Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2014
Asocijacija Medija
No. 223
U OVOM BROJU
BETA – dve decenije postojanja
Većina dnevnih listova poslovala pozitivno u 2013.
Privatizaciju očekuje 79 medija u vlasništvu države
ENPA godišnja skupština
Građani BiH najviše veruju medijima i verskim zajednicama
Guardian, Telegraph i You Tube zajednički za političke debate
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

BETA - DVE DECENIJE POSTOJANJA UZ IZLOŽBU FOTOGRAFIJA

Nezavisna Novinska agencija Beta (član Asocijacije medija) je, prijemom u foajeu Narodne banke Srbije, proslavila dve decenije rada, uručila nagrade zaposlenima koji u njoj neprekidno rade 20 i 10 godina i otvorila tradicionalnu godišnju izložbu novinske fotografije. "Betu je pre 20 godina osnovala grupa novinara koji su imali hrabrosti i volje da se profesionalnim odnosom prema informaciji i informisanju odupru svemu i svima koji su tada uveli Srbiju u medijski i svaki drugi mrak", izjavio je direktor Bete Radomir Diklić. On je, u prisustvu velikog broja zvanica iz medija, diplomatije i politike, među kojima su bili i potpredsednik Vlade Ivica Dačić i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, naglasio da Beti "nije bilo lako ni tada, a bogami nije ni danas". Ovom prilikom otvorena je i tradicionalna izložba najboljih fotografija za najbolju medijsku fotografiju u jugoistočnoj Evropi "Betina fotografija godine", koja će trajati do 13. juna i biće uvrštena u manifestaciju "Noć muzeja". Pobednik ovogodišnjeg konkursa je Saša Čolić iz Foto kolektiva Kamerades za fotografiju "Viminacijum". Prema odluci stručnog žirija, drugu nagradu dobio je fotograf agencije Rojters Dado Ruvić za fotografiju "Protest u Tuzli", a treću nagradu fotoreporterka hrvatske agencije Kropiks (Cropix) Neja Markićević za fotografiju "Proslava EU". Nagradu publike, koja je glasala na Betinoj stranici na Fejsbuku, dobio je fotoreporter izdavača Ringijer Aksel Špringer (Ringier Axel Springer) Nebojša Raus Radosavljević za fotografiju "Anđina soba".


ODRŽAN SEMINAR O SIVOJ EKONOMIJI

U organizaciji Asocijacije medija, MediaNews & Consulting i uz podršku Američke Ambasade u Srbiji, 14. i 15. maja, održan je seminar za novinare pod nazivom "Siva ekonomija i crno tržište: kako ih prepoznavati i kako o njima izveštavati". Budući da je ova tema jedna od najvažnijih u najavljenim reformama Vlade Republike Srbije, značaj unapređenja izveštavanja u ovoj oblasti prepoznale su mnoge redakcije. Među polaznicima seminara bili su novinari: Blica, Kurira, Večernjih novosti, Naših novina, Politike, Magyar Szoa, FoNet-a, Tanjuga, NS Reportera, Vremena, NIN-a, Lista Vlasina, manjinskih medija i nekoliko radio stanica članica ANEM-a. Predavači su bili predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije, ali i stručnjaci iz mnogih kompanija, koje se svakodnevno susreću sa problemima sive ekonomije i crnog tržišta kao što su: Merkator, Japan Tobaco International, Centroštampa, NELT Co, Žitovojvodine… U radu seminara učestvovali su i predstavnici asocijacija poput: Naleda, AmCham, Asocijacije malih i srednjih preduzeća, Građevinsko-industrijske komore, Udruženja naftnih kompanija Srbije, Naftnog saveta Srbije, ali i predstavnik Ekonomskog saveta Srpske Napredne Stranke kao vodeće parlamentarne stranke. Dogovoreno je da se naredni skup na ovu temu održi nakon šest meseci kako bi se utvrdilo da li ima suštinskih pomaka.


VEĆINA DNEVNIH LISTOVA U 2013. POSLOVALA POZITIVNO

Prema nedavno objavljenim finansijskim izveštajima, najpoznatiji dnevni i večernji listovi u Srbiji, izuzimajući Večernje novosti, poslovali su u 2013. godine sa dobiti. Najveću dobit prošle godine je imala kuća Ringier Aksel Springer od 181,4 miliona dinara, koja zapošljava 303 osobe. Kurir je završio godinu sa dobitkom od 55,2 miliona dinara i povećanjem broja zaposlenih na 170. Informer je takođe poslovao sa dobiti od 49 miliona dinara i povećanjem broja zaposlenih na 38. Dnevni list Politika (PNM) prošle godine je poslovala sa dobiti od 9,6 miliona, i zapošljava 318 ljudi. Za razliku od PNM, suvlasnik tih novina, Politika AD sada je na spisku firmi u restrukturiranju i prošle godine je poslovala sa gubitkom od 663,5 miliona dinara, a zapošljava 329 ljudi. Dnevni list Danas prošle godine je poslovao sa dobiti od 5,924 miliona dinara i ima 67 zaposlenih. Večernje novosti su godinu okončale sa gubitkom od 112,7 miliona dinara i 446 zaposlenih. Novosadski Dnevnik je više nego udvostručio svoj tekući gubitak iz 2012. godine, pa je prošle godine na gubitku bio za 111,9 miliona dinara. List zapošljava 142 ljudi. Za sagledavanje realnog finansijskog potencija ovih kompanija značajan je i podatak o kumulinarnim gubicima iz prethodnih godina, što su veliki iznosi u slučaju Politike Ad, PNM, Novosti i Dnevnika.


AMS OSIGURANJE - SAOPŠTENJE POVODOM ŠTRAJKA

AMS Osiguranje kao jedna od vodećih domaćih osiguravajućih kuća u svakom trenutku na prvom mestu ima brigu prema svom osiguraniku. AMS Osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija), ne želi da naseda na provokacije, prvenstveno plasirane i spinovane informacije od strane plaćenih PR Agencija, s tim u vezi protivi se svakom interesnom uticaju koji bilo ko želi da izvrši na sistem Auto-moto saveza Srbije. Ono što je godinama unazad stvarano, prvenstveno portfelj koji AMS Osiguranje ima, ni u kom slučaju ne može prepustiti, a u najmanju ruku dozvoliti da se pod nečijim uticajem uruši. Organizovana kriminalna grupa na čelu protesta, pokušala je da nelegalnim odlukama smeni uspešno rukovodstvo AMS Osiguranja a.d.o., čime su još jednom pokazali da im je jedini interes da preuzmu, prisvoje rezultat i za kratak rok opustoše najuspešnije preduzeće iz sistema AMSS, AMS Osiguranje, čime bi osiguravajuću kuću za kratko vreme doveli na granicu likvidnosti. Takve i slične odluke, odbačene su od strane Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije što još jednom dokazuje ispravnost trenutnog poslovanja uspešnog rukovodstva koje vodi AMS Osiguranje. Protiv odgovornih, za preduzete radnje, biće podnete krivične prijave. 25.04.2014. redovno je održana skupština akcionara, AMS Osiguranja. Skupština je postavila nove članove Nadzornog odbora i proglasila nelegalno donete odluke ništavnim. Još jednom ističemo da zaposleni u AMS Osiguranju redovno primaju plate, koje su dosta više od republičkog proseka, najstručniji i najvredniji su samo podstaknuti da svoje znanje i potencijal iskoriste u pravom smeru, a to je efektivnost i produktivnost u radu i svojim vizijama i zalaganjem našoj kompaniji obezbeđuju dugoročni rast i stabilan portfelj.


CENTROŠTAMPA DAJE DOPRINOS BROBI PROTIV SIVE EKONOMIJE

Centro Štampa Holding (pridruženi član Asocijacije medija), vodeći distributer novina i magazina, sa mrežom maloprodajnih objekata MojKiosk, je kompanija koja se nalazi na prvoj odbrambenoj liniji od sive ekonomije, budući da se pored štampe bavi prodajom akcizne robe i da se preko 40% prodaje cigareta odvija baš u segmentu kiosaka. Zbog toga je gospođa Olivera Papić, direktor korporativnih poslova i marketinga u kompaniji Centro Štampa Holding, aktivno učestvovala u seminaru Siva ekonomija i crno tržište, namenjenom unapređenju rada novinara i predstavila polaznicima kako siva ekonomija izgleda iz njihovog ugla. Gospođa Papić se obratila novinarima i u ime radne grupe privrednika koji u saradnji sa Američkom privrednom komorom (AmCham) planiraju aktivnosti sa namerom da pomognu državi Srbiju u suzbijanju sive ekonomije.


DEVENPORT: STANJE MEDIJA U SRBIJI JE NEZADOVOLJAVAJUĆE

Važna tačka pregovora EU i Srbije biće poštovanje ljudskih i manjinskih prava, kako nacionalnih manjina, tako i drugih, poput LGBT populacije, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i podržao nove medijske zakone, ali smatra da je situacija u medijima loša. On je istakao da ohrabruje što je premijer Aleksandar Vučić u ekspozeu pomenuo paket medijskih zakona, čije je usvajanje označio kao prioritet. „Mislim da su svi svesni da je opšta situacija medija u Srbiji još uvek nezadovoljavajuća i zbog toga su ti novi zakoni bitni“, obrazložio je Devenport i ukazao da još postoje „fenomeni koji su neprijatni i neprihvatljivi“. „Činjenica da podaci iz zvaničnih istraga cure u javnost kroz nekoliko medija nije prihvatljiva, ne ide u korist prava građana i pravednog i demokratskog sistema u Srbiji“, ilustrovao je Devenport. On, takođe, misli „da je veoma opasno to što vidimo u vezi sa napadima u vašim medijima na organizacije i ličnosti, na veoma ličan i neprihvatljiv način“.


PRIVATIZACIJU OČEKUJE 79 MEDIJA U VLASNIŠTVU DRŽAVE

U jednom od skorijih intervjua, Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije, na pitanja o povlačenju države iz medija, što je predviđeno Medijskom strategijom i akcionim planom za njeno sprovođenje, kazao je da će taj proces početi po usvajanju seta medijskih zakona. Bitnu ulogu u ovom procesu imaće Ministarstvo privrede i Agencija za privatizaciju koji će sa ostalim resornim ministarstvima sigurno sagledati koliko je realno da predloženi rokovi u Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima budu sprovedeni i u praksi. Više puta odlagani izlazak svih aktera na medijsko tržište je realnost kojoj ćemo svi morati da se prilagodimo. Država je trenutno (su)vlasnik u 79 medija. Imajući u vidu da je registrovano 1.312 glasila dolazimo do zaključka da manje od deset odsto medija u Srbiji u narednom periodu očekuje proces privatizacije državnog kapitala. Po pitanju finansiranja javnih servisa, rekao je da je teško prejudicirati kakvo će biti konačno rešenje pošto su trenutno u toku konsultacije unutar Vlade o budućem modelu finansiranja ovih institucija. Saša Mirković je istako da će u budućnosti Ministarstvo kulture i informisanja zajedno sa ostalim resornim ministarstvima biti fokusirano na što bržu i efikasniju implementaciju medijskih zakona koji će biti usvojeni posle punih 11 godina. Biće to Vladin konkretan doprinos stvaranju još boljih preduslova za funkcionisanje medija i novinara na ovim prostorima.


NACIONALNA GARDA OHAJA UGOSTILA IGORA ĆUZOVIĆA

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Kurira Igor Ćuzović boravio je u Vašingtonu (SAD) u okviru International Visitor Leadership Programa, koji organizuje američka vlada, i posetio Kongres, Stejt department, CSIS (Center for Strategic and International Studies) i SAIS. Takođe, bio je gost Agencije za borbu protiv narkotika (DEA). Posebno interesantna je bila poseta Nacionalnoj gardi Ohaja u Kolumbusu gde je bio gost najviših zvaničnika Garde i potvrdio status Kurira i kompanije Adria Media Serbia kao strateškog medijskog partnera Garde u Srbiji.


ODGOVORNA UPOTREBA MOBILNIH TELEFONA U VOŽNJI

Predavanjem u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji nastavljena je kampanja o odgovornoj upotrebi mobilnih telefona tokom vožnje „Kada voziš, parkiraj telefon!“ kompanije Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija). Cilj susreta sa srednjoškolcima u kojem su učestvovali predstavnici Telekoma Srbija i partneri iz Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja je da što više učenika i mladih vozača spozna koliko je nebezbedno koristiti mobilni telefon tokom vožnje. Učenicima se obratio i poznati vaterpolista Filip Filipović i pozvao ih da bezbedno koriste mobilni telefon tokom vožnje. Premа istrаživаnjimа, rаzgovor telefonom tokom vožnje povećаvа rizik od nаstаnkа nezgode četiri, a pisаnje i čitаnje SMS porukа čаk osam putа. Neki istrаživаči u ovoj oblаsti porede korišćenje mobilnog telefonа sа dejstvom аlkoholа od najmanje 0,8 mg/ml. Kampanja „Kada voziš, parkiraj telefon!“ je naišla na opštu podršku javnosti, kako preko društvenih mreža tako i nizom nagrada: nagrada TABOO magazina „Snaga kreativnosti“ za najbolji CSR projekat, Noć reklamoždera – priznanje za najbolju neprofitnu kampanju, tri nagrade od Udruženja za tržišne komunikacije Srbije za najbolju neprofitnu kampanju, najbolji spot i najbolju digitalnu komunikaciju u kampanji.


MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "SLOVACI I SRBI - ISTORIJA I SADAŠNJOST

„Slovaci i Srbi - istorija i sadašnjost“ naziv je velike međunarodne konferencije koja se, uz podršku Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovačke, a u organizaciji Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Matice slovačke u Srbiji i Slovačke evangeličke a.v. crkve u Srbiji, održala 9. maja u Skupštini AP Vojvodine. Deo programa konferencije je bilo i svečano otvaranje Spomen kuće Martina Jonaša 10. maja u Kovačici. Učesnike skupa su pozdravili: Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, koja je između ostalog pohvalila predanost i trud predstavnika Novinarsko-izdavačke ustanova "Hlas ljudu" (član Asocijacije medija), kao i drugih institucija i organizacija koje neguju i unapređuju posebnosti identiteta slovačke nacionalne manjine u Srbiji. Ona je istakla da Srbija posebno ceni snažnu podršku Slovačke na planu evrointegracija, a naše višedecenijsko prijateljstvo predstavlja osnovu za zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.


MAGAZINU NATIONAL GEOGRAPHICS SRBIJA UDVOSTRUČENA ČITANOST

Prema rezultatima Pradex Strategic Marketinga, aprilsko izdanje magazina National Geographic Srbija zabeležilo je rast čitanosti od čak 103 odsto u odnosu na martovsko. Aprilsko izdanje ujedno je 90. broj magazina National Geographic Srbija. Ovo je jedino izdanje na našem tržištu koje svojim sadržajem edukuje ljude da brinu o planeti Zemlji i zadovoljava radoznalost onih koji žele da saznaju više, doprinoseći obrazovanju cele porodice i podižući obrazovni nivo društva.


POP THE FUZZY NAJBOLJA iOS IGRICA U ISTOČNOJ EVROPI

Posle tačno godinu dana od pokretanja međunarodnog konkursa „iOS Free to play”, u prostorijama kompanije Ringier Axel Springer u Beogradu, zvanično je proglašen pobednik. Tim „Level Bit” iz Beograda dobio je ček na 20.000 evra za igricu „Pop the Fuzzy”. Nagradu je uručio Mark Dekan, CEO kompanije Ringier Axel Springer Media AG koji nije krio oduševljenje igricom, ali i uspešnosti konkursa. „Uspeo sam da isprobam igru i veoma mi se svidela. Pored toga, broj prijavljenih timova i pristigli radovi su premašili očekivanja svih u kompaniji. To nam je jasan pokazatelj da smo na dobrom putu i da uspešno ulazimo na tržište mobilnih video igara” rekao je Mark Dekan. Više od 300 pojedinaca i timova iz 15 država centralne i istočne Evrope konkurisalo je sa svojim aplikacijama i time se kvalifikovalo za takmičenje „iOS Free to play”. Pored novčane nagrade, osiguran je i oglasni prostor u svim onlajn izdanjima Ringier Axel Springera grupacije, u vrednosti od 500.000 evra, za promociju aplikacije u Poljskoj, Slovačkoj i Srbiji. Međunarodni žiri sačinjen od relevantnih stručnjaka iz oblasti digitalnih medija i gejming tržiša testirao je i ocenio svaku od pristiglih igara.


STORY DIZAJNERSKI MESEC

Magazin Story već petu godinu zaredom organizuje dizajnerski mesec, tokom kojeg će čitaoci imati priliku da uz magazin kupe odevne predmete poznatih domaćih dizajnera. Ove godine u Story dizajnerskom mesecu učestvuju Verica Rakočević sa helankama, Bata Spasojević s majicom, Zvonko Marković s torbom i Ivana Rabrenović s patikama. Dizajnerski mesec počinje 30. maja, a cena paketa magazin + brendirani proizvod je 499 dinara.


BLIC FONDACIJA DOBILA SPECIJALNO PRIZNANJE ZA HUMANITARNI RAD

Na svečanoj akademiji povodom završetka četvrte po redu humanitarno-sportske manifestacije „Nastavi tradiciju”, Blic fondacija je dobila specijalno priznanje za humanitarni rad. Manifestaciju „Nastavi tradiciju” su pokrenuli studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja 2011. godine sa idejom da se svi studenti Univerziteta u Beogradu i ostalih Univerziteta ujedine i da kroz učešće na manifestaciji, koja se sastoji od 16 turnira prikupljaju sredstva u dobrotvorne svrhe. Ove godine je prikupljeno oko pola miliona dinara za pomoć deci sa Kosova i Metohije. Blic fondacija je osnovana pre nešto više od godinu dana. Akcija „Srce za decu“, koju fondacija sprovodi, uspela je da donacijama iz Srbije i inostranstva obezbedi i uruči pomoć za više od 200 dece širom Srbije, od nameštaja, bele tehnike, drva za ogrev, adaptacije objekata do rešavanja stambenog pitanja. "Krajem februara smo pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za obnovu dečjeg očnog odeljenja, jedinog u Srbiji. Naša deca zaslužuju bolje, a obnovom ovog odeljenja dobiće bolje, humanije uslove lečenja i oporavka.” rekla je Nada Stamatović, koja je ispred Blic fondacije primila priznanje.


MEDIJSKI SKUP U DUBROVNIKU

Najveći događaj za medijske profesionalce u regionu New Europe Market 2014 (NEM) biće održan od 10. do 13. juna 2014. na prestižnoj lokaciji Dubrovačkih vrtova sunca u hotelu „Radison BLU Resort and Spa“. Prvo izdanje NEM 2013. nadmašilo je očekivanja organizatora i okupio je medijske stručnjake iz više od 250 svetskih kompanija. Sve aktivnosti na NEM-u usmerene su na kreiranje novih poslovnih prilika i mogućnosti, na regionalnom i međunarodnom nivou. Kako bi svi aspekti globalne medijske industrije bili zastupljeni, ovogodišnji NEM uključuje produkcijske radionice s međunarodno priznatim autorima sadržaja, kao i screeninge koji će predstaviti sledeću TV sezonu. Predsednik Republike Hrvatske još jednom pokrovitelj NEM-a.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

ODRŽANA ENPA GODIŠNJA SKUPŠTINA

U Rimu je 14. i 15. maja održana polugodišnja skupština Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) čiji je Asocijacija medija, zajedno sa Švajcarskom i Norveškom, jedini član izvan Evropske unije. Skupština se održava dva puta godišnje (u maju i u novembru) kada se okupe predstavnici svih članica, asocijacija izdavača i novinskih kompanija iz EU zemalja, da bi diskutovali o svim pitanjima od značaja za funkcionisanje ove asocijacije, kao i da bi usvojile novu rezoluciju – dokument o strateškim ciljevima u narednom periodu. Skupštinom predsedava gospodin Ivar Rusdal (iz Norveške), koji je predsednik ENPA. Ovoga puta je održan i poseban seminar posvećen prioritetnim pitanjima za sektor štampanih medija u periodu kada će Italija predsedavati Evropskom unijom. Pitanja o kojima se diskutovalo i za koje su doneti konkretni akcioni planovi su: Sloboda štampe i medijski pluralizam, Strateške pripreme za promenu u EU institucijama, Slučaj Google (nastavak rada na peticiji protiv nekonkurentskog ponašanja Googla u odnosu na medijske sajtove), Copyright reforma, pitanja poreza za digitalnu štampu, Data protection regulacija, produkcija štampanih medija, medijska pismenost itd. Rezolucija koju su članovi usvojili ističe tri ključna segmenta: „fer i ravnopravan tretman na digitalnom tržištu“, „copyright je osnov za ekonomiju digitalnih sadržaja“ i „EU sistem poreza treba da promoviše demokratsku ulogu sektora štampanih medija tj. jednak treman štampanih i digitalnih formi“.


GRAĐANI BiH NAJVIŠE VERUJU MEDIJIMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA

Istraživanje "Novinarstvo, javno mnjenje i medijske slobode u BiH" koje su povodom Svetskog dana slobode medija, na konferenciji u Sarajevu predstavili BH novinari u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert, pokazalo je da je, kada je u pitanju poverenje u rad institucija, najviše građana Bosne i Hercegovine (80%) iskazalo poverenje u medije. Slede verske zajednice sa 72%, dok samo 22% građana veruje političarima. Čak 67,1% ispitanika smatra političare i političke stranke glavnim kršiteljima novinarskih prava i medijskih sloboda, na drugom mestu su uticajni biznismeni i poslovni ljudi sa 10,2%, dok je nevladin sektor označen kao najmanje uticajan sa 1,8%. TV je i dalje dominantan mediji, ali rezultati pokazuju da svaki treći ispitanik smatra da se najkvalitetnije informira putem interneta. Kada su u pitanju štampani mediji, za jednu trećinu građana FBIH najpouzdanija novina je Dnevni avaz, dok je za građane u RS-a to EuroBlic.


AXEL SPRINGER I FUNKE MEDIENGRUPPE

Federalna kancelarija za pitanja kartelskog ponašanja krajem aprila izdala je potvrdu za transfer programskih vodiča iz Axel Springera u Funke MedienGruppe (FMG), čime je ispunjen i poslednji neophodni uslov da se ova transakcija završi. Još u decembru 2013. godine ista komisija je odobrila kupovinu regionalnih dnevnih novina i ženskih magazina od strane FMG-a. Sada kada su svi uslovi ispunjeni, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt, Bild der Frau, Frau von Heute, Horzu i TV Digital, prešli su u vlasništvo FMG-a od 1. maja. Prema zahtevima koje je Federalna kancelarija za kartele postavila, TV Neu, Funkuhr i Bildwoche vodič programa, koji su ranije bili u vlasništvu Axel Springera, zajedno sa izdanjima koje je FMG već posedovao: die Zwei, Super TV, TV 4 Wochen, TV 4x7 i TV piccolino, prodati su kompaniji Klambt Mediengruppe. Axel Springer i FMG će raditi zajedno od 1. maja 2014. godine u oblasti marketinga i distribucije bazirano na ugovoru o pružanju usluga. Stvaranje ovakvog „joint venture-a“ u ovoj oblasti je predmet dozvole relevantnih autoriteta za kontrolu spajanja i poštovanje antitrust zakona. Preuzimanje pomenutih magazina, kao i saradnja u oblasti marketinga i distribucije, počeli su još u julu 2013. godine.


GUARDIAN, TELEGRAPH I YOUTUBE ZAJEDNIČKI ZA POLITIČKE DEBATE

Guardian i Telegraph (vodeće britanske novine) u saradnji sa YouTube-om su ponudile partijskim liderima Velike Britanije da umesto klasičnih tv duela iskoriste mogućnost njihove internet platforme za izbore sledeće godine. Ove medijske kuće su se obratile David Cameron-u, Ed Miliband-u i Nick Clegg-u sa planom kojim će kako tvrde pomoći da se angažuje publika sa više interakcije nego što su obezbedili tv dueli u kampanjama pred prethodne izbore 2010. godine. Debate bi imale i veću slobodu, u odnosu na pravila koju nameću tv emiteri, i bile bi fleksibilnije. Glavni urdnik Telegraph Media Grupe tvrdi da se moć digitalnih medija bazira na mogućnosti da lidere poveže sa publikom na dvosmeran način i u tome što se angažuje publika koja inače uopšte nije zainteresovana za političke kampanje. Dok Gardijanov glavni urednik ističe da je digitalni svet postao vitalna alatka demokratije i forum za debate, te se nada da će i političari prepoznati ovu veliku priliku koju im nude.


HEARST LANSIRA „TOWN AND COUNTRY“ IZDANJE ZA UK

Velika izdavačka kuća Hearst pokrenula je britansku verziju ameiričkog premijum časopis „Town and Country“. Izdanje izlazi dva puta godišnje, sa cenom od 5,95 funti i početnim tiražem od 60.000 primeraka. U prvom broju je intervju i naslovna strana sa Lily James, koja igra ulogu Lady Rose u popularnoj seriji Downtown Abbey. Urednik ovog izdanja navodi kao od jedan od razloga za lansiranje magazina činjenicu da se dešavaju promene u engleskom društvu izazvane prilivom međunarodnih bogataša u London. Town and Country će biti distribuiran u first-class klubove aviokompanija, luksuzne hotele, u prostore modnih kreatora i vodećih agencija za nekretnine kako bi stigao do „ultra visoke klase“.


FUTURE OTPUŠTA TREĆINU ZAPOSLENIH U AMERICI

Medijska grupa Future (britanski izdavač časopisa u oblasti tehnologije, video igara, biciklizma, auto-moto, filma i fotografije), najavio je plan za otpuštanje trećine zaposlenih u njihovoj američkoj firmi zbog povlačenja iz štampanih izdanja. Vlasnici su izjavili da idu putem digitalne tranzicije i da će biznis u Americi bazirati ubuduće 100 posto na digitalnim izdanjima. Plan je da se poslovi marketinga i produkcije povuku u Britaniju, kao i uprava međunarodnih izdanja, iako nijedno izdanje neće biti ugašeno. Po rečima direktora Mar Wood-a, ove promene će omogućiti fokusiranje na glavni proizvod, a to su digitalni brendovi, koji su doveli do rasta posete od 40% i postigli 22 miliona jedinstvenih poseta mesečno.


KO NAJVIŠE TROŠI NA ON-LINE OGLAŠAVANJE

Najveće učešće u onlajn reklamnim kampanjama imaju preduzeća koja se bave finansijskim uslugama, trgovinom i automobilskom industrijom. Ovo je samo jedan od zaključaka iz nedavno objavljenog izveštaja u kome Gemius, najveća evropska kompanija za online istraživanja i konsalting, razmatra reklamnu aktivnost oglašivača u Centralnoj i Istočnoj Evropi. U analizu su uključene Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Litvanija, Letonija, Poljska, Rumunija, Srbija i Slovačka. Izveštaj sadrži podatke prikupljene od avgusta 2013. do januara 2014. godine. Gemius je istraživao koje industrije “kontrolišu” najveći deo onlajn oglašavanja. Ispostavilo se da u Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj najveće učešće u internet oglašavanju imaju kompanije koje pružaju finansijske usluge. U Litvaniji i Češkoj skoro 20% oglasa putem interneta se odnosi na trgovinu, dok u Hrvatskoj i Rumuniji lidersku poziciju zauzima automobilska industrija. Sa druge strane, u Srbiji telekomunikacije uživaju najveći deo onlajn tržišta (25%). U Letoniji to su kompanije koje nude proizvode za zabavu, a u Poljskoj preovlađuju prehrambene industrije (13%).


ORACLE DOBIO SUDSKI SPOR PROTIV GOOGLE-A

Kompanija Oracle dobila je pravnu bitku koju je vodila protiv Google-a u želji da zaštiti delove programskog jezika Java koje je Google iskoristio za svoj mobilni operativni sistem Android. Parnica je započela 2010. godine kada je Oracle pokrenuo tužbu protiv Google-a, tvrdeći da je Google bez poštovanja Oracle-ovih autorskih prava ugradio delove Java koda u Android. Radi se o povredi prava na 37 Java API-a. Oracle kao nadoknadu potražuje milijardu dolara. Sudija okružnog suda odbacio je Oracle-ovu tužbu, ali sud na federalnom nivou poništio je tu odluku te presudio u korist Oracle-a. Google ovu poslednju presudu smatra opasnim presedanom za industriju razvoja softvera, dok Oracle presudu smatra pobedom industrije koja poštuje autorska prava čime podstiču dalji razvoj i inovacije.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde