Maj, 2007 No. 55


SVE VIŠE NASILJA NAD NOVINARIMA

Generalni direktor Uneska Koićiro Macura, u izjavi datoj podovom obeležavanja 3. maja Dana slobode medija, ukazao je na stalni porast nasilja nad novinarima u celom svetu naglasivši da je atak na slobodu novinara atak na slobodu uopšte.
Dan slobode medija u Srbiji je obeležen većim brojem manifaestacija koje su odvojeno organizovala novinarska udruženja NUNS, NDNV i Sindikat medija «Nezavisnost» s jedne strane i  UNS i Sindikat novinara Srbije, s druge strane - ukazujući na izuzetno teške uslove za rad novinara u Srbiji.


DODELJENE NAGRADE ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je nagrade za istraživačko novinarstvo povodom Svetskog dana slobode medija. Ovu akciju potpomogla je Ambasada SAD u Beogradu.
U kategoriji novinara starijih od 35 godina nagrade su pripale Milošu Teodoroviću za radijski prilog «Slučaj J.G.Paulok» emitovan na Radio Slobodna Evropa i Filipu Švarmu za dokumentarni serijal «Jedinica» snimljen u koprodukciji Vreme filma i TV B92. Nagrada za teks objavljen u štampanim medijima u ovoj kategoriji nije dodeljena.
U kategoriji novinara mlađih od 35 godina nagrade su dobili novinar «Vremena» Branislav Grković za tekst «Sajber kriminal – zlostavljači iz anonimnosti», zatim novinarke «Danasa» Ivana Kljajić i Snežana Čongradin za seriju tekstova o socijalno-sindikalnim temama i novinar «Dnevnika» Igor Mihajlović za tekst «Cimni se, izvuci se dečko, možeš ti to, nikad nije kasno». Nagrada za radijski prilog pripala je novinaru Radio Beograda Nenadu Militareviću za prilog «Tečni eksploziv», a za tv-prilog nagrada je pripala novinarki «Studija B» Ines Meštrović za istraživački rad o privatnoj klinici «Decedra» i lekarskom nemaru.


OBJAVLJEN TENDER ZA "DNEVNIK-HOLDING"

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je tender za prodaju 84 odsto kapitala novosadske novinsko-izdavačke kuće "Dnevnik-holding". Na prodaju je ponuđena 24.241 akcija "Dnevnika-holding" u vlasništvu Vojvodine i 30.469 akcija u vlasništvu Srbije. Na tenderu mogu da učestvuju ponuđači koji se bave izdavačkom, ili štamparskom delatnošću poslednjih pet godina u kontinuitetu uz uslov da su imali prihod od najmanje 30 miliona evra u 2006. Zahtevi za otkup tenderske dokumentacije po ceni od 6.000 evra mogu se dostaviti Agenciji za privatizaciju do 25. maja. Ponude na tender moći će da se dostave do 15. juna uz uplatu depozita, ili dostavljanje bankarske garancije od 500.000 evra.
"Dnevnik-holding" je u 2006. godini imao poslovni prihod od 258 miliona dinara, a neto gubitak je iznosio 96 miliona dinara, što je za 36 miliona dinara manje nego godinu dana ranije. Najveća i najstarija novinsko-izdavačka kuća u Vojvodini na kraju prošle godine zapošljavala je 439 radnika.


KONFERENCIJA CSR I PR

Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medije) bio je pokrovitelj konferencije CSR i PR, koja je u poslovnom centru Delte održana krajem aprila.
Po tumačenju organizatora – Centra za monitoring i evaluaciju, konferencija «Društvena odgovornost i odnosi sa javnošću» imala je za cilj da skrene pažnju na karakter i različite oblike društveno odgovornog poslovanja.
„Cilj CSR (Corporate Social Responsibility) između ostalog je i uspostavljanje balansa između ekonomske dobiti koju ostvaruje preduzeće i dobiti koju ima šira društvena zajednica“, objasnila je kao jedan od uvodničara Milka Forcan, potpredsednik Delta Holdinga.
Ona je podsetila da je reputacija jedne kompanije danas egzaktno merljiva stvar od koje direktno zavise poslovni rezultati. Nekada je za vrednovanje firme najvažnija bila imovina, pa finansijski kapital. U savremenoj ekonomiji piramida vrednosti je obrnuta, pa je najveći kapital kompanije – njena reputacija, zatim kapital ljudskih resursa, pa tek na kraju kapital imovine i novca.
Konferenciji CSR i PR u prepunoj prezentacionoj sali Delta Holdinga prisustvovalo je više od 150 PR profesionalaca, predstavnika medija, državnih i nevladinih institucija.


BUDUĆNOST TRŽIŠTA KAPITALA NA BALKANU

Ekonomist magazin (član Asocijacije medija) organizuje 5. i 6. juna u Beogradu Treću godišnju konferenciju „Budućnost tržiđta kapitala na Balkanu – alternativni načini investiranja“.
Učesnici će na Konferenciji imati priliku da čuju kakvo je stanje i koja su najnovija dešavanja na tržištima kapitala u regionu, koji su investicioni rizici i izlazne strategije, budućnost IPO-a i mogućnosti ulaska u equity institucije kao i case study (studije slučajeva) menadžera koji su već investirali, šta je interes u regionu stranim investicionim fondovima i sl.
O uslovima za učešće na konferenciji opširnije informacije Vas očekuju na internet adresi: www.ekonomist.co.yu 


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

ZAVRŠEN „NORTH CITY“ FESTIVAL U KOSOVSKOJ MITROVICI

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je krajem aprila podržao, u svojstvu generalnog pokrovitelja, peti po redu jazz & blues festival “North city” u Kosovskoj Mitrovici.
Muzički susreti sjajnih džez muzičara iz celog sveta, bili su prilika da na ovom mestu, sa decenijama dugom jazz tradicijom, publika uživa u odličnim nastupima i sjajnoj atmosferi, koja je pratila događanja u Domu kulture u Zvečanu kao i jam session-e koji su usledili.
Nekoliko hiljada posetilaca u toku četiri noći trajanja Festivala, najbolja su potvrda opravdanosti podrške koju je “Telekom Srbija” pružio organizatorima. Pored velikog broja muzičara iz SAD, Engleske, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Hrvatske i naše zemlje i sastav publike je učinio da Festival još jednom potvrdi da je odavno prevazišao lokalne okvire. Festival je izazvao značajnu medijsku pažnju, a posebno mesto ima i na internet portalu: www.nadlanu.com.


EAST OF WEST – WEST OF EAST

Krajem aprila pojavila se knjiga «East of West – West of East» na engleskom jeziku, u izdanju beogradske izdavačke kuće ITP Pharos.
Autor je Momčilo Đorgović, vlasnik i glavni  urednik «Nedeljnog telegrafa» (član Asocijacije medija).
U osam poglavlja knjige, tematski su sabrani uvodnici koje je Đorgović na stranicama «Nedeljnog telegrafa» objavljivao u periodu od 1997. do 2007. godine.
Knjiga se može poručiti od od izdavača a adresa je: Beograd, Cara Uroša 9.


SA GALENIKOM DO NOVIH ZNANJA I VEŠTINA

U cilju bolje informisanosti građana i obuke farmaceuta u zajedničkoj misiji ¨Za Srbiju zdravih ljudi¨ u prostorijama Galenike a.d.(pridruženi član Asocijacije medija) organizovan  je susret sa novinarima, u okviru priprema za realizaciju seminara ¨Uloga farmaceuta u promociji leka¨.
Seminar je zajednička akcija Farmaceutske komore Srbije i Galenike a.d. Priliku da rade na odabranim slučajevima u okviru posebnih  radionica, imaće 60 farmaceuta iz cele Srbije. U radu seminara kao predavači učestvovaće i:  Dušanka Krajnović sa Farmacetskog fakulteta u Beogradu  sa temom ¨Novi etički kodeks farmaceuta i značaj za promociju leka¨, Vladimir Cvijan iz Instituta za uporedno pravo, koji će govoriti o Oglašavanju i promociji leka, zatim Vesna Tomić iz Instituta za javno zdravlje Srbije ¨Dr Milan Jovanović Batut¨ čija je tema o oglašavanju u farmaceutskoj praksi. Kao predavač na seminaru biće i Ljiljana Tasić (Farmaceutski fakultet) sa temom Upravljanje informacijama i komunikacije u promociji leka u apoteci, zatim Zlata Žuvela iz Farmaceutske komore Srbije sa temom o etici i farmaceuskoj komori Srbije kao i Petar Seferović sa Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS. U radu seminara aktivno će učestvovati i novinari.


INVAZIJA KULINARSKIH IZDAVAČKIH PROJEKATA

Dugo godina na srpskom tržištu štampe i među domaćim izdavačima potpuno zapostavljena oblast kulinarstva odjednom je doživela pravi bum. Tržištem je pre par meseci najpre zagospodario magazin »Hrana i vino« za koji legenda kaže da se na prostorima ex Jugoslavije distribuirao u više stotina hiljada primeraka. Magazin je odjednom »iz nepoznatih razloga« nestao sa prodajnih mesta, a u prazan prostor se munjevito ubacio novi dvonedeljnik sa receptima za kuvanje kao osnovnim sadržajem – »Jelo i piće«.
Međutim, kada je o ovoj vrsti izdavačkih projekata reč to je bio tek početak. Krajem aprila, tržište postaje bogatije za još dva kulinarska magazina.
Novosadska kuća »Scorpion Production«, u saradnji sa Color Press Group, (član Asocijacije medija) lansirala je mesečnik »Kuhinjica« na obimu od 64 stranice  po ceni od 65 dinara. »Kuhinjicu« kvaliteno štampa štamparija Color Print, a distribucija je poverena firmi Distri Color iz Novog Sada.
Istovremeno na tržište je stigao još jedan magazin posvećen hrani. Reč je o mesečniku »Sale&Pepe« u izdanju »Atika Media SRB«. Reč je o licencnom izdanju štampanom na osnovu prava dobijenih od Arnoldo Mondadore Editore S.p.A. Magazin se štampa u subotičkoj »Rotografici« na obimu od 92 strane, a prodavaće se po ceni od 69 dinara.
I za kraj ovog kulinarsko-informativnog bloka – na tržištu se u međuvremenu pojavio i magazin »Debeli ali srećni« koji svojim logom, opštim grafičkim izgledom, upotrebljenim sloganima pa i www adresom u izuzetno značajnoj  meri podseća na magazin pominjan na početku ove kulinarsko izdavačke priče  baš kao da je svaka sličnost – namerna.


I DALJE GUŽVA NA NEBU IZNAD BEOGRADA

Radio stanice u Srbiji plaćaju godišnje oko milion dinara Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL), a ta agencija ne čini ništa kako bi uredila etar i omogućila tim stanicama normalan rad, ocenila je  Asocijacija profesionalnih emitera Srbije (APRES). Istaknuto je da je prošlo više od šest meseci kako su nacionalni emiteri i radio stanice u Beogradu dobile dozvole za emitovanje programa, a do danas nisu preduzete mere kako bi se sprečio rad onih radio stanica koje nemaju dozvole za emitovanje programa. U Beogradu se danas čuje više od 80 radio stanica, a predviđeno je da radi 14 regionalnih, pet nacionalnih radio stanica i programi javnog servisa. U glavnom gradu su podeljene sve frekfencije i RATEL mora da omogući da stanice koje su dobile dozvole za rad normalno funkcionišu ocenjuje  asocijacija APRES.


FOTO-MASKEMBAL ZA POŠTANSKI DAN

Direkcija za strategiju razvoj i marketing – Sektor za marketinške komunikacije Pošte «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija) uveliko priprema proslavu 7. juna Dana PTT radnika.
Ovoga puta mislilo se i na decu zaposlenih za koju je osmišljen konkurs: Foto maskembal za poštanski dan. Cilj je da na adresu Sektora za marketinške komunikacije Pošte «Srbija» do 28. maja stigne što više veselih fotografija dečaka i devojčica maskiranih u poštare, a one najbolje i najveselije će konkurisati za vredne nagrade koje će biti uručene 7. juna na Dan poštara.


RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU „STANISLAV MARINKOVIĆ“

List "Danas" raspisao je konkurs za tradicionalnu novinarsku nagradu "Stanislav Marinković" koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu. Kandidate za nagradu mogu predlagati sve redakcije, strukovna udruženja i pojedinci, a mogu biti predloženi svi novinari sa teritorije Srbije. Obrazložene predloge za konkurs treba dostaviti do 1. juna na adresu redakcije lista "Danas" Alekse Nenadovića 19-23, sa naznakom: za nagradu "Stanislav Marinković". Svečana dodela nagrada biće organizovana 9. juna, kada je godišnjica lista "Danas".


NOVI SAD U ZNAKU POLJOPRIVREDE

Novosadski sajam (pridruženi član Asocijacije medija) biće i ove godine, od 12. do 19. maja, domaćin najveće sajamske manifestacije u Jugoistočnoj Evropi - 74. Međunarodnog  poljoprivrednog sajma.

Sa više od 2.000 izlagača i proizvoda iz više od 60 zemalja sveta, Međunarodni poljoprivredni sajam doprinosi razvoju poljoprivrede, prehrambene industrije i stočarstva u Srbiji i okruženju, a istovremeno je i mesto gde se ukrštaju poslovni interesi proizvođača iz tih oblasti i privrednih grana koje se naslanjaju na agrar. Kao i uvek do sada, organizator će posebnu pažnju posvetiti novinarima, specijalizovanim za praćenje zbivanja u poljoprivredi. Opširnije informacije o zbivanjima na sajmu očekuju Vas na internet adresi: www.sajam.net
US: 10 NAJTIRAŽNIJIH NOVINA X/06-III/07

Rang
Novina
Trend 2006/2007
Prosečan tiraž X/06- 3/07
(Pon.-Pet.)
Trend 2006/2007
Prosečan tiraž X/06-03/07 (Nedelja)
1 USA Today
2,278,022
N/A
N/A
2 The Wall Street Journal
2,062,312
N/A
N/A
3 The New York Times
1,120,420
1,627,062
4 Los Angeles Times
815,723
1,173,096
5 New York Post
724,748
439,202
6 (New York) Daily News
718,174
775,543
7 The Washington Post
699,130
929,921
8 Chicago Tribune
566,827
940,620
9 Houston Chronicle
503,114
677,425
10 The Arizona Republic
433,731
541,757

OPALA PRODAJA VODEĆIH NEMAČKIH MAGAZINA

Tiraži tri najveća nemačka magazina - Špigla, Šterna i Fokusa opali su u prvom kvartalu 2007. godine. Tako je Fokus dospeo na 723.024 prodata primerka po broju, što je za 1,6 procenata manje nego u istom periodu prošle godine. Štern je sa 1,009.437 prodatih primeraka zabeležio za gotovo procenat manji tiraž, dok je Špigl, prema podacima oditorske nemačke agencije IVW, prodao po broju 1,050.397 primeraka, a to je pad od 0,5 procenata u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal.
Istovremeno ukupni prodati tiraž aktuelnih časopisa i magazina u ovom periodu zabeležio je porast od 1,7 procenata. Najveći rast imali su u ovom periodu časopisi o ishrani i to ukupno 18,4 odsto, dok su najveći pad prodaje zabeležili časopisi za mlade, koji iznosi ukupno 22,5 procenata.


„NEPOZNATI“ KUPAC MERKA ROJTERS

Novinska agencija Rojters objavila je  da je dobila ponudu o preuzimanju, nakon čega je vrednost njenih akcija porasla skoro za trećinu. Špekuliše se da je ponudu uputila kanadska kompanija "Tomson".  
Rojters je odbio da saopšti ko je uputio ponudu, a u "Tomsonu" nisu imali komentar. Drugi po veličini Rojtersov akcionar, kompanija "Velju ekt", saopštila je da će podržati prodaju i da bi spajanje sa "Tomsonom" bila "basnoslovna kombinacija".  Vrednost Rojtersovih akcija porasla je za 32 odsto i dostigla najviši nivo u posljednjih pet godina. Ukupna vrednost kompanije porasla je na 16,3 milijardi ameriekih dolara nakon vesti o mogućoj prodaji najveće svjetske novinske agencije. Kompanija "Tomson" bavi se izdavaštvom, a trenutno razvija poslovanje u oblasti medija.


ŠPRINGEROV „BILD“ OD LETA U FRANCUSKOJ

Medijska kuća Špringer donela je odluku da se do leta pojavi sa dnevnim listom na fransuskom tržištu. Ovaj poslovni potez je već ranije najavljivan i to kao start izdanja Bild, inače najtiražnijeg dnevnog lista u Nemačkoj.
Poznavaoci medijskih prilika smatraju da su u Špringeru doneli ovu odluku ohrabreni uspehom koji je postignut u Poljskoj pokretanjem bulevarskog dnevnog lista Fakt.


PAD NOVINSKIH TIRAŽA U SAD

Američki biro za oditovanje tiraža saopštio je uznemirujuću vest za novinske izdavače u ovoj zemlji. Naime, u šestomesečnom periodu koji je završen 31. marta 2007. godine prosečni tiraži za 745 oditovanih naslova opali su ukupno za 2,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
Najveće padove tiraža beleže tzv. metropiliten novine poput Newsday of Long Island čiji tiraž je pao za 6,9 procenata ili Dallas Morning News koji je izgubio 14 odsto tiraža.


RUSKA CTC MEDIA SVE USPEŠNIJA

Ruska tv mreža CTC Media saopštila je da je u prvom kvartalu 2007. godine neto profit ove kompanije veći čak za 24,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da je dostigao cifru od 28,1 milion dolara naspram prošlogodišnjih 20,6 miliona dolara.
US: 25 NAJVEĆIH TV OGLAŠIVAČA 2006

Rang
Oglašivač
Iznos
1 General Motors Corp Dlr Assn
$527,676,100
2 DaimlerChrysler AG
500,529,000
3 Ford Motor Co Dlr Assn
439,057,500
4 Toyota Motor Corp Dlr Assn
384,203,000
5 Honda Motor Co Ltd
377,016,500
6
AT&T Inc
293,182,800
7 Nissan Motor Co Ltd
288,011,000
8 Ford Motor Co
278,841,400
9 Toyota Motor Corp
262,422,800
10 General Motors Corp
244,498,900
11 Yum Brands Inc
223,289,200
12 Toyota Motor Corp Loc Dlr
184,293,600
13 Verizon Communications Inc
171,610,900
14 Hyundai Corp
160,131,900
15 McDonalds Corp
154,842,400
16 Time Warmer Inc
154,685,500
17 General Motors Corp Loc Dlr
147,418,600
18 Berkshire Hathaway Inc
145,248,600
19 Comcast Corp
136,445,300
20 Walt Disney Corp
114,340,400
21 General Mills Inc
111,425,200
22 Empire Today LLC
110,974,300
23 Procter & Gamble Co
105,540,100
24 Doctors Assoc Inc
101,994,400
25 DaimlerChrysler AG Dlr Assn
100,397,100IFRA EXPO U BEČU

Glavni grad Austrije, Beć će od 8. do 11. oktobra biti domaćin najznačajnijeg godišnjeg skupa novinske industrije – IFRA EXPO.
Pet meseci pre početka skupa i izložbe već je više od 240 izlagača iz celog sveta rezervisalo skoro 14.000 kvadratnih metara izložbenog prostora potvrđujući na taj način izuzetnu zainteresovanost za skup novinskih izdavača iz celog sveta kao i ponuđača softvera i hardvera namenjenih novinama.
Organizatori se nadaju da će skoro sigurno biti potučen prošlogodišnji rekord postignut u Amsterdamu, kada je ovu manifestaciju posetilo više od 10.000 novinskih menadžera iz 87 zemalja, a među izlagačima je bilo 336 kompanija iz 25 zemalja.


ŠPANIJA: PREDNOST NA STRANI BESPLATNIH NOVINA

Španska oditorska kuća ABC saopštila je rezultate prodaje novina u ovoj zemlji tokom 2006. godini. Prema njihovim podacima, najprodavaniji dnevni list u kategoriji “opšti interes” je El Pais sa 368.267 primeraka radnim danima i 748.626 prodatih primeraka nedeljom. Slede ga, ali sa značajnim zaostajanjem, El Mundo (311.671 i 441.447) i ABC (232.241 i 263.226).
Među biznis dnevnicima najtiražniji je Expansion sa 50.179 prodatih primeraka, a među sportskim dnevnicima neprikosnoven je na prvom mestu  Marca sa 294.480 prodatih primeraka radnim danima i 392.296 nedeljom.
Među besplatnim dnevnim listovima, koji u Španiji imaju izuzetno značajno mesto, prvi je Que sa tiražom od 963.435 primeraka, a sledi ga 20 Minutos sa 963.239 primeraka.


US: ČITANOST ONLINE NOVINA REKORDNA U PRVOM KVARTALU

Više od 59 miliona ljudi, odnosno 37,6 procenata aktivnih korisnika interneta, posetilo je u proseku, mesečno, tokom prvog kvartala ove godine, neki od novinskih web sajtova što je za 5,3  odsto  više nego u istom periodu prošle godine. Kako je saopštila NAA (Newspaper Asociation of America), posetioci su mesečno „prelistavali“ skoro tri milijarde stranica naspram samo 2,7 milijardi stranica u istom periodu prethodne godine.
Istovremeno, poraslo je i prosečno vreme „čitanja“ onlajn novina i to na 45 minuta mesečno, što je za 11,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.


VIRDŽIN I SITROEN ZAJEDNO

Francuski automobilski gigant Citroen i medijski džin, kompanija Virgin odnedavno su uspostavili saradnju na zadovoljstvo kupaca Citroenovih modela C2, C3 i C4. Naime, od nedavno, kupcima ovih modela pripada i po jedan MP3 uredjaj kapaciteta 1 GB, uz koji ide i lična šifra koja vlasnicima Citroenovih modela omogućava da sa Virdžinovg web sajta: www.virginmega.fr preuzimaju 50 naslova po sopstvenom izboru.


WALL STREET JOURNAL I DALJE TIHA PATNJA RUPERTA MARDOKA

Wall Street Journal, jedna od najtiražnijih i najuticajnijih američkih novina i dalje će ostati samo neostvarena želja medijskog mogula Ruperta Mardoka i njegove kompanije News Corporation. Na preporuku čelnika kompanije Dow Jons, predstavnici Bancroft familije, u čijem je vlasništvu porodični deo akcija odbili su 5 milijardi dolara tešku ponudu za preuzimanje njihovog akcionarskog udela u Wall Stret Journal.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!