Jun, 2006 No. 33


SUD SUDI – RRA PRESUĐUJE

Samo nekoliko sati pošto je Vrhovni sud Srbije poništio odluku Saveta Republičke radiodifuzne agencije o zabrani emitovanja programa BK Televizije u trajanju od 30 dana, savet RRA je, na hitno sazvanoj sednici, doneo odluku o retroaktivnoj jednomesečnoj zabrani emitovanja programa BK Televizije počev od 25. aprila 2006. godine.
Savet je odluku Vrhovnog suda Srbije prokomentarisao kao «skandal koji može biti i krivično delo».


RRA: ZAVRŠEN KONKURS ZA NACIONALNE FREKVENCIJE

Što se tiče Republičke radiodifuzne agencije, konkurs za dodelu dozvola za emitovanje tv i radio programa na nacionalnim frekvencijama je okončan, saošteno je na konferenciji za štampu održanoj povodom zatvaranja konkursa. Predstavnici medija su takođe obavešteni da je Savet odbio prigovore koje su povodom nedodeljivanja frekvencija podnele televizije BK, TV5 i RTL.
Licence za emitovanje televizijskog programa na nacionalnim frekvencijama dodeljene su televizijama Pink, B92, Fox, Avala i Košava-Happy tv.
Televizije BK, TV5 i RTL mogu zaštitu svojih interesa tražiti u postupku pred Vrhovnim sudaom Srbije


O NOVINARSKOM KODEKSU U ASOCIJACIJI MEDIJA

Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija prihvatila je inicijativu Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udženja novinara Srbije da organizuje javnu raspravu u kojoj bi vlasnici medija izneli svoje stavove i predloge na predlog Kodeksa novinara.
U organizaciji Asocijacije medija skup će biti održan 14. juna, a očekuje se prisustvo vlasnika i predstavnika vlasničkog kapitala više od 20 medijskih kuća.


NOVA ŽALBA BK TV

Izražavajući zaprepašćenje načinom rada i odlučivanja Saveta RRA, čelni ljudi BK Televizije najavili su novu žalbu Vrhovnom sudu Srbije na odluku o retroaktivnoj zabrani emitovanja programa. Čelnici ove televizije podsećaju da je Savet RRA potpuno ignorisao odluku Vrhovnog suda kojom je gašenje BK Televizije označeno kao nezakonito.


RRA PRETI SUDIJAMA

Društvo sudija Srbije je osudilo ponašanje članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije zbog omalovažavanja odluka Vrhovnog suda Srbije i pretnji upućenih njegovim sudijama, a sve zbog ukidanja nezakonite odluke RRA o privremenoj zabrani emitovanja programa BK TV.
Društvo ističe da nijedna stranka u sporu, pa ni Savet RRA, nema pravo da preti sudijama zbog odluka koje su doneli vršeći svoju dužnost.


OEBS BRINE ZBOG RRA

Misija OEBS-a u SCG saopštila je da je zabrinura zbog politike izdavanja dozvola Saveta RRA i zatražila je od tog tela da poštuje nacionalne zakone, međunarodne standarde i odluke Vrhovnog suda. Misija je ocenila da je svaka proizvoljna aktivnost preduzeta da ograniči, ili onemogući pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija – neprihvatljiva.
Misija je izrazila i zabrinutost zbog prenagljene odluke Saveta RRA da odbije žalbe nezadovoljnih podnosilaca prijava na konkursu za dodelu dozvola za emitovanje programa na nacionalnim frekvencijama.


NUNS HOĆE U SKUPŠTINU ZBOG RRA

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Predstagom Markovićem i članovima odbora za kulturu i informisanje, povodom kontroverzi koje su izazvale odluke Saveta Radiodifuzne agencije Srbije. Kako NUNS saopštava donete odluke su u ozbiljnoj koliziji sa Zakonom o iunformisanju i njima se krše osnovna prava na slobodu izražavanja.


MONDIJAL NA RTS

Vršilac dužnosti generalnog direktora RTS, Aleksandar Tijanić zvanično je saopštio da ova medijska kuća ima ekskluzivna prava za prenos svih fudbalskih utakmica Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se od 9. juna do 9. jula održati u Nemačkoj.
Pomenuto pravo RTS je stekao sklapanjem ugovora  sa kompanijom «Direct media».


POSLE RRA – RATEL

Upravni odbor Republičke agencija za telekomunikacije (RATEL) saopštio je da od momenta kada Republička radiodifuzna agencija overi dozvole za emitovanje programa na nacionalnim frekvencijama teče rok od 30 dana u kojem emiteri treba RATEL-u da predaju kompletnu tehničku dokumentaciju o emitovanju programa, njegovom prenosu i ostalim tehničkim pojedinostima.
Predsednik Upravnog odbora RATEL-a skrenuo je pažnju da, po Zakonu o radiodifuziji i Zakonu o telekomunikacijama, postoje dve dozvole – za emitovanje i za radio i televizijske  stanice i da su neophodne obe dozvole da bi program bio emitovan.


MEDIJI KRŠE ZAKON O OGLAŠAVANJU

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije podnela je prijave opštinskom javnom tužiocu protiv većeg broja medijskih kuća, koje, prema mišljenju Ministarstva, krše odredbe Zakona o oglašavanju.
Kako je saopštila zdravstvena inspekcija, ove medijske kuće već mesecima reklamiraju pojedine lekarske ordinacije u okviru štampanih dodadaka, odnosno emisija u kojima se govori o zdravlju.
Istaknuto je da je ovakvo ponašanje u suprotnosti sa članovima 61. i 71. Zakona o oglašavanju i da će Ministarstvo i ubuduće insistirati na poštovanju odredbi ovog zakona.


ODRŽAN 14. FLOPS

U organizaciji Zajednice radio i tv stanica Srbije, u Zrenjaninu je od 24. do 27. maja održan 14. Festival lokalnih propagandista Srbije (FLOPS). U takmičarskom delu festivala učestvovale su 22 radio i televizijske stanice i 3 agencije za marketing i propagandu sa ukupno 197 radova.
Kada je reč o radio ostvarenjima, žiri je dodelio sledeće nagrade: U kategoriji radio reklama po zadatim temama prvo mesto je osvojio Radio Obrenovac za rad «Pošta» autora Dušice Manojlović i Nevene Luetić. Prvo mesto za najbolju radio masku do 10 sekundi pripalo je Radio Timoku i autoru Goranu Liliću a najbolji radio spot stigao je iz Radio Zaječara od autora Saše Stamenkovića i Bojana Stevanovića. U kategoriji Radio serija do tri segmenta prva nagrada nije dodeljena a u kategoriji radio signal, spot ili džingl prvo mesto pripalo je Radio Batočini za rad grupe autora.
U takmičarskom delu namenjenom tv stvaralaštvu u kategoriji tv reklama po zadatim elementima – žiri nije dodelio nagradu. U kategoriji – tv maska prvi je RTV Zaječar sa radom Saše Kostadinovića a u kategoriji tv spotova prvo mesto je pripalo TV Leskovcu za rad autorskog tima. U kategoriji tv serija do tri segmenta prva nagrada nije dodeljena a u kategoriji tv signal, spot ili džingl prvo mesto pripada TV Bravo.
O ostalim, mnogobrojnim nagrada FLOPSa u narednom broju Newslettera.


ENIGMATIKA ZA SLEPE

Grupa entuzijasta na čelu sa Draganom Uskokovićem, urednikom časopisa «Enigma», objavila je prvi broj enigmatskog lista za slepe «Žižak». Projekat je realizovan u saradnji sa Enigmatskim savezom Srbije i izdavačkim preduzećem «Filip Višnjić».
Poduhvat je ostvaren uz pomoć Udruženja novinara Srbije (UNS), ilustratora Toše Borkovića, glumca Dragana Bjelogrlića, ali i mnogih drugih koji su pružili bezrezervnu podršku realizaciji ovog humanog projekta.


IZABRAN PROGRAMSKI ODBOR RTS

Skupština Srbije izabrala je 17 od 18 članova Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije, neophodnog da bi ta medijska kuća mogla da funkcioniše kao javni servis. Izabrani su svi kandidati koje je predložio Savet Republičke radiodifuzne agencije, kao i pet od šest kandidata koje je predložio Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje. Prema Zakonu o radiodifuziji, Programski odbor zastupa interese gledalaca i slušalaca.


IZABRAN PA SE PROŠIRUJE

Predstavnici poslaničkih grupa vladajuće koalicije, SRS i SPS u Parlamentu Srbije predložili su hitnu izmenu Zakona o radiodifuziji kako bi se povećao broj članova Programskog odbora javnog radiodifuznog servisa (RTS) sa 18 na 19 članova.
Prema mišljenju predlagača na ovaj način bila bi omogućena proporcionalna zastupljenost različitih poslaničkih grupa u Programskom odboru. U odnosu na broj poslanika dva mesta bi pripala predstavnicima SRS.


MEDIJI U BORBI PROTIV TERORIZMA

Mediji imaju ključnu ulogu u brobi protiv terorizma i zbog toga novinari moraju da izbegnu da se senzacionalističkim pisanjem nesvesno stave u službu terorista zaključak je rasprave održane na seminarupod naslovom »Medijsko izveštavanje o terorističkim aktima». Šef misije OEBS-a u SCG, Hans Ola Urstad ocenio je da bi mediji trebalo da teže da u kriznim situacijama svojim izveštavanjem deluju umirujuće i izbegnu senzacionalističko izveštavanje, što je cilj terorista.


 
TOP 10 SVETSKIH BRENDOVA

Tabelu sa 10 najpoznatijih svetskih brendova prenosimo iz magazina «Brand». Magazin u svom prvom broju objavljuje kompletnu tabelu 100 najpoznatijih brendova.

Magazin
Dinamika
Trend
2005/2006
Čitanost 
Proleće
2006(000)
Čitanost 
Proleće
2005(000)
People
Nedeljno
Coca Cola
40,904
39,521
Better Homes & Gardens
Mesečno
Microsoft
38,388
39,994
Reader's Digest
Mesečno
IBM
38,112
41,088
National Geographic Mesečno
GE
30,704
33,984
Good Housekeeping
Mesečno
INTEL
24,266
25,152
Time
Nedeljno
Nokia
21,508
22,644
Sports Illustrated
Nedeljno
Disney
21,206
20,988
Woman's Day
17x god.
McDonald's
20,914
20,917
Family Circle
15x god.
Toyota
20,255
22,100
Newsweek
Nedeljno
Marlboro
18,944
20,260«NOVOSTI» NA BERZI (I)

Na redovnoj godišnjoj skupštini akcionara Kompanije «Novosti» (član Asocijacije medija) Manojlo Vukotić, direktor i glavni urednik ove medijske kuće informisao je akcionare o zainteresovanosti grupe domaćih biznismena za kupovinu akcija ove medijske kompanije.
Vukotić je informisao da je ponuđena cena od 3.200 evra bruto za jednu akciju. Vlasnici akcija su takođe upoznati i o nameri potencijalnih kupaca, čija imena nisu saopštena, da preko Beogradske berze u najskorijem periodu otkupe sve ponuđene akcije malih akcionara.


«NOVOSTI» NA BERZI (II)

Samo nekoliko dana pošto je na skupštini akcionara Kompanije «Novosti» akcionare obavestio o ponudi srpskih privrednika da akcije malih akcionara otkupe po ceni od 3.200 evra u trku za kupovinu ove medijske kuće ponovo se uključila i nemačka medijska grupacija WAZ.
Ova medijska kuća najavila je da je spremna da ponudi 3.600 evra po svakoj akciji u bruto vrednosti, a u pismu prosleđenom medijima ističe se da je ta medijska grupa još pre mesec dana podnela ponudu za preuzimanje 100 odsto akcija Kompanije Novosti .


MEDJUNARODNO PRIZNANJE ENTERIJERU ZGRADE DELTA SPORTA
(Slika: Fotografija prostora)

Enterijer zgrade Delta Sporta (član Asocijacije medija) dobitnik je značajne nagrade na V BPB International Trophy 2006. u Madridu. Unutrašnjost zgrade Delta Sporta, delo arhitekte Aleksandra Spajića u izvođenju Delta Investa, proglašena je za najbolju u kategoriji enterijera sa inovacijama.
Sem izuzetnog izgleda, rešenje ove zgrade pleni pažnju i po prvi put primenjenom pomerljivom Rigips pločom u metalnom ramu sa klizačima, kao i dilatirajućom spojnicom za temperaturne razlike.
BPB Trophy predstavlja tekmičenje za najlepši enterijer u svetu izveden u 2004. i 2005. godini, na kome je ove godine učestvovalo na hiljade projekata iz celog sveta. U finalnom izboru, održanom nedavno u Madridu, našlo se 39 enterijera.


«PINK» HOĆE «NOVU» - «NOVA» NI DA ČUJE

Mediji u Srbiji i Hrvatskoj informisali su da je vlasnik TV «Pink», Željko Mitrović uputio ponudu za preuzimanje hrvatkse TV «Nova» po ceni od 30 miliona evra. Mitrović je istakao kako je «ulazak na hrvatsko tržište definitivno, s obzirom da ekipa TV «Pink» dolazi u narednih mesec dana na ove prostore, gde do proleća neredne godine namerava da počne sa svojom produkcijom».
Kompanija Central Europian Media Enterpraisis, u čijem se sastavu nalazi i TV «Nova» demantovala je da je dobila bilo kakvu ponudu o preuzimanju, kao i da sa bilo kim pregovara o prodaji ove tv stanice.


NOVINARSKA MREŽA

U Beogradu je formirana regionalna mreža samostalnih novinara Bugarske i bivših jugoslovenskih republika. Učesnici regionalnog sastanka koji su organizovali Međunarodna federacija novinara i Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Evropske komisije, usvojili su zaključke o problemima samostalnih novinara.


POLITIKA DOMAĆIN NEMAČKIM STUDENTIMA

Nemački studenti i postdiplomci – stipendisti fondacije «Fridrih Nauman» posetili su kuću i redakciju lista «Politika». Studente je zanimalo kako se radi u najstarijoj medijskoj kući na Balkanu, zašto su neka revijalna izdanja na latinici, a druga na ćirilici, kao i da li Vlada Srbije, kontroliše medije... Nemački studenti boravili su u Beogradu u okviru studijskog putovanja po Srbiji i BIH.


DODELJENE NAGRADE «BORIVOJE MIRKOVIĆ»

Danijela Haški i Jelena Vučić, autorke članka «Pljuni bližnjeg svog», Milica Petrović i Teodora Stanković, autorke radio priloga «Narodna kancelarija», kao i Ivana Bogojev, Marijana Drašković, Katarina Petrović i Nenad Stanković, autori tv-emisije «Jedno odelo za 30 ispita» dobitnici su novinarske nagrade «Borivoje Mirković», koju dodeljuje Fakultet političkih nauka u Beogradu.


TELEKOM SRBIJE NA «BELGRADE SPORT FEST-u»

Na beogradskoj Adi Ciganliji održan je drugi po redu «Belgrade Sport Fest», gde je i ove godine aktivno učestvovao Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) zahvaljujući aktivnostima Direkcije za usluge.
Direkcija za usluge Telekoma Srbija aktivno je učestvovala u ovoj sportsko rekreativnoj manifestaciji uz promotivne aktivnosti vezane za telefonski imenik «Žute strane/webstrane» i Internet portal «nadlanu.com». Organizovana su brojna takmičenja za posetioce štandova kao i kvizovi sa prigodnim poklonima u duhu manifestacije.


ŽELJKO MITROVIĆ MENADŽER GODINE

Željko Mitrović, vlasnik «Pink International Commpany» proglašen je na osnovu oceva stručnog žirija Privredne komore Beograda, za menadžera godine. Primajući priznanje, Mitrović je istakao da su mu važni ljudi sa kojima radi, kao i klijenti ali, kako je rekao «sigurno ne bih dobio ni ovo priznanje a ne bih postigao ni ono što jesam da nemam kvalitetan tim».


BETINE FOTOGRAFIJE U «NEW MOMENTU»

U  beogradskoj galeriji «New Moment» održana je izložba najboljih novinskih fotografija sa ovogodišnjeg konkursa Agencije «Beta».
Prva nagrada je pripala fotografu Emilu Vašu, druga Ognjenu Radoševiću a treća Draganu Karadareviću.
Na ovogodišnji «Betin» konkurs prispeli su radovi više od 60 profesionalnih fotografa iz cele zemlje.
MOSKVA DOMAĆIN SVETSKOG NOVINSKOG KONGRESA

Prestonica Rusije, Moskva je od 4. do 7. juna domaćin 59. Svetskog novinskog kongresa i 13. Svetskog foruma urednika i specijalizovane izložbe InoveService Expo. Svetski novinski kongres u organizaciji Svetske asocijacije novina (WAN) okupiće više od 1.500 učesnika iz 103 zemlje. Koliki značaj domaćini pridaju ovom skupu govori i podatak da će se prisutnima na kongresu obratiti Vladimir Putin, Mihail Gorbačov i Dmitrij Medvedejev – sadašnji, bivši i potencijalni budući lider Rusije.


ROJTERS TRAŽI 100 NOVINARA

Nakon više od tri godine rezanja troškova na svim nivoima novinska agencija Rojters (Reuters) odlučila je da krene u novu ofaznivu i da zaposli, ni manje ni više nego 100 novinara. Novajlije će biti raspoređene na rad u nekom od 196 novinskih biroa koje Reuters ima u 130 zemalja. Prijemom novin novinara ukupan broj popeće se do cifre od 2.400, što je i dalje manje od broja zaposlenih novinara u ovoj agenciji u 2000. godini.


ZA LONDONSKU OLIMPIJADU VIŠE OD MILIJARDU DOLARA

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da veruje da će prihodi od sponzorskih ugovora za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine premašiti iznos od milijardu dolara. MOK i dalje insistira na tome da među sponzorima ne mogu biti kompanije koje se bave kockarskim poslovima.
Najnoviji potpisnik sponzorskog ugovora za londonske Olimpijske igre je kompanija Omega kaja će, za sumu od 50 miliona dolara, moći da se reklamira titulom zvaničnog merača vremena na Olimpijskim igrama.


LONDONSLI TAJMS U AMERICI

Londonski Tajms (The Times) će od 6. juna imati i svoje američko izdanje. List će štampati i distribuirati Nnjujork Post (The New York Post), dnevnik koji je, kao i Tajms, u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka.
Na obimu od 64 stranice i po ceni od jednog dolara po primerku, Tajms na ovaj način ulazi u direktnu konkurenciju sa američkim izdanjem Fajnenšl Tajmsa (The Financial Times), dosada jedinog britanskog dnevnog lista koji se štampao u USA.


VIACOM INVESTIRA U LONDONSKO PODZEMLJE

Viacom Outdoor, deo moćne američke medijske grupacije Viacom, na bazi ugovora vrednog oko milijardu funti, investiraće više od 50 miliona funti u digitalizaciju oglasnih prostora u Londonskom metrou.
Londonski metro raspolaže sa više od  33.000 posterskih mesta na 279 merto stanica i sa 88.000 panel mesta u vozovima ove kompanije. Investicija će biti realizovana do 2012 godine i početka Olimpisjkih igara u Londonu.


NOVI KUPCI ZA HRVATSKI «TISAK»

Kompanije Agrokor i Atlantic grupa novi su takmaci u trci za kupovinu 26 procenata  vlasništva Europapress Holdinga u distributerskoj kući «Tisak». Prodaja ovog udela u «Tisku» EPH-.au je postavljena kao uslov za definitivno preuzimanje Slobodne Dalmacije.
Pre pomenutih kompanija u nadmetanje za kupovinu «Tiska» su se uključili ljubljansko «Delo – prodaja» i francuska grupacija Hachett.


SARAĐUJU GOOGL I DELL

Kompanije Googl i Dell sklopile su ugovor na osnovu koga će vodeći svetski proizvođač personalnih računara već u fabrici na njih instalirati Googl desktop softver sa određenim brojem računarskih aplikacija i co-brender internetsku stanicu. Pretpostavlja se da su Dell i Googl dogovorili instaliranje softvera na 100 miliona personalnih  računara nakon što je boljom ponudom Googl istisnuo iz igre Microsoft.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!