Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2015
Asocijacija Medija
No. 247
U OVOM BROJU
Seminar "Srpske privredne reforme"
Svetska premijera Tesla telefona
R magazin i Nedeljnik
ENPA skupština u Briselu
Politico Pro News
Vodič za izdavače
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NEMA ODLAGANJA PRIVATIZACIJE MEDIJA

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković, na nedavno održanom seminaru o implementaciji medijskih zakona (u Subotici u organizaciji Anem-a), kazao je da odlaganja procesa privatizacije medija neće biti, a da u tom poslu sada ključnu ulogu imaju Ministartsvo privrede i Agencija za privatizaciju. "Bez obzira na razne glasine i spekulacije da će doći do prolongiranja tog roka, iz perspektive današnjeg dana ja mogu da vam potvrdim da se uopšte ne razmatra ta opcija. I dalje isključivo govorimo o 1. julu ove godine kao krajnjem roku za privatizaciju i izlazak države iz vlasničke strukture medija na svim nivoima vlasti", rekao je Mirković novinarima. "Budžet za projektno sufinansiranje povećan je u toj meri da je u ovom trenutku Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Republike Srbije, kroz projektno sufinansiranje sadržaja, najveći pojedinačni donator. To se do sada nikada nije desilo i mi očekujemo da će se ta suma samo povećati i neće se smanjivati. To treba da urade i lokalne samouprave", rekao je Mirković. Rukovodilac odeljenja za komunikacije Agencije za privatizaciju Zoran Pavić rekao je da se prvi pozivi za aukcije kapitala medija u državnom vlasništvu i vlasništvu lokalnih samouprava mogu očekivati sredinom maja.


JAVNA OPOMENA INFORMERU

Savet za štampu izrekao je javnu opomenu listu “Informer” zbog pisanja o RTS-u u tekstovima “Astronomske plate na gubitaškom RTS” i “Zarade na RTS do 1.500.000″, objavljenim 27. i 28. marta. Tekstovi nisu napisani sa dovoljno pažnje i odgovornosti, pristrasni su i zlonamerni, navodi Savet za štampu. Zbog svega toga, Komisija je jednoglasno odlučila da je “Informer” prekršio Kodeks novinara Srbije. Na sajtu Saveta za štampu navodi se da su prekršene tačke 1 i 2 Prvog odeljka (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, kao i o obavezi novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja. Komisija za žalbe Saveta za štampu zasedala je na sednici 28. aprila u sastavu: Ivan Cvejić, Petar Jeremić, Zoran Ivošević, Tamara Skroza, Marija Kordić, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Stojan Marković i Božo Prelević.


SEMINAR "SRPSKE PRIVREDNE REFORME"

Sledeći u ciklusu seminara za novinare koje organizuju Asocijacija medija i Media News&Consulting uz podršku Ambasade SAD, nosi naziv "Srpske privredne reforme" i bavi se unapređenjem izveštavanja o reformama na planu ekonomije, biznisa i finansija. Seminar je dvodnevni i održava se 10. i 11. juna u Beogradu u sedištu Asocijacije medija. Kao govornici na skupu će se pojaviti predstavnici ministarstava privrede, finansija, trgovine, turizma i telekomunikacija, stručnjaci Privredne komore Srbije, uspešni privrednici, bankari, ekonomisti, predstavnici asocijacija. Za detaljnije informacije o seminaru i mogućnostima prijavljivanja obratite se na adrese: info@asmedi.org i zoranpapic@mncbgd.com.


SVETSKA PREMIJERA TESLA TELEFONA

Na konferenciji Nova energija, koja je u organizaciji Color Press grupe održana na Kopaoniku početkom meseca, bila je i svetska premijera prvog pametnog telefona srpskog brenda Tesla. Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije ComTrade, najavio je da će se model Tesla Smartphone 6 naći u prodaji u drugoj polovini maja. Ovaj uređaj je “prvenac” u porodici Tesla uređaja, kada je reč o telefonima. Odlikuju ga brz procesor, 2 gigabajta RAM memorije, 16 GB prostora za skladištenje podataka i kamera od 13 megapiksela. Ekran je dijagonale pet inča HD, rezolucije (720 x 1.280 piksela), a za slikanje selfija i video pozive tu je i prednja kamera od 2 MP. “Comtrade je prvo bio distributerska kompanija broj 1. u regionu, ali sam 2000. godine shvatio ukoliko ne budem prilagođavao svoju kompaniju tržištu i promenama, neću biti konkurentan. Napravili smo softversku kompaniju. Od hardverskog dela kompanije danas najmanje zarađujemo”, izjavio je Jevrosimović.


"R-MAGAZIN" - RUSKI DODATAK U "NEDELJNIKU"

U Beogradu je, u hotelu Metropol Palace, predstavljen "R magazin", redovni mesečni dodatak lista "Rosijska gazeta" ("Russia Beyond the Headlines") u Nedeljniku, visokotiražnom njuzmagazinu u Srbiji. Podršku "R magazinu" dao je i ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, koji je tog dana boravio u Beogradu, a u svom pozdravnom pismu kazao je da će mesečni dodatak "R Magazin" u Nedeljniku omogućiti javnosti u Srbiji da se bliže upozna sa životom u Rusiji, njenim dostignućima u različitim oblastima, istorijom i kulturom, kao i da pruži svoj doprinos daljem zbližavanju između Rusije i Srbije. Pored predstavnika izdavača Rosijske gazete, prisutnima se obratio i Veljko Lalić, glavni urednik i direktor Nedeljnika, koji je podvukao da će, uz najbolje tekstove srpskih, čitaoci Nedeljnika sada imati priliku da jednom mesečno, svakog prvog četvrtka u mesecu, vide i najbolje tekstove ruskih novinara, kao i Vjačeslava Čarskog, zamenika glavnog urednika projekta "Russia Beyond the Headlines".


SPORTSKI FESTIVAL KAO KRUNA PROJEKTA

U subotu, 9. maja, svojevrsnim sportskim festivalom, kvizom znanja i veselim druženjem, završena je akcija "Kroz igru učimo" u okviru Evroliginog projekta "One Team", koju je KK Crvena zvezda Telekom organizovao u saradnji sa Specijalnom Olimpijadom Srbije i Telekomom Srbija. Tokom trosatnog druženja na festivalu, košarkaški trikovi kombinovani su sa kvizom znanja na kom su učesnici ovog projekta iz svih pet gradova, imali priliku da provere šta su proteklih nedelja naučili iz matematike, srpskog i engleskog jezika. Telekom Srbija je podržao ovu akciju i aktivno se uključio u realizaciju predviđenih aktivnosti. Cilj višenedeljne akcije „Kroz igru učimo - Learning2Play" bio je da doprinese povećanju svesti javnosti o društvenom problemu nepismenosti i da osobama koje zbog nedostatka obrazovanja imaju poteškoće u komunikaciji, ponudi novu šansu za razvoj i integraciju u zajednicu. Akcija je obuhvatila mlade polaznike iz specijalnih škola u Umki, Pančevu, Zrenjaninu, Pirotu i Čačku, koji su tokom šest nedelja imali edukativna predavanja i košarkaške treninge uz stručnu pomoć profesora i Zvezdinih igrača, družeći se sa svojim vršnjacima iz redovnih osnovnih škola u ovim gradovima.


DRAGAN BUJOŠEVIĆ NOVI DIREKTOR RTS-A

Dragan Bujošević postao je novi generalni direktor Radio-televizije Srbije. Podrškom šest od ukupno devet članova Upravnog odbora RTS, na čelu sa prof. dr Zoranom Popovićem, Bujošević je izabran već u prvom krugu glasanja. Uspeo je da pobedi deset protivkandidata i obezbedi mandat dug pet godina. "I mi smo bili iznenađeni koliko brzo je kandidat izabran. Mislili smo da će potrajati duže" - kaže za "Novosti" prof. Popović. "U pretkrugu smo se za svakog od kandidata izjašnjavali ocenama od jedan do pet. Svaki član dobio je listić sa imenima na koji je upisivao ocenu. Bujošević je dobio najviše, 21 bod. Potom je trebalo da se o šest najbolje plasiranih izjašnjavamo pojedinačno". Novi direktor RTS moraće da se uhvati u koštac sa brojnim problemima. Očekuje ga rešavanje prekomernog broja zaposlenih. Moraće, između ostalog, i da se pozabavi pitanjem uvođenja TV takse i naplate starih dugovanja za pretplatu. Dosadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora javnog servisa bio je Nikola Mirkov. Na ovu funkciju došao je posle smrti Aleksandra Tijanića, koji je javnim medijskim servisom upravljao od 2004. godine.


NOVI ČASOPIS "AHA"

Prvi broj "Aha" magazina za kreativniji život, u izdanju Fresh media iz Beograda, pojavio se na tržištu Srbije 7. maja. Ovaj mesečnik kreiran je sa idejom da kroz inovativan dizajn i sadržajne tekstove ponudi drugačiji, svež i originalan autorski glas, kao motor pokretač u vreme društvene, ekonomske, moralne i kreativne krize. U prvom broju su ekskluzivni intervjui sa Rambom Amadeusom, Mirom Bobić Mojsilović, Istokom Pavlovićem, Miroljubom Aleksićem (Alco grupa), Veselinom Jevrosimovićem, Goranom Pitićem, Stankom Crnobrnjom... Magazin se štampa na 156 strana u tiražu od 17.000 primeraka, a glavni i odgovorni urednik magazina je Anita Lazić Todorović.


ELLE PROSLAVIO 10. ROĐENDAN U SRBIJI

U nedelju 10. maja, u interesantnom ambijentu prestižnog beogradskog restorana Dijagonala, ELLE magazin proslavio je jubilarni 10. rođendan. Ova glamurozna proslava okupila je veliki broj VIP zvanica i prijatelja ELLE magazina iz sveta mode, umetnosti, kulture i biznisa iz zemlje i inostranstva. Gosti su se zabavljali do kasno u noć, a za dobru atmosferu bio je zadužen proslavljeni svetski DJ Alexandros Christopulos, koji je specijalno zbog rođendana ELLE doputovao iz Atine. Na proslavi je, u sklopu ArtElle-a, projekta kulturne odgovornosti, predstavljena skulptura Gledaj srcem naše poznate umetnice Jelene Blečić, kao i dve lampe koje je ona dizajnirala za ovu priliku.


SARADNJA UNICEF-a I COLOR PRESS-a

Početkom maja, u Domu omladine u Beogradu, potpisan je sporazum o saradnji između Color Press Grupe i UNICEF-a u Srbiji. Do saradnje je došlo na obostrano zadovoljstvo kako su naglasili potpisnici sporazuma, gospodin Robert Čoban ispred Color Press Grupe i gospodin Mišel Sen Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji. Color Press Grup i UNICEF će kroz zajedničke inicijative i aktivnosti promovisati prava deteta, društveno odgovorno poslovanje sa fokusom na decu, kulturu davanja i dobročinstva. Direktor Color Press Grupe, Robert Čoban iskoristio je priliku da prisutne upozna sa detaljima konferencije CSR Srbija: Izazovi korporativne društvene odgovornosti, koju Color Press Grupa organizuje 21. maja u hotelu Crowne Plaza. Takođe najavljena je saradnja i podrška Dečijoj filharmoniji u Beogradu.


BORBA EPS-A SA POPLAVAMA - PRIMER ZA CEO SVET

Katastrofalne majske poplave pogodile su Srbiju tačno pre godinu dana, a sistem „Elektroprivrede Srbije“ (pridruženi član Asocijacije medija), koji je tada bio jedan od najugroženijih u zemlji, uz snažnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, izborio se sa svim izazovima i sačuvana su proizvodna i distributivna postrojenja. Koliko je bilo teško proceniti proces ispumpavanja ukazuju i podaci da postoje primeri ispumpavanja vode iz površinskih kopova u Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Australiji, Americi, ali nigde na svetu nije zabeležen nijedan slučaj sličan plavljenju kolubarskih kopova. Na primer, australijski površinski kop „Garden Well“ suočio se sa ispumpavanjem 4,7 miliona kubnih metara vode, što je skoro 50 puta manje u odnosu na količinu vode u „Tamnavi“, a Australijancima je za ispumpavanje bilo potrebno čak 90 dana. Pritom, cena ispumpavanja iz kopa u Australiji bila je više od četiri puta skuplja u odnosu na cenu po kojoj je ispumpana voda iz kolubarskih kopova. Proizvodnja u kopu „Veliki Crljeni“ pokrenuta je još u avgustu, dok su prve količine uglja sa kopa „Tamnava- Zapadno polje“ krenule pred kraj decembra prošle godine. Kako se smanjivao nivo vode u kopu, tako su i krenuli remonti bagera i rudarske opreme. U toku je remont preostalih rudarskih mašina na tamnavskim kopovima, koje će tokom leta biti sukcesivno uključivane u proizvodnju.


NOVINARSKI KONKURS KOMPANIJE NOVOSTI

21. ROĐENDAN NOVINSKE AGENCIJE "BETA"

Povodom 21. rođendana novinske agencije "Beta", koja je član Asocijacije medija, podsetimo se malo na istorijat i razvoj agencije. Betu su osnovali Ljubica Marković, Julija Bogoeva, Radomir Diklić, Dušan Reljić i Dragan Janjić. Osnivači su bili i Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić i Đorđe Zorkić, koji su u međuvremenu preminuli. Beta je počela kao informativni servis vesti iz Srbije, tadašnje SR Jugoslavije, regiona i više svetskih centara. Produkcija informacija je stalno rasla i bivala unapredjena, pa je tako Beta pokrenula audio-servis 1998. godine, dve godine kasnije počela je da emituje fotografije, a 2008. godine i video-servis. Novinska agencija Beta danas emituje moderan, multimedijalan informativni sadržaj, kako svojim direktnim korisnicima, tako i najširoj javnosti putem nekoliko internet-sajtova i platformi za mobilne uredjaje. Beta je 2003. godine pokrenula Radio Sto plus u Novom Pazaru, koji emituje program u regionu Sandžaka, a pokrenula je i sajtove posvećene ekologiji "Zelena Srbija" (www.zelenasrbija.rs) i politikama Evropske unije "Euraktiv Srbija" (www.euractiv.rs), kao i nevladinu organizaciju pod nazivom Medijski centar Beta. Beta svakodnevno emituje jedan broj informacija na engleskom i romskom, povremeno i na albanskom i madjarskom jeziku.


"DRAMA U TAKSIJU" U FINALU NJUJORŠKOG FESTIVALA

Kampanja “Drama u taksiju” agencije McCann Beograd ušla je u finale jednog od najprestižnijih festivala advertajzinga koji se održava u Njujorku. „Drama u taksiju“ jedina je kampanja iz regiona bivše Jugoslavije koja je uvrštena u finale ovog uglednog festivala u kategoriji Društveni mediji i viralni marketing. Njujorški festival kreativnosti u oglašavanju je jedan od najstarijih i najprestižnijih festivala na svetu, koji nagrađuje najbolje svetske kampanje još od 1957. godine. Ovaj festival predstavlja presek najboljih dostignuća i kreativnosti u oblasti advertajzinga. Žiri festivala čine najznačajniji stučnjaci kreativne industrije u svetu. Ovogodišnji festival biće održan krajem maja meseca i pored takmičarskog dela po kategorijama, biće održane i konferencije, predavanja, panel diskusije, izložbe radova učesnika, itd.


RAST OGLAŠAVANJA NA INTERNETU U SRBIJI

Oglašivači u Srbiji su u 2014. godini investirali ukupno 18,16 miliona evra u oglašavanje na internetu, što je za 11,8 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je predsednik UO IAB Srbija i Digital Media Manager agencije Direct Media Vladimir Aranđelović. Otvarajuci Digital Day konferenciju u Domu omladine, Aranđelović je predstavio Adex izveštaj o investiciji u oglašavanje na internetu prema kojem najveci udeo u tržištu, čak 45 odsto, zauzima tzv. display oglašavanje. „Po 14 odsto tržišta zauzimaju segmenti pretraživača i društvenih mreža, u kojima dominantne udele imaju Google i Facebook“, rekao je Aranđelović i dodao da mobilni marketing zauzima nešto više od 2 odsto tržišta ali da beleži najveći rast od svih segmenata – čak 108 odsto u odnosu na prethodnu godinu.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

SKUPŠTINA EVROPSKE ASOCIJACIJE NOVINSKIH MEDIJA

Evropska asocijacija novinskih izdavača (ENPA), koja zastupa 5.200 štampanih i digitalnih izdanja izdatih u 23 evropske zemlje i u Norveškoj, Švajcarskoj i Srbiji, održala je redovnu godišnju Skupštinu 12. i 13. maja u Briselu. Skupštini su prisustvovali i predstavnici Asocijacije medija iz Srbije, Dalila Ljubičić, izvršni direktor, i Zoran Sekulić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija. Zaključci skupštine sadržani su u Briselskoj rezoluciji koju su usvojili svi članovi, a najznačajniji se odnose na zaštitu autorskih prava kao uslov za kvalitetne news medije, urgentnost inicijative za smanjenje VAT-a za digitalnu štampu, kao i potrebu za detaljnom proverom uloge određenih on-line platformi kao što su google, facebook i slične. Dan pre Skupštine, delegacija ENPA-e predvođena predsednikom Ivar Rusdalom (Norveška), srela se sa EU Komesarom za Digitalnu ekonomiju i društvo, Günther Oettingerom, kojom prilikom je istaknuta neophodnost odgovarajućeg regulatornog okvira u cilju budućeg razvoja novina i novinskih medija u Evropi. Nedelju dana ranije ENPA-a je u svom saopštenju prenela dve ohrabrujuće vesti na temu smanjenja VAT-a za digitalna izdanja. Prva je izjava predsednika EU komisije, gospodina Junckera, da će Komisija ubrzati rad kako na usvajanju sniženih stopa za digitalnu štampu, tako i na preispitivanju VAT-a za digitalne knjige i on-line publikacije, dok je druga vest iz Norveške da je Vlada izjednačila VAT za digitalnu štampu sa onim koji već važi za štampu, a to je nula posto.


POLITICO LANSIRA "PRO NEWS" U EVROPI

"Politico" je najavio novu uslugu "Pro" - pretplate na profesionalne vesti u Evropi od 18.maja. Evropsko izdanje namenjeno profesionalcima pokrivaće oblast tehnologije, zdravstva i energetike, a u vezi sa regulativom u Briselu i ostalim centrima ovih industrija. "Pro" će upotpuniti ponudu sa ranije lansiranog sajta Politico.eu, Politiko Brisel Playbook-a i nedeljnog štampanog izdanja. "Pro" će izlaziti kao jutarnji newsletter i to "Morning Tech" od 18.maja, "Morning Healt Care" od 26.maja i "Morning Energy" od 1.juna. Pretplatnici ovih newslettera dobiće i dodatni sadržaj na sajtu kome samo oni mogu da pristupe, instant obaveštenja o vestima i "Brussels Influence" (Briselski uticaj) - nedeljni newsletter sa pregledom vesti i analiza na temu novca i lobiranja. Ova izdanja će biti pisana istim stilom kao poznato američko izdanje "Politico Pro", na koje je pretplaćeno preko 1.800 organizacija što čini oko 17.000 pojedinačnih korisnika. Izdanja Pro će biti dostupna u besplatnom periodu za "probu", posle čega se zasniva pretplata registracijom preko sajta. Cena se određuje zavisno od broja izdanja i oblasti za koje je pretplatnik zainteresovan.


MAGAZINI SVE VIŠE ORGANIZUJU DOGAĐAJE

Postalo je očigledno da štampana izdanja sve više prihoda generišu izvan samih izdanja. Takve ideje svojim članovima preporučuje Kanadska asocijacija magazina. Sve je više primera kada magazini organizuju promotivne skupove raznih formata upravo kako bi se što više približili svojoj publici, a neretko i svojim klijentima. Takav događaj donosi kako partnerstva sa oglašivačima, tako i nove pretplatnike. Sam brend je na dobiti jer dobija prostor u drugim medijima, prvo putem najava događaja, a potom i kroz izveštaje. I naravno, prihod koji se stiče ovim putem je dodatni u odnosu na osnovni biznis. Postoje agencije koje izdavačima nude liste već postojećih događaja kojima mogu da se pridruže i podele benefit popularnosti, ili pak sasvim nove ideje koje kada se uspešno realizuju prelaze u tradiciju koja se nastavlja narednih godina.


VODIČ ZA IZDAVAČE

"The Publishing Executive Buyer's Guide" - izdanje koje izdavačima donosi najvažnije i najnovije vesti o tehnologiji koja oblikuje budućnost medijske industrije. U drugoj godini izlaženja, vodič pokriva šest glavnih oblasti tehnologije koje zahtevaju pažnju izdavača: Digitalni magazini i aplikacije, Upravljanje digitalnim sadržajem, Webinari, Video, Automatizacija marketinga i Upravljanje podacima o publici. Jedan od autora u ovom izdanju skreće pažnju izdavačima da ne treba da kupuju tehnologije koje će im rešiti jučerašnje probleme, jer se industrija tako brzo menja. Izdavači treba da implementiraju fleksibilna rešenja koja mogu da se adaptiraju na nepoznatu budućnost. Ovo izdanje će nastaviti da živi online, i razvijaće se u skladu sa potrebama izdavača i marketinga.


KLJUČNE REČI SU "MOBILE" I "VIDEO"

Teško da se može pričati o budućnosti izdavaštva a da se ne pomenu reči "mobile" i "video". Mobilni uređaji postali su medijum izbora za konzumaciju sadržaja dok online video postaje sve popularniji. Prema Adobe Digital Indexu, broj online videa pregledanih tokom 2014. godine porastao je za 43 posto u odnosu na prethodnu godinu. U istom periodu učešće videa kojima se pristupilo putem smart-telefona i tableta porastao je za 59, odnosno 29 posto. Odličan primer ovih promena je "Guitar World", magazin koji je svoju veliku arhivu video sadržaja za gitariste i ljubitelje gitare stavio u službu mobilnih korisnika. Magazin "Guitar World" je godinama prodavao DVD izdanja sa lekcijama za učenje gitare. Kada ih je kupio novi izdavač NewBay Media 2012. godine, pored DVD izdanja pokrenuli su i aplikaciju za tablete i mobilne telefone koja donosi sadržaj jednak onome sa 20-ak DVD-a i 200 individualnih časova u trajanju od 5 do 15 minuta svaki. Korisnici mogu da se prebacuju na različite uređaje i da ne gube redosled lekcija. Aplikacije su doprinele da sadržaj bude dostupan mlađim korisnicima, koji znanja stiču u pokretu.


THE WEEK

The Week (britanski politički nedeljnik) povodom 20-og rođendana podelio je 100.000 besplatnih primeraka na ključnim saobraćajnim punktovima širom velike Britanije. Besplatan primerak je obećan i putem društvenih mreža onima koji su upotrebili haštag #trytheweek. Ovo izdanje je izašlo u saradnji sa Rolexom koji je sponzorisao naslovni omot. Britansko izdanje ovog magazina lansirano je 1995. godine od strane bivšeg zamenika urednika Sunday Telegrapha, Jolyon Connell. Prema podacima ABC oditinga, The Week ima 33 uzastopna rasta tiraža do sadašnjeg proseka od 200.096 primeraka po broju. Plaćeno digitalno izdanje ima prosečno oko 27.000 pretplatnika.


LONLEY PLANET US IZDANJE

Lonely Planet je najveći izdavač turističkih vodiča u svetu, u vlasništvu NC2 Media - kompanije američkog milijardera Brad Kelley-ija, koji je kompaniju kupio 2013. godine od BBC Worldwide-a. Ove jeseni (2. septembra) konačno će se pojaviti i izdanje u formi magazina "Lonely Planet Magazin" na tržištu Amerike. Izdanje će izlaziti kvartalno po ceni od 5,99 USD i u tiražu od 450.000 primeraka. Ova vrsta magazina prvi put se pojavila u Velikoj Britaniji 2008. godine, da bi potom doživela i izdanja u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Singapuru, Tajlandu, Indiji, Koreji, Kini i Tajvanu. Razlog za lansiranje američkog izdanja leži i u pravoj renesansi magazina u ovoj kategoriji, a sve opet zasnovano na činjenici da u Americi 40 posto populacije ima aktivne pasoše za razilu od svega 10 posto pre dve decenije. Urednici su ocenili da iako su putnici stalno zatrpani raznim ponudama i vestima putem on-line medija, magazin je taj koji nudi lep i inspirativan doživljaj raznih destinacija. Novi magazin će imati sekcije kao što su Globetrotter (turističke vesti), Postcards (fotografije), Easy Trips (preporuke za kratka putovanja), Great Escape (fokus na duga putovanja) i Mini Guides (specifični saveti za određene destinacije).


ZABRANJEN OGLAS MODNOG BRENDA "MIU MIU"

Britansko regulatorno telo ASA (Advertising Standards Authority) zabranilo je ponovno objavljivanje oglasa modne kuće „Miu Miu“ nakon samo jedne primljene žalbe uz obrazloženje da sveukupni izgled oglasa sugeriše da je reč o detetu koje je predstavljeno na „seksualan način“. Reč je o dvostranom oglasu objavljenom u modnom časopisu „Vogue“, a na slici je punoletna glumica i model Mia Got. Uprkos protestima izdavačke i modne kuće ASA je ostala neumoljiva uz kratko obrazloženje da je sveukupni položaj modela na fotografiji takav da stvara iluziju da je reč o detetu iskorišćenom za seksualno sugestivnu poruku. ASA je takođe skrenula pažnju kompaniji PradaSpa da povede računa i da ubuduće ne koristi oglase koji bi na neprimeren seksualni način prikazivali mlade žene.


FACEBOOK UVEO "INSTANT ČLANKE"

Facebook je uveo novitet – instant članke (Instant Articles) koji će omogućiti brzo čitanje priča s obzirom da se one pojavljuju direktno na news feed-u. Ovaj novitet je uveden u saradnji sa devet medijskih kuća koje na news feed-u Facebook-a za iPhone sada mogu direktno da objavljuju članke, a njihovo otvaranje više neće trajati tipičnih osam sekundi, koliko se učitavaju na mobilnim uređajima. Facebook se na ovom projektu povezao sa The New York Timesom, BuzzFeedom, National Geographicom, NBC-em, The Atlanticom, The Guardianom, BBC Newsom, Der Spiegelom i Bildom. Zasad će se pojavljivati na iOS-ovoj verziji Facebookove aplikacije, a uskoro i na Androidu. Instant članci omogućavaju deljenje brzih i interaktivnih članaka uz zadržavanje kontrole nad sadržajem i poslovnim modelima, objasnio je Chris Cox iz Facebooka. Nadaju se da će im ovaj sistem ubrzati otvaranje članaka i do deset puta u odnosu na standardne jer će biti sačuvani na Facebookovom serveru. Osim toga, trebalo bi da se poboljša i interaktivnost, jer će se na primer do većeg zumiranja dolaziti naginjanjem mobilnog uređaja.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde