Maj, 2009 No. 103


PREDLOŽENE MERE ZA POMOĆ MEDIJIMA

Radne grupe u čijem su sastavu predstavnici elektronskih i štampanih medija, novinarskih udruženja i Ministarstva kulture sačinile su predlog sistemskih mera za delimično olakšano poslovanje medijskih kuća u periodu ekonomske krize. Predlozi su dostavljeni Ministarstvu kulture uz uverenje da će se i Vlada Republike Srbije u najkraćem roku izjasniti o predlozima i doneti odgovarajuće odluke. Predstavnici radne grupe za štampane medije posebno su skrenuli pažnju da su, kao i svuda u svetu, štampani mediji najteže pogođeni posledicama ekonomske krize. Uz napomenu da su u vodećim novinsko izdavačkim kućama već preduzete skoro sve mere koje je moguće preduzeti pojedinačnim poslovnim politikama, predstavnici ove radne grupe u čiji rad su bili uključeni čelni ljudi medijskih kuća, izdavača štampanih medija, očekuju skori susret sa predstavnicima Vlade i cilju obostrano prihvatljivih i, u svakom slučaju – hitnih rešenja.


EVROPSKI ABC BORDOVI OD  7. MAJA U BEOGRADU

Kao što smo najavili u jendom od prethodnih brojeva Newslettera, godišnja konferencija evropskih ABC bordova biće održana u Beogrado od 7. do 9. maja. Pored rasprave o globalnoj krizi, koja je najviše uticala na marketinšku industriju, skup će se baviti i razvojem veb standarda i novitetima u merenju posećenosti i čitanosti veb sajtova. Na razvijenim marketinškim tržištima, novi mediji se bolje adaptiraju zahtevima tržišta i beleže iz godine u godinu rast prihoda. Prisustvo na beogradskom skupu najavile su članice iz Nemačke, Velike Britanije, Španije, Finske, Švajcarske, Rumunije, Mađarske, Švedske, Danske, Poljske, Belgije, Holandije, Češke... Sastanku će prisustvovati i predstavnici novih ABC organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Grčke. Pored radnog dela, predviđen je i prijem u Skupštini grada Beograda, gde će prisustvovati predstavnici Izvršnog odbora IFABC, EMEA predstavnici, članovi Borda i Skupštine ABC Srbija, predstavnici izdavača, oglašivača i agencija, kao  i predstavnici organizacija koje podržavaju rad ABC Srbija.


COMTRADE GROUP DONIRAO INFORMACIONI ZDRAVSTVENI SISTEM

Kompanija "Spinnaker New Technologies", članica "ComTrade Group" (pridruženi član Asocijacije medija), razvila je  savremeno rešenje informacioniog zdravstvenog sistema za primarnu zdravstvenu zaštitu i kroz donaciju vrednu oko 6.500.000 dinara obezbedila implementaciju i  obuku medicinskog kadra za korišćenje ovog sistema. Zaposlenima u Domu zdravlja „Dr Milorad Vlajković” u Barajevu ovaj informacioni sistem omogućava vođenje elektronskih kartona pacijenata. “Ovaj sistem je jedan od najsavremenijih koji su implementirani u Srbiji i nadam se da će u narednom periodu ovo postati standard u našem zdravstvu, bar što se tiče elektronskog zdravstva i elektronskih kartona” - rekao je Veselin Jevrosimović predsednik kompanije ComTrade Group. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je prisustvovao svečanosti u Barajevu, istakao je da to predstavlja sjajan primer kako kompanija, koja je vrhunska u svojoj oblasti i postiže dobre rezultate u velikom delu sveta, svoje znanje ustupa gradu u vidu velike donacije.


KURIR PONOVO ODITUJE TIRAŽ

ABC Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i ABC Printpak potpisali su ugovor o oditu tiraža dnevnih listova „Kurir“ i „Glas javnosti“ kao i druga dva naslova ovog izdavača „Grom“ i „Kurir Stil“. Podaci o kretanjima tiraža ovih naslova biće dostupni čanovima ABC Srbija sa martovskim izveštajima. Kako smo ranije objavili, dnevni list „Kurir“ je već bio u sistemu oditinga ali je ugovor raskunut zbog neblagovremenog dostavljanja podataka sa strane izdavača.


HEMOMONT LAUREAT

Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) je među prvim kompanijama koje su  na ovim prostorima počele da neguju korporativnu društvenu odgovornost. Za aktivnosti u domenu CSR-a, Hemofarm je dobio brojna priznanja među kojima se posebno ističu 2007. godine dobijena nagrada VIRTUS, kao i prošlogodišnja nagrada SIEPA.
Pristup društveno odgovornom poslovanju Hemofarm je preneo i na firme-ćerke, tako da nije iznenađenje što je preduzeće Hemofarma, Hemomont iz Podgorice ovogodišnji lauerat novoustanovljene nagrade za društvenu odgovornost Privredne komore Crne Gore.
Na svečanosti upriličenoj povodom Dana PKCG, Želimiru Ceroviću, direktoru Hemomonta, nagradu je uručio Velimir Mijušković, predsednik Privredne komore Crne Gore.


BEOGRAD NAGRADIO SOMBORCA I PETRIČIĆA

Među ovogodišnjim laureatima Nagrade grada Beograda su i Marko Somborac i Dušan Petričić. Somborac, pisac i crtač političkog stripa koji se svakodnevno objavljuje na stranicama „Blica“ (član Asocijacije medija) dobitnik je nagrade za novinarstvo. Dušan Petričić, koji već godinama živi i stvara u Torontu, a od nedavno objavljuje karikature na naslovnoj stranici nedeljnog broja „Politike“ (član Asocijacije medija) nagrađen je za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije.


TELEKOM SRBIJA U „NOĆI MUZEJA“

Srpsko selo iz srednjeg veka, kuhinjski pribor koji su koristile naše prabake, magijski obredi istočne Srbije, samo su neki od sadržaja koje će posetiocima ovogodišnje Noći muzeja ponuditi 38 gradova-učesnika manifestacije. Noć muzeja, koja se ove godine po šesti put održava u Srbiji, otvoriće 16. maja vrata muzeja, galerija i izložbenih prostora u čak 15 gradova više nego prošle godine, najavili su organizatori na konferenciji za medije. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture, i gradske opštine, a generalni sponzor Noći muzeja je kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), koja već treću godinu za redom na ovaj način pomaže manifestaciju.
Direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija Milica Amidžić izjavila je da Telekom Srbija nije slučajno već treću godinu pokrovitelj manifestacije Noć muzeja. „Misija društvenog delovanja Telekoma Srbija u potpunosti se podudara sa vrednosnim principima manifestacije Noć muzija. Naš cilj je isti - da pomognemo da se bogata kulturno-istorijska baština Srbije sačuva od zaborava“ – rekla je Milica Amidžić. Ovogodišnja nacionalna Noć muzeja održava se kao deo Evropske manifestacije Noći muzeja, koja je pod pokroviteljstvom Evropske komisije i UNESCO-a. U više od 40 zemalja u isto vreme biće otvoreno više od  1.900 muzeja i galerija.


NOVI NEDELJNIK U KRAGUJEVCU

Urednici i novinari privatizovanog kragujevačkog nedeljnika Svetlost obavestili su vlasnike da napuštaju tu medijsku kuću, te da će već u prvoj polovini maja pokrenuti novi list koji će se zvati Kragujevačke nedelje novine Šumadija. Glavni i odgovorni urednik Svetlosti Miroslav Jovanović saopštio je da je 18 urednika, novinara i honorarnih saradnika lista dalo otkaz vlasnicima te medijske kuće. Urednici i novinari saopštili su da su napustili redakciju zbog niskih i neredovnih zarada od privatizacije novina do sada. Nedeljnik Svetlost neće biti ugašen, već će ga ubuduće praviti nova urednička i novinarska ekipa, tvrde vlasnici.


ELEKTRONSKA UPRAVA UZ POMOĆ POŠTE „SRBIJA“

Ministarka pravde Republike Srbije Snežana Malović i generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić potpisali su  sporazum o saradnji, koji ima za cilj potpunije iskorišćavanje mogućnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i uspostavljanje osnove za realizaciju projekta elektronske uprave, kao i daljeg razvoja pravosudnog informacionog sistema.
Ministarka Malović je objasnila da se tim dokumentom omogućava da Ministarstvo pravde i Okružni sud u Beogradu među prvima doprinesu uštedi, racionalizaciji i efikasnosti rada pravosuđa, kao i smanjenju troškova, tako da bi godišnja ušteda iznosila 12 miliona dinara. Ona je najavila i da će u drugoj polovini ove godine početi upotreba elektronskih potpisa.
Goran Ćirić je ukazao na to da će elektronski potpisi doprineti efikasnijem radu pravosudnih organa i omogućiti značajne uštede u kancelarijskom materijalu


OTVORENA «ELLE» HUMANITARNA FOTO IZLOŽBA

Adria Media Group (član Asocijacije medija) je povodom četvrtog rođendana magazina «Elle» organizovala humanitarnu izložbu pod nazivom „The best of ELLE fashion“ gde je prikazano najboljih 40 modnih fotografija koje su nastajale tokom 4 godine izlaženja magazina ELLE u Srbiji.
Izložba će u beogradskoj galeriji «Progres» trajati do  7. maja a zatim se seli u Novi Sad u prostor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine gde će najbolje «Elle» modne fotografije biti izložene do 25. maja.  Izložba ima humanitarni karakter, a sva sredstva koja budu prikupljena od prodaje fotografija iz kolekcije „The best of ELLE fashion” biće direktno donirana projektu Sigurna Kuća za izgradnju objekta u Zrenjaninu. 


POKRENUT PRVI ŽENSKI LIFESTYLE PORTAL NA SRPSKOM

Nakon uspeha regionalnog showbiz portala ww.svet.rs koji je za manje od pola godine ušao među 20 najposećenijih sajtova na srpskom jeziku, „Color Press Group“ (član Asocijacije medija) je u saradnji sa kompanijom „McCann Ericson PR“ pokrenula je još jedan projekat iz ove oblasti.
Poslednjih dana aprila lansiran je sajt www.lepotaizdravlje.rs, prvi srpski ženski lifestyle portal. Pored niza tema iz oblasti kojima se bave magazini CPG – „Lepota i zdravlje“, „Moja beba“, „Beauty Expert“, „Brava Casa“, „JOY“, „Lekovito bilje“, „Dobra hrana“ i drugi, novi portal donosiće aktuelnosti iz svih sfera interesovanja savremene žene – od horoskopa preko video zapisa saveta dana i dnevnih vežbi, beauty i medical shopa do chata sa nutricionistima, psiholozima, dermatolozima i drugim stručnjacima.
Novi portal u startu su podržali prestižni međunarodni i domaći brendovi kao što su L'Oreal, Max Factor, Banka Intesa, Collistar, Bvlgari, Jacobs, Persil, Dijamant...
Projekat www.lepotaizdravlje.rs je ujedno i prvi projekat kompanije „Future Media Co“,  čiji su osnivači „Color Press Group“ i „McCann Ericson PR“.


DELTA CITY - NAJBOLJI ŠOPING MOL U EVROPI

Delta City koji posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) proglašen je za najbolji šoping-mol u Evropi u kategoriji novih šoping-molova srednje veličine. Ovo najznačajnije priznanje u oblasti komercijalnih nekretnina dodelio je žiri Internacionalnog udruženja šoping-centara (The International Council of Shopping Centers - ICSC), a nagradu je u Barseloni primila direktor marketinga Delta Real Estate Slađana Lazić. U konkurenciji za najbolji i najkomercijalniji šoping-mol bio je 41 kandidat iz 19 zemalja, a u finalu Delta Real Estate sa projektom Delta City pobedio je u konkurenciji sa šoping-molovima iz Portugalije, Nemačke i Italije. Internacionalni žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti real estate, pri izboru je sagledavao kriterijume kao što su dizajn objekta, raznovrsnost ponude, posećenost, odnosi sa potrošačima, ostvaren promet, kao i uklopljenost centra u lokalnu infrastrukturu. Dejan Racić, direktor Delta Real Estate: „Ova nagrada veoma je značajna ne samo za Delta Real Estate, već i za Beograd i Srbiju jer potvrđuje da pratimo svetske trendove u oblasti nekretnina“. Ovom nagradom Delta Real Estate kvalifikovao se i za izbor najboljeg  šoping-mola na svetu, a odluka o pobedniku biće doneta na konferenciji koja će se održati od 17. do 20. maja u Las Vegasu.


 

OGLASNE AGENCIJE „KRIVE" ZA KRIZU

U nedavno sprovedenoj anketi čak 66 odsto Amerikanaca, smatra da su oglasne agencije delimično odgovorne za ekonomsku krizu time što su ohrabrivale potrošače na potrošnju koja je prevazilazila njihove realne mogućnosti. Skoro trećina ispitanika u ovoj anketi misli da su oglasne agencije u potpunosti,  ili najvećim delom, odgovorne za nastanak krize, a samo 16 procenata od ukupno 2.200 ispitanika smatra da oglasne agencije nisu uopšte krive za ekonomsku krizu.


AMERIČKI FARMACEUTI SMANJUJU BUDŽETE ZA OGLAŠAVANJE

Amerčki proizvošači lekova smanjili su protekle godine troškove oglaavanja za 8 procenata, odnosno na 4,4 milijarde dolara. Prema podacima IMS Helth kompanije, koja se bavi istraživanjima u ovoj oblasti, to je prvo takvo smanjivanje u protekloj deceniji. Za oglašavanje na tv izdvojeno je četiri odsto manje sredstava, a za oglase u  štampi čak 18 procenata manje novca nego 2007. godine.


U ŠPANIJI „SEČA“ OGLASNE MINUTAŽE NA JAVNIM SERVISIMA

Španska vlada planira „drastične redukcije“ vremena namenjenog emitovanju tv reklama u programu dva javna televizijska kanala saopštio je španski premijer Luis Rodriguez Zapatero. Dva državna javna servisa TVE1 i TVE2 trenutno mogu da emituju po deset minuta reklamnog programa svakog sata. Planira se da se minutaža svede na devet minuta po satu kao i da se nastavi sa njenim smanjivanjem. Ovu meru, kao vid zaštite gledalaca javnog servisa, ali i otvaranja mogućnosti komercijalnim televizijama, ranije je počela da primenjuje Francuska vlada na predlog predsednika Sarkozija.


CRNA GORA: ODRŽAN “PRO PR” KONGRES

U hotelu "Splendid" u Bečićima, u Crnoj Gori, krajem aprila  je održan PRO PR kongres koji je, kao i svake godine, okupio stručnjake iz oblasti marketinga, PR-a i komunikacija iz celog regiona. Među brojnim predavačima iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i Portugalije, Rumunije i Bugarske, prezentaciju je održao i Robert Čoban, predsednik "Color Press Group" (član Asocijacije medija). Tema prezentacije "Ubiti građanina Kejna" (http://www.color.rs/pdf/propr2009.pdf) bila je kriza u medijskoj industriji u regionu ali i u celom svetu. Na kongresu je većina predavača istakla činjenicu da, u vremenima krize, kompanije koje žele da sačuvaju svoj udeo na tržištu treba da nastave marketinške i PR aktivnosti jer im se, u suprotnom, može dogoditi da ih posle recesije potisnu firme koje su nastavile da ulažu u ove oblasti.


„YAHOO!“ OTPUŠTA JOŠ 600 DO 700 RADNIKA

Jedan od vodećih svetskih web pretraživača "Yahoo!" najavio je da će da ukine novih 600 do 700 radnih mesta, kako bi dodatno smanjio troškove poslovanja.         Američka kompanija, koja je drugi po veličini veb pretraživač u svetu, na taj način će smanjiti za pet odsto ukupan broj zaposlenih, pre svega u SAD. To je treći put za manje od godinu dana da "Yahoo!" smanjuje broj radnika. Dva prethodna ukidanja radnih mesta dovela su u 2008. do otpuštanja 2.400 radnika u svetu. Neto profit "Yahoo!" je u prvom tromesečju ove godine opao za 78 odsto u odnosu na isti period lane, na 118 miliona dolara.


„NEW YORK TIMES“ SA PET PULICEROVIH NAGRADA

Teška finansijska kriza koja već mesecima drma New York Times očigledno  nije uspela da se odrazi na kvalitet jedne od vodećih američkih dnevnih novina. Najbolja potvrda kvaliteta lista je nedavno osvojenih čak pet prestižnih Pulicerovih nagrada. Prve i najsjajnije osvojene su za eksklzivno izveštavanje  i istraživačko novinarstvo a slede i Puliceri za: izveštavanje iz inostranstva, metničku kritiku, fotografiju. Drugi, vodeći američki dnevnik „Washington Post“ koji je prošle godine osvojio čak šest Pulicera ove je morao da se zadovolji samo jednom nagradom dodeljenom za komentar.


US: PAD OGLASNOG PRIHODA U MAGAZINIMA

Američki magazini zabeležili su dramatičan pad prihoda od oglasa u prvom kvartalu 2009. godine. Prihod u prva tri meseca je opao za čak 20,2 posto i jedva je dospeo do iznosa od 4,2 milijarde dolara. Istovremeno je i za 25,9% opao i broj oglasnih stranica u magazinima. Analitičari su saopštili da se najveći pad beleži po osnovu smanjenja prihoda od oglašavanja automobilske industrije za čak 43,6% dok je na drugom mestu smanjenje prihoda od oglašavanja finansijskog sektora za 38,4 procenta. Na trećem mestu po procentu smanjenja izdvajanja sredstava za oglašavanje u magazinima je maloprodaja sa 29,3%a četvrti su proizvođači i prodavci hrane sa 18,3%.


FRANCUSKA: PRIHOD OD OGLASA OPAO 9,9 POSTO

Prema nedavno saopštenim podacima prihod od oglasa u francuskoj manji je u odnosu na isti period prethodne godine za 9,9%. Najdramatičniji pad prihoda od oglasa beleže štampani mediji koji su u prvim mesecima 2009. godine zabeležili pad ukupnog prihoda po osnovu oglašavanja od 14,2%. U okviru ovoga dnevni listovi su yabeležili pad prihoda od 11,3% a magazini čak 17,1%. Na drugom mestu je tv koja je u januaru imala manji prihod od oglasa za 6,6% a u februaru se procenat popeo do cifre od 7,6%. Radio je u februaru bio „kraći“ za samo 5,6%. Usporen je i rast prihoda kod online oglašavanja koji je u januaru izostio samo 11,7% ali već  u februaru nije prešao 1%.


NOVI ŠEF „GUARDIAN MEDIA GROUP“

Kompanija The Scott Trust objavila je da  Amelia Fawcett novi predsednik  Guardian Media Group koja je u posedu ove kompanije. Ona će na čelnoj poziciji GMG zameniti dosadašnjeg prvog čoveka Paul Myners. Nova predsednica je doskora bila na čelu finansijske gripacije Pensions First Group LLP a od 2007. godine bila je nezavisni član GMG borda.
Nova predsednica GMG ima dvojno- britansko i američko državljanstvo i dobitnik je CBE nagrade koja joj je 2002. godine dodeljena za uspešnu slušbu u oblasti finansijske industrije. Amelia Fawcett je 2006. godine preplovila Atlantik za 17 dana kako bi prikupila sumo od 275.000 funti za borbu protiv rada dojke.


NAMA POZNATA PRIČA

Britansko Newspaper Society u nedavno sprovedenoj anketi među 436 predstavnika lokalnih vlasti širom Velike Britanije došlo je do poražavajućih rezultata kada je reč o odnosu lokalnih vlasti prema lokalnim medijima u privatnom vlasništvu. Rezultati kazuju da izuzetno visok procenat lokalnih vlasti izdaje vlastite listove. Šta više ovakvim listovima se daju imena vrlo slična štampanim medijima u privatnom vlasništvu, usmeravaju se na konkurentsku borbu oko prikupljanja oglasa a vrlo često imaju i primat u prikupljanju vesti važnih za funkcionisanje lokalne zajednice. Neki komentatori medijskih zbivanje ocenili su ovu pojavu kao „antidemokratsku i neprihvatljivu“. A mi smo mislili da imamo „autorsko pravo“ na ovakve i slične pojave često spremni da idealizujemo medijsku scenu medijski visoko razviojenih tržišta


AMERIČKI DNEVNICI OTPUSTILI 5900 NOVINARA TOKOM 2008. GODINE

Prema podacima koje je saopštilo Američko Društvo novinskih urednika  (American Society of News Editors) američki dnevni listovi smanjili su broj zaposlenih na redakcijskim poslovima za čak 5900 novinara. Reč je o najvećem otpuštanju novinara u periodu od 1978. godine. Očekuje se da će u redakcijama američkih dnevnih novina ove godine biti aposleno ukupno 46.700 novinara što je za čak 10.000 manje nego što ih je bilo zaposleno „daleke“ 1990. godine – 56.900.


TIMES CO.: 74 MILIONA DOLARA GUBITKA U PRVOM KVARTALU

Kompanija New York Times prijavila je da je u prvom kvartalu 2009. godine načinila neto gubitak od čak 74,5 miliona dolara što je dramatično više u odnosu na prošlogodišnji gubitak koji je u istom periodu iznosio 335.000 dolara. Osnovni razlog za porazne rezultate poslovanja u prvom kvartalu 2009. godine je kao i kod ostalih medijskih kuća – pad oglasnih prihoda. Zabeležen je pad od čak 28,4%  u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći pad od 31,6% ostvaren je u okviru divizije New England Media Group koja izdaje dnevni list „Boston Globe“. Ovde su gubici toliki da je predstavnicima sindikata već saopšteno da će list biti prodat ili ugašen.


NORSKE SKOG PODIGAO KREDIT OD 250 MILIONA KRUNA

Kompanija Norske Skog, jedan od najvećih proizvođača papira na svetu  dogovorila se sa „Inovative Norway“ o korišćenju redita u iznosu od 250 miliona norveških kruna. Rok otplate kredita je dvanaest godina sa grejs periodom od dve godine a sredstva će biti iskorišćena za unaprešenje proizvodnje i razvojne projekte u okviru postrojenja Norske Skog Skogn. Realizacijom projekta pre svega e se insistirati na smanjenu utroška energije u proizvodnji papira i aravno na taj način povećanju konkurentnosti cena na svetskom tržištu. 


ITV  TRAŽI NOVOG ŠEFA

ITV – jedan od vodećih britanskih komercijalnih emitera tv programa je u potrayi za novim izvršnim direktorom nakon što je saopšteno da će dosadašnji, Michael Grade napustiti ovu funciju pre isteka 2009. godine. Grade koji je u ITV došao u novembru 2006. godine prethodno je radio na BBC, London Weekend Television a devet godina je bio prvi čovek Channel 4 television. ITV je poput mnogih britanskih medija drastičnio pogođena smanjivanjem prihoda od uglasa usled svetske ekonomske krize. Kompanija je najavila otpuštanje 600 radnika a za prošlu godinu je iskazan gubitak od 2,7 milijardi funti. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!