Jun, 2008 No. 81


“BETA” PROMOVIŠE NOVI SERVIS

Novinska agencija Beta predstaviće korisnicima novi servis grafičkih ilustracija 5. juna u 11.30, u sedištu  Asocijacije medija (Beograd, Vasilija Gaćeše). Posle višemesečnih priprema, 5.maja 2008. godine, Beta je počela da emituje servis grafičkih ilustacija. U toku maja, meseca promocije, Beta je emitovala svakog radnog dana po dve grafike, koje su svi korisnici mogli besplatno da preuzimaju. Cilj prve prezentacije je upoznavanje  korisnika sa dosadašnjim razvojem novog servisa kao i dodatno prilagođavanje servisa potrebama korisnika. Beta je prva agencija u zemlji i regionu koja je pokrenula servis grafičkih ilustracija.


SVETSKI KONGRES MEDIJA U BEOGRADU

Medija centar (član Asocijacije medija) organizator je ovogodišnjeg Svetskog kongresa i Generalne skupštine Međunarodnog instituta za štampu (International Press Institute - IPI), koji će biti održan od 14. do 17. juna u Beogradu. Kongres je izuzetna prilika da medijski stručnjaci iz Srbije i regiona razmene mišljenja i iskustva sa vodećim urednicima, menadžerima, novinarima i kreatorima svetskog javnog mnjenja. Očekuje se da u radu kongresa učestvuje više od 350 medijskih stručnjaka iz celog sveta.
Medija centar i IPI Vas pozivaju da učestvujete na prvom svetskom kongresu medija u Beogradu. Ukoliko ste zainteresovani, možete se prijaviti ovde.


NOVI JAVNI KONKURS RRA ZA RTV EMITERE

Savet Republičke radio difuzne agencije objavio je 22. maja novi javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje radio i televizijskog programa za područje regiona, lokalna područja i područje grada Beograda. Rok za podnošenje prijava i neophodne dokumentacije je 60 dana od datuma objavljivanja konkursa. Odluka o novim emiterima mora biti doneta u roku od 90 dana od datuma objavljivanja liste učesnika na konkursu. Detaljne informacije o regionima i podrčjima za koje je konkurs raspisan, kao i o neophodnoj dokumentaciji, očekuju vas na internet adresi: www.rra.org.yu


AERODROM “NIKOLA TESLA” NOVI PRIDRUŽENI ČLAN

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd na čelu sa generalnim direktorom Bojanom Krištom, novi je pridruženi član Asocijacije medija, koji će svojim angažmanom, među ostalim pridruženim članovima, nastojati da doprinese unapređenju medijske industrije u Srbiji i aktivnostima koje na tom planu realizuje Asocijacija medija. Susret menadžmenta Aerodroma “Nikola Tesla”, na čelu sa gospodinom Krištom, sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije planiran je za polovinu juna, a tada će se razgovarati o unapređenju saradnje na svim segmentima poslovanja.


KONKURS ZA  NOVINARSKU NAGRADU „STANISLAV MARINKOVIĆ“

Na osnovu Pravilnika o nagradama izdavačke kuće „Dan Graf“ d.o.o, Upravni odbor ove kompanije doneo je odluku o raspisivanju javnog konkursa za dodelu Godišnje novinarske nagrade „Stanislav Marinković“.
Kao i do sada nagrada se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu.  Za nagradu mogu biti predloženi svi novinari sa teritorije Srbije, a kandidate mogu predlagati sve redakcije, strukovna udruženja i pojedinci.  Obrazloženi predlozi za nagrade dostavljaju se žiriju do 1. juna ove godine, na adresu Danas, Alekse Nenadovića 19-23, 11000 Beograd, sa naznakom: “Za nagradu „Stanislav Marinković“. Nagrada će biti svečano uručena 9. juna, na dan lista Danas.


PROMOVISAN MAGAZIN „UBAVINA&ZDRAVJE“

Kompanija Color Press Group (član Asocijacije medija) izdala je najčitaniji srpski lifestyle  magazin „Lepota&zdravlje“ za makedonsko tržište, pod nazivom „Ubavina & Zdravje“.
Magazin će izlaziti mesečno po ceni od 60 denara. Prvi broj magazina promovisan je 16. maja u Skoplju. Sudeći po uspehu prethodnih Lepota koje su na prostoru Bosne i Hercegovine i Slovenije za svega nekoliko meseci zabeležile zavidan uspeh, i  makedonsku U&Z očekuje ista sudbina. Takođe, do kraja ove godine CPG  planira da svoje najprestižnije izdanje lansira i na tržište Hrvatske.


DELTA MAXI DOBIO MEĐUNARODNU NAGRADU ZA KVALITET I POSLOVNI USPEH

Delta Maxi deo kompanije Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je međunarodne nagrade za kvalitet usluge i primenu međunarodnih standarda u poslovanju, koje dodeljuje organizacija Trade Leader’s Club. Priznanje je uručeno generalnom direktoru Delta Maxija Draganu Filipoviću na skupu 60-ak najuspešnijih kompanija iz zemalja u razvoju koji je 23. maja održan u Ženevi.
Delta Maxi je dobio i sertifikat kojim se potvrđuje izuzetan poslovni uspeh koji je ova kompanija ostvarila u prethodnom periodu. Nagradu je uručio predsednik Trade Leaders’ Award-a Arsenio Pedro Rodriguez. Dragan Filipović, generalni direktor Delta Maxi Grupe izjavio je da je reč o izuzetnom uspehu, ne samo za Deltu već i za Srbiju u celini.


IZLOŽBA “BETINA FOTOGRAFIJA GODINE”

Izložba nagrađenih radova i najuspešnijih fotografija pristiglih na “Betin konkurs za fotografiju godine” biće otvorena 10. juna u galeriji New Moment u Beogradu kada će biti uručene i nagrade za najbolje fotografije. Inače, Manifestacija "Betina fotografija  godine" održaće se u okviru Svetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i 57 Generalne skupsstine te organizacije. Izbor najboljih fotografija sa konkursa biće izložen i u Centru Sava, gde se odrzzava Kongres. Nagrada SEEMO-a biće dodeljena u Sava centru, tokom trajanja Kongresa IPI-ja. Sve informacije o ovoj nagradi kao i nagrađene fotografije mogu se naći na sajtu Novinske agencije Beta: www.beta.co.yu/fotokonkurs. Konkurs za najbolju novinsku fotografiju Beta je ustanovila 2004. godine povodom 10. godišnjice početka rada Agencije.


POŠTA SRBIJE UVELA SAP ERP

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbije” (pridruženi član Asocijacije medija) prva je pošta na Balkanu i 29. na svetu, koja je implementirala i uvela u upotrebu SAP ERP, jedan od najsavremenijih poslovnih softvera na svetu.
Zahvaljujući SAP ERP softveru JP PTT Srbije standardizovala je procedure rada, integrisala celokupan informacioni sistem i unapredila sistem izveštavanja. Upravo ove prednosti omogućiće PTT-u da efikasnije upravlja likvidnošću kompanije kroz jedinstvenu i pravovremenu evidenciju svih promena u sistemu, zahvaljujući čemu će lične karte komintenata biti uredno ažurirane.
Takođe, zahvaljujući fleksibilnosti SAP ERP sistema i velikim naporima predstavnika PTT-a i internacionalnog ekspertskog tima S&T-a Srbija koji je implementirao ovaj softver PTT Srbije je zadržao svoju modernu aplikaciju već postojećeg prodajnog modula, koji je uspešno integrisan u novi informacioni sistem.
Uvođenje SAP ERP softvera u Poštu Srbije još je jedan u nizu uspešno realizovanih poslovnih projekata ovog preduzeća. Posle uspešnog upisa akcija, PTT je još jednom pokazao da i veliki javni sistemi mogu da posluju efikasno i uz praćenje savremenih trendova i tehnologija, a sve u interesu krajnjih korisnika.


POČINJE „POLITIKINA“ ŠKOLA NOVINARSTVA

Kompanija ,,Politika novine i magazini” (član Asocijacije medija) organizuje drugu godinu zaredom Školu novinarstva. Ovaj specifičan oblik edukacije namenjen je  studentima završnih godina društvenih  fakulteta i mladim ljudima sa diplomom visoke škole u džepu. Osmišljenja je tako da tokom  jedanaest nedelja, kroz teorijski i praktični rad po redakcijama, školarci steknu elementarna znanje i iskustvo u oblasti novinarstva. Program realizuju poslovodstvo kuće uz saradnju sa  eminentnim novinarima i urednicima Politike. Škola je besplatna za sve polaznike. Prijave se primaju do 6.juna posle čega će biti obavljena  selekcija i izbor polaznika. Početak rada Škole predviđen je za 1. juli, a đaci će biti angažovani na svakodnevnom poslu i predavanjima jednom nedeljno. Letnja pauza je u periodu od 15.avgusta.do prvog septembra. Program se završava 30. septembra., a polaznici dobijaju diplomu o završeoj školi.. Dvadeset najuspešnijih polaznika će moći da obavi pripravnički staž u listu  ,,Politika«.


DODELJENE NAGRADE »BORIVOJE MIRKOVIĆ«

Na fakultetu političkin nauka u Beogradu dodeljene su tradicionalne nagrade iz Fonda »Borivoje Mirković«. Prva nagrada za novinski članak pripala je studentkinjama Milici Stevuljević  i Sanji Stojkov za rad »Da beba ne ostane neispunjena želja« . Nagradu za radio prilog »Švarcovi« dobila je Ivana Živkov, dok je nagrada za televizijski prilog pripala Miljani Aksić, Ivani Veljin i Jeleni Ožegović za rad »Psovke«. Fond »Borivoje Mirković« ustanovljen je 1983. godine, a iz njega se svake godine dodeljuju nagrade najboljim studentima novinarstva na Fakultetu političkih nauka.


HEMOFARM PROSLAVIO ROĐENDAN

Kompanija „Hemofarm“ (pridruženi član Asocijacije medija)  proslavila je 48. rođendan.  Već drugu godinu zaredom „Hemofarm“, u okviru trajnog opredeljenja ka društveno korisnom poslovanju ovaj dan obeležava doniranjem neophodne opreme zdravstvenim institucijama
Tim povodom, Miodrag Babić, predsednik „Hemofarma“ potpisao je Ugovor o donatorstvu sa predstavnicima zdravstvenih centara u Kikndi – doniran aparat za anesteziju i Trsteniku  - poklonjen aparat za ultrazvučnu dijaknostiku.
„Hemofarm“ je rođendan obeležio i nizom manifestacija za bivše i sadašnje radnike a u okviru Dana otvorenih vrata Hemofarmove, vrhunski opremljene pogone za proizvodnju lekova u Vršcu obišlo je preko 700 posetilaca.


PREDSTAVLJEN VODIČ KROZ SRPSKE FINANSIJE

Beogradska izdavačka kuća Alliancemedia predstavila je svoje najnovije specijalizovano izdanje. Reč je o magazinu namenjenom isključivo zainteresovanima za funkcionisanje bankarskog i finansijskog sektora u Srbiji. Iza naslova »Guide to Serbian Banking and Financial Sector 2008« krije se detaljan pregled poslovanja svih banaka prisutnih u Srbiji,  a poseban prostor odvojen je i za grupaciju osiguravajućih društava, kao i finansijske fondove. Magazin je štampan na formatu A4, obim je 100 stranica a za kvalitet štampe se pobrinula štamparija »Politika AD«. Magazin nije u redovnoj prodaji, a više informacija o njemu možete dobiti na adresi: www.cma.co.yu


TELEKOM NA FESTIVALU  ZABAVNE MUZIKE U VRNJAČKOJ BANJI

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) aktivno je podržao organizaciju Festivala srpske zabavne muzike „Banja 2008“, koji je održan u Vrnjačkoj Banji od 30. maja do 01. juna. Telekom je u okviru festivalske smotre promovisao široku paletu  svojih usluga, a njegovi predstavnici aktivno su učestvovali i u radu žirija. Festival srpske zabavne muzike je jedan od značajnijih muzičkih festivala u regionu, o čemu svedoči i ovogodišnje prisustvo velikih zvezda Vaya con dios i Bonnie Tyler u revijalnom delu programa.


IZAŠAO NOVI BROJ CM ČASOPISA

Iz štampe je izašao novi broj Časopisa za upravljanje komunikacijama koji zajednički izdaju novosadski «Protocol» i Fakultet političkih nauka iz Beograda. Novi, šesti po redu CM časopis posvećen je temama poput: Marketinške komunikacije i/ili putevi osvajanja moći, Privatizaciji lokalnih medija u Srbiji, Etičkim kodeksima međunarodnih novinarskih organizacija i udruženja, Uporednoj analizi prihvatanja novih komunikacionih kanala u informisanju studenata... i nizu drugih, zanimljivih tema iz oblasti upravljanja komunikacijama. Časopis je štampan u tiražu od 1.000 primeraka, a odgovor na pitanje kako doći do njega možete potražiti na internet adresi protocol2@nscable.netU GETEBORGU SVETSKI NOVINSKI KONGRES

U Geteborgu je upravo  u toku Svetski novinski kongres koji je u ovaj švedski grad okupio više od 1.500 izdavača, glavnih urednika i ostalih predstavnika medijskog top menadžmenta. Na Kongresu, u okviru Setskog uredničkog foruma, ali i u okviru  manifestacije Info Services Expo glavne teme su posvećene unapređenju poslovanja novinske industrije, a jedna od najvažnijih tema Kongresa posvećena je multimedijskim inovacijama u kontekstu budućeg razvoja novinske industrije.


DRUPA TRAJE DO 11. JUNA

DRUPA - vodeća svetska izložba namenjena industriji štampanih medija startovala je 29.maja i trajaće do 11. juna u halama diseldorfskog sajma. Pod devizom “Jedan svet – jedna DRUPA” manifestacija okuplja više od 1.800 izlagača iz preko 50 zemalja sveta, a među desetinama hiljada posetilaca biće predstavnici novinsko izdavačkih kompanija iz više od  120 zemalja sveta. Karte se mogu obezbediti uz popust preko interneta pri čemu je cena dnevne karte 37, a četvorodnevne ulaznice 120 evra. Za kupovinu ulaznica na blagajnama diseldorfskog sajma treba izdvojiti 55, odnosno 180 evra za četvorodnevnu ulaznicu. Opširne informacije o ovoj manifestaciji očekuju vas na internet adresi: www.drupa.com


“METRO” PRODAO DEONICE U ŠVEDSKOJ

“Metro International” medijski mastodont sa tiražon od preko 100 miliona primeraka besplatnih novena širom sveta odlučio je da proda 35 odsto akcija besplatnih švedskih novena i to norveškoj medijskoj grupi “Schibsted” za oko 30 miliona funti. Norvežani i Metro Švedska će napraviti džoint venčer kompaniju koja će se baviti prodajom oglasnog prostora nudeći komitentima plasman poruka u tiražu koji čita 4,2 miliona čitalaca. Do ovog broja čitalaca stićiće kombinujući švedski Metro i tiraže Aftonbladet i Dagbladet, koje poseduju Norvežani. Pri tome će Aftonbladet odmah ukinuti  besplatno izdanje Punkt SE.


“METRO” PRODAJE AKCIJE I U DANSKOJ

Samo dva dana nakon prodaje 35 odsto akcija švedskog Metroa, kompanija “Metro International” prodala je 24,5 odsto akcija danskog Metroa (Metro Xpress). Kupac je direktni konkurent, JP/Politiken, izdavač besplatnih novina 24Timer, kao i dnevnika koji idu u redovnu prodaju Jyllands Posten i Politiken. Na ovaj način, besplatni listovi će, kroz kooperaciju, oglašivačima ponuditi plasman oglasa za populaciju veću od milion čitalaca. Distribucija oba besplatna lista preuzeće Metro.


MAJKROSOFT LANSIRA GLOBALNI OGLASNI BREND

Kompanija Microsoft lansiraće na predstojećem kanskom Internacionalnom oglasnom festivalu novi globalni brend pod nazivom Microsoft Advertising. Reč je o projektu kojim svetski gigant pokušava da pojednostavi sve komplikovanije poslove vezane za najrazličitije segmente internet oglašavanja. I ovaj novi Microsoftov projekat je samo još jedan u stalnoj konkurentskoj borbi sa kompanijom Google za primat na oglasnom tržištu.


APPLE SA DVE “CRNE OLOVKE”

Kompanija Apple dobitnik je dve “Crne olovke” u okviru prestižnog takmičenja za D&AD Awards. Apple je nagrade osvojio za dizajn iMac i iPhone čime je ova američka kompanija postala najuspešniji takmičar u 45 godina dugoj istoriji dodele D&AD nagrada. Apple je u periodu od 1999. godine osvojio čak šest “crnih olovaka”. Inače članovi žirija su insistirali na činjenici da se nagrade ne dodeljuju onome što je najbolje u toku jedne godine već onome što je postalo apsolutni standard.


IKEA PROIZVODI VIRTUELNI NAMEŠTAJ

Počev od 27. juna mnogobrojni poklonici video igrice Simps 2 moćiće da opremaju dom svojih ljubimaca Simpsonovih virtuelnim nameštajem koji će specijalno za ovu video igru projektovati i proizvoditi švedski džin IKEA. Kupci igrice će se za namestaj opredeljivati u okviru paketa koji kupuju, a moćiće da ga menjaju tri puta godišnje. Inače proizvođač video igre Simps 2, kompanija Electronic Arts je još pre godinu dana takođe sa švedskom kompanijom H&M napravila ugovor o proizvodnji virtuelne odeće za ovu video igru.


TELEGRAFOV VEBSAJT PRETEKAO GUARDIAN CO.UK

Fantastičim porastom broja poseta u aprilu 2008. u poređenju sa 2007. godinom za čak 153 odsto Telegraph. co.uk je postao najposećeniji novinski vebsajt u Velikoj Britaniji. Prema podacima koje je saopštio britanski ABC biro, vebsajt koji servisira članke objavljene u Daily i Sunday Telegraphe ali objavljuje i originalne sadržaje u aprilu je zabeležio 18.646.112 pojedinačnu posetu čime je sa trona skinut vebsajt Guardian.co.uk

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!