Mart, 2010 No. 124


TELEKOM I ASOCIJACIJA MEDIJA UNAPREĐUJU SARADNJU

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) Branko Radujko sa saradnicima Vladimirom Lučićem, komercijalnim direktorom kompanije, Radisavom Vuličevićem, direktorom sektora za marketing i Milicom Amidžić, direktorkom sektora za PR nedavno je bio gost Upravnog odbora Asocijacije medija. Glavni i odgovorni urednici i direktori medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija razgovarali su sa Radujkom i njegovom saradnicima o poslovanju jedne od najvećih i najuspešnijih kompanija u Srbiji i o mogućim vidovima unapređenja dugogodišnje uspešne saradnje Asocijasije medija i Telekoma Srbija. Branko Radujko je prisutne detaljno informisao o najrazličitijim aspektima poslovanja kompanije: razvoju fiksne telefonije, unapređenju mobilne telefonije i interneta, poslovanju u Crnoj Gori i Republici Srpskoj... Deo razgovora bio je posvećen i privatizaciji ove izuzetno uspešne kompanije, ali i njenom društveno odgovornom poslovanju. Konstatovano je da postoje značajne mogućnosti za dalje unapređivanje saradnje sa medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija, a pre svega, na informativnom planu, zajedničkom planiranju pojedinih marketinških aktivnosti kao i podršci društveno odgovornog poslovanja kako Telekoma Srbija tako i svih članica Asocijacije. 


NORVEŽANI UZ SAVET ZA ŠTAMPU

Na skupu održanom u Asocijaciji medija članovi Upravnog odbora Saveta za štampu razgovarali su sa predstavnicima Norveške o mogućim oblicima saradnje u realizaciji poslova Saveta za štampu, koji treba da otpočne svoje aktivnosti u Srbiji. U ime norveške strane skupu je prisustvovao Haakon Blankenborg, ambasador Norveške u Srbiji i Kjell Nyhuus, generalni sekretar norveškog Saveta za štampu. Ambasador Blankemborg informmisao je prisutne predstavnike ovog prvog samoregulatornog tela u Srbiji o spremnosti Norveške da aktivnosti Saveta podrži finansijski u dužem vremenskom periodu i da će modaliteti ove pomoći biti definisani u najkraćem mogućem roku. Sa Kjell Nyhuusom, generalnim sekretarom norveškog  Saveta za štampu dogovoreno je da za članove Komisije za žalbe Saveta za štampu Srbije bude organizovan niz treninga u kontekstu obuke za rešavanje spornih slučajema po osnovu žabi čitalaca na tekstove objavljene u štampanim medijima koji podržavaju aktivnost Saveta.


OBUKA ZA MENADŽERE U MEDIJIMA

U sedištu Asocijacije medija, od 17. do 19. marta održan je trodnevni seminar posvećen dodatnoj obuci menadžera u medijima na temu prodaje, marketinga i oglašavanja. Seminar posvećen unapređenju stručnih znanja zaposlenih u medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija, kao i u većem broju lokalnih medija, realizuje nevladina organizacija Integracije Sada uz pomoć ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Glavni predavač, koji je polaznicima govorio o američkim iskustvima u ovoj oblasti je profesor Gregory Pitts sa univerzitete North Alabama, a deo domaćih iskustava polaznicima seminara preneće i Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka kompanije Ringier, Zoran Sekulić, glavni urednik i vlasnik Agencije Fonet i Milivoje Čalija, direktor marketinga B92. Drugi, trodnevni, deo ovog seminara održan je u Novom Sadu.


RRA: TELEVIZIJE MORAJU DA POŠTUJU ZAKON O OGLAŠAVANJU

Samo desetak dana nakon što je u ime Saveta Republičke radiodifuzne agencije obavestio javnost da su protiv tv stanica sa nacionalnim dozvolama za emitovanje programa podnete prve prekršajne prijave zbog nepoštovanja Zakona o oglašavanju, Goran Karadžić zamenik predsednika RRA najavio je dalje pooštravanje kontrole poštovanja odredaba ovog zakona. On je javnost obavestio da je od Ministarstva trgovina i usluga zatraženo i dobijeno mišljenje u pogledu onog dela Zakona o oglašavanju koji se odnosi na sponzorstva i tim povodom istakao: „Ako se tokom neke serije na ekranu non-stop nalazi slika šoljice kafe, to ometa praćenje programa. U januaru je emitovano više od 6.000 takvih kajrona, od čega je samo Televizija “Pink” imala bitno više od polovine. Čekali smo tumačenje Ministarstva trgovine i usluga, i sada, kada smo ga dobili, od 15. marta ćemo i za ove prekršaje podnositi prijave. Naravno, svi će emiteri pre toga biti obavešteni, a i sada apelujem na njih da prestanu sa takvom praksom„


ČETIRI DECENIJE „STUDIA B“

Povodom svog četrdesetog rođendana (1. april), RTV Studio B (član Asocijacije medija) pokrenuo je  jednomesečnu medijsku kampanju pod sloganom „40 godina simbol Beograda“. Do 15. aprila biće emitovan niz programskih segmenata koji će podsetiti na ulogu i značaj Studio B u proteklom periodu. Svakodnevno će, biti emitovane kratke izjave svih važnih ličnosti koje su radile na Studiju B, ali i ostalih javnih ličnosti koje su odrastale i sazrevale uz programe naše kuće. Svakog jutra od 7.50, na radiju i televiziji biće emitovan kviz „Odgovor je uvek pod B“, u kome će slušaoci i gledaoci odgovarati na pitanja u vezi s istorijatom Studija B, Svakog jutra biće emitovani zapisi „Beograde, dobro jutro“ Duška Radovića. Za sve one koji su verni slušaoci i gledaoci Studija B za 1. april pripremljen je spektakularni rok koncert u Domu omladine, a u Skupštini grada Beograda biće uručena nagrada “Naj Beograđanin”.


DARI DŽOKIĆ URUČENA NAGRADA “ŽANKA STOKIĆ”

U “Narodnom pozorištu” glumici Dari Džokić je uručena nagrada “Žanka Stokić”, koju već osam godina dodeljuju nacionalni teatar, “Večernje novosti” (član Asocijacije medija) i opština Požarevac.
U obrazloženju žirija, koje je pročitala prethodna dobitnica Gordana Đurđević Dimić, navodi se:
“Dara Džokić je glumica u punoj snazi koja je svojim dosadašnjim ulogama, pre svega u pozorištu, ali i na filmu i televiziji, dokazala da je zaslužila sva priznanja. Otmeno i nenametljivo pokazala je majstorstvo i glumačku sposobnost iz godine u godinu, iz uloge u ulogu. Ozbiljna i predana svojoj glumačkoj sudbini, igrala je posle glavnih i epizodne uloge s jednakom koncentracijom i predanošću. Smatramo da je glumica izuzetne snage, raspona i talenta i da joj nagrada sa imenom velike Žanke Stokić pripada sa svim počastima”. Nagradu je uručio Manojlo Vukotić generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti.


PRETPLATA ZA RTS 500 DINARA

Umesto dosadašnjih 434, pretplata za RTS od 1. marta povećana je na 500 dinara, a naplata će početi od martovskog računa za električnu energiju, koji se izdaje u aprilu. Cena je povećana na osnovu Zakona o radiodifuziji koji omogućava da se iznos pretplate usklađuje sa indeksom rasta cena na malo u prethodnoj kalendarskoj godini. Novog povećanja pretplate neće biti do marta 2011.


SVI DEMANTOVALI SUBOTIĆA

Tvrdnje Stanka Subotića iznete tekom direktnog uključivanja Stanka Subotića u program B92 za vreme razgovora Jugoslava Ćosića sa crnogorskim opozicionim političarem Nebojšom Medojevićem da je on dao novac za kupovinu Luke Beograd i Večernjih novosti demantovali su svi pomenuti u njegovoj izjavi: Kompanija Novosti (član Asocijacije medija), predstavnici Luke Beograd, kao i Kompanija Delta (pridruženi član Asocijacije medija). Svi pomenuti očekuju od državnih organa da ih hitno zaštiti od ovakvih izjava.


RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU SEEMO ZA 2010.

Medijska organizacija za jugoistočnu Evropu (SEEMO) raspisala je  konkurs za nagradu Dr. Erhard Busek za novinare, urednike, izvršne direktore u medijima i medijske eksperte koji su svojim radom doprineli boljem razumevanju u regionu. Nagrada za 2010. godinu u vrednosti od 3.000 evra biće dodeljena pobedniku po izboru međunarodnog žirija koji čine predstavnici medija.


KONKURS ZA DOZVOLE LOKALNIM RADIO I TV EMITERIMA

Republička radiodifuzna agencija (RRA) raspisala je konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje radio i televizijskog programa za više lokalnih i regionalnih područja.
Konkurs je raspisan za: Preševo, Blace, Bosilegrad, Crna Trava, Dimitrovgrad, Lebane, Leskovac, Niš, Bujanovac, Vranjsku Banju, Nišku Banju, Trgovište, Sjenicu, Boljevac, Bor, Negotin, Žagubicu, Veliko Gradište, Lazarevac, Kragujevac i Požarevac. Konkurs je raspisan i za Ražanj, Rekovac, Batočinu, Guču, Raču, Arilje, Bajinu Baštu, Prijepolje, Krupanj, Mokru goru, Banju Koviljaču, Šabac, Novi Kneževac, Zrenjanin, Kikindu, Kovin, Titel, Žabalj, Apatin, Bačku Palanku, Vrbas, Vrdnik, Inđiju, Novi Sad, Rumu i Suboticu. Dozvole se mogu dobiti i za područja regiona: Negotin, Bor, Zaječar i Prijepolje, Priboj i Pribojska Banja. Rok za podnošenje prijave je 60 dana, a rok za donošenje odluke je 90 dana od dana objavljivanja liste prijavljenih na konkurs. Uz prijavu podnosi se i depozit koji zavisi od područja i tipa dozvole. Emiter koji želi da konkuriše za više različitih zona plaća depozit za svaku zonu posebno.


TELEKOM SRBIJA NAGRADIO NAJBOLJE MATEMATIČARE

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) uručio je 16 laptop računara najboljim matematičarima Srbije; koji su u toku 2009. godine osvojili zlatne, srebrne i bronzane medalje na međunarodnim naučnim olimpijadama. Pored dodele notebook računara, inženjeri Telekoma Srbije održali su matematičarima uvodno predavanje iz oblasti primene informaciono-komunikacionih tehnologija u telekomunikacijama u svojoj kompaniji.
U decembru 2009. godine kompanija Telekom Srbija ugostila je 21 osvajača medalje iz oblasti matematike, astronomije, informatike, fizike i astrofizike iz cele Srbije i nagradila ih 3G net modemima za mobilni Internet. Kompanija je još 2008. godine poklonila pet notebook računara matematičarima, kao čestitku za prve zapažene rezultate na internacionalnim takmičenjima. Poslednji u nizu uspeha je osvajanje tri medalje na takmičenju u Rumuniji, koje je održano od 24. februara do 1. marta. Jedno od strateških opredeljenja Telekoma Srbija je pružanje podrške mladima u sticanju visokog obrazovanja kako na domaćim tako i na stranim univerzitetima.


POŠTA SVE BLIŽA KORISNICIMA

Svečanim presecanjem vrpce, predajom ključeva objekta i tradicionalnim slanjem pisma resornom ministarstvu, a ovoga puta i predsedniku Izvršnog veća Vojvodine, u Novom Sadu je, prvih dana marta otvorena pošta 21137 Novi Sad. Ovoj svečanosti prisustvovali su pored ostalih, gradonačelnik novog Sada, Igor Pavličić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić, direktor RJ poštanskog saobraćaja „Novi Sad” Dragan Jokanić, brojni drugi gosti i predstavnici medija,
Ovo je inače 114. pošta u RJ poštanskog saobraćaja „Novi Sad”, 33. u gradu Novom Sadu, a četvrta na Novom naselju. Pošta 21137 Novi Sad nalazi se na mikrolokaciji kojoj gravitiraju gradska naselja Bistrica, Detelinara, Avijatičarsko naselje i Sajlovo, na čijem području u 30.000 domaćinstava živi približno 100.000 stanovnika. „Misija Pošte Srbije traje već 170 godina. Kroz trajanje dokazujemo kvalitet i odgovornost, a otvaranjem pošte želju da se približimo svakom korisniku i njegovim potrebama. Do sada su 23 poštara na rejonima u ovom delu grada kretala iz Glavne pošte, a sada će polaziti, takoreći, ’iz komšiluka’, naglasio je generalni direktor Goran Ćirić,


NOVI PREDSEDNIK GRUPACIJE MARKETINŠKIH AGENCIJA

Grupacija marketinških agencija Privredne komore Srbije izabrala je za novog predsednika generalnog direktora preduzeća "Grej" Marina Šimurinu. Za zamenika predsednika izabrana je direktorka agencije "Kreativa nju formula" Vera Lojd Tomas, a novi članovi Predsedništva su i generalna direktorka agencije "Masmi" Tatjana Mamula, direktor "Beoekspo sistema" Viktor Nikolić i direktorka "Blumen grup" Nataša Pavlović Bujas. Na sednici je jednoglasno odlučeno da dosadašnji naziv grupacije bude promenjen u Grupacija agencija za tržišne komunikacije, jer je obuhvatniji i bolje predstavlja delatnost svih članica.


DELTA UNAPREĐUJE POSLOVANJE U BUGARSKOJ

Novi Piccadilly supermarket, otvoren je u utorak 16. marta u Sofiji, u šoping molu Serdika. Ovo je najveći maloprodajni objekat u okviru prodajne mreže ovog bugarskog trgovinskog lanca i treći u Sofiji.  Novi supermarket  prostire se na površini od 4.500 kvadratnih metara i u svom asortimanu ima oko 25.000 visokokvalitetnih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. U objektu je zaposleno 150 radnika. Investicija je vredna oko 3,5 miliona evra. „Piccadilly” već 15 godina uspešno posluje na teritoriji Bugarske. Od 2007. godine posluje u okvirima Delta Maxi Grupe, koja je 2009. godine  otkupila preostalih 15 odsto kapitala Piccadillyja i postala stopostotni vlasnik ovog maloprodajnog lanca. Maloprodajnu mrežu Piccadillyja čini 25 objekata (zaključno sa Serdika Mall) u 10 gradova širom Bugarske – Sofija, Burgas, Varna, Veliko Trnovo, Loveč, Stara Zagora, Vidin, Samokov, Jambol i Plovdiv – od kojih su 20 supermarketi a  pet objekti tipa corner shop „Piccadilly Express“.
Presecanjem crvene trake, objekat su svečano otvorili ambasador Srbije u Bugarskoj  Aleksandar Cervenjakov, zamenik gradonačelnika Sofije gospodin Minko Gerdjikov i Aleksandar Čamparević, direktor Piccadillyja.Istraživački centar (PRC) učinio je javno dostupnom bazu podataka koja je posvećena kompanijama koje na tlu Sjedinjenih Američkih Država imaju u posedu biznise koji se zasniva na plasmanu vesti – informacija. U ovom i u narednim brojevima Newslettera  upoznaćemo Vas sa delovima ovog zanimljivog pregleda:

TOP NEWSPAPER COMPANIES

Rank    Company Total Weekend Circulation
1 Gannett
6,816,890
2 MediaNews Group
2,565,620
3 McClatchy Company
2,556,580
4 Advance Publications
2,429,970
5 Tribune Company
2,384,440

 

TOP MAGAZINE COMPANIES

Rank    Company Total Magazine Circulation
1 Time Warner
32,596,500
2 Meredith Corporation*
24,505,400
3 Hearst Corporation
21,333,000
4 Advance Publications
18,053,200
5 Reader’s Digest Association
14,536,500

 

TOP ONLINE NEWS COMPANIES

Rank    Company Total Magazine Circulation
1 Yahoo
33,637,000
2 General Electric
32,326,000
3 Time Warner
27,000,000
4 Gannett
26,351,000
5 AOL
24,358,000


TRI ČETVRTINE AMERIKANACA NA INTERNETU

Prema nedavno sprovedenom istraživanju čak 74 odsto odraslih Amerikanaca starijih od 18 godina koristi internet. Prema istom istraživanju 60 procenata Amerikanaca koristi kod kuće usluge širokopojasnog interneta, a čak 55 odsto aknetiranih se na internet “kači” putem weireless mreža koristeći za to lap top računare, ili mobilne telefone.


„COSMOPOLITAN“ STIŽE U VIJETNAM

Širom sveta poznati ženski magazin „Cosmopolitan“ u aprilu stiže i na tržište Vijetnama. Vlasnik magazina, kompanija Hearst Magazines International (HMI), saopštila je da će magazin u Vijetnamu realizovati sa lokalnim izdavačem Sun Flower Media and Hanoi Media Association. Kao i američko i ovo izdanje „Cosmoplitan“ magazina namenjeno je zaposlenim ženama između 20 i 35 godina starosti. Cena magazina biće 29.800 VND (nešto malo manje od dolara) a planiran je početni tiraž od 20.000 primeraka.


U RUSIJI PREDSTOJI RAST PRIHODA OD OGLAŠAVANJA

Prema prognozama stručnjaka sve je spremno za početak rasta oglasnih prihoda u Rusiji i to u narednom petogodišnjem periodu. Najbolje pozicije u ovom procesu imaće televizija i internet sa svojim ponudama i mogućnostima. Podaci već u ovom trenutku ukazuju da na tv oglašavanje odlazi ukupno 55 odsto svih sredstava, ali takođe ukazuju i na izuzetno niske cene oglasnog prostora na ruskim tv stanicama koje bi u narednom periodu mogle biti značajnije povećane.


 


USA: KO SU VLASNICI VESTI (II)

U ovom i u narednim brojevima objavljivaćemo zanimljive tabelarne prikaze podataka o najvećim kompanijama koje poseduju informativne biznise u USA.

TOP NETWORK TV COMPANIES

Rank    Company Morning and Evening News Viewership
1 General Electric
14,883,000
2 Walt Disney Company*
12,591,000
3 CBS
9,246,000
4 Public Broadcasting Service
1,200,000

 

TOP CABLE NEWS COMPANIES

Rank    Company Combined Cable News Viewership
1 News Corporation*
2,150,000
2 Time Warner
1,420,000
3 General Electric
1,000,600

 

TOP LOCAL TV COMPANIES

Rank    Company Total Magazine Circulation
1 CBS
35%
2 News Corporation*
31%
3 General Electric
30%
4 Tribune Company
28%
5 Walt Disney Company*
23%

 

TOP RADIO COMPANIES

Rank    Company Total Radio Audience
1 Cox Enterprises
204,459,000
2 Clear Channel Communications
143,962,000
3 CBS
83,408,500
4 Entercom
17,943,600
5 Radio One
14,506,000

 
TRINIDAD&TOBAGO: LOKALNO IZDANJE “US TODAY“

Početkom marta menadžment US Today jednog od vodećih američkih dnevnih listova pokrenuo je lokalno izdanje za Trinidad&Tobago. List će biti štampan pet puta nedeljno (ponedeljak  - petak) i uz uobičajene četiri sekcije: Vesti, Novac, Sport i Život imaće i petu posvećenu lokalnim oglašivačima. List će biti prodavan putem pretplate, u hotelima i sa novinskih štendera, a posao distribucije će obavljati takođe američka novinska kuća Newsday.


U LONDONU ODGOVORI NA NOVE INFORMATIVNE IZAZOVE

Kako dopreti do novih čitalaca, kako razvijati plaćene sadržaje za digitalne medije, izdavaštvo za pametne telefone, kako kreirati hiper lokalne sadržaje i kako u okviru svih ovih izazova postaviti redakcije za efikasan rad na ove i mnoge druge teme stručnjaci će pokušati da nađu zajednički odgovor u Londonu. Organizator londonskog skupa: Međunarodni redakcijski samit je najveća novinska organizacija na svetu WAN-IFRA. Skup će biti održan 21. i 22. aprila, a okupiće stručnjake iz Washington Post, Ringier, Archant Ltd, Telegraf Media Group, Axel Springer... Detaljne informacije o skupu i kotizaciji očekuju vas na internet adresi: www.wan-press.org/newsroom2010


BEZ PREPPREKA ZA LEBEDEVA

Britanski biro za zaštitu konkurencije (Office of Fer Trading) odlučilo je da nema razloga da ispituje kupovinu britanskog dnevnog lista Indipendent. Ovom odlukom uklonjena je još jedna prepreka isperd ruskog multimilionera Aleksandra Lebedeva u nastojanju da kupi Indipendent. Lebedev je inače već vlasnik 75 odsto dnevnog lista Evening Standard koji je nedavno kupio za samo jednu funtu, koliko planira da plati i Indipendent.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!