Jun, 2006 No. 34

 

KODEKS NOVINARA – POGLED SA VLASNIČKE STRANE

Prihvativši inicijativu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNA), Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija organizovala je i bila domaćin skupa, gde su vlasnici medija i predstavnici većinskog vlasničkog kapitala i  medžmenta u medijskim kućama izneli svoja mišljenja o predlogu Kodeksa novinara koji je na javnoj raspravi.
Na skupu kome su predsedavali Nadežda Gaće, presdenica NUNS-a, Nino Brajević, predsednik UNS-a i Manojlo Vukotić, predsednik UO Asocijacije medija, učesnici u raspravi izrazili su visok stepen saglasnosti sa predlogom Kodeksa novinara. Istovremeno,  iznesen je i veći broj sugestija za poboljšanje formulacije pojedinih stavova u Kodeksu, koji su logični iz aspekta vlasnika i poslovodstava u medijima. Izraženo je i uverenje da će ovi predlozi biti uneti u konačnu verziju teksta Kodeksa, čime bi bio obezbeđen viši stepen prihvatanja i sprovođenja ovog dokumenta i za vlasnike medijskih kuća.
Predloženo je da se Kodeks novinara proglasi na prigodnom skupu u sedištu Asocijacije medija kao i da ga nakon proglašenja objave svi štampani i elektronski mediji.


MILOVAN JAUKOVIĆ NOVI ČLAN UO WAN

Urednik u dnevniku Danas Milovan Jauković, novi je predstavnik Srbije u desetočlanom Upravnom odboru Svetske novinske asocijacije (WAN). Jauković je, zajedno sa ostalim članovima UO WAN izabran na upravo završenom 59. Svetskom novinskom kongresu čiji je domaćin bio glavni grad Rusije – Moskva.
Dosadašnji predstavnik Srbije u Upravnom odboru WAN bio je Momčilo Đorgović, glavni urednik i vlasnik Nedeljnog Telegrafa.


ĆOSIĆU NAGRADA «STANISLAV STAŠA MARINKOVIĆ»

Na svečanosti povodom devete godišnjice dnevnog lista Danas, glavni urednk Mihal Ramač uručio je Jugoslavu Ćosiću, novinaru TV B92, novinarsku nagradu «Stanislav Staša Marinković» za 2006. godinu, koja mu je dodeljena za emisiju «Poligraf».
Redakcijska nagrada «Nikola Burzan» dodeljena je uredniku fotografije Stanislavu Milojkoviću, a odlukom poslovodstva kompanije «Dan graf» nagrađeni su i Svetozar Raković, Aleksandra Rakočević i Mile Veljković.


SARADNJA NOVOSADSKE NOVINARSKE ŠKOLE I FTN

Predstavnici Novosadske novinarske škole i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu potpisali su protokol o saradnji. Ove dve institucije zajednički će organizovati i realizovati novinarske radionice za studente Usmerenja za inženjerstvo i menadžment u medijima FTN, kao i multimedijalnim učionicama NNŠ. Nastavu će držati NNŠ medijski treneri sa međunarodnim sertifikatom. Zajednički će biti osmišljavani projekti za međunarodno donatorsko tržište, a treba da budu realizovani istraživački projekti namenjeni domaćem medijskom prostoru. Dogovoreno je i pribavljanje svih neophodnih sredstava za izvođenje što kvalitetnije nastave.
Potpisnici protokola ocenili su da je reč o primeru dobre saradnje alternativnog nevladinog modela obrazovanja i institucionalizovanog visokoškolskog sistema edukacije.


TELEKOM NA INFO-TEH SKUPU U VRNJAČKOJ BANJI

Od 12. do 16. juna, u Vrnjačkoj Banji je održan tradicionalni stručni skup i izložba ICT dostignuća «Info-Teh» u organizaciji Asocijacije za računarstvo, informatiku, telekomunikacije, automatizaciju i menadžment SCG – JURIT.
Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija), osim uloge generalnog pokrovitelja manifestacije, uzeo je učešće i brojnim prezentacijama, kao i najvećem broju tema i predavača iz oblasti informacionih tehnologija.
U plenarnom delu skupa uvodno predavanje na temu «Usluge kompanije Telekom Srbija u fiksnoj telefoniji 2006» izložio je Miodrag Ivković u ime Direkcije za usluge Telekom Srbija. Zasebnim predavanjem predstavljene su i usluge inteligantne mreže, sa posebnim osvrtom na usluge pripeid kartica za međunarodni saobraćaj.


WAZ HOĆE NOVOSTI

Predstavnici nemačke kompanije WAZ uputili su Komisiji za hartije od vrednosti zvaničnu pisanu ponudu za preuzimanje Kompanije «Novosti» a.d. Prema ovom predlogu WAZ bi  svim zainteresovanim akcionarima isplatio po 3.600 evra za svaku akciju. Predlagać je  istovremeno položio i bankarsku garanciju u vrednosti od 25 miliona evra.
I pod uslovom da ovo ostane najbolja, ponuda WAZ kompanije ne može biti realizovana jer je u međuvremenu stupio na snagu novi zakon koji obavezuje da se akcijama firmi mora najpre da se trguje na berzi minimalno tri meseca, a tek onda može da se razgovara o ponudama za preuzimanje.


STAREŠINE MALTRETIRALE NOVINARKU

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su sa dužnosti, po hitnom postupku, udaljena trojica pripadnika oružanih snaga, zbog incidenta u kome su se pripadnici Vojne policije neprofesionalno i nekorektno odnosili prema novinarki lista «Kurir» Dragani Manojlović.
Odlukom nadležnih starešina sa dužnosti su udaljeni kapetan prve klase Milan Medić, zastavnik Čedomir Bukumirović i pukovnik Vojno-bezbednosne agencije Stojanče Tomić, koji je bio direktni vinovnik incidenta, navedeno je u saopštenju Ministarstva. Protiv sve trojice biće pokrenut disciplinski postupak.


VELIKI U STALNOJ EKSPANZIJI (I)

 

Magazin NIN u jednom od junskih brojeva pod naslovom «Medijska hobotnica i njeni pipci» informiše čitaoce o poslovanju i strukturi vlasništva najvećih svetskih medijskih grupacija. Kako smo vas o svetskim medijskom gigantima informisali u prethodnim brojevima Newslettera Asocijacije medija, ovom prilikom od NIN-a preuzimamo «grube» šematske prikaze poslovne strukture medijskih džinova. Ko o čemu, a mi o neminovnosti ukrupnjavanja medijskog biznisa.


ZAVRŠEN 59. SVETSKI NOVINSKI KONGRES

U glavnom gradu Rusije – Moskvi, od  4. do 7. juna održan je 59. Svetski novinski kongres. Na mesto predsednika UO Svetske novinske asocijacije, sa mandatom od dve godine, ponovo je izabran Gavin O’Raeilly. Na kongresu je izabrano i deset novih članova upravnog odbora među kojima je i Milovan Jauković iz beogradskog dnevnika „Danas“.
Uz podsećanje da je domaćin narednog, 60. Svetskog novinskog kongresa južnoafrički Kejptaun i informacija da je za domaćina susreta 2008. godine odabran švedski Geteborg.
Na kongresu je saopšten niz najnovijih podataka o zbivanjima na svetskom tržištu štampe o čemu ćemo vas detaljno informisati u ovom i narednim brojevima Newslettera.


KINESKI REKORD U TV-PRAĆENJU MONDIJALA

Kineska državna tevelvizije (CTV) očekuje da će svi mečevi Svetskog fudbalskog prvenstva u toj zemlji imati ukupno deset milijardi gledalaca.
Svetska fudbalska federacija (FIFA) procenjuje da je prethodno fudbalsko prvenstvo sveta u Japanu i Južnoj Koreji, u celom svetu privuklo pažnju oko 29 milijardi gledalaca.


WAN: USPOREN RAST PRODATOG TIRAŽA NOVINA

Eksperti Svetske novinske asocijacije na nedavno završenom 59. Svetskom novinskom kongresu saopštili su da prodati tiraž novina u svetu, tokom 2005. godine beleži usporen rast, dok je procenat rasta prhoda od oglasa u novinama najveći u periodu od pet godina.
Prodati tiraž tokom 2005. godine porastao je za samo 0,56 odsto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 6 procenata u periodu od pet godina. Najveći rast prodatog tiraža ponovo je zabeležen u Aziji.
Mnogo brži procenat rasta tokom 2005. godine u odnosu na prethodnu od 5,7 odsto zabeležili su prihodi od oglasa. Kada se ima u vidu petogodišnji period onda su prihodi od oglasa porasli za 11,7 prcenata


MERI SE POSEĆENOST HRVATSKIH WEB SAJTOVA

U projekat merenja posećenosti internet stranica „Gemius“, koji je kompanija „Prizma“ počela da sprovodi početkom godine  u Hrvatskoj uključeno je više od 50 internet stranica.
Projekat „Gemius“ omogućava kontinuirano praćenje posećenosti internet stranica i na taj način pruža uvid u položaj stranica na tržištu.
Projekat se po istoj metodologiji sprovodi u još 12 zemalja Istočne i srednje Evrope, što pruža mogućnos poređenja.


USA: RASTE PRIHOD OD OGLAŠAVANJA NA NOVINSKIM WEB STRANAMA

Prihod od oglašavanja na web stranicama novina u USA povećan je za 34,9 procenata u prvom kvartalu 2006. godine u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je ukupan iznos od 613 miliona dolara.
Ukupni prihod od oglasa u novinama i na njihovim web stranicama dostigao je cifru od 11,1 milijardi dolara i u prvom kvartalu 2006. godine veći je za 1,8 odsto u odnosu na isti period 2005. godine.


NAJBOLJE U ŠTAMPI 2006.

Internacionalna asocijacija novinskog marktringa (INMA) kompletirala je i uvrstila u knjigu više od 120 najuspešnijih oglasnih kampanja posvećenih novinskoj industriji. Sadržaj knjige je zbir najboljih oglasnih kampanja posvećenih povećanju prodatog tiraža, povećanju broja oglasa, pozicioniranju novinskih brendova, poboljšanju komunikacije sa čitaocima...
Besplatne primere najboljih među najboljima možete videti na internet adresi: www.inma.org/pdf/06BIPSamples.pdf


MINISTARKA PROTIV REKLAMA KOJIMA SE KRŠE PRAVA ŽENA

Hrvatska ministarka za porodicu, Jadranka Kosor zatražila je od HTV da obustavi prikazivanje reklama u kojima se krše prava žena. Ona je kao primer navela reklamu u kojoj je žena zavezana u toaletu, sa trakom preko usta, dok se muškarac priprema da gleda fudbalsku utakmicu. Portparol HTV je izjavio da do daljeg ne može ništa da kaže osim da će HTV proveriti da li je u konkretnom slučaju „sve u skladu sa zakonom“.


VELIKI U STALNOJ EKSPANZIJI (II)

 

Među svetskim medijskim gigantima je i Bertelsman grupa koja je proteklih meseci u srpskoj stručnoj javnosti pominjana kao većinski vlasnik (98 procenata) RTL Grupe koja od Saveta Republičke radiodifuzne agencije nije dobila dozvolu za emitovanje tv programa na nacionalnoj frekvenciji.


AUSTRIJA: STIRIJA SE ŠIRI

Jedna od najdinamičnijih austrijskih medijskih grupacija Styria nakon višemesečnih pregovora sa švedskom Bonnier Group uspela je da kupi 50 odsto akcija koje su šveđani imali u Virtšaftsblat Ferlag AG i u Virtšaftsblat Onlain GmbH.
Ovom kupovinom Styria je direktno i indirektno preko Styria Multi Media AG postala vlasnik 98 odsto kcija jedinog austrijskog ekonomskog dnevnog lista i vlasnik 100 odsto akcija ekonomskog portala www.wirtschaftsBlatt.at


HRVATSKA: NOVI PROGRAM NA KABLOVSKOJ TV

Kapital Network naziv je novog programa na kablovskoj televiziji Hrvatske koji će prikazivati isključivo poslovne sadržaje. Program koji je startovao početkom juna zasada se može videti putem koncesionara kablovske televizije Adriatic Kabel.


IFRA EXPO 2006 – REKORDAN BROJ UČESNIKA

Iako je do početka IfraExpo 2006. godine ostalo još više od četiri meseca, već sada se sa izvesnošću može tvrditi da će biti rač o rekordnom broju izlagača.
Za učešće na najznačajnijem događaju za medijsku industriju koji će ove godine biti održan po petnaesti put u Amsterdamu već sada se prijavilo više od 240 izlagača iz celog sveta.
Opširnije o najvećem dogadjaju u svetu novinske industrije na adresi: www.ifraexpo.com


POČEO SCREENING ZA INFORMACIONO DRUŠTVO I MEDIJE

Evropska komisija i Hrvatska otpočeli su pregovore o poglavlju informaciono društvo i mediji. Pregovori uključuju dogovore o standardizaciji u oblasti elektronskih komunikacija, telekomunikacijama, informatičkoj pismenosti, informatizaciji državne uprave i sigurnosti građana u informacionom društvu.
Osnovna svrha screeninga je utvrđivanje razlika između zakonodavstva  države kandidata za prijem u EU i aktuelnog zakonodavstva koje reguliše ovu oblastu u Evropskoj uniji.


NAJVEĆA NOVINSKA TRŽIŠTA

Prema podatcima Svetske novinske asocijacije (WAN) najveća svetska tržišta štampe su Kina sa 96,6 miliona prodatih primeraka dnevno, Indija 78,7 miliona, Japan sa 69,7, USA sa 53,3 i Nemačka sa 21,5 miliona prodatih primeraka. Dok Kina i Indija beleže ras prodatog tiraža, broj prodatih primeraka lagano opada u Japanu, USA i Nemačkoj
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!