Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2013
Asocijacija Medija
No. 200
U OVOM BROJU
200 brojeva newslettera
ENPA skupština usvojila beogradsku rezoluciju
Aplauzi za Asocijaciju Medija
Novi članovi Asocijacije Medija
Najbolje dizajnirane novine na svetu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ENPA SKUPŠTINA USVOJILA BEOGRADSKU REZOLUCIJU

U Beogradu je 23. i 24. maja održana generalna skupština Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA). U radu skupštine, čiji je domaćin prvi put bila Asocijacija medija Srbije, učestvovali su predstavnici 22 nacionalne asocijacije novinskih izdavača iz zemalja članica EU, kao i predstavnici Norveške, Švajcarske i Srbije. ENPA u svom članstvu ima više od 5.000 naslova, koji se prodaju u oko 150 miliona primeraka. Glavne teme Generalne skupštine bila su pitanja posvećena zaštiti autorskih i industrijskih prava, PDV-u i podsticanju samoregulacije u okviru medijske industrije. Skupom je predsedavao norvežanin Ivar Rusdal, koji je odao priznanje dosadašnjim naporima Vlade u rešavanju aktuelnih problema, ali i uz očekivanja da se slični napori učine u cilju rešavanja statusa medija u Srbiji.

 

 

Skupština je na adresu Evropske unije i vlada zemalja članica uputila Beogradsku rezoluciju sa pozivom da samoregulaciju novinski izdavača prepoznaju kao najvažniju garanciju slobode informisanja i mišljenja. Dan uoči skupštine organizovan je seminar posvećem medijskoj regulaciji i samoregulaciji na kome su uvodničari bili Vensan Dežer ambasadsor EU u Srbiji, Ivar Rusdal, predsednik ENPA,  Zoran Sekulić, predsednik Asoicijacije medija Srbije, Tijana Bajović, Ringier Axel Springer kao i Santa Rasia i Flip Voet iz Velike Briranije i Belgije. Za sve učessnike skupštine organizator je priredio etno veče u restoranu „Sokače” na kojoj su im se pridružili Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda i Gordana Predić, državna sekretarka za medijije u Ministarstvu kulture i informisanja. Naredna ENPA generalna skupština biće održana u Atini.


APLAUZI ZA ASOCIJACIJU MEDIJA

Učesnici ENPA skupštine u dva maha aplauzom su pozdravili predstavnike Asocijacije medija. Najpre je izlaganje Zorana Srekulića, predsednika UO Asocijacije medija na seminaru posvećenom medijskoj regulaciji i samoregulaciji izazvalo opšte odobravanje i buran aplauz svih prisutnih. Dan nakon toga, na završetku rada ENPA skupštine Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije je dobio aplauz i specijalno priznanje za izvanrednu organizaciju skupa koje mu je uručio Ivar Rusdal predsednik Evropske asocijacije novinskih izdavača.


NOVI ČLANOVI ASOCIJACIJE MEDIJA:

      


      

Asocijacija medija je u proteklih mesec dana postala bogatija za još četiri člana. Reč je o kompanijama: Kurir-info d.o.o.; Akter news d.o.o.; Nedeljnik d.o.o i ..... U radu Asocijacije medija nove članove predstavljaće: Aleksandar Rodić, Tihomir Trišić, Veljko Lalić i Veselin Jevrosimović. Upravni odbor Asocijacije medija poziva i sve ostale novinske izdavače, novinske agencije i portale da se priključe Asocijaciji i aktivno učestvuju u nastojanjima da se obezbede što bolji uslovi za poslovanje medijskih kuća.


RATKO DMITROVIĆ NA ČELU KOMPANIJE „NOVOSTI”

Ratko Dmitrović imenovan je za vršioca dužnosti generalnog direktora i glavnog urednika Kompanije Novosti (član Asocijacije medija). Odluku o njegovom imenovanju na čelnu poziciju doneo je Nadzorni odbor Kompanije Novosti nakon što je jednoglasno usvojena neopoziva ostavka Manojla Manje Vukotića na funkcije koje će ubuduće obavljati Dmitrović. Ratko Dmitrović je novinarske i uredničke poslove obavljao u „Politici“, NIN-u, Radio-televiziji Srbije. Bio je pokretač i glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Argument“. Poslednjih pet godina bio je glavni i odgovorni urednik frankfurtskih „Vesti“. Dmitrović je imenovao novinara političke rubrike „Večernjih novosti“ Milana Babovića za zamenika glavnog urednika, dok je za pomoćnika glavnog urednika imenovao Slobodana Reljića, sadašnjeg urednika nedeljnog izdanja „Večernjih novosti“. Po funkciji koju obavlja u Kompaniji Novosti Dmitrović je ujedno i član UO Asocijacije medija.


BETINA FOTOGRAFIJA GODINE 10. PUT

Pobednik 10. konkursa Betina fotografija godine je Andrej Isaković, urednik fotografije beogradskog nedeljnika NIN (član Asocijacije medija), saopssteno je na otvaranju Međunarodne izložbe novinske fotografije, koju organizuje agencija Beta. Na izložbi u tržnom centru Zira posetioci će do 1. jula moći da vide 58 radova, po izboru žirija, od 511 prispelih fotografija 120 autora iz devet zemalja. Učesnici konkursa su profesionalni fotoreporteri sa fotografijama snimljenim u regionu jugoistočne Evrope. Druga nagrada pripala je fotoreporteru zagrebačkog Glasa koncila Bernardu Čoviću za fotografiju "Don Bosco", a treća njegovom hrvatskom kolegi iz foto agencije Pixell Marku Jurinecu. Isaković je nagrađen za fotografiju "Gospodin predsednik", a Jurinec za fotografiju "Poplava". Nagradu publike dobio je fotoreporter Dnevnih novina iz Podgorice Balša Rakočević za fotografiju "Kiša kao spas". Generalni sponzor ovogodišnjeg foto-konkursa je kompanija SBB, a sponzori su i Canon, Zira hotel, TC Zira i Hellenic.


RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU "STANISLAV MARINKOVIĆ"

Na osnovu Pravilnika o nagradama Društvo za novinsko-izdavačku delatnost "Dan - graf" d.o.o. Skupština Društva donela je odluku o raspisivanju javnog konkursa za dodelu godišnje novinarske nagrade "Stanislav Marinković". Nagrada se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu. Za nagradu mogu biti predloženi svi novinari sa teritorije Srbije, a kandidate mogu predlagati sve redakcije i strukovna udruženja. Obrzloženi predlozi za nagrade dostavljaju se žiriju do 31. maja ove godine, na adresu: Danas, Alekse Nenadovića 19-23, 11000 Beograd, sa naznakom: Za nagradu "Stanislav Marinković", ili e-mailom na adresu uprava@danas.rs.


NOVOSTI U „NOĆI MUZEJA“

Prazničnu atmosferu "Noći muzeja", obogatila je i Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija), koja tradicionalno učestvuje u ovoj manifestaciji. Prolaznici su uživali u najboljim srpskim karikaturama i fotografijama naših foto-reportera, koje su bile izložene na Trgu Nikole Pašića. Vrsni karikaturisti Špiro Radulović, Jugoslav Vlahović,  Marko Stajić, Slaviša Ševrt, Gane Milovanović i Zoran Tovirac,  "hvatali" su, na svoj način, portrete posetilaca, a društvo su im pravilai učenici Grafičke škole iz Beograda.


IZMENJEN KODEKS NOVINARA SRBIJE

Skupština Udruženja novinara Srbije (UNS) usvojila je, izmene i dopune Kodeksa novinara Srbije. Promene se odnose, pre svega, na antikoruptivne odredbe i sprečavanje sukoba interesa novinara. U pisanju izmena korišćena su  iskustva Saveta za štampu i Agencije za borbu protiv korupcije. Ovim je dopunjen tekst jedinstvenog Kodeksa novinara Srbije, koji su usvojila dva nacionalna novinarska udruženja UNS i NUNS još 2006. godine. Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije usvojila je izmene na prošlogodišnjem zasedanju, a usvajanjem na Skupštini UNS-a poštovanje novog Kodeksa postalo je obavezujuće za sve članove ovih novinarskih udruženja, kao i medija koji su prihvatili nadležnost Saveta za štampu. Ovo samoregulatorno telo odlučuje o povredama Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima. Tekst Kodeksa novinara Srbije nalazi se i na sajtu Saveta za štampu (www.savetzastampu.rs)


TELEKOM SRBIJA U BEOGRADU PRUŽA USLUGE I NA ZNAKOVNOM JEZIKU

Zaposleni u beogradskim poslovnicama Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) završili su obuku pružanja usluga na srpskom znakovnom jeziku i počeli da pružaju usluge i osobama sa oštećenim sluhom. Kompanija je obuku pokrenula u saradnji sa Udruženjem tumača za lica oštećenog sluha Srbije (UTLOSS), kako bi izašla ususret potrebama svih svojih korisnika. „U Srbiji živi više od 50.000 osoba sa oštećenim sluhom i to nije zanemarljiv broj. Telekom Srbija sve svoje korisnike tretira jednako i trudimo se da svoje usluge maksimalno prilagodimo njihovim potrebama. Naše kolege, koje rade u poslovnicama i koje su u direktnom kontaktu sa korisnicima, bile su izuzetno motivisane i brzo savladale znakovni jezik, što se već pokazalo kao dobro u praksi“, rekla je direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija Marija Bošković. Zaposleni iz poslovnica u Beogradu prošli su kroz edukativni program, koji je prilagođen delatnosti kompanije i obuhvata oko 800 odabranih gestova grupisanih u 16 tematskih celina. Prvih dvadesetoro zaposlenih, koji su uspešno položili ispit, svoja znanja već primenju u praksi u osam poslovnica u Beogradu, a u toku je i obuka druge grupe od 20 polaznika, nakon koje će ova usluga biti proširena i u još šest poslovnica u Beogradu.


POKRAJINSKI SEKRETARIJAT PODELIO NOVCE

Sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine dodelio je sredstva u ukupnom iznosu od 7,6 miliona dinara za unapređenje javnog informisanja o AP Vojvodini za 2013. godinu. Prema rezultatima konkursa, sredstva su dobili - dnevne novine "Informer" 2,2 miliona dinara za projekat "Iće-piće", Vojvođanski magazin 1,8 miliona dinara za projekat "Vojvodina naša kuća", vojvođansko izdanje lista "24 sata" 1,4 miliona dinara i dnevni list "Kurir" 2,2 miliona dinara. Na osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata za unapređenje profesionalnih standarda javnog informisanja, ukupnu sumu od 1,9 miliona dinara, podelilo je devet organizacija i udruženja. Sredstva su dobili Udruženje slobodnih i nezavisnih novinara Vojvodine - 400.000 dinara za projekat "Građanskim novinarstvom do veće slobode medija u lokalnim samoupravama", Novosadska novinarska škola - 250.000 dinara za projekat "Kultura kroz oko medija", kao i Fond za razvoj istraživačkog novinarstva i novih medija (FORIN) - 200.000 dinara za projekat "Međunarodna medijska konferencija: Mediji kao faktor prevencije nasilja".Udruženje mađarskih novinara Vojvodine dobilo je 100.000 dinara za Međunarodni novinarski kamp, Društvo novinara Vojvodine 250.000 dinara za nagradu Zlatno pero i jednogodišnje nagrade tog društva i Nezavisno društvo novinara Vojvodine 400.000 dinara za projekat "Mediji i lokalne samouprave AP Vojvodine". Sredstva su dobili i Udruženje mađarski kulturni krug "Tisasentmikloš" - 50.000 dinara za projekat novinarske škole i Novinarska asocijacija Rusina - 100.000 dinara za stručno usavršavanje rusinskih novinara i urednika. Odsek za medijske studije filozofskog fakulteta u Novom Sadu dobio je 150.000 dinara za Međunarodni festival kratkih radijskih i televizijskih formi studenata novinarstva "On the record 2013“


VUČUREVIĆU I KOVAČEVIĆU UGROŽENA BEZBEDNOST

Nakon što je narodni poslanik Vladimir Cvijan uputio otvorene pretnje Vuku Vučureviću, direktoru Naših novina i Antoniju Kovačeviću glavnom uredniku lista. Regovala su sva novinarska udruženja, asocijacije ali i pojedinci stavljajući se u zaštitu ugroženih novinara. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Tužilaštva i policije da hitno istraže i javno saopšte sve činjenice u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti direktora i glavnog i odgovornog urednika „Naših novina“ Vuka Vučurevića i Antonija Kovačevića, nastalim nakon distribucije plakata kojima se građani pozivaju da ih kao pedofile prijave najbližoj stanici policije. Na plakatima su, pored fotografija Vučurevića i Kovačevića, bilo ispisano: "PAŽNJA! PEDOFILI!!! Molimo roditelje da ne dozvole ovoj dvojici da prilaze njihovoj deci! Najbolje ih odmah prijavite najbližoj stanici policije!". Osim na ulici i u Parlamentu je poslanik  Vladimir Cvijan distribuirao ove plakate. Stav Asocijacije medija, i ovom prilikom je da  bezbednost novinara ne sme biti ugrožavana i da nadležni državni organi moraju hitno da reaguju na ovakve i sve slične slučajeve.


NOVI BIZNIS MESEČNIK

Na tržištu štampe u Srbiji pojavio se novi biznis mesečnik. Reč je o magazinu "BIZLife". Izdavač je Represent Sistem, cena je 149 dinara a magazin je  namenjen top i srednjem menadžmentu. Prvi broj je štampan na obimu od 76 strana i u tiražu od 2500 primeraka. Osnov sadržaja magazina"BIZLife" su naravno ekonomske teme. Tiraž lista odituje ABC Srbija a štampa ga Rotografika iz Subotice.  Opširnije informacije na:
www.bizlife.rs


200 BROJEVA NEWSLETTERA

Poštovani čitaoci pred vama je 200. broj Newslettera zvaničnog elektronskog glasila Asocijacije medija. Od prvog broja pokrenutog u decembru 2004. godine – sve do danas nastojimo da vas dva puta mesečno informišemo o najzanimljivijim događajima iz sveta medijske industrije kako u zemlji tako i širom zemljine kugle. Do sada smo na vaše e-mail adrese prosledili nekoliko hiljada kratkih informacija iz medijske sfere, a sudeći po broju čitalaca koji je u stalnom porastu izgleda da to radimo na vama zanimljiv i prihvatljiv način. Ono što je dobro za vas, pretpostavljamo da je dobro i za vaše prijatelje pa očekujemo da ćete nas preporučiti. Prijem Newslettera je besplatan, a za redovnu dostavu je dovoljno da vašu e-mail adresu unesete na našoj internet adresi:
arhiva.asmedi.org
Verujemo da ćemo već od 201. broja, uz vašu pomoć, imati još veći broj čitalaca. Hvala!


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

NAJBOLJE DIZAJNIRANE NOVINE NA SVETU

        

Specijalni žiri Društva za novinski dizajn upravo je proglasio pobednike 34. godišnjeg nadmetanja za najbolje dizajnirane novine na svetu. Ovu laskavu titulu ponelo je pet novina iz četiri zemlje. Po kategorijama to su: Dagens Nyheter (Stokholm, Švedska), Die Zeit (Hamburg, Nemačka), The Grid (Toronto, Kanada), Politiken (Kopenhagen Danska) i Welt am Sonntag (Berlin, Nemačka).


YAHOO: MILIJARDA ZA „TUMBLR“

Nema više spekulacija. Yahoo je kupio Tumblr i svet su o tome obavestili izvršna direktorka kompanije Marisa Majer i njen novi kolega, a doskorašnji vlasnik Tumbrl mlađani Dejvid Karp. Yahoo je obećao da neće “uništiti” mikroblogerski servis. “U skladu sa dogovorom i našim obećanjem da ništa nećemo pokvariti, Tumblr će ostati nezavisno vođen kao posebno preduzeće. Dejvid Karp će ostati izvršni direktor. Ukupna cena, koju je Yahoo platio, je oko 1,1 milijarde dolara, sve u kešu.Yahoo tvrdi da je ovaj dogovor “jedinstvena prilika” za obe kompanije, a plan je da u Tumblr unese svoju tehnologiju za personalizaciju i pretragu, koja će korisnicima omogućiti da lakše pronađu sadržaje koje žele.Sa druge strane, Tumblr će Yahoo doneti 50 milijardi blog postova, 300 miliona jedinstvenih posetilaca mesečno i 120.000 novih korisnika dnevno.


APPLE PRVI NA LISTI NAJVREDNIJIH BRENDOVA

Kompanije Apple, Google i IBM vode na listi 100 najvrednijih brendova na svetu. Ukupna vrednost vodećih svetskih brendova procenjena je na 2,6 triliona dolara. Godišnju listu za potrebe agencije WPP sačinila je kompanija Millward Brown Optimor, a na pozicioniranje su, osim finansijskih rezultata, uticale i procene trenutne i buduće tražnje među kupcima. Zanimljivo je da je Apple na prvom mestu uprkos činjenici da u prošloj godini beleži rast od samo 1 odsto, a da direktni konkurent kompanija Samsung sa rastom od 51 procenat zauzima „tek“ trideseto mesto na listi najvrednijih brendova na svetu.


ZA DVE FUNTE MOŽE DA SE PRESKOČI ZAŠTITNI ZID „THE SUN“

Britanska perjanica Ruperta Mardoka počev od 1. avgusta definitivno uvodi zaštitni zid za svoje onlajn verzije. Međutim, uz nedeljnu pretplatu od samo dve funte zainteresovani čitaoci će moći lako „preko zida“. Izdavač „The Sun“ kompanija News International veruje da će većem broju pretplata doprineti i nedavno potpisani ugovor sa Premijer ligom koji „The Sun“ omogućava da u okviru online verzije emituje video klipove sa utakmica u praktično realnom vremenu.


„METRO“ – 1,9 MILIONA FUNTI ZA PROMOCIJU SAJTA SA IGRICAMA

“Metro”, besplatne novine u vlasništvu izdavačke kuće Daily Mail&General Trust repozicionira svoju onlajn platformu za igrice Metro Play ulažući u nacionalnu kampanju oko 1,9 miliona funti. Inače platforma Metro Play je predstavljena pre šest meseci, ali prvobitno isključivo kao mogućnost u okviru Metro tablet sekcije. Međutim, sajt je repozicioniran i dozvoljava igranje svih vrsta igara od onih najnaivnijih do pravih kockarskih kako preko mobilnih telefona tako i u tablet varijanti.


NEMAČKI PRIVREDNI MAGAZIN NA RUSKOM

Nemački privredni nedeljnik Wirtschaftswoche sada je dostupan i ruskim čitaocima. Naime, jednom mesečno najinteresantniji tekstovi iz ovog magazina biće objavljeni kao poseban prilog u ruskom magazinu „Kompanija“. Redakcija ovog časopisa će odabrati i prevesti tekstove iz nemačkog magazina . Inače, „Kompanija“ izlazi u tiražu od oko 78.000 primeraka.


MAGAZIN ZA ARHITEKTURU DOMUS STARTUJE U NEMAČKOJ

Početkom meseca na prodajnim mestima u Nemačkoj, ali i u Austriji i Švajcarskoj pojavio se na nemačkom jeziku talijanski časopis za arhitekturu i dizajn Domus. Ovo su prva evropska licencna izdanja italijanskog izdavača. Domus će čitaocima prezentirati ukupna zbivanja na polju arhitekture i dizajna u opširnim tekstovima, esejima i fotografijama. Ovaj časopis pojavljivaće se svaka dva meseca u tiražu od oko 35.000 primeraka.


IZDAVAČI NUDE 400 APLIKACIJA ZA DIGITALNE MEDIJE

Uz ovu vest ima i slika koja je u prilogu kao Tablet za News

Više od 400 različitih aplikacija ponuđeno je nemačkim čitaocima za prijem i praćenje digitalnih izdanja medija. Sa ovim programima, prema istraživanju jedne nemačke agencije, posetiocima je dostupno dve trećine (odnosno 65 odsto) nemačkih medija. Još 28 odsto izdavača priprema svoje aplikacije za prijem digitalnih izdanja na tablet i smartfon uređaje. Istovremeno, za dve trećine medija koji su dostupni u digitalnim verzijama naplaćuje se pristup i taj će se trend nastaviti.


 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde