Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
MAJ, 2011.
Asocijacija Medija
No.152
U OVOM BROJU
Asocijacija Medija jednoglasno primljena u Članstvo ENPA
Norveška pomaže rad Saveta za Štampu
Deregulacija medijske scene u Velikoj Britaniji
Novi magazin o roštilju
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA JEDNOGLASNO PRIMLJENA U ČLANSTVO ENPA

Članice Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), na godišnjoj skupštini održanoj u Varšavi, jednoglasno su usvojile odluku o prijemu Asocijacije medija u društvo evropskih nacionalnih asocijacija novinskih izdavača. Čestitajući na prijemu Ivar Ruzdal predsednik ENPA izrazio je uverenje da će “srpska Asocijacija medija biti aktivan član organizacije koja u evropskim okvirima nastoji da obezbedi što bolje uslove za rad novinskih izdavača i da na adekvatan i efikasan način zastupa njihove interese”. Do prijema Srbije u članstvo EU Asocijacija će imati status “člana posmatrača” sa mogućnošću aktivnog učešća u radu ENPA. Inače, glavna tema ovogodišnjeg zasedanja generalne skupštine ENPA bila je posvećena raspravi o oporezivanju izdavača (PDA, VAT). Zaključak je da su u većem broju evropskih zemalja ove stope i dalje neprihvatljivo visoke pa je tim povodom usvojeno saopštenje koje će biti upućeno nadležnim komitetima Evropske komisije. U saopštenju se konstatuje da je neophodno u što kraćem roku potpuno ukinuti PDV za novinske izdavače, ili stopu oporezivanja spustiti na najniže procente. Generalnoj skupštini ENPA prisustvovao je Zoran Papić izvršni director Asocijacije medija u ime Upravnog odbora Asocijacije.


NORVEŠKA POMAŽE RAD SAVETA ZA ŠTAMPU

Savet za štampu – prvo samoregulatorno telo u oblasti medija u Srbiji dobio je značajnu podršku, kako u procesu priprema za otpočinjenje rada, tako i u periodu buduće jednogodišnje aktivnosti. Kraljevina Norveška odlučila je da preko Ministarstva inostranih poslova finansijski pomogne rad Saveta za štampu. Ugovor o finansijskoj pomoći u iznosu od 176.000 evra potpsali su ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag i Dragan Bujošević predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu.
Predstavnici Norveške – stručnjaci Norveškog saveta za štampu, Udruženja urednika i predstavnici ministarstva u periodu konstituisanja Saveta pružali su izuzetno značajnu pomoć kako u preciznom definisanju ciljeva tako i razrešavanju organizacionih dilema koje su imali osnivači Saveta: Asocijacija medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Lokal Press. Ambasador Norveške Kamsvag najavio je da će, pored finansijake, biti nastavljena i redovna organizaciona pomoć u prvim danima rada Saveta.
U toku je konkurs za izbor i imenovanje generalnog sekretara Saveta za štampu, a redovne aktivnosti počinju odmah po izboru prvog operativca Saveta.


NEOPHODNE OŠTRIJE KAZNE ZA NAPADAČE NA NOVINARE

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je  da će hitno uložiti žalbu na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom su napadači na snimatelja televizije B92 Boška Brankovića osuđeni na kazne kućnog pritvora i uslovne osude i zahtevati oštrije kažnjavanje počinilaca.  Povodom ove presude kao i presude donete u slučaju napada na novinara „Vremena“ Teofila Pančića usledili su mnogobrojni protesti novinarskih udruženja, asocijacija i predstavnika stručne javnosti. Svi su jednoglasni u zahtevu da se za napade na novinare izriču znatno oštrije kazne kako bi se zaštitio njihov nesmetani rad.


REDIZAJNIRAN SAJT „24SATA“

Kompanija “Ringier Axel Springer d.o.o.” (član Asocijacije medija) lansirala je novi, redizajniran sajt www.24sata.rs. Sajt www.24sata.rs je po svom konceptu, pre svega, namenjen mladim i urbanim ljudima koji vode aktivan društveni život, ali i svim drugim Beograđanima, koji na sajtu, pored najaktuelnijih vesti iz grada, zemlje i sveta, mogu da pronađu i sve servisne informacije koje se tiču života u prestonici. Prateći tradiciju štampanog izdanja „24sata“, kao nosilaca inovativnih načina plasiranja sadržaja i oglasnih poruka, sajt, takođe, nudi sadržaje koje je nemoguće naći na ostalim sajtovima, na jednom mestu. Ovde ćete pronaći preglede restorana, klubova, muzeja, bioskopa, pozorišta i svih drugih institucija iz oblasti društvenog, kulturnog, sportskog i ostalih sfera života i sve to na mapi grada. Ipak, najveću dodatnu vrednost posetiocima sajta predstavlja rubrika “kamere 24 sata”, koja svakog trenutka i svih sedam dana u nedelji prati situaciju u saobraćaju na šest najkritičnijih lokacija u Beogradu.


DESET GODINA OEBS U SRBIJI

Povodom 10 godina od uspostavljanja OEBS-ove kancelarije u Srbiji i aktivnosti ove organizaciije u Beogradskom Hotelu “Kontinental” organizovana je jubilarna konferencija. „Uloga OEBS-a veoma je značajna u ostvarivanju ljudskih prava, jačanju institucija i reformama”, rekao je potpredsednik Vlase Srbije i minister policije Ivica Dačić  otvarajući konferenciji posvećenu godišnjici OEBS-a. Generalni sekretar OEBS-a izjavio je da je "ponosan na ono što je OEBS postigao". Učesnici konferencije povodom 10 godina rada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji, održane u Beogradu, ocenili su da je OEBS doprineo sprovođenju reformi, pomirenju među narodima, regionalnoj saradnji i unapređenju ljudskih i manjinskih prava. Organizovano je više panela na različite teme kao što su: „Saradnja Srbije i OEBS u cilju modernizacije“, „Bezbednost i stabilnost na jugu Srbije“, „Izgradnja kulture inkluzije“, „Izgradnja kredibilnog sudstva“, „Policija viđena očima građana“ i „Mediji u tranziciji“.


POŠTA SRBIJE SARAĐUJE SA AMBASADOM MAĐARSKE

Povodom zajedničkog izdanja prigodne poštanske marke „Srbija – Mađarska; 200 godina od rođenja kompozitora Franca Liasta“ u prostorijama JP PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) ambasador Republike Mađarske Oskar Nikovic i generalni direktor Pošte „Srbija“ Goran Ćirić, potpisali su Memorandum o saradnji. Ovaj dokument definiše zajedničke aktivnosti povodom raspisivanja konkursa i izbora najlepšeg likovnog rešenja za zajedničko izdanje poštanske marke kojim pošte Mađarske i Srbije samo potvrđuju uspešnu saradnju.


TELEKOM SRBIJA I MATEMATIČKA GIMNAZIJA NA ZAJEDNIČKOM POSLU

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) pokrenuo je seriju radionica u oblasti mobilnih komunikacija u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, gde su stručnjaci kompanije održali prvo predavanje najtalentovanijim đacima te elitne obrazovne ustanove. Kompanija je ujedno opremila informatički kabinet škole sa 20 računara, a polaznicima radionice poklonila 20 Android smart telefona. Ovom donacijom i angažovanjem stručnjaka kompanije na predavanjima i radionicama, Telekom Srbija i Matematička gimnazija unapredili su saradnju u nameri da zajednički doprinesu edukaciji đaka  u oblasti savremenih  tehnologija. Serija radionica će pružiti đacima nova saznanja o razvoju i mogućnostima mobilnih aplikacija, a imaće priliku i da aktivno učestvuju u kreiranju novih rešenja u operativnom sistemu Android. ”Saradnji sa Matematičkom gimnazijom pristupamo sistematično i sa dugoročnim ciljevima, pre svega, u želji da njenim talentovanim učenicima ponudimo praktična znanja i veštine iz onoga što je domen poslovanja naše kompanije. Verujemo da će im predavanja naših inženjera biti veoma korisna sutra kada se budu opredeljivali za buduću profesiju, ili kada se budu našli u realnom poslovnom okruženju. Ovo ujedno vidimo i kao način da se njihov talenat razvije u punoj meri i usmeri ka ovoj dinamičnoj industriji koja iz dana u dan stvara nove profesije i radna mesta”, izjavio je Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija


ABC SRBIJA NA NOVOJ ADRESI

ABC Srbija je promenila adresu. Ova oditorska kuća ubuduće će raditi u novim moderno opremljenim prostorijama u srcu Beograda. Nova adresa je Makenzijeva 67, 11000 Beograd, a možete ih kontaktirati i putem brojeva telefona 011 / 24 50 508 i 24 50 204, ili na faks broj 011 / 24 50 122. Adrese elektronske pošte ostaju nepromenjene.


PODRŠKA „SRBIJAGASA“ RUKOMETAŠIMA „VOJVODINE“

Generalni direktor JP „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) Dušan Bajatović primio je rukometaše RK „Vojvodina Železničar“ osvajače Kupa Srbije u sezoni 2010/2011. godine. Uz čestitke svima onima koji su doprineli ovom velikom uspehu, Bajatović je obećao da će klub, ukoliko i ubuduće bude postizao dobre rezultate, imati finansijsku i svaku drugu pomoć „Srbijagasa“ koji je jedan od vodećih sponzora ovog kluba.
Obraćajući se rukometašima Bajatović je istakao da je „Srbijagas“ angažovao skromna sredstva, a postignut je izuzetan rezultat. „Čestitam vam i želeo bih da ovo što smo uradili bude motiv i drugim donatorima i sponzorima da vam pomognu i učestvuju u vašim budućim velikim uspesima“, rekao je Bajatović. Na podršci i dobroj saradnji sa „Srbijagasom“ zahvalio je predsednik RK „Vojvodina Železničar“ Milan Đukić, a kapiten rukometaša Vladimir Mandić poklonio je prvom čoveku „Srbijagasa“ medalju i klupski dres sa brojem 1.


KURIR PROSLAVIO OSMI ROĐENDAN

Pod sloganom „Viva la revolucion“, dnevni list  Kurir proslavio je osam godina postojanja.
Ovim povodom organizovan je svečani prijem u Legatu Čolakovića na Dedinju kome je prisustvovao veliki broj zvanica. Nekoliko stotina gostiju, među kojima je bilo ministara, direktora javnih preduzeća, privrednika i diplomatskih predstavnika stranih zemalja, poželelo je redakciji “Kurira” listu još mnogo godina uspešnog bavljenja novinsko-izdavačkim poslom i veći tiraž.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

DEREGULACIJA MEDIJSKE SCENE U VELIKOJ BRITANIJI

Vlada Velike Britanije odlučila je da započne veliku javnu debatu o mogućnostima deregulacije medijske scene. Tim povodom obratila se medijskoj industriji za mišljenje i njeno viđenje o načinu i nivoima regulisanja medijske konvergencije na različitim medijskim platformama, deregulaciji konkurencije, samoregulaciji. Istovremeno traži se mišljenje o potrebi i obimu državnog regulatornog uplitanja u medijskoj sferi, a poziva se i na razmišljanje o co-regulaciji. Mišljenja prikupljena na ovaj način biće sabrana u tzv. “Zelenoj knjizi” koja će biti objavljena krajem godine. Uslediće “dugi period konsultacija” a sve sa ciljem da se do značajnih izmena u zakonodavstvu, koje se odnosi na medijsku industriju, dođe do aprila 2013. godine.


AUTO BILD U KINI

Izdavačka kuća Axel Špringer AG, prateći proizvođače automobila, prebacuje svoje akrtivnosti sa Auto Bildom u Kinu uz saradnju sa partnerom Titan Media Group. Ova kineska medijska kompanija, koja, pored ostalog, izdaje i najveći licencni sportski list L΄Ekip i Golf Digest još od 2008. godine preuzela je i održavala Onlajn izdanje Auto bilda, ubuduće će izdavati mesečno izdanje Auto bilda za kinesko tržište. Ovo izdanje će startovati sa početkom Internacionalnog sajma automobila u Šangaju.


FORBS PLANIRA EVROPSKO IZDANJE

Privredni magazin iz SAD Forbes startovaće sa izdanjem za evropsko tržište. Magazin će biti na engleskom jeziku i obuhvataće čitalačku populaciju u 11 evropskih zemalja, a cena će biti između 5 i 7 evra po primerku. Sedište redakcije će biti u Londonu.


NOVI MAGAZIN O ROŠTILJU

Izdavaka kuća Food.net Burda, iz Ofenburga izaći će na tržište sa specijalnim izdanjem o roštilju. Ovaj naslov će predstaviti različite metode i vidove grilovanja, kao i brojne savete i recepte za pripremu mesa i drugih namirnica na roštilju, zatim za pripremu marinada, sosova, salata i poslastica. U ciljnu grupu kopaca ovakvog časopisa mogu se ubrojati ljubitelji ovakve vrste pripreme jela i životnog stila. Tiraž početnog broja za nemačko tržište iznosiće oko 70.000 primeraka, a ukoliko se pokaže interesovanje čitalaca, moguće je da se odredi interval daljeg izlaženja. Cena probnog broja je 7,50 evra, a časopis će se naći u prodaji 25. maja.


SVE VIŠE DIGITALNIH NOVINA

Mnoge izdavačke kuće u Nemačkoj izlaze sa svojim digitalnim izdanjima novina i časopisa. Tako će ovih dana WAZ  pripremiti pet svojih regionalnih novina za čitaoce putem iPada. Prvih 14 dana od izlaska svake od novina, preuzimanje će biti besplatno, a posle toga će jedan dnevni list u digitalnoj formi za jedan datum koštati 0,79, dok će mesečna pretplata iznositi 14,99 evra. Pretplatnici na štampano izdanje dobiće pravo da ovo digitalno dobiju upola cene. Verzija iPad izdanja je identička štampanoj verziji lista.
Svoju verziju digitalnog izdanja pripremila je i redakcija TV Spielfilma, jednog od najtiražnijih časopisa sa kompletnim televizijskim programom. Posebna pogodnost za čitaoce ovog digitalnog izdanja je što će imati pristup aktuelnim televizijskim programima sa mobilnih telefona.
Uskoro će i popularni PC Magazin, jedan od najtiražnijih kompjuterskih časopisa u Nemačkoj izaći sa svojim digitalnim izdanjem za iPad. Dva specijalizovana magazina ove kuće (za softver i za hardver) će biti dostupna čitaocima u okviru jedne cene.


INFORMATIVNI PORTALI MANJE POSEĆENI

Prema podacima nemačke kompanije IVW Online za oditovanje poseta sajtovima, posle prethodnih meseci kada je, zbog katastrofe u Japanu, zabeležen rekordan pristup informativnim sajtovima i portalima novinskih kuća, u aprilu je poseta smanjena za 11,75 procenata. U ovom mesecu portal Bild.de zabeležio je, na primer, manji broj poseta za 19 procenata u odnosu na rekorde iz prethodnih meseci, dok je portal časopisa Špigel (Spiegel Online) registrovao oko 27 odsto manje čitalaca.


ŽENE ČEŠĆI POSETIOCI INFORMATIVNIH SAJTOVA

Istraživanje sprovedeno nedavno u SAD o strukturi posetilaca tzv. “news” sajtova dalo je za mnoge neočekovani rezultat. Pokazalo se, naime, da žene čine grupaciju većinskih posetilaca ove vrste sajtova. Istraživanje je obuhvatilo 25 vodećih sajtova ove vrste, a žene su većinski posetioci čak na osam najposećenijih “news” sajtova u SAD. Na prvom mestu po ovakvoj strukturi poseta je Topix 56,2 procenata, a slede: AOL News 54,41 odsto, Exeminer.com 54,19 procenata, Bing News 53,42 procenta, Yahoo 51,55; MSNBC 51,50 odsto, ABC News 51,25 i HuffPo 50,32 odsto posetilaca ženskog pola. Na prvom mestu među sajtovima gde su muškarci pretežni posetioci je CBS News sa 50,07  odsto u korist muške populacije.


NIVEA ULOŽILA MILIJARDU EVRA U KAMPANJU

U želji da se promoviše kao brend koji 100 godina brine o zaštiti kože “Nivea” je uložila milijardu evra u svetsku propagandnu kampanju. Inače to će biti prvi posao agencije Draftfcb od kako je u novembru prošle godine pobedila na konkursu za realizaciju globalne oglasne kampanje. Kampanja je započela u Velikoj Britaniji, a nastavljena je u Australiji, Austriji, Novom Zelendu, Poljskoj, Švajcarskoj i Italiji. Sledi kampanja za područje Bliskog Istoka i Azije. 


ABC TV NAJPOPULARNIJA U AMERICI

Kompanija The Solutions Research Group (SRG) je nedavno sprovela istraživanje među gledaocima koji tv kanal od ukupno 72 ponuđena bi zadržali da moraju da redukuju svoju tv listu. Rezultati pokazuju da je među američkim tv gledaocima na prvom mestu ABC kao najpopularniji tv brend. Slede je CBS, a zatim  FOX.


MAGAZIN FORBS IZABRAO LEDI GAGU

Američka pop senzacija Lejdi Gaga skinula je sa trona kraljicu tok šoua Opru Vinfri i postala prva na “celebrity” listi. Listu, kao i mnoge druge, koje uvek privlače pažnju širom sveta, priprema magazin Forbs i na njoj je 100 “slavnih” ličnosti. Kraljica Opra ove godine je potisnuta na drugo mesto, a na trećem mestu je Justin Bieber. Grupa U2 je četvrta na ovoj listi, a pevač – veteran Elton Džon plasirao se na dobro peto mesto.


“VISIT ENGLAND” LANSIRA AJFON APLIKACIJU  

Turistička organizacija “Visit England” promovisala je besplatnu iPhone aplikaciju koja je posvećena godišnje odmorskim ili izletničkim idejama za turiste koji borave u Velikoj Britaniji. “Enjoy England” omogućava korisnicima da prelistaju više od 1.000 sugestija na temu mesta koje bi mogli da posete dok borave u Britaniji. Aplikacija koristi GPS maping kako bi turisti mogli da lociraju mesto na kome su i utvrde koja im je najbliža turistička destzinacija.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde