Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2014
Asocijacija Medija
No. 224
U OVOM BROJU
ABC Srbija - atest za multiplatform sertifikat
Nepostojanje tržišta glavni razlog za cenzuru
Telekom pomaže ugroženima od poplave
Styria pokreće regionalni Goal.com
ENPA se bori za niže poreze za digitalnu štampu
Finansijska nezavisnost je temelj javnog medijskog servisa
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ABC SRBIJA DOBILA ATEST ZA MULTIPLATFORM SERTIFIKAT

Evropska zona međunarodna federacija ABC-a (IFABC) održan je 7. i 8. maja u Zagrebu. Skupu su prisustvovale sve članice evropske zone, a ABC Srbija je predstavila svoj novi proizvod za odit tiraža, digitalnih izdanja i weba - Multiplatform sertifikat, koji je na ovom skupu dobio i zvaničan atest da je u skladu sa standardima IFABC. Reč je o integrisanom oditu koji vlasnicima medija nudi realnu sliku ukupnog oglasnog potencijala, na osnovu međunarodno priznatih standarda, i čvrstu osnovu za transparentan i efikasan proces prodaje oglasnog prostora; oglašivačima pouzdanu informaciju za efikasnije korišćenje budžeta za oglašavanje i transparentnost i viši stepen sigurnosti na duže staze; a agencijama relevantne i pouzdane informacije o ukupnom potencijalu izdavača na jednom mestu (print+digital+web) kao i mogućnost efikasnog ugovaranja multi-medijskog oglasnog prostora (paketi sa svim izdanjima na jednom mestu). Na konferenciji je predstavljen rezultat projekta "Supporting service", koji je ABC Srbija inicirao na prošlogodišnjem sastanku IFABC u Beču. Cilj ovog projekta je da se postignu uštede i veća efikasnost u obezbeđivanju i korišćenju alata za medijska merenja koja danas obavljaju članice IFABC, viši stepen harmonizacije mernih alata, pravila i procedura, kao i da se unapredi komunikacija među članicama IFABC.


SAŠA MIRKOVIĆ - DRŽAVNI SEKRETAR U MINISTRATSVU KULTURE I INFORMISANJA

Vlada Srbija postavila je Sašu Mirkovića za državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja. Mirković je do sada bio pomoćnik ministra kulture i informisanja, zadužen za medije. Na to mesto bio je postavljen rešenjem Vlade Srbije 14. oktobra 2013. godine. Sada će te dve funkcije biti objedinjene u jednoj - državnog sekretara. Prethodno, Mirković je bio predsednik i jedan od osnivača Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), koja okuplja više od 80 radio i televizijskih stanica širom Srbije. Bio je i koordinator Medijske koalicije koja okuplja vodeća medijska udruženja i asocijacije i blisko sarađuje sa Asocijacijom štampanih medija, u okviru Medijske zajednice. Kao predstavnik Medijske koalicije je učestvovao u radu radne grupe na izradi medijskih zakona. Autor je velikog broja članaka iz oblasti medija u domaćim i inostranim publikacijama. Jedan je od osnivača Radija B92, a 10 godina je proveo na funkciji generalnog direktora Radija i Televizije B92. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada za novinarsku hrabrost i promociju ljudskih prava.


GORAN KARADŽIĆ NOVI PREDSEDNIK RRA

Episkop Porfirije (Perić), zbog izbora za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, podneo je 30. maja ostavku na mesto predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), dok je za novog predsednika izabran Goran Karadžić, dosadašnji zamenik predsednika Saveta. Kako je saopšteno, na redovnoj sednici Saveta za novog predsednika izabran je Karadžić, a za zamenika Goran Petrović.


NEPOSTOJANJE TRŽIŠTA GLAVNI RAZLOG ZA CENZURU

U intervjuu za dnevni list Danas, Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji, rekla je da su glavni razlozi za nastajanje cenzure nepostojanje tržišta, koje je posledica izostanka zakona i pravila igre i činjenice da profesiju novinara obavljaju ljudi sa različitim iskustvima i obrazovanjem. Ona je obrazložila da bi u tržišnim uslovima neko ko vodi mediji mogao da izvrši planiranje i podeli sadržaj na deo koji je tržišno orijentisan, i deo usmeren na projekte preko kojih može da dobije budžetska sredstva, jer je važno da javnost ima informaciju i o onome za šta nema dovoljno novca na tržištu. Problem je kada god postoji upliv u finansijske tokove od netransparentnih fondova, a ovde nije samo konkursno finansiranje takav način, nego i budžetsko, preko reklama koje dolaze iz javnog preduzeća, gde ne postoje nikakvi kriterijumi. Gospođa Janković je naglasila da će se ovde tek desiti važan proces digitalizacije, koji se neće odnositi samo na elektronske medije nego će digitalizacija biti prelaz na multiplatforme, na drugačiju vrstu komunikacije unutar društva. U sektoru štampanih medija, koji se sada pretvaraju u medije na multiplatformi, sve ovo biće mnogo vidljivije u narednim godinama, zato što se tu sele i audio i video informacije od značaja. Gospođa Janković je rekla i da oblast koju OEBS posebno prati jeste finansiranje javnih medija, što je proces koji još uvek nije do kraja završen.


MEDIJI KLJUČNI U BORBI PROTIV KORUPCIJE

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je 28. maja 2014. održala okrugli sto pod nazivom „Uloga medija u borbi protiv korupcije“, koji je okupio više od 50 predstavnika medija i medijskih/novinarskih udruženja, relevantnih institucija i nevladinog sektora. Na panelima ovog događaja govorilo se o ulozi medija u borbi protiv korupcije i uslovima u kojima je ostvaruju, kao i o neophodnoj saradnji medija, nevladinog sektora i nadležnih institucija na rešavanju problema korupcije. "Mediji su ključni u borbi protiv korupcije, jer primoravaju državne organe da sve slučajeve korupcije ispitaju u potpunosti", izjavila je zamenica predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zlata Ðorđević. U okviru panela koji su činili predstavnici NUNS-a, NDNV, Asocijacije medija i ANEM-a, Zoran Sekulić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija i vlasnik Novinske agencije FoNet, ocenio je da je svest o zaštiti javnog interesa preduslov da se mediji uspešno uključe u borbu protiv korupcije. Ta svest mora da postoji kod novinara, ali i kod vlasnika medija koji novinarima moraju da omoguće slobodan rad. Sekulić je istakao i da se mora rešiti pitanje transparentnosti vlasništva i finansiranja u medijima i da bi bilo dobro da se uz medijske zakone donese i novi zakon o oglašavanju.


SAVET ZA ŠTAMPU - RADIONICA O ETIČKOM NOVINARSTVU

Savet za štampu, u saradnji sa organizacijama UNESCO, SEENPM, Access Info Europe i Evropskom komisijom 16. i 17. juna u Pres centru UNS-a organizuje radionicu o slobodnom pristupu informacijama i etičkom novinarstvu u Srbiji. Radionica pod nazivom „Legal Leaks trening“ trajaće dva dana i na njoj će učestvovati tridesetak novinara, blogera i studenata novinarstva. Predavači će biti predstavnici španske organizacije Access Info Europe i Saveta za štampu, kao i gosti eksperti. Legal Leaks trening ima za cilj da osposobi novinare da koriste Zakon o dostupnosti infromacija od javnog značaja u okviru redovnog posla. Na treningu će biti predstavljen i vodič koji će pomoći učesnicima da lakše popunjavaju zahteve za dostavljanje informacija, a biće im objašnjene i tehnike kojima mogu da obezbede zaštitu podataka i poverljivih izvora informacija. Organizatori i partneri UNESCO, Access Info Europe, Savet za štampu rade na osposobljavanju novinara da svoju ulogu čuvara javnih interesa obavljaju efikasnije korišćenjem prava na pristup informacijama, kako u svojim, tako i u drugim zemljama.


TELEKOM POMAŽE UGROŽENIMA OD POPLAVA

Usled velikih poplava koje su zahvatile našu zemlju i čitav region, kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) odmah se angažovala na uspostavljanju funkcionisanja telekomunikacionog saobraćaja. Najviše problema bilo je sa električnim napajanjem, zbog čega su reagovale ekipe sa mobilnim agregatima, koje su uz pomoć nadležnih službi na terenu dolazile do pogođenih lokacija kamionima ili čamcima i stavljale u funkciju afektiranu opremu, bazne stanice mobilne telefonije, radio-linkovska čvorišta itd. U cilju što efikasnije komunikacije, kriznim štabovima u Srbiji kompanija je ustupila satelitske telefone, a članovima štabova i volonterima poklonila veću količinu mobilnih punjača za telefone, kao i 60 SIM kartica bez limita, 300 prepaid kartica sa kreditom i 60 mobilnih telefona. Odmah po otvaranju namenskog računa Vlade Srbije za pomoć ugroženom stanovništvu Telekom Srbija bio je među prvima koji su se odazvali apelu i uplatio 5 miliona dinara kao hitnu pomoć. Aktiviran je humanitarni SMS broj 1003 koji važi za sve tri mreže, putem kojeg se prikupljaju sredstva za pomoć ugroženima. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Telekom Srbija pokrenuo i broj 0800-222-333 putem kojeg se mogu dobiti instrukcije za postupanje u vanrednoj situaciji tokom i nakon poplava.


BLIC FONDACIJA I TV PRVA - VELIKA POMOĆ UGROŽENIMA OD POPLAVA

Blic fondacija i TV Prva uspešno su realizovali humanitarnu emisiju „Pozovi, pomozi“. Brojne poznate i respektabilne javne ličnosti odazvale su se pozivu i uzele učešće u ovoj emisiji. Oni su se javljali na telefon i razgovarali sa gledacima. Svaki poziv ujedno je bila i donacija za pomoć stanovništvu sa poplavljenih područja. U emisiji, koju je vodio Ivan Ivanović, gostovali su novinari i fotoreporteri Blica - Ranko Pivljajnin, Zorica Lazarević, Boris Vuković, Zoran Lončarević, Aleksandar Dimitrijević, Jelena Vučetić, Radmila Bulatović, Goran Jevremović. Oni su gledaocima preneli svoje utiske nakon svakodnevnog izveštavanja o situaciji sa ugroženih mesta. Tokom emisije prikupljeno je, po nezvaničnim podacima, više od 20 miliona dinara. To će omogućiti da se u značajnoj meri pomogne stanovništvu sa poplavljenih područja u saniranju štete.


DONACIJE MK GRUPE UGROŽENIMA U POPLAVAMA

U cilju doprinosa zajednici, u situaciji ugroženosti od poplava, kompanija MK Group (pridruženi član Asocijacije medija), zajedno sa svojim kompanijama članicama pomaže najugruženijim sugrađanima i državi. Tako je kompanija Sunoko donirala 10 miliona dinara, dok je Carnex najugroženijim područjima, isporučio 20.000 Carnex proizvoda i dodatnih 400 kg, a MK Group je, sa svojim članicama, isporučila 30.000 vreća za pesak. Hotel "88 rooms" je smestio 14 pripradnika specijalističkih padobranskih jedinica iz 63. i 72. padobranske divizije, a Đuro Strugar je isporučio tri tone kukuruza. MK Group, na čelu sa Miodragom Kostićem, nastaviće i dalje da se angažuje da pomogne u otklanjanju posledica poplava i da pruža pomoć najugroženijim sugrađanima, pogođenim elementarnom nepogodom koja je zadesila Srbiju.


KURIROVA PODRŠKA - PORUKA KUĆU GRADI: POŠALJI SMS NA 1003!

Dnevne novine Kurir pokrenule su akciju u cilju podizanja svesti javnosti o značaju slanja poruka na broj telefona 1003, namenjen sakupljanju pomoći žrtvama poplava. Akciji se priključio veliku broj poznatih ličnosti iz različitih sfera javnog života. Poruku Srbija to može na snimanju video-spota u sklopu promocije ove akcije zajedno su držali Dragan Bjelogrlić, Duško Vujošević, Dejan Stanković, Milan Gurović, Vanja Udovičić, Vladimir Stojković, Bajaga, Ivan Ivanović, Savo Milošević, Andrija Milošević, Milan Vasić, Anđelka Prpić, Aleksandra Gudelj i mnogi drugi. Svoju podršku akciji poslao je i svetski broj osam u tenisu Endi Marej, koji je s porukom Srbija to može snimljen na teniskom turniru Rolan Garos. Osim pomenute akcije, Kurir od svakog prodatog primerka novina daje jedan dinar za pomoć nastradalima u poplavama.


VICTORIA GRUPA U HUMANITARNOJ AKCIJI

Kompanija Victoria Group (pridruženi član Asocijacije medija) izdvojila je 10 miliona dinara za pomoć Vladi Republike Srbije u otklanjanju posledica poplava i pomoć najugroženijim sugrađanima, pogođenim elementarnom nepogodom koja je zadesila Srbiju u protekla tri dana. Kompanija je ujedno pozvala i preko 1.700 svojih zaposlenih, da prema svojim mogućnostima pokažu solidarnost sa najugroženijim sugrađanima i uključe se u akciju prikupljanja pomoći – hrane, vode, odeće, ćebadi i drugih potrepština za stanovnike sa područja koja su najviše pogođena poplavama.


DINAR ZA DECU OD BLICA I ČITALACA

Blic je 20. maja pokrenuo akciju “Jedan dinar od svakog prodatog primerka”. Dinar od svakog prodatog primerka Blica odvajaće se u poseban fond koji će biti na raspolaganju najugroženijim porodicama. Akcija će trajati sve dok bude potrebna. Tim povodom, Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka kompanije Ringier Axel Springer, kazala je: „Cilj nam je da tim ljudima kojima su stravične poplave uništile kuće i imovinu, a njih pretvorile u raseljena lica u sopstvenoj zemlji, olakšamo borbu dok im se život ne vrati u normalu i deca ponovo ne budu u toplim sobama i suvim krevetima. Znamo da će opet doći vreme da se deca vodi raduju, a ne da je se boje i pamte po zlu, ali, do tada smatramo da je dužnost svih nas da im pomognemo koliko god nam to naše mogućnosti dopuštaju. Blic je sličnu i veoma uspešnu akciju imao i pre deset godina kada smo novac odvajali za decu sa Kosova i Metohije, a neprestano traje i akcija ”Srce za decu” kojom smo promenili život mnogim mališanima, od kojih su mnogi živeli u apsolutnom siromaštvu. Zahvalni smo našim čitaocima koji su bili uz nas u svakoj od ovih akcija i nadamo se da će svoju humanu stranu pokazati i ovaj put.”


AMSO - SIGURNOST VAŠEG DOMA U RUKAMA PROFESIONALACA

Novitet u ponudi usluga AMS Osiguranja (pridruženi član Asocijacije medija) je osiguranje imovine, koje obuhvata i osiguranje domaćinstva. Polisom osiguranja domaćinstva obezbedićete vaš dom, stvari i dragocenosti u njemu. Takođe, bićete pokriveni od nastalih troškova u slučaju da nezgoda u vašem stanu pričini štetu komšijama. Najčešće se dešava, da dok ste na godišnjem odmoru, izliv vode u vašem stanu, pričini štetu komšijama koju morate nadoknaditi. Premija osiguranja domaćinstva se utvrđuje u zavisnosti od kvadrature vašeg doma i starosti građevinskog objekta. Pogodnost prilikom plaćanja je mogućnost da sami odaberete da li ćete svoju obavezu izmirivati mesečno, kvartalno ili godišnje. Isplata šteta u AMS Osiguranju je brza i efikasna, a nakon višegodišnjeg iskustva na našem tržištu ovo društvo može da se pohvali činjenicom da je osiguranik uvek na prvom mestu. Ukoliko želite detaljnije da se informišete o uslugama AMS Osiguranja pozovite 0800-009-009 ili se informišite na internet prezentaciji www.ams.co.rs.


ANEM POZIVA RATEL, SOKOJ, OFPS I PI

ANEM je uputio dopis RATEL-u i kolektivnim organizacijama za zaštitu autorskog i srodnih prava s pozivom da elektronske medije u područjima zahvaćenim poplavama oslobode plaćanja naknada u trajanju od godinu dana. Ovakav poziv ANEM je uputio imajući u vidu da te radio i TV stanice funkcionišu u veoma teškim okolnostima i da mnoge od njih gotovo bez prestanka izveštavaju o stanju na poplavljenim područjima, kao i to da je RRA već tražila saglasnost od Vlade da 85 radio i TV stanica oslobodi plaćanja naknade za emitovanje u periodu od godinu dana i da je sama apelovala na RATEL i kolektivne organizacije da slično postupe.


ALEKSANDAR TIMOFEJEV VIŠE NIJE DIREKTOR RTV STUDIO B

Skupština grada Beograda, na predlog Nadzornog odbora Studija B, razrešila je Aleksandra Timofejeva dužnosti direktora Studija B. Za vršioca dužnosti direktora Studija B na period od šest meseci imenovana je novinarka te televzije Ivana Vučićević, koja je diplomirani novinar, master komunikologije i diplomirani ekonomista. Prema rečima predsednika Nadzornog odbora Studija B, ovo je prelazno rešenje, a direktor će biti izabran na konkursu koji iče uskoro biti raspisan. Nadzorni odbor je svoj predlog obrazložio analizom dosadašnjih rezultata rada direktora Studija B i potrebom da se novim kadrovskim rešenjem poboljšaju aktivnosti i unaprede poslovni, medijski i profesionalni standardi u radu kuće. Timofejev je na fukciji direktora Radiodifuznog preduzeća Studio B bio od 2007. godine.


U POSETI NEMAČKOM SAVETU ZA ŠTAMPU

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu bili su od 18. do 20. maja u Berlinu u studijskoj poseti nemačkom Savetu za štampu, kako bi se upoznali sa načinom rada i iskustvima samoregulatornog tela koje uspešno radi već 58 godina. Ovaj savet godišnje primi između 1.300 i 1.500 žalbi čitalaca, a članovima našeg Saveta predstavljeni su najinteresantniji slučajevi iz poslednjih godina, koji se odnose na zaštitu privatnosti, izveštavanje o nesrećama i tragičnim događajima, kao i na(zlo) upotrebu podataka i fotografija sa društvenih mreža. Razgovaralo se i o žalbenoj proceduri, načinu odlučivanja saveta, kao i problemima oko primene odluka komisije. Predstavnici Komisije za žalbe posetili su i dnevni list „Beriner Zeitung“, kao i portal „Zeit – online“, sa čijim urednicima su razgovarali o novinarskoj etici i saradnji sa samoregulatornim telom. Posetu je organizovala kancelarija Saveta Evrope u Beogradu.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

STYRIA POKREĆE REGIONALNA IZDANJA PORTALA GOAL.COM

Styria International pokreće hrvatsko izdanje Goal.com-a, najboljeg fudbalskog portala na svetu čije internacionalno izdanje svakodnevno posećuje 100 hiljada Hrvata. I dok je hrvatski “launch”, zajedno s izdanjem za Bosnu i Hercegovinu, predviđen za 1. jun, na jesen kreće i srpsko i slovenačko izdanje. Investicija je vredna čak pola miliona evra i najveće je ulaganje u medijskom biznisu u Hrvatskoj i regionu ove godine. Rezultat je jednogodišnjih pregovora s multinacionalnom kompanijom Perform sa sedištem u Londonu, nosiocem digitalnih prava za izdavanje portala. Styria je prva kompanija u svetu kojoj su dali licencu za izdavanje u celom regionu. Goal će raditi u sklopu nove, samostalne kompanije Styria Sport kroz koju austrijski vlasnici žele da preuzmu dominaciju u sportskom digitalnom segmentu u zemljama. Goal je najposjećeniji i najcitiraniji fudbalski portal na svetu. Prema projekcijama, hrvatsko izdanje imaće posećenost od 150 do 200 hiljada korisnika, čime će se portal pozicionirati u hrvatski TOP20. Isti efekt očekuje se i za BiH izdanje.


ENPA SE BORI ZA NIŽE POREZE ZA DIGITALNU ŠTAMPU

Evropska komisija je pokrenula inicijativu za ukidanje nedavno usvojenog zakona u Francuskoj, kojim je PDV od 2,1% za štampane medije odobren i za digitalne verzije (pre toga je bio 19,6%). Evropska Asocijacija Novinskih Izdavača, koja je snažno podržala Francusku inicijativu da se isti zakon donese i u drugim EU zemljama i da se na taj način izjednači PDV za štampane i dgitalne verzije, sada angažuje sve svoje resurse za lobiranje, kako ne bi došlo do ukidanje ovog zakona. Jedna od aktivnosti je i prikupljanje argumentacije iz svih zemaja o ovoj temi, posmatrano iz različitih perspektiva tj od strane različitih učesnika: proizvodnja sadržaja, čitaoci i oglašivači. Cilj je da se sa statističkim značajem pokaže da postoji jasna logika u zahtevu da porezi za proizvodnju sadržaja za štampana izdanja i za digitalna treba da budu isti.


FINANSIJSKA NEZAVISNOST JE TEMELJ JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA

Bivši državni radiotelevizijski emiteri u državama Jugoistočne Evrope još nisu u punom smislu transformisani u javne servise pre svega zbog sporih promena u svojim političkim okruženjima, rečeno je na Regionalnoj konferenciji “Uloga i značaj Javnog servisa u izgradnji demokratskog društva”, koja je održana u Sarajevu, u organaizaciji Saveta Evrope, kao deo regionalnog projekta koji finansira Vlada Kraljevine Norveške. Uvodničari skupa, eksperti Saveta Evrope, Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Bi-Bi-Si-ja ukazali su na izuzetan značaj javnih medijskih servisa za demokratski razvoj društva i naglasili obavezu vlasti da omogući njihov nesmetan rad. “Dužnost vlade je da javnom medijskom servisu obezbedi potrebne uslove za rad kao što to čini za zdravstvo ili obrazovanje”, naglasila je Mari En Henisej, šefica Kancelarije Saveta Evrope u Sarajevu. U raspravi je ukazano da ne postoji univerzalni model finasiranja medijskih servisa. Negde se oni isključivo finansiraju iz pretplate,drugde zavise od budžeta i marketinga, a često se javni servisi oslanjaju na sva tri izvora finansiranja.


GOOGLE LANSIRAO ON-LINE ZAHTEVE ZA SKIDANJE SADRŽAJA SA PRETRAŽIVAČA

Pre dve nedelje Evropski sud je usvojio da internet korisnici u Evropi imaju pravo da traže da se informacije za koje smatraju da su štetne ili predstavljaju kršenje privatnosti, da se uklone iz rezultata pretrage u servisima kao što je google. Na ovu odluku Google je reagovao pokretanjem novog sistema koji dopušta web korisnicima da zahtevaju da se određene informacije o njima uklone sa web pretraživača. Donošenje ove odluke je pokrenulo debatu o postojanju balansa između takozvanog "prava da bude zaboravljeno" i "prava da budu informisani" i o slobodi izražavanja. Korisnici će moći da popune formular sa zahtevom za uklanjanje informacija u kome navode URL adrese koje žele da budu uklonjene, ali i lične podatke kako bi se izbegla zloupotreba. Google potom mora da pokrene proceduru prosuđivanja da li je zahtev opravdan ili ne, za šta su kreirali ekspertski komitet koji će u saradnji sa autoritetima donositi odluku. Google je potvrdio da će zahtev biti odbačen ukoliko procena bude da je informacija od javnog interesa.


DUPLIRALI CENE, A SMANJILI VELIČINU - REZULTAT JE PAD PRODAJE

Svaki mesec kada budu objavljeni ABC izveštaji o tiražima, novinari širom Velike Britanije imaju kolektivni dan žalosti. Rast interneta, manjak interesa od strane mlade publike, stalna otpuštanja i smanjenje primanja novinara, navode se kao mogući razlozi zbog kojih su tiraži nacionalih dnevnih novina pali za više od 50 procenata u prethodnih 10 godina. Sada se postavlja pitanje koliko je na taj pad uticao rast cena tih izdanja u kombinaciji sa smanjenjem veličine novina. Počevši od krize 2008. godine, pogođeni smanjenim prihodima od oglašavanja, većina novina je podigla cene, a novine su bivale tanje i manje. Guardian na primer ima pad tiraža od 50% od 2004. godine do danas, a njegova cena se utrostručila (od 55p do 1,6 funti). Većina nacionalnih novina u formatu "broadsheet" je duplirala cenu, a sa formatima su išli u formu "tabloida", i doživeli veliki pad tiraža.


BERLIN STUDY TOUR

Wan-Ifra nudi mogućnost da posetite osam medijskih kompanija u jednom danu, putem Berlin Study ture zakazane za 26. jun. U planu je poseta redakcijama: Die Welt Newsroom (Axel Springer), Microsoft Berlin Accelerator, Krautreporter, Startupbootcamp Berlin, Meetrics, Die Zeit, Celera One, Pinio. U okviru ove ture obuhvaćene su inovativne redakcije, one koje se bave merenjima, video produkcijom, primeri startup inkubatora i modeli novog načina pokretanja redakcija. Tura se završava večerom koju priređuju najpoznatiji lokalni majstori kuhinje. Izdavači mogu da prošire turu i posetom "Axel Springer Plug & Play startup Demo Day" koji se održava sutradan, 27. juna.

Ne propustite ni Svetski kongres novinske industrije u Torinu:


DODELJENE CROATIA EFFIE 2014 NAGRADE

U sklopu festivala Dani komunikacija koji je održan u rovinjskom hotelu Lone, dodeljene su prestižne Croatia Effie 2014 nagrade. U oštroj konkurenciji 40 radova prijavljenih od strane 28 oglašivača i 40 marketinških agencija dodeljena je jedna zlatna, tri srebrne i tri bronzane nagrade. Grand Prix nagradu kao i zlatnu nagradu za najbolju kampanju osvojili su Ledo, Imago reklamna agencija i Unex za kampanju "Ledonardo - potraga za sladolednim genijalcem". Najuspješnija agencija ovogodišnjeg Effie takmičenja je Imago reklamna agencija s osvojenim Grand Prix-om i jednim zlatom, zatim sledi agencija DRAP s dva srebra, McCann s jednim srebrom i jednom bronzom te BBDO Zagreb i Laboratorium 360 sa po jednom osvojenom bronzom. O pobednicima Croatia Effie 2014 i najefikasnijim marketinškim kampanjama odlučivao je stručni žiri sastavljen od najiskusnijih marketinških stručnjaka u Hrvatskoj - predstavnika oglašivača, kreativnih i medijskih agencija, medijskih kuća te agencija za istraživanje tržišta na čelu s Majom Čulig iz Tele2 Hrvatska. Hrvatsko izdanje Effie takmičenja organizuje HURA (Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje) prema svetskoj licenci Effie Worldwide organizacije.


VIJEĆE ZA ŠTAMPU BOSNE I HERCEGOVINE

Od početka 2014. godine Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine primilo je 112 žalbi, od čega je samoregulacijom rešeno ukupno 55. U periodu od 1-30. aprila 2014. godine, Vijeće za štampu u BiH primilo je ukupno 28 žalbi građana na pisanje štampe i online medija, od čega se 22 žalbe odnose na pisanje internet portala, četiri žalbe na dnevne listove i magazine, odnosno dve žalbe na sadržaje objavljene u elektronskim medijima – radiju i televiziji. Najveći broj žalbi u pogledu zahteva žalbenika, ukupno 22, odnosio se na zahteve redakcijama za objavom demantija, reagovanja ili ispravke netačnih informacija. Samoregulacijom, odnosno objavom demantija, reagovanja, ispravke ili uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, uspešno je rešeno 11 žalbi. Mediji koji su prihvatili samoregulaciju su: portali nezavisne.com, slobodna-bosna.ba, depo.ba, radiosarajevo.ba, ekskluziva.ba, bh-index.com, source.ba, banjalukain.com, sarajevo365.com; dnevni list „Oslobođenje“ i magazin „Respekt!“.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde