Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jun 2017
Asocijacija Medija
No. 296
U OVOM BROJU
Letnja škola novinarstva za srednjoškolce
Medijska strategija
Baza najuticajnijih medija
Preminuo vlasnik Antena grupe
Kinezi kupili slovenačku televiziju
Kazna za Google
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

GODIŠNJA SKUPŠTINA ASOCIJACIJE MEDIJA

Asocijacija medija, poslovno udruženje štampanih, onlajn medija i novinskih agencija, održala je redovnu godišnju Skupštinu 29. juna 2017. godine. Skupština je usvojila Finansijski izveštaj za 2016. godinu, kao i Izveštaj o radu Upravnog odbora u prethodnih godinu dana. Budući da su u Upravnom odboru, koji po Statutu broji devet članova, dva mesta od nedavno bila nepopunjena, Skupština je jednoglasno usvojila predlog da kompanije Dan Graf (izdavač dnevnih novina Danas) i kompanija Color Press Group postanu članovi Upravnog odbora. Posle Skupštine, Upravni odbor je održao sednicu u punom sastavu i jednoglasno izabrao Roberta Čobana (Color Press Group) za drugog potpredsednika, pored Veselina Simonovića (Ringier Axel Springer).


ZAVRŠENA OBUKA ZA STUDENTE

Završen je seminar "Profesionalni i etički standardi multiplatform novinarstva" za studente, koji je organizovala Asocijacija medija u saradnji sa novinskom agencijom FoNet, a pod pokroviteljstvom ambasade SR Nemačke u Beogradu. Seminar se sastojao od dvodnevnog teorijskog dela i tri nedelje prakse. U toku prakse studenti su imali prilike da aktivno učestvuju u radu novinske agencije, izveštavaju sa događaja, a neki od njihovih najboljih tekstova su objavljeni na sajtovima Danas, N1 i RTV-u. Po završenoj praksi organizovana je obostrana evaluacija. Studenti su imali priliku da iznesu svoje utiske o realizovanom programu, a predavači i mentor da ocene njihovo zalaganje i stečena znanja. Studentima su uručeni sertifikati o završenom programu i stečenim znanjima u oblasti profesionalnih i etičkih standarda multimedijalnog i multiplatform novinarstva.


LETNJA ŠKOLA NOVINARSTVA ZA SREDNJOŠKOLCE

Asocijacija medija u saradnji sa Deutsche Welle Akademijom (Bon, Nemačka), a u okviru projekta „Mladi mediji“, organizovala je „Letnju školu novinarstva za srednjoškolce“. Školu su pohađali učenici škole Artimedia, srednje četvorogodišnje škole za područje rada: kultura, umetnost i javno informisanje, verifikovane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Osnivač škole ujedno je i pokretač UMS škole za talente, koja mladima nudi kurseve u oblasti medijskog i scenskog nastupa, ali je i izdavač časopisa i bavi se produkcijom tv programa za decu i mlade. Učenici su u toku Letnje škole novinarstva imali petodnevna predavanja u Asocijaciji medija na raznovrsne teme počevši od novinarskih tehnika i žanrova, preko novinarske etike, uređivanja dnevnih novina, magazina, portala, rada u novinskoj agenciji, pa sve do istraživačkog novinarstva. Sada je u toku tronedeljna praksa tokom koje će učenici raditi po nedelju dana u izdanjima izdavača Ringier Axel Springer, u novinskoj agenciji Beta i u redakciji magazina Hej (Color Press Group).


MEDIJSKA STRATEGIJA

„Izrada nove medijske strategije prolongirana je zbog izbora nove Vlade“, tako je novinarima odgovorio pomoćnik ministra kulture i informisanja Miloš Janković. On je dodao da „Spisak predloga za radnu grupu postoji, ali je logično da nova medijska strategija sačeka formiranje nove Vlade, kada će se znati ko je novi/stari ministar kulture i informisanja i da li on ima istu viziju rada na izradi medijske strategije“. Janković smatra da će najkasnije početkom jula biti poznat sastav radne grupe, koja će potom početi sa izradom nove medijske strategije, obzirom da je prethodna važila do kraja 2016. godine. Spremajući se za taj važan posao, Asocijacija medija je više puta iznela stav da se suprostavlja izmenama medijskih zakona pre usvajanja nove strategije javnog informisanja.


BAZA NAJUTICAJNIJIH MEDIJA

BIRN i Reporteri bez granica sproveli su istraživanje „Monitoring vlasništva nad medijima", čiji rezultat je prva javno dostupna baza podataka o najuticajnijim medijima u Srbiji, povezanim kompanijama i njihovim vlasnicima. Baza medija serbia.mom-rsf.org je podeljena na TV, štampane medije, radio i onlajn. Sadrži podatke o vlasničkoj strukturi, povezanim kompanijama, godinu osnivanja i gde je medij registrovan. Sedam od 48 uzorkovanih medija ima netransparentnu vlasničku strukturu - upozoravaju istraživači Birna i Reporteri bez granica - dok dva vodeća štampana medija, Večernje novosti i Politika i dalje imaju nerešeno vlasništvo i efektivno pripadaju državi. Pored vlasništva, istraživanje se osvrće i na koncentraciju publike. Direktorka BIRN Srbija Dragana Žarković Obradović ocenila je da je u Srbiji primetan rastući uticaj tabloida i da je primetno "njihovo cvetanje bez ekonomskih osnova". Programska koordinatorka BIRN-a Tanja Maksić ocenila je da istraživanje pokazuje veliki raskorak između nacionalnih i lokalnih medija. "Nacionalni mediji dobijajau veći deo javnog prostora i novac, dok lokalni mediji ostaju neregulisani, nedovoljno finansirani i skloni nezakonitim praksama, netransparentnom vlasništvu i poslovima uopšte", rekla je Tanja Maksić.


PRVA EVROPSKA KONFERENCIJA MANJINSKIH I LOKALNIH MEDIJA

Prva Evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima biće održana u novembru ove godine u Novom Sadu. Ovoj konferenciji prethodilo je pet konferencija održanih kao regionalne, da bi sada bio najavljen ciklus novih pet, ali sada evropskih. Ovaj uspešan sled najavili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Đorđe Vukmirović, a u ime organizatora direktorka agencije ''Heror media pont'' Nataša Heror i direktorka preduzeća ''Magyar szó'' Rozalija Ekres. Koorganizator konferencije je i Asocijacija medija. Nataša Heror izjavila je da platforma Konferencije služi podsticanju međusektorskog dijaloga kada je reč o osnaživanju manjinskih medija i najavila da će novi ciklus, sada Evropskih konferencija, poslužiti i kao komunikaciona platforma prema manjinskim zajednicama u okviru projekta Novi Sad EPK 2021. Na održanoj konferenciji za medije promovisana je i post publikacija “Zajednice novog vremena”, koja je nastala radom Pete regionalne konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima održane prošle godine.


MEDIJAMETAR

U okviru istraživanja Medijametar, kojim se kontinualno analizira medijski sadržaj u dnevnim novinama i nedeljnicima, objavljeni su rezultati za poslednji kvartal. Posmatrani period od januara do marta ove godine, obeležio je veliki broj tekstova koji su posledica intenzivne kampanje za predsedničke izbore. Posmatrane su dnevne novinare Politika, Novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, dok su u analizi obrađeni nedeljnici Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat. U ovom period analizirano je 2.403 teksta, što je povećanje od devet odsto u odnosu na prethodni kvartal. Medijska analitičarka Danica Laban istakla je da više od 30 odsto tekstova nema balans u izveštavanju, a prednjači Informer, dok je najviše neutralnih tekstova u Danasu. Balans je prisutan u samo 16 odsto svih tekstova iz uzorka. Od pojedinačnih aktera najveći broj tekstova ima Aleksandar Vučić 835, Tomislav Nikolić 355 i Ivica Dačić 235, a skoro četvrtina svih tekstova o Vučiću objavljeno je u Danasu. Najveći broj negativnih tekstova u prvom kvartalu bio je o Tomislavu Nikoliću, a od opozicionih predsedničkih kandidata u dnevnoj štampi najviše su bili zastupljeni Vuk Jeremić, Saša Janković i Vojislav Šešelj.


JOŠ JEDNA NAGRADA ZA KRIK

Globalna mreža urednika, vodeća organizacija posvećena inovacijama u novinarstvu, proglasila je Bazu imovine političara, koju je napravila i objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) za najbolju novinarsku bazu na svetu sastavljenu od javno dostupnih podatka. Na samitu Globalne mreže urednika, održanom u Beču, nagradu u ime redakcije primili su glavni i odgovorni urednik Stevan Dojčinović i novinarka Dragana Pećo. "Data journalism award" je najveće međunarodno priznanje za radove iz oblasti novinarstva zasnovanog na podacima i dodeljuje se od 2012. godine u deset kategorija. U kategoriji javno dostupni podaci KRIK je bio u finalu sa pet velikih svetskih istraživačkih redakcija, među kojima je bila i čuvena američka "Propablika". Ove godine ukupno su prijavljena 573 novinarska rada iz 51 zemlje, što je rekordan broj otkako se nagrada dodeljuje.


TITLOVAN DNEVNIK

Dnevnik 2 Radiotelevizije Srbije dobio je od 20. juna titl namenjen gluvim i nagluvim osobama, čime je je osigurana ravnopravna informisanost. Softver za titlovanje je realizovan zahvaljujući donaciji UNDP/ Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, navodi se u saopštenju. RTS već 12 godina, na Prvom programu u 16 sati svakodnevno emituje Vesti na znakovnom jeziku, a u vanrednim situacijama i sve vesti. Takođe je realizovao i prvu domaću titlovanu igranu TV seriju "Mansarda", a najnovije domaće igrane serije RTS pristupačne su takođe putem titla, gluvim i nagluvim osobama. Uveden je stalni termin za najpopularnije emisije RTS, koje su prevedene na srpski znakovni jezik, a na RTS 2 i RTS Satelitu se već devet godina, dva puta mesečno emituju emisije na srpskom znakovnom jeziku "Mesto za nas", posvećene osobama sa invaliditetom.


TELEKOM SRBIJA NAGRAĐEN ZA BRIGU O LOKALNOJ ZAJEDNICI

Na svečanosti povodom dodele regionalnih nagrada „Biznis partner 2017“ održanoj u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, kompanija Telekom Srbija nagrađena je za najviši stepen društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici. „Zadovoljstvo mi je da u ime kompanije Telekom Srbija primim ovu nagradu. Mi u kompaniji smo svesni da uspeh nije potpun ukoliko se ne podeli sa drugima i iz tog razloga akcenat u poslovanju stavljamo na pomoć društvu u kojem poslujemo. Ove nagrade doživljavamo kao dodatni podstrek da u narednim godinama još više afirmišemo društveno odgovorno poslovanje i da na taj način utičemo i na druge kompanije koje posluju na ovom tržištu”, izjavio je prilikom uručenja nagrade Petar Popović, izvršni koordinator rada Direkcije za poslovne korisnike kompanije Telekom Srbija. Dodelu regionalnih nagrada „Biznis Partner“ tradicionalno već 23 godine organizuje Mass Media International. Nagrada ima regionalni karakter i dodeljuje se kompanijama iz zemalja u regionu koje se u svom poslovanju rukovode visokim standardima i čvrstim etičkim normama.


LICEULICE

U toku poslednje nedelje juna obeležena je „Lice ulice nedelja“, posvećena prodavcima magazina, čitaocima i timu koji vredno radi na tome da Liceulice svakodnevno bude podrška za one koji veruju u promenu. I ove nedelje je tim magazina pokušao da animira što više poznatih ljudi da se jedan dan okušaju kao prodavci, zajedno sa redovnim Liceulice prodavcima, koji će im služiti kao vodiči i pomagači. Direktnom podrškom afirmisanih glumaca/novinara/sportista ili drugih „lica sa ekrana“, doprinosi se smanjivanju stigme prema marginalizovanim grupama, i pokazuje kako je svaki pošten posao dobar i dostojanstven. Ovaj put, prodavcima se pridružio glumac Ivan Tomić. Centralni događaj odigrao se u neformalnom Kulturnom centru Kvaka 22. Na njemu su podeljene tradicionalne nagrade za najuspešnije prodavce, predstavljena nova Štenderaj kolekcija majica, koje su mogle da se kupe po specijalnim cenama.


IZBORNA SKUPŠTINA IAA

Na redovnoj izbornoj skupšini srpskog ogranka IAA, održanoj 27. juna u Hotelu Radisson Blu Old Mill, za predsednika asocijacije izabran je Jovan Stojanović, managing director Direct Media. Za potpredsednika iz redova oglašivača izabrana je Katarina Šibalić, direktorka marketinga kompanije Strauss Adriatic, dok je Sanja Pešić, CEO kompanije Alma Quattro izabrana za potpredsednika iz redova medija. Ostali članovi Upravnog odbora su Marijana Agić Molnar (GfK Beograd), Nebojša Babić (Orange Studio), Vana Henriksen (United Group – SBB), Slobodan Srećković (Imlek), Milica Stefanović (Coca-Cola), Vanda Kučera (I&F McCann Grupa), Miloš Simić (Gaming 1), Anđelko Trpković (Publicis One), Ivan Savić (Philip Morris Services) i Žarko Sakan (New Moment New Ideas Company). Članovima Asocijacije predstavljen je Izveštaj o radu koji je obuhvatio aktivnosti u prethodne dve godine, sa akcentom na dva najvažnija projekta – Effie Festival i program AcademIAA. Skupština je prihvatila i predlog novog Statuta IAA Srbija. Upravni odbor u novom sastavu vodiće Asocijaciju do juna 2019. godine.


DEČIJI DAN U DOBANOVCIMA

Tradicionalna junska manifestacija "Dečiji dan" održana je i ove godine za decu zaposlenih u kompaniji Nelt. Ovogodišnji događaj je protekao u znaku karnevala. Glavni deo manifestacije organizovan je u dvorištu Neltovog centralnog distributivnog centra u Dobanovcima. Kao i prethodne godine, "Dečiji dan" je akcija humanitarnog karaktera, te su deca zaposlenih u Neltu donosila svoje igračke i garderobu za drugare kojima je to najpotrebnije. Tim povodom dogovorena je saradnja kompanije Nelt i Svratišta za decu na Novom Beogradu, gde će sva prikupljena sredstva biti isporučena. “Dečiji dan” u okviru kompanije Nelt se održava jednom godišnje u svim regionalnim distributivnim centrima. Ovom prilikom, deca zaposlenih u Neltu imaju mogućnost da se kroz sadržajan i zabavan program upoznaju sa poslom roditelja na jedinstven način.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

PREMINUO VLASNIK ANTENA GRUPE

Osnivač i vlasnik Antena Group, kojoj pripadaju TV Prva, TV B92, VICE i Play radio, Minos Kyriakou preminuo je iznenada u 75. godini od posledica srčanog udara. Vest je zatekla i brojne zaposlene u kompanijama Minosa Kyriakoua, cenjenog grčkog brodovlasnika i medijskog maga. Minos Kyriakou je u grčkoj javnosti poznat po brojnim poslovnim podvizima, a posebno po osnivanju najveće privatne televizije ANT1. Bio je i predsednik Grčkog Olimpijskog komiteta od 2004. do 2009. godine, kao i predsednik Panhelenske gimnastičarske asocijacije. Rođen je 1942. godine u uglednoj grčkoj porodici Kyriakou. Njegov predak bio je i Dimitrios Vulgaris koji je osam puta bio premijer zemlje. Još jedan od predaka Minosa Kyriakoua je i Aleksandros Korizis, bivši premijer Grčke od 1940. do 1941. godine. Antenna grupa, koja je osnovana 1999. godine, proširila je svoju delatnost daleko izvan granica Grčke, a njego poslovanje uključuje brojne TV kanale, radio stanice, kompanije, investicije i partnerstva širom sveta. Danas postoji ukupno 12 predstavništava Antena grupe u 20 zemalja u Evropi, SAD, Severnoj Americi, Australiji i Aziji.


HELLO! TRAVEL MONTENEGRO

Luksuzno izdanje magazina “Hello! Travel Montenegro” promovisano je u Crnoj Gori, u Konjičkom klubu “Vranac” u Podgorici. Dvojezično izdanje na 188 strana, nastalo u saradnji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Color Press Grupe, uz podršku Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, posvećeno je onima koji žele da otkriju uvek drugačiju Crnu Goru, rekla je u svom govoru PR Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Aleksandra Maksimović, pozdravljajući prisutne. Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović rekao je da ne želi da upoređuje Crnu Goru sa egzotičnim destinacijama i da se nada da će doći u situaciju da druge destinacije upoređuju sa Crnom Gorom. Predsednik Color Press Grupe, Robert Čoban, podsetio je prisutne da od tri dosadašnja izdanja “Hello! Travel” magazina, dva su posvećena Crnoj Gori. Prošle godine je izdat “Hello! Travel Budva” i ove godine magazin posvećen celoj Crnoj Gori. Čoban se zahvalio ambasadi Crne Gore u Srbiji i Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore.


KINEZI KUPILI SLOVENAČKU TELEVIZIJU

Kineski investitori, koji posluju u Sloveniji i poslednje dve godine imaju vise investicija u Mariboru, preko kompanije RIM Projekt, posrednika u prodaji mariborskog aerodroma, kupili su mariborsku televiziju RTS. U poslednje dve godine ova televizija se suočila s brojnim problemima pa je i njen program značajno okrnjen. Zbog stečaja kompanije Tele 59, koja je osnivač ove regionalne televizije, doveden je u pitanje i opstanak frekvencije. Na prošlogodišnjoj aukciji ovu televiziju je kupio Sebastjan Vežnaver, koji je pre nekoliko dana kineskim investitorima prodao mariborsku televiziju. Većinu novca uplatila je kompanija Villa 1 koja ima sedište u Mariboru i u vlasništvu je Lingkuna Menga. Preostali novac stigao je s Britanskih Devičanskih Ostrva i to od kompanije Uyard International koju zastupa kineski biznismen Chen Yinshen. Nije poznato koliko su Kinezi platili, ali se nagađa da je to više od 1,1 miliona eura koliko je prethdno Vežnaver platio za imovinu Tele 59.


AGROKOR KRIZA ZAHVATILA UNEX GRUPU I UNEX MEDIJU

Kako javlja sajt SEEbiz, upravo su otvoreni predstečajni postupci nad marketinškim kompanijama Unex Grupa i Unex Media, a ročište na kome sledi njihovo ispitivanje zakazano je za 24. avgust. Razlog je Agrokor, odnosno regresne menice: "Nemogućnost podmirenja dospelih regresnih obaveza prema finansijskim institucijama po osnovi neisplaćenih menica Agrokora d.d., kao glavnog dužnika, te velika izloženost firme i neizvesna situacija u vezi sa isplatom starih dugova". Zakon o vanrednoj upravi nad društvom Agrokor d.d. i povezanim društvima predviđa namirenje poverilaca u roku od 12 do 15 meseci, a isplata regresnog duga pre tog roka umesto glavnog dužnika predstavlja Unex Mediji i Unex Grupi neispunjivu obavezu, stoji u saopštenju. Vlasnica i direktorka marketinške kompanije koja je na tržištu prisutna već 25 godina, a ujedno je i veliki zakupac medija na tržištu kroz povezano društvo Unex Media, je Andrea Šumanovac. U saopštenju naglašavaju kako predstečajni postupak omogućava nastavak redovnog poslovanja Unex grupe i Unex Medije.


UPDAY ĆE NAPLATITI AUTORSKA PRAVA

Upday, aplikacija za dodavanje vesti koju je pokrenula nemačka izdavačka kuća Axel Springer, postigla je sporazum sa španskim Centrom za reprografska prava (CEDRO) o naplati naknade za autorska pravo za “isečke” vesti koje se koriste u aplikaciji. Upday, koji je rođen iz strateškog partnerstva Axel Springera i Samsunga, je unapred instalirana aplikacija na Samsung mobilnim uređajima koji biraju i sabiraju vesti bazirane na interesima svojih korisnika. Pokrenut je u Španiji početkom ove godine i prva je kompanija koja je postigla sporazum sa CEDRO-om nakon uvođenja španskog zakona o autorskim i srodnim pravima 2015. godine. Prema članu 32.2 španskog zakona o intelektualnoj svojini, za sakupljanje fragmenata nepristupačnog digitalnog sadržaja, uopšteno se smatra "isečcima" koji uključuju naslov i glavno poglavlje članka, nije potrebno ovlašćenje vlasnika prava, ali se zahteva isplata nadoknade putem CEDRO-a. Prema rečima Jorge Corrales, direktora CEDRO-a, Upday je prva kompanija koja je razvila poslovni model koji uzima u obzir nadoknadu prava intelektualne svojine u Španiji. Španski slučaj će biti dobar argument za raspravu o pravima izdavača koja će se u EU odborima voditi 11. jula.


RUSIJA ŠIRI MEDIJSKI UTICAJ

Rusija pokušava da utiče na svoje komšije u istočnoj Evropi. Mediji i socijalne mreže pritom igraju veliku ulogu. Ovo je ukratko zaključak Global Media Foruma Deutsche Wellea na kome se razgovaralo o protivmerama ovom trendu. „Rusija zna koju dugmad treba da pritisne" rekla je Natalia Anteleva, bivša dopisnica BBC-ja iz Gruzije i glavna urednica međunarodnog novinarskog foruma. Ruski recept za uspeh je, kako smatra Antelava mešavina profesionalnog, zabavnog i emocionalnog izveštavanja, a često je prisutna otvorena borba protiv vrednosti koje promoviše Evropa, kao što su tolerancija i prava homoseksualaca. Primetan je uticaj ruskih medija i u Poljskoj gde se za to najviše koriste društvene mreže. Antelava smatra da je jedini način za borbu protiv propagande da se podiže kvalitet programa u istočnoj i zapadnoj Evropi. Ona smatra da bi kvalitetno izveštavanje i informisanje, kako to stoji u tradiciji zapadnog novinarstva, trebalo „začiniti" zanimljivim pristupom. „Može se naučiti i od Hollywooda kako zanimljivo ispričati jednu priču", smatra Antelava. Ipak, kako upozorava nekadašnji šef dopisništva Deutsche Wellea iz Kijeva Frank Hofmann, ne sme se odustati od novinarskih standarda. „Mi moramo slediti trag istine", zaključio je Hofmann.


KAZNA ZA GOOGLE

Zbog iskorišćavanja dominantnog položaja na tržištu kompaniji Google Evropska unija je izrekla kaznu u iznosu od 2,7 milijardi dolara. Ova rekordno visoka kazna je izrečena zbog toga što je Google zloupotrebio tržišnu dominaciju dajući prioritet svojim servisima u rezultatima pretrage. Google ima pravo na žalbu, a ako ne promeni praksu u roku od 90 dana, konglomerat Alfabet, vlasnik Googla, može da se suoči sa kaznom od 5 % svetskog profita, što je oko 14 miliona dolara dnevno. Evropska regulatorna tela već sedam godina vode istrage protiv Google-a, a Google Shopping je samo jedna u nizu od onih za koje je IT div optužen.


TWITTER CENZURA

Poslednjih nedelja se pokazalo da Tviter sprovodi takozvano „skriveno blokiranje“ određenih korisnika, što je otkriveno slučajno. Tvitovi mnogih korisnika su bili vidljivi samo za one koji prate njihove poruke, a ne i za druge korisnike. Prilikom pretrage, pa i uz korišćenje „haštaga“ takvi tvitovi ne mogu da budu nađeni. Ukoliko neko retvituje tvit korisnika koji je „skriveno blokiran“, sa namerom da ga pokaže i onima koji ne „prate“ tog korisnika, takav tvit neće biti vidljiv kao citat – sve dok se na njega ne klikne kao na link. Na taj način su mnogi korisnici postali „nevidljivi“ iako nisu prekršili nikakav zakon. Nakon višestrukih žalbi, Tviter je saopštio da je bila reč o grešci u algoritmu. Pod „skrivenom blokadom“ je ostalo još uvek mnogo korisnika koji moraju da se žale i sačekaju da se „greška otkloni“. Posebno su se istakli primeri u Nemačkoj zbog pojačane cenzure sadržaja u kojima se kritikuju nemačka vlada i politički mejnstrim. Ovu situaciju najbolje oslikava slučaj popularnog i kontroverznog blogera Kolje Bonkea koji je od početka izbegličke krize u svojim postovima uglavnom oštro kritikovao vlast. Prema navodima samog Bonkea, u obrazloženju blokade piše da je on otvorio više naloga sa namerom „zloupotrebe“, bez drugih detalja, iako je on objavljivao tvitove sa jednog jedinog naloga i to pod punim imenom i prezimenom i sa svojom fotografijom.


RAST FACEBOOKA

U junu ove godine kompanija Facebook dostigla je posetu od preko dve milijarde aktivnih korisnika mesečno. Kako bi nastavio sa rastom i razvojem, Facebook uvodi novine u sadržaje koje nudi svojim korisncima pa je tako počeo da ulazi u ozbiljnu priču o prikazivanju Tv emisija i serija. Fokus je publika od 17 do 30 godina. Najpopularnija društvena mreža planira da nadmaši Youtube, Netflix i Hulu. Te kompanije i web servisi za razmenu video sadržaja već ulažu veliki novac u originalne sadržaje, a Facebook namerava da im se suprotstavi. U toj borbi, najviše se oslanja na skoro dve milijarde korisnika širom sveta. Još nije jasno da li će TV serije dobiti svoje stranice na Facebooku ili će ih produkcijske kuće prikazivati preko svojih individualnih stranica na Facebooku.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde