Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2016
Asocijacija Medija
No. 270
U OVOM BROJU
Teleton srce za decu
Smene na RTV
Zajedničko vlasništvo Doma novinara
Protest slovenačkih novinara
Bosanski javni servis prestaje sa emitovanjem
Najveće integrisano odeljenje za prodaju oglasa
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NOVA EDUKACIJA ZA NOVINARE

Kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija, a uz podršku Ambasade US organizuje seminar čiji je cilj da podstakne predstavnike medija da učine više u suprotstavljanju kulturi uvreženih predrasuda i pristrasnosti u kreiranju vesti, kao i da pruži dodatne informacije radi boljeg razumevanja problema rodne ravnopravnosti u radu. Seminar će biti organizovan 15. i 16. juna uz učešće vodećih stručnjaka za oblast rodne ravnopravnosti. Seminar je namenjen dopunskoj edukaciji novinara, broj učesnika je ograničen, a više informacija i prijave očekuju vas na internet adresama: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org.


KRŠENJE KODEKSA NOVINARA

U aprilu ove godine zabeleženo je znatno povećanje kršenja Kodeksa novinara Srbije, u odnosu na april prošle godine. Štampani mediji su napravili tri puta više prekršaja, izjavila je Tamara Skroza, član komisije za žalbe pri Savetu za štampu na javnoj sednici održanoj u Novom Pazaru 26. maja. Jedan od najvećih primera kršenja Kodeksa novinara je izveštavanje medij o ubistvu Jelene Marjanović. U 132 teksta, objavljena u aprilu, zabeleženo je kršenje kodeksa, kršenje pretpostavke nevinosti i pravo na privatnost. Tekstove o ubijenoj pevačici, zamenili su tekstovi o povredi glumice Nede Arnerić, primetila je Skroza. Članica Komisije za žalbe Nevena Krivokapić je objasnila da se svaki građanin može žaliti na pisanje medija, ali da taj tekst mora da se direktno odnosi na onoga ko podnosi žalbu. Postupak se okončava u roku od 45 dana postupak, a žalba se može podneti i elektronskim putem, napomenula je Krivokapić.


SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU

U hotelu Metropol 30. maja održana je Newsweek tribina Suočavanje sa prošlošću – otvaranje dosijea i lustracija (Iskustvo Nemačke). Učesnici tribine su bili Roland Jan, savezni poverenik za dokumente Štazija, i Josip Juratović (SDP), poslanik Bundestaga. Kako prenosi Newsweek na svom sajtu, Juratović je istakao da su poglavlja 23 i 24 ključna u pristupnim pregovorima. On je naveo da je važno da se ona što pre otvore, jer EU nije samo zajednica ekonomskih interesa, već pre svega evropskih vrednosti, koja se zasniva na temeljima ljudskih prava. Juratović je rekao da je je bitno da se u regionu jugoistočne Evrope, na putu u EU, gradi svest na temeljima ljudskih prava. On je ocenio da su poglavlja 23 i 24 bitna jer se bave ljudskim pravima, slobodama i pravosuđem, dodajući da su ona teška i da se ne radi samo o usklađivanju zakonodavstva, već treba uzeti u obzir da je na ovom podneblju puno grešaka i zla pravljeno od ideoloških režima. Juratović je podvukao da je bitno da se gradi svest pravde i da budućnosti nema ako se ne rasvetli prošlost. Savezni komesar za evidenciju službe državne bezbednosti bivšeg DDR-a Roland Jan je poručio da Nemačka podržava put Srbije u EU, kao i da društvo ima jasna pravila na čijem vrhu prioriteta su ljudska prava. "Treba gledati u retrovizor da se ne bi suočavali sa opasnostim u budućnosti", rekao je Jan i dodao da je suočavanje s prošlošću, kroz očuvanje dosijea tajne službe, šansa za one koji su preživeli doba diktature, da razumeju prošlost, a ujedno i doprinosi razvoju demokratije.


“TELETON SRCE ZA DECU

Humanost je ujedinila građane Srbije koji su masovno učestvovali u Teletonu „Blic fondacije“ i RTS-a, i uz njihovu pomoć cilj je postignut. Obezbeđen je novac da svako od 56 porodilišta u Srbiji dobije aparat za proveru sluha kod beba. Svaki SMS i poziv koji su građani Srbije uputili predstavljao je donaciju od 100 dinara, a svaki minut razgovora donosio je još 100 dinara za nabavku aparata. Studio Javnog servisa na Košutnjaku bio je pun pozitivne energije. Učesnici u Teletonu, među kojima je bilo više od 130 javnih ličnosti, nisu skrivali zadovoljstvo što mogu da pomognu mališanima. Strpljivo su odgovarali na sva pitanja građana.Čak su i razmenjivali slušalice ako bi njihov sagovornik želeo da čuje nekog od drugih učesnika Teletona. Program je emitovan uživo, dok je prenos bilo moguće pratiti na blogu sajta Blica i preko Facebook lajv strima. Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka kompanije "Ringier Axel Springer", je izjavila: "Aktivnosti Blic fondacije, od njenog osnivanja, zaposleni kompanije Ringier Axel Springer su prihvatili kao svoje i zaista uvek svi zajedno u redakciji želimo da pomognemo i da svom medijskom poslu dodamo drugi značaj. Uradili smo akciju koja zaista vredi i koja će pomoći našem društvu. Očekivala sam mnogo ljudi, mnogo poziva tokom trajanja Teletona i želim svima da zahvalim. Svi smo srećni jer je humanost pobedila. Pokazali smo ko smo, šta smo, zahvaljujući ljudima koji su zvali celu noć".


IZVEŠTAVANJE O TEMAMA IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE

U okviru serijala seminara posvećenih dopunskoj edukaciji novinara u organizaciji kompanije Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija, a uz podršku Ambasade US održan je seminar posvećen temama iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. O trenutnom stanju, problemima i razvojnim pravcima srpske poljoprivrede polaznicima seminara govorili su: Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede u tehničkoj vladi Republike Srbije, Ivan Bošnjak državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije. Među govornicima su bili i: Miloš Milovanović, stručnjak UN FAO, Goran Živkov, programski direktor SeeDev, Borislav Milić iz GIZ, Stela Stršoglavec iz organizacije Educahumana, Miroslav Kiš predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, Mijat Lakićević urednik u nedeljniku „Novi Magazin“ kao i Goran Borčak komercijalni direktor Victoria Group. Polaznici seminara su bili novinari iz dvadesetak medijskih kuća širom Srbije koji su organizaciju seminara i kvalitet i sadržaj izlaganja predavača ocenili najvišom ocenom.


HELLO TRAVEL BUDVA

Color Press Grupa u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve izdala je specijalno luksuzno izdanje magazina "Hello!" posvećeno Budvanskoj rivijeri. Na 180 strana, na engleskom jeziku, nalazi se sve što turiste može zanimati: plaže, hoteli, restorani, hrana, poznate ličnosti, istorijat Budve i Svetog Stefana; domaće i strane zvezde koje posećuju ovu destinaciju, lokalne face, umetnici, sportisti, kuvari i ribari; adrenaliske avanture, manastiri i muzeji; modni editorijali, atraktivni festivali... Narednih dana Color Press Grupa i TO Budve će organizovati promocije magazina u Beogradu i Sarajevu a krajem jula i veliki "Hello! Travel Party" u Budvi.


SMENE NA RTV

Nakon nedavne smene direktora programa Slobodana Arežine, usledile su nove promene na RTV-u. Generalni direktor Srđan Mihajlović podneo je ostavku, a za vršioca dužnosti imenovan je dosadašnji zamenik direktora dr Miodrag Koprivica. Glavna i odgovorna urednica prvog programa televizije, Marjana Jović, takođe je podnela ostavku, pa je na mesto vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika prvog programa televizije RTV imenovana Nada Kalkan, diplomirana politikološkinja, dugogodišnja novinarka i urednica RTV. Smena svih urednika i voditelja u informativnoj redakciji, je prema zaposlenima, dovela u pitanje opstanak javnog servisa Vojvodine. 23. maja u znak podrške Radio-televiziji Vojvodine, na platou ispred “Studija M” na mirnom skupu, koji je organizovala inicijativa “Podrži RTV” okupilo se više hiljada ljudi. "Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje gradjana u Pokrajinski javni servis i ugrozile objektivno i nezavisno funkcionisanje", navela je novinarka RTV-a Jelena Vukmanović koja je pročitala zahteve Inicijative "Podrži RTV"... (pročitajte nastavak teksta)


ODRŽANA PETA GODIŠNJA KONFERENCIJA IAA

U subotu 21. maja u Galeriji Progres uspešno je održana peta godišnja konferencija Mladih profesionalaca – IntegracIAA: Participate & Upgrade. Preko 150 učenika bilo je u prilici da sluša zanimljiva predavanja iz oblasti neuromarketinga: Dr Nikolaosa Dimitriadisa (University of Sheffiield), Anke Gorgiev (Neuromarketing Phd Candidate), Nebojše Krivokuće (DDB Communis), Aleksandra Milanovića (Valicon) i Sanje Pešić (Alma Quattro). Organizaciju događaja su podržale kompanije: The Coca Cola Company, Erste banka, Direct Media, Alma Quattro, Strauss Adriatic, Jaffa i Digital Printing Center.


TELEKOM POBEDNIK POSLOVNOG KUPA PRIVREDNE KOMORE

Dvočlani tim kompanije Telekom Srbija, u sastavu Slobodan Klinac, šef Službe za koordinaciju kanala prodaje u okviru Sektora za upravljanje prodajom privatnim korisnicima i Milan Orlović, šef Službe za direktni marketing u okviru Sektora za marketing komunikacije, pobednik je ovogodišnjeg Poslovnog kupa Privredne komore Beograda, koje je realizovano 26. i 27. aprila u Privrednoj komori Beograda. Prvoplasirani tim se u dvodnevnom takmičenju pokazao kao najbolji u poslovnim izazovima osnivanja i uspešnog napredovanja firme simuliranog slučaja zasnovanog na Cesim platformi kao jednoj od najmodernijih načina obuke menadžera koji se danas nudi u svetu. U takmičenju, koje se po prvi put ove godine organizovalo, učestvovalo je dvanaest timova beogradskih firmi iz različitih oblasti poslovanja, a tim Telekoma se pokazao kao najbolji u menadžerskim sposobnostima u smislu donošenja pretpostavljenih poslovnih odluka vezanih za strategiju kompanija i prodaju proizvoda na pretpostavljena tržišta. Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić, uručio je pobedničkom timu zahvalnice, dok će im statua Beogradskog pobednika biti uručena na dodeli godišnjih nagrada Privredne komore Beograda. Drugo i treće mesto osvojili su timovi kompanija „Farmalogist" i „TeleGroup“.


DIGITAL MEDIA CAMPUS U SRBIJI

U subotu, 14. maja, zvanično je otvoren Digital Media Campus u Srbiji, u okviru Ringier Axel Sprimnger izdavačke kuće. Pažljivom selekcijom odabrano je petnaest internih i eksternih polaznika, talentovanih mladih profesionalaca. Polaznici će imati priliku da uče od najiskusnijih urednika iz sveta novinarstva kroz predavanja, vežbe i praktični rad. Tokom programa polaznici će učiti o metodama istraživanja i pisanja, produkciji sadržaja, društvenim mrežama, video i mobilnom sadržaju i etici u medijima, a za njih će biti organizovan i dvodnevni trening u Berlinu, u okviru Axel Springer Akademije. Campus u Srbiji predvode Nenad Jaćimović, izvršni urednik Blic.rs i Anja Stanišić Bokić, izvršni urednik 24sata.rs, koji očekuju da će ovo biti prva od mnogih generacija polaznika koji će proći kroz Digital Media Campus. "Ideja nam je bila da napravimo program tokom kog će polaznici mnogo naučiti, ali na zabavan i drugačiji način, ne kroz klasična predavanja." - rekla je Anja Stanišić Bokić.


ZAJEDNIČKO VLASNIŠTVO DOMA NOVINARA

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) su zajednički vlasnici Doma novinara, saopštio je NUNS. U presudi se navodi "da su novinari koji su osnovali NUNS, usled svih događaja u spornom periodu, u cilju očuvanja profesije bili u obavezi da izveštavaju na način na koji ih profesija, etika i norme obavezuju, pa su posledično bili prinuđeni da, kako bi očuvali dostojnost struke, osnuju novo udruženje, crpeći kontinuitet u delovanju iz vremena dok su svi bili članovi UNS. NUNS nije nikakvo novo udruženje, već udruženje proisteklo iz UNS, te se i zgrada u Resavskoj ulici može smatrati zajedničkom tekovinom svih novinara." Ovom presudom, Apelacioni sud je obavezao oba udruženja da na ime parničnih troškova plate 853.350 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od 13. aprila 2011. godine. Protiv navedene presude UNS može izjaviti reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, navodi NUNS.


ODRŽANA DRUGA CSR KONFERENCIJA

Druga po redu CSR konferencija pod sloganom “Izazovi korporativne društvene odgovornosti: Iskustva najboljih”, a u organizaciji Color Pres Grupe i magazina “Diplomacy&Commerce” održana je 24. maja u hotelu 88 Rooms, u Beogradu. Konferenciju je otvorila Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, a nakon njenog govora, prisutnima se u ime UNICEF-a obratila zamenica stalnog predstavnika u Srbiji, gospođa Severine Leonardi. Pored iskustva koje su sa učesnicima podelili predstavnici nekih od najvećih kompanija koje posluju na ovom tržištu, tri panel diskusije su donele odgovore na brojna pitanja u vezi uloge digitalnih medija u promociji odgovornog ponašanja, korporativnog volontiranja i održivog razvoja.


GODIŠNJA SKUPŠTINA NUNSA

U subotu 28. maja u prostorijama Medija centra, održana je redovna godišnja skupština NUNS-a. „Godina za nama bi mogla da se opiše kao godina propuštenih šansi, a mislim da je mnogo prikladnije i bliže istini da vreme okarakterišemo kao period otreženjenja i suočavanja sa surovom realnošću. Medijske reforme se ne sprovode, a vlast pokazuje težnju ka apsolutnoj kontroli medija", ocenio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, koji je podneo izveštaj o radu Udruženja u minulih godinu dana. Skupština je ocenila da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne ispunjava funkciju za koju je izabrano, dok je snažno podržala rad Saveta za štampu i Komisije za žalbe tog samoregulatornog tela, izrazivši nezadovoljstvo zbog medijskih pritisaka koje trpe pojedini članovi komisije. Pored toga izražena je snažna podrška nezavisnim kontrolnim organima – Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenici za ravnopravnost, ocenivši da je njihov doprinos širenju slobode javne reči i zaštiti medijskih sloboda dragocen.


PREZENTACIJA BELE KNJIGE

"Konkursno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja – odakle smo došli i kuda idemo?" je naziv okruglog stola koji je održan 2. juna u prostorijama Medija centra Vojvodine, a u organizaciji koalicije novinarskih i medijskih udruženja. Na skupu je prezentovana "Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja", u kojoj je sadržana analiza i drugi rezultati jednogodišnjeg monitoringa ovog procesa od strane NUNS-a, UNS-a, NDNV-a, ANEM-a i Lokal presa. Bela knjiga" sadrži i preporuke na koji način se može unaprediti proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja, koji je od suštinskog značaja za medijsku reform. "Bela knjiga" je objavljena u okviru projekta “Biti ili ne biti za medijsku reformu u Srbiji – nadgledanje projektnog sufinansiranja medija”, koji su podržale Ambasada Velike Britanije i Ambasada Australije u Srbiji.


DONATORSKE KUTIJE U SVIM FILIJALAMA PIRAEUS BANKE

Dobrotvorna organizacija BELhospice nastavila je kampanju za izgradnju prvog stacioniranog hospisa u Srbiji. U saradnji sa Piraeus bankom (pridruženi član Asocijacije medija), postavljene su donatorske kutije u svim filijalama ove banke, a sva prikupljena sredstva biće usmerena na izgradnju hospisa. Generalni direktor Piraeus banke Vojislav Lazarević i menadžer kampanje Ivana Todorović postavili su prvu donatorsku kutiju i naglasili neophodnost izgradnje objekta, koji će da pruži pacijentima najviši nivo usluga palijativnog zbrinjavanja. Lazarević je istakao da Piraeus banka učestvovanjem u projektima koji se tiču društvene odgovornosti, nastoji da podigne standarde socijalnog razvoja. "Svest o važnosti društvene odgovornosti je u Piraeus banci na visokom nivou, pa smo iz tog razloga deo ove humanitarne kampanje od njenog početka. Neophodno je da imamo na umu da je svačiji doprinos, pa i onaj najmanji, od izuzetnog značaja", izjavio je Lazarević. BELhospice je u oktobru 2015. godine otpočeo kampanju za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji. Budući da BELhospice od osnivanja pomaže pacijentima po principu kućnih poseta medicinskih i psihosocijalnog tima, izgradnja prve stacionarne ustanove u Srbiji za smeštaj ovih pacijenta značajno bi doprinela povećanju kvaliteta života pacijenata i njihovih porodica. Pacijentima i njihovim porodicama biće pružena preko potrebna psihosocijalna podrška kako bi mogli da se izbore sa problemima koje ova teška bolest nosi.


NELTOVA PREDAVANJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU I FONU

U okviru strateške saradnje kompanije Nelt sa Ekonomskog fakultetom i Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, 9. i 11. maja u prostorijama ovih fakulteta održana su predavanja predstavnika sektora prodaje i sektora ljudskih resursa Nelta. Studenti su imali priliku da od Nikole Elezovića, National Mondern Trade Managera saznaju više o temi “Kako se pozicionirati na tržištu rada” kao i da dobiju korisne savete i praktične primere koji im mogu koristiti prilikom predstavljanja kod potencijalnog poslodavca. Ivana Kambasković, supervizor regrutacije i selekcije, ukratko je predstavila program razvoja za Key Account Manager pozicije “Dobar start”, namenjen upravo apsolventima, diplomcima i studentima master studija. U drugom delu predavanja Goran Dulić, Corporate Division Manager, govorio je o osnovama prodajnih veština i kroz interesantne primere iz prakse studentima dočarao neefikasne i nepreporučljive metode kao i one koji obezbeđuju uspeh u pregovorima i realizovanje prodaje. Studenti su pokazali veliko interesovanje za sve navedene teme, a kako bi se detaljnije upoznali sa poslovanjem kompanije Nelt u narednom periodu imaće priliku da posete Neltov poslovni kompleks u Dobanovcima.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

PROTEST SLOVENAČKIH NOVINARA

Nakon što su tri vodeće dnevne novine, kompletan prostor na svojim naslovnim stranama prodale za komercijalni oglas jedne kmpanije slovenačko novinsko društvo je uputilo protest navodeći da se radi o nedopustivoj praksi koja se protivi načelima novinarstva i izdavaštva. „Novac koji su izdavači dobili na ime prodanog oglasnog prostora ne može biti kompenzacija za nepopravljiv udarac kojim je tim potezom nanesen novinarskoj i uredničkoj verodostojnosti i integritetu“ navedeno je u izjavi. Odluci vlasnika listova „Delo“, „Dnevnik“ i „Večer“ da na celoj naslovnoj strani, koja je grafički prikazana kao uobičajena, objave plaćene reklamne sadržaje kompanije Mercator protestvovali su i novinari zaposleni u tim medijima. Zakon o medijima propisuje da reklame moraju biti jasno i čitljivo obeležene i odvojene od informativnog sadržaja i autorskih tekstova, što ovde nije bio slučaj.


BOSANSKI JAVNI SERVIS PRESTAJE SA EMITOVANJEM PROGRAMA

Upravni odbor Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT) odlučio je da od 30. juna privremeno prekine produkciju I emitovanje programa. Odluka je doneta zbog duga entitetskih emitera od 25 miliona konvertibilnih maraka, pri čemu Radio-televizija Federacije BiH duguje 16,5, a Radio- televizija Republike Srpske 8,8 miliona maraka. Institucije države nisu rešile dugotrajan problem takse i finansiranja javnog servisa, pa je odluka bila iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati posle 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse, preneli su sarajevski mediji. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT da sarađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rešenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je doneta odluka o prekidu emitovanja programa. Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasedanju, a Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ništa ne preduzme, biti jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.


INFORMATIVNA EMISIJA ZA SRBE U HRVATSKOJ

Sredinom maja Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) je potpisala ugovor sa Zajedničkim većem opština iz Vukovara, na osnovu koga će ubuduće proizvoditi posebne informativne emisije namenjene Srbima koji žive na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Predsednik Zajedničkog veća, Dragan Crnogorac nakon potpisivanja ugovora izjavio je kako je srpsko stanovništvo na krajnjem istoku Hrvatske u „informativnoj blokadi“ i izrazio je zahvalnost RTRS-u na saradnji koja će to promeniti. Emisija „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“ emitovaće se dva puta mesečno, uz dva reprizna termina. Sadržaj emisije biće život Srba u Hrvatskoj.


VESTI IZ BRISELA

25. maja u Briselu Evropska komisija je predložila dopunu EU audiovizuelnih pravila kako bi se stvorilo bolje i pravednije okruženje za sve učesnike tržišta. Ovaj predlog podržava novi pristup online platformama i rešavanje izazova u različitim oblastima. Kao deo Digitalne strategije jedinstvenog tržišta komisija je predstavila zajednička pravila koja regulišu audiovizuelne medije, obezbeđuju kulturnu raznolikost i slobodan promet sadržaja u EU. Danas gledaoci osim preko svojih TV prijemnika, video sadržaje gledaju i putem novih servisa (Netflix, MUBI, You Tube i Dailymotion) pa komisija želi da ostvari bolju ravnotežu pravila koje danas važe za tradicionalne emitere, emitere videa na zahtev i platforma za deljenje video sadržaja. Andrus Ansip potpredsednik za Digitalne strategije jedinstvenog tržišta izjavio je: „Želim da on lajn platforme, audiovizuelni i kreativni sektor da budu elektrane u digitalnoj ekonomiji, a ne da ih opterećuju nepotrebnim propisima.“


NAGRADA ZA SLOBODU I DEMOKRATIJU ZA AXEL SPRINGER

Ralf Buhi, predsednik kompanije “Axel Springer” primio je nagradu “Korporativno upravljanje” na ceremoniji povodom 75 godina postojanja nevladine organizacije “Fridom Hausa”u “Njuzeumu”, muzeju novinarstva u Vašingtonu. Na ceremoniji je dodeljeno ukupno četiri nagrade aktivistima i institucijama koje se bore za slobodu, demokratiju i ljudska prava širom sveta. Kako je saopšteno iz organizacije “Fridom Haus”, kompanija “Axel Springer” je dobila nagradu zbog toga što se zalaže za demokratiju od svog osnivanja 1946. godine. Posebno su pohvaljeni napori kompanije u borbi za slobodu, za vladavinu prava, demokratiju, slobodnu ekonomiju, ujedinjenu Evropu i u borbu protiv svih oblika političkog i verskog ekstremizma. “Prihvatam ovu nagradu u ime kompanije 'Axel Springer' uz veliku zahvalnost, ali i poniznost”, rekao je Ralf Buhi. U svom govoru je istakao da se za slobodu stalno treba boriti. “Sloboda medija i govora su osnove liberalne demokratije. Trenutna dešavanja – u Rusiji, Turskoj ili državama Istočne Evrope – ukazuju na to da ne smemo da žmurimo i da ne smemo dozvoliti da nas neko zastraši”, rekao je on. Ostali dobitnici nagrada su Hala Aldosari, aktivistkinja za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji, Vial Dakhil, jedina Jazidkinja u iračkom parlamentu, američki senator Ričard Durbin koji se zalaže za oslobađanje političkih zatvorenika i Ektor Orasio Magneto, izvršni direktor kompanije “Klarin”, najveće medijske grupacije u Argentini.


NAJVEĆE INTEGRISANO ODELJENJE ZA PRODAJU OGLASA

Ringier Axel Springer u Slovačkoj i Azet.sk objedinili su svoje sektore za prodaju oglasa pod novim imenom: Media Impact Slovensko www.mediaimpact.sk. Novo integrisano odeljenje prodaje oglasa ponudiće klijentima kompletan asortiman za mogućnosti oglašavanja, kao i cross-media usluga. Media Impact Slovensko vodiće Michal Žatkuliak u svojstvu direktora prodaje. Nova organizacija će imati sedište u Bratislavi i nudiće oglasna rešenja prilagođena zahtevima klijenata, uključujući i inovativne oglasne proizvode, kao što je "nejtiv" i web video oglašavanje. Milan Dubec, glavni izvršni direktor Ringier Axel Springera u Slovačkoj izjavio je: „Pokretanjem Media Impact Slovensko postajemo deo regionalne mreže Media Impact i iskoristićemo konkurentnu prednost kako bismo ponudili klijentima najsavremenije usluge. Digitalni svet je danas povezan s kretivnošću, sadržajima, nejtiv programskim oglašavanjem i web video oglašavanjem unutar svih platformi. Naš dugogodišnji direktor onlajn prodaje Michal Žatkuliak, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti digitalnog oglašavanja u regionu, vodiće integrisano odeljenje za prodaju oglasa pod nazivom Media Impact Slovensko.“ Media Impact Slovensko sledi koncept koji je prvi put uveden avgusta 2013. godine, kada je lansiran Media Impact u Poljskoj, nakon čega je, 2015. godine usledilo pokretanje Media Impacta u Srbiji. Kao novom članu ove mreže, organizaciji Media Impact Slovensko koristiće međunarodni know-how za sve ponude i rešenja za digitalno izdavaštvo i oglašavanje, zasnovane na najsavremenijim tehnologijama, kao i jaki i onlajn i štampani brendovi koji stižu do široke publike.


LA VANGUARDIA 5 GODINA KATALONSKOG IZDANJA

La Vanguardia, najstarije i najuticajnije novine katalonije proslavile su ovog meseca petogodišnjicu izdanja na katalonskom jeziku. Odluka da se pokrene ovog izdanje naišla je na pozitivnu reakciju ne samo čitalaca, nego i političkih i ekonomskih faktora. Preko 1.900 primeraka je objavljeno na oba jezika (španskom i katalonskom) sa velikim uspehom. Urednici i sam sadržaj su isti u štampanim i digitalnim izdanjima. Danas izdanje na katalonskom jeziku čini 72% tiraža radnim danima i oko 85% tiraža nedeljom. Ukupan tiraž je 125.007 radnim danima i 133.640 primeraka nedeljom.


DVE MILIJARDE ZA PEPU PRASE

Animirani dečiji junak Pepa Prase približava se prihodu od 2 milijarde dolara na globalnom nivou. Animirana emisija medijske kuce Entertainment One zaradila je 1,1 milijardu dolara u maloprodaji u prethodnoj godini. Sa 500 novih ugovora potpisanih u toku ovog perioda nastavlja se trend rasta i Gils Vilits, finansijski direktor kompanije Entertainment One tvrdi da će dostići 2 milijarde u narednih tri do pet godina. Gils je izjavio da veruju da mogu da dovedu Pepu do 2 milijarde dolara prihoda u srednjem roku. Oni zapravo tek počinju sa poslovanjem u SAD, koje su daleko najveće tržište za licenciranje i trgovinu, a da postoji i mogućnost otvaranja ka tržištima Francuske i Kine.


PRIJAVE ZA DAILY TELEGRAPH, DAILY MAIL I DAILY EXPRESS

Protiv Daily Telegraph, Daily Mail i Daily Express podneta je prijava Independent Press Standards Organisation (Ipso) zbog objavljivanja netačnih, pogrešnih ili iskrivljenih priča o Evropskoj Uniji uoči referenduma. Prijavu je sastavila grupa InFacts koja sprovodi kampanju baziranu na činjenicama kako bi Britanija ostala deo Evropske Unije. U svojoj prijavi grupa navodi osam tekstova objavljenih poslednjih meseci, od kojih svaki krši prvi stav (tačnost) uredničkog koda u praksi. InFacts je izjavio da navedene novine nisu uspele „da vode računa o tome da ne objavljuju netačne, obmanjujuće ili iskrivljene informacije i slike, uključujući tu i naslove koji ne podržavaju tekst“. Glavi i odgovorni urednik Hugo Dikson pozvao je Ipso da ubrza žalbu InFact-a, kako bi odluka bila donesena pre EU referenduma 23. juna.


MEDIJSKI MRAK U ANKARI

Vlada pokušava da suzbije medijsku pokrivenost skandala u vezi sa trgovinom oružjem i ponude naoružanja Siriji. Turskoj novinarki Jildiz je izrečena kazna od 20 meseci zatvora i lišena je roditeljskog prava zbog toga što je pustila da informacije koje su državna tajna dospeju u javnost. Novinarka je proglašena krivom za kršenje poverljivosti sudskog postupka objavljivanjem snimka u maju 2015. godine sa sudskog saslušanja četvorici tužioca koji su izdali nalog za pretres kamiona u vlasništvu turske špijunske agencije, koji su putovali za Siriju. Uprkos izrečenoj presudi, novinarka je obećala da će nastaviti sa izveštavanjem o navodnim isporukama oružija. Ona je odlučila da ignoriše odluku suda kojom joj se zabranjuje bavljenje novinarstvom. “Oružje ubija ljude, prirodno je da zahtevamo da saznamo koga je planirano da ubiju. To je novinarstvo. Vlada ne želi da se ova priča pojavi u javnosti, ja sam verovatno jedini novinar koji sad prati ovaj slučaj, pa pokušavaju da me uklone.” izjavila je Jildiz. Ovaj slučaj je još jedan primer suzbijanja slobode štampe koja prikazuje Erdoganovu vladu u negativnom svetlu.


KOMERCIJALNA TRANSPARENTNOST U AUSTRALIJI

Australijski novinski izdavači najavili su prvo svetsko partnerstvo sa kompanijom Standard Media Index (SMI) kako bi povećali komercijalnu transparentnost za oglašivače i investitore. Novinski sektor, prvi u svetu sa Standard Media Index (SMI) obezbeđuje precizne podatke prihoda reklamne industrije. Novi kvartalni News Media Index (NMI) za prihode od oglašavanja, pokazuje sve štampane i digitalne prihode, kao i prihod čitave industrije. Majkl Miler predsednik kompanije News Media Works izjavio je da kompanija pruža najpreciznije podatke o održivosti medijske industrije i tako odgovara na zahteve oglašivača i investitora da otkrije da su australijski mediji znatno potcenjeni od strane nezavisnih analitičara. Podaci se uzimaju direktno od News Media Works članova, News Corp Australia, Fairfax Media, West Australian Newspapers i APN News & Media koji predstavljaju 90% medijskog sektora.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde