Jun, 2007 No. 57


EKONOMIST PROMOVISAO «TOP 300 IZVOZNIKA»

Ekonomist Media Group (član Asocijacije medija) promovisala je svoje godišnje specijalno izdanje «TOP 300 Izvoznika». Reč je o «dubinskom snimku» srpskih izvoznih napora kao i o preciznim tabelarnim prikazima najuspešnijih izvoznika kako po vrednosti ukupno ostvarenog izvoza tako i najuspešnijih po pojedinim granama.
Među prvih šest najvećih izvoznika su i tri pridružena člana Asocijacije medija – US Steel Serbia d.o.o (prvi) i Sunoko (peti) i Hemofarm koncern (šesti).
O tome kako možete da dođete do svog primerka «TOP 300 Izvoznika» opširnije na internet adresi:  www.ekonomist.co.yu


«TELEKOM SRBIJA» - DESET GODINA U VEZI SA NAMA

Pod geslom Deset godina u vezi sa vama – Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) obeležio je u Centru Sava deset godina izuzetno uspešnog poslovanja. Obraćajući se prisutnima na proslavi, Draško Petrović generalni direktor «Telekoma Srbija» naveo je samo neke od impozantnih rezultata jedne od najuspešnijih kompanija u zemlji. Početkom 2007. godine, deset godina nakon osnivanja, ukupni instalisani pretplatnički kapacitet fiksne telefonske mreže iznosi 3.145.677 pretplatnika pri stepenu digitalizacije od 90,18%. Pri tome je kapacitet fiksne telefonije u periodu od 2001. do 2006. godine uvećan za 30%. Usluge mobilne telefonije čije tržišno učešće je skoro 70% uživalo je čak 4.474.935 korisnika. Petrović nije mogao da preskoči ni činjenicu da je «Telekom Srbija» većinski vlasnik Telekoma Republike Srpske kao i da je vlasnik licence za obavljanje mobilnih usluga u Crnoj Gori.
Prisutnima u Sava Centru obratio se i premijer Vojislav Koštunica ističući da u prvih deset godina «Telekom Srbija» ima tako izuzetne rezultate koji ovoj kompaniji mogu da garantuju samo izvanrednu poslovnu budućnost. Koštunica je istakao da veruje da će vlada u «Telekomu Srbija» i dalje imati pouzdanog partnera kada je u pitanju sveukupni privredni razvoj.


PETRIČIĆ REKLAMIRA NOVI TORONTO STAR

Dvanaest ilustracija, u svetu izuzetno poznatog i cenjenog, ilustratora i karikaturiste Dušana Petričića osnov su medijske kampanje kojom uređivački tim Toronto Stara, jednog od vodećih kanadskih dnevnih listova, želi da čitaocima skrene pažnju kako na promene u uređivačkom konceptu lista tako i na novi format i grafički izgled.
U nastojanju da zaustavi lagani pad tiraž, karakterističan za skoro sve novine u US i Kanadi, novi uređivački tim Toronto Stara uveo je niz novina u sadržaj lista. Promene u sadržaju od 28. maja prate i promene formata i grafičkog izgleda lista. U «štelovanje» štamparskih mašina za novi, jedan inč (2,54 cm) uži format uloženo je ni manje ni više nego 12 miliona dolara tako da je Toronto Star postao «uži a duži». Promena formata praćena je i uvođenjem krupnijih slova, većih proreda i ukidanjem linija koje su razdvajale stupce. Na sve to pažnju čitalaca treba da skrene obimna promotivna kampanja čija okosnica su Petričićeve ilustracije.
Posle dugog odsustvovanja iz štampanih medija u Srbiji, Petričić se na ovdašnju medijsku scenu uspešno vratio pre dva meseca objavljujući svake druge nedelje karikature na naslovnoj strani nedeljnog broja «Večernjih novosti».


VRHOVNI SUD ODBIO TUŽBU RTL PROTIV RRA

Vrhovni sud Srbije odbio je tužbu kompanije RTL TV d.o.o. iz Beograda podnetu protiv rešenja Saveta Republičke radiodifuzne agencije da im se ne izda dozvola za emitovanje programa na nacionalnom nivou, saopšteno je iz RRA. Kompanija RTL podnela je tužbu nakon što im je Savet RRA odredio privremenu meru zabrane izdavanja dozvola za emitovanje televizijskog programa za teritoriju Srbije na osnovu odluke tog tela da im se ne izda dozvola za nacionalno emitovanje. Iz presude Vrhovnog suda sledi da televizijske stanice B92, Pink, Foks, Avala i Košava i Hepi TV, koje su na javnom konkursu dobile dozvolu za nacionalno emitovanje programa, imaju osnov da nastave s radom, navodi se u saopštenju RRA.


RTL NE ODUSTAJE

Presudom Vrhovnog suda Srbije kojom je odbijena tužba RTL protiv Republičke radiodifuzne agencije, sudski spor  još nije okončan. Naime, Nenad Savić, član Upravnog odbora RTL-a, saopštio je da je odbijena samo tužba kojom je tražena privremena meru zabrane izdavanja dozvola za emitovanje TV programa na nacionalnom nivou do konačne sudske odluke.
Savić je istakao da pred Vrhovnim sudom Srbije postoje dve tužbe RTL protiv RRA. Jedna se odnosi na takozvane privremene mere i Vrhovni sud je odbio tu tužbu. Druga, zapravo glavna i osnovna tužba,  odnosi se na konkurs i rezultate tog konkursa. Ta tužba još je aktuelna i sud je razmatra - ističe Savić.
RTL TV d. o. o. iz Beograda je na prošlogodišnjem konkursu bio kandidat za jednu od pet nacionalnih TV dozvola. Glavna prepreka da dobiju status nacionalnog TV emitera u Srbiji, po nalazu Saveta RRA, bio je preveliki udeo stranog kapitala, što se kosi sa Zakonom o radiodifuziji.


„NOVOSTI“ PROMOVISALE KNJIGU O PUTINU

Kompanija “Novosti” promovisala je na prigodnoj svečanosti u Udruženju književnika Srbije knjigu “Putin – Povratak Rusije” autora Roja Medvedeva, ruskog akademika i jednog od najznačajnijih savremenih istoričara. O knjizi su govorili Aleksandar Aleksejev ambasador Rusije u Srbiji, i dr. Slavenko Terzić iz Istorijskog instituta SANU.
Knjiga,  štampana u 40.000 primeraka, je po ceni od 300 dinara dostupna čitaocima na svim bolje snabdevenim kioscima. 


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE – NOVI POSLOVNI PRINCIP

Na tribini „Budite naši gosti“ održanoj u novosadskom SPENS-u, Milka Forcan, potpredsednik Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija)  održala je predavanje pod naslovom «Društveno odgovorno poslovanje – novi poslovni princip».
Brojnim posetiocima u amfiteatru SPENS-a Milka Forcan iznela je, pored ostalog, i najnovija iskustva vodećih svetskih kompanija u čijem poslovanju društvena odgovornost (CSR) zauzima sve važnije mesto i sve više postaje merilo njihove uspešnosti.
Podsećajući da je Delta Holding među prvima kod nas prepoznao CSR (Corporate Social Responsibility) kao novu poslovnu praksu, Milka Forcan je ocenila ohrabrujućim povećano interesovanje domaćih firmi koje pokazuje da i kod nas sazreva svest o neophodnosti i prednostima društveno odgovornog poslovanja.


"24 SATA" I NA AERODROMU

Sada već dobro poznate narandžaste kutije s primercima besplatnog dnevnog lista "24 sata" postavljene su odnedavno i na izlaznom i ulaznom terminalu na aerodromu "Nikola Tesla".
Inače, primerci “24 Sata” jedinih visokotiražnih besplatnih prestoničkih novina mogu se svakodnevno pronaći  na stanicama GSP-a, u javnim garažama, parkinzima, u mini-busevima prevoznika "Domiko prevoz" i u vozilima "Beo Taksija".


OEBS I HOLANDIJA NAGRADILI NAJBOLJE STUDENTE NOVINARSTVA

Deset najboljih studenata novinarstva iz Srbije primilo je nagrade OEBS-a i ambasade Holandije, koje im omogućavaju studijsku posetu medijima i akademskim institucijama u Holandiji i Velikoj Britaniji tokom leta u trajanju od mesec dana. Studentima Univerziteta u Beogradu nagrade su uručili šef Misije OEBS-a, ambasador Hans Ola Urstad i predsednica Izborne komisije sa Fakulteta političkih nauka, profesorka Snježana Milivojević. Nagrađeni studenti pohađaju dodiplomske, postdiplomske i master studije.
Sastavni deo ovog projekta su i studijska putovanja u organizaciji Misije OEBS-a čiji je cilj da se unapredi političko izveštavanje u Srbiji. Projekat finansira ambasada Holandije od jula prošle godine i obuhvata profesionalnu obuku studenata Katedre za žurnalistiku FPN-a u Beogradu, urednika i iskusnih i mladih novinara elektronskih i štampanih medija u Srbiji.


NORDIJSKO LETO KOJE NE TREBA PROPUSTITI

Pod zajedničkim nazivom «Nordijsko leto – Umetnost i muzika sa vrha Evrope» ambasade Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske u saradnji sa Kulturnim frontom i Muzejom istorije Jugoslavije organizuju u periodu jun – septembar 2007. godine niz muzičkih i umetničkih manifestacija u Beogradu i Srbiji.
Centralni događaj je, svakako, otvaranje izložbe «Skandinavski dizajn – više od mita», koja će biti postavljena u muzeju «25 maj» u Beogradu. Izložba se bavi čuvenim, tradicionalnim skandinavskim dizajnom, ali istovremeno pruža uvid u savremeni dizajn nordijskih zemalja. Svečano otvaranje izložbe, koje će biti priređeno 6. juna, posvećeno je ujedno i nacionalnom danu Švedske.


RASTE PRIHOD OD TELEKOMUNIKACIJA

Ukupan prihod od telekomunikacionih usluga u Srbiji u 2006. godini iznosio je 1,3 milijarde evra, što je za 40 odsto više nego u 2005. godini, izjavio je  direktor Republičke telekomunikacione agencije (Ratel) Jovan Radunović. On je kazao da su prihodi od telekomunikacija učestvovali sa 5,6 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP), ali da u ukupnu vrednost prihoda nisu uračunati prodaja kompanije "Mobi 63" i naknada za licencu za trećeg mobilnog operatera. Radunović je naveo da je vrednost srpskog telekomunikacionog tržišta u 2006. godini procenjena na oko šest milijardi evra. Ratel je,  tokom prošle godine  imao ukupan prihod od 405 miliona dinara, oko 290 miliona dinara su bili rashodi, a 115 miliona je uplaćeno u budžet Srbije. On je najavio da bi uskoro trebalo da budu usvojene nove tarife za korišćenje radio i televizijskih frekvencija, koje su dosta niže od trenutnih, ali nije precizirao za koliko.


NOVAK ĐOKOVIĆ PROMOVIŠE AQUA GALU

Delta M Grupa (pridruženi član Asocijacije medija) najavila je ulazak u novi poslovni projekat, koji podrazumeva i otvaranje fabrike za flaširanje vode u okolini Mionice. Fabrika Mioni, čija je gradnja pri kraju, imaće površinu od 7.000 kvadratnih metara i kapacitet od 12.000 PET boca, odnosno 6.000 staklenih boca, na sat. Voda će se na tržištu pojaviti pod imenom Aqua GALA.
Predstavljajući ovaj projekat, Delta M Grupa potpisala je i ugovor sa promoterom nove vode, našim teniskim asom Novakom Đokovićem. Đoković će u naredne dve i po godine biti zaštitno lice vode Aqua GALA.


«AVALA» SE PRESELILA

Televizijska kuća Avala, koja je sa emitovanjem programa počela septembra prošle godine, preselila se ovih dana u zgradu "Filmskih novosti" u Bulevaru Vojvode Mišića 39, gde je na dugi rok zakupljeno 1.200 kvadratnih metara poslovno-produkcionog prostora. Ubuduće će program biti emitovan iz dva savremena studija, što neće u potpunosti zadovoljiti sve potrebe TV Avale, koja će za sve ostale emisije, kojima je potreban veći prostor, iznajmljivati adekvatne lokacije za proizvodnju kvalitetnog programa.


POŠTI SRBIJE PRIZNANJE «BEBAC»

Javno preduzeće PTT saobraćaja Pošta «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je priznanja nevladine organizacije «Bebac». Priznanje je uručeno u znak zahvalnosti za podršku akciji «Prednost trudnicama» a u ime Pošte «Srbija» primio ga je mr. Milan Brujić.
Na svim šalterima Pošte «Srbija» ubuduće će se nalaziti nalepnica «Prednost trudnicama» sa ciljem da se i na ovaj način podrže i zaštite buduće majke.
Brujić je istakao da se Pošta «Srbije» i u dosadašnjem radu trudila da, uz angažovanje  poštanskih stjuarda, pruži pomoć svim licima, pa i trudnicama, kojima je takva pomoć potrebna pri obavljanju poštanskih poslova.
Priznanje je uručeno na Beogradskom sajmu prilikom promocije internet portala www.bebac.com


DOJČE VELE O INFORMACIJAMA ZA POTROŠAČE

Akademija Dojče Vele u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom  organizuje seminar o temi »Izveštavanje o informacijama za potrošače«. Osnovni novinarski žanrovi kao što su izveštaj, intervju, kontakt program, praktikovaće se na primeru informacija namenjenih potrošačima.
Seminar će biti održan od 11. do 22. juna u prostorijama Novosadske novinarske škole. Na kraju seminara učesnici dobijaju sertifikat Akademije Dojče Vele. Seminar je besplatan, ali je broj mesta za polaznike ograničen.
EU USAGLASILA PRAVILA TV OGLAŠAVANJA

Nakon punih 18 meseci političkih i pravnih usaglašavanja i nadmudrivanja, Evropska unija je konačno odlučila da svojim članicama, koje su ranije usvojile direktivu «Televizija bez granica» preporuči potpisivanje izmena ovog dokumenta, kojim se reguliše emitovanje programa, posebno u delu koji se odnosi na oglašavanje.
Usvojenim izmenama pre svega će biti zadovolji tv emiteri i oglašivači jer je predviđen niz olakšica u pogledu reklamiranja pojedinih proizvoda, čime se ovaj deo tv programa u značajnoj meri poistovećuje sa pravilima koja važe u SAD. Poebno je značajno da se novim pravilima produžava i ukupno vreme za emitovanje tv oglasa.
Evropski parlament će, formalno, o izmenama glasati kasnije ove godine.


FARMACEUTSKI DŽINOVI POKREĆU TV KANAL

Kvartet sastavljen od džinova svetske farmaceutske industrije među kojima su:  Johnson & Johnson, Novartis, Pfizer i Procter & Gamble, planira da, eksperimentalno, pokrene panevropski tv kanal posvećen promociji određenih lekova među pacijentima. Radno nazvan EPIC (European Patient Information Channael) projekat je podržan od Evropskog foruma pacijenata, ali ne i od ostalih udruženja pacijenata i potrošača, koja smatraju da se, pre svega, radi o akciji usmerenoj ka povećanju profita, a ne o nameri da se ovim putem poboljša informisanje pacijenata.
Protiv pokretanja «farmaceutskog» tv kanala izjasnili su se i specijalizovani, nezavisni medicinski i farmaceutski časopisi i internet portali, koji smatraju da podaci prezentovani u okviru ovakvog tv programa ne mogu uživati poverenje potencijalnih korisnika.


CLEAR CHANNEL PRONAŠAO KUPCA

Čelnici američkog radijskog giganta, kompanije Clear Channel Communications signalizirali su da je maratonsko natezanje oko prihvatanja 19,6 milijardi dolara teške ponude  privatne investitorske grupe pri kraju i da se može očekivati potpisivanje ugovora.
Mada je sve još obavijeno velom poslovne tajne kompaniju, koja u vlasništvu ima ni manje ni više nego 1.100 američkih radio-stanica i više od 150.000 mesta za outdoor oglašavanje najverovatnije kupuju Bain Capital Partners i Thomas H. Lee Partners.


PORTUGALIJA: ISTOVREMENO ČETIRI NOVA WEBSAJTA

Portugalski ogranak farancuskog medijskog giganta kompanije Hachette Filipacchi (posluje u sastavu poslovnog konglomerata Lagarder) je za internet korisnike u Portugaliji lansirao četiri nova websajta. Sajtovi su lansirani istovremeno a posvećeni su lepoti, modi, dizajnu i filmu.


DELL POČINJE SA PRODAJOM RAČUNARA U WAL-MARTU

Kompanija Dell, nakon što je od Helwett-Packarda izgubila čelnu poziviju u proizvodnji računara, odlučila je da svoje proizvode što više približi kupcima i vrati vodeću poziciju. S tim u vezi je i odluka o početku prodaje Dellovih računara u više od 3.000 prodajnih objekata najvećeg svetskog maloprodajnog lanca Wal-Mart na teritoriji US i Kanade.
Za početak startovaće se sa dva multimedijalna modela čija cena će biti oko 700 dolara.


HOLANDIJA: NAJTIRAŽNIJI U 2006.

Holandska oditorska kuća saopštila je podatke o prosečnim tiražima realizovanim tokom 2006. godine. Prema njima najtiražniji holandski dnevni list je De Telegraf sa prosečnim tiražom od 714.563 primerka. Na drugom mestu je AD sa tiražom od 524.974 primeraka, a na trećoj poziciji je De Valkskrant sa 284.801 prodatih primeraka.
Kada je reč o magazinima na prvom mestu je tv vodič Veronica sa tiražom od 1.046.546 primeraka, a slede ga magazin za žene Libelle sa 508.809 primeraka i još jedan tv vodič – Tros Kompos sa prosečnim tiražom od 460.483 primerka.


ROBIJA ZA POKUŠAJ IZDAJE COCA-COLE

Bivša pomoćnica direktora u Coca-Coli osuđena je na osam godina robije i kaznu od 400.000 dolara zbog odavanja poslovnih tajni konkutrentskoj kompaniji Pepsi. Nakon odsluženja kazne očekuje je i tri godine nadzora, a u presudi je istaknuto da Amerika i njena privreda ne mogu tolerisati ovakvo ponašanje.
Zavera je otkrivena kada je Pepsi umesto da prihvati ponudu, sa pismom kojim osuđena službenica predlaže «saradnju» otišla pravo u upravu Coca-Cole.


GOOGLE NA SVIM JEZICIMA

Vodeći svetski internet pretraživač Google postavio je probnu verziju pomagala za pretraživanje interneta koje omogućava pretragu na nekom od više desetina različitih jezika.
Novi softver Google prevodi upit i sprovodi multijezičku pretragu interneta čije rezultate potom prevodi na jezik na kome je upit postavljen. Usluga za sada obuhvata francuski, arapski, engleski, nemački, italijanski, japanski, korejski, portugalski, španski, ruski i pojednostavljenu varijantu kineskog jezika, a u najskorije vreme biće uključeni i mnogi drugi jezici tako da će web postati zaista univerzalan.


BUSINESS WEEK U IZRAELU

Magazin Business Week u saradnji sa izraelskom novinsko-izdavačkom kućom Hirsh Media priprema izdanje na hebrejskom jeziku, koje će se u Izraelu prodavati kako u pretplati tako i na kioscima.
Sadržaj izraelske verzije Business Week magazina baziraće se na prevodima štampane i onlajn verzije, ali i na lokalnim informacijama i tekstovima, koji će pripremati novinari kompanije Hirsh Media.


SAD: NIKAD VEĆI PRIHOD OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Prema rezultatima, koje je upravo saopštio američki Internet oglasni biro, 2006. godina je bila izuzetno uspešna kada je reč o prihodu ostvarenom od onlajn oglašavanja. Ukupni prihodi od ove vrste oglašavanja dostigli su iznos od čak 16,9 milijardi dolara i za 35 odsto su veći u odnosu na 2005. godinu. 
Prihod od internet oglašavanja u ovom trenutku učestvuju sa 5,9 procenata u ukupnom prihodu od oglasa u SAD i u apsolutnom iznosu ozbiljno se primiču prihodima koje od oglasa ostvaruju američki radio programi.


I U ENGLESKOJ  UVEĆANI PRIHODI OD OGLAŠAVANJA

Prema podacima, koje će britanska Oglasna asocijacija (AA) objaviti u Godišnjem oglasnom statističkom pregledu, ukupni prihodi od oglasa u Velikoj Britaniji – iza SAD i Japana trećem po veličini oglasnom tržištu na svetu – dostigli su u 2006. godini iznos od 19 milijardi funti (27,78 milijardi evra).
U ukupnom prihodu od oglašavanja najveći udeo sa 34,1 odsto ima televizija, a sledi je štampa sa 32 odsto. Na trećem mestu je direktna propaganda (direct mail) sa 17,2 procenata, na outdoor je od ukupnih sredstava izdvojeno 8,0 procenata, a peti je radio sa 4,0 odsto. Iza ovih grupa sledi  oglašavanje na internetu sa 3,4 odsto i u bioskopima sa 1,4 procenta.


MOGUĆE DA MARDOK  USTUPI DEONICE U ITV

Prema dobro obaveštenim izvorima, Britanski tv emiter BskyB, koji posluje kao deo Mardokovog medijskog džina News Corporation Inc. otpočeo je pregovore sa Bertelsmanovom RTL Grupom oko ustupanja 17,9 procenata udela u vlasništvu ITV, inače  najvećeg britanskog komercijalnog tv-emitera. Medjutim, s obzirom da je izražena sumnja da je ovaj paket deonica upotrebljen prošle godine da bi se sprečilo spajanje ITV i Virgin Media,
pomenuta transakcija bi mogla biti realizovana tek kada bude poznato kakva je odluka
Komisije za utvrđivanje regularnosti konkurencije pri Ministarstvu za trgovinu i industriju.  


RTL POVEĆAVA RAZLIKU U ODNOSU NA KONKURENCIJU

Televizija RTL, prema poslednjim podacima o gledanosti u Nemačkoj, povećava u svoju korist razliku u broju gledalaca. U starosnoj grupi gledalaca između 14 i 49 godina ova kuća je dostigla da je prati  16,6 odsto od ukupnog broja gledalaca programa. Sledi program Pro 7 (12,3 procenta), zatim Sat 1 (10,1 odsto).
Kada se posmatra cela populacija TV gledalaca, onda je i dalje na prvom pestu Prvi program ARD sa 13,1 odsto gledalaca, a drugo mesto zauzima RTL sa 12,7 odsto, dok je na trećem mestu ZDF (drugi program državne televizije) sa ukupno 12 odsto TV gledalaca.


DVE TREĆINE NEMACA KORISTI INTERNET

Trenutno u Nemačkoj internet koristi 40,8 miliona građana starijih od 14 godina. Prema najnovjim podacima, to je 2,2 miliona korisnika više nego u istom periodu prethodne godine. Prema istom izvoru, u periodu od 1997. do 2007. godine broj kirsnika interneta porastao je sa 6,5 na 62,7 procenta od ukupnog broja stanovnika starijih od 14 godina.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!