Maj, 2009 No. 104


ŽESTOKO PROTIV OPOREZIVANJA HONORARNE SARADNJE

Medijske kuće okupljene oko Asocijacije medija ocenile su da je izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana drastično otežan već izuzetno težak finansijski položaj svih medijskih kuća u zemlji. Učinjeno je to i u trenutku kada je Asocijacija predložila, kao jednu od mera za pomoć u oporavku medijske industrije, upravo smanjenje i privremeno ukidalje dažbina koje su utvrđene ovim zakonom. Asocijacija medija skrenula je pažnju da  usvojene izmene  imaju izuzetno negativan uticaj na onaj deo poslovanja medijskih kuća, koji se zasniva na autorskoj i honorarnoj saradnji. Kod svih, a posebno kod velikih redakcija upravo ovo predstavlja značajan trošak poslovanja. Prihvaćenim izmenama prepolovljeni su, a u većem broju slučajeva i ukinuti normirani troškovi, koji se priznaju kao odbici od poreske osnovice pri isplati honorara autorima. Na informativnom planu na ovaj način je najozbiljnije ugrožena dalja saradnja sa više od 1.500 honorarnih saradnika - dopisnika i slobodnih novinara i fotoreportera iz svih krajeva Srbije, koji su nezaobilazni faktor u uspešnom ispunjavanju društvene uloge medija da kvalitetno i ravnomerno informišu iz svih krajeva zemlje. Reakcija medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija samo je jedno od mnogobrojnih, žestokih reagovanja skoro svih medijskih i strukovnih udruženja kojima se na kraju pridružio i premijer Mirko Cvetković zahtevajući od Ministarstva finansija da u što kraćem roku preispita pojedine odredbe zakona i predloži odgovarajuća rešenja. Asocijacija medija očekuje da Vlada Republike Srbije i Narodna skupština hitno preispitaju usvojene izmene Zakona o porezu na dohodak građana u delu u kome se to odnosi na doprinose za honorare i autorski rad. Asocijacija medija, takođe, očekuje da se Vlada Republike Srbije što pre izjasni o predlogu mera za pomoć medijima, koji je dostavila u formi zaključaka Upravno odbora.


MEDIJSKA PODRŠKA AKCIJI „SRBIJA PROTIV RAKA“

U sedištu Asocijacije medija nedavno je održan skup posvećen medijskoj podršci akcije „Srbija protiv raka“. Gosti glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija bili su Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, Nevena Karanović, zamenica ministra i Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Gosti a pre svega ministar zdravlja iskoristili su priliku da prisutne detaljno informišu o svim aspektima ove akcije koja se sprovodi na nacionalnom nivou a pokrenuta je u svetlu činjenice da se u Srbiji na godišnjem nivou registruje 32.000 obolenih od raka a da svake godine umre oko 20.000 obolelih. Konstatovano je da je akciji čiji osnovni cilj  prevencija a zatim i borba za smanjenje broja smrtnih slučajeva od ove opake bolesti  zajednička briga kako Ministarstva zdravlja tako i svih medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. U tom kontekstu dogovoreno je da sve medijske kuće, pojedinačno, u što kraćem periodu dostave predloge mogućih aktivnosti na ovom planu a da će u međuvremenu ministarstvo sagledati i realne finansijske mogućnosti za realizaciju ovih aktivnosti.


NORVEŠKA ISKUSTVA

Delegacija u čijem su sastavu bili predstavnici medijskih asocijacija i novinarskih udruženja potpisnika Osnivačkog akta o firmiranju Saveta za štampu boravila je od 27. do 29. aprila u Oslu na poziv Norveškog saveta za štampu, a kao gost Vlade Kraljevine Norveške. Osnovni zadatak predstavnika Asocijacije medija, Lokal Pressa, UNS-a i NUNS-a bio je da se na licu mesta upoznaju sa metodologijom i načinom rada Norveškog saveta za šampu, koji ima višegodišnje iskustvo u radu. Predusretljivi i ljubazni domaćini zaista su se potrudili da za članove delegacije organizuju niz zanimljivih i informativnih sustera. Naši predstavnici su, pored ostalog, prisustvovali radnoj sednici Saveta za štampu. Takođe su posetili redakciju dnevnog lista Dagbladet i razgovorali sa Larsom Helleom, prvim urednikom zaduženim za etička pitanja profesije u Norveškoj. Organizovana je i poseta izdavačkoj kući EDA Media i razgovor sa njenim direktorom Stigom Finslom. Naši predstavnici imali su i susret sa generalnim sekretarom asocijacije Lokal Media – Rune Hetlandom. Domaćini su tokom susreta izneli svoje opaske u odnosu na rad Norveškog saeta za štampu a u želji da gostima pomognu da se ubrzaju i privedu kraju svi poslove oko formiranja saveta u Srbiji. Saradnja sa Norveškim Savetom za štampu i Vladom Norveške na ovom planu biće nastavljena i ubuduće.


OBELEŽEN JUBILEJ B92

B92 je osnovan 15. maja 1989. godine kao omladinska radio stanica koja je program emitovala samo u Beogradu. Proslavljajući dvadeseti rođendan čelnici B92 ističu da je on tokom vremena izrastao u kompaniju koja obuhvata: najslušaniju radio stanicu u zemlji, treću najgledaniju nacionalnu televiziju, najposećeniji web sajt u regionu, zapaženu muzičku i književnu produkciju i fondaciju sa društveno odgovornim projektima i Kulturnim centrom REX. Danas radio B92 svakodnevno sluša više od milion ljudi. I dok najstariji član porodice B92 slavi dvadeseti rođendan najmlađi, kablovski informativni kanal B92 Info, tek je napunio godinu i po dana.


NOVO RUKOVODSTVO RADIJA I TELEVIZIJE NOVI SAD

Radio i Televizija Novi Sad dobili su nove direktore i glavne i odgovorne urednike na predlog generalnog direktora RUV-RTV Blaže Popovića. Članovi Upravnog odbora za direktora radija imenovali su Pavla Milivojeva, a za direktora Televizije Novi Sad Aleksandra Dotlića. Za glavnog i odgovornog urednika Radija Novi Sad imenovan je Radovan Balać, a za glavnog i odgovornog urednika Televizije Novi Sad postavljen je Ljubiša Nikolin. Sve odluke donete su jednoglasno. Na konkurs za rukovodeća mesta RUV-RTV prijavila su se ukupno 24 kandidata i to za direktora TV NS osam kandidata, direktora RNS četiri kandidata, a za glavne i odgovorne urednike TVNS i RNS po šest kandidata.


OBELEŽEN SVETSKI DAN SLOBODE ŠTAMPE

Pozivom na prekid rada u pet  minuta do 12 sati i tradicionalnim skupom u beogradskom Pionirskom parku,  Udruženje novinara Srbije, Sindikat novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ obeležili su 3. maj - Svetski dan slobode medija. Nezavisno udruženje novinara Srbije obeležilo je Svetski dan slobode medija i dodelom tradicionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo.


RINGIER: USPEŠNI UPRKOS KRIZI

Kompanija “Ringier” (član Asocijacije medija), koja je u Srbiji vlasnik tri dnevne novine - “Blica”, “Aloa” i “24 sata”, tri magazina i šest internet izdanja, a odnedavno i nedeljnika NIN, povećala je promet za 1,6 miliona švajcarskih franaka u prošloj godini, a prihodi od prodaje porasli su na oko četiri miliona švajcarskih franaka. Ove podatke, na specijalno organizovanoj konferenciji za štampu saopštili su Mihail Ringier, predsednik kompanije, njegovi saradnici iz Švajcarske i Jelena Drakulić – Petrović, generalna direktorka Ringier d.o.o. u Srbiji.
Prema njenim rečima Kompanija “Ringier” u Srbiji stigla je u 2008. godini  do 39 odsto tržišnog učešća u ukupnom tiražu dnevnih novina na ovdašnjim prostorima, što je za sedam odsto više nego godinu dana ranije. Predsednik kompanije, Mihael Ringier istakao je da je na nivou grupe koja posluje u deset zemalja Evrope i Azije ostvaren  rekordni rast od 5,3 odsto i promet od 1.536 milijardi švajcarskih franaka. I Mihael Ringier i Jelena Drakulić – Petrović posebnu pažnju na konferenciji za štampu posvetili su magazine NIN koji je od nedavno u vlasništvu Ringier d.o.o. Istaknuto je da će za početak u NIN biti investirano 10 miliona dinara, a da će najveći deo sredstava biti usmeren na digitalizaciju i opremanje onlajn izdanja.


NAJBOLJE SVETSKE NOVINSKE FOTOGRAFIJE U BEOGRADU

Iizložba „World Preš Photo 2008“, na kojoj su predstavljeni radovi pobednika svetskog godišnjeg takmičenja u kategoriji novinske fotografije, održava se od 16. do 30. maja u Domu omladine u Beograda. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 5.508 fotografa iz 124 zemlje, a u konkurenciji za nagrade bilo je 96.268 fotografija. Izložbu su  16. maja otvorili ambasador Holandije u Srbiji Ron van Dartel, ambasador Misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstad i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, a postavka će biti i deo kulturne ponude manifestacije „Noć muzeja“. „World Preš Photo“ je nezavisna, neprofitna organizacija sa sedištem u Amsterdamu, gde je i osnovana 1955. godine.


POTPISAN SPORAZUM O RAZMENI EMS POŠILJAKA

Sporazum o razmeni EMS pošiljaka između Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) i poštanskih operatora iz Hrvatske, Makedonije i Crne Gore potpisan je 9. maja u Beogradu.
U ime Pošte Srbije sporazume je potpisao generalni direktor Goran Ćirić, ispred „Hrvatske pošte” d.d – predsednik Uprave Robert Jukić, iz A.D. za poštanski saobraćaj „Makedonska pošta” – generalni direktor Ejup Rustemi i ispred „Pošte Crne Gore” DOO – izvršni direktor Milan Martinović.
Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija”, kao moderni javni poštanski operator, uvođenjem EMS (Express Mail Service) usluge najvišeg kvaliteta će korisnicima poštanskih usluga omogućiti najbrži prenos pošiljaka u međunarodnom poštanskom saobraćaju, po pristupačnim cenama, uz poštovanje najkraćih rokova prenosa.
Pošta Srbije će na ovaj način, zajedno sa poštanskim operatorima zemalja u regionu, upotpuniti ponudu poštanskih usluga visokog kvaliteta.


URUČENE NAGRADE ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada SAD u Srbiji uručili su na svečanosti, održanoj na Fakultetu dramskih umetnosti, nagrade za istraživačko novinarstvo u kategorijama mladih i iskusnih novinara povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja.
Žiri NUNS-a izabrao je najbolje od 27 radova prispelih na konkurs, koji je organizovan četvrtu godinu za redom. U kategoriji radija nije proglašen pobednik, pa su nagrade preusmerene na još dva televizijska priloga.
Novinaru Dejanu Dimiću pripala je nagrada u kategoriji pisanih medija za autore starije od 35 godina za tekst „Dobro kontrolisani poslovi”, objavljen u „Vranjskim novinama”.
Nagradu u kategoriji mlađih novinara u pisanim medijima podelile su novinarke agencije „Beta” Mirjana Pantić i Ivana Jovanović za tekstove „Luda kuća lažnog iscelitelja DDD” i „Žrtvovanje žrtava”, objavljene u Dosijeu o medijima NUNS.
Za televizijski prilog „Tajna Žute kuće” emitovanog na RTV B92 žiri je nagradio novinarke Jelenu Veljković, Radoslavku Despotović, Jasminu Pašić i Sandru Mandić u kategoriji iskusnih novinara, dok je prilog „Vrela krv” doneo nagradu Milošu Teodoroviću i Ivani Lalić Majdak u kategoriji mladih novinara.
Nagrada je pripala i ostvarenjima „Vučko Manojlović - čekajući smrt” autora Ane Vojvodić i Miljana Vitomirovića i „U ime naroda - znakovi pored puta” Ines Meštrović.


LJILJANA SMAJLOVIĆ PREDSEDNIK UNS

Na redovnoj izbornoj skupštini Udruženja novinara Srbije, koja je održana u Vrnjačkoj Banji, za novog predsednika Udruženja, većinom glasova izabrana je Ljiljana Smajlović, doskorašnja glavna urednica lista “Politika”. Ovu funkciju do sada je u dva mandata obavljao Nino Brajović.
Skupštini je prisustvovalo više od 300 novinara iz cele Srbije, od kojih je 255 glasalo na izborima. Kao kandidat Upravnog odbora UNS, Ljiljana Smajlović dobila je 195 glasova, dok je, Đuro Bilbija, dugogodišnji novinar i urednik “Borbe”, “Večernjih novosti” i “Glasa javnosti”, kao kandidat veterana UNS i Društva novinara Vojvodine, dobio 52 glasa.


ITALIJANSKO PRIZNANJE MIODRAGU BABIĆU

Predsednik Hemofarm koncerna (pridruženi član Asocijacije medija) i potpredsednik STADA Grupe, Miodrag Babić, dobitnik je visokog priznanja Cavaliere dell'Ordine della Stella della Solidarietà Italiana, koje opredeljuje Giorgio Napolitano, predsednik Republike Italije.
Alessandro Merola, ambasador Republike Italije u Beogradu je na prigodnoj svečanosti u vršačkom Hotelu Villa Breg uručio priznanje Miodragu Babiću za doprinos razvoju farmaceutske industrije i značajnom pospešivanju privredne saradnje Italije i Srbije. Priznanje je kruna dugogodišnje saradnje započete pre više od tri decenije.
Prvi oblici italijansko-srpske saradnje u južnobanatskoj regiji započeti su sredinom sedamdesetih prošlog veka. Zajedničko ulaganje sa Paperplastom, italijansko-švajcarskim partnerom iznedrilo je fabriku samosložive ambalaže Hemoplast, danas pogon Hemofarma. Zajednički poduhvati, inicirani i realizovani na obostrano zadovoljstvo doveli su do rađanja novih ideja, među kojima i izgradnju fabrike staklenih ampula početkom devedesetih. Kompanija Franka Sanmartina Vetropak iz Palerma i Hemofarm registrovali su zajedničko preduzeće Farmopak


U BEOGRADU ODRŽANA KONFERENCIJA EVROPSKIH ABC ORGANIZACIJA

U Beogradu je, početkom maja, u organizaciji ABC Srbija, uspešno održana godišnja konferencija evropskih ABC organizacija i svetski Bord direktora IFABC. Na skupu je  posebna pažnja posvećena razvoju ABC i medija u uslovima ekonomske krize i prelasku na nove medijske tehnologije, kao posledici ove krize. Prema očekivanjima predstavnika zapadnih zemalja, kriza bi trebalo da se ublaži do početka 2010. godine. Ono oko čega se slažu svi delegati, jeste projekcija da globalna medijska industrija posle krize - više nikad neće biti ista. Očekuju se značajne tehnološke promene, koje će na medijsku scenu doneti „nove medije“, pri čemu se u prvom redu misli na elektronska i digitalna izdanja dosadašnjih štampanih medija. Značajno za naš region je aktivnost ABC Srbija, koja je uspela da uspostavi prvi „regionalni network“ ABC organizacija, time što je inicirala otvaranje ABC Bosne i Hercegovine i ABC Hrvatske. Ovom pulu će se pridržiti Rumunija i Bugarska, a očekuje se i skori ulazak Grčke. Ideja je da se uspostavi regionalni odit, koji će koristiti kompanije koje posluju na ovim prostorima, ali i da se uvede regionalni odit naslova, koji se prodaju na prostoru regiona. ABC Srbija je imala zapaženu prezentaciju na temu medijske scene u Srbiji, projekta budućeg regionalnog netvorka, ali joj je odato priznanje i za konkretan doprinos širenju ABC organizacija.


U LONDONU ODRŽAN 37. KONGRES FIPP

U Londonu je početkom maja održan 37. kongres FIPP http://www.fipplondon09.com, međunarodne asocijacije izdavača magazina, koja okuplja najveće svetske izdavače periodičnih publikacija. U radu kongresa učestvovalo je više od hiljadu delegata iz svih krajeva sveta, a među predavačima i panelistima izdvajala su se imena poput Džonatana Njuhausa, predsednika kompanije Conde Nast (Vogue, Glamour, GQ, Vanity Fair...), Maurisa Levija, predsednika Publicis Group, Mata Britina iz Google UK, Vila Vajthorna, predsednika "Virgin Galactic" i mnoga druga.
Kao i na protekla dva kongresa u Njujorku i  Pekingu, Srbiju je predstavljao Robert Čoban, predsednik "Color Press Group" (član Asocijacije medija), a ove godine mu se pridružio I Bernd Rademann, generalni director Adria Media Group – Srbija (takođe član Asocijacije medija). Glavna tema kongresa bila je, naravno, dramatična ekonomska kriza koja je
posebno pogodila izdavačku industriju u celom svetu. Opšta ocena je da po
isteku recesije više ništa neće biti isto i da će brojni "tradicionalni mediji" morati značajno da se prilagode novim navikama svojih konzumenata i da dobar deo svojih sadržaja prenesu na nove platforme kao što su internet i mobilni telefoni. Sledeći, 38. kongres FIPP biće održan 2011. u Nju Delhiju, u Indiji.


PRVI „TELEKOM SRBIJA MEDIJA OPEN“

Na turniru „Telekom Srbija medija Open“ koji je kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) organizovala u okviru „Serbia Open 2009“ nakon uzbudljivih mečeva predstavnika medijskih kuća, u ulozi teniskog reketa broj jedan, među novinarima se našao  Milan Bošković, sportski novinar rtv B92.
U dramatičnom finalnom meču, Bošković je izborio pobedu nad kolegom Momčilom Arbutinom, novinarom Televizije Pink. Vredne nagrade finalistima uručio je generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko.
Među 16 takmičara našli su se i predstavnici Blica, Pressa, Politike, Mobilnog magazina, Bravo Screen Funa, Bete, televizije Pink i B92 kao i Internet portala Mondo i Kuda za vikend.
Kompanija Telekom Srbija, nastojaće da ovakvim akcijama i dalje promoviše naš glavni grad kao značajno mesto na mapi svetskih teniskih dešavanja.


KLUB PRIVREDNIH NOVINARA NAGRADIO “DELTA AGRAR”

Klub privrednih novinara, Privredna komora Novog Sada i Društvo agrarnih ekonomista dodelili su Kompaniji Delta Agrar, koja posluje u sastavu Delta Holedinga (pridruženi član Asocijacije medija) priznanje Agrobiz lider u voćarstvu. Priznanje je uručeno predstavnicima kompanije u okviru konferencije o agraru: “Uloga znanja i obrazovanja u podizanju izvozne konkurentnosti domaćih proizvoda i razvoju agrara”. Delta Agrar je nagrađen za projekat voćnjaka na svom imanju Podunavlje u Čelarevu, koji, prema obrazloženju stručnog žirija, primenjuje nove tehnologije u proizvodnji jabuka i doprinosi podizanju izvozne konkurentnosti domaće proizvodnje. Delta Agrar ranije je obavestio medije da  proizvođačima jabuka u Srbiji nudi da se priključe ovom projektu, a kompanija se obavezuje da u narednih 15 godina otkupi sav rod jabuka odgovarajućih sorti i kvaliteta.


U CRNOJ GORI  STARTOVAO  MAGAZIN „LJEPOTA I ZDRAVLJE“

Kompanija Color Press Group (član Asocijacije medija) lansirala je na tržište štampe u Crnoj Gori magazin „Ljepota i zdravlje“. Na ovaj način Crna Gora je postala poslednja, šesta
republika nekadašnje Jugoslavije, koja je dobila svoje izdanje ovog magazina. Magazin će se prodavati po ceni od 1 evra i štampa se u početnom tiražu od 15.000 primeraka. Pored lokalnih kompanija i mobilnih operatera, ovaj projekat su svojim oglasima podržali i najveći međunarodni kozmetički brendovi poput L'Oreala i Nivee.
Launch party povodom pokretanja crnogorske "Ljepote i zdravlja" održan je početkom maja u hotelu "Splendid" u Bečićima. "Lepota i zdravlje" pokrenuta je u Srbiji, u januaru 2001. godine, slovenačko (L&Z) i izdanje za BiH ("Ljepota i zdravlje") pokrenuto je 2007. godine, izdanja za Makedoniju ("Ubavina i zdravje") i Hrvatsku
("Ljepota i zdravlje") 2008. i, napokon, crnogorsko ("Ljepota i zdravlje") - ove godine.


COMTRADE PROMOVISAO „FABRIKU ZNANJA“

Predsednik Vlade republike Srbije Mirko Cvetković otvorio je u ComTrade tehnološkom centru (pridruženi član Asocijacije medija) IT manifestaciju „Fabrika znanja". Premijer Cvetković je, otvarajući ovu petodnevnu manifestaciju o informacionim tehnologijama, izjavio da će Vlada Srbije uprkos krizi nastaviti da ulaže u informacione tehnologije kako bi stvorila uslove za profesionalni razvoj mladih i obrazovanih ljudi. „Fabrika znanja" je edukativno-poslovna IT manifestacija, a kompanija ComTrade Group kao organizator tog događaja, prikazuje domaćoj javnosti u Srbiji potencijale novih tehnologija i poslovnih rešenja 
Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group istakao je da je ova manifestacija svojevrsni odgovor na pitanje kako stručnjaci kompanije vide Srbiju u 21. veku. Tokom trajanja „Fabrike znanja“,  potpisani je Ugovor o donaciji humanitarnoj organizaciji „Naša Srbija“, kao i ugovori o poslovno tehničkoj saradnji sa Računarskom i Matematičkom gimnazijom iz Beograda, Fakultetom informacionih tehnologija Beograd, Računarskim fakultetom Beograd i Fakultetom tehničkih nauka Novi Sad.


 

“THE SCOTSMAN” LANSIRAO VISKI WEBSAJT

Dnevni list “The Scotsman” lansirao je nedavno na adresi www.scotsman.com/whisky vebsajt koji je u potpunosti posvećen viskiju. Redakcija misli da će kvalitet i kvantitet informacija o tradicionalnom škotskom piću privući mnogobrojne posetioce te da će ove stranice ubrzo postati i profitabilne jer će privući zainteresovane oglašivače


MARDOK BI DA NAPLAĆUJE ONLAJN VESTI

Medijski mogul Rupert Mardok mogao bi da odluči da već pre isteka ove godine počne da naplaćuje onlajn sadržaje na sajtovima novina poput The Times ili The Sun. Time bi postao prvi vlasnik nekih novina čiji sadržaj se ne zasniva isključivo na finansijskim i ekonomskim informacijama, koji bi insistirao da korisnici plaćaju ono što su do sada dobijali besplatno.  Mardok je inače izjavio da je uveren da je period najgore krize ostao iza njegove medijske imperije oličene u News Corp. koja je u prva tri meseca ove godine zabeležila pad prihoda od 47 odsto. Ovakvom padu u prvom kvartalu sigurno je značajno doprineo pad prihoda od oglasa, koji je u Wall Street Journal bio manji za 33 procenta, u britanskim dnevnim listovima u vlasništvu kompanije za 21 odsto, a u australiskim štampanim medijima u Mardokovom vlasništvu za 16 procenata.


EVENING STANDARD U NOVOM RUHU

Polovinom maja londonski Evening Standard, koji je od nedavno u vlasništvu Rusa Aleksandra Lebedeva osvanuo je na tržištu ne samo sa novim grafičkim izgledom već i sa delimično dopunjenim imenom. Naime list se sada zove “London Evening Standard”. Novi izgled osim više “funkcionalnih” belina podrazumeva, novi font i naslove ali i nove sekcije posvećene zdravlju, trendovima, modi. Magazin “FS” i dalje će biti petkom dodatak listu. List se na tržište Londona plasira u tiražu od 650.000 primeraka


“METRO” SE POVLČI I IZ  AMERIKE

Kompanija Metro Internacional, najveći svetski izdavač besplatnih dnevnih listova odlučila je da se nakon Španije povuče i sa tržišta SAD. Odluka je već doneta i proivođača gubitaka firmu Metro USA kupila je kompanija Sebay Media. Sporazum podrazumeva vlasništvo nad njujorškim i filadelfijskim izdanjem kao i 51 procenat vlasništva u bostonskom izdanju, gde se vlasništvo deli sa Boston Globe. Pomenuta tri lista distribuiraju se u ukupom tiražu od 590.000 primeraka i imaju oko 1,2 miliona čitalaca. Menadžment Metro International doneo je i odluku da direkciju firme preseli i z Londona u Stokholm.


ZA MINISTARSKE PIKANTERIJE 150.000 FUNTI

Dobro obavešteni krugovi u medijskoj sferi Velike Britanije tvrde da sada već famozni disk sa podacima o neuobičajnim troškovima članova britanske vlade nije odmah dospeo u ruke The Daily Telegrapha. Tvrdi se da je disk “na tržištu” po početnoj ceni od 250.000 funti plus 50.000 funti za analizu podataka, bio skoro dve nedelje i da su ga neki tabloidi odbili što zbog cene što zbog uverenja da podaci koji su na disku i nisu tako senzacionalni. Dobro obavešteni tvrde da je na kraju disk dospeo u roke novinara The Daily Telegraph za skroman iznos od 150.000 funti.


PROGLAŠENI NAJBOLJI “LOKALCI” VELIKE BRITANIJE

Nedavno su saopštena imena najboljih britanskih listova na loklanom nivou. Odlukom žirija najbolji dnevni list u kategoriji onih čiji je dnevni riraž iznad 40.000 primeraka ove godine je aberdinski “Press&Journal”. Najbolji dnevni list u kategoriji onih sa tiražom ispod 40.000 primeraka stiže iz Carlislea i zove se “News&Star”. Kada je reč o nedeljnicima u kategoriji onih čiji tiraž je veći od 20.000 primeraka najbolji je “South London Press”, a u kategoriji  onih sa tiražom ispod 20.000 primeraka ovogodišnji laureat je “East London Advertiser”. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!