Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2013
Asocijacija Medija
No.199
U OVOM BROJU
ENPA Generalna skupština 23. i 24. Maja u Beogradu
Održana prva radna sednica novog UO Asocijacije Medija
"BILD" u tiražu od 40 miliona primeraka
Redakcijsko sedište koje izaziva smeh širom sveta
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ENPA GENERALNA SKUPŠTINA 23. I 24. MAJA U BEOGRADU

U Beogradu će 23. i 24. maja 2013. godine u hotelu „Hyatt” biti održana Generalna skupština Evropske asocijacije novinskih izdavača. Domaćin skupa koji će okupiti predstavnike nacionalnih novinskih asocijacija iz 23 zemlje EU kao i predstavnike Norveške, Švajcarske i Srbije je Asocijacija medija. Kao uvod u zasedanje Generalne skupštine biće održan seminar posvećen Medijskoj regulativi i samoregulativi u čijem radu će pored predstavnika nacionalnih asocijacija Velike Britanije i Srbije Sante Rasaih i Zorana Sekulića, učestvovati i Vensan Dežer - ambasador EU u Srbiji, Ivar Rusdal - predsednik IK ENPA, Flip Voets – predsedavajući Evropske asocijacije saveta za štampu i Tijana Bajović u ime kompanije Ringier Axell Springer. Očekuje se da će na završetku rada skupštine biti usvojena deklaracija posvećena slobodi štampe i pluralizmu.


SLOBODA ŠTAMPE – OSNOV DEMOKRATSKOG DRUŠTVA

Povodom Generalne skupštine Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) koja će se 23. i 24. maja održati u Beogradu CORD magazin (član Asocijacije medija) je u svom majskom broju objavio ekskluzivni intervju sa Ivarom Rusdalom predsednikom ENPA. Kompletan intervju pod naslovom: Sloboda štampe – osnov demokratskog društva možete pročitati na internet adresi: www.cordmagazine.com.


ODRŽANA PRVA RADNA SEDNICA NOVOG UO ASOCIJACIJE MEDIJA

U sedištu Asocijacije medija održana je prva radna sednica novoizabranog Upravnog odbora Asocijacije. Sednicom je predsedavao Zoran Sekulić, nedavno izabrani predsednik UO Asocijacije. Glavne teme, kojima su članovi UO posvetili najviše vremena bile su: plan i program rada UO tokom 2013. godine, aktivnosti vezane za aktuelna zbivanja na planu pripreme novih medijskih zakona i izveštaj o pripremama za održavanje generalne skupštine ENPA. Članovi UO su posebno istakli potrebu maksimalnog angažmana na planu borbe za bolje uslove poslovanja medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije, a posebna pažnja će biti posvećena i daljem omasovljavanju članstva Asocijacije. Dogovoreno je da se odmah insistira na otpočinjanju razgovora sa predstavnicima vlasti na temu poboljšalja uslova poslovanja.


ASOCIJACIJA MEDIJA: POČELI RAZGOVORI O KODEKSU OGLAŠAVANJA

Predstavnici UO Asocijacije medija i članovi stručnog tima, koji je pripremio radnu verziju Kodeksa oglašavanja započeli su u sedištu Asocijacije razgovor o sadržaju ovog dokumenta čiji je osnovni cilj da uvede principe samoregulacije i u ovu oblast. Predlagači teksta Kodeksa o oglašavanju su IAA (International Advertising Association) i Grupacija oglašivača pri Privrednoj komori Srbije. Potpisnici dokumenta, perspektivno, bi trebali da budu marketinške agencije, oglašivači i medijske kuće preko svojih asocijacija. Opširna informacija o predlogu kodeksa ali i mogućim oblicima organizacije budućeg samoregulatornog tela biće pripremljeni za jednu od narednih sednica UO Asocijacije medija.


DODELJENE NAGRADE ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Novinarki nedeljnika “Nin” (član Asocijacije medija)  Sandri Petrušić je za seriju tekstova “Dosije bolnice - pare za raspad” pripala godišnja nagrada NUNS-a i Ambasade SAD za najbolju istraživačku priču u kategoriji štampanih medija. U kategoriji onlajn medija nagrađen je tim novinara BIRN-a i Centra za istraživačko novinarstvo (Jelena Vasić, Vladimir Kostić i Slobodan Georgijev) za tekst “Do BusPlusa kroz rupe u sistemu”, a za najbolju TV i radio priču proglašen je prilog Nišlija Zorane Jovičić i Dragana Stankovića o autorskim honorarima za predstavu “Konstantin”. Laureatima je pripalo i po 1.200 dolara, a nagrade im je na Fakultetu dramskih umetnosti uručio ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.


KONKURS „NOVOSTI“ ZA NAGRADU „MILAN PANTIĆ“

Kompanija ”Novosti“ (član Asocijacije medija) raspisala je javni konkurs za nagradu „Milan Pantić“, koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost, u znak sećanja na dopisnika „Novosti“ iz Jagodine Milana Pantića, koji je mučki ubijen 11. juna 2001. godine ispred svog stana. Kandidate za nagradu predlažu redakcije, udruženja, izdavači, žiri i pojedinci, a konkurs je otvoren do 26. maja. Predlog treba pismeno obrazložiti. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa, koji će ove godine biti, kao i lane - 150.000 dinara. Odluku o nagradi donosi petočlani žiri sastavljen od predstavnika „Večernjih novosti“, UNS, NUNS-a, Nedeljnika „Novi put“ i Književnog kluba „Đura Jakšić“ iz Jagodine. Predloge treba slati na adresu - „Večernje novosti“, 11000 Beograd, Trg Nikole Pašića 7, sa naznakom „Za konkurs Milan Pantić“.


„KURIR” U NOVOM RUHU

Kompanija Kurir-info d.o.o (član Asocijacije medija), obeležavajući desetu godišnjicu od izlaska iz štampe prvog broja dnevnog lista „Kurir” odenula je perjanicu svog izdavačkog programa u - novo ruho. Reč je o novom grafičkom izgledu lista koji, ovoga puta, prate i novosti na uređivačkom planu. Redakcija je uvela i nove rubrike kao što su: biznis, kultura, nauka. Novi izgled i novi sadržaj propratila je i nova prodajna cena lista od 30 dinara.


UČETVOROSTRUČENA DOBIT POŠTE SRBIJE

Upravni odbor Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), usvojio je izveštaj o poslovanju za prvi kvartal ove godine, koji iskazuje ostvarenu neto dobit od 485 miliona dinara. Milan Krkobabić, generalni direktor Preduzeća, istakao je da su profitabilno poslovanje, učetvorostručena neto dobit u odnosu na isti period prošle godine, ulaganje sopstvenih sredstava u nove tehnologije i raspodela dela dobiti zaposlenima konstante aktuelne poslovne politike ovog sistema. Tom prilikom naglasio je da nas efikasnije i delotvornije upravljanje vodi ka još boljim poslovnim rezultatima. Pored odluka vezanih za redovno poslovanje, Upravni odbor doneo je i odluku o raspodeli dobiti iz 2012. godine, te će, shodno zakonskim rešenjima, polovina neto dobitka Pošte Srbije za prošlu godinu, ukupno vrednog 1,24 milijarde dinara, biti uplaćena u republičku kasu, a druga polovina namenjena je zaposlenima za doprinos u ostvarenoj dobiti.


RRA I SAVET ZA ŠTAMPU PROTIV VULGARNOSTI

(Slika: Logo RRA na početku, logo Saveta za štampu na kraju)
Predstavnici Saveta Republičke radiodifuzne agencije i Saveta za štampu razgovarali su kako da zaštite od neprikladnog i uvredljivog sadržaja ne samo maloletnike nego i dostojanstvo ljudi koji učestvuju u rijaliti programima, jer je obaveza medija da štite ličnost onih koji i sami nanose štetu svom ugledu i dostojanstvu, što radi većina učesnika ovih emisija. Da bi sprečile tabloide da objavljuju sadržaj koji ne smeju da objave televizije, sve predstavke koje građani upute RRA na sadržaj štampanih medija, RRA će prosleđivati Savetu za štampu. Na sastanku je dogovoreno da se od Ministarstva kulture i informisanja zatraži da reaguje u situacijama kada je sadržaj i način distribucije štampanog javnog glasila takav da može da naškodi moralnom, intelektualnom, emotivnom, ili socijalnom razvoju maloletnika, u skladu sa svojim nadležnostima. U cilju sveobuhvatne zaštite javnosti od neprimerenog sadržaja dogovoreno je da se zatraži sastanak sa Asocijacijom medija, koja okuplja izdavače najznačajnijih medija u Srbiji.


KUSTURIČINIH „STO JADA“ STIGLO NA KIOSKE

U prepunom Medija centru 23. aprila, predstavljena je najnovija knjiga Emira Kusturice u izdanju "Novosti" (član Asocijacije medija).  O zbirci priča "Sto jada" na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare, govorili su i pesnici Matija Bećković i Rajko Petrov Nogo, generalni direktor i glavni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić i autor. Drugo književno delo proslavljenog reditelja, u početnom tiražu od 35.000 primeraka, kao i njegov hit prvenac "Smrt je neprovjerena glasina", objavila je Kompanija "Novosti". Knjiga se može kupiti na svim bolje snabdevenim kioscima.


SVI U ŽUTOM ZA POMOĆ DECI!


Više od 400 zaposlenih u Delta Holdingu uključilo se u dobrotvornu akciju prikupljanja pomoći za decu obolelu od bulozne epidermolize, a 120 kolega učestvovalo je u Trci zadovoljstva Beogradskog maratona pod sloganom “Trčimo za decu leptire”. Bulozna epidermoliza je neizlečiva bolest koja se manifestuje preteranom osetljivošću kože, stvaranjem teških rana koje otežavaju život obolelima. Specijalni flasteri koji umanjuju bol i štite kožu gotovo da su im jedina pomoć i upravo u tu svrhu organizovana je humanitarna akcija u Delti. Od priloga zaposlenih prikupljeno je 214.575 dinara, a još toliki iznos  doniraće i Delta Holding. Pomoć od ukupno 429.150 dinara biće uručena udruženju Debra koje okuplja obolele od bulozne epidermolize.


TELEKOMU SRBIJA NAGRADA „CORPORATE SUPERBRANDS SERBIA”

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je priznanja Superbrands Srbija, korporativne nagrade za najbolje u kategoriji telekomunikacija u Srbiji. Nagradu je u ime kompanije primila Marija Bošković, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija. Ovo rangiranje pokazalo je da je naša kompanija uspela da zadovolji sve kriterijume svetski renomirane organizacije “Superbrands International”, kao i naših korisnika. Kriterijumi za dobijanje statusa Superbrand Srbija odnose se na tri glavne osobine brenda: prepoznatljivost i ugled, dugogodišnju doslednost i pouzdanost i korporativnu odgovornost, odnosno odgovorno poslovanje. Telekom Srbija dobio je najviše ocene od strane stručnog veća, u kojem su bili vodeći marketinški, poslovni, akademski stručnjaci i predstavnici medija.


LJILJANA SMAJLOVIĆ PONOVO PREDSEDNICA UNS

Ljiljana Smajlović ponovo je izabrana za predsednicu Udruženja novinara Srbije (UNS). Izabrana je tajnim glasanjem na Skupštini UNS-a održanoj na  na Zlatiboru. Za ponovni izbor Ljiljane Smajlović tajno je glasalo 124 od 140 članova Skupštine. Izabrani su nova Uprava koja broji 40 članova, Nadzorni odbor i Sud časti, navedeno je u saopštenju UNS. Obraćajući se Skupštini nakon izbora, Smajlović je rekla da se sloboda izražavanja ne sme trampiti za radna mesta, jer to izaziva autocenzuru koja uzrokuje nepoverenje javnosti u slobodu štampe. Ona je dodala da će se UNS energično boriti protiv pomora lokalnih medija i da, kada je u pitanju donošenje Zakona o javnom informisanju i medijima, poslednja linija odbrane UNS-a je zahtev da lokalne samouprave izdvajaju minimalno 2 odsto budžeta za nezavisno projektno finansiranje medija.


SEDAM GODINA AGENCIJE JUGPRESS

Sajt agencije (www.jugpress.com), čije je sedište u Leskovcu, a prati dešavanja na jugu Srbije (sa posebnim akcentom na Bujanovac, Preševo i Medvedju), na Kosovu i Metohiji, severozapadnoj Makedoniji, ali i u širem regonu, od početka ove godine do danas zabeležio je oko 2,9 miliona poseta. U prošloj godini vesti i ostale sadržaje JUGpressa je pregledalo ili
čitalo oko  8,9 miliona posetioca. Dnevno  se registruje više od 30.000 poseta.  JUGpress objavljuje tekstove na srpskom, albanskom  romskom I bugarskom jeziku a  pored pisanog servisa ima i video, audio i foto servis. Svi sadržaji na sajtu agencije su besplatni, a intervjue i tv emisije u produkciji ove agencije redovno  emituje trinaest televizija i dvadesetak radio stanica na jugu Srbije I u okruženju Sadržaje JUGpressa koriste i centralni mediji u Srbiji, bivšim jugoslovenskim  republikama i iz zemalja u regionu. Osnivač JUGpressa je NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

“BILD” U TIRAŽU OD 40 MILIONA PRIMERAKA

Neposredno pred savezne izbore u Nemačkoj dnevni list Bild objaviće specijalno izdanje posvećeno izborima u tiražu od 40 miliona primeraka. U ovom izdanju, koje će svim nemačkim domaćinstvima biti distribuirano 21. septembra, redakcija Bilda će pisati o aktuelnim političkim pitanjima, stranačkim programima, profilima kandidata za saveznog kancelara, a biće analizirane najvažnije predizborne ankete. Fantastičan tiraž od 40 miliona primeraka biće besplatan. Da bi ostao potpuno nepristrasan Bild u specijalnom izdanju neće štampati bilo kakve stranačke oglase. Kako u redakciji kažu, osnovni cilj je povećanje izlaznosti birača na izbore.


REDAKCIJSKO SEDIŠTE KOJE IZAZIVA SMEH ŠIROM SVETA

Buduće sedište Peoples Daily jednog od vodećih kineskih dnevnih listova izaziva smeh ne samo u Kini nego i širom sveta. Razlog za smeh i najrazličitije internet pošalice je konstrukcija budućeg redakcijskog sedišta koje neodoljivo podseća na veliki penis. Podrugljivi komentari na ovu temu na kineskim društvenim mrežama bili su tako brojni i tako žestoki da su vlasti u jednom trenutku, ali bezuspešno, pokušale da ih prekinu. Istine radi zdanje još nije dobilo konačan oblik ali teško da će moći da zaliči na nešto drugo osim na ono što u ovom trenutku izaziva smeh.


NEMAČKA: “HARPERS BAZAAR” STARTUJE NA JESEN.

Burda Style Group lansiraće ove jeseni na nemačko tržište najstariji i jedan od najvećih medijskoih brendova na svetu – Harpers Bazaar. Magazin će biti lansiran kao posledica džointvenčer saradnje između kompanija Hubert Burda Media i Hearst. Prvi broj nemačkog izdanja magazina biće štampan u 150.000 primeraka, a prodavaće se po ceni od 5 evra. Magazin je inače nedavno lansiran u Španiji, Argentini, Brazilu, Vijetnamu i Poljskoj.


BELGIJA: “DE STANDAARD” LANSIRAO “dS AVOND”

Belgijski dnevnik De Standaard lansirao je digitalno, večernje izadnje pod nazivom dS Avond. Ovaj digitalni dnevni list pojavljivaće se pred čitaocima svakog radnog dana posle 17 časova. Sadržaj digitalnog dnevnika biće najnovije dnevne vesti o događajima koji su se dogodili u periodu do 17 časova. DeStandaard je prvi list na flamanskom sa ovakvom vrstom digitalnog izdanja.


DANONE U POTRAZI ZA NOVOM AGENCIJOM

Kompanija Danone u čijem proizvodnom portfoliju su, između ostalog, Evian i Activia obznanila je da je u potrazi za novom markretinškom agencijom, koja će se tokom 2014. godine baviti media planiranjem i media baingom za potrebre Danonea. Reč je o fondu od 200 miliona evra namenjenom reklamiranju kompanijskih proizvoda u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Izbor nove kompanije biće obavljen pre kraja 2013. godine.

 


HYUNDAI SE IZVINJAVA I POVLAČI OGLAS

Evropski ogranak kompanije Hyundai bio je primoran da se izvine i povuče oglas koji prikazuje čoveka koji u garaži razmišlja o samoubistvu putem trovanja ugljenmonoksidom. Oglas namenjen Hyundai iX35 plasiran je u onlajn verziji i je putem Facebook i YouTube, ali je zbog velikog protesta doveo do izvinjenja kompanije i povlačenja. Autor oglasa je agencija Innocean Europe.


INFORMATIVNI PORTAL HUFINGTON POST OD JESENI I ZA NEMAČKU

Zajednički tim info portala Hufingzon post i Burdine ćerka firme Tomorrow Focus startovaće od 15. jula da bi pripremali na nemačkom jeziku informativni portal Arianna Huffington.  Očekuje se da će ovaj portal biti izuzetno dobro posećen i privlačan za reklamne i promotivne  aktivnosti. Namera je pokretača da u narednih pet godina ovaj portal privuče oglašivače koliko danas ima Focus Online.


WOMEN’S HEALTH STARTUJE U ŠPANIJI I POLJSKOJ

Izdavačka kuća Die Motor Presse iz Štutgarta pokrenuće, dve godine posle pokretanja nemačkog izdanja i izdanja za Španiju i Poljsku sa ukupnim tiražom od oko 105.000 primeraka. Magazin za Poljsku koštaće 2 evra ((3,5 zlota), dok će se špansko izdanje prodavati po od 3.5 evra. Izdanja za obe ove zemlje produuciraće, kao i za Nemačku, tim Men’s Helta na čelu sa glacvnim urednicima iz tih zemalja.


 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde