Maj, 2010 No. 128


ASOCIJACIJA MEDIJA  I AGENCIJE UNAPREĐUJU SARADNJU

Posle dugo vremena vodeće medijske kuće, okupljene oko Asocijacije medija i vodeće media buying agencije u Srbiji razgovarale su na skupu održanom u sedištu Asocijacije medija o unapređenju saradnje. U ime izdavača skupu su prisustvovali direktori medijskih kuća Politika novine i magazine, Kompanija Novosti, Ringier Srbija, Dnevnik Vojvodinapress, Color Press Group, Adria Media Group, Press Publishing Group, Alliance International Media, Ekonomist Media Group, Vreme d.o.o., NIN d.o.o. Gosti, direktori agencija koje za svoje klijente angažuju proctor u medijima predstavljali su Direct Media, Grey, Media Pool, Media S, Media House, One Media. U razgovoru koji je potrajao puna dva sata konstatovano je da postoji čitav niz mogućnosti za unapređenje međusobne saradnje. Šta će i kog obima će biti prvi zajednički koraci predložiće zajednički tim stručnjaka, do kraja maja.


USVOJEN PLAN REORGANIZACIJE FUTURE PLUS

Novinsko-izdavačke kuće okupljene oko Asocijacije medija sa zadovoljstvom su primile vest da je Privredni sud u Beogradu, posle pozitivnog glasanja poverilaca, usvojio Plan reorganizacije kompanije Futura Plus, koji je predložio stečajni upravnik Budimir Mrdović, čime je izbegnuta likvidacija najvećeg distributera dnevnih novina i magazina u Srbiji. Asocijacija medija će dati aktivan doprinos u realizaciji Plana reorganizacije koji će trajati do kraja 2013. godine, do kada se očekuje kompletna stabilizacija poslovanja Future Plus. Kompanija Futura plus je distributivni lanac sa 1.200 prodajnih mesta širom Srbije i 2.500 zaposlenih, koji je lošim poslovanjem bio doveden do propasti. Većinskom odlukom poverilaca kao i odlukom Privrednog suda u Beogradu o usvajanju Plana reorganizacije kompanije Futura Plus stvoreni su preduslovi za hitne i radikalne poteze u pravcu sanacije i ozdravljenja kompanije koja je od izuzetnog značaja za distribuciju štampe u zemlji. Izdavači okupljeni oko Asocijacije medija zahvaljuju svim zaštićenim, posebno bankama, i nezaštićenim poveriocima koji su podržali plan reorganizacije “Future”.


TANJUG NOVI ČLAN ASOCIJACIJE MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije medija, jednoglasno je prihvatio molbu Nacionalne novinske agencije Srbije – Tanjug za pristupanje Asocijaciji. U radu Asocijacije medija Agennciju Tanjug predstavljaće Branka Đukić generalna direktorka ove novinske agencije. Prateći dogadjaje u zemlji i svetu, Tanjug,  dnevno emituje oko 400 informacija, više od 100 fotografija, video i audio zapisa i izdaje brojne biltene zadovoljavajući tako potrebe novina, radija, televizije, državnih organa, preduzeća, internet portala... Agencija, osnovana 5. novembra 1943. godine, kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije od osnivanja do danas prati sudbinu države. Servise Tanjuga preuzima 350 korisnika Tanjugov Foto-arhiv jedan je od najbogatijih evropskih arhiva - sadrži više od tri miliona negativa koji svedoče o istorijskim događajima.


NOVINARI U KAMPANJI PROTIV RAKA DOJKE

Asocijacija medija, ANEM, Lokal pres, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju sve žene zaposlene u medijima i žene muškaraca zaposlenih u medijima da se uključe u nacionalnu kampanju “Srbija protiv raka: kaži svima koje voliš” tako što će tokom maja i juna obaviti preventivni pregled.
Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za onkologiju i radilogiju Srbije u okviru  nacionalne kampanje “Srbija protiv raka: kaži svima koje voliš”, u saradnji sa novinarskim udruženjima i medijskim asocijacijama, organizuju za sve žene zaposlene u medijima i supruge muškaraca zaposlenih u medijima preventivni pregled, skrining za rak dojke u pokretnom mamografu.
U Srbiji svake godine od raka oboli 32.000 ljudi, a 20.000 umre. Najčešći uzročnik raka je stres, a posao u medijima spada među najstresnije, što zaposlene u tim kućama i njihove najbliže srodnike čini rizičnom grupom.


DELTA MAXI UZ FUDBALSKI SAVEZ SRBIJE

Delta Maxi i Fudbalski savez Srbije potpisali su ugovor o dugoročnom partnerstvu. Ugovor koji su potpisali predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, predviđa da Delta Maxi bude oficijelni partner nacionalne fudbalske reprezentacije do završetka Evropskog prvenstva u fudbalu, 31. jula 2012. godine.
"Delta Maxi je domaći trgovinski lanac i lider u Srbiji, kao i u regionu u oblasti maloprodaje. Prirodna je odluka da se nacionalni lanac veže za nacionalni tim, jer i jedan i drugi, na svom terenu, predstavljaju najbolji domaći proizvod i na pravi način reprezentuju Srbiju u zemlji i u svetu", rekao je generalni direktor Delta Maxi Grupe Dejan Jeremić. Ugovorom o partnerstvu Delta Maxi je postao jedan od najvećih partnera Fudbalskog saveza Srbije. Delta Sport, takođe članica Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija), od ranije je tehnički sponzor FSS.Partnerstvo se odnosi na sve reprezenativne selekcije Srbije.


BETINA FOTOGRAFIJA GODINE

Prvu nagradu na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju Betina fotografija godine dobio je Saša Čolić, fotoreporter časopisa Das Magazin iz Švajcarske, za fotografiju pod nazivom "Pursuit for justice" (Potraga za pravdom). Druga nagrada pripala je fotoreporteru novinske agencije Beta Marku Rupeni za fotografiju "Skok". Treća nagrada pripala je Aleksandru Dimitrijeviću, fotoreporteru lista Blic, za fotografiju pod nazivom "Gol". Sve tri nagrađene Ftografije snimljene su u Srbiji. Nagrade su novčane: prva iznosi 1.000 evra, druga 750, a trecha 500. Na ovogodišnje, sedmo takmičenje za najbolju novinsku fotografiju u organizaciji agencije Beta stigle su 423 fotografije 95 autora iz 10 zemalja.


SPECIJALNA IZDANJA ALLIANCE INTERNATIONAL MEDIA

Izdavačka kuća Alliance Internadtional Media (član Asocijacije medija) izdala je tokom maja dva specijalna izdanja: Švajcarski poslovni sektor u Srbiji i Vodič za investicije u Vojvodini 2010. - 2011. godini. Oba specijalca, po običaju štampana su na engleskom, a tiražom prate tiraž magazin CORD uz koji su i distribuirani. Magazin CORD kompanije Alliance International Media je specijalizovani časopis namenjen internacionalnoj zajednici u Srbiji – stranim diplomatskim predstavništvima, inostranim kompanijama koje imaju poslove u Srbiji, ali i vodećim domaćim kompanijama. Tokom juna Allinac International Media će izdati specijalac posvećen britanskom poslovnom sektoru u Srbiji.


REKORDNA ČITANOST „24 SATA“

Jedine besplatne novine u Srbiji, „24 sata”, nastavile su sa odličnim rezultatima i u 2010. godini. Jedine besplatne dnevne novine „24 sata” zabeležile su rekordnu čitanost u ovoj godini, kada ih je u proseku dnevno  čitalo 311.725 čitalaca (Beograd i Novi Sad), kazuju rezultati  istraživanja koje je sprovela agencija „Ipsos Strategic Marketing“. U istoj nedelji, „24 sata” bile su najčitanije novine u Beogradu sa 230.637 čitalaca. Ukupni tiraž ovih novina je 155.000 primeraka. Od toga se 125.000 distribuira u glavnom gradu, a 30.000 u Novom Sadu. Pored štampanog izdanja i web site-a www.24sata.rs ,  „24 sata” ima specijalno elektronsko izdanje, e24sata.rs , koje dnevno dobija više od 90.000 korisnika u svoj inbox, ali i posebno izdanje Optimist koje se u tiražu od 45.000 primeraka svakog meseca distribuira u više od 600 restorana i kafića u Beogradu i Novom Sadu.


DELTA UREĐIVALA PARK UŠĆEZaposleni u Delta Holdingu (pridruženi član Asocijacije medija) početkom maja u beogradskom parku Ušće učestvovali su u prvoj volonterskoj akciji zaposlenih u ovoj  kompaniji. U akciji uređenja parka Ušće učestvovalo je više od 200 radnika iz svih delova kompanije, mnogi od njih uključili su u volontiranje i svoje porodice i decu. Zasađeno je 70 sadnica različitog rastinja, farbane su klupe, čišćene i sređivane staze u parku. Izbor lokacije i odabir poslova napravljeni su u dogovoru sa javnim preduzećem
Gradsko zelenilo Beograd. Delta Holding je 2010. proglasio godinom ekologije u kompaniji i ova prva volonterska akcija deo je brojnih aktivnosti kojima će kompanija i njeni zaposleni iskazati svoje čvrsto opredeljenje za ekološki svesno i društveno odgovorno poslovanje i ponašanje.


NAGRADA ZA HRABROST

VAC medijska grupa (WAZ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) u okviru zajedničke saradnje ove godine,po drugi put, dodeljuju Nagradu za hrabrost u novinarstvu. U obzir dolaze tekstovi ili druge forme novinarskog izraza iz oblasti štampanih medija i online, kojima je dat primer  prosvetiteljske energije i neustrašivosti kod razotkrivanja korupcije ili zloupotreba. Iznos nagrade je 10.000 evra a prijave za učešće i nominacije su moguće u Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Rumuniji i Srbiji. Rok za podnošenje prijava je 15. jun 2010. godine. Opširnije informacije očekuju vas na internet adresi: www.waz-mediengruppe.de


KONFERENCIJA O ISTRAŽIVAČKOM NOVINARSTVU

U Beogradskom hotelu Continental, pod parolom “Ples sa opasnošću” održana je regionalna konferencija o istraživačkom novinarstvu. Skup su, obraćanjem prisutnima, otvorili ambasadorka SAD Meri Vorlik, šef misije OEBS-a u Srbiji ambasador Dimitrios Kipreos i srpski minstar za kulturu Nebojša Bradić. Ambasada SAD u Beogradu, u saradnji sa domaćim partnerom Key Connection Media, organizovala je konferenciju za učesnike iz regiona (Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Slovenija i Srbija) kako bi ispitali profesiju istraživačkog novinarstva kroz objektiv Balkana. Profesionalci u medijima iz Amerike (Kent Kolins, direktor radio i TV novinarstva na Univerzitetu Misuri skul of džurnalism) i Srbije su vodili panel diskusije. Misija OEBS u Srbiji je, takođe, podržala Konferenciju.


REKORDAN POSLOVNI USPEH TELEKOMA SRBIJA U 2009.

Kompanija Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) je u 2009. godini ostvarila poslovni prihod od 89,2 milijardi dinara što predstavlja rast od oko 5 procenata u odnosu na 2008. godinu. Ostvaren je najbolji rezultat u istoriji kompanije sa 15,5 milijardi dinara neto dobiti, koja je porasla za čak 193 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Operativna dobit takođe beleži rast, od oko 9 procenata u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 19 milijardi dinara. Istovremeno, ukupne obaveze kompanije su smanjene za 8 odsto. Telekom Srbija Grupa je u 2009. godini ostvarila povećanje ukupnog broja korisnika u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, kao i povećanje broja korisnika Internet i multimedijalnih usluga. Tako usluge kompanije danas u tri zemlje koristi 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije i 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije. Zabeležen je porast od 151 hiljadu korisnika ADSL-a, kojih je ukupno na kraju godine bilo 442 hiljade, dok je broj korisnika IPTV iznosio 23 hiljade.


OBELEŽEN SVETSKI DAN SLOBODE ŠTAMPE

Nizom prigodnih manifestacija u organizaciji, pre svega, novinarskih udruženja NUNS i UNS u Srbiji je početkom maja obeležen Svetski dan slobode štampe. UNS je po tradiciji realizovao manifestaciju „Pet minuta gromoglasne tišine, a NUNS je tradicionalno, u saradnji sa Ambasadom USA u Beogradu, dodelio godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo. Svuda u svetu je poklonjena posebna pažnja obeležavanju Svetskog dana slobode štampe. Tim povodom generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da su sve vlade sveta dužne da štite novinare i izvedu pred lice pravde odgovorne za ubistva novinara, zato što svi imaju pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, „UNESKO je prošle godine osudio ubistvo 77 novinara. To nisu bili ratni izveštači koji su poginuli na ratištu. Većina njih radili su za male publikacije u mirnodopskim uslovima, a ubijeni su zato što su pokušavali da iznesu na videlo kriminal, ili korupciju”, rekao je Ban, dodajući da osuđuje ovakva ubistva i da insistira na kažnjavanju počinilaca


SRBIJA UČI OD ISKUSNIJIH

Konferencija „Višegradska četvorka: učenje iz iskustva“, čiji je cilj razmena iskustva sa predstavnicima Višegradskih zemalja - Poljskom, Slovačkom, Češkom i  Mađarskom u oblastima prava medijskih profesionalaca i kreiranje medijske strategije, održana je u Medija centru u Beogradu. Na dvodnevnoj konferenciji razgovaralo se i harmonizaciji medijskih zakona sa evropskim standardima i izazovima sa kojima se Višegradska četvorka suočila na putu ka EU. „Višegradski fond koji ove godine slavi svoju desetogodišnjicu postojanja ima nameru da, pored finansiranja različitih projekata u sferi kulture i obrazovanja u zemljama članicama, finansira takve projekte i u zemljama kandidatima, ili potencijalnim kandidatima za članstvo u EU“, rekao je ambasador Mađarske u Srbiji Imre Varga. Prema njegovim rečima, Višegradski fond tim projektima želi da predstavi iskustvo koje su Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska prošle i da upozori druge zemlje na greške.


“KURIR“ PROSLAVIO SEDMI ROĐENDAN

Dnevni list „Kurir“ proslavio je sedmi rođendan zvaničnim prijemom za brojne goste iz političkog i javnog života u Vili kralja Petra u Beogradu i tim povodom organizovanom zabavom u klubu „Sinema“. Na prijemu je premijerno prikazan novi reklamni spot ove kompanije. Dnevni list „Kurir“ koji je u grupi najtiražnijih listova u Srbiji izdaje Kurir-info d.o.o. iz Beograda


TELEKOM SRBIJA UZ SERBIAN OPEN 2010.

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je i ove godine bio generalni sponzor Serbia Open ATP turnira. Partnerstvo sa organizatorima turnira, Family sportom, ne samo da na globalnom nivou promoviše Srbiju kao zemlju gde se igra vrhunski tenis, već doprinosi i daljem razvoju tenisa u Srbiji. Prvog dana ATP turnira Serbia Open 2010 Telekom Srbija, Telekom Republike Srpske i Family Sport organizovali su jednodnevnu posetu za decu iz Republike Srpske sa željom da im omoguće da budu deo značajne teniske manifestacije. Na štandu Telekoma Srbija, njih 250, od kojih su većina polaznici teniskih škola, imalo je priliku da upozna najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića.
Istovremeno, Telekom Srbija je uoči Serbia Opena organizovao teniski turnir “Telekom Srbija Media Open”, drugi put za redom. Među 16 takmičara našli su se predstavnici Bete, Blica, Pressa, Večernjih novosti, magazina Gloria, televizija Pink, B92, StudioB, Fox, SOS kanala i Avale, kao i Internet portala Kuda za vikend, koji su upotrebili sav svoj talenat, taktiku i podršku svojih kolega nastojeći da osvoje ovaj turnir. U ulozi medijskog reketa broj jedan ponovo se našao Milan Bošković, sportski novinar TVB92, koji je u uzbudljijvom finalnom meču savladao  Igora Miklju.


KONKURS ZA NAGRADU „STANISLAV MARINKOVIĆ“

Izdavač dnevnog lista „Danas“ novinska kuća „Dan Graf“ d.o.o. donela je odluku o raspisivanju javnog konkursa za dodelu Godišnje novinarske nagrade „Stanislav Narinković“. Nagrada se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu. Za nagradu mogu biti predloženi svi novinari sa teritorije Srbije, a kandidate mogu predlagati sve redakcije, strukovna udruženja i pojedinci. Obrazloženi predlozi treba da budu dostavljeni žiriju najkasnije do 1. juna na adresu Danas, Alekse Nenadovića 19 – 23, 11000 Beograd sa naznakom Za nagradu „Stanislav Marinković“.


DVE DECENIJE „SPORTSKOG ŽURNALA“

Dvadeseti rođendan sportskog dnevnika „Sportski žurnal“ izdavač lista Politika novine i magazini (član Asocijacije medija) obeležila je prigodnom svečanošću koja je okupila veliki broj zvanica iz sportskog, javnog i kulturnog života. U znak zahvalnosti za višegodišnji rad i predanost poslu, Mira Glišić Simić, generalna direktorka „Politike“ uručila je prigodne poklone Miodragu Simeunoviću – Simketu koji je kormilo „Sportskog žurnala“ držao u rikama puna dva mandata.


SIMENSOV KONKURS ZA NOVINARE

Kompanija Simens iz Beograda odlučila je da ove godine, prvi put, organizuje nagradni konkurs za novinare „Kroz inovacije do zelene budućnosti“. U okviru ovog konkursa Simens je pozvao sve novinare koji rade za štampane medije, kao i one koji objavljuju svoje članke na internetu, da konkurišu i sa svoje strane objavljenim tekstovima doprinesu podizanju svesti o zelenim tehnologijama, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine iz oblasti industrije, energije i medicine, kao i njihovom značaju za dalji privredni razvoj naše zemlje. Opširnije informacije nalaze se na internet adresi: www.siemens.rs/novinarska-nagrada.


VOZILO ZA ĐAKE PEŠAKE OD PTT „SRBIJA“

U okviru projekta Narodne kancelarije „probudimo Srbiju“ nastavljena je akcija doniranja vozila JP PTT saobraćaja Srbija (pridruženi član Asocijacije medija). Ovoga puta predstavnici Narodne kancelarije i Opštine Ivanjica, zajedno sa generalnim direktorom PTT Srbija Goranom Ćirićem uručili su kombi za prevoz do škole đacima i nastavnicima OŠ „Mićo Matović“ u selu Katići. Ovo je 14 vozilo dodeljeno u sklopu akcije a Goran Ćirić je potvrdio da će PTT Srbija i dalje aktivno učestvovati u njenoj realizaciji ističući da je ona samo deo aktivnosti u okviru društveno korisnog poslovanja PTT Srbija.
OTKAZAN SVETSKI NOVINSKI KONGRES

Svetski novinski kongres koji je trebalo da se održi u Bejrutu (Liban) od 7. do 10. juna ove godine – otkazan je, a Svetski urednički forum premešten je u Hamburg i biće održan od 6. do 8. oktobra paralelno sa održavanjem izložbe IFRA Expo u ovom gradu. Ovo je saopštila Svetska asocijacija novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA) nakon što je od libanskog suorganizatora dnevnog lista  An-Nahar primila informaciju da nije u mogućnosti da obezbedi neophodna finansijska sredstva pa samim tim ni da pruži kvalitetne logističke usluge za učesnike skupa.


ODLIČAN POSLOVNI REZULTAT ŠPRINGERA U PRVOM KVARTALU

Evropski medijski džin – nemačka kompanija Axel Springer odlično je započela 2010. godinu. Prema nedavno saopštenim poslovnim podacima, kompanija je zabeležila najbolji ikada ostvareni poslovni rezultat u prvom kvartalu, a očekuje i uspešan drugi kvartal tekuće poslovne godine. Najveći „krivac” je očigledno oporavak oglasnog tržišta. Axel Springer zabeežio je profit u svim operativnim segmentima kompanije, a u proseku prihodi su povećani za sedam procenata. Zabeležen je značajan rast prihoda u sferi digitalnih medija.


I POBJEDA IZLAZI NA LATINICI

Najstariji crnogorski list Pobjeda od 21. maja se štampa na latinici, što je u skladu sa ranije najavljenim redizajniranjem tih novina. U obrazloženju uredništva je navedeno da je takva odluka donesena na osnovu rezultata istraživanja koje je pokazalo da "većina potencijalnih čitalaca" tog lista prednost daje latinici. U obrazloženju su, pored ostalih, navedeni i "ekonomsko-tehnički argumenti", jer su analize pokazale
da se promenom pisma ostvaruju znatne uštede u vremenu, ljudskim resursima i materijalu. Od tri dnevna lista u Crnoj Gori, sada na ćirilici izlazi samo list Dan.


PROFIT KOMPANIJE “TOMSOON ROJTERS” PAO ZA TREĆINU

Medijska grupacija "Tomson Rojters" je saopštila da je u prvom tromesečju zabeležila pad profita od 33 odsto usled produženja uticaja prošlogodišnje recesije na poslovanje nekih odeljenja te kompanije. U saopštenju grupacije se navodi da je u prva tri meseca ostvarena zarada od 127 miliona dolara, ili 15 centi po akciji, prema 190 miliona dolara, ili 23 centa po akciji iz istog perioda lane, prenela je agencija AP. Ne računajući jednokratne dobitke i gubitke, profit "Tomson Rojtersa" je u prvom kvartalu ove godine iznosio 36 centi po akciji, prema 40 centi iz istog perioda 2009. godine. Analitičari su očekivali zaradu od 31 cent po akciji. U isto vreme su prihodi stagnirali na iznos od 3,1 milijarde dolara, što je u skladu sa prognozama analitičara. U "Tomson Rojtersu" očekuju da će u 2010. prihodi ostati isti, ili nešto niži u odnosu na prošlu godinu.


AZIJSKI PACIFIČKI TV REGION PRETEKAO ZAPADNU EVROPU

Nezadrživ rast prihoda od oglasa na televizijama Indije i Kine osnovni je razlog zbog koga je Azijsko Pacifički region po ovoj vrsti prihoda od oglašavanja pretekao Zapadnu Evropu. Ukupan neto prihod od oglašavanja na TV i to po odbitku agencijskih provizija i kompanijskih popusta iznosio je 27,9 milijardi dolara čime se Azijsko Pacifički region pozicionirao kao drugo najveće tržište u svetu. Severna Amerika je i dalje prva sa prihodom od tv oglašavanja u iznosu od 38,9 milijardi dolara, a Zapadna Evropa je sa 26,7 milijardi dolara ovoga puta morala da se zadovolji trećim mestom. Inače Kina i Indija su zabeležile rast prihoda od tv oglašavanja od 9 odnosno 9,5 procenata  ostvarivši neto prihode od 4 i 1,6 milijardi dolara


TAJMS ZBOG GUBITAKA OTPUŠTA 50 SARADNIKA

Menadžment poznatog dnevnika Tajms saopštio je da hitno traba povesti računa o smanjenju troškova i redukovanju gubitaka. Obavestivši zaposlene da je izdavačka kuća Times Newspapers Limited, koja posluje u sastavu News International, zabeležila gubitak “određene količine novca, glavni urednik lista najavio je ukidanje 50 radnih mesta. Problem će u prvoj fazi biti rešavan nastojanjem da se dobrovoljno prihvate ponuđene otpremnine u periodu od dve nedelje. Gubici Tajmsa i Sandej Tajmsa u 2009. godini dostigli su 87,7 miliona funti.


U VELIKOJ BRITANIJI SAMO DVA LISTA BELEŽE RAST TIRAŽA.

Prema podacima britanskog ABC samo dva dnevna lista zabeležila su porast tiraža u aprilu 2010. godine u odnosu na isti mesec prethodne godien. Reč je o Indipendent on Sunday, koji je ostvario porast tiraža od 1,88 odsto i dostigao nedeljni prosek od 168.151 primeraka. Daily Star je zabeležio rast od neverovatnih 0,05 procenata i ostvario dnevni prosek od 823.025 primeraka. Inače i u aprilu 2010. godine najtiražniji britanski dnevni listovi bili su: The Sun (2.955.957), Daily Mail (2.096.074) i Daily Mirror (1.239.691). Sva tri najtiražnija dnevna lista, poredeći april ove sa aprlom prethodne godine, beleže pad tiraža u rasponu od 0,06 do 6,13 odsto.


NJUJORK  TAJMS POČINJE SA ONLAJN NAPLATOM 2011.

The New York Times počeće da naplaćuje pristup lancima na svom vebsajtu počev od januara sledeće (2011.) godine. Zvaničnici kompanije izjavili su da je odluka o rome doneta ranije ove godine. Rečeno je da kupci koji imaju plaćenu pretplatu imaju obezbeđen i pun pristup sadržaju vebsajta bez posebne naplate. Rečeno je da posetioci koji sajt posećuju retko i vrlo kratko, verovatno, nikada neće biti u prilici da plate naknadu za ove posete.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!