Mart, 2010 No. 123


U ASOCIJACIJI MEDIJA O PLANOVIMA ZA DIGITALNU SRBIJU

Seminar pod nazivom „Planovi za digitalnu Srbiju“ održan je 24. februara u Asocijaciji medija u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo. Skup je otvorila ministarka Jasna Matić istakavši zainteresovanost Ministarstva za telekomunikacije I informacionu društvo da novinari specijalizovani za ovu oblast što kvalitetnije izveštavaju čitaoce listova za koje rade. Marićeva je takođe naglasila spremnost Ministarstva da nastavi saradnju sa Asocijacijom medija na planu permanentne dodatne edukacije novinara. Nakon uvodnog izlaganja ministarke Matić prezentaciju je održao Slobodan Marković, specijalni savetnik u ovom ministarstvu. Prema njegovim rečima, prioriteti Ministarstva za telekomunikacije u narednom periodu su usklađivanje sa pravnim okvirom Evropske unije, podrška liberalizaciji tržišta u oblasti telekomunikacija i poštanskih usluga, kao i podsticanje bržeg razvoja elektronske trgovine i elektronske uprave. Takođe, ministarstvo radi na definisanju strateškog okvira za razvoj informatičkog društva i podržava naučno-istraživačke delatnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Pored Slobodana Markovića, izlaganja su imali i njegove kolege Stefan Lazarević (koji je govorio o ICT PSP programu Evropske unije i mogućnosti uključenja malih i srednjih preduzeća iz Srbije u njega – http://ec.europa.eu/ict_psp) i Marija Nikšić, koja je govorila o aktivnostima za zaštitu dece na internetu (www.kliknibezbedno.rs).


PREKRŠAJNE PRIJAVE PROTIV NACIONALNIH TV EMITERA

Republička radiodifuzna agencija (RRA) podnela je prekršajne prijave protiv nacionalnih emitera zbog kršenja Zakona o oglašavanju, saopštio  je zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić na konferenciji za štampu. Emiteri su kršili one odredbe zakona koje se odnose na to koliko treba da traju reklame, na razmak između reklamnih blokova, ali i TV prodaju.
Najviše prekršaja načinila je TV Hepi - 102, a najmanje TV Avala (četiri) i TV Foks (šest).
Televizija Pink je u januaru imala 36 prekršaja, B92 63, TV Košava 85.
"Javni servis je u januaru prekršio Zakon 33 puta, prvi program 14, a drugi 19 puta", rekao je Karadžić.  
Predviđena kazna za ove prekršaje je do dva miliona dinara. Protiv svake televizije biće podneta samo po jedna prijava bez obzira na to koliko su puta prekršili zakon. Cilj je, kako kažu u RRA, da se mediji opomenu, a ne da se ugase.
"Nama nije u interesu da gasimo emitere, da uništavamo njihovo poslovanje, već da se Zakon poštuje. Nadamo se da će ove prijave i  one koje će uslediti nakon februarskog monitoringa biti dovoljna opomena", rekao je Kardžić istakavši da je, ukoliko opomena ne bude dovoljna, RRA spremna da podnosi svakodnevne prijave za prekršaje emitera po ovom osnovu.


VREME OBJAVILO HILJADITI BROJ

Izdavačka kuća “Vreme” d.o.o. (član Asocijacije medija) objavila je  jubilarni, hiljaditi broj nedeljnika “Vreme”, a redakcija će u oktobru ove godine proslaviti i 20 godina postojanja. Glavni urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković (član UO Asocijacije medija)  kaže da redakcija može biti ponosna na dosadašnji rad i da, uprkos skepticima, sa 1.000 brojeva iza, Vreme dokazuje da je na dobrom putu. Prvi broj Vremena izašao je 29. oktobra 1990. godine. List su osnovali novinari koja su napustili dnevnik Borba, nedeljnik NIN, kao i grupa beogradskih disidenata.


NOVI MENADŽMENT U “DNEVNIK VOJVODINA PRESS“

Osnivači novosadske izdavačke kuće “Dnevnik Vojvodina presa” (član Asocijacije medija) nemačka medijska grupa WAZ i novosadski “Dnevnik holding”, na sednici Skupštine DVP 1. marta 2010. godine doneli su jednoglasnu odluku o postavljenju novog menadžmenta kompanije.
Kandidat WAZ-a, koji je većinski vlasnik DVP, Dušan Vlaović (član UO Asocijacije medija) izabran je za generalnog direktora DVP, a kandidat “Dnevnik holdinga” Smilja Maksimović za njegovog zamenika.


SAVET ZA ŠTAMPU: U TOKU KONKURS ZA PREDSTAVNIKE JAVNOSTI

Iz nedavno formiranog Saveta za štampu, prvog samoregulatornog tela na medijskoj sceni Srbije, podsećaju da je u toku konkurs za predlaganje članova javnosti za rad u Komisiji za žalbe Saveta za štampu. Konkurs je otvoren do 18. marta Konkursom je precizirano da se biraju tri predstavnika javnosti za rad u Komisiji za žalbe Saveta za štampu. Kandidate za predstavnike civilnog društva u Komisiji za žalbe Saveta za štampu mogu predlagati udruženja građana; nevladine, strukovne i obrazovne organizacije koje se bave: medijima, slobodom govora i izražavanja, zaštitom ljudskih, manjinskih, dečijih i rodnih prava; zaštitom zakonitosti i vladavine prava, kao i promovisanjem transparentnosti, borbe protiv korupcije, monopola, osnivači Saveta za štampu, itd. Predloženi kandidati moraju da ispunjavaju sledeće uslove: - da budu državljani Republike Srbije, da poseduju najveće profesionalne i moralne kvalitete; da budu osobe sa visokim ličnim integritetom i autoritetom u oblasti kojom se bave. Predstavnike civilnog društva - javnosti u Komisiji za žalbe Saveta za štampu biraju konsenzusom članovi Upravnog odbora Saveta za štampu, među svim predloženim kandidatima. Poziv je objavljen 16. februara i ostaje otvoren 30 dana. Predlozi za predstavnike javnosti podnose se uz pisano obrazloženje na adresu: Savet za štampu, 11000 Beograd, Ljube Jovanovića 9c.


URUČENA NAGRADA “MEŠA SELIMOVIĆ”

Pesniku iz Kraljeva,  Živoradu Nedeljkoviću uručena je nagrada “Meša Selimović”, za zbirku “Ovaj svet”, u izdanju “Arhipelaga”, koju 22. put dodeljuje Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija). Svečanost u Narodnom pozorištu je prva u nizu svečanosti kojima će se do aprila iduće godine proslavljati ime Meše Selimovića, a u slavu stogodišnjice njegovog rođenja.
“Kad ljudi pronađu lijepu misao, trebalo bi da je čuvaju pod staklenim zvonom da se ne isprlja” - citirajući ovu misao Meše Selimovića, Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti”, uručio je nagradu za knjigu godine. Kao član Organizacionog odbora Ministarstva za kulturu za obeležavanje veka od Mešinog rođenja, Vukotić je najavio i mnogobrojne manifestacije kojima će biti obeležen ovaj jubilej.
Svečanosti u nacionalnom teatru prisustvovali su gotovo svi prethodni dobitnici - Dobrica Ćosić, Danilo Nikolić, Svetlana Velmar Janković, Radoslav Bratić, Rajko Petrov Nogo, Radovan Beli Marković, Vojislav Karanović, Goran Petrović, Dragan Jovanović Danilov, Dragan Velikić, Vladimir Kecmanović, kao i mnogi drugi ugledni pisci, književni kritičari, teoretičari, javni i kulturni radnici...


GODINA ZATVORA ZBOG PRETNJI NOVINARKI

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je  na godinu dana zatvora Stefana Hadžiantonovića iz Beograda zbog pretnji upućenih novinarki Televizije B92 Brankici Stanković.
Optuženi Hadžiantonović, koji je osuđen za ugrožavanje sigurnosti, na suđenju je priznao da je novinarki uputio pretnje na društvenoj mreži „Fejsbuk“ i izvinio joj se. Izrečenom presudom Hadžiantonoviću je određena jedinstvena kazna od godinu dana i tri meseca zatvora, pošto je ranije bio uslovno osuđen na zatvorsku kaznu od četiri meseca zbog nasilničkog ponašanja. Pretnje Brankici Stanković počele su nakon emitovanja emisije „Insajder“ o huliganima među fudbalskim navijačima. Posle ovih pretnji, Stankovićevoj je dodeljeno policijsko obezbeđenje.


USPEŠNO POSLOVANJE PTT SRBIJA TOKOM 2009.

Upravni odbor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija”, na sednici održanoj u Kragujevcu, jednoglasno je odobrio godišnji finansijski izveštaji ovog preduzeća za 2009. Prema ovom dokumentu ukupni prihodi Pošte Srbije u prošloj godini iznose oko 22,9 milijardi, a  ukupni rashodi oko 19 milijardi dinara, pa je konstatovan neto dobitak od 3,84 milijardi dinara, odnosno 40,8 miliona evra. Predsednik UO PTT-a Prof. dr Dragoslav Šumarac, i Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbije, izrazili su zadovoljstvo zbog pozitivnog rezultata i zahvalnost svim PTT radnicima na datom doprinosu u poslovnoj godini koju su obeležili negativni uticaji ekonomske krize. Na kraju 2009. u poštanskoj mreži je bilo 1.503 pošte i ukupno 455,3 miliona realizovanih usluga. Za finansiranje investicija utrošeno je 1,2 milijarde dinara, a dominirala su ulaganja u nabavku savremene opreme (poštanske, računarske, KDS i slično) i  tehnoloških transportnih sredstava. Pošta je minulu poslovnu godinu završila sa 15.087 radnika, a to znači da je broj zaposlenih smanjen za 1,8 odsto.


ČETIRI GODINE EKONOMETRA I BIZNIS MAGAZINA

Časopisi Ekonometar i Magazin Biznis obeležili su četiri godine izlaženja, ostvarujući osnovno načelo u informisanju - da predstavljaju savremene vodiče kroz svet biznisa i ekonomije. Ulazak u petu godinu izlaženja Ekonometar i Magazin Biznis obeležili su dodelom priznanja “Planeta Biznis”, koju tradicionalno dobijaju najuspešniji u tri kategorije: menadžer za uspešno višegodišnje upravljanje kompanijom, finansijska institucija koja daje najviše novca lokalnoj zajednici kroz programe društvene odgovornosti i uspešni preduzetnik.
Dobitnici priznanja “Planeta Biznis” ove godine su: Slobodan Vučićević, predsednik Upravnog odbora Droga Kolinska, Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke i Mila Litvinjenko, vlasnica kozmetičke kuće „Aura”.


ODRŽAN KONGRES O DIGITALNIM INOVACIJAMA U MEDIJIMA

Početkom marta  u Deutsche Telekom Conference Centru u Berlinu održan je Digital Innovator's Summit u organizaciji FIPP, Međunarodne federacije izdavača magazina. Predstavnici globalnih oglašivača i agencija preneli su izdavačima šta oni od njih očekuju u mesecima i godinama koji dolaze. Među 400 delegata iz celog sveta Srbiju je predstavljao Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i član UO Asocijacije medija.
Među najzapaženijim prezentacijama bile su one koje su predstavili Suzanne Kunz, direktor za medije i komunikacije u kompaniji Procter&Gamble i Matthias Kurwig, međunarodni direktor marketinške agencije Neo@Ogilvy. Oni su istakli da u budućnosti očekuju od izdavača da pronađu nove modele komunikacije sa njihovim potrošačima i klijentima, modele koje nameću nove komunikacione tehnologije i sve veća "seoba" čitalaca iz tradicionalnih medija na internet i mobilne platforme. Svoja dosadašnja iskustva sa komercijalizacijom internet sajtova, portala i socijalnih mreža izneli su i pojedini izdavači iz celog sveta koji su do sada imali najviše uspeha u toj oblasti.


URUČENE NAGRADE DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE

Uredniku časopisa „Link“ Rastislavu Durmanu i novinaru „Sremskih novina“ u penziji Nedeljku Terziću uručene su  nagrade Društva novinara Vojvodine „Svetozar Miletić“ za životno delo. Godišnje nagrade „Jaša Tomić“ za reportaže pripale su Bori Otiću iz TV Vojvodine za seriju „Petkazanje“ i Jovanki Simić, šefici novosadskog dopisništva „Večernjih novosti“. Specijalno priznanje „Dimitrije Frušić“ dodeljeno je Petku Koprivici za napise u „Politici“ i reportaže emitovane na vrbaskoj televiziji „Bačka“. Žiri je odlučio da ne dodeli  nagradu „Petar Drezgić“ za pisanje o agraru u 2009.


DONACIJA ŠKOLAMA VREDNA 15 MILIONA DOLARA

Američka informatička korporacija "Intel" uručila je Vladi Republike Srpske softver za primenu računara u nastavi vredan 15 miliona dolara. Ovo je nastavak projekta „e-learning“ u Jugoističnoj Evropi, koji Intel izvodi uz pomoć regionalnih i lokalnih partnera kao što su međunarodna ComTrade grupacija (pridruženi član Asocijacije medija). Ovim je Republika Srpska dobila sva prava korišćenja digitalnih edukativnih sadržaja i pravo prevođenja i prilagođavanja potrebama nastavnih programa u osnovnim školama. Premijer RS Milorad Dodik pozdravio je, u razgovoru sa potpredsednikom korporacije "Intel" Džonom Dejvisom u Banja Luci, uvođenje novih tehnologija u nastavne procese u RS.


U PRIPREMI NOVI “LOVAC”

Dnevnik Vojvodina pres (član Asocijacije medija) ovih dana priprema već drugi broj magazina „Lovac“ koji čitaju svi registrovani lovci u Srbiji. Upravni odbor Lovačkog saveza Srbije, koji je izdavač specijalizovanog lovačkog časopisa, jednoglasno je prošlog meseca odlučio da poveri uređivanje i štampanje ovog magazina Dnevnik Vojvodina Presu  iz Novog Sada.
Ponuda ove kompanije ocenjena je najpovoljnijom, u konkurenciji sa još tri firme, na nedavno završenom tenderu za štampanje i uređivanje magazina “Lovac”, koji jednom mesečno stiže pretplatnicima na adrese 86.000 registrovanih lovaca u našoj zemlji. Dnevnik Vojvodina Pres je izdavač dnevnog lista “Dnevnik” i nedeljnih “Oglasnih novina”.


TELEKOM NA GSM KONGRESU U BARSELONI

Predstavnici Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), zajedno sa novinarima nekoliko medijskih kuća, imali su priliku da se na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni (GSM) upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti mobilnih komunikacija. Skup, na kojem proizvođači mobilnih telefona predstavljaju nove modele, privukao je predstavnike višr od 1.300 kompanija iz ove oblasti. Video zapisi visokog kvaliteta, telefon sa baterijom koja traje i do 62 dana, novi Microsoft operativni sistem za mobilhne telefone, smartphone uređaji koji već mogu da se takmiče po performansama sa personalnim računarima, niz novih aplikacija, 4G mreža uz pomoć koje će korišćenje interneta preko mobilnog telefona i protok informacija biti mnogo brži, ostavili su izvanredan utisak na sve posetioce kongresa u Barseloni.
Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija, istakao je da je mobilna komunikacija glavna industrijska grana razvoja u svetu i pokazuje pravac u kojem će se kretati tehnologija. Prema njegovim rečima, u narednom periodu se predviđa značajan razvoj mobilnog interneta. Očekuje se da će 2014. godine, broj običnih telefonskih korisnika biti oko sedam milijardi, a broj korisnika mobilnog interneta oko tri milijarde. U ovoj godini, kako se moglo primetiti, mobilni telefoni neće biti mesto nadmetanja samo proizvođača operativnih sistema, već i proizvođača aplikacija. Uz pomoć aplikacija, operatori će se potruditi da ponude korisnicima paket servisa sa puno aplikacija, jednak komforu na računaru.


APRILSKI NATIONAL GEOGRAPHY POSVEĆEN VODI

Izdavačka kuća Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) odlučila je da aprilski broj magazina National Geography posveti samo jednoj temi – vodi. Aprilsko izdanje magazina National Geographic Srbija imaće dosad najveći tiraž! Čak 10.000 dodatnih primeraka ovog broja biće besplatno distribuirano od strane sponzora.
Inače, praksa je da se specijalizovana izdanja National Geography, koja obrađuju jednu temu, objavljuju jednom godišnje i kako iz AMS poručuju -  prodaja je tada 20 odsto iznad proseka.


NAGRADE „NOVOSTI“ TV PROGRAMIMA I TV LICIMA

Tradicionalna dodela nagrada i priznanja "Vecernjih novosti" (član Asocijacije medija) najboljim televizijskim programima i najupecatljivijim tv licima održana je u Aero klubu u Beogradu.
Prema istraživanju RTS ima najgledaniji informativni, filmski, serijski, sportski program i kviz emisiju. Najgledanija zabavno-muzicka emisija je "Grand šou", a najbolji talk shou "Amidži šou" na Televiziji Pink. Najbolji dokumentarni program je „Nacionalna  geografija" na B92, a najgledanija serija  "Selo gori, a baba se češlja". Nagradu za TV projekat dobio je Žika Nikolić za  emisiju "Žikina šarenica". TV lica u 2009. godini su Jovana Jankovic i Ognjen Amidžić.
Televiziji Studio B dodeljena je  specijalna nagrada za "Medijskog partnera Novosti u 2009. godini". Tom prilikom urucene su i nagrade "Zoran Radmilovic" Nadi Šargin i nagrada za najbolju epizodnu ulogu na Sterijinom pozorju Bojanu Zirovicu.


I U SRBIJI PORAST ONLAJN OGLAŠAVANJA

Prema procenama stručnjaka kompanije Diloit u Srbiji,  u toku ove godine doći će do porasta "onlajn" oglašavanja za dva odsto, pa će njegova vrednost na globalnom nivou iznositi oko 63 milijarde dolara, dok će očekivani neto prihod od takve vrste oglašavanja u Srbiji iznositi 5,05 miliona evra.


PREDSTAVLJEN “DIGITALNI KIOSK”

U pres centru Euneta održana je promocija sistema Digitalni Kiosk. Okupljenim novinarima i predstavnicima domaćih izdavačkih kuća predstavljen je nov, i kod nas jedinstven sistem distribucije i upotrebe svih vrsta štampanih materijala.
Sistem Digitalni Kiosk je prodajno mesto štampanih materijala na internetu, sa namerom da svim čitaocima ponudi što širi spisak magazina, knjiga i svih ostalih vrsta štampanog materijala. Najvažniji detalj ovog sistema je da se magazini ne prodaju u štampanom, već u digitalizovanom obliku. Ceo proces digitalizacije, kao i sve ostalo je potpuno autentičan, razvijen i zaštićen od strane Digitalnog Kioska. Sistem je projektovan da korisnicima pruži komfor upotrebe i mnogo novih mogućnosti, a sve ovo uz visok nivo sigurnosnih mera namenjenih bezbednosti korisnika. Trenutno u “Digitalnom kiosku” možete prelistavati stranice: Ekonomist, Bankar,  Preduzeće, Zabavnik,  Viva,  Ilustrovana politika,  Bazar, Nedeljni Telegraf , Zdravlje i Lepota . Iscelitelj, Horoskop, Auto magazine, What hifi,  Mikro Računari, Zdrav život . Opširnije o svemu na internet adresi: www.digitalnikiosk.com


RESTRIKCIJE ZA SCENE NASILJA U MEDIJIMA

Scene nasilja na sportskim događajima ubuduće će smeti da se emituju na televiziji samo u trajanju do tri sekunde, najavila je ministarka mladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković. Ona je posle sednice Saveta za sprečavanje nasilja u sportu naglasila da je ovakva odluka u skladu sa preporukama Međunarodne federacije sportskih novinara FIFA i UEFA. "Takođe, u štampanim medijima se više neće objavljivati fotografije nasilja već snimci posledica tog nasilja, a na naslovnim stranama neće smeti da se objavljuju fotografije povređenih, ili mrtvih navijača" - rekla je ministarka Samardžić - Marković na konferenciji za novinare.
Ove mere, prema njenim rečima, nisu samo u skladu sa Zakonom već i sa Kodeksom novinara Srbije. Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran  Karadžić napomenuo je da ove mere ne znače represiju prema emiterima jer, kako je rekao, i Ministarstvo omladine i sporta i RRA žele da "reaguju preventivno".
TRI NAGRADE ZA NAJBOLJI NOVINSKI DIZAJN

Udruženje za novinski dizajn sa sedištem u Sirakuzi (USA) dodelilo je tradicionalne godišnje nagrade za najbolji novinski dizajn. U konkurenciji je bilo 240 naslova, ali su nagrade za najbolji grafički izgled tokom 2009. godine dodeljene redakcijama Der Freitag iz Berlina, Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung iz Frankfurta i The New York Times. Žiri se pri dodeli nagrada rukovodio isključivo kvalitetom grafičkih izgleda listova.


OBSERVER: UMESTO GAŠENJA – NOVI IZGLED

Umesto da bude ugašen, kako su izdavači najavljivali polovinom protekle godine, pokušavajući da se i na taj način suprodstave udarime ekonomske krize, poznati britanski „The Observer“ ne samo da je preživeo mračne najave već se na tržištu pojavio u novom ruhu. Observer je poslednje nedelje februara, uz postojeće, dobio i nove zanimljive sekcije u listu koje pokrivaju širok dijapazon čitalačkih interesa, počev od hrane pa do nauke. Menadžment se nada da će novi Observer biti dovoljno nov i dovoljno provokativan da zadrži svoje mesto na britanskom tržištu štampe.


LANSIRANA KAMPANJA „SNAGA ŠTAMPE“

U borbi za svakog čitaoca, veći tiraž i što veći prihod od oglasa američki izdavači magazina lansirali su oglasnu kampanju posvećenu promovisanju samih magazina. Kampanja će biti realitovana pod parolom „Snaga štampe“ a magazini će joj posvetiti ukupno 1.400 stranica vrednih oko 90 miliona dolara. Oglase posvećene ovoj kampanju objavljivaće magazini izdavačkih kuća  ESPN The Magazine, Time i u magazinima izdavača Hearst, Conde Nast, Wenner Media and Meredith.


TRINITY MIRROR – PREŽIVELI GODINU KRIZE

Jedna od najvećih britanskih izdavačkih kuća uspela je da preživi 2009. godinu uprkos strahovitim udarima ekonomske krize. Cena preživljavanja bila je ogromna: 1.700 otpuštenih radnika i prodaja 30 različitih izdanja ove kuće. Uprkos svemu profit izdavačke kuće opao je za čitavih 47,4 procenta u odnosu na prethodnu, 2008. godinu dospevši do iznosa od 35,9 miliona funti. Istovremeno, promet je opao za 23,5 odsto i spao na cifru od 302,9 miliona funti. Visoka cena za ulazak u 2010. godinu u kojoj beleže dalji pad u odnosu na iste mesece iz prethodne godine.


VELŠKI NEDELJNIK PREŽIVEO PRVIH 200 GODINA.

Velški “Carmather Journal”, nedeljne novine lansirane u doba napoleonovih ratova proslavile su svoj 200. rođendan. Prvi broj novina pojavio se pred čitaocima 3. marta daleke 1810. godine i od tada ih redovno i bez prekida informiše o svim značajnim temama. Uz jubilarni broj objavljen je i dodatak od 40 strana koji je zahvaljujući sponzorima omogućio da se slavljenički broj čitaocima podeli besplatno.


SVETSKI NOVINSKI KONGRES O NOVIM POSLOVNIM MODELIMA

Ovogodišnji, 63. Svetski novinski kongres i 17. Svetski urednički forum biće održani u Beirutu (Liban) od 7. do 10. juna. Glavnu temu najvećeg novinskog skupa na svetu nametnula je ekonomska kriza, koja teško pogađa sve medije a najviše štampane i ona ove godine glasi „U potrazi za novim biznis modelima”. O organizaciji skupa, učesnicima, kotizacijama i svemu ostalom vezanoim za ovaj skup, opširne informacije mogu se proćitati na internet adresi: www.wanlebanon2010.com. Organizator skupa je WAN-IFRA.


GRAD U KANZASU PROMENIO IME U “GOOGLE”

Grad Topeka u američkoj saveznoj državi Kansas, koji želi privući internet kompaniju Google i njen projekat superbrze internetske mreže odlučio je da privremeno promeni naziv u Google.  Celog meseca grad Topeka zvaće se "Google, Kansas, svetska prestolnica optičkih kablova",  izjavio je gradonačelnik. Gugl je prošlog meseca najavio eksperimentalnu gradnju superbrze internet mreže, koja bi podatke prenosila stotinu puta brže od proseka koji trenutno postoji u SAD. Internetski gigant traži "manji broj zainteresiranih za sudelovanje u ispitivanju", a grad Topeka to želi.


EVROPSKI NOVINSKI KONGRES U BEČU

Ovogodišnji Evropski novinski kongres biće održan od 25. - 27. aprila u Beču. Kongres tradicionalno okuplja više stotina novinskih profesionalaca iz Evrope, koji su do sada uglavnom raspravljali o grafičkom izgledu novina i mogućim grafičkim inovacijama. Ove godine sadržaj kongresa je unapređen novim temama a opširnije o svemu na internet adresi: www.newspaper-congres.eu


NYT INTERNATIONAL WEEKLY U BOSNI I SALVADORU

Menadžment kompanije The New York Times saopštio je da je počev od 1. marta načinio sporazum sa listovima “Dnevni Avaz” (Bosna) I La prensa Grafica (El Salvador) po kome će ovi listovi ubuduće objavljivati NYT International Weekly. Na ovaj način “Dnevni Avaz” i “La Prensa Grafica” se pridružuju mreži novena koje u 29 zemalja objavljuju poznati nedeljni dodatak koji je na tržište lansiran 2002. godine.


LUIS VUITTON LANSIRA ONLAJN MAGAZIN

Svetski poznat proizvođač luksuzne robe, kompanija  Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) lansira  Nowness, novi onlajn magazin posvećen luksuznim brendovima. Izdavači kažu da će Nowness biti jednostavnog, minimalističkog dizajna sa dnevnim multimedijslnim prilozima uz članke posvećene umetnosti, modi, fotografiji, arhitekturi i dizajnu.


LEBEDEV PONOVO KUPUJE ZA FUNTU

Ruskom milijardertu Aleksandru Lebedevu, izgleda da prelazi u naviku da britanske dnevne listove kupuje za jednu funtu. Ovoga puta, prema tvrdnjama dobro obaveštenih, za jednu funtu će mu biti ustupljeni  The Indipendent i The Indipendent on Sunday. Pomenuta izdanja prema rasoploživim informacijama donose oko 10 miliona funti ali nikada do sada nisu obezbeđivala i profit. Lebedev je u Britaniji već kupio The Daily Express takođe za funtu. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!