Maj, 2008 No. 80


«BUDI U BEOGRADU» - SVETSKI KONGRES IPI-A

Beograd, samo tri nedelje nakon završetka  poslednjih taktova megamuzičkog takmičenja za Pesmu Evrovizije biće domaćin još jednom velikom i značajnom skupu. Tačnije, Madija centar (član Asocijacije medija), a tako zapravo i Beograd i Srbija biće domaćini Svetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (International Press Institute – IPI). Kongres počinje 14. juna i traje tri dana, a za to vreme Beograd će posetiti nekoliko stotina uglednih urednika, novinara i medijskih stručnjaka iz celog sveta. O mogućnostima za učešće na kongesu, kao i temama koje će biti u žiži interesoanja medijskih stručnjaka iz celog sveta detaljne informacije vas očekuju na internet adresi: www.ipibelgrade.com


PRED RASPRAVU O ZAKONU O SPREČAVANJU MEDIJSKE KONCENTRACIJE

Izvršni tim Asocijacije medija uputio je na adrese članica osnivača ove najveće medijske organizacije u Srbiji radnu verziju  Zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila kao i tekst pravne ekspertize ovog zakona koju su sačinili eksperti Saveta Evrope. Nakon što pravni i ostali stručnjaci medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija budu dostavili primedbe i sugestije na Nacrt zakona ovoj temi biće posvećena posebna sednica Upravnog odbora Asocijacije, koji će tom prilikom zasedati u proširenom sastavu imajući u vidu da je reč o zakonu od posebnog značaja za dalje funkcionisanje medijske industrije u Srbiji.


«PJER» NA ULICI U «NOĆI MUZEJA»

Gotovo pola miliona posetilaca prisustvovalo je bar nekoj od mnogobrojnih manifestacija organizovanih tokom nedavno priređene «Noći muzeja». Procenjeno je da je u 23 grada oko 150 muzejskih i galerijskih prostora širom Srbije posetilo oko pola miliona poetilaca. Kompanija «Novosti» (član Asocijacije medija) uključila se u manifestaciju «Noć muzeja» tradicionalnom izložbom karikatura «Pjer» koja je, po prvi put u svojoj dugoj istoriji, održana na ulici. Ako je «Pjer» postao jedna od najposećenijih izložbi u toku muzejske noći, a u redu se čekalo i više od sat vremena. Petstotina posetilaca nagrađeno je i specijalnim poklonom – kao suvenir su dobili vlastitu karikaturu


SANADER - BETINA FOTOGRAFIJA GODINE

Prvu nagradu na Petom međunarodnom konkursu „Betina fotografija godine“ dobio je Vjekoslav Skledar, fotoreporter zagrebačkog Jutarnjeg lista za fotografiju „Sanader“. Žiri je drugu nagradu dodelio Marku Đurici, fotografu Blica i Rojtersa, iz Beograda, a treća nagrada pripala je Maji Zlatevskoj, koja radi za skopski Dnevnik. Nagrade će biti uručene dobitnicima 10. juna u 18.00 sati u Galeriji New Moment u Beogradu, kada će biti otvorena izložba odabranih fotografija iz sedam zemalja regiona.


NA INMA KONGRESU SAMO PREDSTAVNICA “NOVOSTI”

Jedini predstavnik Srbije na nedavno održanom 78. Svetskom kongresu INMA (International Newspaper marketing Association) bila je Dalila Petronijević izvršni direktor za marketing Kompanije “Novosti” (član Asocijacije medija). Kongres, održan na Beverli Hilsu (LA, US) okupio je 280 delegata iz 45 zemalja sveta koji su tokom tri dana raspravljali o temama kao što su: strategije za unapređenje izdavačkog biznisa, transformacije klasičnog izdavaštva u multimedijalne redakcije, o modelima i primerima iz prakse za podizanje tiraza, pa sve do inovativnih pristupa u prodaji oglasnog prostora i novih modela formiranja cenovnika. Uvažavajući svetske trendove u novinsko-izdavačkoj delatnosti i onlajn verzijama novina i njihovo sve veće približavanje menadžment INMA odlučio je da i zvaničo promeni naziv Asocijacije. Ubuduće će se iza skraćeice INMA kriti naziv: International Newsmedia marketing Association. U takmičarskom delu jedna od nagrada u kategoriji „uspešno povećanje prodaje pojedinačnih primeraka” pripala je zagrebačkom „Večernjem listu”. Uz informaciju da su jedini članovi INMA iz Srbije „Novosti” i „Blic” obaveštavamo vas da vas detaljne informacije o kongresu očekuju na internet adresi:  http://worldcongress.inma.org


DELTA CITY PROGLAŠEN ZA “PROJEKAT GODINE”

Delta City, prvi pravi šoping-mol u Srbiji, proglašen je za “Projekat godine u oblasti maloprodaje za jugoistočnu Evropu”, na godišnjoj ceremoniji u organizaciji Europaproperty.com.
Europaproperty.com, kao jedan od najuglednijih evropskih medija koji se bavi tržištem komercijalnih nekretnina u Evropi, naveo je kako su nagrade za 2007. dodeljene na osnovu “doprinosa razvoju tržišta, kvaliteta usluga pruženih klijentu, inovacijama i ostvarenom uspehu”.
Svečana dodela priznanja, koja je okupila vodeća imena sveta nekretnina, održana je u Bukureštu. „Delta City je dobio značajno priznanje, ali za nas je isto tako značajno da je zabeležio rekordan broj posetilaca i postavio nove standarde u oblasti maloprodaje u Srbiji“, izjavio je povodom nagrade Projekat godine Dejan Racić, direktor Delta Real Estate.


RUSKI TV KANAL BESPLATNO U SRBIJI

Prvi ruski informativni televizijski kanal Vesti 24 odnedavno je dostupan i korisnicima kablovske televizije i lokalnih televizijskih kompanija u Srbiji, i to bez ikakve naknade. Glavni urednik Vesti 24 Dmitrij Mednikov izjavio je za RIA Novosti da je Srbija jedina zemlja u svetu u kojoj se taj kanal nudi besplatno. Inače, Vesti 24 su počele da emituju program 1. jula 2006. godine i, kako se procenjuje, u Rusiji ovaj program prati oko 30 miliona gledalaca. Zajedno s televizijskim kanalom Vesti 24, partnerima u Srbiji će biti ponuđen i signal međunarodnog TV kanala RTR planeta.


POŠTA INVESTIRA U MODERNIZACIJU NA KOSOVU

Generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić otvorio je renoviranu poštu Kosovska Mitrovica. On je istakao jasnu i nedvosmislenu nameru PTT-a da svojim korisnicima na teritoriji cele Republike omogući jednaku dostupnost svih usluga i u istim uslovima, uz konstantno širenje poštanske mreže, što će neminovno uticati i na porast kvaliteta poštanskih usluga.
Inače, pošta je potpuno automatizovana, a vrednost radova iznosi 2,25 miliona dinara. Trideset zaposlenih imaće znatno bolje uslove rada, a modernizacijom enterijera i usklađivanjem sa usvojenim vizuelnim identitetom Pošte Srbije i korisnici će sve usluge PTT-a moći da dobiju u mnogo prijatnijem ambijentu.


MAGAZIN «HELLO!» POSTAJE NEDELJNIK

Novosadska Color Press Group (član Asocijacije medija), koja od jula 2007. godine izdaje za tržište Srbije i susedna područja, magazin «Hello!», odlučila je da je došlo vreme da ovaj magazin promeni ritam pojavljivanja. Tako dosadašnji dvonedeljnik «Hello!», počev od petka, 6.juna, preći nanedeljnudinamikuizlaženja, čime će zadovoljiti povećan interes čitalačke publike za informacijama koje objavljuje. Uz prvi nedeljnik «Hello!» izlazi i specijal o plastičnoj hirurgiji. Glavnoj i odgovornoj urednici Jeleni Janković u kreiranju srpskog izdanja magazina pridružio se i Aleksandar Djuričić kao izvršni urednik.


TELEKOM PODRŽAO  DRŽAVNO TAKMIČENJE OSNOVACA U MATEMATICI

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) podržao je sponzorstvom 41. državno takmičenje iz matematike učenika osnovnih škola.Takmičenje je održano u Nišu u organizaciji Društva matematičara i Ministarstva prosvete Republike Srbije, a učestvovali su učenici 6., 7. , i 8. razreda.
Svečanom otvaranju prisustvovao je predstavnik Telekoma Srbija, koji je pozdravio i podržao ovu svojevrsnu manifestaciju edukativnog karaktera i najavio dodelu nagrada koje je ovo preduzeće obezbedilo. Medju ostalim poklonima, pobednicima 41. državnog takmičenja u matematici uručeni su vaučeri za besplatno korišćenje ADSL-a u periodu od jedne godine.
Telekom Srbija a.d. je na ovaj način ponovo istakao jedno od svojih osnovnih načela koje se ogleda u obezbeđivanju podrške mladima, njihovoj edukaciji, kao i podsticanju stepena informatizacije i nivoa znanja i svesti kroz upotrebu Interneta.


WAZ i MFN DODELJUJU NAGRADU HRABROM NOVINARSTVU

Medijska grupa WAZ i Međunarodna federacija novinara (MFN) dodeliće nagradu za hrabro novinarstvo (Courage Award) čiji je cilj unapređenje slobode medija, kvaliteta novinarstva i dobrih uslova rada za novinare, saopšteno je 15. maja. Za nagradu koja iznosi 10.000 evra, a prvi put će biti dodeljena naredne gpdine, mogu konkurisati sve redakcije i svi novinari štampanih i onlajn medija iz svih zemalja u kojima je WAZ-grupa publicistički aktivna.


SUNOKO ŠAMPION POLJOPRIVREDNOG SAJMA U NOVOM SADU

Kompanija SUNOKO (pridruženi član Asocijacije medija) najveći je domaći proizvođač i izvoznik šećera, ali i jedan od šampiona 75. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Tim povodom, u susretu sa predstavnicima medijskih kuća, Timo Miler, predsednik Upravnog odbora kompanije Sunoko istakao je zadovoljstvo rezultatima ostvarenim tokom 2007. godine, ali i zabrinutost za ukupan obim proizvodnje u 2008. godini. Ova prognoza bazirana je na činjenici da je zasađeno manje repe nego tokom prethodnih godina. On je istakao potrebu da se domaći proizvođači repe subvencionišu na način na koji se to radi u Mađarskoj ili Hrvatskoj.
Timo Mier je istakao da je industrija šećera najznačajnija grana industrije u našim ruralnim sredinama i da je šećer najvažniji izvozni proizvod. Ukupan obim izvoza iznosi više od 120 miliona evra. U 2006. godini, Sunoko je bio peti na listi najvećih domaćih izvoznika.BORIS DŽONSON: GRADONAČELNIK – NOVINAR

Novoizabrani londonski gradonačelnik Boris Džonson (Boris Johnson) nastaviće da se bavi novinarstvom u dnevnom listu Daily Telegraph u kome će objavljivati nedeljnu kolumnu. Objavljivanje njegove kolumne prekinuto je u januaru, kako bi u potpunosti mogao da se posveti kampanji za izbor gradonačelnika, a ponovo će se pojaviti tokom leta. Džonson će kolumnu pisati tokom vikenda van redovnog gradonačelničkog radnog vremena. Očekuje se da će po ovom osovu ostvariti prihod od 250.000 funti godišnje, a 10 odsto ove sume doniraće kao pomoć za realzaciju programa namenjenih studentima žurnalistike na Londonskom koležu za komunikacije.


RASPISAN KONKURS ZA BEŽIČNI PRENOS U CRNOJ GORI

Crnogorski savet Agencije za radio-difuziju objavio je polovinom maja konkurs za dodelu prava na izgradnju i korišćenje bežičnih sistema za distribuciju paketa radio i televizijskih programa u Crnoj Gori. Tender je raspisan za frekvenicije opsega 11,7 do 42,5 gigaherca, a rok za dostavljanje prijava ističe 13. juna 2008. godine. Pravo da učestvuju na konkursu imaju domaće i strane firme sa sedištem u Crnoj Gori, koje se bave telekomunikacijama. Dozvola se izdaje na deset godina, a Agencija može da izda više dozvola.


KOMPANIJA THOMSON REUTERS NAJAVILA OTPUŠTANJA

Kompanija Thomson Reuters, medijski gigant stvoren prošle godine kada je kanadska kompanija Thompson kupila britanskog rivala za neverovatnih 8,7 milijardi funti, najavila je internim cirkularnim pismom magućnost smanjenja ukupnog broja radnika, o čemu će zaposleni biti precizno informisani tokom narednih dana. Potreba za smanjenjem broja zaposlenih obrazložena je, pre svega, dupliranjem radnih mesta u dve spojene kompanije. Optimisti predviđaju otpuštanje oko pet odsto zaposlenih, što bi značilo da bez posla u narednom periodu ostaje oko 2.500 ljudi na različitim pozicijama. Pesimisti, međutim, slute otpuštanje i do deset odsto zaposlenih u kompaniji, koja trenutno ima oko 50.000 radnika širom sveta.


NEDOSTIŽAN TIRAŽ ŠPANSKIH BESPLATNIH LISTOVA

Tiraži španskih besplatnih dnevnih listova, prema objavljenim podacima za 2007. godinu, i dalje su nedostižni konkurentima koji primerke svojih novina prodaju na kioscima, ili putem pretplate. Prema tim podacima tri najtiražnija španska dnevna lista su: “20 Minutos” sa prosečnim dnevno distribuiranim tiražom od 1.042.254 primeraka, zatim besplatni dnevnik Que na drugom mestu sa dnevno distribuiranih 956.585 primeraka, dok je treći je dnevnik AND sa tiražom od 954.770 primeraka. Kada je reč o dnevnim listovima, čiji primerci idu u redovnu prodaju, najtiražniji španski dnevnik je EL Pais sa 380.272 prodata primerka, a slede El Mundo sa 317.814 primeraka i ABC sa 224.233 prosečno prodata primerka.


CABLEVISION SYSTEM KUPIO “NEWSDAY” ZA 650 MILIONA DOLARA

Kompanija Cablevision Systems (CVC) saopštila je da je za 650 miliona dolara kupila dnevnik “Newsday”, čije je sedište na Long Ajlandu (Long Island) od kompanije Tribuve Co. Ovaj kablovski provajder tako je pobedio u trci u kojoj je već duže vreme učestvovao sa Mardokovim News Corp i sa Cuermanovim New York Daily News. Pomenutte kompanije ispale su iz igre pri ponuđenim iznosima od 580 miliona dolara. Za iznos 0d 650 miliona dolara Cablevision dobija 97 odsto vlasništva, a Tribune Co. zadržava tri procenta učešća.


“SUN” O FUDBALU NA POLJSKOM JEZIKU

Dnevni list “SUN” perjanica britaskog madijskog giganta “News Inernacional” priprema se za Evrosko fudbalsko prvenstvo iako na njemu neće učestvovati reprezentacija Engleske. Prema vestima, koje još nisu definitivno potvrđene, “Sun” planira da tiraž, koji će izgubiti neučestvovanjem engleske reprezentacije, nadomesti intenzivnim praćenjem poljske reprezentacije i to prilozima na poljskom jeziku. Ovo je samo uvažavanje činjeice da u Britaniji u ovom trenutku radi i živi više od milion imigranata iz Poljske, koji samo u Londonu već imaju tri radio stanice i čitavu mrežu listova na poljskom jeziku.


U KANADI SE UJEDINILE DVE MEDIJSKE ASOCIJACIJE

Čelnice Canadian Newspaper Association (CAN) i Canadian Community Newspeper Association saopštili su da je potpisan sporazum o zajedničkom rukovođenju poslovima ovih do sada odvojenih asocijacija. Kombinovane ove dve asocijacije će zastupati interese preko 830 dnevnih, nedeljnih i lokalnih novina, a planirano je da spajanjem logistike za sve članove usluge buduće jedinstvene asocijacije postanu jeftinije.


“AL BAYAN” U NOVOM RUHU

Ponos Arab Media Groups (AMG), dnevni list “Al Bayan” pojavio se na tržištu u novom ruhu. Štampan u punom koloru, sa dnevnim i nedeljnim specijalnim dodacima i uz parolu “Šesto čulo naroda” novina bi na pravi način trebalo da oslika promene nastale kako u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tako i u regionu. Menadžment “Al Bayana” jedne od najbolje prodavanih dnevnih novina u regionu potrudio se da promene u grafičkom izgledu prati i serija ugovora sa vodećim novinarskim perima arapskog sveta kao i promena on lajn verzije lista.


U HOLANDIJI NAJTIRAŽNIJI DNEVNIK “DE TELEGRAF”

Najprodavaniji dnevni list u Holandiji tokom 2007. godine bio je “De Telegraf” sa prosečno prodavanim dnevnim tiražom od 635.371 primerka. Prema najnovijim podacima holadske kompanije za oditovanje tiraža, nedeljno izdanje ovog lista ima čak i veći prodati tiraž od čak 639.977 primeraka. Kada je reč o dnevnicima, na drugom mestu je besplatni list “Metro” koji je tokom 2007. godine svakodnevno distribuiran u prosečnom tiražu od 516.488 primeraka. Najtiraćniji nedeljnik je “Veronika” – tv vodič, koji se prodavao u prosečnom tiražu od 1.003.534 primerka.

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!