Maj, 2008 No. 79


VAC KUPIO BEOGRADSKU «ŠTAMPU»

Nemačka kompanija «Vest algemajne cajtung» (WAZ) prodala je suvlasnički deo od 50 odsto u trgovinskom društvu «Futura plus» i kupila svih 100 odsto akcionog kapitala u firmama «Štampa sistem» «Štampa pres» i «Štampa komerc». WAZ je svoj udeo u «Futuri Plus» prodao danskoj kompaniji EMI, koja je do sada kontrolisala preostalih 50 odsto vlasništva «Future Plus».
Beogradska «Štampa» sa preko 250 prodajnih mesta u gradu i oko 350 prodajnih objekara, prevashodno na teritoriji Vojvodine, spada među najznačajnije kompanije za distribuciju i prodaju štampe u Srbiji.
U saopštenju, koje je ovim povodom izdala «Futura Plus», ističe se da Emi Grupa i WAZ i dalje ostaju u poslovnim odnosima u regionu. «Futura Plus» (pridruženi član Asocijacije medija) sa više od 1.200 prodajnih mesta i 800 maloprodajnih objekata kupaca je najveća prodajna mreža u Srbiji.


“VREME” DOBILO NOVE VLASNIKE

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ (član Asocijacije medija) Dragoljub Žarković saopštio je krajem aprila da je većinski paket od 74,4 odsto akcija ovog nedeljnika u rukama novinara i urednika tog lista. Žarković je saopštio da su novi, većinski vlasnici lista, pored njega i novinari  Milan Milošević, Miloš Vasić, Aleksandar Ćirić i Filip Švarm. Zajedno su od dosadašnjeg  vlasnika Borisa S. Popovića otkupili paket od 55 odsto akcija, što sa akcijama koje su već imali, čini 74,4 odsto kapitala. Ostatak akcija „Vremena“ poseduju Roksanda Ninčić, Goranka Matić, Nenad LJ. Stefanović i porodice dvojice kolega koji su preminuli Stojana Cerovića i Draška Gagovića.  Dragoljub Žarković, ostaje na mestu glavnog i odgovornog urednika nedeljnika “Vreme”.


OBELEŽEN SVETSKI DAN SLOBODE ŠTAMPE

Nizom prigodnih akcija Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije obeležen je 3. maj, Svetski dan slobode štampe. Tim povodom zajednički, ili odvojeno, novinarska udruženja su pozvala elektronske medija da na pet minuta prekinu programe i na taj način podsete javnost na neprihvatljiv položaj i status novinara u Srbiji. Posebno je skrenuta pažnja na nerasvetljena ubistva novinara i na sve češće verbalne, ali i fizičke napade na novinare za vreme dok obavljaju svoj posao. Ukazano je i na činjenicu da je Srbija po poštovanju slobode medija svrstana među delimično slobodne zemlje, kao 87. na listi od ukupno 195 zemalja, a najviše zamerki u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa odnosi se na političko okruženje u kojem rade novinari i pitanje vlasništva i finansiranja medija.


NAGRADE NUNSA ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Kameron Manter, ambasador SAD u Srbiji, uručili su  nagrade za istraživačko novinarstvo za 2007. godinu, koje se dodeljuju povodom Svetskog dana slobode medija.. Na ceremoniji na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u selekciji iskusnih novinara pisanih medija nagradu je dobio Zoran Pavić za tekst „Olako shvaćena silina“ objavljen u „Statusu“ septembra 2007. godine, a u selekciji mlađih novinara Ratko Femić za seriju tekstova iz oblasti bezbednosti objavljenih u „Vremenu“, „Danasu“ i listu „Alo“. U kategoriji mlađih televizijskih stvaralaca nagrade nisu dodeljene, pa je žiri zbog kvaliteta radova u kategoriji iskusnih televizijskih novinara odlučio da dodeli dve prve i dve druge nagrade. „Dve prve nagrade žiri dodeljuje Bori Lazukiću sa RTV Panonija za film ‘Goli otok - stratište duha’ i Oliveri Miloš Todorović iz produkcije ‘Shock art’ za dokumetarni film ‘‘Drvo života“, saopšteno je na ceremoniji na FDU. Dve druge nagrade žiri je dodelio Ivani Lalić Majdak iz produkcije „Arhitel“ za dokumentarni film „Eho“ i Veljku Đuroviću iz „Media centra“ za serijal „Mostovi i barijere“.


PROMOVISAN PRVI BROJ MAGAZINA “L’OFFICIEL”

Kompanija “Color Press Group” (član Asocijacije medija) promovisala je u Francuskom kulturnom centru, prvi broj magazina “L' Officiel”, najstarijeg i najprestižnijeg
francuskog modnog časopisa, koji od ovog meseca izlazi i na srpskom
jeziku. Na izložbi “Francuska modna fotografija od 1921. godine do danas”,
pored naslovnih strana ovog čuvenog modnog časopisa, predstavljen je i
editorijal “Gabrielle”. Glavna i odgovorna urednica magazina je poznata modna kreatorka Verica Rakočević, koja je, zajedno sa Robertom Čobanom, predsednikom “Color Press Group”,  bila domaćin mnogobrojnim zvanicama.


ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA NUNSA

Nezavisno udruženje novinara Srbije održalo je polovinom aprila redovnu godišnju skupštinu. Nadeždi Gaće poveren je još jedan dvogodišnji mandat na predsedničkom mestu Udruženja, a novi članovi izvršnog odbora NUNSA su: Miodrag Brkić, Senka Vlatković, Ljubomir Živkov, Safet Biševac, Jelka Jovanović, Amela Bajrović, Branko Vučković, Kristina Demeter Filipčev, Radoman Irić i Vesela Laloš


POŠTA PROMOVISALA PLATNE AUTOMATE I GPRS TERMINALE

Javno preduzeće PTT saobraćaja «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija) pustilo je u rad veći broj platnih automata opremljenih sa alfanumeričkom tastaturom i bar kod čitačem. Puštanje u rad ovih automata omogućiće komitentima korišćenje poštanskih usluga 24 časa dnevno i to bez prisustva poštanskih radnika. Uz pomoć ovih automata, koji su povezani u jedinstvenu informacionu mrežu Pošte moćiće da se obavljaju usluge poput isplate novca i upita stanja na računu korisnika pa sve do off lajn plaćanja računa Telekoma i Infostana, ili on lajn dopune mobilnih telefona (svi operateri) kao i kupovine vremena za koriđćenje PTT Net-a. Ovaj veliki projekat Pošte Srbije promovisao je Goran Ćirić, generalni direktor, koji je najavio da će Pošta nastojati da ovakav način plaćanja u najkraćem vremenskom roku bude dostupan na što većem broju poštanskih punktova. U isto vreme održana je i promocija mobilnog GPRS terminala koji omogućuje prijem pošiljaka i paketa na adresi pošiljaoca uz plaćanje karticom. Ovakav uređaj, u prvoj fazi implementacije, koristiće 300 kurira Post Expresa, a kasnije i svi poštari.


ZAKON O SPREČAVANJU KONCENTRACIJE MEDIJSKOG VLASNIŠTVA

Ministarstvo kulture Republike Srbije u saradnji sa kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu organizovalo je prezenzaciju Nacrta zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila. Cilj prezentacije bio je sa se široj javnosti predstavi kako radna verzija zakona tako i pravna ekspertiza ovog predloga, koju su sačinili pravni eksperti Saveta Evrope Sandra Bašić – Hrvatin i Ad van Loon. Asocijacija medija će u najskorije vreme Ministarstvu kulture dostavite primedbe i sugestije za izmene i dopune ove radne verzije zakona.


PREDSEDNIK COMTRADE GROUP POČASNI GRAĐANIN BOSTONA

Vlasnik i predsednik kompanije ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) Veselin Jevrosimović dobio je povelju počasnog građanina Bostona za doprinos zajednici i pomoć u razvoju lokalne privrede. Osnivanjem kompanije članice u Bostonu, ComTrade Group je na američko tržište doneo uspešna i napredna softverska rešenja, kao i  poznavanje najsavremenijih tehnologija za razvoj softvera. Pored toga, širenje američke kompanije obezbediće nova radna mesta za lokalne stručnjake, a u planu je i izgradnja novih poslovnih objekata. Predsednik ComTrade Group je početkom maja boravio u Bostonu i najavio da će u ovom gradu biti sedište poslovanja kompanije "Spinnaker New Technologies", članice ComTrade Group. Jedna od namena ove posete bila je i uspostavljanje partnerske saradnje sa lokalnim kompanijama koje bi mogle da doprinesu razvoju ComTrade grupacije u Americi.
Spinnaker New Technologies, vodeća kompanija u domenu razvoja softvera u Istočnoj Evropi, u okviru Bostonske kancelarije nudi usluge kompletnog IT konsaltinga, razvoj softvera koji je prilagođen potrebama klijenta, renomirane CRM sisteme kao i sistemsku integraciju vezanu za mission critical rešenja.


SVE BLIŽI IPI KONGRES

Na konferenciji održanoj u beogradskom Medija centru (član Asocijacije medija) organizatori Svetskog kongresa Međunarodnog press instituta podsetili su prisutne da će  skup, koji će u glavni grad Srbije dovesti preko 300 novinara iz sveta, biti održan, kao što je i najavljeno, od 14. do 17. juna ove godine. Direktor Međunarodnog instituta za štampu Dejvid Dadž najavio je niz interesantnih debata i tema. Između ostalog, biće reči o ulozi medija u procesima pomirenja, prekograničnoj saradnji u istraživačkom novinarstvu, kao i o temi: kako izveštavati o Americi. Deo Kogresa biće posvećen novim medijima i mogućnostima i izazovima koje oni postavljaju pred novinare. Medija centar i IPI, organizatori kongresa, pozivaju i domaće medijske stručnjake, novinare i urednike da posete sajt www.mc.rs i prijave se za učešće, i da kao medijski partneri pomognu u organizaciji ovog svetskog skupa.POLA EVROPE REDOVNO NA INTERNETU

Prema najnovijim podacima EU više od 250 miliona Evropljana redovno koristi Internet. Čak više od polovine evropskog življa, koji koriste internet, imaju obezbeđenu širokopojasnu konekciju a 60 odsto javnih servisa u Evropskoj uniji kompletno su onlajn dostupni korisnicima.  Podaci govore i o tome da  više od dve trećine škola, kao i preko polovine svih doktora koriste usluge brzog interneta, što maksimalno pojednostavljuje njihovo funkcionisanje. Samo tokom 2007. godine u Evropi je registrovano više od 40 miliona novih, redovnih korisnika Interneta. Posebno je značajno da usluge širokopojasnog interneta u okviru poslovanja koristi čak 77 odsto evropskih kompanija.


TRIUMF NATIONAL GEOGRAPHIC MAGAZINA

Američko društvo urednika magazina (ASME) dodelilo je po 43. put, na svečanosti organizovanoj u njujorškom Linkoln Centru, nagrade za najuspešnije magazine u prethodnom jednogodišnjem periodu. Triumfovao je National Geography, koji je, osim nagrade za Opštu izuzetnost u kategoriji magazina sa preko 2.000.000 primeraka, dobio i posebne nagrade za izveštavanje i fotonovinarstvo. U tiražnoj kategoriji od 1.000.000 do 2.000.000 primeraka nagrada za Opštu izuzetnost pripala je magazinu The New Yorker, GQ je ovu nagradu dobio u kategoriji magazina sa tiražom izmešu 500.000 i 1.000.000 primeraka, Backpacker u kategoriji od 250.000 do 500.000 primeraka, Mother Jones u grupaciji magazina sa tiražom između 100.000 i 250.000 primeraka, a nagrada za Opštu izuzetnost u kategoriji magatina sa tiražom ispod 100.000 primeraka prilapa je magazinu Print. Izdavač magazina The National Geographic za Srbiji i Crnu Goru je Adria MediaSerbia (član Asocijacije medija).


DANSKA: PADA TIRAŽ RASTE ČITANOST

Tokom 2007. godine većina danskih vodećih dnevnih listova beleži pad tiraža u rasponu od 4,5 pa čak do 8,6 procenata. Jedini listovi koji su zabeležili porast tiraža su Borsen (2,7%) i Information (0,1%). Istovremeno analiza podataka za februar 2007. i februar 2008. godine pokazuje da najeći broj listova među onima koji su imali manje prodate tiraže beleži porast broja čitalaca u pojedinim slučajevima čak za 16 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godiine. Najčitaniji je besplatni dnevnik Nyhedsavisen sa 617.000 čitalaca po broju.


USPEŠNA GODINA ZA ŠTAMPANE MEDIJE U NORVEŠKOJ

Relativo stabilni tiraži, zatim stalni porast prihoda od prodaje oglasnog prostora i snažan razvoj alternativnih platformi – nosača vesti i informacija - opšta su karakteristika 2007. godine, jedne od uspešnijih godina u novinskom izdavaštvu, saopštila je Norveška medija bizis Asocijacija, čiji članovi štampaju skoro 97 procenata ukupnog tiraža u ovoj zemlji. U Norveškoj je zabeležen minimalan pad tiraža štampanih medija od samo 1 procenat u odnosu na 2006. godinu. Istovremeno je regstrovan značajan rast čitanosti kao i značajan porast poseta on lajn izdanjima štampanih medija. Najveći rast tiraža tokom 2007. godine zabeleđio je dnevnik Dagens Naeringsliv (6,3%)


FINCI ČITAJU TRI NOVINE DNEVNO

Na osnovu najnovijih podataka za 2007. godinu Finska novinska Asocijacija saopštila je da Finci i dalje u proseku čitaju po tri novine. Najveću čitanosst tokom protekle godine imao je Helsingin Sanomat sa 995.000 čitalaca, slede Ilta Sanomat sa 767.000 i Iltalehti sa 675.000 čitalaca po broju. Finski medijski stručnjaci su prezadovoljni jer kažu ako se uzme u obzir i broj ljudi koji čitaju on lajn izdanja štampanih medija onda su novine čitanije nego ikada u istoriji štampanih medija.


U ŠVEDSKOJ OPALI TIRAŽI I ČITANOST

Tokom 2007. godine švedsko tržište štampe beleži, kako pad tiraža tako i pad čitanosti dnevnih listova. Najveće dnevne novine u Švedskoj, Aftonbladet belaži pad prodaje u proseku za 26.600 primeraka dnevno, a prosečna dnevna čitanost je opala za 99.000 čitalaca. Dnevnik Expressen zabeleđio je prosečan pad tirađa od 24.000 primeraka po broju, a zbir čitalaca po broju opao je za 84.000. Listovi koji se na švedskom tržištu pojavljuju šest puta sedmično zabeležili su prosečan pad tiraža od 2,1 odsto, dok oni koji su na tržištu prisutni svih sedam dana beleže pad od 1,2 procenta


SANOMINA OFANZIVA U RUSIJI I BUGARSKOJ

Indipendent Media Russia, deo kompanije Sanoma Magazines, koja posluje u okviru finskog medijskog džina Sanoma WSOY Group upravo je oglasio kupovinu 55 odsto akcija ruskog izdavača magazina – kompanije Lux Media. Indipendent Media je istovremeno dobila i opciju prava preče kupovinu preostalih 45 procenata u periodu do 2012. godine. Istovremeno sa poslovnim aktivnstima na ruskom medijskom tržištu Sanoma Magazines je u bugarskoj početkom maja lansirala prvi broj magazina The National Geographic Kids u tiražu od 20.000 rimeraka i po ceni od 1,25 evra. Zajedno sa ovim izdavačkim poduhvatom saopšteno je da je kompanija Sanoma Bliasak Bulgaria kupila 68 odsto akcija kompanije Net Info, vodeće bugarske internet kompanije.


U SAD OPET PADAJU TIRAŽI

Prosečni tiraži 534 američne dnevne novine pali su za 3,6 odsto u periodu oktomar – mart 2007./2008. u poređenju sa istim perioduom godinu dana ranije, saopštio je američki biro za oditovanje tiraža. U istom periodu pad od 4,6 odsto beleže i nedeljna izdanja. U pomenutom periodu minimalan rast tiraža beleže jedino US Today (0,3%) I Wall Street Journal (0,4%). Visok procenat pada tiraža beleže Los Angeles Times (5,15) i New Zork Times (3,9 procenata kada je reč o dnevnom izdanju i čak 9,3 odsto kada je u pitanju nedeljno izdanje).


IFRA I SND O DIZAJNU ŠTAMPANIH MEDIJA

IFRA u saradnji sa Društvom za noviski dizajn (SND) 27. I 28. maja organizuje u Parizu seminar na temu “Dizajn novina i magazina”. Kotizacija za učesnike je 690 evra, ukoliko dolaze iz kompanija koje su članice IFRA, odnosno 990 evra za sve ostale. Na seminaru će biti reči o najnovijim trendovima u novinskom, web i video dizajnu, a govoriće se i o najboljim dizajnerskim rešenjima novina i magazina, kao i razlikama dizajnerskih rešenja za štampane i onlajn varijante štampanih medija.


U BEČU ODRŽAN EVROPSKI NOVINSKI KONGRES

Više od 500 medijskih stručnjaka iz Evropskih zemalja prisustvovalo je u Beču krajem aprila Evropskom novinskom Kongresu, posvećenom, pre svega, dizajnu i grafičkom izgledu dnevnih listova i njihovih pojedinih delova. O dobitnicima nagrada za najbolji novinski dozajn informisali smo vas u prethodnom broju Newslettera (Elefteros Tipos, El Periodico, Mayo News) a ovoga puta želimo da vam skrenemo pažnju na činjenicu da je Norbert Kupper, osnivač i prvi čovek kongresa u uvodnom izlaganju posvećenom trendovima u novinskom dizajnu posebno istakao dobar grafički izgled beogradskog dnevnika “Press”. U radu Evropskog novinskog kongresa učestvovali su predstavnici medijskih kuća Blic, Beta, Politika i Press kao i predstavnik Asocijacije medija.


REKORDNA SLUŠANOST BBC-a

BBC radio dosegao je čak 56,8 procenata udela u slušanosti radija na nacionalnom nivou u prva tri meseca ove godine. To je apsolutni record kada je reč o slušanosti britanskog javnog servisa, saopštilo je nadležno telo za merenje slušanosti RAJAR.


DODELJENE PPA NAGRADE

Britanska Asocijacija izdavača periodičnih publikacija (Periodical Publisher Association – PPA) dodelila je godišnje nagrade. PPA nagrade 2008. za dostignuća u uređivačkoj i izdavačkoj delatnosti posvećene su, pre svega, poboljšanju i postizanju što boljih standarda u izdavanju magazina. Ovoga puta među nagrađenima su i magazini “FHM” i “Hello” koji su, svako u svojoj kategoriji, poneli titule “Magazin godine”.Oba magazina u Srbiji i u regionu sa uspehom izdaje Color Press Group (član Asocijacije medija).


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!