Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jun 2017
Asocijacija Medija
No. 295
U OVOM BROJU
Dvadeset godina „Danasa“
EU zabrinuta stanjem medija u Srbiji
Osnaživanje medija na jezicima manjina
Revizija zakona o zaštiti privatnosti
EU bez rominga
Ograničeno strano ulaganje u medije
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PROBLEMI SA OSTVARIVANJEM AUTORSKIH PRAVA

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije nedavno je izdao Metodologiju nadzora nad radom organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava. „Metodologija sadrži uputstva sa objašnjenjima za službenike Zavoda koji neposredno sprovode mere nadzora nad radom organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, SOKOJa, PIa, OFPSa i drugih. Cilj je da se osigura javni interes da autori i nosioci autorskog i srodnih prava ostvare svoja imovinska prava i da korisnici autorskih dela i predmeta srodnih prava na zakonit način koriste repertoare i drugo, kako bi se sprečile zloupotrebe monopolskog položaja organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava. Time i država osigurava značajan udeo u budžetu Srbije od, ukupno 4,5% nacionalnog BDPa na godišnjem nivou“, rekao je Vladimir Marić, vd direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, na nedavno održanoj konferenciji na temu „Primena autorskih i srodnih prava u Srbiji“. Među pomenutim organizacijama je i Organizacija za reprografska prava, za čiji rad su zainteresovani autori pisanih dela i izdavači. Na konferenciji je rečeno i da se u naredna dva meseca očekuje usvajanje izmena Zakona o autorskim i srodnim pravima, o kojima se govori poslednje četiri godine. Asocijacija medija je pre godinu dana podnela inicijativu za izmenu određenih članova ovog zakona, koja bi trebalo da doprinese drugačijim sudskim odlukama u slučaju sporova fotografa protiv medija i preduzima određene korake po pitanju promene sudske prakse u ovoj oblasti.


MEDIJI U PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA SRBIJE

U Beogradu je 14. i 15. juna održan seminar posvećem ulozi medija u procesu evropskih integracija Srbije. U radu seminara su učestvovali novinari iz 22 medijske kuće širom Srbije kojima su o različitim aspektima procesa evropskih integracija Srbije govorili: Jovan Nicić (Grupa za razvojne politike), Vladimir Pandurov (agencija EU fondovi), Petar Žmak, iz Konventa, Dejan Anastasijević – novinar nedeljnika „Vreme“, Julija Simić (EuroActiv), Branko Čečen (CINS), Maja Stojanović (Građanska inicijativa) Sonja Stojanović Gajić (Beogradski centar za bezbednosne politike) i Tanja Miščević šefica Pregovaračkog tima Srbije za pregovore o pristupanju Srbije članstvu EU. Seminar je organizovan u okviru serijala „Seminars for Media Professionals“ posvećenog dopunskoj edukaciji novinara za bolje razumevanja tema od posebnog interesa za javnost a u cilju uspešnijeg izveštavanja. Organizator seminara je Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.


DVADESET GODINA „DANASA“

U godini u kojoj se štampani tiraž, zahvaljujući građanskoj inicijativi #PodrziDanas duplirao, dnevni list Danas slavi svoj 20 rođendan. Na rođendanskoj proslavi u redakciji lista dodeljene su nagrade "Stanislav Staša Marinković" koju je dobio karikaturista Dušan Petričić i "Nikola Burzan" koju je dobila novinarka Lidija Valtner. Priznanje "Prijatelji Danasa" dobili su reditelj Kokan Mladenović, predsednik kompanije EFT Vuk Hamović i osnivač festivala "Egzit" Dušan Kovačević. U svom obraćanju, glavni i odgovorni urednik Draža Petrović je dodao da sledeće godine planiraju da uvedu i novu kategoriju nagrada “Neprijatelj Danasa”, za koju misli da bi bila strašno velika konkurencija, ali da znam ko bi je dobio. Radomir Ličina, jedan od osnivača lista, zahvalio je čitaocima za podršku, istakavši da bez njih taj dnevni list ne bi uspeo da izdrži sve izazove i pretnje sa kojima se suočavao od osnivanja.


EU ZABRINUTA STANJEM MEDIJA U SRBIJI

U Rezoluciji o Srbiji, koja je usvojena pre pet dana, Evropski parlament izrazio je „zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju slobode izražavanja i autocenzure u medijima u Srbiji“. Kako se navodi u Rezoluciji, a prenosi sajt UNS-a, ovo je „fenomen koji je u pogoršanju“. EP je naglasio da „politička umešanost, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i pisane pretnje i napade na imovinu ostaju problemi koji zabrinjavaju“. „EP poziva vlast da javno i nedvosmisleno osudi sve napade, da obezbedi uslove kako bi se evikasnije istražili svi slučajevi napada na novinare i medijske radnike, kao i da počinioce brzo privede pravdi. EP izražava zabrinutost zbog činjenice da tužbe za klevetu disproporcionalno targetiraju kritički nastrojene medije i novinare, i mogućeg uticaja sudskih odluka na medijske slobode kada je reč o kleveti“, piše u Rezoluciji koju je UNS zatražio i dobio od Evropskog parlamenta. EP je izrazio zabrinutost zbog negativne kampanje protiv istraživačkih novinara koji izveštavaju o korupciji i pozvao vlast da se uzdrži od uplitanja u takve kampanje.


OSNAŽIVANJE MEDIJA NA JEZICIMA MANJINA

U Briselu je 7. juna 2017. održana konferencija posvećena osnaživanju manjinskih medija i analizirana je situacija medija na mađarskom jeziku u Srbiji, Ukrajini, Slovačkoj i Rumuniji. Konferenciju su organizovali poslanici Evropskog parlamenta Deli Andor, Csáky Pál, Deutsch Tamás, Sógor Csaba i Tökés László. Učesnik konferencije je bio i Balázs Bencze ispred MIDAS-a (Evropske asocijacije manjinskih dnevnih listova čiji član je i Magyar szo). Deli Andor poslanik mađarskog FIDESZ-a u Evropskom parlamentu poreklom iz Vojvodine u uvodnom izlaganju je naglasio da manjinski mediji pored informativne, imaju i ulogu očuvanja jezika i identiteta zajednice sa kojom komuniciraju. Vincze Loránt, predsednik FUEN (Federativna unija evropskih nacionalnosti) upoznao je prisutne sa inicijativom Minority SafePack i pozvao učesnike događaja i medije koji izveštavaju na maternjem jeziku da podrže sakupljanje potpisa. Natasa Heror, direktorka Heror Media Pont iz Novog Sada je predstavila aktivnosti medija na jezicima manjina i njihovo pozicioniranje u javnom dijalogu u Srbiji kroz organizovanje događaja u kojima su manjinski mediji, jezik i kulture manjinskih zajednica u fokusu, sa naglaskom na značaj povećanja prihoda medija nezavisno od državne pomoći u cilju pridobijanja novih čitalaca i ulaganja u razvoj on-line platformi.


BETINA FOTOGRAFIJA GODINE

Pobednik 14. konkursa za Betinu fotografiju godine je fotoreporter AFP-a Robert Atanasovski za fotografiju "Šarena revolucija". Ove godine izložba je otvorena u Dorćol placu u Beogradu, a izloženo je 45 radova od ukupno 300 prispelih, koji su dela 76 autora medijskih profesionalaca iz 8 evropskih zemalja. Prva nagrade je iznos od 1.000 evra. Izložba je održana uz podršku Pošte Srbije koja je tom prilikom prikazala i najnoviju kolekciju poštanskih maraka na kojima su likovi velikana srpskog glumišta. Fotoreportoeri Ringier Axel Springera Srbija Mitar Mitović i Vladimir Živojinović dobili su drugu i treću nagradu. Mitrović za fotografiju ”Kupanje“ koja je kontrast novog Beograda na vodi i izbeglica “koji se kupaju polivajući se vodom u nehumanim uslovima zimskih meseci“. Živojinović je zabeležio fotoaparatom uklanjanje spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji. Betina fotografija godine je jedini međunarodni konkurs medijske profesionalne fotografije u jugoistočnoj Evropi, a na dosadašnjih 14 konkursa učestvovala su 1.273 fotoreportera sa 5.590 radova. Manifestacija značajno doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca, razmeni iskustava i međusobnom razumevanju.


BLIC MEDIJSKI SPONZOR KKS-A

Posle dugogodišnje uspešne saradnje Košarkaškog saveza Srbije i Blica, ova izdavačka kuća je zvanično postala medijski sponzor KSS i veliki sponzor ženske košarkaške reprezentacije. Posetom evropskih šampionki i osvajačica olimpijske bronze u Riju redakciji "Blica", kao i uručenjem dresa, od strane Ane Joković, potpredsednice KSS za žensku košarku, sa logoom "Blica", glavnom i odgovornom uredniku Predragu Mihailoviću, koji će naše reprezentativke nositi na predstojećem Evropskom prvenstvu u Pragu, ozvaničena je jednogodišnja komercijalna saradnja." Drago mi je što smo danas ovde i što ćemo ubuduće aktivno sarađivati sa jednom tako velikom i moćnom medijskom kompanijom kao što je "Blic". Verujem da ćemo uspešno sarađivati i jedni drugima pomoći da ono što radimo podignemo na još viši nivo, svako u svom segmentu. ", rekla je Ana Joković, potpredsednica KSS za žensku košarku.


POLITIČKO DELOVANJE VLASNIKA KURIRA

Aleksandar Rodić, predsednik Adria Media Grupe je u svom saopštenju "Srbija se diže protiv autokratije" najavio da je odlučio da se bavi politikom. On smatra da su građani Srbije izmanipulisani, uplašeni i osiromašeni, "porobljeni u državi koju je zarobila jedna partija i da je vreme je da se stane na put lažnoj stvarnosti u kojoj žive građani Srbije. Rodić je u svom saopštenju konstatovao da nije "po ukusu intelektualaca", a da ga "ne vole ni političari u Srbiji". "Srbija se diže protiv autokratije i taj proces nikada niko nije mogao da zaustavi", navodi na kraju saopštenja Rodić. Posle ovog saopštenja usledio je niz tekstova i reakcija po srpskim tabloidima, dosta neetičkih naslova, ali i javna prepiska Rodića sa predsednikom Vučićem.


NEPLAĆENO OGLAŠAVANJE SNS-A NA TV HEPI

Niko neće odgovarati za to što je Televizija Hepi gotovo mesec dana besplatno promovisala SNS tokom predizborne kampanje 2016. godine, pošto ni policija ni tužilaštvo ne mogu da utvrde ko je to oglašavanje naručio, navodi se na sajtu Cenzolovka. Izvesni Milan Perić mejlom se krajem marta prošle godine predstavio toj televiziji kao predstavnik agencije MP Media i u ime SNS-a dogovorio se o emitovanju predizbornih spotova u iznosu od oko 60 miliona dinara, o čemu je Cenzolovka i ranije pisala. Spotovi su emitovani, ali nelegalno – bez ugovora i deklaracija, bez kojih je, po zakonu, oglašavanje zabranjeno, pa je TV Hepi ostala i bez para, s obzirom na to da im je u SNS-u naknadno rečeno da nemaju nikakve veze sa agencijom MP Media. Iz Trećeg osnovnog tužilaštva, koje je istraživalo slučaj, rečeno je da im je policija dostavila izveštaj u kome se navodi da ne mogu da utvrde sa koje IP adrese je navedeni mejl kreiran niti sa koje IP adrese su poruke poslate. Zato je tužilaštvo prevelo predmet u upisnik za nepoznate počinioce krivičnog dela, a kako su naveli, nastaviće da tragaju za učesnicima, mada se, „imajući u vidu dosadašnja iskustva u sličnim situacijama, teško dolazi do utvrđivanja lica“.


SEMINAR O SLOBODI IZRAŽAVANJA

Savet za štampu, sa Savetom Evrope organizovao je seminar za novinare „Sloboda izražavanja, pravo na privatnost i medijska etika“ 12. i 13. juna u Novom Sadu. U toku dva dana predavanja su održali pravnici, predstavnici Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i predstavnici Saveta za štampu. Novinari su se kroz konkretne primere iz rada Suda i Saveta za štampu, upoznali sa pravnim i etičkim standardima koji se odnose na pravo na privatnost, upotrebu ličnih podataka i fotografija, klevetu, govor mržnje, izveštavanje o slučajevima porodičnog nasilja i korupcije, razlikovanje činjenica od vrednosnih sudova, kao i sa izazovima u onlajn sferi.


BLIC PREDUZETNIK

Već dvadeset godina dnevni list Blic organizuje izbor najboljeg preduzetnika koji će poneti titulu Blic preduzetnik. Ove godine, u konkurenciji od čak 440 kompanija, “Vinarija Kovačević“ je ponela titulu najboljeg preduzetnika. Nagradu u visini od 20.000 evra obezbedila je Sosijete ženeral banka, dugogodišnji partner ove akcije. Predsednica IO banke Marija Rusova uručila je ček vlasniku “Vinarije Kovačević” iz Iriga Miroslavu Kovačeviću. Prema njegovim rečima, „Vinarija Kovačević“ otvara novi podrum vina na oko 7.000 kvadrata. Ove godine su u top 10 kompanija izbora za „Blic preduzetnika 2016“ ušle firme: „Maruška“, „Boneli“, „Beoteko-prom“, „Zlatara Andrejević“, „Unitehna“, „Pržionica kafe Brazil“, „Eugen“ i „Mlekara Moravica“. U žiriju za izbor “Blic preduzetnik 2016“ bili su ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, Jelena Bulatović iz Srpske asocijacije menadžera, Biljana Pešić iz Sosijete ženeral banke Srbija i Branislava Simanić iz Privredne komore Srbije.


MEDIJI I NOVI OPTIMIZAM

Tribina Mediji i novi optimizam je naziv serije od 10 razgovora koje organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia. Serija razgovora imala je za cilj da otvori javnu debatu o društvenom statusu i uticaju savremenih medija, medijskoj kulturi, profesionalnom položaju novinara. Razgovori su realizovani u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Subotici, Užicu, Kragujevcu, Vranju, Šapcu, Vršcu i Zaječaru. Neke od tema koje su bile predmet razgovora ovih tribina su: da li je tržište mera za vrednost novinarstva; formiranje ili povlađivanje ukusu publike; tabloidizacija medija; uloga komercijalnih medija u procesu tabloidizacije; banalizacija javne sfere kao duh vremena; alternativni mediji kao otpor tabloidizaciji.


5. FOOD TALK

Jubilarni peti po redu Food Talk, u organizaciji izdavačke kompanije Color Press Grupa, održan je 9. juna na Petrovaradinu. I ove godine konferencija je okupila proizvođače hrane i vina iz regiona. U okviru 3 panela i 2 case study-a učesnici su imali priliku da razgovaraju o zaštiti potrošača, o novim trendovima u zdravoj hrani i pored toga degustiraju hranu i vino. Ovogodišnju konferenciju je otvorio Ivan Đoković, Potpredsednik pokrajinske Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.


NAGRADA ZA CINS

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije dobio je nagradu Doprinos godine Evropi za 2017. godinu. Nagradu je u ime CINS-a primio direktor Branko Čečen. „Novinarstvo je izvređano, poniženo i sprečeno da obavlja svoju funkciju. Dok smo u Evropi prepoznati kao ljudi koji se kvaliteno bave novinarstvom, u Srbiji nismo samo etiketriani kao strani plaćenici ili izdajnici, već je onemogućeno da naš rad dođe je do građana Srbije“ izjavio je Čečen. Rodoljub šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je uručio ovu nagradu izjavivši das u novinari CINS-a pokazali da čine i daju sve što novinari uopšte mogu da daju da pomognu svojoj zemlji da se reformiše u društvo u kojem su ljudska i građanska prava na prvom mestu, iz kojeg se ne beži i kojem je mesto u Evropskoj uniji.


STVARAMO ZNANJE

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) zvaničnim završetkom glasanja u okviru projekta Stvaramo znanje na svojoj Facebook stranici došla je do liste 20 osnovnih škola na teritoriji Srbije kojima će opremiti informatički kabinet najsavremenijom opremom. Obeležavajući 20. jubilej na ovaj način kompanija Telekom Srbija nastavlja tradiciju promovisanja obrazovanja i uvođenja savremenih tehnologija u školski sistem. Projekat „Stvaramo znanje“ omogućiće nastavnicima osnovnih škola širom Srbije da na što bolji i inovativniji način prenesu znanje, a učenicima da lakše uče i ostvaruju izvanredne rezultate. Kompletan spisak škola možete videti OVDE.


DOŽIVI TESLU U KAZAHSTANU

Projekat virtuelnog muzeja, koji je kompanija Direct Media realizovala u saradnji sa kompanijom Digital Mind i donirala Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, pokazao je još jednom da ne poznaje granice i da je jedan od najboljih predstavnika Srbije u svetu. Muzej virtuelne realnosti “Doživi Teslu” biće prikazan posetiocima najvećeg sajma energije, koji se ove godine održava u glavnom gradu Kazahstana od 10. juna do 10. septembra. Na dan otvaranja sajma posetioci će u paviljonu Srbije imati priliku da “dožive” Teslu uz pomoć VR tehnologije. Sajamsku prezentaciju Srbije organizuje Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, a realizuje kompanija Sky music. Slogan Expo 2017 je “Future energy”, što daje na snazi prezentaciji projekta “Doživi Teslu”, budući da je veliki naučnik svoj životni vek posvetio radu na energiji budućnosti. Osim u Muzeju Nikole Tesle, inovativna izložba u virtuelnoj realnosti dostupna je svim Teslinim poštovaocima širom sveta i putem mobilne aplikacije.


MEDIJA BIZNIS PARTNER 2017

Kompanija Ringier Axel Springer dobila je nagradu "Media Biznis Partner 2017" koja se dodeljuje medijskim kućama koje su dale izrazitu podršku poslovnim subjektima u regionu. Kompanija "Mass Media International" na svečanoj ceremoniji dodela održanoj u hotelu Crown plaza dodelila je nagrade Regionalni Biznis Partner 2017. Ove godine nagrade su dobile: Poslovna Grupa Impol Slovenija, BDI-BioEnery International AG Austrija, Končar Elektroindustrija d.d, Hrvatska, MOL Group Mađarska, Plantaže Crna Gora, Igman Bosna i Hercegovina, Grupacija Zegin Makedonija, Esot-Invest Slovenija, Hellenic Petroleum Group Grčka i Dacodasoft Rumunija. Pored Ringier Axel Springera, medijsku nagradu su dobile i druge medijske kuće među kojima su RTV Pink i N1 Hrvatska. Ko su ostali dobitnici nagrada pročitajte u nastavku teksta... (pročitajte OVDE ceo tekst).


TREĆI VETROPARK U SRBIJI

Kompanija MK Fintel Wind u saradnji sa italijanskom kompanijom Fintel Energia Group započela je izgradnju trećeg vetroparka Košava u blizini Vršca, koji će činiti 20 vetrenjača i u čiju izgradnju će uložiti 124 miliona evra. Prva faza ovog vetroparka čija će snaga biti 69 MW i koji će proizvoditi električnu energiju za oko 40.000 domaćinstava, treba da bude završena do kraja 2018. godine. Nakon izgradnje ove prve faze vetroparka Košava koji se nalazi u mestu Izbište, kako je najavljeno, planirana je i druga faza koja predviđa gradnju još 19 vetrogeneratora u koje će biti uloženo više od 100 miliona evra. Ticiano Ðovaneti, izvršni direktor kompanije Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind izjavio je da je vetropark Košava do sada najveća investicija u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije. On je istakao da je kompanija, nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više posvećena daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi.


VODEĆA POZICIJA NA E COMMERC TRŽIŠTU

Građani Srbije su u 2016. godini putem e-commerce usluge Banca Intesa obavili više od 650.000 internet transakcija, a trgovci ostvarili više od 3,5 milijardi dinara prometa. Rast broja transakcija od 66 odsto i prometa od 53 odsto u odnosu na godinu ranije potvrdili su lidersku poziciju Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) na e-commerce tržištu Srbije. Banca Intesa je bila prva banka koja je na tržište Srbije uvela e-commerce uslugu još 2007. godine, kada je omogućila građanima da obavljaju kupovinu putem interneta. Sigurnost kupovine na internet prodajnim mestima obezbeđena je 3D secure sistemom za autorizaciju i naplatu transakcija, koji pri verifikaciji korisnika, pored upotrebe CAP čitača, pruža mogućnost korišćenja i SMS OTP (SMS one time password) sistema potvrde plaćanja za Visa i Mastercard kartice. Pored visokog nivoa bezbednosti, Banca Intesa je na ovaj način e-commerce uslugu učinila još efikasnijom i jednostavnijom za korišćenje. Najveći udeo u e-commerce transakcijama Banca Intesa ima kupovina avio karata, karata za kulturne događaje, bele tehnike i knjiga, odeće i obuće, kozmetičkih proizvoda, kao i usluga mobilne telefonije.


NELT HELT

Kompanija NELT (pridruženi član Asocijacije medija) je ovog proleća lansirala novi sopstveni brend pod nazivom „Helt“. Asortiman od 12 proizvoda od orašastog i suvog voća kreiran je kao odgovor na prepoznate potrebe potrošača koji vode ubrzan način života, a brinu o svom zdravlju i ishrani. Proizvodi se mogu naći u prodaji na tržištu Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. „Helt“ proizvodi su dostupni u pakovanjima od 45g i 50g i to u dve linije: kao pojedinačni plodovi kikirikija, badema, pistaća, lešnika, indijskog oraha i pekan-oraha sa jedne, i kao mešavine orašastog i suvog voća pod nazivima S.O.S., Kardio, Zen, Elan, Nutri i IQ, sa druge strane. Pomenute mešavine predstavljaju pravu inovaciju na tržištu, budući da se u njihovom sastavu mogu naći neki zaboravljeni tradicionalni plodovi poput dudinja ili drenjina, ali isto tako i egzotične voćke kao što su peruanska jagoda ili godži bobice. S obzirom na poreklo sastojaka koje vodi iz različitih zemalja, sa pravom se može reći da „Helt“ nudi zdrave proizvode iz celog sveta u svom pakovanju. Upečatljivim sloganom Zdravo da ste, „Helt“ proklamuje svoju osnovnu poruku i ističe značaj pravilne ishrane u očuvanju zdravlja.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

REVIZIJA ZAKONA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI

Evropski izdavači štampe, među kojima su Financial Times, Guardian, Le Monde, Spiegel, Telegraph i Daily Mail uputili su pismo Evropskoj komisiji od koje traže reviziju odluke o donošenju zakona o zaštiti privatnosti koja bi im ograničila mogućnost zarade putem digitalnog marketinga. "Budući da je 90% digitalne aktivnosti korisnika u rukama samo četiri kompanije - Google, Apple, Microsoft i Mozilla - ovaj predlog bi mogao da pogorša asimetriju moći između izdavača i ovih globalnih digitalnih kapija. Trenutni predlog ePrivacy će rezultirati time da će podaci evropskih korisnika digitalnih usluga biti koncentrisani u rukama nekoliko globalnih kompanija, što će značiti da su građani zapravo manje zaštićeni, a ovim kompanijama će dati još više moći nad ličnim podacima Evropljana" navodi se u pismu koje su izdavači uputili komisiji. Izdavači smatraju da će ukoliko predlog promena zakona izdavačima onemogući da čitaocima prikazuju ciljane reklame, njihova sposobnost takmičenja za prihode od digitalnog oglašavanja biti ugrožena, što će dalje ugroziti njihovu mogućnost da investiraju u kvalitetno novinarstvo širom Evrope.


EU BEZ ROMINGA

Od 15. juna u zemljama EU počela je primena nove uredbe koja određuje da korisnici u romingu plaćaju cene iz svojih tarifa u matičnim zemljama. Roaming znači da korisnici 'gostuju' u drugim mobilnim mrežama izvan svojih zemalja, a nova regulativa, koja je više od deset godina pripremana uz brojne otpore i institucija i operatora u Evropi, sada donosi promene dosadašnjih pravila za veleprodajna tržišta roaminga, čime su se stekli i svi preduslovi da cene usluga u romingu (govorne, SMS usluge i usluge prenosa podataka) budu jednake domaćim cenama. Analitičari se slažu da će novu regulaciju rominga korisnici najbolje moći da osete za pozive (razgovore) i SMS poruke, ali i da bi za mobilni pristup internetu i prenos podataka mogli da imaju troškove koji bi ih mogli iznenaditi. Zbog toga korisnicima savetuju da za mobilni pristup internetu u inostranstvu koriste besplatni wi fi gde god je to moguće ili da kupe lokalnu karticu.


FINANSIRANJE CRNOGORSKIH MEDIJA

Dokument Jednake šanse za sve medije koji je izradio Centar za građansko obrazovanje uz pomoć Fondacije Hajnrih Bel, predstavljen je početkom juna u Podgorici. U ovom dokumentu se navodi da je tokom 2016. iz javnih fondova uplaćeno 16 miliona i 300 hiljada evra, ali je ova forma finansiranja medija i dalje neregulisana, nekontrolisana i netransparentna. Najveći deo marketinškog tržišta, od ukupno 9.5 do 10 miliona evra, pripada državnim institucijama i javnom sektoru, koji ulažu u različite forme oglašavanja. Centar ima dokaze za ugovore vredne dva miliona i 250 hiljada evra, ali ističe da se "osnovano može pretpostaviti" da je taj iznos "značajno, ako ne i duplo veći". Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori registrovano je 18 TV kanala, od čega tri javna, 56 radio stanica, 18 onlajn portala, jedna novinska agencija, četiri dnevna lista i dva nedeljnika.


NAJEFEKTIVNIJA AGENCIJSKA MREŽA

McCann Worldgroup Europe proglašen je za najefektivniju agencijsku mrežu regiona prema globalnom Effie indeksu za 2017. godinu. McCann Worldgroup Europe mreža osvojila je ukupno 348 bodova na 14 tržišta (Izrael, Grčka, Češka, Rumunija, Ukrajina, Poljska, Hrvatska, Turska, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Mađarska, Austrija i Rusija). Pablo Voker, predsednik agencijske mreže McCann Worldgroup Europe, izjavio je: „Ponosan sam na naš region, koji se ponovo ove godine vratio na lidersku poziciju. Biti prepoznatljiv po sjajnim idejama koje klijentima donose rezultate u srži je svega što radimo. Ovo je na regionalnom nivou priznanje za naš strateški tim, koji čini sjajan tandem sa našim kreativnim timom.“ Već sedam godina Effie indeks prepoznaje kompanije koje kreiraju najefikasnije marketinške ideje u svetu i rangira ih prema kumulativnom uspehu na više od 40 nacionalnih, regionalnih i globalnih Effie takmičenja. Effie globalni indeks efikasnosti za 2017. godinu rangira ukupno 3.601 finalista i nagrađenih učesnika sa rezultatima takmičenjima koja su održana tokom 2016. godine.


OGRANIČENO STRANO ULAGANJE U MEDIJE

Novim zakonom o stranim ulaganjima u Republici Srpskoj stranim ulagačima će biti omogućeno da ulažu u sve sektore privrednih i neprivrednih delatnosti osim u oblasti koje podrazumevaju proizvodnju oružja, municije, eksploziva za vojnu upotrebu, vojne opreme i sektore koji obuhvataju medijske poslove. U sektorima koji podležu restrikciji odobreno je ulaganje do 49% osnovnog kapitala, a o većem ulaganju od ovoga, odluku donosi Vlada Republike Srpske, ukoliko postoji posebno opravdan interes i ukoliko je to dopušteno propisima kojima su regulisane ove oblasti.


AL JAZEERA PONOVO NA UDARU

Nakon što su pet arapskih zemalja Egipt, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli diplomatske odnose sa Katarom došlo je do zatvaranja lokalnih kancelarija Al Jezeere u Jordanu i Saudijskoj Arabiji. Analitičari smatraju da će Katar biti primoran da napravi različite ustupke i čak možda da žrtvuje Al Jazeeru u cilju ponovne uspostave diplomatskih odnosa, budući da je Al Jazeerina kritika arapskih zemalja i izveštavanje o egipatskom predsedniku Morsiju izazvalo negativne reakcije u zemljama Zaliva.


APLIKACIJA UPDAY OSVAJA NAGRADE

Aplikacija za Samsung uređaje UPDAY, u izdanju vodeće digitalne kompanije Axel Springer, osvojila je Drum online media nagradu u kategoriji najbolja aplikacija. Tom MakArtur, šef redakcije za UPDAY u Velikoj Britaniji, izjavio je: "U Velikoj Britaniji, UPDAY sada dostiže više od 3 miliona jedinstvenih korisnika. Ponosni smo i srećni što smo nagrađeni za naš naporan rad i posvećenost kao tim. Počastvovani smo što nas je Drum smestio u takvo slavno društvo sa veoma uglednim i poznatim medijskim brendovima i smatramo da je to izuzetan uspeh za naš brend i veliki podsticaj. " U maju ove godine, UPDAY je već dobio pobednički pehar na British Media Awards u kategoriji "Content tim godine". UPDAY je personalizovana mobilna aplikacija, ekskluzivna za Samsung uređaj, koju koriste milioni čitalaca širom Evrope, i rezultat je spoja uređivačke stručnosti sa najnovijim personalizovanim tehnologijama. Za vesti u 16 evropskih zemalja brinu uređivački centri u Amsterdamu, Berlinu, Londonu, Madridu, Milanu, Parizu, Stokholmu i Varšavi.


GUARDIAN U FORMATU TABLOIDA

Britanski dnevni list Guardian planira redizajn izdanja, promenu formata i štamparije u kojoj se štampa kao deo svog trogodišnjeg plana smanjivanja troškova. Izdavačka kuća Guardian Media Group (GMG) koja izdaje Guardian i Observer, potpisala je ugovor za štampu sa kompanijom Trinity Mirror, koja izdaje Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People. Među najvažnijim britanskim listovima samo Financial Times i Daily Telegraph i dalje izlaze u velikom formatu, a svi drugi su prešli na format tabloida, uključujući i Times. “Ovo je veoma važan korak u našem trogodišnjem planu za transformaciju” izjavio je Dejvid Pemsel, izvršni direktor GMG-a, dodavši da više ljudi nego ikad čita i podržava njihov rad, da industrija štampe evoluira i da oni moraju da evoluiraju sa njom. Njihov plan je da nastave sa hrabrim, brilijantno dizajniranim i nagrađivanim novinarstvom.


SAJT ZA INFORMACIJE O DONALDU TRUMPU

Nova web stranica pod nazivom "TrumpiLeaks" je siguran kanal za zviždače putem kog mogu da prosleđuju informacije o američkom predsedniku Donaldu Trampu. Iza ove stranice stoji Majkl Mur poznati američki režiser, politički aktivista, socijalni komentator pisac i humorista. U svom otvorenom pismu koje je objavljeno u Huffington Postu, Mur navodi da zna da je rizično i da bi mogli da upadnu u problem zbog toga, ali da je previše toga na kocki da bi igrali na sigurno. Portal "TrumpiLeaks", postavljen na web stranicu Majkla Mura, najavljen je dan nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa dalo obaveštenje o hapšenju 25-godišnjeg spoljnog saradnika obaveštajne službe, optuženog za otkrivanje medijima poverljivih informacija vezanih uz rusko uplitanje u američke predsedničke izbore 2016. godine.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde