Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jun 2018
Asocijacija Medija
No. 318
U OVOM BROJU
Premijerka sve ozbiljnije o medijima
Završen republički Konkurs za medijske projekte
United Medija kupuje Direct Mediju
Nova izdanja u ABC oditu Hrvatske
Više američkih sajtova nedostupno u Evropi
Pozitivni newsletter NY Times-a
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PREMIJERKA SVE OZBILJNIJE O MEDIJIMA

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić održala je 7. juna drugi radni sastanak sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja u vezi sa izradom medijske strategije. Sastanku su prisustvovali i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Kako je saopšteno, na sastanku se razgovaralo o sastavu radne grupe za izradu medijske strategije i načinu rada. Za predsednika radne grupe izabran je Dejan Stojanović, kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja. Izradu Strategije podžale su međunarodne organizacije i ambasade, čiji predstavnici su učestvovali na sastanku: OEBS, Delegacija Evropske unije, ambasade Kraljevine Norveške i fondacija Konrad Adenauer. Dogovoreno je i da će članovi Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, koje će raditi na unapređenju položaja medija, biti savetnica za medije predsednika Srbije i predsednice Vlade, Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević. Prema saopštenju, prva tema kojom će se baviti Koordinciono telo je bezbednost novinara. Naredni sastanak biće održan u ponedeljak, 18. juna. Do tada bi medijska i novinarka udruženja trebalo da pošalju predloge za članove u radnoj grupi i Koordinacionom telu za saradnju sa medijima, navodi se na kraju saopštenja.


ZAVRŠEN REPUBLIČKI KONKURS ZA MEDIJSKE PROJEKTE

Na osam konkursa, koliko je ove godine za sufinansiranje medijskih projekata raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja, dodeljeno je ukupno 261.864.495 dinara. Od ukupno 262 miliona dinara koliko je bilo predviđeno za sufinansiranje, oko 135 hiljada ostalo je neraspodeljeno. Na konkursima je bilo prijavljeno ukupno 1.298 projekata, sredstva je dobilo njih 418, dok je 881 odbijen. Rezultate konkursa pogledajte OVDE.


SRPSKI TELEGRAF DRASTIČNO PREKRŠIO ETIČKI KODEKS

Objavljivanjem uznemiravajućih fotografija tela i povreda na glavi ubijene Jelene Marjanović na naslovnoj strani od 5. juna, dnevni list „Srpski telegraf“ drastično je prekršio Kodeks novinara Srbije, koji zabranjuje novinarima da koriste neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu. „Srpski telegraf“, suprotno Kodeksu, ne poštuje ni prava i dostojanstvo žrtve zločina, ali ni pravo na pretpostavku nevinosti osumnjičenog za ubistvo, čija je fotografija takođe objavljena uz tvrdnju da joj je on „smrskao glavu“. Savet za štampu ocenjuje da ovakvo, krajnje neprimereno, neetičko i senzacionalističko „izveštavanje“ ne samo da ni na koji način ne doprinosi boljem infomisanju javnosti, što je osnovni zadatak medija, već nanosi štetu, kako ljudima o kojima se izveštava, tako i čitavoj novinarskoj profesiji i javnom interesu. Saopštenje potpisuje Upravni odbor Saveta za štampu.


SEMINARI

Održan seminar o medijskoj pismenosti

U sedištu Asocijacije medija u Beogradu, 29. i 30. maja održan je prvi seminar iz ovogodišnjeg edukativnog serijala „Seminars for Media Professionals“ koje organizuje kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. Tema seminara, u čijem radu su kao polaznici učestvovali novinari iz dvadesetak lokalnih medija, bila je posvećena problemima unapređenja medijske pismenosti u Srbiji. Na dvodnevnom skupu bilo je desetak govornika iz: Radio Beograda, I&F McCann Grupe, Asocijacije medija, DW Akademije, nedeljnika „Vreme“, NUNSa, CINSa, Insajdera i Krika.


Sledeći je o medijskoj strategiji i zakonima

Sledeći seminar iz ovog istog serija biće održan 21. i 22. juna, a razgovaraće se o gorućim temama srpske medijske scene – medijskoj strategiji i medijskom zakonodavstvu. O temama od čijeg razrešavanja zavisi i tempo približavanja članstvu u EU govoriće predstavnici medijskih biznis asocijacija, novinarskih udruženja, Ministarstva kulture i informisanja, nevladinih organizacija.


UNITED MEDIJA KUPUJE DIRECT MEDIJU

„United Medija kupila Direct Mediju preko koje postaje vlasnik "Pink" BiH i Crna Gora“, ovako su srpski mediji preneli vest o tome da je 5. juna United medija predala Komisiji za zaštitu konkurencije zahtev za odobrenje kupovine 100 odsto udela u kompaniji Direct Medija na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, što uključuje i zahtev za odobrenje Direct Mediji za kupovinu terestrijalnih televizijskih stanica Pink BiH i Pink Crna Gora. Direktor United Medije, Aleksandra Subotić, kazala je da su oni prepoznali Direct Mediju kao odličnu platformu za pokretanje transformacije televizija u regionu. U ime Direct Medije vest je potvrdio predsedavajući ove agencijske mreže Krasimir Guergov. Kako se naglašava u saopštenju, "ovom akvizicijom Direct Medija postaje deo velikog sistema United Medije i nastavlja razvoj novih tehnologija, inovativnih advertajzing modela i primene digitalnog marketinga". S druge strane vlasnik Pinka izjavio je da će sredstva od ove akvizicije Pink Media Grupa upotrebiti za izgradnju novih produkcionih kapaciteta, brži razvoj i širenje platforme sa preko 60 Pink kanala kao i za otkup 10 odsto udela Pink International Company kojim će Željko Mitrović ponovo postati 100 odsto vlasnik centralne i najznačajnije kompanije Pink sistema.


DRŽAVA I POSLOVANJE TANJUGA

U najnovijoj analizi Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), navodi se da uprkos nejasnom osnovu po kome Tanjug posluje i milionima dinara koje je država dala za njegovo gašenje, institucije i javna preduzeća i dalje sklapaju komercijalne ugovore sa ovom agencijom na osnovu javnih nabavki, među kojima su i nabavke u kojima javni poziv nije ni objavljen pa druge novinske agencije nisu mogle ni da učestvuju u nabavci. Od dana kada je ugašen (31.10.2015. godine) do kraja 2017. godine, ukupno 33 institucije, javna preduzeća i lokalne samouprave isplatile su Tanjugu 114,4 miliona dinara. Analize CINS pokazuju da je država samo za gašenje Tanjuga dala 76,8 miliona dinara, a za komercijalne ugovore 37,6 miliona dinara (za usluge medijskog praćenja,snimanja aktivnosti, usluga produkcije tekstova, fotografija, videa i montaže), dok je Tanjug prošle godine založio umetnička dela kako bi odložio poreski dug na rate u trajanju od pet godina. Prema analizi CINS, najviše novca dali su Centar beogradskih festivala, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.


„SPORT 24“ - NOVI DNEVNI SPORTSKI LIST

Novi sportski dnevni list "Sport 24" pojavio se na kioscima širom Srbije od 9. juna, a dočekala ga je i pozdravila velika sportska porodica na promociji u hotelu "Hilton". Predstavnici brojnih sportova, saveza, institucija i medija, u spontanom druženju poželeli su sreću novinarskoj ekipi, glavnom uredniku "Sporta 24", Jovanu Sekuliću i rukovodstvu, na čelu sa Milomirom Brašićem. Na 24 strane u boji, iskusna grupa novinara koja je radila u nekadašnjem "Sportu", uz neka pojačanja iz sveta novinarstva, pokušaće da vam dočara srpski sport na malo drugačiji način. - Cilj nam je da se sport posmatra i iz jednog drugog ugla, da se "zaviri" u svaki dom, a opet da se ne remeti intima sportista. Da se klubovi predstave onakvi kakvi stvarno jesu, sa svim vrlinama, ali i manama, jer je i to deo sporta. Želja nam je da pišemo i za "stare" i za mlade, ali i da dosta prostora posvetimo našim damama, da se bavimo ne samo vrhunskim sportovima i temama, već i da naše stupce ustupimo i klincima, onima koji dolaze, sportovima i pojedincima koji nam donose slavu i medalje, a koji su uvek nekako u drugom planu - rekao je doajen sportskog novinarstva Jovan Sekulić, glavni urednik "Sporta 24". U prvom broju, posebna poslastica bili su ekskluzivni razgovori sa Brazilcem Ronaldom i Portugalcem Figom.


MILIONI ZA SRPSKI TELEGRAF I INFORMER

Provladini tabloidi Srpski telegraf i Informer dobili su 23,05 miliona dinara kroz konkurse za medije, uprkos čestom kršenju Kodeksa novinara Srbije, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije. U Beogradu i Vojvodini, od osnivanja u martu 2016. godine, Srpski telegraf je dobio 12,1 milion dinara na 21 medijskom konkursu, dok je listu Informer od 2017. godine na 15 konkursa pripalo 10,9 miliona dinara. Komisije koje su odlučivale o dodeli novca zanemarivale su opomene koje je ovim tabloidima izricao Savet za štampu. Informer je tokom 2016. i 2017. godine bio rekorder sa 25 izrečenih javnih opomena zbog kršenja Kodeksa novinara, dok je Srpski telegraf imao 11 opomena. Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović tim povodom je izjavio da je za Ministarstvo za kulturu i informisanje neprihvatljivo da mediji koji krše Kodeks dobijaju državnu pomoć, ali da to nije u nadležnosti tog ministarstva.


MEDIJSKA KOALICIJA TRAŽI SMENE

Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) smatraju da su rezultati konkursa za medijske projekte i način na koji je on sproveden u potpunom neskladu sa tvrdnjom Vlade Srbije da je spremna da, u saradnji sa relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, rešava brojne, nagomilane probleme na medijskoj sceni. Novinarska i medijska udruženja u zajedničkom saopštenju ukazuju da su "smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića jedini logičan potez Vlade Srbije posle ovog, najnovijeg skandala za koje je odgovorno Ministarstvo kulture i informisanja".


21. GODIŠNJICA DNEVNOG LISTA DANAS

U redakciji dnevnog lista Danas, svečano je proslavljen 21. rođendan i uručene su nagrade “Nikola Burzan” i “Stanislav Marinković”, kao i priznanja prijateljima lista. Zorica Miladinović, dugogodišnja dopisnica Danasa iz Niša, jednoglasnom odlukom žirija dobila je nagradu „Nikola Burzan“ za najboljeg novinara u periodu između dve dodele, a tu odluku saopštila je članica žirija Lidija Valtner. Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa, uručio je nagradu „Stanislav Staša Marinković“, koju Danas dodeljuje za novinarsku hrabrost, Predragu Blagojeviću, glavnom uredniku i osnivaču portala Južne vesti, i Željku Bodrožiću, glavnom uredniku i osnivaču Kikindskih. Petrović je istakao da je nagrada dodeljena lokalnim medijima koji su u najtežoj situaciji, uz opasku da se sa medijima na lokalu nikad ne zna da li će postojati i sledeće godine, zbog čega je odlučeno da ove godine umesto jednog, dva dobiju nagradu. Prvi glavni i odgovorni urednik lista Danas Grujica Spasović, povodom ulaska Danasa u treću deceniju, istakao je da svaki dan kada Danas izađe predstavlja pravo čudo. On je dodelio povelje „Prijatelj Danasa“ Nebojši Zelenoviću, gradonačelniku Šapca, Milanu Antonijeviću, direktoru Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM), i Saši Paunoviću, predsedniku opštine Paraćin.


NUNS ODRŽAО IZBORNU SKUPŠTINU

Za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u naredne četiri godine izabran Slaviša Lekić, koji je i proteklih godinu dana obavljao tu dužnost. Na redovnoj izbornoj Skupštini NUNS, održanoj 26. maja, su za članove Izvršnog odbora izabrani Željko Bodrožić, Tamara Skrozza, Biljana Stepanović, Jelka Jovanović, Slobodan Arežina, Tatjana Jakobi, Vojislav Stevanović, Marina Fratucan, Nedžat Behljulji i Anđela Milivojević. Članovi novog sastava Nadzornog odbora NUNS su Duško Medić, Vukašin Obradović, Vuk Cvijić, Ljubomir Đorđević i Mihajlo Kovač. Novi članovi Suda časti NUNS su Vlado Mareš, Danica Vučenić, Draga Božinović, Momčilo Pantelić i Safeta Biševac. Lekić je podneo izveštaj o radu i ocenio da je Srbija u proteklih godinu dana "probila dno" i potonula u medijsku tamu", saopštio je NUNS. Skupština je razmatrala i alternativnu medijsku strategiju koju su zajedno pripremili NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Aocijacija nezavisnih lokalnih medija "Lokal Pres" i Asocijacija onlajn medija.


TROUGAO: VLAST, MEDIJI I GRAĐANI

Radna grupa Nacionalnog konventa za Evropsku uniju za poglavlje 23 i Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija organizovala je skup u Skupštini Srbije na temu nove Medijske strategije. Tom prilikom su Tamara Filipović ispred Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i Tanja Maksić iz Balkanske istraživačke mreže predstavile neka od rešenja za Medijsku strategiju koja su pet medijskih udruženja napisala posle izlaska iz Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja. Filipović je rekla da je urađena analiza prošle Medijske strategije i jedan od problema koji je uočen je da država ne raspolaže podacima o tržištu rada u medijima i održivosti medijskog tržista. Filipović je rekla da se ostaje pri stavu da se država mora povući iz vlasništva u medijima, da se razdvoji šta je državno, a šta javno vlasništvo u medijima, s tim da država mora da bude korektiv koji će obezbediti medijski pluralizam u interesu građana, bez diskriminacije medija na osnovu uređivačke politike i bez narušavanja konkurencije.


INFORMER KAŽNJEN ZBOG NEISTINA

„Informer" i njegov urednik Dragan Vučićević moraće da plate 150.000 dinara odštete uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću jer su ga u serijalu tekstova nazivali „sado-mazo francuskim špijunom", „saradnikom mafije" i „teroristom", prema prvostepenoj presudi Višeg suda. „Informer" je kažnjen i zbog narušavanja Dojčinovićeve privatnosti jer je objavio fotografije iz njegovog privatnog života. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović tužio je u aprilu 2016. godine „Informer" i njegovog urednika Dragana Vučićevića tražeći odštetu zbog povrede časti i ugleda, kao i zbog iznošenja detalja iz privatnog života. Sud je presudio u Dojčinovićevu korist i kaznio „Informer" sa 130.000 dinara zbog povrede časti i ugleda i sa još 20.000 dinara zbog povrede prava na privatnost. Pored tužbe, Dojčinović je pokrenuo i postupak kod Zaštitnika građana u kojem se žalio na postupanje BIA koja ga je pratila, prisluškivala, tajno slikala i informacije dostavljala „Informeru". Zaštitnik građana je započeo postupak kontrole rada BIA u avgustu 2016. godine, ali se BIA još nije izjasnila. Zbog toga je 16. maja ove godine Zaštitnik građana poslao dopis BIA u kojem im je dao rok od 21 dana za izjašnjenje.


TELEKOM SRBIJA POKREĆE POKRETAČE

Primarna uloga Telekoma Srbija jeste da probudi radoznalost kod mladih i prepozna kod njih želju da postave nova pitanja, da iskorače izvan postavljenih okvira i stvore nešto novo. Kompanija nastoji da dopre do njih dok sede u školskim klupama, da ih podstakne da sebe zamisle kao stvaraoce, naučnike, inženjere, preduzetnike i da u starijem dobu postanu proaktivni i da teže ka ostvarenju svojih ličnih planova. „Pokrećemo pokretače“ je program Telekoma Srbija koji osnažuje institucije i pojedince da u svom okruženju pokreću pozitivne promene i motivišu druge da krenu tim putem. Kroz pojedinačne projekte „Stvaramo znanje“ (opremanje svake godine po 20 škola u Srbiji informatičkim kabinetima) „mts app konkurs“ (za srednjoškolce matematičkog ili informatičkog smera koji znaju da programiraju), „mts startap ubrzanje“ (za timove koji imaju ideju za tehnološku inovaciju), kompanija ulaže u sve pokretače novih i boljih društvenih promena jer veruje da stabilna podrška na samom početku može da im olakša put do novih saznanja i bude presudna za njihov dalji razvoj.


GODINA BORBE PROTIV SIVE EKONOMIJE

Konferencija pod nazivom „Privreda i javna uprava na istom zadatku: Godina borbe protiv sive ekonomije“ održana je 8. juna u Beogradu, u hotelu “Hilton” u organizaciji kompanije Color Media Communications i Samsung Electronics. Nacionalna konferencija o sivoj ekonomiji okupila je državne zvaničnike, predstavnike poslovnih asocijacija, nevladinih organizacija i korporaciji koji su podelili svoja iskustva, znanja i rezultate istraživanja o svim aspektima sive ekonomije. Konferenciju je otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i tom prilikom izjavio da se Vlada Republike Srbije aktivno bavi rešavanjem problema sive ekonomije i da već ima pozitivne rezultate. Prema rečima ministra, najbitnije je da država u borbi protiv sive ekomonije ima podršku sudstva koji mora da obavlja svoj posao efikasno u skladu sa zakonom. Na otvaranju konferencije govorili su i ambasador Republike Koreje u Beogradu NJ.E. Dedjong JU i Aleksander Jung stalni zamenik ambasadora Nemačke. Potom su održana dva panela i dve prezentacije, a panelisti su se složili da je siva ekonomija u Srbiji najizraženija u oblasti zapošljavanja, a to su potvrdili i rezultati ankete Program je zatvoren prezentacijom Dragane Stanojević, zamenika direktora USAID projekta Saradnja za ekonomski razvoj, koja je ukazala na reformu inspekcijskog sistema, i njegovom uticaju na sivu ekonomiju.


RTS TRAŽI PARTNERE ZA DISTRIBUCIJU PROGRAMA RTS

Radiotelevizija Srbije (RTS) objavila je Javni poziv za podnošenje ponuda za uspostavljanje poslovne saradnje na distribuciji programa RTS, a na sajtu se mogu naći detalji uslova za podnošenja prijava koje treba poslati do 15. juna u 12 sati. Na sajtu se navodi da se radi o ugovornoj saradnji na distribuciji programa RTS, odnosno reemitovanju programa RTS na teritoriji Srbije i u inostranstvu sopstvenim distributivnim platformama i ustupanje prava na zaključivanje komercijalnih ugovora sa drugim operatorima medijskih sadržaja. Prijave mogu podneti domaća i inostrana pravna lica koja su registrovana za delatnost distribucije medijskih sadržaja, navodi se u pozivu. Da bi učestvovao u javnom konkursu, ponuđač treba da ispunjava određene uslove i dostavi potrebne dokaze. Ugovor će se dodeliti na osnovu kriterijuma - Najviša mesečna naknada. Javno otvaranje ponuda će se obaviti 15. juna u zgradi RTS u 14 sati. Na ovaj potez reagovala je United grupa koja ga smatra čudnim i nezakonitim.


NOVOSTI DODELILE NAGRADU “MILAN PANTIĆ”

Televizija Puls iz Šilova na Kosovu i Metohiji je ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", saopštila je kompanija "Novosti. Nagradu dodeljuju "Večernje novosti" u znak sećanja na novinara Milana Pantića koji je ubijen pre 17 godina. Žiri u sastavu: zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milan Babović, predstavnik UNS-a Petar Jeremić, predstavnica NUNS-a Jelka Jovanović, ispred jagodinskih novinara Bata Vujić i Nemanja Pantić, Milanov sin, konstatovao je da TV Puls u izuzetno teškim uslovima,često rizikujući sopstvene živote, svakodnevno profesionalno i pouzdano informiše javnost. U užu konkurenciju ušla su još dva kandidata: urednica portala Kossev Tatjana Lazarević i novinarka Jelena Petković. Nagrada će dobitnicima biti uručena na dan kada je pre 17 godina ubijen Milan Pantić, u ponedeljak, 11. juna u 12 sati, u prostorijama jagodinske biblioteke.


NEREGELIA NAJUSPEŠNIJA KOMPANIJA U CRNOJ GORI

Od našeg pridruženog člana, kompanije Nelt Grupa, saznajemo da je kompanija kojoj su oni osnivač, Neregelija proglašena za najuspešniju kompaniju u kategoriji srednjih preduzeća na projektu „100 najvećih u Crnoj Gori“ zahvaljujući prihodima koje je ostvarila u 2017. godini! U publikaciji „Poslovne novine – 100 najuspješnijih u Crnoj Gori“, koja predstavlja godišnjak najvećih poslovnih dostignuća, našli su se detaljni podaci o malim, srednjim i velikim preduzećima po broju zaposlenih, prihodima i rezultatima. Pored relevantnih podataka, objavljena je i analiza strukture, zaposlenost, rezultati i trend poslovanja u 12 različitih privrednih delatnosti, kao i lista kompanija koje su u prethodne 3 godine zabeležile kontinuiran rast prihoda, sa istim ili većim brojem zaposlenih. Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“ promoviše najuspešnije kompanije koje, zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima, doprinose razvoju privrede zemlje i kreiranju novih radnih mjesta. Ispred kompanije, priznanje je primio Vaso Cvijović, menadžer prodaje.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

NOVA IZDANJA U ABC ODITU HRVATSKE

Adria media je prijavila za reviziju i svoje deseto izdanje - StoryVjenčanja. StoryVjenčanja izlazi polugodišnje i na atraktivan način predstavlja teme iz sveta venčanja, objavio je ABC Hrvatska. S prijavom tog izdanja za reviziju, Adria media je zaokružila proces transparentnosti prema oglašivačima i agencijama, jer će zainteresovanima biti dostupni provereni podaci o svim izdanjima ovog izdavača. Rezultati inicijalne revizije za StoryVjenčanja biće dostupni članovima tokom juna. Izdavač 24 sata prijavio je za oditovanje svoje izdanje JoomBoos VideoStar - magazin za tinejdžere i mlade koji izlazi tromesečno, na više od sto stranica. Sadrži intervjue, aktuelne, zabavne, ali i ozbiljne teme i savete. Svaki dolazi sa dve različite naslovnice, dva mega postera i s poklonom iznenađenja.


VIŠE AMERIČKIH SAJTOVA NEDOSTUPNO U EVROPI

Prema pisanju medija, Chicago Times i LA Times su među onima koji su poslali poruke da su trenutno nedostupni u većini evropskih zemalja. Opšta uredba o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation GDPR), koja je 25. maja stupila na snagu, pruža građanima EU više prava nad tim kako se koriste njihove lične informacije. Mera predstavlja napor evropskih poslanika da ograniči ovlašćenja tehnoloških firmi. Prema tim pravilima, kompanije koje rade u EU moraju da dobiju izričito odobrenje da bi sakupljali lične podatke, u protivnom će biti suočeni s visokim kaznama. Svoje poslovanje još nisu pilagodili ni sajtovi u okviru medijske grupe Tronk - Njujork Dejli njuz, Čikago tribjun, El-Ej Tajms, Orlando Sentinel i Baltimor San. Li Enterprajzis objavljuje 46 dnevnih novina u 21 državi. Ta grupa je napisala slično saopštenje ukazujući da je sajt privremeno nedostupan. Si-En-En i Njujork tajms su među onima koji nisu pogođeni. Vašington post i Tajm su među medijskim kućama koje traže od korisnika EU da prihvate nove uslove.


“GOOGLE – TI NAM DUGUJEŠ”

Grupa „Google you owe us“, koja zastupa 4,4 miliona korisnika iPhonea, tužbom od Google-a traži 4,29 milijarde američkih dolara odštete zbog neovlašćenog prikupljanja podataka. U zajedničkoj tužbi navedeno je da Alphabet, kompanija čiji je Google sastavni deo, nezakonito sakuplja lične podatke korisnika tako što zaobilazi početne postavke zaštite privatnosti u Appleovom iPhoneu. Google tvrdi da su te optužbe neosnovane, a osporava i nadležnost suda u Londonu u Velikoj Britaniji. Apple je 2015. godine dozvolio korisnicima iPhonea i iPada instalaciju softvera za blokiranje oglasa i drugih neželjenih sadržaja. Google je, tvrdi se u tužbi, aktivirao algoritam koji je razvojnim programerima omogućio praćenje istorije korišćenja weba i sakupljanje ličnih informacija. Taj algoritam navodno je zaobišao početne postavke Appleovog web pregledača Safari koje su blokirale praćenje putem internet kolačića (cookies), piše Fortune.


POZITIVNI NEWSLETTER NY TIMES-A

New York Times je pokrenuo novi newsletter koji izdvaja samo pozitivne priče i jednom nedeljno ih šalje svojim pretplatnicima. Ideja je nastala zbog toga što se pozitivne priče izgube u moru negativnih i sivih vesti i sadržaja u dnevnoj produkciji. Svakog petka newsletter donosi „lakše“ priče u odnosu na teške teme, a urednici se trude da sadržaj bude interesantan čitaocima nezavisno od toga iz kog dela sveta dolaze. “Naši čitaoci su većinom tražili priče sa fokusom na ljude koji se tiču svakodnevnih heroja, ljubaznosti i altruizma, kao i priče o dostignućima u medicini, nauci i okolini“, rekla je urednica newslettera, Des Shoe. Iskustva New York Timesa su da ljudi reaguju na pozitivne priče, dele newsletter sa prijateljima i šalju svoje priče redakciji. Neki su čitaoci čak tražili da dobijaju pozitivne vesti svakog dana.


SMENA DIREKTORKE RTCG

Otpuštanje Andrijane Kadija, direktorke državne televizijske kuće RTCG u Crnoj Gori, koja je kandidat za ulaza u Evropsku uniju je izazvalo masovne kritike u zemlji i inostranstvu, prenosi FoNet. Komisija Eu je saopštila da je taj akt suprostavljanje medijskim i slobodama mišljenja, koje su "fundamentalna vrednost EU". Organizacija za Bezbednost i Saradnju u Evropi (OEBS) je upozorila da "nezavisnost javnog servisa predstavlja temelj demokratije". Posmatrači smatraju da je Kadija otpuštena jer je dopustila kritičko izveštavanje o radu vlade. Sem toga je dopustila da se na RTCG se pojave i opozicionari, što pre nje nije bila praksa. Protestovalo je i američko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je uz žaljenje konstatovalo da smenjivanje Kadije "podriva slobode medija u Crnoj Gori”.


RAK KAZNIO OBN, PINK I RTRS

Regulatorna agencija za komunikacije u Bosni i Hercegovini, prema pisanju sajta media.ba, je u okviru svojih nadležnosti, tokom aprila i maja, izrekla kazne za OBN televiziju, PINK i RTRS. OBN je kažnjen sa 20.000 maraka zbog kršenja opštih principa komercijalnih komunikacija, odnosno trajanja televizijskog oglašavanja i teletrgovine, sponzorstva i plasmana proizvoda u emisijama „Dejana talk show“ emitovanih tokom decembra 2017. godine i u emisiji “Sanjam da vidim”. „Utvrđeno je kršenje člana 3, stav 2 Kodeksa o komercijalnim komunikacijama koji se odnosi na prikrivene komercijalne komunikacije, koje su zabranjene, iz razloga što je voditeljka navodila razgovor u svrhu promocije proizvoda“, saopštio je RAK. Televizija Pink BH kažnjena je sa 7.000 maraka zbog kršenja pravila o trajanju televizijskog oglašavanja i teletrgovine iz Kodeksa o komercijalnim komunikacijama. RTRS televizija je kažnjena sa 5.000 maraka zbog kršenja pravila koja se odnose na pravičnost i nepristrasnost odnosno prava na odgovor.


TESTIRANJE DIGITALNIH REGISTARSKIH TABLICA

Nedavno je najavljeno kako će u Dubaiju početi testiranje digitalnih registarskih tablica koje će vlasnicima automobila omogućiti i brojne druge stvari osim (digitalnih) registarskih oznaka, prenosi sajt Advertiser-serbia. Ove tablice, opremljene GPS-om i odašiljačem, moći će da kontaktiraju policiju i hitnu pomoć u slučaju nesreće, biće povezane s računima vlasnika automobila pa će im se automatski naplaćivati karte za parking i kazne, upozoriće vlasnika na krađu vozila itd. Testiranje digitalnih tablica počinje i u Kaliforniji te bi ovakve tablice vremenom mogle da zamene klasične registarske tablice. Digitalne tablice izgledaju poput tableta, opremljene su vlastitim baterijama i čipom, a osim informacija o broju tablice, na njima će se prikazivati i datum isteka registracije. Takođe, korisnici će moći da postave kratku poruku ispod registarske oznake – oznaka će se prikazivati preko većine ekrana tokom vožnje, a kada je vozilo parkirano, korisnik je može pomeriti sa strane i veći deo digitalne tablice iskoristiti za prikazivanje veće poruke ili čak reklame. Na ovim tablicama moći će da se prikazuju i neka važna obaveštenja poput informacija o prirodnim nepogodama, saobraćajnim nesrećama i slično.


LIDER U TEHNOLOŠKOM NOVINARSTVU

Britanski Telegraf oglasio je da prima šest osoba kao deo svog novog “tehnološkog tima”. Još u martu mesecu lansiran je desk “tehnološke inteligencije”, kada je Telegraf najavio plan da se pozicionira kao vodeći UK izdavač tehnološkog novinarstva. Projekat vodi Allister Heath, urednik nedeljnog Telegrafa i šef biznis razvoja. Uskoro im se pridružuje i Robin Pagnamenta, sadašnji zamenik urednika biznisa u Tajmsu, koji će biti zadužen za sva izdanja koja imaju sadržaj iz oblasti tehnološkog novinarstva. Timu će se pridružiti i drugi urednici, a posebna saradnja biće uspostavljena sa Telegrafovim biroom u Silikonskoj dolini.


TIME INC MENJA NAZIV U TI MEDIA

Time Inc UK, britanski izdavač velikog broja komercijalnih magazina, promeniće ime u TI Media kako bi obeležio promenu vlasništva, pošto ga je kupila privatna ekviti firma Epiris Fund II u februaru ove godine, što je bilo samo tri meseca pošto je američka medijska kompanija Meredith Corp kupila Time Inc za 2,8 milijardi dolara. Rebrending stupa na snagu 11. juna kada će se otkriti i novi logo. Ime dolazi od T za Time Inc UK (ime u poslednje četiri godine), a i od IPC Media (još ranije ime). Prema Pamco istraživanju čitanosti, izdanja Time Inc grupe namenjena publici preko 40 godina, dosezala su svakog meseca tokom 2017. godine, više od 16,4 miliona čitalaca u Velikoj Britaniji, računajući štampana i digitalna izdanja zajedno.


APLIKACIJA ISSUU STORIES

Nova opcija platforme Issuu, Stories omogućava prilagođavanje štampanih izdanja mobilnim uređajima. Ona omogućava svakom izdavaču da uključi svoj sadržaj u automatske članke koji se mogu deliti na različitim drugim platformama poput Facebooka, Instagrama, Twittera, Snapchata, LinkedIna, Whatsappa, Reddita i Pinteresta. Dokumenti koje uploaduju korisnici većinom su u PDF formatu koje Issuu uzima, indeksira i identifikuje individualne priče u njima. Korisnici mogu označiti stranice koje žele da dele, a Issuu kreira prilagođenu verziju za mobilne uređaje gde se nalaze tekst, slike i drugi sadržaji. Cilj Issuu platforme je da omogući online izdavaštvo svakome i lakši pristup čitaocima. Do sada je 3,5 miliona izdavača iz celog sveta podelilo više od 40 miliona publikacija koje čita oko 100 miliona korisnika svakog meseca.


ROBOT VODITELJKA U KINI

Program na lokalnoj televiziji u Naningu, prestonici Kineskog autonomnog regiona Guandži Žuang, od juna će voditi jedan robot, saopštila je ta televizija. Beli robot visine 1,21 metar i težine 29 kilograma nazvan „Čao Neng Sjao Bai“ vodiće novi medijski program zajedno sa još jednim voditeljem, a baviće se pretragom i analizom podataka. Robot može da radi od osam do 12 sati uz četvorosatno punjenje baterije, prenosi agencija Sinhua. Kako se navodi, može i da priča i pleše sa ljudima. Prva emisija koju je vodio robot emitovana je 6. juna na kanalu Naning TV i Naning njuz APP.


UGAŠENO ŠEST MESEČNIKA

Izdavač luksuznih lajfstajl magazina Runwild Media Group (RMG) ugasio je šest od ukupno sedam svojih mesečnih izdanja posle 14 godina. Direktor Eren Ellwood kaže da su razlozi pad tiraža i pad prihoda od oglašavanja. Iako nije potvrđeno, mediji predpostavljaju da će bez posla ostati 80 zaposlenih od kojih je oko 20 urednika. RMG je štampao sedam besplatnih luksuznih naslova uključujući City magazine, D’Amour Times, Canary Wharf, Mayfair, Belgravia, Kensington i Chelsea i the Notting Hill i Holland Park magazine. Očekuje se da samo Canary Wharf nastavi da izlazi ali sa drugim izdavačem. Canary Wharf i City Magazines dostizali su tiraže oko 75.000, a grupa je ukupno štampala oko 4,1 milion primeraka svih naslova zajedno godišnje.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde