Jun, 2007 No. 58


ZAJEDNO U BEČ NA IFRAEXPO 07

U jednom od prethodnih brojeva Newslettera obavestili smo vas da će izvršni tim Asocijacije medija, u skladu sa preporukom Upravnog odbora, nastojati da otvori mogućnost zajedničke posete naših čitalaca i ljudi od struke sajmu IFRAEXPO 07,  najvećem godišnjem sajmu i stručnom skupu posvećenom novinskoj industriji, koji se ove godine održava u Beču.
U ovom broju Newslettera, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je turistička agencija «Odeon» prihvatila inicijativu izvršnog tima Asocijacije medija  i pripremila specijalni, četvorodnevni aranžman za putovanje i posetu IFRAEXPO 07, koji se održava od 8. do 11. oktobra ove godine u glavnom gradu Austrije.
Posebno nam je zadovoljstvo što, ovom prilikom, možemo da vas obavestimo da smo za sve medijske kuće, okupljene oko Asocijacije medija i njihove zaposlene, obezbedili i specijalne popuste (20 i 15%) i povoljnosti za odlazak na ovo putovanje.
IFRAEXPO 07 održava se ove godine u Beču od 8. do 11. oktobra. Do ovog trenutka za učešće na sajmu prijavljeno je 259 izlagača iz celog sveta, a očekuje se da broj izlagača do početka izložbe premaši prošlogodišnji rekord od 330 najuglednijih svetskih firmi koje u raznim oblastima opslužuju novinsko-izdavačku delatnost.. Na izložbenom prostoru od oko 14.000 m2 biće prisutni praktično svi znajčajni proizvođači i isporučioci grafičke opreme i mašina, računarske tehnologije, softvera, i svih ostalih pratećih programa namenjenih novinskoj industriji. Očekuje se prisustvo izlagača iz 25 zemalja sveta, a organizatori računaju sa posetom od oko 10.000 novinskih stručnjaka iz preko 70 zemalja sveta. I vi možete biti među njima i sa njima.
Detaljen informacije o putovanju, vizama, smeštaju, ulaznicama... i svemu ostalom što vas zanima, a vezano je za posetu IFRAEXPO 07 očekuju vas u Turističkoj agenciji ODEON, Beograd, Kneza Miloša 80.
Za kontakt sa vama i odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa odlaskom na IFRAEXPO 07 zaduženi su agencijski menadžeri: Isidora Nešić (isidora@odeon.co.yu) i Aleksandar Seničić (sasa@odeon.co.yu) koje možete kontaktirati i na telefon: 011 361 00 11.


«DANAS» PROSLAVIO DESETI ROĐENDAN

Dnevni list «Danas» obeležio je deset godina od izlaska iz štampe prvog broja lista prigudnim koktelom kome je prisustvovalo više od hiljadu zvanica političkog, privrednog, kulturnog i javnog života Srbije.
Redakcija «Danasa» svoj jubilej je obeležila i svečanim brojem lista, ovga puta sa duplim koricama, poklon knjigom karikatura autora Predraga Koraksića Corax-a, ali i dodelom nagrada «Stanislav Marinković» i «Nikola Burzan».
Ovogodišnja nagrada «Stanislav Marinković», koja se dodeljuje za posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, pripala je Dimitriju Boarovu, novinaru «Vremena» (član Asocijacije medija), a nagrada «Nikola Burzan», koja se dodeljuje za profesionalne domete i doprinos ugledu lista, pripala je Zoranu Panoviću. Priznanje – «Prijatelji kuće» uručeno je Vojinu Dimitrijeviću, direktoru Beogradskog centra za ljudska prava i Daglasu Metjuzu, direktoru kompanije US Steel Serbia (pridruženi član Asocijacije medija.


WAZ PET GODINA NA SRPSKOM TRŽIŠTU ŠTAMPE

Nemačka medijska grupa WAZ obeležila je prigodnim koktelom u sedištu Asocijacije medija petu godišnjicu svog prisustva na srpskom tržištu štampe.
Pozdravljajući zvanice iz kulturnog, javnog i privrednog života, Werner Herics predstavnik WAZ kompanije u Srbiji podsetio je da je kompanija osnovana 1948 godine, da danas u Nemačkoj zapošljava 16.000 radnika a van nje još 8.000, da je kompanija vlasnik 37 dnevnih listova sa ukupnim tiražom od oko 4,5 miliona primeraka, 112 magazina, 133 oglasnih listova kao i 250 potrošačkih magazina. Herics je istakao da je godišnji promet kompanije oko 2 milijarde evra i da je po veličini na trećem mestu u Nemačkoj.
Kompanija WAZ prisutna je u Srbiji od 2002. godine i to kao suvlasnik kompanije Politika N&M.  WAZ 2003. godine  sa Dnevnik Holdingom osniva zajedničko preduzeće Dnevnik Vojvodina Press a od 2005. godine ima i 50% vlasništva u Futuri Plus najvećoj distributivnoj mreži u Srbiji.
NIN I POŠTA O MARKAMA SRBIJE

Redakcija NIN-a (član Asocijacije medija) i Javno preduzeće PTT saobraćaja Pošta «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija) našli su se na zajedničkom izdavačkom projektu i u povodu Dana PTT radnika Srbije (7. jun) promovisali su izuzetno zanimljiv specijalni dodatak posvećen 167. godišnjici Pošte, ali i njenoj izuzetno razvijenoj delatnosti izdavanja poštanskih maraka.
Uz pomoć „Jugomarke“, koja je u sistemu PTT zadužena za realizaciju godišnjih programa izdavanja poštanskih maraka, pripremljen je izuzetan pregled onoga što je učinjeno tokom 2006. godine, ali je čitaocima u najkraćim crtama predstavljen  kompletan istorijat Pošte u Srbiji kao i sve vrste usluga koje Pošta „Srbija“ uovom trenutku nudi korisnicima.


IFRA KONFERENCIJA U BEOGRADU

IFRA, jedna od najvećih svetskih medijskih organizacija - jedinstvena po načinu ostvarivanja komunikacije između novinskih izdavača i isporučilaca opreme namenjene novinskim izdavačima, odlučila je da Drugu Ifra konferenciju za Jugoistočnu Evropu održi u Beogradu od 18. do 20. septembra 2007. godine.
Na konferenciji će učestvovati novinski i štamparski stručnjaci iz Jugoistočne Evrope, a glavne teme su posvećene: Razvojnim trendovima u pripremi i štampi, oglašavanju i distribuciji, kao i menadžmentu i organizaciji poslovanja novinskih kompanija.
Predstavnici IFRA već su uspostavili kontakt sa izvršnim timom Asocijacije medija tako da će u narednim brojevima Newslettera biti više informacija o pripremi ove konferencije, koja u Beograd dovodi vodeće novinske stručnjake iz regiona.


USPEH „SEDMICE“ – START „BINGA

Bojan Krišto, generalni direktor Državne lutrije Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), na skupu organizovanom u sedištu Asocijacije medija, informisao je veći broj glavnih urednika i direktora medijskih kuća o izuzetnim rezultatima koje ovo državno preduzeće postiže od kako je osnovano pre dve i po godine.
Krišto je istakao da Državna lutrija Srbije od samog starta ostvaruje višestruko veći prihod nego što su to u prethodnom periodu uspevale čak tri lutrijske organizacije. Lurtija je za dve i po godine obezbedila ukupno 65 miliona evra za budžet Srbije, a ovaj iznos se raspodeljuje na pet korisničkih kategorina: sport, lokalnu samoupravu, invalide i socijalno humanitarne organizacije i Crveni krst.
Ističući izuzetan uspeh osnovne lutrijske igre „Loto 7 od 39“ Krišto je najavio septembarski start nove igre „TV Bingo“ kao i intenziviranje saradnje sa medijskim kućama.


PROBIJEN LED SA NASLOVNIM OGLASNIM STRANAMA

Deseta godišnjica Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) i promotivna kampanja posvećena Porodičnom paketu MT:S pod sloganom «Ljubav nema cenu» bili su povod da veći broj dnevnih listova posveti kompletan prostor naslovnih stranica oglasu ove kompanije. Neki su to uradili direktno na naslovnim stranicama, neki su naslovne stranice umotali u «korice» ali led je probijen, a novine su se uobičajno prodavale i kada su na prvim stranama, umesto udarnih vesti, osvanuli oglasi.
Sa oglasnim naslovnim stranicama pojavili su se Politika, Novosti i 24 Sata (svi članovi Asocijacije medija) i dnevni list Press. Inače prvu naslovnu stranu ovog tipa objavile su 2006. godine «Večernje novosti» pakujući redovni broj u korice na kojima je pored glave lista bio oglas kompanije «Simpo». Ovoj vrsti oglašavanja često pribegavaju skandinavski listovi.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

DELTA  IMENOVALA NOVOG POTPREDSEDNIKA

Kompanija Delta Holding (Pridruženi član Asocijacije medija) angažovala je uglednog privrednika iz Slovenije Roberta Ferka, koji će od 1. jula ove godine obavljati funkciju potpredsednika za prehrambenu proizvodnju.
Robert Ferko (42) ima izuzetno iskustvo u svim oblastima prehrambene industrije, a do pre nekoliko meseci bio je prvi čovek Droga Kolinske, najveće prehrambene kompanije u Sloveniji.
Posao potpredsednika za prehrambenu proizvodnju obuhvataće razvoj postojećih projekata: mesne industrije Yuhor i industrije brašna i testenina Danubius, kao i pokretanje novih biznisa u Delta Holdingu: flaširanje vode i proizvodnje kafe i konditorskih proizvoda.


VRHOVNI SUD UVAŽIO TUŽBU BK TV

Vrhovni sud Srbije poništio je rešenje Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) o odbacivanju zahteva za izdavanje dozvole za kablovsko emitovanje programa televiziji BK. U obrazloženju presude Vrhovni sud konstatuje da "postoji osnovana sumnja u pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja“.
Svojevremeni zahtev BK televizije da dobije dozvolu za kablovsko emitovanje programa, RRA je saopštio da "ova presuda Vrhovnog suda Srbije ne znači da RTV BK Telekom automatski može da počne emitovanje programa putem kablovsko-distributivnog sistema, već za to kablovski operater mora ponovo da zatraži dozvolu od Republičke radiodifuzne agencije, koja o tome odlučuje bez konkursa".


TELEKOM SRBIJA U AKCIJI «LJUBAV NEMA CENU»

Telekom Srbija (Pridruženi član Asocijacije medija) je kompanija koja svojim korisnicima nudi usluge koje zadovoljavaju široki spektar raznovrsnih telekomunikacionih potreba. Mobilna telefonija Srbije strateški je okrenuta svojim korisnicima i u skladu sa tim posebnu pažnju pridaje kvalitetu usluga, ali i pristupačnosti cena.
Kako ljubav nema cenu, korisnicima MT:S mreže je od skoro dostupan razgovor sa najmilijima po neverovatnoj ceni. Porodični paket omogućava međusobne razgovore po neverovatnoj ceni od 0 dinara po minutu. Mesečna pretplata za svaki broj iz porodičnog paketa je 350 dinara (bez PDV-a).
Svaki nov postpeid korisnik, postojeći postpeid korisnik (ukoliko postpeid broj nije kupljen uz neki od promo paketa sa mobilnim telefonom ili besplatnim ulaznicama) ili pripeid korisnik koji želi da pređe na postpeid dovoljno je samo da dođe u najbližu poslovnicu MT:S i potpiše jedinstveni ugovor na broj linija (minimum dve) koji želi da uključi u porodični paket.


DRAGAN JANJIĆ POMOĆNIK MINISTRA ZA KULTURU I INFORMISANJE

Odlukom Vlade Srbije na mesto pomoćnika ministra za medije u Ministarstvu za kulturu i informisanje imenovan je Dragan Janjić.
Janjić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu a novinarstvom se bavi od kraja sedamdesetih godina prošlog veka.
Janjić na mesto pomoćnika ministra za medije dolazi sa mesta glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije «Beta», čiji je jedan od osnivača. Janjić je, takođe, i jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije.


«EKONOMIST» PROMOVISAO «BANKE&OSIGURANJA»

Izašla je osma po redu publikacija «Banke&Osiguranja» Ekonomist medija grupe (član Asocijacije medija) o srpskom finansijskom tržištu. Na rang listi Ekonomistove publikacije kao prva banka po najvećoj aktivi u 2006. godini, je Raiffeisen banka A.D. Beograd sa 1,823 milijardi evra. Na prvom mestu liste, među osiguravajućim društvima, je Dunav Osiguranje sa tržišnim učešćem od 33,9 odsto i premijom od 11.121,1 u 2006. godini.
Inače, ova Ekonomistova publikacija obiluje aktuelnim podacima, kao i analitičkim tekstovima i tabelarnim prikazima uz svaki sektor. U publikaciji su obrađeni svi bilansi i to paralelno dinarski i devizni, kompletnog bankarskog sektora, kao i podaci o osiguravajućim, lizing, brokerskim i revizorskim kućama, čime su obuhvaćeni skoro svi učesnici na finansijkom tržištu.
Publikacija Banke i osiguranja može se naći u Kondinoj 20, u Beogradu, u prostorijama Ekonomist magazina.


POŠTA SRBIJE PROSLAVILA DAN PTT RADNIKA

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ (pridrušeni član Asocijacije medija) prijemom na kome su bili prisutni mnogobrojni poslovni partneri, predstavnikci javnog i kulturnog života,  kao i predstavnici vlade Srbije obeležila  ?? 7. jun – Dan PTT radnika Srbije.
Na taj dan, pre 167 godina započeo je organizovan javni poštanski saobraćaj u Srbiji i to obaveštenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Kneževine Srbije stranim konzulima da svoju poštu mogu slati u unutrašnjost Srbije.
Pozdravljajući prisutne goste, generalni direktor Dragan Kovačević istakao je da je Pošta, kao najstariji operater na poštanskom i telekomunikacionom tržištu Srbije, danas moderan sistem koji je uspešno integrisan u svetske poštanske tokove čime doprinosi sveukupnom evropskom razvoju zemlje.


OBRADOVIĆ PONOVO NA ČELU "LOKAL PRESA"

Direktor i glavni i odgovorni urednik lokalnog nedeljnika "Vranjske", novinar Vukašin Obradović treći put je izabran za predsednika Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres". Asocijacija okuplja više od 30 lokalnih štampanih medija.
Banke i osiguranja
BOLJA BUDUĆNOST ZA NOVINE

U Kejptaunu u Južnoj Africi održan je od 3. do 6. juna 60. Svetski novinski kongres i 14. Forum novinskih urednika, koji je okupio više od 1.600 učesnika iz 109 zemalja sveta. Novinski stručnjaci iz celog sveta zaključili su da budućnost dnevnih novina ipak nije tako crna kako se to do sada činilo. Zaključci se baziraju na povećanju prodatih tiraža, većem broju štampanih naslova i porastu prihoda od oglasa. O podacima iznetim na Kongresu informisaćemo u narednim brojevima Newslettera, a na ovom mestu još samo podsećanje da će naredni kongres biti održan u švedskom gradu Getrborgu u junu 2008. godine. Organizator kongresa je Svetska Novinska Asocijacija (WAN).


FARMACEUTSKI DŽINOVI POKREĆU TV KANAL

Kvartet sastavljen od džinova svetske farmaceutske industrije među kojima su:  Johnson & Johnson, Novartis, Pfizer i Procter & Gamble, planira da, eksperimentalno, pokrene panevropski tv kanal posvećen promociji određenih lekova među pacijentima. Radno nazvan EPIC (European Patient Information Channael) projekat je podržan od Evropskog foruma pacijenata, ali ne i od ostalih udruženja pacijenata i potrošača, koja smatraju da se, pre svega, radi o akciji usmerenoj ka povećanju profita, a ne o nameri da se ovim putem poboljša informisanje pacijenata.
Protiv pokretanja «farmaceutskog» tv kanala izjasnili su se i specijalizovani, nezavisni medicinski i farmaceutski časopisi i internet portali, koji smatraju da podaci prezentovani u okviru ovakvog tv programa ne mogu uživati poverenje potencijalnih korisnika.


EDUKACIJA ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju u saradnji sa E-Net Centrom iz Sarajeva objavio je konkurs za upis šeste generacije polaznika programa za istraživačko novinarstvo na temu: «Javne institucije i odgovornost». Rok za prijavljivanje traje do 10. avgusta ove godine, a opširnije informacije o oslovima i mogućnostima prijavljivanja očekuju vas na internet adresama: www.netnovinar.org; www.media.ba i www.cin.hr


PORAST TIRAŽA NA SVETSKOM NIVOU

Stručnjaci Svetske novinske asocijacije (WAN) saopštili su da su ukupni prodati tiraži novina u 2006. godini, u odnosu na prethodnu godinu, povećani za 2,3 odsto,  odnosno za 9,48 procenata ako se posmatra period od pet godina. Prodaja novina porasla je tokom prethoidne godine u Aziji, Evropi, Africi i Južnoj Americi, dok tiraži u Severnoj Americi i dalje beleže pad. Ako se ukupnim količinama prodatih novina dodaju i podaci o distribuiranim primercima besplatnih dnevnika onda su tiraži na svetskom nivou porasli za 4,61 odsto u odnosu na prethodnu godinu odnosno 14,76 procenata u periodu od pet godina. Tiraži besplatnih dnevnih novina učestvuju sa oko osam odsto u ukupnim svetskim tiražima, a sa čak 31,94 procenta u evropskim tiražima dnevnih novina.
Ukupni prihodi od oglasa na svetskom nivou u odnosu na 2005. godinu povećani su za 3,77 odsto, a u periodu od proteklih pet godina za 15,77 procenata.


STARTOVAO  «YACHT STYLE»

Na tržište štampe Hong Konga «uplovio» je novi tromesečni magazin XL formata «YACHTstyle». Luksuzni magazin nastao od dodatka objavljivanog u «Hong Kong Tatler» posvećen je plovidbi, jahtama i jedriličarstvu a osim Hong Konga računa i na tržišta Singapura i Malezije.
Najesen će biti promovisano i izdanje na kineskom jeziku namenjeno tržištu Kine. Naredni broj «YACHTstyle» magazina pojaviće se na tržištu u septembru.


U SVETU VIŠE OD 1,4 MILIJARDE ČITALACA NOVINA

Prema procenama na globalnom nivou u svetu 515 miliona ljudi svakodnevno kupuje novine, a čita ih više od  1,4 milijardi čitalaca.
Sedam od 10 najtiražnijih listova na svetu izdaju izdavači iz Azije, a čak 60 od 100 najbolje prodavanih dnevnih novina štampa se u Kini, Japanu i Indiji.
Pet najvećih novinskih tržišta na svetu su: Kina sa 98,7 miliona prodatih primeraka dnevno, Indija gde se dnevno prodaje 88,9 miliona novina, Japan sa dnevnom prodajom od 6,1 milion primeraka, SAD gde se dnevno prodaje 52,3 miliona dnevnih listova i Nemačka sa 21, 1 milionom dnevno prodatih novina.


BRITANIJA: BEZ BACANJA BESPLATNIH NOVINA

Britanska Agencija za oditovanje tiraža otvorila je „vruću telefonsku liniju“ i pozvala žitelje Londona da prijavljuju distributere koji u kontejnere ili skrivene kutke londonskih ulica bacaju neraspodeljene primerke besplatnih novina.
Britanski ABC odlučio se na ovakav korak nakon što je istraga utvrdila da se veliki broj neraspodeljenih primeraka konkurentskih besplatnih novina  „London Lite“ i „The London Paper“ baca u đubre, a da se to ne odražava na visinu za oditing prijavljenih tiraža.


NEMAČKA: „TV LIFE“ NOVI TV VODIČ

Izdavačka kuća Bauer Verlagsgruppe lansirala je na nemačko tržište „TV Life“ novi tv vodič kako se kaže za novu generaciju gledalaca tv-a i čitalaca ove vrste magazina.
„TV Life“ će izlaziti dva puta mesečno a privi broj je štampan na 136 stranica i u tiražu od 450.000 primeraka. Cena - više nego popularna – 0,50 evra.

 


EVROPSKI TIRAŽI: KAKO-TAKO!

Tokom 2006. godine pradati tiraži dnevnih novina u Evropi povećani su za minimalnih 0,74 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, kada se posmatra period od pet godina, ukupni prodati tiraži su opali za 4,12 procenata. Ukupnu sliku popravljaju besplatne novine. Kada se prodatim tiražima doda i tiraž bersplatnih novina onda su ukupni tiraži 2006. godine povećani za 10,19 odsto, a u periodu od pet godina za 12,84 procenta.
U zemljama EU prodati tiraž dnevnih novina je tokom 2006. godine opao za 0,87 procenata, odnosno 5,63 odsto u periodu od pet godina mada se i ovde slika menja i postaje pozitivna kada se doda tiraž besplatnih novina.
Rast prodatog tiraža u 2006. godini beleže: Austrija, Estonija, Irska, Italija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka i Rumunija koja je sa porastom od 25,7 odosto apsolutni rekorder.
Pad prodatih tiraža je zabeležen u: Belgiji, Českoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Letoniji, Luksemburgu, Holandiji, Španiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Sloveniji, koja je sa 18,60 odsto smanjenja rekorder u ovoj grupi zemalja.


NEGATIVNE REAKCIJE NA ZNAK LONDONSKIH OLIMPIJSKIH IGARA

Znak Olimpijskih igara “London 2012” izaziva najoštrije reakcije od trenutka kada je lansiran. Ovaj, po autorima, “grafički iskorak u budućnost” se, izgleda, nikome ne dopada, ili ga bar vrlo mali broj posmatrača razume.
Rešenje je ponudila londonska agencija Wolff Olins a ono je po mišljenju londonskog gradonačelnika na takvom nivou da on za njega ne bi dao ni jedan peni. Bivša ministarka sporta kaže da bi bilo lepo kada bi znak reprezentovao London, ali misli da on reprezentuje samo nečiji ego a konzervativac Philip Davies se javno pita ko je “za to đubre” platio agenciji čak 400.000 funti.


NOVI IZGLED „FRANKFURTER RUNDŠAUA“

Krajem maja, poznati nemački dnevni list „Frankfurter Rundšau“ pojavio se u novom, tabloidnom formatu.
Na ovaj način „Frankfurter Rundšau“ je postao prva nemačka „nacionalna“ novina koja je počela da se štampa na manjem formatu.
Ideja je, naravno, da se ovakvom inovacijom sačuvaju dosadašnji, ali i privuku novi čitaoci.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!