Jun, 2008 No. 82


BEOGRAD MEDIJSKA PRESTONICA SVETA

Uz učešće preko 300 novinara, urednika, menadžera i vlasnika medija iz celog sveta, u Beogradu je od 14. do 17. juna sa izuzetnim uspehom održan Svetski kongres Međunarodnog instituta za štampu (International Press Institute – IPI). Kongres je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić koji je predstavnike medija iz preko 60 zemalja sveta pozdravio u Domu narodne skupštine Republie Srbije. Medijski poslenici iz celog sveta raspravljali su o tome da li trka za profitom guši medije i medijske slobode, kako se stvara medijska slika o susedima, o međunarodnoj saradnji novinara, o tome kako izveštavati o Americi i o mnoštvu drugih tema koje su u ovom trenutku u žiži interesovanja svetske medijska industrije.
Izuzetno uspešan organizator Svetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu bio je beogradski Media centar (član Asocijacije medija). Po završetku kongresa Beograd je bio i domaćin  regioonalne konferencije SEEMO na temu: Mediji, marketing i biznis u čijem radu je učestvovalo preko sto istaknutih urednika i medijskih menadžera iz regiona.


SERTIFIKATI I ZA WEB SAJTOVE

Seminarom koji je ABC Srbija organizovala u  Asocijaciji medija Srbije,  započele su aktivnosti oko izdavanja  sertifikata  o posećenosti veb sajtova. Na seminaru je učestvovalo više od 30 predstavnika najposećenijih sajtova u zemlji, onlajn izdanja novina i agencija koja se bave internet oglašavanjem. 
Merenje poseta je podeljeno u četiri faze. U prvoj, koja počinje već ovog meseca, biće realizovana osnovna merenja uz korišćenje preko 40 parametara i to metodologijom koja predstavlja kombinaciju merenja sa klijentske strane (JavaScript) i serverske strane (logovi na serveru). Sam sertifikat će sadržavati jedanaest parametara, dok će ostali parametri biti praćeni na sajtu www.abcsrbija.com
Uzimajući u obzir izuzetno dinamičan rast budžeta namenjenih vebu i to u celom svetu, ABC Sertifikat će obezbediti  i oglašivačima i agencijama  objektivnu  informaciju o posećenosti nekog sajta. Sa druge strane, vlasnici sajtova će imati jaku podršku za uspešniju prodaju  oglasnog prostora.


ŠVAJCARCI PONOVO U  ASOCIJACIJI MEDIJA

Ambasador Švajcarske u Srbiji, Vilhelm Meier /Wilhelm Meier/ i Petr Nemec, prvi čovek kompanije “PharmaSwiss” posetili su sedište Asocijacije medija gde su im domaćini bili glavni urednici I direktori medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije.
Tri godine nakon prvog susreta u Asocijaciji i pristupanja “PharmaSwiss” klubu pridruženih članova kada su, tada prisutne, urednike i direktore medijskih kuća informisali o ambicioznim investicionim planovima ove kompanije u Srbiji, ambassador Meier i Petr Nemec su sa zadovoljstvom obavestili prisutne da su svi planovi realizovani a da je konačni rezultat tih aktivnosti 200 novih radnih mesta I značajan doprinos boljoj snabdevenosti lekovima u Srbiji. Ambasador Meier je naglasio da ima utisak da su projekti kompanijePharmaSwiss među onima, ređim, koji su od početka pa do završetka realizovani tačno po dinamici koja je unapred planirana. Peter Nemec je istakao da za kompaniju na čijem je čelu Srbija predstavlja izuzetno značajan tržišni segment na kome uspešno posluje uz poštovanje svih lokalnih pravila I propisa te da će PharmaSwis I u buduće značajnu pažnju, u okviru svojih strateških planova,  posvećivati Srbiji. Peter Nemec je istakao da je u kompaniju u međuvremenu investiran I kapital  poznatih švajcarskih I američkih investicionih fondova I da će to doprineti još bržem razvoju PharmaSwiss u državama centralne I istočne evrope, Grčkoj I Izraelu. Nemec je izrazio posebno zadovoljstvo uspešnom saradnjom sa medijima koju je ova kompanija imala u proteklom periodu. 


NAGRADA „MILAN PANTIĆ” DIMITRIJEVIĆU I ZEČEVIĆEVOJ

Nagradu „Večernjih novosti” (član Asocijacije medija) za novinarsku hrabrost „Milan Pantić” za ovu godinu dobili su urednik „Radio Goraždevca” kod Peći Darko Dimitrijević i dopisnica „Večernjih novosti” iz Kuršumlije Dragana Zečević.
Nagradu „Milan Pantić” dodeljuje dnevni list „Večernje novosti” u znak sećanja na svog dopisnika iz Jagodine, koji je ubijen 11. juna 2001. godine ispred svoga stana, a ubica još nije pronađen.
Odluku o laureatima doneo je žiri u čijem su sastavu bili predstavnici „Večernjih novosti”, nedeljnika „Novi put” iz Jagodine, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Književnog kluba „Đura Jakšić” iz Jagodine. Nagrada je uručena 11. juna u Narodnoj biblioteci u Jagodini, nakon obeležavanja godišnjice smrti novinara Pantića


BEOGRADSKI AERODROM PREDSTAVLJEN MEDIJSKIM MENADŽERIMA

Trenutne poslovne aktivnosti, planovi kao i poslovna budućnost Aerodroma “Nikola Tesla” – Beograd (pridruženi član Asocijacije medija)  bile su glavne teme razgovora Bojana Krišta, generalnog direktora aerodroma sa većim brojem glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Krišto je prisutne detaljno informisao kako o aktivnostima koje menadžment aerodroma preduzima na povećanju konforma i bezbedosti putnika u vazdušnom saobraćaju tako i o skorom puštanju u rad bezbednosnih uređaja za sletanje po magli, faznoj realizaciji projekta kargo centra i mnoštvu drugih detalja vezanih za poslovanje ovog privrednog giganta. Svakako posebna pažnja u razgovoru bila je posvećena predstojećoj privatizaciji i Krištovom objašnjenju zbog čega blagovremeno treba pribaviti deonice Aerodroma “Nikola Tesla” – Beograd. Dogovorena je i još bolja saradnja na informarivnom planu.


“BETA” USPEŠNO PROMOVISALA GRAFIČKI SERVIS

Novinska agencija Beta predstavila je 5. juna urednicima vodećih medija u Srbiji svoj novi servis grafičkih ilustracija. Na promociji u Asocijaciji medija u Beogradu, Beta je urednicima i art-direktorima listova, TV stanica i Internet portala predstavila detalje grafičkog servisa, koji je pokrenut u maju. Beta svakodnevno emituje grafičke ilustracije najvažnijih vesti iz zemlje i sveta i namerava da, u saradnji sa korisnicima, unapredi ovaj servis i prilagodi ga njihovim potrebama. Beta je prva novinska agencija u Srbiji i regionu koja je pokrenula servis grafičkih ilustracija.


“PINK” I “FEŠN TV” ZAJEDNO NA PROSTORU BIVŠE JUGOSLAVIJE

Kako je saopšteno Kompanija „Pink“ biće većinski vlasnik, sa 75 odsto vlasništva, u novoj „Fešn TV“ kompaniji koja će svoj program emitovati na teritoriji šest bivših jugoslovenskih republika, najavljeno je juče na zajedničkoj konferenciji za novinare. Vlasnici Televizije „Pink“ Željko Mitrović i „FešnTV“ Mišel Adam potpisali su ugovor o osnivanju nove kompanije, koja će nositi isto ime kao poznati međunarodni modni satelitski kanal. Nova televizija će emitovati, 30 odsto domaće produkcije, a prenosiće je i međunarodni modni kanal. Sav domaći materijal emitovan na novom kanalu biće na lokalnim jezicima što će program učiniti bliskim našoj publici, a biće i titlovan na engleski Domaću produkciju emitovaće i međunarodni kanal u drugim delovima planete pa je to, prilika da se promoviš u domaći modeli, kreatori i fotografi.


«NINAMEDIA» NOVI PRIDRUŽENI ČLAN ASOCIJACIJE MEDIJA

Agencija «Ninamedia» tržišni lider u Srbiji u domenu press klipinga i jedna od brzo rastućih agencija kada je reč o povećanju obima posla u domenu istraživanja tržišta – novi je pridruženi član Asocijacije medija. Zahvaljujući timu od 125 zaposlenih mladih i stručnih ljudi i vlastitim softverskim aplikacijama «Ninamedia» svakodevno zadovoljava potrebe za press klipingom i media monitoringom za više od 330 klijenata među kojima su skoro sve vodeće domaće i inostrane kompanije, kao i najznačajnije vladine i nevladine organizacije u Srbiji. «Ninamedia» je dobro poznata po kvantitativnim i kvalitativnim analizama medijske prisutnosti a u ovoj godini je posebno aktivna u istraživanju javnog mnjenja i naprednim analizama tržišta. O ovom, najnovijim aktivnostima «Ninamedia» posebno će biti reči na promotivnom skupu koji će biti održan u sedištu Asocijacije medija u Beogrdu 24. juna 2008. godine, kada će stručnjaci ove kompanije posebno govoriti o pouzdanosti dobijenih podataka prilikom istraživanja kao i o potpunoj kontroli istraživačkog prcesa.


NINHAUS UZ HOMBAHA NA ČELU VAC MEDIJSKE GRUPE

Kristijan Ninhaus (48) biće od 1.jula 2008. godine, jedan od ukupno dva generalna direktora VAC medijske grupe (WAZ). Zajedno sa generalnim direktorom Bodo Hombahom (55) vodiće ubuduće evropsku medijsku kuću sa sedištem u Esenu. VAC medijska grupa obrne sa svojih 16.000 zaposlenih u devet evropskih zemalja sa regionalnim novinama, časopisima i elektronskim medijima preko 1,7 milijardi evra. Medijski menadžer, Kristijan Ninhaus, započeo je karijeru u kompaniji Gruner+Jar a od 2001. godine vodio je poslove u Bild grupi u Aksel Špringer AG. Ninhausa je na mesto jednog od dvojice generalnih direktora imenovala osnivačka porodica Funke.


DELTA ULAZI NA SLOVENAČKO TRŽIŠTE

Delta Real Estate, kompanija iz sastava Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija), izabrana je za trgovačkog partnera u izgradnji budućeg sportskog parka Stožice u Ljubljani. Ovaj projekat predstavlja prvi ulazak Delte na do sada zatvoreno slovenačko tržište.
Investicija Delte vredna je 242,5 miliona evra, a šoping-mol treba da bude otvoren krajem 2010. godine. Prema potpisanom predugovoru, šoping-mol u Stožicama gradiće slovenački partner, prema idejnom projektu i tehničkim rešenjima koje će dati Delta. Potpisivanju predugovora u Ljubljani prisustvovali su predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.


«DANAS» DODELIO GODIŠNJE NAGRADE

Dragan Bujošević, novinar nedeljnika NIN dobitnik je nagrade „Stanislav-Staša Marinković“, za novinarsku hrabrost i analitičnost, dok je Jelena Tasić, novinarka Danasa, dobila nagradu „Nikola Burzan“, koja se dodeljuje za izuzetne novinarske rezultate između dveju godišnjica lista.
Laslo Vegel, književnik i Ivica Smolić, predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke, dobitnici su priznanja „Prijatelj lista Danas“. Mihal Ramač, glavni i odgovorni urednik Danasa uručujući nagrade na prigodnoj svečanosti istakao je da je osnovna ideja prilikom pokretanja lista pre 11 godina bila da se proširi prostor slobode javne reči.


«ADRIA MEDIA» PREUZIMA «MAMA MEDIA»

Preuzimanjem izdavačke kuće Mama Media, Adria Media Serbia  (član Asocijacije medija) u svoj portfolio dodaje tri naslova posvećena roditeljstvu – dva magazina i jedan internet sajt. Ova transakcija trenutno je u postupku odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije, oficijelnom telu za borbu protiv monopolizma u Srbiji.
«Mama» je mesečnik koji je već 11 godina, od svog prvog broja, na lokalnom tržištu lider u segmentu magazina o roditeljstvu. »Trudnoća»  je spin-off magazin posvećen trudnicama i izlazi deset puta godišnje. Treći naslov kuće Mama Media je najpopularniji internet sajt posvećen roditeljstvu u Srbiji – www.yumama.com.
Bernd Rademann, CEO izdavačke kuće Adria Media Serbia, izjavio je: “Kvalitet i uspeh koji su ovi časopisi i internet sajt postigli kod oglašivača, savršeno se uklapaju u našu strategiju razvoja u Srbiji”.


“EKONOMISTOV” GODIŠNJI FORUM O KOMUNIKACIJAMA

Ekonomist Media Group (član Asocijacije medija) i Ekon:ference organizuju Prvi  godišnji foruma o komunikacijama, koji će biti održan 26. juna 2008. godine u hotelu President u Kovilovu kraj Beograda.
Forum će otvoriti većinu gorućih pitanja iz oblasti medija, odnosa sa javnošću i marketinga, sa posebnim osvrtom na aktuelna kretanja u ovim oblastima. U fokusu Prvog godišnjeg foruma o komunikacijama, biće pitanje odnosa između medija, agencija za odnose sa javnošću, kompanija, marketinških agencija i oglašavanja uopšte.
Učesnici Foruma biće predstavnici najznačajnijih medija iz zemlje i regiona, PR agencije, kao i agencije za marketinška istraživanja, marketinška odeljenja kompanija svih profila, kao i najjače agencije koje se bave advertajzingom u zemlji i okruženju.
Cena kotizacije za učešće u radu ovog jedinstvenog skupa je 350 evra (plus PDV) u dinarskoj protivvrednosti, a detaljne informacije o skupu očekuju vas na internet adresi:
www.emportal.co.yu/ekonference/48632.html


O JUGU I KOSOVU

Regionalna informativna agencija JUGpress, čije je sedište u Leskovcu, počela je sa objavljivanjem tekstova o jugu Srbije i Kosovu i Metohiji na albanskom jeziku, a uskoro će svi sadržaji biti prevođeni i na romski jezik. JUGpress postoji već dve godine i informativno pokriva jug Srbije, sa posebnim akcentom na opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju, Kosovo i Metohiju i severozapadnu Makedoniju.U prvih pet meseci sajt JUGpressa beleži oko 85.000 poseta. Na svom web sajtu agencija, čiji je osnivač nevladina organizacija Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, objavljuje tekstove, fotografije, tonske snimke i video izjave, kao i intervjuue i emisije u kojima gosttuju eminentni poznavaoci regiona. Opširnije o svemu na internet adresi: www.jugpress.com


PRIZNANJE ROBERTU ČOBANU

Predsednik kompanije “Color Press Group” (član Asocijacije medija), Robert Čoban primio je plaketu Regionalne privredne komore Novi Sad za 2007. godinu, za ostvaren izuzetan doprinos u razvoju privrede u regionu.
"Junska nagrada" Privredne komore Novi Sad je priznanje koje se dodeljuje kompanijama i pojedincima za ostvarene rezultate u povećanju proizvodnje, poboljšanju preduzetništva i menadžmenta, kao i njihovog doprinosa u povezivanju obrazovne, istraživačke i privredne delatnosti.
Povelju Privredne komore Novi Sad, pored “Color Press Group” dobili su i: “Carnex” AD Vrbas, “Budućnost” Ad Novi Sad, “Remming” DOO Novi Sad, “Tarkett” Doo Bačka Palanka, “Metals Banka” AD Novi Sad, “Aling Connel” DOO Gajdobra, “PIP” DOO Novi Sad, RTV “Panonija”, DOO Novi Sad.


»POLITIKIN» POSLOVNI KLUB OBELEŽIO PRVU GODIŠNJICU

Promocijom knjige intervjua objavljenih u Ekonomskoj rubrici «Politike» (član Asocijacije medija) pod naslovom «Razgovori 2007-2008» obeležena je godišnjica «Politikinog» poslovnog kluba. Ovo je bio i povod da se u «Politici» okupi više od 200 uglednih poslenika srpske ekonomske scene – ministara, privrednika, bankara, ekonomista.
Prema podacima, koje je na ovom skupu saopštio Srđan Janićijević, generalni direktor, «Politiku» svakodnevno čita više od 84.000 ljudi koji se nalaze na najvišim pozicijama u najrazličitijim oblastima društva. Tako je «Politika» svakog dana u rukama 16.000 privrednika, 15.000 profesora, 6.000 bankara, 5.000 advokata i sudija i više hiljada lekara, istakao je Janićijević i najavio da će Ekonomska rubrika uskoro biti proširena najnovijim izveštajima sa svetskih berzi, ali i da će najstarije novine na Balkanu uskoro biti bogatije i za specijalni poslovni dodatak.NOVINE (I)

U Geteborgu je nedavno održan godišnju kongres Svetske novinske asocijacije (World Association of Newspapers – WAN). Bio je to povod da čelnici WAN saopšte najnovije  podatke koji se odnose na svetsku novinsku industriju. Naime, na svetskom nivou prodati tiraži uvećani su tokom 2007. godine u odnosu na prethodnu za značajnih 2,57 procenata a u periodu od poslednjih pet godina tiraži su povećani za 9,39 odsto. Ako se prodatim tiražima dodaju i tiraži besplatnih listova onda ukupan porast iznosi 3,65 procenata u odnosu na prethodnu godinu ili 14,30 odsto u periodu od pet godina. Inače tiraž besplatnih dnevnih listova na svetskom nivou učestvuje sa sedam procenata u ukupnim tiražima, a kada je reč o Evropi onda se taj procenat penje čak do 23 odsto.


BBC ZA WEB ISTORIJU

BBC – britanski javni rtv-servis trenutno je u procesu realizacije grandioznog poduhvata. Stručnjaci BBC preuzeli su obavezu da kreiraju web stranicu za svaku epizodu tv- programa koje je BBC emitovao tokom proteklih osam decenija. Web stranice sadržavaće osnovne informacije o svakom programu kao i informacije na koji način on može da se vidi. BBC je započeo eksperimentalno emitovanje tv-programa 1932. godine.


NOVINE (II)

Više od 532 miliona ljudi u svetu kupuje novine svakog dana u odnosu na “samo” 486 miliona, koliko ih je kupovalo novine 2003. godine. Čak 74 od 100 najprodavanijih novena na svetu izdaje se u Aziji. Od ove cifre u Kini, Japanu i Indiji štampa se čak 62 najtiražnija svetska lista.
Pet najvećih novinskih tržišta na svetu su Kina sa 107 miliona prodatih primeraka dnevno, Indija sa 99 miliona, Japan sa 68 miliona, SAD sa skoro 51 milion prodatih primeraka i Nemačka sa 20,6 milona prodatih primeraka novina dnevno.


IFRA SUSRET U LJUBLJANI

Jedna od vodećih svetskih organizacija posvećenih novinskoj industriji i njenim potrebama – IFRA  organizuje 25. i 26. septembra 3. Konferenciju Jugoistočne Evrope u Ljubljani. Na konferenciji će se govoriti o problemima štampe i distribucije, a posebna tema biće posvećena i konvergenciji (Oglašavanje i digitalni mediji). Za sve sesije obezbeđen je simultani prevod na engleski, slovenački i hrvatski. Detaljnije informacije o skupu na kome je prošle godine u Beogradu učestvovalo više od 100 učesnika iz 12 zemalja očekuju vas na internet adresi: www.ifra.com


BERTELSMAN PRODAJE UDEO U SONY BMG

Medijski džin, kompanija Bertelsman (između ostalog vlasnik tv mreže RTL) najavila je prodaju 50 procenata svog udela u muzičkoj kompaniji Sony BMG koju zajednički poseduje sa japanskim elektronskim gigantom.
Bertelsman očekuje da na ime prodaje svog dela prihoduje 1,2 do 1,5 milijarsi dolara. Sony ima opciju prava preče kupovine u slučaju da Bertelsman nastavi da insistira na prodaji udela.


NOVINE (III)

Ukupno 312 besplatnih novina distribuira se širom sveta u tiražu od 41,04 miliona primeraka dnevno što predstavlja porast od 20 procenata u odnosu na prethodnu godinu, a čak 173 procenta u odnosu na period od pre pet godina.
Pet najtiražnijih besplatnih dnevnih listova na svetu su italijanski “Lego” sa 1,95 miliona tiraža svakodnevno, britanski “Metro” sa distribuiranim tiražom od 1,37 miliona primeraka, “20 Minutes” u Španiji sa milion primeraka, kanadski “Metro” sa 990.000 primeraka i Que i ADN u Španiji sa 959.000 primeraka.


RINGIER LANSIRAO “BLIK AM ABEND”

Moćna švajcarska izdavačka kompanija Ringier lansirala je prvih dana juna na tržište besplatni popodnevni list „Blick am Abend“ sa namerom da na taj način zamene prethodno besplatno izdanje „Heute“. Novi besplatni list „Blick am Abend“ priprema isti uređivački tim koji je pripremao i „Heute“ a distribuira se na području Ciriha, Berna i Bazela.


NOVINE (IV)

Tokom prethodne godine prodati tiraž dnevnih novina porastao je u Južnoj Americi za 6,72 odsto i Aziji za 4,7 procenata. Prodati tiraži opali su tokom prethodne godine u Africi za 0,49 odsto, Evropi 1,87 procenata, Severnoj Americi 2,14 odsto i u Australiji i Okeaniji za 4,28 procenta.
U okviru Evropske unije tiraž prodavanih dnevnih novina beleži pad od 2,37 odsto tokom 2007. godine. Najveći pad prodatih tiraža od čak 11,57 posto beleži Poljska. Najveći rast prodatih tiraža od 7,20 procenta zabeležila je Buarska.


“TAJMS” MENJA IZGLED

Širom sveta poznati “The Times” lansirao je, početkom juna,  u okviru prve faze prelaska na pun kolor nekoliko uređivačkih promena. Uređivaći su više prostora izdvojili za magazinski deo posvećen life&style zbivanjima, kao i umetnosti. Više prostora je izdvojeno za igre i slagalice, a predstavljena je i stranica za mlade. Uredništvo je “noseće” tekstove premestilo na drugu stranu novina i “iskopalo je” originalni naziv novina “The Daily Universal Register” da posluži kao putokaz čiaocima koji se pitaju šta da rade i kuda da idu mimo glavnih naslova.


U SAD RASTE POSETA STRANICAMA INTERNET MAGAZINA 

Prema podacima koje je saopštilo Udruženje američkih izdavača magazina, web stranice grupacije “consumer magazine” imale su tokom prvog kvartala 2008. godine 70,7 miliona pojedinačnih poseta. To je za čak 11,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Reč je o čak tri puta većem rastu broja poseta u odnosu na prosečan broj ukupnih internet poseta tokom prvog kvartala.


MEKSIKO: AXEL SPRINGER STARTOVAO SA “AUTO BILD” MAGAZINOM

Nemački izdavački gigant, kompanija Axel Springer lansirala je polovinom juna prvo latinoameričko izdanje poznatog magazina „Auto Bild“. Magazin će na osnovu licencnih prava izdavati „Lyrsa Editores“ jedna od vodećih izdavačkih kuća u Meksiku. „Auto Bild“ će se prodavati kao mesečnik po ceni od 29 pesosa (oko 1,79 evra).
Nemačko izdanje „Auto Bild“ magazina prvi put je štampano 1986. godine. Danas, sa prosečno prodatim tiražom od 642.900 primeraka po broju i više od 2,8 miliona čitalaca po broju reč je o najvećem evropskom auto magazinu. U Srbiji i Crnoj Gori magazin „Auto Build“ izdaje Politika novine i magazini (član Asocijacije medija).

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!