dnevnom nivou. Planirana je i implementacija IT sistem dostave fotografija sa prodajnih mesta, tako da će principalima biti omogućen i vizuelni uvid u prodajno mesto.


GODIŠNJI SKUP GLAVNIH UREDNICA MAGAZINA «LEPOTA&ZDRAVLJE»

Novosadska izdavačka kuća Color press Group (član Asocijacije medija) organizovala je krajem februara regionalni skup glavnih urednica jednog od svojih vodećih magazina «Lepota i zdravlje». Godišnjem samitu posvećenom, pre svega, razgovorima o unapredjenju kvaliteta sadržaja lista i povećanju broja čitalaca prisustvovale su Martina Požgaj, pomoćnica urednice hrvatske "Ljepote i zdravlja", Saša  Dravcbaher, urednica slovenačke "L&Z", Vera Andrejčin, urednica magazina "Ubavina i zdravje" iz Makedonije, Vesna Čađenović, urednica crnogorske "Ljepote i zdravlja", Jelena Joksimović, urednica "Ljepote i zdravlja" iz  BiH, Dijana Kresović, koordinatorka regionalnih izdanja i Lidija Ćulibrk  urednica matičnog, srpskog izdanja magazina "Lepota i zdravlje".


NAGRADE ZA IZVEŠTAVANJE O EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Erste Banka dodelili su nagrade za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija u Srbiji za 2010. godinu. Nagrada je studijska poseta Briselu, koja će biti realizovana krajem aprila, gde će svaki od pobednika imati priliku da se susretne sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i sa kolegama novinarima koji izveštavaju iz sedišta EU. Nagradu u konkurenciji „najbolji televizijski izveštaj“ dobio je Goran Janićević iz Produkcijske grupe Mreža, za prilog o divljim deponijama emitovan na RTS u emisiji „Zeleni evronet“. Nagradu na najbolji novinski izveštaj dobio je Kosta Rajević za tekst „Srpska pogača posna za Evropu“, objavljen u magazinu "Poljoprivrednik", o stanju naše poljoprivrede i nastojanju da se integriše u EU. Nagradu za najbolji radijski izveštaj dobio je Ivan Jovanović novinar Radio Beograda za prilog o eko-inovativnim projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske komisije. Nagradu za najbolji prilog u lokalnom mediju dobila je Ana Simonovicova, novinar Radija Stara Pazova, za radijski prilog o mogućnosti korišćenja evropskih fondova za mikroregione emitovan u zajedničkoj emisiji radio stanica Bač, Bački Petrovac, Kisač, Kovačica i Stara Pazova. Nagradu za najbolji prilog u oblasti malih i srednjih preduzeća dobio je Zoran Maksimović za prilog „Novopazarski džins uskoro na tržištu EU“ emitovan na regionalnoj RTV Novi Pazar. 

NOVINE NAJBOLJE PRODAJU AUTOMOBILE

Prema istraživanju čije rezultate je nedavno objavila Kanadska Novinska Asocijacija novine i magazini su najbolji prodavci automobila u Kanadi. Naime svake godine se sprovodi istraživanje koji mediji najsnažnije utiče na donošenje odluke da potencijalni kupac poseti dilera radi kupovine automobila. Prema rezultatima, koje saopštavaju Kanađani, više od  70  odsto anketiranih je izjavilo da su konačnu odluku o odlasku kod dilera doneli na bazi informacija – oglasa koje su videli u novinama ili magazinima bez obzira da li je reč o njihovim štampanim ili onlajn verzijama. Posebno je značajno što je ovaj trend najizraženiji kada je reč o ponašanju kupaca odnosno čitalaca o poslednjoj sedmici pred odlazak kod dilera.


«I» NAJBOLJE DIZAJNIRANE NOVINE NA SVETU U 2010. GODINI

Odlukom stručnog žirija Društva za novinski dizajn portugalski dnevni list «I» (skraćenica za: Informacao) proglađen je za najbolje dizajniranu novinu na svetu u 2010. godini. List je pokrenut 2009. godine a štampa se na skoro magazinskom formatu od 250 x 345 mm u koloru. Odluka žirija da pobednik 32. po redu Konkursa za najbolji novinski dizajn izazvala je mnogobrojne pozitivne ali i negativne komentare zbog toga što novina izgledom mnogo više podseća na magazin nego na dnevni list.


 «MAIL ONLINE» SUSTIŽE BBC

Mail Online nastavlja da dominira među onlajn verzijama britanskih dnevnih novina. Januarski broj poseta online verziji lista dostigao je cifru od 56.000.000 što je za čak 56,1 odsto više u poređenju sa istim mesecom 2010. godine. U januraru rast tiraža beleži i štampana verzija The Daily Mail koji je dostigao brojku od 2.136.568 prosečno prodatih primeraka, što je za 0,07 odsto više u odnosu na januar 2010. godine. Ispred onlajn verzije lista sada su još samo informativni sajtovi BBC koji, veruje se, zajedno na mesečnom nivou dostižu cifru od oko 60 miliona poseta. Drugi britaski sajt po broju poseta je guardian.co.uk sa 39,5 miliona posetilaca na mesečnom nivou, a na trećem mestu je Telegraph sa 32,6 miliona posetilaca.


ERIK BJERAGER PREDSEDNIK SVETSKOG UREDNIČKOG FORUMA

Erik Bjerager, glavni urednik i direktor danskog dnevnog lista Kristeligt Dagblad , izabran je za novog predsednika Svetskog uredničkog foruma, koji deluje u sastavu novinske asocijacije WAN-IFRA. Novi predsednik Bjerager (52) izabran je na period od dve giodine. Osim čelne pozicije u Kristeligt Dagblad, Bjerager je u Danskoj predsednik Upravnog odbora novinske agencije Ritzau koja je u vlasništvu medijskih kuća. Trenutno je i predsednik Kopenhagenske asocijacije urednika.


BRITANIJA: OFCOM DOZVOLIO «PRODUCT PLACMENT»

Posle mnogobrojnih i dugih natezanja i ubeđivanja britansko medijsko regulatorno telo OFCOM najzad je dozvolilo reklamiranje proizvoda na tv u okviru tzv. «produkt placment» načina oglašavanja (pozicioniranje proizvoda u okviru tv programa). Britanski gledaoci televizije prethodno su morali da budu detaljno upoznati sa novim vidom oglašavanja pa su tako najpre krenuli na ITV a zatim i emiteri poput Channel 4 i BskyB da emituju spotove posvećene edukovanju gledalaca, gde je objašnjeno  o kakvoj vrsti reklamiranja je reč. Odluka o «otvaranju» nove reklamne mogućnosti odnosi se samo na komercijalne emitere, a oni će na početku i kraju svakog programa u okviru koga se pojavljuju prozvodi i predmeti koji se reklamiraju morati da emituju po tri sekunde znak koji ne sme biti manji od znaka emitera. Nestleov brend  Dolce Gusto (kafa) postao je prvi proizvod u Velikoj britaniji koji se u okviru programa “This Morning” (ITV1) reklamirao u okviru mogućnosti “product placementa”


US:  THE GOODS NOVA DEČJA STRANA ZA NOVINE

Američka izdavačka kuća McSweeny’s počela je proizvodnju dečje strane namenjene objavljivanju u dnevnim novinama. Stranica koja se inače zove «The Goods» će biti distribuirana u okviru Tribjun Medija Servisa i moćiće da se preuzima u sadržaj dnevnih listova u formi cele strane ili kao polovina stranice kada su u pitanju «broadsheet» formati listova.


SHORTLIST MEDIA PLANIRA PRVO INTERNACIONALNO IZDANJE

Kompanija Shortlist Media izdavač besplatnih magazina kao što su Shortlist i Stylist najavila je da planira svoje prvo internacionalno besplatno izdanje koje će biti namenjeno tržištu Rusije. Prvi čovek kompanije izjavio je, ne navodeći ime potencijalnog partnera sa ruske strane, da se nada da će projekat biti realizovan u drugoj polovini godine.  Magazini koje izdaje kompanija namenjeni su, pre svega, mladima koji žive u velikim gradovima, a magazini se ručno distribuiraju. Prihod se ostvaruje objavljivanjem oglasa i to 68 procenata objavom klasičnih oglasa, a 29 posto kroz sponzorske ugovore.


SKY UKIDA MAGAZINE – SMANJUJE BROJ ZAPOSLENIH

Kompanija BskyB odlučila je da ugasi dva najveća magazina iz tzv kategorije „customers“ kao i da drastično proredi učestalost pojavljivanja Sky Magazine britanskog najtiražnijeg mesečnika. Odlukom menadžmenta gase se Sky Sport Magazine i Sky Movie Magazine, koji su naizmeničnim izlaženjem svaka dva meseca dostizali ukupne tiraže od oko osam miliona primeraka. Kada je reč o magazinu Sky Magazine, menadžment je doneo odluku i da umesto 12 izdanja godišnje ove godine izda po jedan broj u svakom kvartalu. Saglasno ovakvim odlukama sledi i smanjenje broja zaposlenih u ovom delu BskyB kompanije.


COSMOPOLITAN STARTUJE U JERMENIJI

Ženski glossy magazin Cosmopolitan nastavlja pohod na Blski Istok. Na redu je Jermenija gde će magazin biti lansiran na tržište uz pomoć lokalnog partnera Media Partners CJSC. Za početak plairan je skroman tiraž od 5.000 primeraka. Na tržište jermenije Cosmopolitan stiže nakon što je nedavno lansirano bliskoistočno izdanje, a u decembru 2010. godine i izdanje za Mongoliju. Jermenija će biti 63 zemlja u kojoj je prisutan magazin Cosmppolitan. U Srbiji izdavač magazina je Adria Media Serbia (član Asocijacije medija).


JAPAN: PAD IZDVAJANJA ZA OGLAŠAVANJE U 2010. GODINI

Japanski stručnjaci za oglašavanje smatraju da su Zimske olimpijske igre u Vankuveru, Svetsko fudbalsko prvenstvo u Južnoj Africi i Svetska izložba u Šangaju glavni razlozi zbog kojih tokom 2010. gdine u Japanu nije zabeležen značajniji pad izdvajanja sredstava za oglašavanje. Prema nedavno saopštenim podacima za oglašavanje je izdvojeno 5,842 milijardi jena što je za 1,3 procenta manje u poređenju sa 2009. godinom. Dok je kod televizije zbog navedenih razloga zabeležen minimalan rast prihoda od 1,1 odsto, dnevne novine beleže smanjenje prihoda od 5,1 odsto, magazini 9,9 procenata i radio 5.2 odsto.


PRISTUP INTERNETU PREKO MOBILNIH TELEFONA VEĆI ZA 78 ODSTO

Od ukupnog broja korisnika interneta u Nemačkoj u 2010. godini njih 16 odsto koristili su ovu globalnu mrežu preko mobilnog telefona. U odnosu na prethodnu (2009.) godinu to je povećanje za 78 odsto, kada je bilo samo 9 odsto korisnika interneta preko mobilnih telefona. Vodeća starosna grupa među korisnicima je ona između 25 i 34 godine starosti, dok je sledeća starosna grupa ona između 16 i 24 godine i oni čine jednu petinu od ukupne mase korisnika interneta putem mobilnih telefona.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!