Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2012
Asocijacija Medija
No.175
U OVOM BROJU
Raspisan konkurs za nagradu Milan Pantić
Niže cene CPG tabloida
Axel Springer AG isplaćuje rekordne dividende
USA: Prihod od onlajn oglašavanja veći za 22 procenta
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ABC ODIT LOKALNIH MEDIJA

U saradnji sa IREX i USAID, ABC Srbija je pristupila uvođenju lokalnih štampanih medija u sistem verifikacije tiraža (odit). Cilj projekta je da se lokalnim štampanim medijima omogući da postanu vidljivi u sistemu koji okuplja sve relevantne predstavnike medijskog sektora, čime bi postali relevantni i za oglašivače, ali i za oglasne agencije. Podaci o prodaji sedamnaest lokalnih izdanja, naći će se na ABC portalu odmah posle inicijalne revizije početkom maja i obuhvatiće period od 1. septembra 2011. godine do kraja marta  2012. Projektom su predviđeni i treninzi, koji bi oglasnim timovima lokalnih medija omogućili da unaprede prodajne aktivnosti, lakše kretanje kroz ABC online aplikaciju i korišćenje svih njenih benefita. Prvi trening je održan krajem aprila u Nišu.


RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU "MILAN PANTIĆ"

Na osnovu pravilnika o dodeli nagrade "Milan Pantić", Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) raspisala je konkurs za dodelu nagrade „Milan Pantić“. Nagrada se dodeljuje za iskazanu novinarsku hrabrost. Kandidate za nagradu predlažu redakcije, udruženja, izdavači, žiri, pojedinci. Predloge je potrebno pismeno obrazložiti. Konkurs je objavljen 24. aprila i ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja. Nagrada je plaketa i 150.000 dinara. Predloge treba slati na adresu: Redakcija "Večernjih novosti", Trg Nikole Pašića 7, 11000 Beograd, sa naznakom "Za konkurs Milan Pantić"


NIŽE CENE CPG TABLOIDA

Color Press Grupa (član Asocijacije medija) pokrenula je još jedan nedeljnik - tabloid "Star" koji se izdaje po licenci britanske kompanije "Northen & Shell" (Star, OK!...). CPG trenutno u Srbiji izdaje četiri nedeljnika - dva celebrity glossy magazina - ponedeljkom "Svet" i "Hello!", oba po ceni od 50 dinara i tabloide "Scandal!" (ponedeljkom, 20 dinara) i "Star" (četvrtkom, 25 dinara). "Na ovaj potez smo se odlučili jer razumemo da naši čitaoci imaju sve manje novca za magazine, a sa druge strane očekuju mnogo brže informacije pa smo rešili da im više puta nedeljno ponudimo časopise sa celebrity tematikom po ceni koja nije više od cene prosečnih dnevnih novina u Srbiji! Prvi rezultati prodaje govore da se tiraž nedeljnika "Scandal!" gotovo udvostručio između dva broja. Naravno, naša četiri celebrity nedeljnika prate i tri internet portala, koji se bave temama iz ove oblasti: svet.rs, scandal.rs i hellomagazin.rs", kaže  Robert Čoban, predsednik CPG.


BLIC.RS PREDSTAVIO APLIKACIJU ZA „AJFON“

Nakon  uspeha Blicove aplikacije za mobilne telefone sa "androidovim" operativnim sistemom, „Blic” (član Asocijacije medija) lansirao je i aplikaciju za uređaje sa IOS operativnim sistemom,  pre svega za "ajfon", ali uz mogućnost instaliranja na "ajped" i "ajped tač". Pomoću ove aplikacije moguće je da na "Blicovom" sajtu gledate galerije fotografija, video klipove, linkove ka drugim vestima... Poput "Blicove" android aplikacije, koja je najpopularnija domaća aplikacija sa više or 140.000 preuzetih kopija, IOS aplikacija omogućava korisnicima brz i jednostavan pristup vestima, mogućnost ostavljanja komentara, gledanje galerija, vremenske prognoze, kao i čitanje popularnog "Blic" stripa. Glavne karakteristike "Blicove" IOS aplikacije:  Video, Galerije i Linkovi u vestima, "Pinch to zoom" u stripu i intext slikama (klikni za uvećanje), oznake na najnovijim vestima ukoliko sadrže video, foto ili izmene, najnovije vesti sa tabovima Info i Sport Unapređeno keširanje i optimizacija sadržaja.


SKUPŠTINA „POSTEVROPE” U BEOGRADU

Plenarna sednice skupštine „PostEvrope”, najveće međunarodne poštanske organizacije, koja okuplja 50 evropskih poštanskih javnih operatera, održane je 25. i 26. aprila u Beogradu, od izuzetnog je značaja za Poštu Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) i usklađivanje poštanskog zakonodavstva država članica u postupku pridruživanja Evropskoj uniji. Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je na otvaranju zasedanja da je Srbija izuzetno povoljna investiciona destinacija jer se radi o sređenoj državi sa vrednim, obrazovnim radnicima, fer i povoljnim uslovima privređivanja, koja predstavja organsku vezu istoka i zapada. Vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Goran Ćirić istakao je da poštanske uprave koje su se okupile na plenarnoj skupštini imaju oko dva miliona radnika i 800 miliona korisnika. Ćirić je naveo da ubrzani rast informacionih i telekomunikacionih tehnologija pred poštanske uprave u svetu postavlja stalne izazove i da Pošta Srbije pomaže u traganju za novim rešenjima i ulaže napore da stvori nova i zadrži postojeća tržišta. Predsedavajući „PostEvrope” Žan Pol Forsevil ukazao je da je poštanski sektor širom sveta suočen sa smanjivanjem obima pošte i da radi na pronalaženju novih načina poslovanja u budućnosti, u čemu im je neophodna pomoć i pažnja vlade i regulatornih tela. Drugog dana plenarnog zasedanja održan je Biznis forum sa temom „Kako se nositi sa digitalnim svetom”, na kome je uvodno izlaganje „Elektronski servisi u Pošti Srbije – Digitalna realnost” imao Goran Ćirić.


SKUPŠTINA I JAVNI SERVIS NASTAVLjAJU SARADNjU

Sednice novog tima poslanika, koji će se okupiti u Skupštini Srbije posle izbora, prenosiće RTS. Javni servis i parlament su produžili saradnju, a parafe na ugovor, prilikom obilaska medijske kuće, stavili su predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović i direktor RTS Aleksandar Tijanić. Prema pravilima, RTS prenosi sednice utorkom, sredom i četvrtkom, kada, prema Poslovniku, parlament zaseda, ali i drugim danima - ako bude potrebno. Za to je plaćeno 80 miliona dinara. I Skupština mora da poštuje ranije preuzete obaveze RTS oko prenosa raznih događaja tako da su mogući i odloženi prenosi.


JEDINSTVENO REŠENJE COM TRADE POVEZUJE SVETSKE SOFTVERSKE GIGANTE

Na velikom Microsoft sajmu u Las Vegasu, kompanije ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) i Citrix predstavile su jedinstvenu aplikaciju koja omogućava da Citrix softverska rešenja budu direktno povezana sa Microsoft okruženjem. ComTrade je jedina kompanija na svetu koja je napravila ovakvo rešenje koje je praktično „most“ pomoću kojeg se povezuju softverska rešenja ova dva tehnološka giganta. Za objavljivanje značajnog partnerstva između ComTrade-a i Citrix-a, kompanije su odabrale izuzetno važan skup, koji okuplja najbitnije Microsoft partnere, a na kojem ComTrade učestvuje peti put. Ovo partnerstvo praktično znači da će ComTrade proizvodi biti preporučeni velikom broju potencijalnih klijenata uz podršku zajedničke promotivne kampanje. Citrix je svetski lider u oblasti virtualizacije i poslovanja u oblaku sa godišnjim prometom od preko 2.2 milijarde dolara i više od 260.000 klijenata u preko 100 država sveta. Softverskim proizvodima kompanije Citrix se svakodnevno služi čak 75 odsto ukupnog broja korisnika Interneta u svetu. ComTrade već duže vreme intenzivno sarađuje sa ovom kompanijom, i jedina je firma u svetu čije rešenje za povezivanje sa Microsoftom Citrix priznaje i aktivno promoviše. Više detalja o rešenju ComTrade Management Pack for Citrix XenDesktop


OTVOREN  „SOGAZ“ NOVI SAD

U prisustvu najviših predstavnika  kompanija „Srbijagas“ (pridruženi član  Asocijacije medija) i „SOGAZ“ Moskva, kao i brojnih poslovnih partnera i predstavnika medija, u  Novom Sadu je 23. aprila otvoreno osiguravajuće društvo „SOGAZ a.d.o“, zajedničko rusko-srpsko preduzeće u oblasti osiguranja. „Ovo jeste svečan, ali i veoma važan dan za budućnost strateškog partnerstva između kompanija  Srbijagas  i Gasprom“, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji je zajedno sa zamenicima predsednika Izvršnog odbora Sogaza Jevgenijem I. Logovinskim i Aleksejem I. Leonenkom, kao i  direktorom marketinga te kompanije Aleksejem L. Smertinom i generalnim direktorom „Sogaz“ Novi Sad Jevgenijem V. Naletovom, zvanično otvorio ovu prvu osiguravajuću kuću ruskog „Sogaza“ van granica Rusije. Ovo je samo još jedna kockica u sklapanju velikog mozaika privredne saradnje Rusije i Srbije, kazao je na konfernciji za novinare direktor Srbijagasa. Navodeći u čemu se sve ogleda strateško partnerstvo Srbijagasa i Gasproma, Bajatović je najpre naveo  izgradnju gasovoda Južni tok, početak druge faze gradnje podzemnog skladišta gasa  Banatski Dvor, kao i zajedničke projekte poput izgradnje četiri gasne centrale kogenerativnog tipa, u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu i Nišu. Posle Sogaz osiguranja sledi i skori dolazak Gasprom banke na srpsko tržište, s tim što bi struktura zajedničkog preduzeća ovde bila nešto drugačija, ruski partner imaće dve trećine, a Srbijagas jednu trećinu kapitala.


TELEKOM SRBIJA POKRENUO PORTAL „URADI NEŠTO!“

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je pokrenuo portal Uradi nešto! kako bi motivisao građane da sami predlože i realizuju projekat koji doprinosi pozitivnim promenama u njihovom neposrednom okruženju. Na portalu www.uradinesto.rs će se odvijati konkurs, a pojedinci, udruženja ili institucije, koji predlože projekte za poboljšanje uslova života, svog okruženja, unapređenje infrastrukture, socijalne inkluzije, kulture, obrazovanja, i za to osvoje najviše glasova građana, od Telekoma Srbija će dobiti potrebna sredstava za realizaciju svojih ideja. Uslovima konkursa predviđeno je, da za jedan projekat može biti izdvojeno najviše 500.000 dinara. Za svaku dobru ideju potrebno je osmisliti sve neophodne korake - realno isplanirati sredstva, objasniti ideju putem video snimka, ili prezentacije i prijaviti je na portalu www.uradinesto.rs. Svi zainteresovani pojedinci i organizacije, koji žele da učestvuju na konkursu, treba da se do 3. juna registruju na portalu, popune jednostavni onlajn formular i prilože kratak video snimak ili prezentaciju, kako bi dodatno predstavili svoju ideju. Pobednike će izabrati posetioci portala, koji će, posle isteka roka, od 11. do 24.juna glasati za najinventivnije i najsvrsishodnije predloge. Predlozi koji dobiju najviše glasova građana biće realizovani uz finansijsku podršku Telekoma Srbija.


NAGRADA "KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ“ JELENI DRAKULIĆ-PETROVIĆ

Jelena Drakulić-Petrović, generalna direktorka kompanije Ringier Axel Springer Srbija (član Asocijacije medija), dobitnica je priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ na nivou Srbije u kategoriji „Za društvenu odgovornost i kvalitet upravljanja u medijima“. Ovo prestižno priznanje Jelena Drakulić-Petrović dobila je na predlog Privredne komore Beograda i novinara, a u okviru projekta „Put ka vrhu“. Stručni žiri visoko je ocenio doprinos Jelene Drakulić-Petrović razvoju informisanja, kao i njenu upornost, znalački entuzijazam i poslovnu viziju u razvoju kompanije. U svečanoj Sali Matice Srpske u Novom Sadu 19. aprila dodeljena su ukupno 22 priznanja istaknutim kompanijama, privrednicima, ambasadorima, kulturnim i javnim radnicima.


STRANKE ZA JAČANJE EKONOMIJE

Nova radna mesta i razvoj privrede ključni su prioriteti svih političkih stranaka, zaključak je sa panel diskusije Srbija – Izbori 2012. na kojoj su predstavljeni ekonomski programi stranaka. Panel diskusiju je organizovao nedeljnik NIN (član Asocijacije medija).


OSAMDESET "HEMOFARMOVIH" DAVALACA KRVI

Prva ovogodišnja akcija "Nemofarmove" (član Asocijacije medija) Sekcije dobrovoljnih davalaca krvi bila je izuzetno uspešna. Zaposleni u jednoj od vodećih farmaceutskih kompanija u zemlji uvek se revnosno odazivaju pozivima za dobrovoljno davanje krvi a ove godine u prvoj akciji ove vrste učestvovalo je čak osamdeset radnika "Hemofarma". Medju dobrovoljnim davaocima bilo je onih koji su dali krv i više od 50 puta ali i onih kojima je ovo bro prvi put. Inače osim dobrovoljnog davanja krvi na svaka četiri meseca dobrovoljni davaoci iz "Hemofarma" se odazivaju i mnogobrojnim pozivima za pomoć zdravstvenih ustanova iz Vršca gde je sedište kompanije.


KURIR PROSLAVIO DEVETI ROĐENDAN

Redakcija dnevnog lista "Kurir" svečano je proslavio deveti rođendan u zemunskom klubu "Glamur". Proslavi su prisustvovale mnoge ličnosti iz političkog, poslovnog i estradnog života. Ipak, zvezde večeri nisu bili političari i biznismeni, već mališani koji su osvojili vredne nagrade na Kurirovom konkursu "Mi mali kažemo vama velikima". Vlasnik "Kurira" Aleksandar Rodić odrekao se uobičajenog pozdravnog govora pozivajući prisutne da čuju šta imaju da poruče najuspešniji mladi učesnici na konkursu.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

AXEL SPRINGER AG ISPLAĆUJE REKORDNE DIVIDENDE

Nemački medijski gigant kompanija Axel Springer AG sa izuzetnim uspehom je poslovala tokom 2011. godine. Rezultat ovakvog poslovanja je odluka Generalne skupštine da akcionarima bude isplaćena rekordna vrednost dividendi od 1,70 evra. Saglasno ovakvoj odluci za isplatu dividendi po osnovu rezultata poslovanja u 2011. godini biće izdvojen ukupan iznos od 167,6 miliona evra. Inače kada je u pitanju kompanija Axel Springer dosadašnja rekordna vrednost dividende iznosila je 1,60 evra.


NIKAD BOLJA POZICIJA LOKALNIH I REGIONALNIH NOVINA

Novine su lokalni i regionalni šampioni i na ovim područjima nezamenjivi mediji. Ovu vodeću ulogu poslovodstva medija bi morala mnogo bolje da koriste kod svojih klienata na čitalačkom i oglasnom tržištu. Ovo je jedna od osnovnih poruka sa Druge konferencije glavnih urednika pri Nemačkom udruženju izdavača novina, koja je održana krajem marta u Berlinu. Na ovom skupu eksperti su izneli argumentaciju da su novine (lokalne i regionalne) u kombinaciji print, mobilnih i onlajn medija dostigle najveći domet svih vremena. Ali dobra pozicija, koju trenutno imaju novine mora biti podržana i još boljim kvalitetom uređivanja.


USA: PRIHOD OD ONLAJN  OGLAŠAVANJA VEĆI ZA 22 PROCENTA

Prema podacima koje je nedavno saopštio Interactiv Advertising Bureau (IAB), prihod od onlajn oglašavanja u SAD uvećan je 2011 godine u odnosu na 2010. godinu za 22 odsto i dostigao je ukupan iznos od 31 milijardu dolara. Posebno je bio uspešan četvrti kvartal 2011. godine, kada je zabeležen rast od 15 procenata u odnosu na treći kvartal, a ostvaren je fantastičan ukupni prihod od čak devet milijardi dolara.


PROTIV BESPLATNOG „BILDA“ ZA SVA DOMAĆINSTVA

Povodom 60. rođendana nemaćkog tabloida „Bild“, koji će biti proslavljen u ovoj godini, izdavačka kuća Axel Springer namerava da u sva domaćinstva Nemačke dostavi posebno izdanje ovog lista. Ovoj akciji izraženo je suprotstavljanje na internetu, te se na brojnim portalima mogu pročitati neslaganja i neodobravanja ovakve akcije.


NEMAČKI ČASOPIS O PSIMA KAO SPECIJALNO IZDANJE

Časopis za odgajivače pasa u Nemačkoj ubuduće će se pojavljivati u prodaji kao specijalno izdanje pod naslovom „Partner Hund Extra“. Ovakvo izdanje, koje će se pojavljivati tokom svaka dva meseca, biće monotematski koncipirano i predstavljaće jednu rasu ovih životinja.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde