Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
MAJ, 2011.
Asocijacija Medija
No.151
U OVOM BROJU
Asocijacija Medija u društvu evropskih novinskih izdavača
Savet za Štampu traži generalnog sekretara
USA: Nema kupovine bez novinskih oglasa
Mail Online: Fantastičnih 66 miliona poseta
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA U DRUŠTVU EVROPSKIH NOVINSKIH IZDAVAČA

Asocijacija medija 20. maja i zvanično postaje član Evropske Asocijacije novinskih izdavača (ENPA). Odluka Izvršnog odbora, doneta na predlog predsednika ENPA Norvežanina Ivara Rusdala biće potvrđena na godišnjoj skupštini ENPA u Varšavi 19. i 20. maja.
ENPA, koja ove godine slavi 50 godina od osnivanja, okuplja nacionalne asocijacije novinskih izdavača iz 23 zemalje članice Evropske Unije i nacionalne asocijacije Norveške i Švajcarske. Sedište Evropske asocijacije novinskih izdavača je u Briselu.
Članice nacionalnih asocijacija okupljenih oko ENPA svakodnevno plasiraju više od 5.200 nacionalnih, regionalnih i lokalnih listova, koji se prodaju u preko 150 miliona primeraka, a dnevno ih u proseku čita oko 300 miliona čitalaca.
Osnovni zadatak EMPA je da u okvirima EU osigurava kvalitetno zakonsko okruženje koje njenim članicama omogućava nesmetani razvoj. Za potrebe razvoja novinsko izdavačke industrije ENPA komiteti se bave svim domenima poslovanja i razvoja kao što su: marketing, onlajn produkcija, zaštita autorskih prava, poreska politika...
Dok traje proces priključivanja Srbije Evropskoj Uniji Asocijacija medija će imati status člana «posmatrača» koji će  joj obezbediti aktivno učešće u radu ENPA.
U ovom trenutku Asocijacija medija okuplja 11 novinsko izdavačkih kuća i dve novinske agencije. Novinski izdavači – osnivači Asocijacije svakodnevno na tržište štampe u Srbiji plasiraju devet dnevnih listova i više od 110 magazina, što zajedno predstavlja oko 80 odsto ukupnih tiraža.


OBELEŽEN  SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

U više od 100 zemalja sveta, uključujući Srbiju, obeležen je 3. maj, Svetski dan slobode medija, pod sloganom "Nove granice, nove prepreke". Cilj obeležavanja je promovisanje i podizanje svesti o značaju slobode i nezavisnosti medija, ali i podsećanje država na njihovu dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izraživanja. Povodom Svetskog dana slobode medija, Ujedinjene nacije pozvale su sve države sveta da rade na garantovanju i unapređenju slobode izražavanja. Generalni sekretar UN podseća da je u protekloj deceniji širom sveta život izgubilo više od 500 novinara, a da je samo u 2010. ubijeno njih 60. Akcijom ''Pet minuta gromoglasne tišine'', koju su organizovali Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara i nizom drugih prigodnih manifestacija u Beogradu je obeležen Svetski dan slobode medija. Organizatori akcije, koja je održana u 11.55 sati u Pionirskom parku, pored spomenika Čitaocu novina, pročitali su proglas u kome se ukazuje na loš položaj novinara u Srbiji.


POČELA IZRADA MEDIJSKE STRATEGIJE

Radna grupa zadužena za izradu nacrta medijske strategije održala je  prve sastanke na kojima je dogovorena struktura ovog dokumenta i podeljeno ko će od članova koju oblast da obradi. Što se tiče samog sadržaja strategije još nije ništa konkretno dogovoreno, a predviđeno je da se članovi radne grupe sastaju najmanje tri puta nedeljno. Radna grupa ima sedam članova, koja će za zadatak imati da pripremi nacrt medijske strategije do 1. juna, nakon čega će uslediti javna rasprava. Članovi radne grupe su Jelena Surčulija, Dragoljub Žarković, Zoran Sekulić, Slobodan Kremenjak, Rade Veljanovski, Igor Avžner i Danilo Nikolić.


SAVET ZA ŠTAMPU TRAŽI GENERALNOG SEKRETARA

Upravni odbor Saveta za štampu raspisao je konkurs za izbor i imenovanje generalnog sekretara Saveta za štampu. Pored opštih uslova predviđenih zakonom kandidati treba ispunjavaju i sledeće posebne uslove: da imaju završen fakultet društvenog smera, najmanje deset godina radnog iskustva u štampanim medijima na novinarskim i uredničkim poslovima, znanje engleskog jezika. Konkurs je objavljen 7. maja, a rok za prijem prijava je 15 dana. Prijave treba slati na adresu: Savet za štampu, “Za konkurs”, 11000 Beograd, Ljube Jovanovića 9c


ZABORAVLJENI UMOVI U NIN-U

Zahvaljujući saradnji Radio-televizije Srbije i nedeljnika NIN (član Asocijacije medija), čitaoci će u narednim  brojevima ovog magazina dobiti na poklon DVD sa po dve epizode serije "Zaboravljeni umovi Srbije". Od jeseni, NIN će čitaocima pokloniti DVD sa još četiri epizode, saopšteno je na konferenciji za medije, održanoj u prostorijama izdavačke kuće "Ringijer Aksel Springer". Igrano-dokumentarne serije "Zaboravljeni umovi Srbije", prikazivana je na RTS tokom 2007. godine.


NAJBOLJI REZULTAT U ISTORIJI TELEKOMA SRBIJA

Telekom Srbija Grupa (pridruženi član Asocijacije medija), u okviru koje posluju Telekom Srbija a.d, Telekom Srpske i m:tel Crna Gora, ostvarila je u 2010. godini neto dobit od 17 milijardi dinara, što predstavlja rast od 27,6 odsto u odnosu na 2009. godinu. Time je nadmašen rekordan uspeh iz 2009. godine i ostvaren najbolji poslovni rezultat u istoriji kompanije.
Poslovni prihodi grupe iznose 117,4 milijardI dinara, što predstavlja rast od 3,9 procenta u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, smanjenje zaduženosti značajno je uticalo na pad neto finansijskih rashoda za 17,2 odsto. U protekloj godini broj korisnika fiksne telefonije na nivou Grupe iznosio  je 3,3 miliona, a mobilne telefonije 7,3 miliona. Zabeleženo je značajno povećanje baze korisnika u oblasti interneta i multimedijalnih usluga, tako da je krajem 2010. godine Telekom Srbija grupa imala 623.000 korisnika ADSL internet paketa. Telekom Srpske, inače lider na tržištu mobilne telefonije u Republici Srpskoj, u 2010. godini je  nastavio sa prodorom na tržište Federacije BiH i ostvario tržišno učešće u uslugama mobilne telefonije u BiH od 39,7 odsto. U 2010. izvršena je dokapitalizacija kompanije m:tel-a u Crnoj Gori, koja je sada u celosti u vlasništvu Telekom Srbija grupe. Telekom Srbija a.d. je u 2010. godini ostvario neto dobit od 15,8 milijardi dinara, što predstavlja rast od 1,5 procenata u odnosu na 2009. godinu i novi rekord u poslovanju Telekoma Srbija. Istovremeno, ostvaren je rast ukupnih prihoda za 0,3 odsto u iznosu od 88,5 milijardi dinara. U 2010. godini Telekom Srbija a.d. isplatio je 6,7 milijardi dinara dividendi akcionarima. Na tržištu mobilne telefonije, mt:s je zadržao lidersku poziciju sa 5,5 miliona korisnika. Broj korisnika Open ADSL-a povećan je za 53,1 odsto i iznosi 416.000, dok je broj korisnika Open IPTV usluge na kraju 2010. godine bilo 82.000, što predstavlja trostruki rast u odnosu na prethodnu godinu.


NEUSTAVAN REGISTAR JAVNIH GLASILA

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom odredbu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju kojom se ovlašćuje nadležni ministar da uređuje vođenje Registra javnih glasila. Takođe, Ustavni sud je ocenio i da podnošenje prijave za upis u Registar nije u saglasnosti sa Ustavom.


KONKURS SEEMO ZA 2011.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) raspisala je  konkurs za novinarsku nagradu za 2011. godinu koja se svake godine dodeljuje za doprinos boljem razumevanju, rušenje etničkih barijera i ksenofobije među narodima u regionu. Na konkursu mogu da učestvuju novinari, urednici, pisci, zaposleni u medijima, a vrednost nagrade je 3.000 evra, saopštio je SEEMO. Krajnji rok za podnošenje radova je 25. maj, do kada materijal treba da stigne u kancelarije SEEMO u Beču. Detaljni uslovi konkursa mogu se videti na internet stranicama SEEMO (http://www.seemo.org/).


PRIZNANJA NOVINARIMA

Povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija, na Fakultetu dramskih umetnosti dodeljene su nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. Kancelarija ambasade SAD za medije i kulturu u saradnji sa NUNS-om ustanovila je ovu nagradu 2006, a ove godine dodeljene su novčane nagrade u četiri kategorije: U oblasti TV novinarstva nagrada je pripala ekipi emisije „Insajder" za serijal „Prevara veka" koji je emitovan na TV B92 u februaru ove godine.
Za onlajn novinarstvo nagrađen je novinar internet portala „E-novine" Zoran Janić za tekst „Kabinet doktora Koštunice". U kategoriji štampanih medija nagradu je dobio novinar nedeljnika „Vranjske" Zoran Radulović za serijal tekstova „Sve laži i obmane Dragomira Tomića". Tim NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo nagrađen je u kategoriji mladih novinara za serijal tekstova „Projekat Mišković". Nagrade je dobitnicima uručila Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Beogradu.


VELIKA FIRMA U MALOM GRADU

Kompaniju Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) posetilo je dvadeset učenika srednje poslovne škole iz mesta Filingen Šveningen (Nemačka), a u okviru projekta učeničke razmene “Partnerstvo na delu”. U okviru ove učeničke razmene 20 učenika iz Školskog centra „Nikola Tesla“ iz Vršca pre četiri nedelje bilo je u poseti u Filingenu Šveningenu. Učenici iz Nemačke izuzetno su zadovoljni posetom Vršcu i onime što su videli posebno tokom posete Kompaniji “Hemofarm”, gde im je prikazan film o poslovanju kompanije i saopšteni podaci o uspešnom poslovanju kompanije.


“SENSA” U ABC

Kompanija Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) potpisala je  ugovor sa ABC Srbija o praćenju tiraža magazina Sensa, kojim će biti obuhvaćen odit tiraža svih izdanja Sense od početka 2011. godine.
U Adria Media Serbia ističu da se od osnivanja svojim poslovanjem zalaže za regulisanje tržišta prema evropskim i svetskim standardima i zbog toga AMS želi da podrži rad ABC-a i da svoj doprinos daljem razvoju štampanih medija u Srbiji, nakon što je pre dve godine u ABC uključila magazine Story i Moj stan. 
Ovaj potez je rezultat želje da se klijentima pruži što više relevatnih informacija o prodaji Sense, čija čitanost konstantno raste, od pokretanja magazina u Srbiji pre tri godine.


“ZLATNI EVROPLJANI” -NOVA EDICIJA “NOVOSTI”

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) započela je krajem aprila novi izdavački poduhvat pod zajedničkim imenom “Zlatni Evropljani”. U periodu do 6. jula Kompanija “Novosti” će svake sedmice čitaocima ponuditi književna dela najpoznatijih evropskih pisaca od Migela de Servantesa preko Dostojevskog pa do Orvela. Edicija ima 12 knjiga koje će se na bolje snabdevenim kioscima širom Srbije prodavati po ceni od samo 390 dinara.


PREDSTAVLJEN PAKET “PRVA DROID”

Novi postpeid paket mt:s-a “PRVA Droid” predstavlja revolucionarni spoj interneta, mobilnog telefona i televizije, a proizvod je saradnje Mobilne telefonije Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) i Prve srpske televizije. „Saradnja sa Prvom srpskom televizijom logičan je spoj lidera koji je rezultirao uspostavljanjem novih svetskih standarda u oblasti telekomunikacija. Projektom “PRVA Droid” napravljen je iskorak na domaćem tržištu i po prvi put omogućeno korisnicima da istovremeno uživaju u mogućnostima televizije, interneta i mobilnog telefona, razmena poruka, korišćenje interneta, kao i ekskluzivni android mobilni telefoni po povoljnim cenama.“, istakao je Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija.
Jedinstveni paket PRVA Droid nudi smart telefon i mt:s postpeid tarifni plan. Pored modela SAMSUNG Galaxy S, jednog od najatraktivnijih Android mobilnih uređaja, uz koji će moći da se bira i šestocifrena 066 numeracija, korisnicima je na raspolaganju i telefon LG Optimus GT540, izuzetnih karakteristika. U okviru mesečne pretplate, koja iznosi 1.501 dinar, korisnici dobijaju 501 minut za besplatne razgovore, 1001 SMS poruku, besplatan pristup aplikaciji i 1GB za pristup ostalim internet sadržajima. Takođe, korisnici ovog paketa mogu međusobno da razgovaraju za 0 dinara po minutu, uz uspostavu veze od samo 1 dinar. Korisnici ovog paketa, koji je namenjen, pre svega, mladoj populaciji, uvek u pokretu, imaće mogućnost da, gde god se nalazili i u svakom trenutku, prate program i uživaju u emisijama PRVE, a takođe i da povoljno telefoniraju i surfuju internetom.


RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU “STANISLAV MARINKOVIĆ”

Kompanija “Dan Graf” d.o.o. izdavač dnevnog lista “Danas” raspisao je javni konkurs za dodelu Godišnje novinarske nagrade “Stanislav Marinković” Nagrada se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkomi analitičkom novinarstvu. Za nagradu mogu biti kandidovani svi novinari sa teritorije Srbije. Obrazložene predloge treba dostaviti žirijeu do 1. juna na adresu Danas, Alekse Nenadovića 19-23, 11000 Beograd, sa naznakom Za nagradu “Stanislav Marinsković”.


“YUHOR” DOBIO DOZVOLU ZA IZVOZ U RUSIJU

Mesna industrija Yuhor iz Jagodine koja posluje u sastavu Delta Holdinga (član Asocijacije medija) ispunjava uslove za izvoz mesa i mesnih prerađevina na teritoriji carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana, potvrđeno je sporazumom koji je postignut između Ministarstva poljoprivede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije.  “Sporazum koji je potpisan od velikog je značaja za celokupnu domaću privredu, jer otvara vrata za širenje poslova i veće učešće na tržištu koje obuhvata ogroman broj potencijalnih kupaca. Rusko tržište dosta je zahtevno po pitanju kvaliteta i kvantiteta, i mi smo u potpunosti spremni da odgovorimo svim zahtevima tog tržišta”, rekla je Ivana Marković, generalni direktor Yuhora. Dozvolu za izvoz dobile su samo fabrike koje mogu da obezbede i kvalitet i kontinuitet isporuke. U Delta Agraru, u okviru koga posluje industrija mesa Yuhor, planiraju da do kraja godine u Rusiju izvezu robe u vrednosti od 12 miliona evra.


CENTRALNI REGISTAR MATIČNIH KNJIGA U POŠTI SRBIJE

Za svih 175 gradova i opština u Srbiji od 9. maja je omogućen pristup Centralnom registru matičnih knjiga, koji je pohranjen u JP PTT saobraćaja „Srbija”(pridruženi član Asocijacije medija), rekao je  u Kraljevu generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić. „Ovo je vrlo značajan iskorak u pojednostavljivanju procedure izdavanja ličnih dokumenata. Znamo da smo do sada morali da po izvod iz matične knjige rođenih idemo u mesto rođenja roditelja. Sada ovaj izvod možete dobiti u bilo kojem mestu u Srbiji”, rekao je Ćirić.
On je pojasnio da će sertifikovani matičari moći da uđu u centralnu bazu podataka i na osnovu toga izdaju tražena dokumenta. Međutim, najnerazvijenije opštine u Srbiji nisu ni kadrovski ni tehnički spremne da koriste ovu novu uslugu, pa će Pošta Srbije pokloniti tridesetak programa za pristup centralnom registru matičnih knjiga i za izdavanje izvoda. Ćirić je naglasio da je ovaj projekat realizovan u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U okviru posete Kraljevu, generalni direktor Ćirić je obišao dve porodice radnika PTT-a kojima je preduzeće, nakon zemljotresa, sagradilo montažne kuće, kao i „SOS dečje selo”.


CPG MAGAZINSKI PORTALI MEĐU NAJČITANIJIMA

Od 8 magazinskih portala, koji su ušli među prvih 200 na srpskom jeziku prema statistici  www.alexa-rs.com čak četiri su iz portfolija Color Press Grupe (član Asocijacije medija). Prema ovoj statistici Na 23. mestu je portal svet.rs, na 52. scandal.rs, na 177. mestu je  lepotaizdravlje.rs, dok je ckm.rs na 198. poziciji. Među 200 najposećenijih sajtova na srpskom jeziku nalaze se još i portali sledećih magazina: pulsonline.rs (18), story.rs  (80),  vrelegume.rs  (140) i mikro.rs (199).


«NOVI MAGAZIN» NA SRPSKOM TRŽIŠTU ŠTAMPE

Na srpskom tržištu tu štampe, pod naslovom «Novi magazin» pojavio se novi nedeljnik. Izdavač je Društvo za novinsko-izdavačku delatnost «Agenda 2020». Prvi broj magazina odštampan  na obimu od 100 strana stigao je na kioske početkom maja po ceni od 150 dinara.
Sadržaj je «njusmagazinski», za kvalitetnu štampu odgovorna je subotička «Rotografika» a distribucija je poverena firmi «Distri press» iz Beograda. Direktorka i glavna i odgovorna urednica «Novog Magazina» je Nadežda Gaće.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

KANAĐANI PROMOVIŠU VAŽNOST NOVINA

Poštujući rezultate istraživanja koji govore da je tokom 2010. godine 8 od 10 anketiranih Kanađana čitalo novine svake nedelje, a da ih približno jedan od dva anketirana čita svakoga dana Kanadska asocijacija novinskih izdavača započela je novu oglasnu kampanju posvećenu promociji važnosti novina. Kampanja je, pre svega, namenjana potencijalnim oglašivačima, može se pronaći i „skinuti“ sa sajta asocijacije a bazira se na podacima o vernosti čitalačke publike kao i podacima o izuzetno visokom procentu odluka o kupovini donetih na bazi novinskih oglasa.

 


USA: NEMA KUPOVINE BEZ NOVINSKIH OGLASA

Komentarišući rezultate najnovijih istraživanja, Džon Sturm predsednik Novinske asocijacije Amerike koja okuplja više od 1.500 novinsko-izdavačkih kuća, sa zadovoljstvom je konstatovao da rezultati potvrđuju izuzetnu snagu novinskih oglasa da zainteresju potrošače i pokrenu ih na kupovinu. Kao što smo vas informisali u jednom od prethodnih brojeva Newslettera, više od 35 odsto ispitanika odluku o kupovini donosi na bazi novinskih oglasa, a čak polovina ispitanika  (52 procenta) je uvereno da im dnevni listovi pomažu pri kupovini. Čak 41 odsto anketiranih smatra da su TV reklame dosadne.

 


BBC: JOŠ 45 OTKAZA U INFORMATIVNOM PROGRAMU

Još 45 radnih mesta biće ukinuto u informativnom programu Britanskog javnog servisa BBC. To je deo plana čija realizacija treba u periodu od pet godina da broj zaposlenih u ovom sektoru smanji za 465. Menadžment je saopštio da 18 od ukupno 45 otpuštenih odlazi iz TV Centre newsroom, a da su prethodila otpuštanja u BBC World Service i BBC Online. Britansko usruženje novinara najavilo je da će ovim povodom preduzeti zakonom predviđene akcije.


TIRAŽNI OPORAVAK NOVINA U NEMAČKOJ

Nakon značajnog pada krajem 2010. godine, tiraži novina uspeli su da se donekle oporave početkom 2011. Dnevne i nedeljne novine, kao i specijalizovani listovi, prema izveštaju nemačke organizacije IVW za oditovanje tiraža, uspeli su da ponovo dobiju deo izgubljenih prodatih primeraka. Ovo proizilazi iz izveštaja za prvi kvartal koji se objavljuje za potrebe oglašivača.


MAIL ONLINE: FANTASTIČNIH 66 MILIONA POSETA

Prema podacima britanskog ABC Mail Online postavio je novi rekord kada je u pitanju broj poseta nekom websajtu nekog od nacionalnih dnevnih listova u Velikoj Britaniji. Mail Online je u martu 2011. godine imao fantastičnih 65.997.230 pojedinačnih poseta websajtu. Ovo predstavlja porast od 68,5 procenata kada se posmatra godina u odnosu na prethodnu godinu odnosno 29,6 odsto porasta kada se poredi mart 2011. godine sa istim mesecom 2010. godine. Drugoplasirani u martu Guardian.co.uk imao je 49.176.766 pojedinačnih poseta.


…A BEZ NJIH SE NIJE MOGLO

Starije generacije medijskih poslenika širom sveta, pre svega novinara, sa setom su primile vest da je prestao da radi poslednji proizvodjač pisaćih mašina na svetu. Reč je o indijskoj kompaniji “Godrej & Boyce” koja je sa samo  200 pisaćih mašina na lageru morala da prizna definitivni poraz u neravnopravnoj borvbi sa računarskom tehnologijom. Od mašina koje su preostale u magacinima najviše ih je sa arapskim slovima a menadžeri se sa tugom sećaju da su skoro do 2009. godine, uprkos sve većoj supremaciji računara, godišnje proizvodili i preko 10.000 pisaćih mašina.

 


RED BUL MAGAZIN NA KIOSCIMA

Magazin Red Bull Bulletin koji izdaje proizvođač napitka Red Bull, je u Nemačkoj od 3. maja dostupan na kioscima. Do sada je ovaj magazin u Nemačkoj izlazio kao ekskluzivni dodatak u Franfurter Algemajne Cajtungu. Ovaj magazin pojavljivaće se u prodaji svakog prvog utorka u mesecu i koštaće 3,5 evra. Sadržaj je vezan pre svega za teme iz oblasti  Lifstyle i sporta. Poćetmo štampani tiraž za nemačko tržište biće 130.000 primeraka, a u celom svetu ukupan tiraž premašiće tri miliona primeraka.


USA: NOVINSKI SAJTOVI BEZ PREMCA U PRVOM KVARTALU 2011

Novinski sajtovi u USA tokom marta 2011. godine privukli su više od 113 miliona pojedinačnih posetilaca. Prosečan broj poseta tokom prva tri meseca 2011. godine bio je sjajnih 108,3 miliona, što predstavlja neverovatnih dve trećine (63,9%) svih odraslih posetilaca interneta. Još značajniji su podaci koji kazuju da novinski sajtovi permanentno privlače pažnju 60,4 odsto korisnika u starosnom uzrastu od 25 do 34 godine, a čak 74,4 odsto odraslih u domaćinstvima sa preko 100.000 dolara godišnjeg prihoda.


PRVI IZVESTILI BRITANCE O KRALJEVSKOM VENČANJU

Čast da prvi izvesti britansku javnost o kraljevskom venčanju pripala je dnevnom listu “Express&Star” regionalnom listu iz Wulverhemptona. Prvi primerci ovog lista pojavili su se na tržištu samo 35 minuta nakon početka ceremonije kraljevskog venčanja. List je imao 20 stranica posvećenih venčanju. Inače reč je o najvećem regionalnom dnevnom listu u Velikoj Britaniji sa prosečnim dnevnim tiražom od 116.992 primerka u drugoj polovini 2010. godine.


I F.A.Z. KAO DIGITALNO IZDANJE ZA IPAD

Franfurtet Algemajne Cajtung je sada dostupan kao elektronsko izdanje za iPod. Dnevno izdanje ovog lista može se daunoldovati na tzv. „digitalnom kiosku“ već uveče od 21,30 sati za naredni dan. Poslednjih šest dnevnih izdanja se mogu daunlodovati. Postoje dva tipa za pregled sadržaja lista.  Jedan je brz i omogućava pregled osnovnih sadržaja po blokovima, dok se u drugom mogu videti svi sadržaji kao i u štampanom izdanju sa fotografijama i grafikama. Sa jednom funkcijom omogućeno je pretraživanje po zadatoj reči ili pojmu, koji se mogu memorisati i koristiti ubuduće. Prema oceni stručnjaka ovo je do sada najnaprednija verzija za pregled i čitanje elektronskog izdanja novina.


NOKIA ZATVARA 7.000 RADNIH MESTA

Finska kompanija Nokia jedan od lidera u oblasti mobilne telefonije odlučila je da do  2012. godine u cilju povećanja konkurentnosti ukine 7.000 radnih mesta. Za početak najveći broj radnih mesta (oko 4.000) biće zatvoren u Danskoj, Velikoj Britaniji i Finskoj. Inače Nokia u Velikoj Britaniji zapošljava 2.400 radnika pa otpustanje 700 radnika znači smanjenje radnih mesta za skoro jednu trećinu. Nokia planira da ukupan broj zaposlenih do 2012. godine smanji za 12 odsto.


PARSON KUPUJE “SCHOOLNET” ZA 230 MILIONA DOLARA

Kompanija “Pearson” vlasnik “Financial Times” i izdavačke kuće Penguin kupila je kompaniju “Schoolnet” čiji osnovni biznis je razvoj internet programa posvećenih edukaciji odnosno školstvu. Ugovor je vredan 230 miliona dolara. Ovo je inače 11. po redu akvizicija koju je “Pearson” načinio u proteklih godinu dana u ovom sektoru. Kompanija “Schoolnet” osnovana je 1998. godine i posvećena je proizvodnji programa koji nastavnicima u USA omogućavaju personalizovano podučavanje đaka.


NORSKE SKOG PRODAJE ŠUME U BRAZILU

Da ekonomska kriza pogađa sve, pa i one najveće pokazuje primer norveške kompanije “Norske Skoq”. Jedan od dva najveća proizvođača papira na svetu već duže vreme ima finansijske probleme i odlučio je da po svaku cenu popravi svoju poziciju. Jedna od mera na tom putu je odluka o prodaji oko 21.500 hekrata šumskih područja, koje kompanija poseduje u Brazilu od čega je polovina već u fazi kada može da bude eksploatisana u kontekstu osnovne proizvodnje ove kompanije.


ZEIT ONLINE PROŠIRUJE ELEKTRONSKO IZDAVAŠTVO 

Zeit Online nastavlja da razvija e-izdavaštvo i u ponudi sada nudi digitalnu verziju nedeljnika Zeit na Feisbuku i na E-Book Reader „Amazon Kindle“ . kao prva ponuda uskoro će se naći aktuelno izdanje Zeita na Facebook-u.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde