Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2016
Asocijacija Medija
No. 269
U OVOM BROJU
REM na potezu
Glorija prešla u Color Press grupu
Humanitarni Teleton Blic Fondacije
Pet kandidata za direktora HRT-a
Uređivanje Grazije u realnom vremenu
Erdogan tužio Axel Springer
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

REM NA POTEZU

Unija poslodavaca Srbije (UPS) je u ime više desetina domaćih emitera, zatražila od REM-a da saopšti zašto ne sankcioniše operatore u čijim mrežama se reemituju prekogranični kanali, a na kojima se protivzakonito emituju domaće reklame. Zahtev je upućen nakon što je UPS dostavio snimak REM-u na kom se vidi da su u programu kanala Sport klub, koji se emituje u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji i Hrvatskoj, montirani različiti reklamni blokovi. Na snimku se vidi i da se program emituje uživo iz studija u Beogradu, što je zabranjeno na osnovu Zakona o elektronskim medijima jer se radi o kanalu koji nema dozvolu REM-a. Imajući u vidu da REM ima jasne i neoborive dokaze da su pojedini prekogranični kanali grubo kršili zakone, očekujemo da REM počne sa doslednom primenom Zakona o oglašavanju. Ako se to ne dogodi UPS će se obratiti svim nadležnim institucijama za sprovođenje zakona, navodi se u zahtevu koji je uputio UPS.


KAKO IZGRADITI SLOBODNE MEDIJE

Velika međunarodna konferencija sa temom Kako izgraditi slobodne medije, u organizaciji Nedeljnika i uglednog francuskog lista Le Monde diplomatique, održana je u Beogradu u Mikser hausu 13. maja. Specijalni gost konferencije bio je Serž Alimi, direktor Le Monde diplomatique i vodeći francuski intelektualac i novinar, a od učesnika iz regiona panelu su prisustvovali Ljiljana Smajlović, glavni urednik Politike, Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa, Ismet Kočan, glavni urednik Monitora, Goran Milić, direktor Al Džazira Balkan. Uvodne reči održali su Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Beogradu, kao i Ivica Mladenović, glavni urednik Le Monde diplomatique na srpskom jeziku, dok je moderator panela bila Jovana Gligorijević, pomoćnica glavnog urednika Vremena. Štampa otelotvoruje slobodu mišljenja i izražavanja, doprinosi obrazovanju građanina i direktno ili indirektno učestvuje u demokratskoj kontroli, što opravdava naziv "četvrte grane vlasti", ukazala je ambasadroka Moro. Predsednik i direktor izdanja Le Mond diplomatik Ser Alimi rekao je da česta upotreba interneta podstiče momentalnu reakciju, a iza toga nekada stoji lažna informacija koja se brzo proširi. Osećamo zamor površnom informisanošću, umor pred stalnim komentarima na neku vest. Mi se suportstavljamo interesima svih investitora, uključujući i naše i želimo da stanemo, razmislimo, izaberemo šta želimo otvorenih očiju.


NAGRADE ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Američka ambasada u Beogradu i Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelili su Nagrade za istraživačko novinarstvo 2016. godine. Dobitnici ovogodišnjih nagrada, u konkurenciji od 45 nominovanih, su novinari Mreže za istraživanje korupcije i kriminala Stevan Dojčinović i Dragan Pećo, novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević i dopisnica RTS-a Vera Aksentijević. Novinari KRIK Stevan Dojčinović i Dragana Pećo nagrađeni su za serijal tekstova "Gradonačelnikova priča", objavljen na portalu KRIK, koji su radili sa kolegom bugarskog Bivola Atanasom Čobanovim o kupovini 24 stana na bugarskom primorju beogradskog gradonačelnika Siniše Malog. Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a dobio je nagradu za najbolji tekst, za priču objavljenu u nedeljniku Vreme “Državno plivanje u mutnom”, dok je Vera Aksentijević, dopisnica RTS-a iz Kraljeva, dobila nagradu za najbolji TV prilog za “Diskriminacija šifre F”, koji govori o diskriminaciji pacijenata sa mentalnim oboljenjima u lečenju drugih bolesti. Baviti se istraživačkim novinarstvom u Srbiji danas je više nego profesionalna obaveza, to je čak hrabrost, o čemu svedoče gotovo svakodnevne hajke na novinare istraživače, ukazao je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.


“GLORIJA” PREŠLA U COLOR PRESS GRUPU

Color Press Grupa je sa zagrebačkom kompanijom EPH potpisala ugovor o licencnom izdavanju njihovih naslova Gloria, Hej, Gloria Glam, kao i internet portal Gloria.rs u Srbiji. "Magazin 'Gloria' je bio prvi u ovom segmentu na srpskom tržištu i do danas je sačuvao dobru reputaciju i čitanost! 'Gloria' će biti peti selebriti nedeljnik u našem portfoliju pored magazina - 'Svet', 'Hello!', 'Star' i 'Scandal' koje izdajemo. Planiramo da zadržmo većinu zaposlenih, postojeći koncept osvežimo novim sadržajima, da ulažemo u portal gloria.rs kao i u događaje pod ovim brendom!", izjavio je Robert Čoban, predsednik kompanije. Magazin "Gloria" izlazi u Srbiji od 2003. godine. Color Press Grupa pored ova tri magazina koje je preuzela od hrvatske kompanije EPH, izdaje još 68 časopisa u celom regionu, kao i 15 internet portala i preko 80 konferencija godišnje.


NEKRETNINE.RS LIDER U OGLAŠAVANJU NEKRETNINA

Nekretnine.rs, deo porodice Ringier Axel Springer u Srbiji, nastavljaju da učvršćuju lidersku poziciju među oglasnicima nekretnina, sa čak 110.000 aktivnih oglasa u svojoj ponudi. Nekretnine.rs je vodeći portal za oglašavanje nekretnina, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Ono što ga izdvaja je jedinstveni koncept objedinjene prodaje, kupovine, zakupa i iznajmljivanja, izgradnje i uređenja nekretnina. Nekretnine.rs imaju savremeni dizajn i veliki broj korisnih funkcija koji nivo korisničkog iskustva podižu na viši nivo. Osim što je proces pretrage veoma jednostavan, korisnik može da sačuva izabrane nekretnine, i komunicira sa prodavcem privatnim tekstualnim porukama.


NEWSWEEK KONFERENCIJA

Newsweek, izdanje Adria Media Group u Srbiji, organizuje međunarodnu konferenciju “Obrazovanje po meri privrede”, 17. maja 2016. godine u hotelu Crowne plaza Beograd. Agendu možete pogledati ovde.


PORTAL “SRBIJADANAS.COM” DVE GODINE RASTA

Portal SrbijaDanas.com počeo je sa radom pre dve godine, sa misijom da postane onlajn prostor na kome će čitaoci brzo, lako i jednostavno moći da pronađu sve informacije. Danas mesečno sadržaj pregleda više od 5.000.000 jedinstvenih korisnika, koji otvore u proseku 30.000.000 stranica, a za samo dve godine sadržaj portala je pregledan sa 64 miliona različitih uređaja. Tim portala čini 50 zaposlenih koji svakodnevno objavi više od 200 tekstova. Za ovo vreme portal se visoko pozicionirao na listi najposećenijih medijskih sajtova, na kojoj zauzima peto mesto. Pored svakodnevnog kvalitetnog izveštavanja, portal je pokrenuo i dva velika društveno odgovorna projekta - “Drug nije meta” i “ZDRAVO, ZDRAVLJE: Pokreni se, produži život”, koja su dobila ogromnu podršku javnosti.


10 GODINA JUGPRESSA

Regionalna informativna agencija JUGpress ove godine proslavlja deset godina postojanja. Agencija je osnovana od strane NVO Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije, kao prva agencija te vrste van Beograda sa namerom da se bavi regionalnim temama čije sadržaje koriste mediji u Srbiji, sa Kosova, mediji bivših jugoslovenskih republika i regiona. Agencija objavljuje tekstove na srpskom, romskom, bugarskom i albanskom jeziku. Desetu godišnjicu JUGpress dočekuje sa multimedijalnim konceptom agencijske produkcije, koja pored klasičnih informativnih servisa vesti, pisanog, tonskog, foto i televizijskog, obuhvata i Internet televiziju web TV JUGpress.


SRPSKI TELEGRAF REKORDNI RAST TIRAŽA

Prema informacijama koje je na svojoj Facebook strani podelio Srpski Telegraf, dnevna novina je zabeležila neverovatan rast tiraža.

SMENA NA RTV

Jednoglasnom odlukom, Upravni Odbor RTV-a smenio je dosadašnjeg direktora programa Slobodana Arežinu. U saopštenju se navodi da je do smene došlo, nakon utvrđenog pada gledanosti i nepostojanja plana proizvodnje i emitovanja programa za tekuću godinu. Za izbor novog direktora biće raspisan konkurs, a do izbora, v.d. direktora programa biće Slavica Subotić Braun. Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) "neprijatno su iznenađeni smenom Arežine", a obrazloženje za njegovu smenu smatraju u potpunosti neprihvatljivim. Strukovna udruženja su istakla da se kvalitet javnog servisa ocenjuje po nivou profesionalizma i ostvarivanju javnog interesa u informisanju građana, za razliku od komercijalnih televizija. Slobodan Arežina je takođe ocenio da razlozi za smenu nisu jasni i da su oni verovatno političke prirode, a ne profesionalne.
U poslednjem trenutku stigla nam je i vest iz FoNeta da je generalni direktor Radiotelevizije Vojvodine Srđan Mihajlović podneo ostavku, a Upravni odbor te medijske kuće za vršioca dužnosti generelanog direktora imenovao je dosadašnjeg zamenika direktora Miodraga Koprivicu. Upravni odbor je doneo odluku o raspisivanju konkursa za izbor generalnog direktora Radiotelevizije Vojvodine.


FINANSIRANJE "UGAŠENOG" TANJUGA

I pored toga što je Odlukom o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća novinska agencija Tanjug utvrđeno da je Tanjug prestao sa radom 31. oktobra 2015. godine, ova "fantomska agencija i dalje radi i pritom ostvaruje značajne prihode od strane budžetskih korisnika", saopštila je Koalicija za nadzor javnih finansija. Prema podacima koje je, na zahtev Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, dostavila Uprava za trezor, Tanjug je "po prestanku rada", u periodu od 1. novembra 2015. do 15. marta 2016. godine, "od strane korisnika javnih sredstava ostavrio prihode u ukupnom iznosu od 41.898.196,33 dinara". Kada će Agenciji za privredne registre biti podneta prijava za brisanje Tanjuga iz Registra privrednih subjekata, koliko je trenutno zaposlenih i da li im se isplaćuju zarade i doprinosi i koliko će građane Srbije koštati gašenje Tanjuga, pitanja su na koja nema odgovora od strane nadležnih, ukazuje se u saopštenju Koalicije. U saopštenju objavljenom na sajtu Koalicije napominje se da Vlada i premijer Aleksandar Vučić duguju odgovor na ključno pitanje "kome je potrebno da se ugašeni Tanjug održava na aparatima" i konstatuje da se "ova morbidna operacija" izvodi o trošku građana.


“ZA MEDIA” NOVI VLASNIK RTV MAJDANPEK

Kompanija Za media iz Zaječara je, kao jedini ponuđač, kupila RTV Majdanpek, na javnom nadmetanju u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu. Za Media je već 10 godina lider u informisanju za nacionalne TV emitere iz Istočne Srbije, kupovinom RTV Majdanpek, ima nameru da se uključi u lokalno, a odmah zatim i u regionalno javno informisanje. Prema rečima direktorke Ane Vojvodić, Za Media će veoma brzo pokrenuti program i zaposliti ljude u Majdanpeku i drugim gradovima Istočne Srbije, kao i vrhunske medijske profesionalce iz Beograda. To će biti savremeno opremljena televizija sa više studija, a program će se zasnivati na objektivnom i pristojnom izveštavanju. Redizajnirani vizuelni identitet i novi programski koncept RTV Majdanpek biće predstavljeni do kraja maja.


BLIC FONDACIJA I RTS ORGANIZUJU HUMANITARNI TELETON

Blic fondacija sa Radio-televizijom Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, organizuje u utorak 24. maja još jedan humanitarni kontakt šou program Teleton. Poznata lica RTS-a priključila su se kako bi svi zajedno pomogli da naša deca čuju svet oko sebe. Tokom dvosatnog TV programa Teleton, javne ličnosti odgovaraće na telefonske pozive gledalaca. Svaki poziv i SMS poruka predstavljaju direktnu donaciju. Emisiju čine muzičke numere, razgovori, uključenja gledalaca i TV reportaže u vezi sa temom humanitarne akcije. Emisija se emituje uživo, iz dva TV studija uz očekivanih sto uglednih gostiju sa kojima će gledaoci moći da razgovaraju telefonom. Trista učesnika muzičkih segmenata emisije Teleton - popularni i afirmisani vokalni solisti, izvođači i članovi svih orkestara i ansambala Muzičke produkcije RTS-a zabavljaće gledaoce. Na ovaj način Blic Fondacija želi da ubrza prikupljanje sredstava za nabavku još više aparata za rani skring, a u međuvremenu su aparate uručili i porodilištima u Kraljevu, Čačku, Novom Sadu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru i Sremskoj Mitrovici. Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.


TESLIN VREMEPLOV ODUŠEVIO BEOGRAĐANE

Povodom 160 godina od rođenja slavnog naučnika Nikole Tesle, kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) upriličila je inovativnu 4D projekciju umetničkog projekta „Teslin vremeplov“ u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Ovaj jedinstveni multimedijalni događaj, prikazan na fasadi Instituta Servantes i Zadužbine Nikole Spasića, dočarao je slikom i zvukom najvažnije trenutke i otkrića iz života genijalnog izumitelja. „Teslin vremeplov“ predstavlja audio-vizuelni spektakl u kojem nas Nikola Tesla svojim rečima vodi kroz svoje naučno oblikovanje, kao i kroz proces rađanja ideje koja potom prerasta u izum. „Nikola Tesla ostavio je neizbrisiv trag u nauci i upravo ovaj umetnički projekat odaje počast velikanu nauke koji nam je dao u nasleđe svoja revolucionarna otkrića. U skladu sa našom osnovnom delatnošću, nastojimo da i na ovaj način promovišemo neprolazna naučna dostignuća u ovoj oblasti, kao i doprinos naših naučnika koji su svojim delima zadužili ceo svet“, izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija. Premijeru ovog multimedijalnog spektakla u Knez Mihailovoj ulici, kao i direktan prenos preko Fejsbuka, Jutjuba i Mondo portala, uživo je pratilo više hiljada ljudi. Interesovanje za ovaj događaj raslo je iz sata u sat kako na mestu dešavanja tako i na društvenim mrežama... (pročitajte nastavak teksta)


NOVA ERA BANKARSTVA

U skladu sa novim standardima Intesa Sanpaolo grupacije koji prate najsavremenije svetske trendove, Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) otvorila je vrata nove ekspoziture u ulici Jurija Gagarina 36b na Novom Beogradu. U ekskluzivnom prostoru klijenti Banke će moći da iskuse novi i potpuno drugačiji način bankarske usluge. Na čak 520 kvadratnih metara nalazi se znatno komforniji prostor za obavljanje svih transakcija, opremljen tako da podseća na dnevnu sobu u kojoj će klijenti moći da popiju kafu i koriste besplatni bežični internet. Prvi put na našem tržištu uvedene su i sedeće blagajne za još veću udobnost i bolju komunikaciju, kao i „digital info kutak“ gde će klijenti uz pomoć stručnog osoblja moći da se informišu o uslugama elektronskog bankarstva i na taj način i dodatno uštede svoje vreme. U ovom kutku korisnike očekuju Online demo aplikacija, Intesa Mobi aplikacija za probu i vežbu, kao i internet pretraživač koji im omogućava „surfovanje“ po internetu. Unapređenje korisničkog iskustva i modernizacija ekspozitura deo su poslovne strategije Banca Intesa na osnovu koje Banka nastoji da na što bolji način odgovori potrebama klijenata i da im pruži drugačije i bolje korisničko iskustvo.


NACIONALNO PRIZNANJE ZA HEMOFARM

Kompanija Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) je dobitnik Nacionalnog priznanja „28 april“ za predanost vrednostima bezbednosti i zdravlja na radu i širenju kulture prevencije. Ovo je druga godina za redom da Hemofarm dobija priznanje za brigu o zaposlenima u jednoj od najosetljivijih i najzahtevnijih industrija. Uprava za bezbednost i zaštitu na radu dodelila je priznanja pravnim licima, preduzetnicima i pojedincima povodom 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu. Hemofarm zapošljava 2600 radnika na više proizvodnih lokacija u Vršcu, Šapcu, Podgorici, Banja Luci i Beogradu. U svakom segmentu rada Hemofarm primenjuje sve svetske standarde zaštite životne sredine i upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu, a najviši nivo bezbednosti potvrđen je i kroz uvođenje standarda OHSAS 18001. Nagradu u ime Hemofarm primio je Milan Smoljanović, direktor Sektora opštih poslova Hemofarma sa saradnicima, a svečanosti je prisustvovao i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


CSR SRBIJA 2016

Nakon uspešne konferencije CSR Srbija održane u maju 2015. kada su brojne srpske kompanije predstavile svoje CSR aktivnosti i razgovarale na aktuelne teme koje se tiču društvene odgovornosti, Color Press Grupa i njen novi magazin "Diplomacy & Commerce" pripremili su drugu konferenciju CSR Srbija 2016. Ovogodišnja konferencija održaće se 24. maja u Hotelu 88 Rooms u Beogradu. Program konferencije mozete pogledati na www.color.rs/csrsrbija2016.


DRUGI CIKLUS NELT EDUKATIVNOG PROGRAMA

Krajem aprila svečano je otvoren drugi ciklus NELT edukativnog programa koji se ove godine realizuje u saradnji kompanije Nelt, dizajn inkubatora Nova Iskra i Galerije 12Hub. U programu učestvuje 21 student sa 12 fakulteta u Beogradu i Novom Sadu. Na svečanom otvaranju u prostoru Nove Iskre održana je prezentacija oblasti i tema programa za učesnike koji će u narednih godinu dana imati priliku da se kroz timski rad upoznaju sa veštinama i tehnikama povezivanja umetnosti, novih tehnologija i komunikacionih sistema, kao i da razmene iskustva i steknu praktična znanja iz domena dizajna, novih medija i preduzetništva kako bi se pripremili za svoje buduće profesionalne karijere. Njihovi mentori će biti istaknuti predavači iz Srbije, regiona i Evrope. „Novim ciklusom NELT edukativnog programa pokazujemo na delu da su partnerstva biznisa i kulture ne samo poželjna, već i održiva ali pre svega neophodna, kako bi u našem društvu kanalisala kvalitet, znanje i konkretne sadržaje. NELT u saradnji sa svojim partnerima nastavlja sa podizanjem standarda u transferu obrazovanja za studente, koji žele da prihvate znanje i ponesu ga sa sobom dalje u život.“ izjavio je Marko Milanković, menadžer komunikacija Nelt Grupe povodom svečanog otvaranja drugog ciklusa Programa. Pored radionica iz različitih oblasti – od ekonomije i preduzetništva, preko kritičke teorije i kulturnog menadžmenta, do dramskih umetnosti, dizajna i novih tehnologija, u okviru programa biće organizovano i više od deset gostujućih predavanja koja će biti otvorena za javnost a tok programa moći će da se prati putem portala www.designed.rs.


COMTRADE PROMENIO STANDARDE U AVIO-INDUSTRIJI

Comtrade, vodeća IT kompanija u jugoistočnoj Evropi, uvodi revoluciju u način planiranja putovanja avio-kompanije Ryanair. Nakon 36.000 inženjer-časova rada i testiranja, lansirana je revolucionarna „booking and travel“ platforma myRyanair koju su Comtrade-ovi stručnjaci kreirali za vodeću low-cost avio kompaniju, Ryanair. Fokusirana na brzinu i efikasnost, myRyanair platforma lako može da popuni čak četiri Boinga 737 za jedan minut. Aplikacija omogućava korisnicima da selektuju najpoželjnije opcije putovanja, ali i obezbeđuje sigurnost ličnih informacija i plaćanja, jednostavnu pretragu Ryanair-ovih 1.800 avio-linija, bržu rezervaciju karata i lakše “čekiranje” na aerodromu. Bazirana na korisnikovom ličnom profilu, myRyanair asistira tokom celog putovanja, od personalizovanih saveta vezanih za odmor do nuđenja opcija koje štede novac. U aprilu 2016., ova platforma je ušla u uži izbor za nagradu “Private Sector Project of the Year“ na godišnjoj manifestaciji “Tech Excellence Awards”... (pročitajte nastavak teksta)


MOJA KRAVICA FOOD TALK 2016

Najveća regionalna konferencija o hrani održaće se po četvrti put u periodu od 2. do 4. juna. Kao i prethodnih godina skup će okupiti gastronome, kuvare, promoter, vrsne poznavaoce i ljubitelje zdrave hrane i kvalitetnih vina iz celog regiona. Konferenciju pod sloganom Food Revolution otvoriće Ambasadorka Francuske Christine Moro na Ribarskom ostrvu 3. juna. Na Štrandu 4. juna biće postavljeni štandovi sa nacionalnom hranom stranih ambasada u Beogradu. Sav prihod od prodaje biće doniran Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku. Program konferencije mozete pogledati na www.color.rs/foodtalk2016/.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

PET KANDIDATA ZA DIREKTORA HRTA

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije je konstatovao da su svih pet prijava za direktora HRT-a u skladu sa uslovima konkursa, uključujući i prijavu Siniše Kovačića, trenutnog vršioca dužnosti. Osim Siniše Kovačića, kandidati za direktora su Ante Rončević, bivši glavni ekonomista HRT-a, istoričar Josip Jurčević, kandidat za ministra kulture iz redova HDZ-a, Dinko Čutura i Božidar Domagoj Burić, nekadašnji direktor programa HRT-a. Prema rečima Šenola Selimovića, zadatak Nadzornog odbora je bio da utvrdi koliko je prijavljenih na konkurs i ko od njih zadovoljava sve uslove. Kompletan zapisnik sa otvaranja prijava biće poslat Saborskom odboru za medije koji će dalje sprovesti svoj deo postupka. Saborski odbor predlaže kandidate, a odluka o izboru novog direktora može biti doneta najranije na sednici Sabora u junu.


DNEVNO.HR PRED STEČAJEM

Trgovinski sud primio je predlog Finansijske agencije (FINA) za otvaranje stečajnog postupka nad kompanijom Portal Dnevno d.o.o. zbog duga od 615.000 kuna. U rešenju Fine stoji da je portal imao neprekidno u trajanju od 120 dana neizmirene obaveze. Portal je deoničarsko društvo registrovano 2010 godine i ima devet zaposlenih. Direktor je kontraverzni biznismen Mišel Ljubaš, koji je vlasnik i lista „7dnevno“. Njegovi mediji su poslednjih godina često bili prozivani zbog govora mržnje, a sam vlasnik za sumnjive privatizacije Elektroprometa.


GRAZIA UREĐIVANJE U REALNOM VREMENU

Bauer Media vlasnik magazina Grazia uskoro će lansirati svoje prvo izdanje uređeno uz pomoć Facebook korisnika. Magazin će biti napravljen u londonskom sedištu u period od 13. do 17. juna, a uz pomoć čitaoca preko Grazia Facebook strane. Ovo izdanje Magazina naći će se u prodaji 21. juna. Urednica Nataša Pearmlan izjavila je: “Ovo je fantastična mogućnost da Magazin postane živ za naše čitaoce, a u isto vreme i mogućnost da se unapredi naša onlajn zajednica, u partnerstvu sa najvećom društvenom mrežom na svetu. Naša publika nisu samo čitaoci, oni su deo brenda, njihovi stavovi i mišljenja oblikuju naš sadržaj. Na ovaj način moći će da učestvuju sa nama u uređivanju u realnom vremenu.” Nikola Mendelson iz Facebooka je izjavio da “Facebook povezuje ljude sa stvarima koje vole i Grazia na ovaj način daje svojim fanovima uzbudljivu mogućnost da oblikuju svoj omiljeni časopis.”


ERDOGAN TUŽIO AXEL SPRINGER

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, pokrenuo je sudski proces protiv šefa Axel Springera Matiasa Doefnera, jedne od najvećih evropskih izdavačkih kuća, kako bi na taj način pokušao da mu zabrani da ponovo podrži jednog autora satirične pesme koja je razbesnela turskog predsednika. “To je kao grupno silovanje, kad jedan krene, svi nastave” izjavio je Erdoganov advokat Ralf Hoeker, koji je predao tužbu sudu u Koelnu. U otovrenom pismu, objavljenom u jednom od izdanja izdavačke kuće Axel Springer, predsednik Matias Doefner podržao je autora pesme Jana Boehmermana i izjavio da je pesma uspešna.


NEW YORKER AUGMENTED REALITY

New Yorker je usvojio novi pristup za svoje najnovije izdanje uvođenjem augmented reality (AR) u štampano izdanje kako bi čitaocima ponudili jedinstvenu perspektivu sadržaja. Naslovna strana poslednjeg izdanja je ilustracija Kristofera Nimana koja sadrži augmented reality. Osim AR naslovne strane, u ovom broju ima i AR oglasa. Kompanija Qualcomm koja se bavi mobilnim tehnologijama, sponzorisala je specijalno izdanje koje čitaoci mogu da iskuse uz pomoć nove AR aplikacije Uncover. AR sadržaj se pokreće pomoću aplikacije, kada korisnik drži svoj telefon iznad pojedinih delova časopisa. Ovo nije nov pristup, ali je primer kako nova tehnologija može da oplemeni štampana izdanja.


BIZNIS INSAJDER U POLJSKOJ

Biznis insajder, vodeći digitalni informativni brend namenjen globalnoj poslovnoj zajednici, je predstavio svoju treću evropsku ediciju 12. maja 2016. godine. Business Insider Poland (www.businessinsider.com.pl) je portal kojim upravlja Grupa Onet, a nalazi se u sastavu Ringier Axel Springer Media AG. Grupa Onet i Biznis insajder postali su partneri krajem 2015. godine, nakon što je Axel Springer preuzeo Business Insider Inc. Business Insider Poland pokriva vesti iz oblasti poslovanja i tehnologije u Poljskoj i izvan njenih granica. Lukaš Gras, glavni urednik sajta, ima više od 16 godina novinarskog iskustva na televiziji i radiju, uključujući i TVN24, TOK FM i Discovery Channel. Urednici i novinari sajta sarađuju s uredničkim timovima Biznis insajdera u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Australiji i Aziji. Jovan Protić, glavni operativni direktor u Onet-RAS Polska Group: “Smatramo da na poljskom tržištu postoji prostor za inovativni digitalni novinski brend koji govori jezikom poslovnih rukovodilaca današnjice i sutrašnjice. Biznis insajder je poznat širom sveta po specifičnom pogledu na svet, koji u prvi plan ističe vrstu inovacija i poslovne kreativnosti koja se veoma ceni u Poljskoj.” Osim na izveštavanje o poslovanju i tehnologiji, Business Insider Poland se fokusira na svet medija i oglašavanja koji se brzo menja, a taj deo pokriva dobro poznati medijski novinar Patrik Palus. Business Insider Poland takođe prikazuje video-sadržaje, za koje je zadužen sektor za video-produkciju Onet-RAS Poska Group.


PRIVATIZACIJA CHANNEL 4

Channel 4, deo informativnog servisa Velike Britanije, vredan milijardu funti, neće biti potpuno privatizovan zahvaljujući intervenciji iz Vlade Velike Britanije. Umesto potpune prodaje, odlučeno je da se izvrši više značajnih reformi, kao i da se razmotri potencijalna prodaja manjinskog udela strateškom partneru. Na ovaj način će biti sačuvan, osim vrste programa koji emituje i način dosadašnjeg poslovanja. Glavni argument protiv privatizacije, koja bi dovela do prodaje Channel 4 na aukciji najboljem ponuđaču, koji je potencijalno mogao da bude neki od američkih medijskih giganata kao što su Discovery ili Telegraph, bio je upravo gubitak programa javnog servisa i značaja koji Channel 4 ima.


ZAŠTO JE UGAŠEN NEW DAY U UK?

Dnevne novine New Day, izdavača Trinity Mittor, pokrenute 29. februara 2016, ugašene su 6. maja. To su bile prve novine pokrenute u Velikoj Britaniji posle 30 godina, kako bi pokazali da štampane novine mogu opstati u doba interneta, a izlazile su nešto više od dva meseca. "Uprkos brojnim pozitivnim kritikama prodaja lista bila je ispod očekivanog", navodi u saopštenju Triniti Miror koje je objavljeno na internet strani izdavačke kuće. List od 40 stranica bio je namenjen čitaocima starosti od 35 do 55 godina, "ženama i muškarcima koji su tražili nešto novo i drugačije" i koštao je 50 penija. Roj Grinslejd, profesor žurnalistike na Univerzitetu u Londonu, napisao je objašnjenje kako je i zašto propao New Day, koje je objavio Guardian. On je istakao da su neke od grešaka to što su novine reklamirane ljudima koji ne vole novine, kratak period između najave i lansiranja koji je ostavio malo vremena da se na adekvatan način izreklamiraju i to što su izlazile u ranim večernjim satima.


185 ROĐENDAN SYDNEY MORNING HERALDA

Najstariji dnevni list u Australiji proslavio je 185. rođendan sa serijom događaja i specijalnim izdanjem koje uključuje detaljnu istoriju i editorijal sadašnjeg urednika Darena Gudsira. Novine su prvobitno objavljene kao nedeljnik u aprilu 1831. godine, deset godina kasnije kupio ih je Džon Feirfaks, čija porodica je kontrolisala novine sledećih 149 godina, sve dok kompaniju zbog duga nije preuzeo kanađanin Konard Blek. Blek je 1992. godine ponudio kompaniju na berzi. Kompanija je od 2013. godine doživela značajne promene koje su se odnosile na format, ali i na povećan fokus na digitalno izdanje, poslednje promene su se odnosile na uredničko restruktuiranje.


INTERAKTIVNE NOVINE U SINGAPURU

Straits Times i My Paper su napravili prve korake ka interaktivnim oglasima. Dok pretplatnici budu čitali svoje PDF primerke novina na telefonima i tabletima, primetiće da se neke reklame pomeraju i da prilikom dodira reaguju tako što čitaocu daju mogućnost da uputi poziv, pošalje poruku ili ode direktno na sajt oglašivača. Čitaoci će takođe moći da dele sadržaj reklama putem maila, sms-a ili društvenih mreža. Prva faza interaktivnog novinarskog putovanja za Straits Times je već započela prikazivanjem i klasifikacijom oglasa. Ove opcije su trenutno dostupne za iOS verzije aplikacije, a uskoro će biti dostupne i za Android. Uskoro će i same vesti biti interaktivne, što će doprineti da novine izgledaju življe na pametnim uređajima. Ove inovacije su proizvod tima Singapore Press Holdings (SPH) kompanije, koja je već patentirala interaktivne novine. Izvršna direktorka SPH-A Elsi Čua izjavila je da je kompanija zadovoljna što može da predstavi nove funkcije svojim oglašivačima i čitaocima.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde