Maj, 2010 No. 127


SAVET  ZA ŠTAMPU IZABRAO PRVOG PREDSEDNIKA

Glavni i odgovorni urednik „Politike” Dragan Bujošević prvi je predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu. Na mesto predsednika prvog samoregulatornog tela u medijskoj sferi Srbije Bujošević je izabran jednoglasnom odlukom Upravnog odbora Saveta za štampu Srbije, čiji su članovi Manojlo Vukotić, Srđan Radulović, Petar Jeremić, Ljiljana Smajlović, Safeta Biševac, Vladan Filipčev i Dimitrije Boarov.
Za zamenika predsednika Upravnog odbora Saveta za štampu izabran je Srđan Radulović, urednik u NIN-u.
Osnivači Saveta za štampu su Asocijacija medija, Lokal pres, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.


„RINGIER SRBIJA” - VEĆI PROFIT UPRKOS EKONOMSKOJ KRIZI

Medijska kompanija Ringier Srbija (član Asocijacije medija) ostvarila je u prošloj godini profit od skoro pet miliona evra (492 miliona dinara), 150 odsto više nego 2008, saopštila direktorka kompanije Jelena Drakulić-Petrović na Ringierovoj godišnjoj konferenciji za novinare. Najčitaniji i najtiražniji Ringierov list, prema njenim rečima, je Blic, koji dnevno čita oko 800.000 ljudi i koji je imao dnevni tiraž veći za 25.000 primeraka tokom akcije Atlas ljudskog tela. Znatan rast prihoda koji su dostigli oko 46 miliona evra (4,64 milijarde dinara) u prošloj godini ostvaren je ne samo kroz tri dnevna, tri nedeljna i dva onlajn izdanja, već i sekundarnim proizvodima, poput specijalnih edicija knjiga, DVD i CD izdanja. Direktorka kompanije je dodala da je dobar potez koji je dodatno uvećao profit bila i kupovina nedeljnika NIN, čiji je tiraž, od prodaje, porastao za četvrtinu, na 16.000 primeraka. U ovoj godini u planu su razvoj promotivnih događaja, poput Oskara popularnosti, koji je u vlasništvu Ringiera, preseljenje izdavačke kuće, proširenje kapaciteta štamparije, otkup udela u NIN-u do 100 odsto i slični razvojni planovi. Generalni direktor Ringiera Kristian Unger kazao je da je ta kompanija i na globalnom planu ostvarila dobit u, za medije lošoj, 2009. godini. Prema njegovim rečima, ta kompanija, koja radi u 10 evropskih i azijskih zemalja, sa sedištem u Švajcarskoj, prošle godine imala je promet od 1,3 milijardi švajcarskih franaka, a 2008. 1,54.


DELTA POMAŽE UDRUŽENJE STUDENATA SA HENDIKEPOM

Delta Humanitarni Fond poklonio je Centru za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu specijalno vozilo Fiat Scudo prilagođeno prevozu osoba sa hendikepom. Direktorka DHF Ivana Mišković Karić uručila je koordinatorki Centra Ljupki Mihalovskoj ključeve vozila koje će, zahvaljujući specijalnoj hidrauličnoj rampi, omogućiti komforan prevoz studenata i time im pomoći da redovno posećuju predavanja i ispunjavaju druge obaveze iz nastave. Kompanija Delta Automoto obezbedila je besplatno dvogodišnje servisiranje i održavanje automobila, dok će troškove vozača i utrošenog goriva snositi Rektorat Univerziteta u Beogradu. Ugovor o donaciji u poslovnom centru Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) potpisali su 21. aprila direktorka DHF Ivana Mišković Karić, rektor BU prof. dr Branko Kovačević i generalni direktor Delta Automoto Rajko Mandić.


ČEŠKI NOVINARI POSETILI „DNEVNIK”

Grupa čeških novinara posetila je  redakcije “Dnevnika” (član Asocijacije medija) i listova na jezicima nacionalnih manjina, gde su se upoznali s načinom rada u ovoj novinskoj kući razmenivši iskustva s kolegama. Novinare iz Južne Moravske primio je i glavni i odgovorni urednik “Dnevnika” Aleksandar Đivuljski.
Televizijski, radio i novinari štampanih medija u posetu Novom Sadu došli su u organizaciji Centra za politiku i evroatlantsko partnerstvo, pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine. Poseta je upriličena kao deo projekta “Jačanje medijskih evroatlantskih perspektiva: saradnja novinara Vojvodine i Južne Moravske”, u saradnji sa Centrom za studije demokratije i kulture iz Brna.


SVAKI BROJ “BLIC ŽENE” PONOVO ČITA MILION ČITATELJKI

Prvi brojevi redizajniranog i sadržinski obogaćenog magazina „Blic žena“ skoro su “planuli”  na  tržištu Srbije, a najtiražniji ženski magazin kod nas ponovo je zabeležio rekordnih milion čitalaca po broju.
Osvežena novim rubrikama i dizajnom, „Blic žena“ u novom ruhu pojavila se u prodaji 12. aprila, u štampanom tiražu od 280.000 primeraka. S remitendom manjom od 10 procenata, samo u prvih nedelju dana „Blic žena“ je imala, prema podacima Ipsos Strategic Marketinga, 989.205 čitalaca.
Osim novih stalnih rubrika (Moj stil, Stil plus, Deca, Zdravlje i bilje, Moj dom, Dnevnik poslovne žene, Iz muškog ugla), „Blic ženu“ ponovo krase domaća lica na naslovnoj strani. Posebnu novinu čini i stalni dodatak na 16 strana, koji svojom vizuelnom upadljivošću i tematskom raznovrsnošću praktično čini magazin u magazinu. Prvi broj „Blic žene“ pojavio se u novembru 2004. godine. Od samog starta, sa više od 240.000 prodatih primeraka, ovo izdanje zauzelo je prvu poziciju na tržištu magazina u Srbiji.


TELEKOM SRBIJA UČESTVOVAO NA “CASE STUDY SHOW”

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) ove godine je prvi put učestvovao na studentskoj manifestaciji internacionalnog i edukativnog karaktera “Case Study Show 2010“ koja je održana na Fakultetu organizacionih nauka. Evropska studentska organizacija ESTIEM, koja je organizator ovog događaja, i prošle godine je sarađivala sa kompanijom Telekom Srbija na njihovom projektu „Vision – komunikacija za budućnost“. Prvog dana takmičenja studenti su imali priliku da se okušaju u ulozi menadžera i predstave rešenja zadatih studija slučaja. Osim Telekoma Srbija, ostale prisutne kompanije bile su L'Oreal Balkan, JT International, Holcim, Coca Cola Hellenic i Microsoft. Studenti su imali priliku da se upoznaju sa radom Telekoma Srbija i kroz radionicu koja je održana trećeg dana manifestacije. Studenti su  pokazali da vladaju menadžerskim veštinama i poseduju praktična znanja iz oblasti marketinga i odnosa sa javnošću.


NOVINARU ”NOVOSTI” MILANU PANTIĆU  TRG OD 11. JUNA

Na devetu godišnjicu ubistva novinara "Večernjih novosti" (član Asocijacije medija) iz Jagodine Milana Pantića, 11. juna, zvanično će biti otvoren trg koji je po odluci odbornika Skupštine grada dobio njegovo ime. Do tada će biti obavljeni neophodni građevinski radovi na samom trgu i uređenje obližnjeg parka. Okolne zgrade dobiće nove table sa brojevima, a za sledeću godinu, kada se navršava desetogodišnjica ubistva novinara, planira se postavljanje spomen-table na trgu ili biste. Konačnu reč o tome daće gradske arhitekte i urbanisti.


PTT „SRBIJA“ POMAŽE STARA I INVALIDNA LICA

Pošta Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) u okviru društveno odgovornog poslovanja pomogla je Centar za stara i invalidna lica niške opštine Medijana. Generalni direktor PTT „Srbija“ Goran Ćirić uručio je na prigodnoj svečanosti, predsedniku opštine Mediana kombi vozilo i donaciju od 100.000 dinara. Ćirić je istakao da Pošta Srbije i ovoga puta želi da pomogne onima kojima to mnogo znači i kojima takva vrsta pomoći olakšava život. Ćirić je u obraćanju prisutnima podsetio da Pošta Srbija ove godine slavi 170 godina postojanja.


PRVI SRPSKI INTERNET SERVIS U MAKEDONIJI

Polovinom aprila Kulturno-informativni centar Srba u Makedoniji “Spona” aktivirao je internet servis www.srbi.org.mk
“Spona” kroz vesti iz deset oblasti poput Politika, Drustvo, Sport, Kultura… redovno prati život Srba u Makedoniji i redovno ih informiše o najnovijim zbivanjima u Srbiji i Makedoniji. Internet servis delimično je finansijski pomognut sufinansiranjem Ministarstva kulture Rerpublike Srbije.


BEOGRADSKA PRIZNANJA IZUZETNIM

Nagrade grada Beograda za 2009, povodom Dana Beograda, za dostignuća u više oblasti stvaralaštva, uručili su gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić. Nagradu za novinarstvo primio je direktor i glavni i odgovorni urednik Studija B, Aleksandar Timofejev. To je nagrada za sve ljude koji su ovih 40 godina stvarali RTV Studio B. Poslednjih godina vratili smo ovu TV Beograđanima rekao je Timofejev.
Za arhitekturu i urbanizam nagrađeni su Dejan Miljković i Jovan Mitrović, za obrazovanje profesorka Matematičke gimnazije Nataša Čaluković, za sport Milorad Čavić i Petar Popović, a za književnost i prevođenje Drinka Gojković. Za pozorišni rad nagrađena je Nataša Tapušković, za film i RTV stvaralaštvo nagrađen je Miroslav Momčilović, za likovno i primenjeno stvaralaštvo Kosta Bogdanović, a za muziku i muzičko - scensko stvaralaštvo ansambl „Renesans". Jelena Đorđević je nagrađena za društvene i humanističke nauke. Za pronalazaštvo u nauci nagrađen je Milan Dević, a u oblasti medicine dr Marko Munjiza. Ana Gačić i Ana Grigorović su nagrađeni mladi stvaraoci u oblasti nauke i umetnosti. Prvi put posebna priznanja dobili su poljoprivrednik Zoran Marjanović iz Obrenovca i voćar Živorad Karaklajić iz Grocke. Nagrađeni heroji grada su Aleksandra Zarić, učenica Škole za oštećene sluhom „Stefan Dečanski", i Delfina Ferizović, maturant Srednje specijalne škole. Za izuzetan rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrađeni su Miloš Bata Milatović, Saobraćajni institut CIP, GP „Ratko Mitrović", UNS i RTS za obnaaljanje tornja na Avali. Nagrađen je i tim za organizaciju Univerzijade 2009.


JAVNI SERVISI U REGIONU IMAJU MNOGO MOĆI I MALO PARA

Vladajuće stranke, opozicija, nevladin sektor i međunarodna zajednica neprestano pokušavaju da, svako za sebe, ostvare presudan uticaj na javne servise, koji, sa druge strane, imaju konstantne probleme sa finansijama, ocenjeno je u Beogradu na tribini „Vreme izazova“, koju su organizovali nedeljnik „Vreme“ (član Asocijacije medija)  i Fondacija „Fridrih Ebert“. Generalni direktori javnih servisa Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore ukazali su na pad marketinških prihoda zbog smanjene naplate tokom ekonomske krize, zatim na veliki broj radnika, koje i dalje upošljavaju uprkos merama smanjenja broja zaposlenih, na nedostatak tehnike i druge probleme, uključujući i to da su nekima od njih političari nedostupni kad treba da budu razrešeni finansijski problemi.
Budžeti javnih servisa u regionu su različiti, u Crnoj Gori je na godišnjem nivou 11 miliona evra, u Hrvatskoj 250 miliona evra,  u RTS-u ne mogu da sakupe više od 80 miliona evra. U BiH još traju „porođajne muke“ sa konstituisanjem javnog servisa.
HERIĆ I  TILIJAN NA ČELU RMA

Nadzorni odbor Regionalnih medija Austrije AD (RMA) realizujući  najave svojih vlasnika Mozer holding AD (Moser Holding AG) i Stirija medijske grupacije AD (Styria Media Group AG) o promeni rukovodećeg tandema ove kompanije, imenovao je mr Vernera Herića i dr Mihaela Tilijana za nove čelne ljude kompanije.  Od 2007. do 2010. godine Verner Herić je bio rukovodilac svih ćerki preduzeća VAC-a u Srbiji.
Kompanija RMA je osnovan 2009. godine od strane Stirija medijske grupacije AD i Mozer holdinga AD i sjedinjuje pod jednim krovom izdanja Becirksbleter (Bezirksblaetter), Vohe (Woche), Viner Becirkscajtung (Wiener Bezirkszeitung) i Becirksrundšau (Bezirksrundschau) (kooperacioni partneri). RMA je vodeće preduzeće regionalnih medija u Austriji i ima ukupno nedeljno oko 3,67 miliona čitalaca u Austriji (Regioprint 2009) sa 120 izdanja i oko 1.000 saradnika.


SNUPI SE VRAĆA KUĆI

Snoopy i ostale širom sveta poznate face iz čuvenog stripa Peanuts – vraćaju se kući odnosno ponovo pod okrilje porodice Schulz. Da bi se to dogodilo porodica će zajedno sa firmom Iconix morati da plati oko 175 miliona dolara američkoj novinskoj i tv grupi EW Scripps koja ima prava na sve likove iz Peanuts stripa. Carles M. Schulz tvorac stripa je umro 200o godine.


NEMAČKI MAGAZINI GUBE TIRAŽ

Tiraži tri aktuelna nemačka nedeljnika - Štertn, Špigel i Fokus nastavili su da padaju i u prvom kvartalu 2010. godine. Tiraž Špigla pao je u odnosu na prvi kvartal prošle godine za četiri procenta na 1,009.996 prodatih primeraka. Štern je u istom periodu izgubio 6,9 odsto prosečno prodatog tiraža po broju i zabaležio nivo od 897.104 primerka, dok je najveći gubitak od 14 odsto manje prodatog tiraža u odnosnu na prvi kvartal prošle godine registrovan kod nedeljnika Fokus, koji je u ovom periodu imao 587.583 prosečno prodata primerka po broju. Ove podatke saopštila je IVW, organizacija za oditovanje tiraža u Nemaćkoj.


REKORDNA POSETA NOVINSKIH SAJTOVA U SAD


Kliknite za vecu tabelu

Novinski websajtovi u SAD potukli su sve rekorde po posećenosti tokom prvog kvartala 2010. godine. Zabeleženo je da su novinske onlajn stranice tokom prvog kvartala u proseku svakog meseca, imale po  74,4 miliona pojedinačnih poseta. Statistika je utvrdila da je tokom prvog kvartala “prelistano” 3,2 milijarde stranica i da je na to prelistavanje utrošeno čak 2,3 milijardi minuta. Istraživači su utvrdili i da korisnici za najozbiljniji izvor informisanja smatraju websajtove lokalnih novena.


NOVO IME – STARA MISIJA

Kupljen pre samo pet meseci od kompanije Bloomberg Plc. poznati magazin “Businessewak” promenio je odnedavno ime u “Bloomberg Businessweek” ali mu je misija i dalje ostala ista – ozbiljno informisanje o ozbiljnom biznisu. Za to će se  brinuti ni manje ni više nego 1.700 novinara raspoređenih u 72 zemlje sveta.


SVE OŠTRIJA KONKURENCIJA NA LOKALNOM MEDIJSKOM NIVOU

Britansko udruženje lokalnih novina (News Society) objavilo je nedavno rezultate istraživanja o odnosu čitalaca prema izvorima lokalnih informacija. Informacija je objavljena u jeku sve žešće bitke između kompanija izdavača lokalnih novena i lokalnih vlasti koje sve češće pokreću svoje lokalne novine. Čak 60 odsto anketiranih kao najozbiljniji izvor informisanja na lokalnom nivou navodi novine u privatnom vlasništvu, samo 15 procenata se o zbivanjima u lokalu informise iz novina koje su pokrenuli lokalni saveti, a tek 11 odsto kao izvor informisanja pominje lokalni radio.


KANAĐANIMA  I DALJE VAŽNE NOVINE

Još jednom su dnevne novine demonstrirale stepen vrednosti koje uživaju među Kanađanima. U istraživanju koje se odnosi na 2009. godinu više od  tri četvrtine  (77% - 14,7 miliona) odraslih Kanađana koji žive na područjima na kojima su novine dostupne čita štampano, ili onlajn izdanje novina. Rezultati kazuju da među anketiranima 47 odsto novine čita radnim danom, 44 procenta čita subotnja, a oko 20 odsto nedeljna izdanja novina. Stranice namenjene lokalnim informacijama su najčitaniji deo novina – redovno ih čita čak 73 odsto ispitanika. Samo 4 procenta  ispitanika novine čita isključivo na Internetu.


“ILLUSTRATED LONDON NEWS” FOTO ARHIVA NA INTERNETU

Internet je odnedavno postao bogatiji za izuzetnu foto arhivu staru više od 160 godina. Reč je o foto materijalu i ilustracijama magazina “Illustrated London News” koji je u viktorijansko doba imao tiraž od čak 300.000 primeraka. Veliki broj fotografija odnosi se na period pre 1842. godine. Ova nesvakidašnja internet arhiva ima 250.000 stranica i više od milion fotografija i ilustracija.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!