Mart, 2009 No. 100

STO BROJEVA NEWSLETTERA

Pred vama je jubuilarni - stoti broj Newslettera. Prvi broj zvaničnog elektronskog glasila Asocijacije medija poslali smo vam decembra 2005. godine. Naša e-mail lista tada je brojala samo 138 korisničkih adresa. Trudili smo se da u svakom broju prezentiramo što veći broj kvalitetnih i korisnih informacija o zbivanjima u domaćoj i svetskoj medijskoj industriji. Od decembra 2005. do marta 2009. godine objavili smo više od 2.000 različitih informacija, koje su vam, nadamo se, pomogle u građenju vlastitih pogleda na medijsku industriju kao jednu od najpropulzivnijih industrijskih grana, kako u zemlji tako i u svetu. Imamo utisak da smo obavili kvalitetan posao jer današnji broj Newslettera šaljemo na 5.121 direktnu korisničku adresu a kada se tome doda i interna distribucija Newslettera u medijskim i drugim kućama, onda broj naših čitalaca svake dve nedelje premašuje cifru od 6000. Hvala na poverenju – i obradujte prijatelje – posetite sajt arhiva.asmedi.org  - i njihovu e-mail adresu unesite u bazu podataka za prijem Newslettera.  


POŠTA „SRBIJA“ I ASOCIJACIJA MEDIJA UNAPREĐIJU SRADANJU

Generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić sa saradnicima posetio je Asocijaciju medija gde se susreo sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije. Ćirić je prisutne detaljno informao o trenutnim aktivnostima najstarije kompanije u Srbiji, nastojanjima da se na efikasan način odgovori na udare ekonomske krize ali i sa ambicioznim razvojnim planovima Pošte „Srbija“. Ćirić je posebno apostrofirao program elektronske sertifikacije i upravljanja gde je Pošta „Srbije“ praktično jedan od najznačajnijih nosilaca razvoja. U dužem razgovoru, potvrdjena je dugogodišnja uspešna saradnja Asocijacije medija i Pošte „Srbija“. Istovremeno, u želji da se saradnja podigne na još kvalitetniji nivo, dogovoreno je da zajednički stručni tim, u najkraćem vremenu, pripremi za realizaciju pilot programe saradnje u oblasti kućne dostave novina i magazina, prodaje štampe u delu poštanskih filijala kao i transporta štampe na pojedinim pravcima na kojima vozila Poste „Srbija“ svakodnevno saobraćaju. Generalni direktor Goran Ćirić saopštio je prisutnim glavnim urednicima i direktorima da će Pošta „Srbija“ nastaviti da podržava Newsletter – elektronsko glasilo Asocijacije medija.


NIN PRODAT KOMPANIJI „RINGIER“

Novinsko-izdavačko preduzeće NIN (član Asocijacije medija) prodato je za 810.000 evra kompaniji "Ringier", koja već poseduje beogradski list "Blic" (član Asocijacije medija), saopštila je Agencija za privatizaciju. Za 70 odsto društvenog kapitala NIN-a novi vlasnik će izdvojiti i investicije od 186.607 evra. Kupac se obavezao i na bezuslovno prihvatanje minimalnih obaveza iz socijalnog programa, a prihvatio je i određene dodatne elemente socijalnog programa. Švajcarska kompanija "Ringier" najavila je ranije da će efikasnim ulaganjem u marketing i aktiviranjme potencijala za popularisanje tog nedeljnika obezbediti "da ovaj magazin bude vodeći i referentni politički nedeljnik u jugoistočnoj Evropi". Kompanija "Ringier" u svom portfoliju ima političke magazine kao što su nemački "Cicero", švajcarski "L`Ebdo" (l'Hebdo), češki "Refleks".
Ukupan broj čitalaca do kojih nedeljno dopiru sva izdanja "Ringiera" u Srbiji prelazi cifru od 1,5 miliona. "Ringier" izdaje, proizvodi, servisira i vodi više od 120 novina i časopisa, oko 20 televizijskih programa, 50 internet portala i 12 štamparija.


SVETSKI I EVROPSKI ABC BORDOVI U BEOGRADU

Godišnja konferencija evropskih ABC organizacija, koja se svake druge godine održava u drugoj evropskoj prestonici, biće ove godine održana u Beogradu, od 7. do  9. maja. U isto vreme, Beograd će biti i domaćin i glavnog Borda svetske ABC organizacije IFABC.
Očekuje se da će evropskoj konferenciji, pored domaćina, prisustvovati najviši predstavnici ABC organizacija iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Irske, Italije (sa svoje dve organizacije), Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, Španije, Švedske, Turske i Velike Britanije sa svoja tri predstavnika (štampani mediji, elektronski mediji i BPA Worldwide). Takođe se u ulozi posmatrača očekuje prisustvo predstavnika Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Grčke, kao i predstavnici zemalja koje će na konferenciji u Beogradu aplicirati za poziciju pridruženih članova i obaviti prezentacije svojih zemalja.
Na sastanku glavnog Borda međunarodne organizacije IFABC raspravljaće se o stanju u globalnoj marketinškoj industriji u svetu, ali i o razvoju sistema verifikacija novih medija. Skup u Beogradu će za ovu priliku biti linkovima povezan sa nekoliko svetskih centara kako bi predstavnici onih zemalja, koji su sprečeni da lično prisustvuju – mogli da daju svoja mišljenja.
U periodu posle Konferencije, planirano je predavanje Ričarda Foana iz ABCE Velike Britanije na temu novih medija. Tokom boravka članova svetskih i evropskih ABC organizacija u Beogradu biće organizovan i sastanak sa predstavnicima srpske izdavačke i marketinške industrije.


NAJDUŽE JUTRO UZ STUDIO B

Televizija Studio B (član Asocijacije medija) od 2. marta produžila je trajanje jutarnjeg programa pokrenuvši najdužu televizijsku emisiju u Srbiji. Emisija “Beograde, dobro jutro!” od ponedeljka do petka traje punih pet sati - od 7 do 12 časova, sa novim sadržajima i sa još dinamičnijom formom. Istraživanja gledanosti pokazuju da je jutarnji program prestoničke televizije opravdao epitet najpouzdanijeg gradskog programa, koji sada otvara brojne programske inovacije i inicijative. Gledaoci su, kroz petočasovni "Beograde, dobro jutro”, ne samo posmatrači, već i aktivni učesnici u emisiji, dok se ekipe Studija B svakog jutra nalaze  uživo na nekoliko mesta u gradu. Najnovije vesti iz grada, izveštaji sa terena, živa uključenja, zanimljivi gosti, analize, sportski i kulturni blokovi, pomoć gledaocima, razgovori sa građanima, interakcija sa programima Radija Studio B – čine petočasovni jutarnji program, koji posle skoro dve decenije postojanja otvara potpuno novo poglavlje.


URUČENA NAGRADA “MEŠA SELIMOVIĆ”

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) je na svečanosti održanoj u Skupštini grada Beograda uručila nagradu “Meša Selimović” za najbolju knjigu u 2008. godini. Nagradu dele  Petar Sarić za roman “Sara” i Vladimr Kecmanović za roman “Top je bio vreo”. Nagrađene knjige su dobile po 14 glasova Velikog žirija, koji je činilo 49 kritičara iz cele Srbije. Odlukom generalnog direktora Kompanije “Novosti” Manojla Vukotića nagrađeni nisu podelili novčani deo nagrade već je obojici isplaćen pun iznos nagrade.


E-24 SATA: PRVE ELEKTRONSKE DNEVNE NOVINE

U ponedeljak, 16. marta startovao je projekat „e-24 sata“ posvećen prvim elektronskim dnevnim novinama u Srbiji. Projekat realizuje redakcija besplatnog dnevnog lista „24 Sata“ koji se distribuira u Beogradu i Novom Sadu. Polazeći od činjenice da pojedini čitaoci nisu u mogućnosti da dođu do svog besplatnog, štampanog primerka redakcija „24 Sata“ je odlučila da im ponudi  besplatnu – elektronsku varijantu. Jedini uslov za internet prelistavanje „e-24sata“ je da na svom računaru imate instaliran program „AdobeFlash Player“ koji, takođe besplatno, možete preuzeti sa Interneta. Elektronska verzija „24 Sata“ dostupna je na adresi: www.e24.24sata.rs


TELEKOM DAROVAO INTERNET UČIONICU

Ministar prosvete Žarko Obradović i Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) svečano su otvorili internet učionicu u OŠ Starina Novak, koju je Telekom Srbija opremio sa 20 računara i besplatnim internet priključkom.
U okviru akcije „E-dukacij@!Znati dati!“ Telekom je do sada uveo internet i obezbedio oko 60 računara za osnovne škole „Kralj Aleksandra I“ u Gornjem Milanovcu, „Bora Stanković“ na Banjici, „Starina Novak“ u Beogradu, srednju školu „Mladost“ u Petrovcu na Mlavi i osnovnu školu „Branko Radičević“ u Boru.
Od decembra 2008.godine, kada su Telekom Srbija i Ministarstvo prosvete pokrenuli projekat uvođenja interneta u škole pa do sada, Telekom Srbija je uveo internet u oko 50 odsto škola širom Srbije. Posle potpisivanja protokola o uvođenju interneta, Telekom Srbija je, uz podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, pokrenuo akciju e-dukacij@, čiji je cilj da se, pored uvođenja interneta, škole opreme računarima. Slogan akcije je „Znati dati! “, a podrazumeva apel svim kompanijama u Srbiji da se priključe Telekomu Srbija u e-dukaciji i opreme internet učionice.


I NAŠI STRUČNJACI O RAZVOJU SVETSKE MEDIJSKE INDUSTRIJE

Kada je reč o stručnoj literaturi posvećenoj razvoju medijske industrije, američko tržište odnedavno je bogatije za knjigu koju je izdavačka kuća «Edvard Elgar» objavila pod naslovom "Menadžment i inovacije u medijskoj industriji" (Management and Innovation in the Media Industry. Knjiga je okupila veći broj autora koji se bave budućnošću medijske industrije, a među njima je i beograđanka Ana Anđelić, koja trenutno završava doktorat u Njujorku posvećen problemima medija. Pod naslovom «Prilagođavanje i brendiranje kao strateška šansa medijskih kompanija» (Customization and Branding as Strategic Choices for Media Firms) Ana Anđelić piše o dva scenarija moguće strategije razvoja tradicionalnih medija u digitalnom svetu – putem prilagođavanja raznovrsnim ukusima publike kroz digitalne informacije o njima i putem raznovrsnih načina pravljenja brenda u medijima. Knjigu je moguće nabaviti i preko interneta a više informacija moguće je dobiti na internet adresi: www.e-elgar-business. com


BLIC OBJAVIO LISTU NAJMOĆNIJIH U SRBIJI

Od decembra 2008. “Blic” (član Asocijacije medija) je objavio sedam lista najmoćnijih ljudi u Srbiji. Nakon prve - liste najmoćnijih žena, sledile su liste najmoćnijih u šou-biznisu, u sportu, u medijima, potom najmoćnijih stranaca, koji žive i rade u Srbiji, zatim najmoćnijih Srba u svetu i potom listu 20 veličanstvenih, koji su obeležili prethodnu godinu. Početkom marta objavljena je i završna lista - 300 najmoćnijih ljudi u Srbiji.
Redakcija čitaocima poručuje da lista najmoćnijih, upoređena sa onom od prethodne godine, sasvim jasno pokazuje u kojoj se meri društveni ugled i snaga sve više stiču preko ekonomske moći. S druge strane, “Blicova” lista 300 najmoćnijih svedoči da nije mali broj ljudi koji su ugled stekli znanjem, umećem da ideje i ličnu odvažnost potvrde u ne baš prijateljskom okruženju za talentovane i kreativne. Listom 300 najmoćnijih u Srbiji završen je redakciski serijal na temu „Naj...“ u 2008. godini


PROMENA RUKOVODSTVA „ŠTAMPA  SISTEMA“

Odlukom koja je odmah stupila na snagu novi generalni direktor „Štampa Sistema“ postao je Max Winterfeld. Ovaj 37. godišnji menadžer je u proteklih pet godina bio generalni direktor Poršea Beograd. Winterfeld će ubuduće biti odgovoran za mrežu kioska Štampe, sa približno 600 prodajnih objekata i 24 Convenience Shop-ova.
Dosadašnji generalni direktor Štampe, Peter Lange, prešao je u rukovodstvo Medijske grupacije WAZ u Esen. Lange će osim toga, imati funkciju Predsedavajućeg Skupštine društva Štampa Sistema,
Štampa Sistem je po veličini drugo preduzeće za distribuciju i prodaju novina i časopisa, duvanskih proizvoda i galanterijske robe u Srbiji. Štampa je svoje aktivnosti usredsredila na region Beograda i Vojvodine. Preduzeće je osnovano 1947. godine i broji 1.900 zaposlenih.  Od jula 2008. godine, Štampa Sistem je ušla u sklop jednog od najvećih medijskih koncerna Evrope  – Medijske grupacije WAZ. 


BLICOV „ATLAS LJUDSKOG TELA” U PRIRODNOJ VELIČINI

Beogradski Dom zdravlja “Savski venac” prva je zdravstvena ustanova u Srbiji koja je dobila na poklon u prirodnoj veličini ”Atlas ljudskog tela”, projekat koji je “Blic” (član Asocijacije medija)  u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pokrenuo početkom marta i koji je naišao na izuzetno dobar prijem kod čitalaca ovog lista.
Ovaj poster postavljen je u holu ustanove kako bi pacijenti mogli što bolje da se informišu o ljudskom telu. Poklon poster „Blica“ i Ministarstva zdravlja dobiće i ostali domovi zdravlja u Srbiji.


NA KIOSCIMA U CRNOJ GORI – „HELLO! MONTENEGRO”

Mesečni dodatak "Helloa!" za teritoriju Crne Gore pojavio se krajem februara uz osnovno izdanje ovog magazina na kioscima širom te republike. Kako saopštavaju u Color Press Group (član Asocijacije medija) "Hello! Montenegro" će u početku izlaziti kao dodatak jednom mesečno, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, a u planu je da od leta pređe na nedeljnu dinamiku. Izlaženje dodatka magazina "Hello!" za Crnu Goru već od prvog broja podržali su vodeći oglašivači u ovoj republici poput operatera mobilne telefonije "T-Mobile" i "Promonte".


PRVI ROĐENDAN MAGAZINA „SENSA“

Izdavačka kuća Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) proslavila je prvi rođendan magazina „Sensa“ posvećenog promovisanju lepšeg i boljeg življenja. Redakcija saopštava da je u proteklih godinu dana uspela da ostvari izvanredan kontakt sa svojim čitaocima kojima duguje zahvalnost, kako za značajnu čitanost magazina, tako i za aktivan odnos prema temama koje su deo sadržaja „Sensa“ magazina. Uspešno druženje se nastavlja na obostrano zadovoljstvo, uvereni su u Adria Media Serbia.


KOMTREID I INTEL ZAJEDNIČKI U ŠKOLAMA

U partnerstvu sa korporacijom Intel, kompanija ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija)  obezbedila je donaciju 30 Classmate raccunara, ComTrade Minibook. Pilot projekat uvođenja Classmate računara u škole startovao je početkom marta u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“. U partnerstvu sa korporacijom Intel, kompanija ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) obezbedila je donaciju 30 Classmate raccunara, ComTrade Minibook. Tom prilikom školu je posetio g. Craig Barrett, Predsednik kompanije INTEL i predsednik Globalne Alijanse za ICT (informacione i komunikacione tehnologije) i razvoj u Ujedinjenim Nacijama, kao i predsednik kompanije ComTrade Group Veselin Jevrosimović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović i predstavnici kompanije Intel.
Ova akcija deo je globalnih napora Intela na uvođenju inormacionih i komunikacionih tehnologija u svakodnevno obrazovanje, sprovedenih kroz akciju „World Ahead“, a u Srbiji je partner na projektu grupacija ComTrade. Kao deo globalne akcije, ovaj projekat će omogućiti učenicima, nastavnicima i učiteljima u osnovnoj školi, da na jedan nov, savremen, ali i jednostavan način pristupe nastavi i učenju. Predsednik ComTrade Group, Veselin Jevrosimović saopštio je da je ova kompanija proizvela „notebook“ računare za škole a programe koje koriste osmislila je kompanija „Intel“.

US: NAJVEĆI IZDAVAČI – NAJVEĆI GUBITNICI


 

WPP OTPUŠTA 2.000 RADNIKA

Izvršni direktor WPP kompanije, ser Martin Sorel (M.Sorrell) saopštio je da će tokom 2009 kompanija morati da otpusti oko 2.000 zaposlenih. WPP je druga po veličini oglasna i marketinška kompanija u svetu i u svojim filijalama zapošljava više od 112 hiljada marketinških strušnjaka najrazličitijih profila. Prvi čovek WPP kompanije saopštio je da će ovo biti danak koji je neophodno platiti da bi se preživelo u vremenima do sada nezabelešene ekonomske krize u svetu.


NORTKLIF ZAMRZAO PLATE DO 2010. GODINE

Britanska izdavačka kompanija Nortklif (Northcliffe), koja na regionalnom nivou izdaje stotinak dnevnih listova, saopštila je da će plate svih zaposlenih u ovoj kompaniji biti zamrznute do marta 2010. godine. Kompanija, koja inače posluje kao jedna od divizija medijskog giganta Daily Mail&General Trust zapošljava oko 5.000 novinara i ostalog medijskog osoblja najavila je da će jedini izuzetak od ovog pravila biti promene radnih mesta u slučaju unapredjenja. Menadžment kompanije objasnio je da je na ovakav potez primoran jer nema znakova da bi teške posledice ekonomske krize mogle biti otklonjene u skorije vreme.


“ARENA” PRESTALA DA IZLAZI POSLE 22 GODINE

Posle pune 22 godine od pojave prvog broja na britanskom tržištu štampe prestao je da izlazi muški mesečnik “Arena”. Reč je o prvom britanskom magazinu za muškarce čiji je poslednji broj objavljen 12. marta nakon što je izdavačka kuća Bauer Media saopštila da magazin prestaje da izlazi zbog toga što je postao nerentabilan. Prema poslednjim podacima britanskog ABC-a “Arena” je tokom protekle godine ostvarila prosečno prodati tiraž od 29.374 primeraka, ali je u poslednjih šest meseci 2008. godine broj prodatih primeraka opao na samo 17.071 po broju. Najveći tiraž od 93.000 prodatih primeraka “Arena” je postigla davne 1990. godine.


„NJUJORK TAJMS“ PRODAJE POLOVINU PROSTORIJA

Izdavač lista „Njujork tajms“ (New York Times) prodaje skoro polovinu svojih novih prostorija jednoj firmi za investicije. Kompanija je navela da će prodati 21 od 52 sprata zgrade u srcu Menhetna kompaniji za investicije WP Carey and Company za 225 miliona dolara. Ugovor će obuhvatiti oko 750.000 kvadratnih stopa prostora, koje će kupac nakon kupovine izdati, ponovo „Njujork tajmsu“.
Kompanija se odlučila na taj korak kako bi mogla da isplati dugoročne dugove. Prema sklopljenom ugovoru, iznajmljivanje će trajati 15 godina, posle čega postoji mogućnost da kompanija ponovo otkupi svoje prostorije.
Kompanija, u čijem su sastavu pored Njujork tajmsa, i Boston Gloub (Globe), Internešenal herald tribjun (International Herald Tribune) i drugi mediji, ima pad dohotka za osam odsto u 2008. godini i taj pad se nastavlja zbog svetske ekonomske krize.


PRIHOD OD ONLAJN OGLAŠAVANJA U NEMAČKOJ NASDTAVLJA DA RASTE

Prema procenama nemačke kompanije BVDW prihod od onlajn oglašavanja u Nemačkoj nastaviće da se uvećava u 2009. godini. Očekuje se rast od oko 10 procenata, čime će biti dostignut ukupan iznos od oko četiri milijarde evra. Prema podacima iste kompanije prihodi od web oglašavanja u ukupnim oglasnim prihodima u Nemačkoj učestvuju sa 14,8 odsto u 2008. godini i moguće je da se izjednači sa prihodom koji od oglašavanja ostvaruju svi magazini


MAJKROSOFT I GUGL NAJ-FIRME U NAREDNOJ DECENIJI

Softverski gigant Microsoft, vodeća svetski web pretraživač Google i kompanija za on-line aukcije eBay našle su se na vrhu godišnjeg popisa najboljih globalnih korporacija za idućih deset godina, koji sastavlja finansijski deo nedeljnika Barron's. Iako su deonice Microsofta razočarale ulagače, njima se trguje na zavidnom nivou, a podršku dobijaju iz kompanijeske strategije dugoročnog rasta, piše ovaj nedeljnik. Barron's nadalje ističe kako je Google - čije su deonice od kraja 2007. izgubile gotovo polovinu svoje vrednosti - odabran zbog povoljnih prilika za rast oglašavanja na Internetu i niskog nivoa duga te kompanije. EBay se među odabranima našao zato što ta kompanija raspolaže velikim količinama gotovine, ima male potrebe za gotovinskim ulaganjima u rast i predstavlja solidan brend, ističe Barron's


PROFIT PAO ZA TREĆINU

Britanska izdavačka kuća Archant saopštila je da je njen profit u okviru novinske i štamparske delatnosti opao za skoro 32 odsto dospevši do cifre od 174 miliona funti u odnosu na 191,6 miliona funti ostvarenih tokom 2007. godine. Kompanija Archant jedan je od većih izdavača kada su u pitanju lokalni i nedeljni regionbalni listovi. Archant izdaje četiri dnevna i 60 nedeljnih listova i zapošljava oko 2.400 ljudi širom Engleske.


US: PUCA LJUBAV NA LOKALNOM NIVOU

Prema nedavno saopštenim podacima istraživanja koje je sprovela kompanija Pew Research Centre (PRC) u trenucima dok se mnogobrojne novine širom SAD na najrazličitije načine bore da prežive posledice katastrofalne ekonomske situacije skoro polovina Amerikanaca misli da prestanak izlašenja lokalnih novena u njihovoj sredini ne bi mnogo uticao na kvalitet života lokalne zajednice. U ovoj anketi čak svaki treći Amerikanac je rekao da prestankom izlašenja lokalnih novena ne bi mnogo izgubio. U istoj anketi čak 68 odsto anketiranih je izjavilo da se o lokalnim zbivanjima informiše putem televizije.  


GORBAČOV POJAČAVA „IVNING STANDARD“

Odnedavno, novi vlasnik londonskog dnevnika ”Evening Standard” Aleksandar Lebedev ugostio je u sedištu kompanije svog prijatelja, nekadašnjeg predsednika SSSR Mihaila Gorbačova. Ovu posetu Lebedev je iskoristio da zaposlene obavesti da je Gorbačova zamolio da se pridruži uredničkom savetodavnom timu kao i da je bivši sovjetsnki predsednik ovu ponudu prihvatio. U savetu će najverovatnije biti desetak vodećih ličnosti iz najrazličitijih domena. Za zaoposlene u “Evening Standard” mnogo važniji je bio drugi deo priče u kojem ih je Lebedev obavestio da će akcije ove kompanije verovatno dospeti na berzu kao i da sa advokatima trenutno traži način kako bi zaposleni imali pravo povlašćene kupovine.


OK! MAGAZIN SE IZVINJAVA VIKTORIJI BEKAM

Redakcija OK! Magazine javno se izvinila Viktoriji Bekam zbog objavljivanja njene fotografije na prvoj strain magazina. Izvinjenje je usledilo nakon što je na naslovnici OK! Objavljena fotomontaža na kojoj je Viktorija Bekam prikazana u društvu sa pevačicom Cheryl Cole, a da pri tome njih dve ne da nisu bile u društvu nego Bekamova uopšte nije prisustvovala skupu na kome je, navodno, načinjena fotografija. OK! je javno priznao da je reč o neumesnoj fotomontaži. Magazin je inače tokom 2008. godine prodao čak 25 odsto manje tiraža nego tokom 2007. godine dostigavši nedeljni prosek od 5o8.504 primeraka.


ONLAJN U SAD RASTE, ŠTAMPA U PADU

Američke novine se po svemu sudeći suočavaju sa sve većom krizom čiji uzroci ne leže u trenutnoj katastrofalnoj ekonomskoj situaciji već sežu mnogo dalje i dublje. Prema rezultatima istraživanja sprovedenog 2008. godine, a saopštenog krajem februara samo 39 odsto Amerikanaca je potvrdno odgovorilo na pitanje da li su pročitali jučerašnje novine u print ili onlajn verziji. Na isto pitanje 2006. godine pozitivno je odgovorilo čak 43 procenta ispitanika. U istom periodu deo ispitanika koji čita samo štampanu verziju novena spao je sa 34 na 25 odsto. Istovremeno je broj onih koji čita obe verzije – štampanu i onlajn – porastao sa 9 na 14 procenata. Istraživanje je pokazalo da jedino onlajn varijanta beleži značajan rast sa 5 odsto tokom 2006. godine na 9 odsto tokom 2008. godine. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!