Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2017
Asocijacija Medija
No. 294
U OVOM BROJU
Ringier Aksel Springer Srbija prodaje dnevni list Alo! i portal alo.rs
Ostavke u Novostima
Transformacija Adria media grupe
Festival online medija
Maksimalna kazna za Facebook
Ukrajina bez Euronews-a
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NOVI PREDSEDNIK UO SAVETA ZA ŠTAMPU

Upravni odbor Saveta za štampu izabrao je, na sednici održanoj 17. maja, svog novog predsednika - Slavišu Lekića, predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Lekić je na tom mestu zamenio prethodnog predsednika NUNS - Vukašina Obradovića. Za zamenicu predsednika UO Saveta izabrana je Zorica Višnjić, predsednica UO Lokal Presa. Novi član upravnog odbora ovog samoregulatornog tela je i Vladimir Radomirović, koji je nedavno izabran za predsednika Udruženja novinara Srbije. Upravni odbor Saveta za štampu, inače, ima pet članova, od kojih su četiri predstavnici organizacija osnivača Saveta: Asocijacije medija, UNS-a; NUNS-a i Lokal Presa, dok je peti član takođe predstavnik Asocijacije medija. U ovom sazivu UO Saveta predstavnici Asocijacije medija su Zoran Sekulić, predsednik UO Asocijacije i Stevan Ristić, direktor nedeljnika Vreme. Upravni odbor je, na istoj sednici, prihvatio zahteve portala KRIK, Magločistač i Agrosmart za članstvo u Savetu i usvojio finansijski izveštaj, kao i izveštaj o radu za prošlu godinu. U toku 2016. godine Savet je primio 126 žalbi građana ili organizacija, a Komisija za žalbe je u 62 slučaja utvrdila da su mediji objavljenim sadržajem prekršili odredbe Kodeksa novinara Srbije.


RINGIER AKSEL SPRINGER SRBIJA PRODAJE DNEVNI LIST ALO! I PORTAL ALO.RS

Ringier Aksel Springer Srbija prodaje dnevne novine ALO! i portal alo.rs kompaniji Dnevne Novine ALO doo. Sporazum je potpisan 31. maja 2017. Ringier Axel Springer Srbija će se nadalje fokusirati na svoj glavni multimedijalni novinarski brend BLIC, kao i ekspanziju svojih platformi za online oglašavanje i digitalni marketing. Vlasnik novoosnovane kompanije Dnevne Novine ALO doo je Saša Blagojević, koji ima petnaest godina iskustva u oblasti marketinga. Jelena Drakulić - Petrović, generalna direktorka Ringier Axel Springer Srbija: “Veoma sam srećna što smo bili u mogućnosti da pratimo ALO! tokom njegovog uspešnog razvoja i želela bih da se zahvalim redakciji na njihovoj posvećenosti, radu i marljivosti. Odluka o prodaji proizvoda kakav je ALO! nije bila laka. Mi smo digitalna medijska kompanija koja se zasniva na jakom novinarstvu. U budućnosti, fokusiraćemo se na naš glavni proizvod BLIC i investirati u nove digitalne koncepte kao što je noizz.rs”. Transakcija je predmet odobrenja u pogledu kontrole spajanja od strane nadležnih organa, navodi se na kraju saopštenja Ringier Axel Springera.


TEŠKO DO SASTAVA RADNE GRUPE

U Medijskoj koaliciji koju čine UNS, NUNS, NDNV, LocalPress i ANEM došlo je do neslaganja oko toga ko će ispred novinarskih i medijskih udruženja učestvovati u radu Radne grupe i izradi nove medijske strategije. Medijska udruženja zasad imaju dva kandidata – novinarku Tamaru Skrozzu, koju je predložilo četiri od pet članica Medijske koalicije (NUNS, NDNV, LocalPress i ANEM), kao i AOM, dok je UNS predložio Ljiljanu Smajlović. U međuvremenu je novoosnovani Medijski savez Srbije (MSS), koga čine Sindikat novinara Srbije (SINOS), Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika i Društvo novinara Vojvodine, za člana Radne grupe predložio dr Milana Petkovića iz Niša, koji je predsednik Izvršnog odbora PROUNS-a i član Izvršnog odbora SINOS-a, a bio je vd glavnog urednika Niške televizije do 2015. godine. Upravni odbor Asocijacije medija na poslednjoj sednici potvrdio je da će predstavnik Asocijacije u Radnoj grupi biti Dalila Ljubičić, izvršni direktor. Imena koja je Nino Brajović, državni sekretar za informisanje, pominjao kao moguće članove ove Radne grupe su: Miloš Stojković (advokat - medijsko pravo), Maja Rakovic (Naxi radio, RAB, kandidat ispred PKS), Dejan Nikolić (Njuz.net, Content Insight), Stanko Crnobrnja (profesor, tv produkcija) i Dejan Masliković (pomoćnik ministra kulture i informisanja, razvoj digitalizacije).


OSTAVKE U NOVOSTIMA

Ratko Dmitrović, podneo je ostavku na mesto glavnog urednika lista Večernje novosti 16. maja. Dmitrović je svoju odluku obrazložio time da ne vidi ni jedan valjan razlog ostanka u Novostima, jer smatra da je negde doneta odluka o gašenju lista, obzirom da se od poslednjeg apela zaposlenih do danas ništa nije promenilo. U saopštenju, koje je podržao Dmitrović, zaposleni Novosti zatražili su od Vlade Srbije da pomogne kompaniji kojoj zbog nagomilanih dugova preti gašenje i spreči da 368 porodica koje žive od Novosti ostane bez prihoda. Podsetimo da je ovo rukovodstvo Novosti nasledilo dug od prethodnog 11 miliona evra i da se slučaj privatizacije kompanije Večernjih Novosti već sedam godina nalazi u predistražnoj fazi u Tužilaštvu za organizovani kriminal.


KRIVIČNA PRIJAVA ZA REM

Zbog postojanja osnovane sumnje da su, kao članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u svojstvu službenog lica, izvršili krivično delo nesavestan rad u službi iz člana 361. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je krivičnu prijavu protiv članova Saveta REM-a, jer nisu vršili nadzor pružalaca medijskih usluga u vreme predizborne kampanje za predsednika republike, a na šta ih je obavezivalo više zakona. Iz NUNS-a smatraju da je došlo do teške povrede osnovnih ljudskih prava, čime su teško povređena prava svih građanima Republike Srbije, kandidata koji su učestvovali u izboru za Predsednika Republike Srbije, a naročito teško povređeno pravo i interes javnosti da bude blagovremeno, istinito i potpuno informisana o svim pitanjima od javnog značaja, jer sve informacije koje utiču na izbor Predsednika Republike Srbije predstavljaju pitanja od javnog značaja.


TRANSFORMACIJA ADRIA MEDIA GRUPE

U cilju strateškog razvoja u sferi digitalnih medija, kompanija Adria Media Group je prodajom nedeljnika Story završila proces izlaska iz segmenta nedeljnih izdanja na tržištu u Srbiji. Ovaj proces započet je transformisanjem nedeljnika Lisa u mesečnik Lepa i Srećna, za kojim je usledilo repozicioniranje nedeljnika Newsweek Srbija u mesečnik Newsweek Srbija, a proces je zaokružen prodajom magazina Story, čime je kompanija Adria Media Group u potpunosti izašla iz segmenta nedeljnih izdanja u Srbiji. Adria Media Group će ubuduće biti usmerena ka ekspanziji i razvoju na polju digitalnih medija u čemu je već duže vreme neprikosnoveni lider u regionu, sa 26 digitalnih izdanja i više od 24 miliona jedinstvenih posetilaca mesečno.


NOVI NEDELJNIK COLOR PRESS GRUPE

Izdavačka kuća Color Press Grupa nastavlja sa širenjem svog portfolia. Nakon što je početkom meseca preuzela magazin Lisa Moj Stan, od nemačkog izdavača Burda za tržište Srbije i Hrvatske, izdavačka kuća je od Adria Media Grupe preuzela i nedeljnik Story. Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe je na svom instagram nalogu poželeo dobrodošlicu novim kolegama i novom brendu.


MEDIJI TRAŽE POMOĆ GRAĐANA

Nakon što je presudom Apelacionog suda u Beogradu, informativni sajt Autonomija osuđen da plati nešto manje od 400.000 dinara po jednoj “besmislenoj” privatnoj tužbi, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i redakcija informativnog sajta Autonomija pozvali su građane u Vojvodini, Srbiji i inostranstvu da pomognu donacijama kako bi taj medij civilnog društva mogao da plati sudsku kaznu, jer mu u suprotnom preti opasnost od gašenja. Uoči izlaska ovog newslettera NDNV i redakcija Autonomije saopštavaju da je zahvaljujući prilozima čitalaca i prijatelja za samo pet radnih dana sakupljen celokupan iznos potreban da se plati politički motivisana sudska kazna sa svim pratećim troškovima koja je dovela u pitanje opstanak portala.


INSAJDER NA LOKALU

Novi zajednički projekat lokalnih medija ANEM-a i novinara Insajdera o poslovanju lokalnih javnih preduzeća „Insajder na lokalu“ počeo je sa emitovanjem 25. maja 2017. godine. Serijal koji se sastoji od ukupno osam epizoda biće emitovan na televiziji N1, četvrtkom u 20h. Nakon godinu dana istraživanja, u ovom serijalu novinari otkrivaju brojne zloupotrebe, mehanizme poslovanja koje su mnoga javna preduzeća dovela do ivice bankrota, kao i razloge zašto na kraju dugove plaćaju svi građani dok se radna mesta u javnim preduzećima dele kao partijski plen, uz partijsku člansku kartu. "Ono što analize pokazuju jeste da lokalna javna preduzeća one imaju gotovo iste probleme kao republička, gubitke, docnje, previše zaposlenih. Nedovoljno se investiralo na lokalnom nivou. Imaju velike dugove koji na nivou države nisu odlučujući, ali ipak za nivo loklane samouprave mogu da budu opasni" izjavio je Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta za serijal “Insajder na lokalu”.


INICIJATIVA DIGITALNA SRBIJA

Neprofitnu organizaciju "Inicijativa Digitalna Srbija" pokrenule su kompanija Ringier Axel Springer Srbija i vodeće kompanije u oblasti tehnologije - Infostud, Microsoft, Nordeus, PwC Srbija, Seven Bridges, Startit, Telekom Srbija i Telenor. Krajnji ciljevi udruženja "Inicijativa Digitalna Srbija" su: Srbija kao odlično mesto za investicije, rad i život. Srbija kao centar digitalnih inovacija na Balkanu. Privreda, koja je potpuno konkurentna u uslovima Četvrte industrijske revolucije, građani i institucije koji su digitalno opismenjeni, i domaća ekonomija koja generiše nova, dobro plaćena radna mesta i savremeno obrazovane profesionalce. Upravni odbor „Inicijative Digitalna Srbija” (DSI-Digital Serbia Initiative) sastoji se od predstavnika kompanija osnivača. Odbor predvodi Branko Milutinović, generalni direktor i suosnivač Nordeusa, a zamenik je Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka Ringier Axel Springer Srbija, osnivač i inicijator pokreta "Inicijativa Digitalna Srbija". U Beogradu je 29. maja održana konferencija zatvorenog tipa, na kojoj su o digitalnoj transformaciji i šansama Srbije, njene privrede i građana da se, na dobrobit svih, uključe u taj talas govorili osnivači Inicijative, kao i gosti iz inostranstva koji imaju iskustvo u digitalnoj transformaciji.


NAJČITANIJI U APRILU

U izveštaju koji je za mesec april 2017 godine objavio IPSOS Strategic Marketing, na prvom mestu najčitanijih magazina u Srbiji nalazi se Blic Žena, izdavačke kuće Ringier Axel Springer. Pored Blic žene, Ringier ima još tri naslova na listi najčitanijih. Apsolutnu dominaciju je i ovog meseca zabeležila izdavačka kuća Color Press Group, čija se, čak 22 magazina, nalaze na listi od 40 najčitanijih. Iza Color Press-a se nalaze izdavačke kuće Adria Media i Politika AD sa po tri magazina.


DIGITAL DAY 2017

Ovogodišnja najveća i najznačajnija regionalna konferencija posvećena digitalnom i interaktivnom marketingu, Digital Day održana je 16. maja u Domu omladine. Tema konferencije „Connected Shopper“ približila je publici aktuelne industrijske trendove, najbolje metode, praksu i iskustva u oblasti digitalnog marketinga. Od stručnjaka koji se bave istraživanjem tržišta, predstavnika regulatornih tela i telekomunikacionih operatera i menadžera velikih kompanija, preko kreativnih direktora i analitičara, do uspešnih preduzetnika koji stoje iza velikih i rastućih kompanija – Digital Day 2017 je pokrio sve: od teorije i edukacije do analize i prakse. Sanja Lalević Cvetković, predsednica Skupštine IAB Serbia i Digital Media Manager u kompaniji Direct Media, održala je uvodno predavanje na kom je predstavila ADEX 2016 istraživanje o digitalnom tržištu Srbije. Trendovi porasta nestandardnog formata, video i nativnog oglašavanja prate globalne trendove, a godišnji rast tržišta u periodu 2015 – 2016. iznosio je čak 17,6 %, sa ukupnom vrednošću od 23,7 miliona evra.


SRCE ZA DECU

Blic fondacija je nastavila sa pružanjem pomoći onima kojima je to najpotrebnije, pa je tako tročlanoj porodici Ljubisavljević iz Lebana kupila dvosoban stan. “Presrećan sam što su moja deca dobila krov nad glavom jer ono što smo imali i nije bio krov, to je bila kuća u kojoj smo se smrzavali i trpeli gladni. Sve se promenilo kada je u naš život ušla Blic fondacija” izjavio je Slavoljub Ljubisavljević dok je sa sinom i ćerkom razgledao stan. Na ovaj način obezbeđeno je još dvoje dece. Pored pomoći deci, "Blic fondacija" je, uz podršku Ministarstva zdravlja, obnovila mlečnu kuhinju u Institutu za majku i dete i jedino dečje očno odeljenje u Srbiji, na Klinici za oftalmologiju KCS. U Valjevu je obnovila Odeljenje neurologije. Tokom 2016. Fondacija je donirala 56 klima-uređaja za 24 porodilišta, a kroz akciju "Srce za decu" skupljeno je oko 200.000 evra za opremanje svih 56 porodilišta aparatima za proveru sluha kod novorođenčadi, uključujući i bolnice na Kosovu i Metohiji.


TELEKOM SRBIJA - 20 GODINA POSTOJANJA

Povodom 20 godina postojanja, kompanija Telekom Srbija pokrenula je projekat „Stvaramo znanje“, čiji je cilj opremanje 20 informatičkih kabineta u 20 osnovnih škola širom Srbije. Pokrovitelj projekta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predložilo je 40 škola kojima nedostaje informatička oprema, a odluku o konačnom izboru škola u kojima će se realizovati projekat doneće građani putem konkursa na zvaničnoj Facebook stranici mts-a. Glasanje za izbor 20 škola počelo je 29. maja, a trajaće do 7. juna u podne. Kompanija Telekom Srbija poziva sve korisnike Facebook društvene mreže da posete zvaničnu mts stranicu i svojim glasovima utiču na odabir škola kojima će biti opremljeni informatički kabineti. Simbolično obeležavajući jubilej opremanjem informatičkih kabineta za 20 škola, Telekom Srbija nastavlja tradiciju promovisanja obrazovanja i uvođenja savremenih tehnologija u školski sistem. Projekat „Stvaramo znanje“ omogućiće nastavnicima osnovnih škola širom Srbije da na što bolji i inovativniji način prenesu znanje, a učenicima da lakše uče i ostvaruju izvanredne rezultate.


PETI INTESA FARMER

Banca Intesa je pokrenula peti po redu godišnji ciklus Intesa Farmer nagradnog takmičenja za najuspešnije poljoprivredne proizvođače. Od 2013. godine nagrade se dodeljuju u kategorijama ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, a od prošle godine i u kategoriji Slow Food proizvođač pokrenutoj u saradnji sa međunarodnom organizacijom Slow Food koja promoviše kvalitet, tradiciju i autentičnost lokalne proizvodnje hrane. Najbolje poljoprivrednike će odabrati stručni žiri u sastavu Predrag Milenović, direktor Sektora za poslovanje sa malim biznisom Banca Intesa, Đorđe Radulović, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima Banca Intesa, Vojislav Živanović, menadžer za sponzorstva, donacije i događaje Banca Intesa, Biađo Karano (Biagio Carrano), predsednik Udruženja Slow Food konvivijuma u Srbiji i Goran Đaković, glavni urednik časopisa Agrobiznis magazin. Pobednici će biti izabrani na osnovu opštih kriterijuma koji uključuju ostvarene godišnje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji, posedovanje sopstvenih prostora za skladištenje, uključenost članova porodice u proizvodni proces, kao i uspostavljenu saradnju sa Banca Intesa.


NOVE SARADNJE

Pristizanjem teretnog voza iz luke Pirej u Grčkoj na intermodalni železnički terminal kompanije NELT u Dobanovcima, zvanično je počela saradnja između kineske pomorske logističke kompanije COSCO (China Ocean Shipping Group) i NELT-a. COSCO, jedan od globalnih lidera u oblasti logistike, prepoznala je Neltov intermodalni terminal u Beogradu, kao logističko čvorište Balkana zahvaljujući odličnoj lokaciji, tehničkim i tehnološkim prednostima. „S obzirom na činjenicu da je Pirej prvo čvorište na ruti transporta robe sa Dalekog istoka ka Evropi ovom saradnjom očekujemo da će, u značajnoj meri, doći do smanjenja vremena tranzita. Nadamo se da će ovaj servis obezbediti našem tržištu značajnu alternativu u logističkim tokovima.“, izjavio je Ivan Milićević, menadžer operacija i razvoja NELT LSP. NELT-ov terminal je prugom povezan sa svim evropskim lukama i kopnenim terminalima.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

FESTIVAL ONLINE MEDIJA

Digital-born media carnival je karneval digitalnih medija koji će se održati od 14. jula do 18. jula u Kotoru, u Crnoj Gori. Karneval će okupiti više od 100 predstavnika onlajn medija, informacionih istraživača i entuzijasta za digitalna prava sa ciljem razmene informacija i pomeranja granica u razumevanju slobode interneta, poslovnih modela i kompleksnih oblika distribucije medijskih sadržaja na mreži. Ovaj događaj ima za cilj da obezbedi regionalnu platformu na kojoj će najnoviji trendovi u pogledu intersekcije tehnologije i društva biti predstavljeni i razmotreni. Kroz miks interaktivnih panela, razgovora, radionica i praktičnih treninga, vodeći stručnjaci pružiće svoje viđenje o budućim izazovima po slobodu izražavanja i profesionalizam u onlajn medijima. Glavne teme događaja su lažne vesti, etika, održivost, biznis modeli, kreativnost, inovativno izveštavanje, manipulacije, tržište onlajn medija, nadzor komunikacija, privatnost, privatnost, post-istina…


ONET NEWS DOBITNIK INMA GLOBAL MEDIA AWARDA

Na 87. Svetskom kongresu INMA u Njujorku, Grupa Onet–RAS Poljska dobila je INMA global Media Award Međunarodne asocijacije informativnih medija, za Onet news app u kategoriji Best Use of Mobile. Onet 4.0 sa tehnologijom „tekst u govor“, koja omogućava korisnicima da čuju vesti aktivirane komandom „Onet, read!“. Ovu inovativnu ideju, koja funkcioniše na svakom pametnom telefonu i mobilnom uređaju koji koristi operativne sisteme iOS ili Android, realizovali su inženjeri DreamLab, tehnološkog centra Grupe Onet-RAS Poljska. Onet 4.0 je prva aplikacija u Poljskoj koja nudi jedinstvenu opciju „tekst u govor“, a koja omogućava glasno čitanje baš svakog članka. Aktivira se komandom „Onet read!“ (Onet čitaj!). Druga inovacija je pristup audio-verziji informativnog portala Onet24, koji se automatski ažurira nekoliko puta dnevno i svaki put donosi naslovne udarnih vesti iz Poljske i inostranstva, u skladu sa razvojem događaja. Na taj način, aplikacija zadovoljava potrebe korisnika koji žele da budu u toku sa aktuelnim događajima. „Maštali smo o inovaciji svetske klase i promeni načina na koji ljudi konzumiraju sadržaje na informativnim sajtovima. Izgleda da smo uspeli! Najvažniji prioritet bio je da napravimo najbolju moguću medijsku aplikaciju i, istovremeno, pružimo našim korisnicima ono što nazivamo „vau“ momentum” izjavio je Jovan Protić, direktor digitalnog izdavaštva Ringier Axel Springer Media AG i glavni operativni direktor Grupe Onet-RAS Poljska.


UBISTVO NOVINARA U MEKSIKU

Havier Valdez Kardenas, veteran meksičkog novinarstva ubijen je iz vatrenog oružija, u blizini zgrade novina Riodoce, čiji je bio suosnivač. Pedesetogodišnji Havier je bio višestruko nagrađivan za svoje izveštavanje o kartelima i trgovini drogom, a napisao je i nekoliko knjiga na tu temu. Meksiko je jedna od najopasnijih zemalja na svetu za novinare, sa najmanje 104 ubijena i 25 nestalih od 2000. godine. Komitet za zaštitu novinara kontinuirano upozorava na nekažnjavanje i nedovoljno procesuiranje slučajeva i poziva meksičke vlasti da zaustave začarani krug nasilja. Havier Valdez Kardenas je dobitnik Međunarodne nagrade za slobodu štampe 2011. godine. Neposredno nakon ubistva, društvenim mrežama se proširio tvit koji je novinar objavio u martu povodom smrti koleginice Miroslave Breač: "Neka nas sve ubiju, ako je kazna za pisanje o ovom paklu smrt. Recimo ne tišini."


FOND ZA ULAGANJE U NOVE TEHNOLOGIJE

Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je da kineske kompanije u državnom vlasništvu, predvođene konglomeratom za vazduhoplovne tehnologije i nauku (CASC) osnivaju fond vredan 150 milijardi juana (21,78 milijardi dolara) za potrebe ulaganja u nove tehnologije. Sredstva fonda biće usmerena na ulaganja u nove strateške idustrije, kao što su 3D štampa, aeronautika, superbrzih vozova, kvantnih komunikacija i robotike. Pored CASC-a suosnivači ovog fonda su: konglomerat CRRC, koji posluje u industriji železničkih vozila, Kineska industrijska i komercijalna banka,Kineska poštanska štedionica, Razvojna banka Šangai Pudong i lokalne vlasti u Pekingu.


MAKSIMALNA KAZNA ZA FACEBOOK

Francuski regulator CNIL odredio je društvenoj mreži Facebook maksimalnu kaznu u iznosu od 150.000 € zbog praćenja korisnika i nekorisnika i korišćenja njihovih podataka za oglašavanje, dok Belgija Holandija, Nemačka i Španija nastavljaju sa istragom. U saopštenju povodom odluke o kazni navodi se da je Facebook nastavio sa praksom masovnog prikupljanja ličnih podataka korisnika interneta s ciljem prikazivanja targetiranog oglašavanja, nakon što je istekao rok do kada je trebalo da prestane pratiti internet aktivnost (ne)korisnika Facebooka bez njihovog pristanka i prenošenje ličnih podataka korisnika u SAD. Predstavnici Facebooka su odgovorili izjavom da se ne slažu sa odlukom i da CNIL ili bilo koji drugi evropski regulator nije nadležan da izdaje kazne, budući da se evropsko sedište Facebooka nalazi u Dablinu i pod nadležnošću je irske agencije za zaštitu podataka, dodavši da je Facebook poslednjih godina značajno pojednostavio izjavu o privatnosti i kontrolu nad podacima stavio u ruke korisnika.


BBC TWITTER PARTNERSTVO

Najveća korporacija za emitovanje televizijskog i radijskog programa u svetu BBC se udružila sa kompanijom Twitter kako bi svojim gledaocima putem live streama približili ključne moment opštih izbora sledećeg meseca. Ovo je prvi put da se BBC udružio sa nekom kompanijom društvenih mreža i učinio dodatni napor kako bi se približio svojoj publici. Pored toga, na ovaj način BBC će omogućiti svojoj publici više načina za postavljanje pitanja političarima. Preko Tvitter uživo prenosa publika će moći u realnom vremenu da prati komentare BBC političkih analitičara. Publika može pratiti debate preko bbcelection.twitter.com i pratiti razgovore koristeći #bbcdebate #bbckt i #bbcelection haštagove.


QUARTZ PROTIV TRAMPA

Quartz news mobilna aplikacija za vesti je omogućila svojim korisnicima da na jednostavan način izbegnu vesti o Trampu. "Tramp snooze button" je nova opcija kojom korisnici mogu blokirati vesti koje se odnose na Donalda Trampa. "Ideja opcije Tramp Snooze je da korisnicima damo malo predaha od ciklusa vesti u vezi sa američkim predsednikom", saopštili su iz Quartza i dodali da i dalje misle kako je važno pratiti američku politiku, pa će zato opcija trajati 24 sata. Iako ne postoji opcija da se takve vesti dugoročno blokiraju, korisnici ove aplikacije će moći da "odgađaju" koliko god puta to žele. Quartz, koji dnevno šalje oko šest notifikacija putem svoje aplikacije, nije ponudio opciju za odgađanje vesti koje se ne odnose na Trampa, a takođe, vesti o Trampu koje su od velikog značaja doći će do čitalaca čak i kada je opcija odgađanja uključena.


BRZA REAKCIJA JAVNOSTI

Manchester Evening News kreirao je stranicu za prikupljanje sredstava za podršku porodicama ubijenih ili povređenih u eksploziji nakon koncerta u Mančesteru. Za nešto više od 24 sata, prikupljeno je preko million funti. Preko 30.000 donatora poslalo je i 500 poruka dobre volje. Rob Irvin, glavni i odgovorni urednika MEN-a izjavio je “Naši čitaoci su želeli na neki način da pomognu, pa smo mi ustupili stranicu”. Uredništvo MEN-a pozvalo je i druge medijske kuće da pozovu svoje čitaoce da se pridruže u sakupljanju pomoći za porodice žrtava. The Sun je kreirao Together With Manchester, koji je uspeo da prikupi preko 140.000 funti, dok je News UK donirao 100.000 funti. Prikupljena sredstva će ići Crvenom krstu Velike Britanije i doprineti We Love Manchester Emergency fondu.


UKRAJINA BEZ EURONEWS-A

Posle šest godina emitovanja programa na ukrajinskom jeziku televizijska mreža Euronews saopštila je na svojoj Facebook stranici da će prekinuti emitovanje krajem maja. Do ove odluke je došlo nakon što je pre dve godine ukrajinska vlada obustavila finansiranje ovog servisa, pa se tako ukupan dug ukrajinske državne televizije NTKU prema Euronews-u popeo na oko 10 miliona evra. Dogovor o pokretanju ovog servisa sklopljen je 2009. godine, dok je emitovanje krenulo 2011. godine. Već prvog dana emitovanja ukrajinski servis Euronews je optužen da zastupa provladine stavove jer je umanjio značaj protesta protiv tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.


DRUŠTVENA ODGOVORNOST DRUŠTVENIH MREŽA

Nakon sve češćih kritika upućenih društvenim mrežama da dovode do nezdravih poređenja kompanija Instagram pokrenula je #HereForYou kampanju kako bi pomogao korisnicima da pronađu pomoć i u online i u offline svetu kako u prevenciji tako i u borbi sa mentalim bolestima. Svakoga dana ljudi koriste Instagram da podele svoje putovanje i povežu se sa zajednicom, afirmativnim haštagovima i ljubaznim komentarima Instagram je postao važna zajednica podrške. Instagram je kreirao video u kome se pojavljuju obični ljudi, ali i poznati koji otvoreno razgovaraju o mentalnim bolestima, borbama sa poremećajima u ishrani, depresijama i suicidnim mislima. Instagram će korisnike kojima je potrebna pomoć automatski povezati sa organizacijama koje nude pomoć. Video je moguće pogledati OVDE.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde