Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2012
Asocijacija Medija
No.176
U OVOM BROJU
Asocijacija Medija, OEBS i IREX u zajedničkoj akciji
Attica Media Serbia novi član Asocijacije Medija
USA: Novinski sajtovi napredovali i u prvom kvartalu 2012.
Velika Britanija: Sve uspešnija prodaja subotom
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

BRITANSKI AMBASADOR POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Majkl Devenport  sa saradnicima bio je gost glavnih urednika i direktora medijskih kompanija okupljenih oko Asocijacije medija. U srdačnom, tročasovnom, razgovoru najviše pažnje je posvećeno implementaciji rešenja definisanih medijskom strategijom, trenutnoj situaciji na medijskoj sceni, ekonomskoj krizi u medjijima i potrebi za što bržom pripremom, usvajanjem i primenom krovnih medijskih zakona. Deo razgovora bio je posvećen i turbulentnim zbivanjima na medijskoj sceni Velike Britanije pokrenutim aferom prisluškivanja telefona. Ambasador Devennport informisao je prisutne o završnim pripremama Britanije i Londona za početak Olimpijskih igara, a deo razgovora bio je posvećen i mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje i ulozi medija u tom procesu.


ASOCIJACIJA MEDIJA, OEBS I IREX U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI

Asocijacija medija, Misija OSCE u Srbiji i IREX nakon višemesečnih priprema, 28. maja startuju sa realizacijom seminara posvećenog unapređenju kvaliteta izveštavanja o ekonomskim temama. Seminar je posvećen novinarima koji se ekonomskim temama bave u izdanjima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Biće realizovan u četiri ciklusa: od 28. do 30. maja, 11. do 13. juna, 25. do 27. juna, a u okviru završnog četvrtog ciklusa polaznici seminara boraviće, tokom septembra 2012. godine na studijskom putovanju u USA i SR Nemačkoj. Među predavačima u prva tri ciklusa biće vodeći domaći stručnjaci za ekonomske teme kao i predstavnici velikih biznis sistema. Njima će se pridružiti i iskusni predavači iz Evrope. U okviru studijskog putovanja prvih 12 polaznika seminara imaće prilike da posete Svetsku banku, redakcije svetski poznatih listova, koji se pre svega bave ekonomijom kao i berze.


„ATTICA MEDIA SERBIA” NOVI ČLAN ASOCIJACIJE MEDIJA

Novi, najmladji član Asocijacije medija od polovine maja je poznata izdavačka kuća Attica Media Serbia. ATTICA MEDIA SRB je osnovana 2004. godine. Deo je grčke medijske kompanije Attica Publications S. A., čiji je većinski vlasnik najveća italijanska izdavačka kuća Mondadori. Attica Media SRB izdaje pet magazina koji se nalaze među najpopularnijim u Srbiji – Grazia, Playboy, Maxim, CasaViva i Sale & Pepe. Takođe, specijalno izdanje magazina Grazia – Grazia Easy Shop (dva puta godišnje), kao i magazina Playboy – Playboy Exclusive. U Custom Publishing segmentu Attica Media za kompaniju Telenor izdaje  magazin Telenor Kontakt. U 2011. Iz njihovog custom publishing odeljanja izašli su i Ušće Trend, Fashion & Friends magazin, kao i PepsiCo Zapadni Balkan. Magazini se prodaju na oko 12.000 prodajnih mesta u Srbiji, a takođe distribuiraju se na tržišta Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske. Sa pristupanjem Attica Media Serbija u članstvu Asocijacije medija članice Asocijacije na tržište Srbije distribuiraju i prodaju praktočno 90 odsto svih magazina.


MILAN BEKO DOBIO SPOR PROTIV „VACA”

Beogradski biznismen Milan Beko saopštio je da su njegove kompanije koje su vlasnici beogradske novinske kuće „Novosti” (članica Asocijacije medija), dobile arbitražni spor protiv nemačke medijske kompanije „Vac” (WAZ). Istaknuto je da je „Vac” podneo devet zahteva arbitraži protiv kompanija koje su vlasnici „Novosti”, tvrdeći da je došlo do povrede ugovora i oštećenja poslovnog interesa „Vac”. Predstavnici „Vaca” su tvrdili da je ta kompanija imala sporazum sa Bekom o preprodaji udela u „Novostima”, a Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odbila je njen zahtev za preuzimanje većinskog udela u „Novostima”. „Imamo nameru da odbranimo ’Novosti’ od neetičkog preuzimanja i kuririzacije novina od strane najmoćnije poslovno-političke grupacije u zemlji”, ističe se u saopštenju.


DODELJENE „BETINE“ NAGRADE ZA NAJBOLJE FOTOGRAFIJE

Uručivanjem nagrada pobednicima u četvrtak uveče je u beogradskoj galeriji "Nju moment" otvorena izložba Betine fotografije godine. Na konkursu je učestvovalo 125 autora iz 13 zemalja, koji su poslali ukupno 518 fotografija. Prema izboru žirija, prvu nagradu dobila je Sanja Knežević iz Amnesti internešenala (Amnesty International) za fotografiju "Majka i ćerka". Druga nagrada pripala je rumunskom fotografu Vadimu Girdi (Ghirda) iz agencije AP za fotografiju "Beba Andrej" ("Baby Andrei"). Treću nagradu osvojio je Miloš Cvetković iz dnevnika "Blic", za fotografiju "Brusač kočionih paknova".  Specijalnu nagradu za sportsku fotografiju, generalnog sponzora izložbe Telekoma Srbije, dobio je Kostadin Andonov, iz bugarskog sportskog portala Sportline, za fotografiju "Slalom". Putem drustvenih mreza, za nagradu publike je glasalo preko 7.500 ljudi, a najvise glasova je dobio Zoran Petrović iz Gradske turističke organizacije Kragujevac za fotografiju "Đavoli". Specijalna nagrada za ljudska prava Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) pripala je Igoru Pavićeviću iz magazina Nedeljnik za fotografiju "Ručak na barikadi". Fotografije će narednih dana biti izložene u glariji "Nju moment" u Beogradu, a od 15. jula biće izložene u Parizu u Kulturnom centru Srbije. Najavljeno je da će fotografije biti predstavljene u oktobru u Umetničkom centru Sent Bridžid u Otavi.


"NOVOSTI" NA PROLEĆNOM SAJMU KNJIGA U GALERIJI „PROGRES“

Kompanija "Novosti" učestvuje na prolećnom sajmu knjiga u galeriji "Progres", od 14. do 31. maja. Na štandu "Novosti" hit knjige ove kompanije, među kojima su knjiga Žarka Lauševića, Bore Đorđevića, Voje Žanetića, Veselina Šljivančanina, knjiga o Milovanu Đilasu, u prodaji su po specijalnim, akcijskim cenama - sa popustom i do 60 odsto. Radno vreme sajma je od 10 do 22 časa.


DELTA PLANET – NAJVEĆI I NAJMODERNIJI ŠOPING MOL U SRBIJI


Delta Real Estate (članica Delta Holdinga) u proleće 2013. godine započeće gradnju do sada najvećeg i najekskluzivnijeg šoping-mola u Srbiji pod imenom Delta Planet. Šoping-mol, ukupne površine od oko 200.000 kvadratnih metara, nalaziće se na beogradskoj Autokomandi. Projekat je vredan 200 miliona evra što će biti najveća investicija Delta Real Estate Grupe u narednom periodu, ali i druga po veličini investicija u oblasti nekretnina u Srbiji u periodu od 2000. godine do danas. Na gradnji objekta biće angažovano oko 5.000 radnika iz većeg broja domaćih firmi, a završetak šoping-mola omogućiće i otvaranje više od 5.000 novih radnih mesta. Delta Planet će, prema planu, u jesen 2014. ponuditi posetiocima 250 lokala različitog sadržaja. Očekuje se da najmanje 50 brendova prvi put predstavi svoju ponudu na srpskom tržištu, a najmanje četiri najatraktivnija brenda pojaviće se u prodavnicama većim od 3.000 kvadrata. Jelena Krstović, potpredsednik Delta Holdinga ovim povodom je izjavila: „Zadovoljstvo mi je što danas potvrđujemo obećanje da Delta neće čekati da prođe ekonomska kriza kako bi nastavila kapitalne investicije kao što je izgradnja novog šoping-mola, i što pokazujemo da postoje domaći investitori spremni za poslovne poduhvate od značaja za širu društvenu zajednicu, možemo reći i za srpsku ekonomiju.


KOMPANIJA "NOVOSTI" U NOĆI MUZEJA

Tokom nedavno održane Noći muzeja, izložbeni prostor Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija), na beogradskom Trgu Nikole Pašića, bio je mali da primi sve radoznale posetioce. Mahom mladi, ljudi su se tiskali u redu da bi videli postavku radova sa konkursa karikature Pjer, izložbu fotografija fotoreportera "Novosti", ali i da bi dobili svoju portret karikaturu, iz pera najjačeg tima karikaturista, na poklon. Sve u ritmu muzike za ovu priliku posebno emitovane sa talasa Radija "Novosti".


AMBASADOR IZRAELA U POSETI COLOR PRESS GROUP

U poseti Color Press Grupi (član Asocijacije medija) bio je ambasador Izraela Jozef Levi. Ambasador se interesovao za rad medija u Srbiji u uslovima ekonomske krize, a Robert Čoban ga je upoznao sa  istorijatom CPG koja ove jeseni slavi 20. rođendan. Razgovaralo se i o ponašanju vlasti u odnosu na medije, statusu Jevrejske zajednice u Srbiji i posebno u Vojvodini kao i o planova Ambasade Izraela na polju kulturne i ekonomske razmene sa Srbijom. Prilikom posete, ambasador Levi obišao je i redakciju magazina "Lepota i zdravlje" i razgovarao sa glavnom urednicom Lidijom Ćulibrk i njenim saradnicima.


I NA SERBIA OPEN – „SUNCE U DŽEPU“

Nastavljajući saradnju, MT:S i Strawberry energy, posle postavljanja „Strawberry drveta“ oktobra prošle godine u Beogradu, predstavili su novi prenosivi solarni punjač za mobilne uređaje na ATP turniru Serbia Open. Svi posetioci turnira imali su priliku da se upoznaju sa prenosivim solarnim punjačem, napune svoje prenosive uređaje pomoću sunčeve energije i da na interesantan i interaktivan način provere i obogate svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Naime, novi prenosivi punjač „Strawberry prijatelj“, pored mogućnosti punjenja baterija prenosivih uređaja, korisnicima pruža mogućnost da preko ekrana osetljivog na dodir,  pristupe instaliranoj aplikaciji i saznaju brojne zanimljivosti u vezi sa obnovljivim izvorima energije, učestvuju u rešavanju kviza znanja i da se razonode mnogim drugim sadržajima koje aplikacija nudi. „Zaista je lepo sarađivati sa ovako mladim i preduzimljivim ljudima, koji su spremni da svoje ideje podele sa drugima. Sa druge strane, kompanija kao što je Telekom Srbija, koja ceni kreativnost i preduzetnički duh mladih, prepoznala je njihov talenat i pokazala spremnost da podrži ovaj poduhvat. Drago mi je što smo i mi i građani stekli novog „Strawberry prijatelja.“, izjavila je ovom prilikom Milica Marković, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija.


PORUKA IZ ADRIA MEDIJA – BUDITE „ZDRAVI I ZGODNI“

Izdavačka kuća Adria medija Serbia (članica Asocijacije medija) pokreće novo specijalno izdanje magazina „Lisa“. Magazin „Zdravi i zgodni“ posvećen je najraznovrsnijim oblicima dijeta pred početak letnje sezone, savetima stručnjaka iz ove oblasti ali i pričama onih koji su uspešno skinuli kilograme. Specijalno izdanje „Zdravi i zgodni“  pojavljivaće se na tržištu svakog 18. u mesecu po ceni od 39 dinara.


NOVA POŠTA U LESKOVCU

U Leskovcu su v. d. generalnog direktora Pošte Srbiije (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić otvorili novu poštu od oko 2.200 kvadrata. Ćirić je slanjem pisma resornom ministru Predragu Markoviću označio početak rada ovog zdanja čije će usluge koristiti 20 hiljada Leskovčana iz severnog dela grada. „Najvažnije je da smo danas ispunuli svoje obećanje, otvorili objekat koji neće biti važan samo sa tehnološkog aspekta Pošte, već i za ukupan izgled Leskovca”, kazao je Ćirić, koji je podsetio da je Leskovac dobio prvu poštu 1878. godine, godinu dana posle oslobođenja od Turaka. Objekat se nalazi pored Železničke stanice i u njemu su, rečeno je, ugrađeni najmoderniji tehnološki, bezbednosni i softverski parametri.


DONACIJA ZA NAJMLAĐE

Generalni direktor Srbijagasa (pridruženi član Asocijacije medija) Dušan Bajatović opremio je dečje igralište u novosadskom  vrtiću „Vidovdanski zvončić“ sredstvima iz svog fonda od članstva u Upravnom odboru Jugorosgasa. Tobogani, penjalice i ljuljaške ispunili su ovo, do nedavno, potpuno prazno dvorište vrtića, a u znak zahvalnosti, mališani su direktoru Srbijagasa i njegovim saradnicima, kao i sportistima Rukometnog kluba „Vojvodina“, koji su im na poklon doneli mali gol, lopte i sportske majice, priredili prigodan program. Nakon otvaranja novog igrališta za decu, direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović je izjavio da je cilj ove donacije bio stvaranje uslova za bolje i zdravije odrastanje, normalan psihofizički razvoj i socijalizaciju dece. – Naše društvo je relativno siromašno zbog ekonomske situacije u kojoj se nalazimo, tako da je neophodno afirmisati solidarnost i brigu prema najmlađima. Smatram da bi svi ljudi dobre volje, koji imaju mogućnosti, trebalo da pomognu realizaciju ovakvih projekata, koji ne koštaju mnogo, ali čiji su efekti nemerljivi, rekao je Bajatović.


REKORDNA PRODAJA MAGAZINA „POŠALJI RECEPT“

Prema informacijama koje stižu iz izdavačke kuće Color Press Group (član Asocijacije medija) magazin „Pošalji recept“ u martu ove godine zabeležio je rekordni prodati tiraž od 296.551 primeraka. Prema informacija iste izdavačke kuće među deset najprodavanijih magazina tokom marta čak deset je iz portfolija Color press Grup: Dobra Hrana (88.104), Svet (48.225), Scandal (45.569), Žena i zdravlje (42.422), Bravo (33.175), Lepota i zdravlje (33.113) i Top zdravlje (32.603).


TROFEJ PO TREĆI PUT U RUKAMA MILANA BOŠKOVIĆA

Novinar televizije B92 Milan Bošković pobednik je teniskog turnira Media Open 2012, koji Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) svake godine, za predstavnike medija, organizuje u okviru Serbia Open-a, na terenima teniskog centra „Novak”. Boškoviću je to treća titula na medijskom turniru koju  je osvojio nakon neizvesnog meča są prošlogodišnjim pobednikom Aleksandrom Gajšekom, novinarom TV Studio B. Na teniskom turniru za predstvnike medija, ove godine po prvi put organizovano je takmičenje i u konkurenciji žena. U finalnom meču igrale su Dubravka Duca Marković, urednica Radio Beograda i Svetlana Danilović sa RTS-a, koje su odličnim nastupom najavile i neizvestan meč u muškom finalu. Prva pobednica Media Open turnira u ženskoj kategoriji je Svetlana Danilović. Kao i prethodnih godina, do finalnih mečeva tenisko umeće odmerilo je 16 novinara vodećih medija u Srbiji: agencije Beta, dnevnih listova Blic, Press, Politika, Danas, televizija Pink, Prva, B92, Studio B, Sport klub, kao i Radio Novosti.


„NOVOSTI“ PROMOVIŠU KNJIGU „BRANIO SAM ISTINU“

Kompanija „Novosti“ nastavila je sa intenzivnom promocijom knjige Veselina Šljivančanina „Branio sam istinu“.  Za manje od pola meseca promocije su održane u Obrenovcu, Vrbasu, Užicu, Pljevljima i na Žabljaku. "Branio sam istinu" štampana je u tiražu od 20.000 primeraka, ima 300 stranica i 16 poglavlja, a u prodaji je po ceni od 490 dinara, odnosno 5 evra i 10 KM.


OBELEŽEN SVETSKI DAN SLOBODE ŠTAMPE

Između dva broja Newslettera u svetu i zemlji je obeležen 3. maj Međunarodni dan slobode medija. Brojne medijske asocijacije i udruženja širom sveta upozoravaju na loše stanje u novinarskoj profesiji, ukazujući da je od početka ove godine 29 novinara izgubilo život obavljajući svoj posao, što pokazuje nesposobnost država da osiguraju slobodu medija i izražavanja, koje je jedno od osnovnih ljudskih prava. Povodom obeležavanja svetskog dana slobode medija organizacija Fridom House objavila je izveštaj po kome se Srbija po slobodi medija nalazi na 77. mestu. Svetski dan slobode medija obeležen je pod parolom: „Ćutanje ubija demokratiju, ali slobodna štampa govori“ a domaća novinarska udruženja Dan su obeležila nizom prigodnih manifestacija i podelom novinarskih nagrada.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

BUGARSKA: SANOMA BLIASAK LANSIRA „MEN’S HEALTH“

Na promociji organizovanoj u poznatom sofijskom klubu Jalta, kompanija Sanoma Bliasak je lansirala bugarsko izdanje vodećeg svetskog magazina za muškarce „Mens Health“. Za početak bugarsko izdanje magazina biće štampano u tiražu od 15.000 primeraka, a prodavaće se po ceni od 2,5 evra. Licenca je kupljena od kompanije Rodale INC. Inače Sanoma Bliasak u Bugarskoj već izdaje magazine poput: Elle i Cosmpolitan.


VELIKA BRITANIJA: SVE USPEŠNIJA PRODAJA ŠTAMPE SUBOTOM

Prema nedavno objavljenim podacima u Velikoj Britaniji je sve značajnija prodaja subotnja prodaja dnevnih novina. Objavljeni uporedni podaci su više nego interesantni: The Guardian subotom praktično duplira prodaju na 377.268 prodatih primeraka prema proseku ponedeljak – petak koji iznosi 177.876 primeraka. Subotnje izdanje Sun je najbolje prodavano novina u Velikoj Britaniji sa tiražom od 3.009.981 primeraka dok je prosek prodaje ponedeljak – petak „samo” 2.507.860 primeraka. I specijalizovani „Financial Times” subotom prodaje više – čak 113.887 primeraka u poređenju sa prosekom od 88.357 primeraka u periodu ponedeljak – petak.


HEWLETT-PACKARD OTPUŠTA 30.000 ZAPOSLENIH?

Svetski gigant u oblasti računarskih tehnologija, kompanija HP (Hewlett Packard) razmatra mogućnost otpuštanja skoro 30.000 zaposlenih širom sveta, što je oko 10 procenata od ukupnog broja zaposlenih. Odluka se razmatra u nastojanju da se poslovanje kompanije postavi na što zdravije osnove. Poseban udar za poslovanje kompanije predstavlja globalno usmeravanje potrošača ka tabletima i sve ređa kupovina klasičnih PC i opreme za njih. Dobro obavešteni tvrde da će najveći broj radnih mesta biti ugašen putem ponuda za prevremene odlaske u penziju.


USPEŠNA PROTIVPOŽARNA KAMPANJA

Britanski regionalni dnevni list Shopshire Star upravo je uspešno završio lokalnu kampanju posvećenu zaštiti od požara putem ugradnje protivpožarnih alarma. U saradnji sa lokalnom zajednicom tokom akcije je podeljeno više od 1.000 alarmnih uredjaja za rano otkrivanje dima odnosno požara.


DIJAMANTSKE MARKETINŠKE INICIJATIVE

Što je bliži dan obeležavanja dijamantskog jubileja britanske kraljice Elizabete sve je veći broj proizvodjača koji uz korišćenje znaka jubileja pokušavaju da unaprede prodaju pojedinih svojih proizvoda. Dijapazon onih koji bi da “specijalnim” izdanjima i serijama najrazličitijih proizvoda je zaista izuzetno širok. Od Bentlija koji za ovu priliku nudi specijalni model automobila Mulsanne Diamond Jubilee pa do poznatog proizvodjača prehrambenih artikala kompanije Kellogs, koja nudi specijalna pakovanja cerealija sa znakom dijamantskog jubileja.


NE VALJA BRITANCIMA I DALJE  DOBAR AMERIKANCIMA

Medijski mogul Rupert Mardok, koji je zbog afere sa prisluškivanjem telefona prošle godine u Britaniji morao da ukine “News of the World”, rastane se od mnogih saradnika u koje se “kleo” pa čak opozove iz Britanije i sina Džejmsa, pretrpi značajne finansijski gubitke i odgovori na mnogobrojna pitanja britanske javnosti, bio je u jednom trenutku značajno uzdrman na svim pozicijama. Međutim, upravni odbor američke centrale News Corporation izglasao je vremešnom Mardoku puno poverenje na mestu predsednika i izvršnog direktora jedne od najmoćnijih medijskih kompanija na svetu. Ipak ni u Americi nije sve prošlo tako glatko pa je Mardok morao da istrpi oštre kritike pojedinih deoničara.


USA: NOVINSKI SAJTOVI NAPREDOVALI I U PRVOM KVARTALU 2012.

Novinski sajtovi u USA i dalje beleže nezadrživ porast broja poseta. U prvom kvartalu 2012. godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine zabeležen je porast od 4,4 odsto pojedinačnih poseta odraslih osoba (113 miliona) kao i 10 procenata prosečnog broja dnevnih posetilaca (25 miliona). U porestu od 10 odsto je i broj poseta onih u starosnoj grupi od 18 do 24 godine, a u grupaciji od 21 do 34 godine zabeležen je rast pojedinačnih postea od 7 procenata.


“TRINITY MIRROR” SE RASTAJE OD SLY BAILEY

Izvršna direktorka poznate britanske novinske kuće “Trinity Mirror” Sly Bailey obavestila je upravni odbor kompanije o nameri da napusti direktorsko mesto nakon deset godina provedenih na čelnoj poziviji u kompaniji. Nakon izjave da je došlo vreme da se neko drugi suoči sa izazovima  njen odlazak se očekuje na kraju godine. Dobri poznavaoci tvrde da nije reč toliko u sučeljavanju sa izazovima već sa nedavno iskazanim padom prihoda od preko 40 odsto. Trinity Mirror u svom portfoliju osim Daily Mirrora  ima još 130 regionalnih i lokalnih listova.


 

 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde