Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jun 2016
Asocijacija Medija
No. 272
U OVOM BROJU
Redizajn Blic žene i nova urednica
Statue za heroje Albanske golgote
PKS izabrala novi Upravni odbor
Uprava HRT-a ne može bez kredita
Prioriteti evropskih izdavača
Facebook ulaže u Live video
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

GODIŠNJA SKUPŠTINA ASOCIJACIJE MEDIJA

Reprezentativno poslovno udruženje Asocijacija medija, koja okuplja više od 80% dnevnih novina, magazina i informativnih portala, održala je redovnu godišnju Skupštinu 29. juna, u prostoru hotela Courtyard Marriott. Na dnevnom redu su se našle teme formalnog usvajanja finansijskog izveštaja i izveštaja o radu Upravnog odbora, ali i nekoliko tema koje su podstakle članove da se uz kraću diskusiju dogovore o predstojećim aktivnostima Asociacije medija. „Bila je to ujedno i prilika da se većina članova okupi na jednom mestu jer nam dinamika posla, česta putovanja nekih članova i svakodnevna borba za održanje industrije štampanih, agencijskih i onlajn medija to retko dozvole“, kazala je izvršna direktorka Dalila Ljubičić, ne skrivajući zadovoljstvo što Asocijacija medija uveliko ima popunjen raspored aktivnosti i zadataka do kraja godine.


NOVI ČLAN ASOCIJACIJE MEDIJA

Kompanija Business Info Group je od 8. juna novi član Asocijacije medija. Kompanija je u potpunosti posvećena stvaranju kvalitetnih poslovnih sadržaja i informisanju javnosti radi unapređenja komunikacije i povezivanja svih subjekata u poslovnom svetu, kako u zemlji tako i van njenih granica. Vodeći projekti Business Info Group-a su: mesečni časopis Nova ekonomija, godišnja edicija "Banke i osiguranja u Srbiji i zemljama regiona”, godišnja edicija "Lideri društvene odgovornosti", godišnja edicija "Lideri stranog biznisa i top izvoznici”. Pored toga kompanija se bavi medijskim obukama i konsaltingom, organizacijom konferencija, foruma i okruglih stolova. Kompaniju Business Info Group će u Asocijaciji medija predstavljati direktorka i odgovorna urednica Biljana Stepanović.


REDIZAJN „BLIC ŽENE“

Nova "Blic žena" sa duplo više saveta i duplo više tema lansirana je 11. juna. U modernom, inovativnom i sadržajnijem izdanju, čitateljkama nudi pregršt novih rubrika, praktičnih saveta, a sve pod sloganom "Pravi saveti za pravu ženu". U novim brojevima "Blic žene" čitateljke dobijaju predloge za jelovnik za čitavu sedmicu, uče da spremaju nova jela u rubrici "Mala škola kuvanja", zabavljaju se uz zanimljiva pitanja poznatim ličnostima u rubrici "Leksikon"... Renomirani lekari, arhitekte, psiholozi, nutricionisti i modni eksperti savetuju ih kako da žive lepše, zdravije, bolje. Pored novog dizajna, Blic žena je dobila i novu urednicu Sandru Subotin Čobanin. Sandra je u Blic ženi od 2005. godine, Za ovih 11 godina radila je na poziciji urednika više rubrika u „Blic ženi“, bila je urednica specijalnih izdanja „Blic žene“, pokrenula brojne akcije, od kojih je jedna od najzapaženijih edicija kuvara "Šta se kuva po Srbiji". Bila je i urednica izdanja "Blic žena kuhinja" i uspostavila standarde produkcije kulinarskih editorijala u kompaniji. Sandra se istakla i svojim radom na portalu Žena.rs. Završila je novinarsku školu na BK univerzitetu i diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.


RODNA RAVNOPRAVNOST I MEDIJI

U organizaciji Media News&Consulting i Asocijacija medija, uz podršku Ambasade SAD, u Beogradu je održan dvodnevni seminar posvećen dopunskoj edukaciji novinara za uspešnije izveštavanje o temama iz oblasti rodne ravnopravnosti. Seminaru su prisustvovali novinari iz 20 medijskih kuća širom Srbije. Kao govornici u radu seminara su učestvovali predstavnici Kancelarije poverenice za rodnu ravnopravnost, Autonomnog ženskog pokreta, Odseka za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, sociolozi i pravnici,kao i novinari i urednici nekoliko medijskih kuća. Naredni seminar iz ciklusa dopunske edukacije novinara najavljen je za 28. i 29. septembar i biće posvećen unapređenju izveštavanja o temama iz oblasti obrazovanja.


STATUE ZA HEROJE ALBANSKE GOLGOTE

Dnevne novine Kurir i Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenuli su akciju "Izradimo statue herojima albanske golgote" kojom žele da prikupe sredstva i završe spomen-kosturnicu na ostrvu Vido po originalnom projektu arhitekte Nikolaja Krasnova iz 1938. Akcija se realizuje u jubilarnoj godini kada se navršio vek od kako su srpska vojska, narod i država peške prešli Albaniju i iskrcali se na ostrvo Krf. Za završetak spomen-kosturnice potrebno je izraditi i postaviti dve bronzane statue srpskih ratnika na ulazu u mauzolej, za šta je neophodno, prema gruboj proceni Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, najmanje 128.000 evra. Kurir i Udruženje novinara Srbije (UNS) su pozvali sve da svojom donacijom, pomognu da akcija što pre bude realizovana. Dodatne informacije možete pogledati ovde Akciji se pridružila i Humanitarna fondacija Novi Beograd te je od 24. juna aktivan SMS broj preko kog će se takođe prikupljati donacije. Da pomognete izradu i postavljanje statua bronzanih vojnika ispred spomen-kosturnice na grčkom ostrvu Vido treba da upišete 180 i pošaljete SMS na broj 3030. Cena poruke je 100 dinara, a PDV se ne naplaćuje. Za donacije iz Švajcarske potrebno je poslati SMS na broj 455 sa sadržajem human180. Cena je 10 CHF.


MAGYAR SZO POSTAO ČLAN MIDAS-A

Organizacija Minority Dailies Association (MIDAS), udruženje evropskih dnevnih listova objavljenih na manjinskim i regionalnim jezicima, obeležila je petnaest godina postojanja 17. juna 2016. godine. Na svečanoj sednici u Bolzanu član organizacije je postao Magyar Szo, a dodeljena su i dva novinarska priznanja osnovana 2003. godine, nagrada MIDAS kao i nagrada Oto Habsburg, obe nagrade se dodeljuju za izuzetan novinarski rad na polju zaštite manjina i na polju kulturnih različitosti. Ivan Adelaida, saradnik nemačko-rumunskog lista Allgemeine Deutsche Zeitung, je dobila nagradu MIDAS vrednu 1.000 evra, i to za svoje članke napisane o manjinama u Rumuniji. Nagradu koja nosi ime Ota Habsburga, a uz koju sleduje novčana nagrada od 2.000 evra dobio je serijal regionalnog karintijskog studija ORF pod nazivom Servus, Srećno, Ciao. Serijal, podržan i od strane Evropske Unije bavi se svakodnevnim životom manjina u regiji Alpe-Adria od austrijske Karintije preko italijanske pokrajine Friuli-Venezia Giulia, od Slovenije do poluotoka Istre. MIDAS, sa sedištem u Bolzanu, je osnovan 2001. godine za dnevne listove koji se objavljuju u državama članicama Evropske Unije na manjinskim i regionalnim jezicima. Cilj nezavisne strukovne organizacije je da na osnovu Evropske povelje nacionalnih i manjinskih jezika sa ujedinjenim snagama predstavlja interese dnevnih listova na manjinskim jezicima pred evropskim institucijama. Jedan od ciljeva osnivača je i da udruženje funkcioniše kao neka vrsta foruma i da bude teren uzajamne razmene iskustava, a po potrebi i pružanja međusobne pomoći. Između 28 članova MIDAS-a se nalaze listovi koji izlaze na katalonskom i baskijskom jeziku iz Španije, romanskom iz Svajcarske, italijanskom iz Hrvatske, švedskom iz Finske i slovenačkom iz Italije. Sa listom Magyar Szo ovom društvu pripada već pet listova na manjinskom mađarskom jeziku: iz Slovačke je član MIDAS-a Uj so, iz Rumunije list Sabadšag, Bihari naplo i Njugati jelen.


BLIC ONLINE

Prema podacima "Gemiusa" "Blic" je i u maju zadržao vodeću poziciju kao najposećeniji medijski portal u Srbiji sa preko 2.000.000 jedinstvenih korisnika. Blicov sajt je u maju imao više od 180 miliona otvorenih stranica, skoro 35 miliona više od najbližeg konkurenta među informativnim portalima. Broj poseta sajtu "Blica" takođe drži vodeću poziciju u Srbiji sa više od 42 miliona poseta, što je za 12 milona više od drugorangiranog informativnog medija. I ostali sajtovi ove kuće u maju beleže značajne rezultate: u TOP 10 je 24sata.rs po broju jedinstvenih korisnika, mojauto.rs po broju pregledanih strana, a alo.rs po broju poseta. Od 16. juna svakog jutra emituju se “Blic vesti” na sajtu Blic.rs, koje su postigle rekordne rezultate - prema Google Analytics zabeleženo je preko 100.000 pregledanih strana Blic Tv Vesti i preko 60.000 pregleda same video-vesti po danu! Mladi ali i vrlo profesionalni prezenteri, najbolji novinari iz redakcije Blica i reporteri sa lica mesta vode posetioce sajta kroz najvažnije događaje u Srbiji i svetu. Od 23. juna pokrenut je Sport na Blic, prvi onlajn pregled sportskih dešavanja, koji je već u prvim danima ekskluzivno ugostio Boboja Marjanovića i Slavljuba Muslina.


INDEKS ODRŽIVOSTI MEDIJA ZA 2016. GODINU

Prema Indeksu održivosti medija za 2016. godinu, održivost medija je na najnižem mestu u proteklih 20 godina u Srbiji, i manje nego kada je država izašla iz vremena Slobodana Miloševića. Tokom izrade indeksa ocenjuje se stanje 5 oblasti: sloboda govora, profesionalno novinarstvo, rad medijskih institucija, transparentnost izvora i ekonomska samodovoljnost. Većina ovih kriterijuma pala je ispod broja 2, a to je granica održivosti. "Što se tiče slobode govora, prošle godine novinari su bili izloženi pritiscima, pretnjama, fizičkim napadima, omalovažavanju uz blage reakcije pravosudnog sistema... Uprkos zakonima urednička nezavisnost i autonomija javnih servisa nije osigurana. Sloboda govora je ugrožena uprkos Ustavnoj i zakonskoj zaštiti", rekao je autor godišnjeg izveštaja MSI Goran Cetinić na konferenciji za novinare. Cetinić je dodao da je prisutan i pad ekonomskog poslovanja medija i da je glavni razlog to što postoji 1.600 registrovanih medija na 7,5 miliona ljudi. "Na 4.500 ljudi dolazi jedan medij što je apsurdno. Neodrživost je očigledna. To je kao da u jednoj ulici imate hiljadu apoteka. Pored toga što ih ima mnogo, mediji su suočeni i sa sužavanjem tržišta oglašavanja", kazao je Cetinić. "Porast broja medija nam govori da se u Srbiji mediji ne osnivaju zbog medijskog posla i poslovnih interesa u medijskoj sferi već zbog interesa koji sa medijima nemaju mnogo veze, već verovatno kao paravan za neku vrstu netransparentnog finansiranja i služenju interesima koji nisu javni", izjavio je Zoran Sekulić, direktor i glavni urednik agencije Fonet.


NOVI UPRAVNI ODBOR PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Na sednici održanoj 15.06.2016. godine, izabran je novi upravni odbor srpske Privredne komore sa jasnom idejom o modernizaciji komorskog sistema i jačanju PKS, i boljem zastupanju privrede u predstojećim procesima, kao što su pristupni pregovori sa EU. Za nove članove UO PKS izabrani su: Nebojša Šaponjić (Nelt), Udo Ajhlinger (Simens), Branko Milutinović (Nordeus), Željko Vujinović (Majkrosoft), Ronald Zeliger (Hemofarm), Miodrag Kostić (MK Grup), Andrej Jovanović (Moji brendovi), Džon Kiricis (Delez Srbija), Dimitrije Knjeginjić (Lafarž beočinska fabrika cementa), Predrag Ćulibrk (Telekom), Vladimir Milovanović (Energoprojekt holding), Dejan Radenković (Kosmet prevoz), i Milun Todorović (AutoČačak). Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da je važno za Komoru, ali i srpsku privredu, što je u Upravni odbor PKS ušlo 13 velikih kompanija. "Ovo je veliki dan za PKS, ali i srpsku privredu. Kada pogledate kompanije koje su izabrane u članstvo UO videćete da one čine značajan deo srpske privrede, koje zapošljavaju i izvoze najviše", rekao je Čadež. Novi sastav UO PKS odražava sliku srpske ekonomije i počiva na težnji PKS da u njenom UO budu zastupljeni svi delovi privrede – i veliki biznis i mala i srednja privreda i autentično domaće kompanije i predstavnici najznačajnijih svetskih kompanija koje posluju u Srbiji i privatna i državna preduzeća, kao i predstavnici najinovativnijih i najdinamičnijih privrednih sektora Srbije. Među kompanijama koje su sada u Upravnom odboru PKS čak četiri su pridružene članice Asocijacije medija.


TESLIN VREMEPLOV U NIŠU

Umetnički projekat kompanije Telekom Srbija, „Teslin vremeplov“ predstavljen je na centralnom gradskom trgu u Nišu. Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Nikole Tesle, nakon Beograda i Novog Sada, veliki broj Nišlija imao je priliku da, putem spektakularnih 4D projekcija, krene na putovanje kroz neobičnu životnu priču slavnog naučnika, upoznajući se sa njegovim najznačajnijim dostignućima. U Nišu je „Teslin vremeplov“ dočekan sa velikim nestrpljenjem, a kao i na prethodnim destinacijama, ispraćen je burnim aplauzima, postigavši neverovatan uspeh. Tokom dva meseca, u tri grada je više od pola miliona ljudi, što uživo, što u direktnim prenosima preko društvenih mreža, portala Mondo i mtsTv-a, sa oduševljenjem gledalo magične prizore inspirisane Teslinim detinjstvom, životom i naučnim radom kojim je zadužio čitav svet. Fasade zgrada bile su „platna“ sa kojih se Tesla „lično“ obraćao publici, budući da je celokupan sadržaj digitalne predstave rađen po njegovim originalnim zapisima i skicama izuma koje nam je ostavio u nasleđe. „Projektom ‘Teslin vremeplov‘ želeli smo da odamo počast genijalnom naučniku i veoma nam je drago što je zainteresovanost građana u sva tri grada bila izuzetna. ‘Teslin vremeplov‘ predstavlja još jedan projekat kojim Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) podržava promociju i razvoj nauke. Nikola Tesla nam je omogućio savremeni način života, globalnu povezanost i unapređenu komunikaciju, a to su vizije koje vezuju Telekom Srbija sa velikim Teslom“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija.


BETINA FOTOGRAFIJA GODINE

Na otvaranju 13. izložbe medijskih fotografija u Etnografskom muzeju, proglašene su najbolje fotografije u 2016. godinu. Na 13. konkurs Betina fotografija godine pristiglo je 379 radova od 90 autora, medijskih profesionalaca, iz devet evropskih zemalja. Prva nagrada uručena je fotoreporteru Foto kolektiva Kamerades iz Srbije Marku Risoviću za fotografiju "At the borders of Europe" (Na granicama Evrope), a druga slobodnom fotoreporteru Mateju Povšeu iz Slovenije za fotografiju "Smugglers arrest" (Hapšenje krijumčara). Treću nagradu i ujedno i nagradu publike dobio je fotoreporter makedonskih novina Sloboden pečat Borče Popovski za fotografiju "A boy cries for his sister while she is helped by policeman" (Dečak plače za sestrom dok joj policajac pomaže). "Delim mišljenje prisutnih da bolju izložbu odavno nismo imali. Imali smo sjajan izbor fotografija, ali nažalost na njima nisu uvek trenuci sreće, zadovoljstva, što je i prirodno jer smo se u proteklih godina bavili temom broj jedan patnjom i putem izbeglica kroz ovaj deo regiona", rekao je Cvejić. Izložbu su podržali Hemofarm fondaciji, Bambi, Imlek, Knjaz Miloš, Sony, hotel Zira i Coca-Cola.


MEDIJSKE REFORME ZA INTEGRITET MEDIJA

Regionalna konferencija "Alternative: medijske reforme za integritet medija i budućnost nezavisnog novinarstva u zemljama jugoistočne Evrope", održana je u Novom Sadu. Konferencija je organizovana u okviru projekta Medijske observatorije za Jugoistočnu Evropu, regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva iz deset zemalja regiona u cilju osnaživanja medijskih sloboda i pluralizma i podsticaja medijskih reformi u zemljama Jugoistočne Evrope. Na skupu koji je okupio više od 70 učesnika iz deset zemalja regiona, koje su obuhvaćene ovim projektom, kao i iz nekoliko drugih evropskih zemalja, predstavljene su ideje o tome šta treba uraditi za spas integriteta novinarstva i medija, a predstavljena su najnovija istraživanja. Dunja Mijatović, predstavnik OSCE-a za slobodu medija se obratila putem video poruke. Izjavila je da je sloboda medija u region sumorna, podsetila je da postoje isti problem kao i pre šest godina kada je počela sa radom, ali da je tada bilo više nade da će se stvari promeniti. Osvrnula se na stanje javnih servisa, smene na RTV-a u Srbiji, politički motivisane promene na HRT-u, kao i na opstanak javnog servisa u Bosni. Zaključci konferencije su da su mediji jugoistočne Evrope i dalje daleko od željenog standarda u pogledu uredničke autonomije, da je nezavisnost uzdrmana političkim pritiscima. O tome svedoče i naslovi predstavljenih radova, prema kojima su urednici „bliži vlasnicima nego novinarima“ (Srbija), „izloženi političkom pritisku“ (Makedonija), „podeljeni na štetu struke“ (Crna Gora)… Uprkos mnogobrojnim negativnim tendencijama, učesnici su izrazili optimističko uverenje da će za kvalitetno novinarstvo i pouzdane informacije uvek biti prostora, vremena i zainteresovane javnosti.


SRCE ZA DECU U PRIJEPOLJU I PRIBOJU

Posetom porodilištima u Prijepolju i Priboju uspešno se nastavlja humanitarna akcija "Blic fondacije" - “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS. Porodilištima u Prijepolju i Priboju uređaje za neonatalni skrining su uručili novinarka RTS-a Ivana Božović i urednik "Blic fondacije" Velimir Perović, koji je tim povodom rekao: "Cilj svih akcija "Blic fondacije" je da naša deca budu zdrava i srećna. Neonatalni skrining sluha, koji će sada biti obavezan u svim porodilištima, omogućiće da i deca koja se rode sa oštećenim sluhom imaju pravilan razvoj i normalan život. "Blic fondacija" se svima zahvaljuje koji su pomogli da ovaj plemeniti zadatak uspešno okončamo". U akciji “Blic fondacije” - “Srce za decu” aparate za proveru sluha kod beba u protekla tri meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju i Priboju. Do kraja ove nedelje aparate će dobiti i porodilišta u Jagodini, Kruševcu, Bačkoj Topoli i Vrbasu. Zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno odgovornim firmama, “Blic fondacija” će u narednih mesec dana aparate za neonatalni skrining sluha obezbediti svim porodilištima u Srbiji.


CORPORATE SUPERBRANDS PRIZNANJE ZA I&F MCCANN

I&F McCann Grupa, jedan od vodećih komunikacionih sistema u jugoistočnoj Evropi dobila je priznanje “Corporate Superbrands” na svečanosti Superbrands Serbia 2015/16. Poslovna reputacija i priznanje javnosti, doslednost i pouzdanost, dobra poslovna praksa, korporativna i društvena odgovornost bili su kriterijumi prilikom odlučivanja o najuspešnijim korporativnim superbrendovima u Srbiji. Pored istaknutih imena iz oblasti privrede, marketinga, medija, anketirano je i javno mnjenje kroz istraživanje u vidu ankete o kompanijima koje su najupešnije u svojim delatnostima. Prizanje za I&F McCann Grupu potvrda je uspeha i podstrek u ostvarivanju strateških ciljeva u razvoju komunikacione industrije, doprinosa razvoju struke i edukaciji javnosti, društvene odgovornosti u poslovanju i ulaganja u zajednicu. “I&F McCann Grupa uspešno posluje već 20 godina i sve to vreme posvetili smo osmišljavanju, kreiranju, razvoju i unapređenju brendova naših partnera. Kada ste iskreno, sa ljubavlju, kao i sa velikim znanjem i profesionalizmom posvećeni svom poslu, onda i sami, kao agencija, postajete brend“ kaže Vanda Kučera, direktorka korporativnih poslova I&F McCann Grupe. Superbrands je osnovan 1994. godine u Velikoj Britaniji i predstavlja vodeću svetsku platformu za promociju brendova radi povećanja informisanosti o brendingu i promociju kroz prepoznavanje i utvrđivanje vodećih internacionalnih i lokalnih brendova u svakoj zemlji članici, kojih ima 90 širom sveta.


"TAKO LAKO SHOP" NA WEBIZ KONFERENCIJI

U periodu od 17. do 19. juna, u hotelu Palisad na Zlatiboru, održana je WEBIZ konferencija posvećena trendovima u digitalnim komunikacijama. Tokom tri dana, u okviru ukupno 11 tematskih modula, stručnjaci u oblastima korporativnih komunikacija, digitalnog marketinga, društvenih mreža i internet oglašavanja, predstavili su aktuelne trendove, iz ugla kompanija, medija i specijalizovanih agencija. U okviru e-Commerce modula, kroz prezentaciju pod nazivom ,,Tako Lako do e-Commerce portala“, Marko Ilić, menadžer operacija Tako Lako Shopa, predstavio je razvoj e-prodaje u Srbiji i na praktičnim primerima objasnio mehanizam razvoja prodajne platforme, od biznis plana, preko dizajna, načina plaćanja, do logistike i oglašavanja. Tako Lako Shop posluje u sastavu Nelt Grupe od 2015. godine. U martu 2016. pušten je u rad novi redizajnirani prodajni sajt Takolako.com. Projekat redizajna ove godine je nagrađen priznanjem ,,E-trgovina Award“ za doprinos razvoju elektronskog poslovanja u Srbiji.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

UPRAVA HRT-A NE MOŽE BEZ KREDITA

Hrvatska radiotelevizija je uzela kredit od 80 miliona kuna sa rokom otplate na 5 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,15% bez naknade, namenjen za refinansiranje postojećeg duga i osiguravanje sredstava za finansiranje investicijskih ulaganja. Realizacija kredita usledila je nakon što se krajem marta vršitelj dužnosti direktora HRT-a Siniša Kovačić obratio zaposlenima obavestivši ih da je potrebno da se javna radiotelevizija zbog osiguranja tekuće likvidnosti kreditno zaduži za oko 80 miliona kuna, bez obzira na to što je bivša uprava krajem februara isticala da je HRT prošle godine ostvario čak 56,9 miliona kuna operativne dobiti. Prema izveštaju o poslovanju HRT-a za 2015., iza kojeg je stajao bivši direktor Boris Sruk, ostvarenom dobiti od 56,9 miliona kuna bio je "nastavljen trend pozitivnog poslovanja, podizanja produktivnosti i ukupne učinkovitosti koji je započeo sprovođenjem Programa restrukturiranja sredinom 2013." u toku mandata bivšeg direktora Gorana Radmana. Kako se s HRT-a tada isticalo, zahvaljujući tim rezultatima "stvoreni su temelji za dugoročan održivi strateški razvoj i stabilnost poslovanja HRT-a".


PRIORITETI EVROPSKIH IZDAVAČA

Delegacija izdavača iz cele Evrope sastala se početkom juna sa podpredsednikom Evropske komisije Andrusom Ansipom kako bi razgovarali o izazovima i mogućnostima sa kojima se suočava medijski sektor na jedinstvenom digitalnom tržištu. Najznačajnije teme ovog sastanka bile su: autorska prava, pdv i AVMS direktiva. ENPA se ove godine fokusirala na potrebu da izdavači budu uključeni u katalog nosilaca autorskih prava u okviru zakona o autorskim pravima koji EU trenutno razmatra; na smanjenje stope PDV-a za novine u svim digitalnim formatima i na svim platformama. Pregled audiovizuelnog pravnog okvira, položaj platformi i dominantnih igrača u digitalnom okruženju i uloga medijske pismenosti u obrazovanju su takođe deo glavnih prioriteta ENPA.


FACEBOOK ULAŽE U LIVE VIDEO

U cilju da svoj live video servis učini popularnim među korisnicima, Facebook je potpisao brojne ugovore sa velikim medijskim kućama i brojnim slavnim ličnostima. Do sada je potpisano 140 ugovora i uloženo preko 50 miliona dolara u ovaj servis. Među onima koji su dobili najviše novca izdvajaju se BuzzFeed, New York Times i CNN, dok se na listi poznatih nalaze Kevin Hart, Gordon Ramsey i Deepak Chopra. Za sada kompanija BuzzFeed ima najvredniji ugovor na 3,05 miliona dolara za period od marta 2016. do marta 2017. godine. Rezultati analize kompanije za merenje aktivnosti društvenih mreža Socialbaker pokazuju da je u maju ove godine 44 posto najznačajnijih Facebook stranica, koje uređuju medijske kuće, postavilo bar jedan live video na tu društvenu mrežu, što je povećanje u odnosu na 11 posto u januaru ove godine.


KAMPUS ZA DIGITALNE MEDIJE U BERLINU

Sredinom juna, više od 100 studenata, direktora kampusa i predavača iz Srbije, Mađarske, Slovačke i Poljske imalo je priliku da učestvuje u međunarodnom modulu Kampusa za digitalne medije koji je održan u Berlinu, u Axel Springeru, u četvrtak i petak - 16. i 17. juna. Tokom trajanja ovog međunarodnog modula, studenti iz svih zemalja, uključujući i kolege iz Ringera u Švajcarskoj, posetili su sedište Axel Springera u Berlinu. Studenti su imali priliku da se povežu, razmene iskustva i uče od svojih starijih kolega iz Axel Springera i Ringiera. Među njima bili su Martin Heler, direktor videa u Welt24.de, Sebastijan Potenhauer, direktor videa u Ringieru, Spy Patridis i Dirk Ashof, odgovorni za kreiranje novinarskih tema, Florijan Schol, direktor za društvene mreže u Ringieru i Isa Sonenfeld iz Google Labsa i još mnogi drugi. U fokusu je ovog puta je bila: upotreba različitih medijskih kanala na društvenim mrežama i kreiranje tema i novinarskih priča u ovim segmentima. Radionicu je moderirala Alekandra Delvenakiotis, direktor Kampusa za digitalne medije, zajedno sa Hannes Britschgi, direktorom Ringierove škole novinarstva. Međunarodni DMC modul završen je radionicom o etici u novinarstvu. Svaka zemlja je održala kratku prezentaciju o političkoj sceni i situaciji u kojoj novinari i mediji rade u svojoj zemlji, a koju je pratio zajednički dijalog o situacijama novinara u kojima se oni često nalaze i njihovim reagovanjima na iste.


NOVO IZDANJE WEEKEND VERLAGA

Weekend Verlag, jedna od najvećih izdavačkih kuća u Austriji, sa skoro 40 izdanja, počeo je da izdaje magazin jednog od najvećih šoping centra gornje Austrije “PlusCity Lifestyle”. “Lifestyle” je zvanični časopis šoping centra PlusCity i distribuira se mesečno u tiražu od 220.000 primeraka za kupce šoping centra. Magazin donosi tekstove o najnovijim trendovima, sa pričama o modi i lepoti u visokom kvalitetu prikaza, kao i dosta zabavnog sadržaja.


BANKROT GAWKERA

Portal Gawker proglasio je bankrot nakon izgubljene parnice protiv rvača Hulk Hogana. Prema presudi portal treba da isplati 140 miliona dolara na ime odštete za narušavanje privatnosti. Gawker je 2012. godine objavio privatan snimak u trajanju od minut i 41 sekundu, kao i sudski zapečaćen transkript razgovora iz spavaće sobe. Hulk Hogan je podigao nekoliko tužbi protiv izdavača Gawker Media, njegovog vlasnika Nicka Dentona i bivšeg urednika A.J. Dauleria koji je snimke postavio online. Hogan je zbog rasističkog ispada dobio otkaz u World Wresting Entertainmentu, a kasnije je tvrdio da je zbog skandala postao suicidalan. Prema najnovijim informacijama tajni investitor Hoganovih sudskih tužbi protiv portala je osnivač PayPala Piter Thiel, o kome je portal često obajvljivao priče. U intervjuu za New York Times, Denton je rekao da je još tokom prvog sudskog procesa imao predosećaj da Hulka Hogana finansira neko iz Silikonske doline. - Ako si multimilijarder i ne sviđa ti se kako Gawker piše o tebi, ali ne želiš da se lično upuštaš u pravno natezanje i javni skandal, prilično je pametan i razuman potez da počeneš da finansiraš tuđe tužbe, izjavio je Dent.


ISPLATIVA INVESTICIJA U MAGAZINSKE REKLAME

Na konferenciji Advertising Research Foundation Audience Measurement, kompanija Nielsen Catalina Solutions (NCS) predstavila je studiju o povratu novca uloženog u reklamiranje, koja je pokazala da časopisi pružaju najveći povrat sa prosekom od 3,94$ za svaki dolar potrošen na oglašavanje. Prema studiji, prva sledeća media platforma su displeji, od kojih se vraća 2,63$ za svaki dolar potrošen na oglašavanje. “Tokom prošle godine, došli smo do potvrde da je velika efikasnost od oglašavanja u printu i moć magazina kao medija prodaje” izjavila je Linda Tomas Bruks, predsednik Association of Magazine Media. “Prema parametrima koji omogućavaju poređenje povrata, koje oglašivači mogu da očekuju od svakog potrošenog dolara, studija jasno pokazuje da bi skoro sve kategorije imale koristi od oglašavanja u printu” dodala je Linda. “Time Inc. pozdravlja i podržava napore koje je NCS preduzela kako bi uključila magazine u svoje standarde” izjavio je Kerin Klejn iz Tima-a.


KANSKI LAVOVI

Pobednici u kategorijama: Direct, Glass, Print & Publishing, Promo & Activation and Radio proglašeni su na 63. međunarodnom festivalu kreativnosti Cannes Lions. Prvi put u svojoj istoriji dodela se direktno emitovala preko Youtube-a. Dodeljeno je 107 nagrada u kategoriji Promo & Activation, od ukupno 3.458 prijavljenih. Grand Prix u ovoj kategoriji osvojila je agencija Venables Bell & Partners San Francisco za kampanju #OptOutside koju je realizovala za REI. U kategoriji Print & Publishing dodeljeno je 80 nagrada, od ukupno 3.777 prijavljenih. Grand Prix je osvojila agencija Y&R New Zealand za Burger Kingov Mcwopper. U kategoriji Direct dodeljeno je 75 nagrada, od ukupno 3.097. Grand Prix je osvojila kampanja The Swedish Number za Švedsku turističku asocijaciju, rad agencije Ingo Stockholm. U kategoriji Radio dodeljena je 51 nagrada, od ukupno 1.410. Grand Prix je osvojila kampanja The Everzman Meal – Coloured Wights agencije Ogilvy&Mather Johannesburg koja je realizovana za KFC. U kategoriji Glass (tiče se rodne ravnopravnosti), Grand Prix je osvojila agencija Mindshare Mumbai za kreiranje prvog indijskog transrodnog benda – the 6 Pack Band.


FUTURE PREUZIMA IMAGINE

Izdavačka kuća Future je jedan od većih izdavača u Velikoj Britaniji, sa preko 30 izdanja u oblasti igara, tehnologije, filma, fotografije, muzike, sporta i nosilac licence zvaničnog časopisa za dva od tri najveća proizvođača konzola za video igre. Kompanija je prošla kroz transformacije i preraspodelu posla između britanskog i američkog tržišta, kao i promenu portfolija gašenjem mnogih štampanih i pokretanjem novih digitalnih izdanja tako da su nekoliko godina bili nosioci prestižne titule Consumer Digital Publisher of the Year Award koju dodeljuje Asocijacija onlajn izdavača. Kompanija Future je sada najavila preuzimanje izdavačke kuće Imagine za 14,2 miliona funti. Izdavačka kompanija Imagine ima portfolio od preko 20 štampanih izdanja, 25 websajtova, 30 mobilnih aplikacija i preko 130 elektronskih knjiga objavljenih širom sveta u četiri glavne oblasti: tehnologije, fotografija, znanje/nauka i video igre. Ovim proširenjem Future će obogatiti svoj portfolio pa će se tako Retro Gamer i World of Animals naći u okviru istog brenda sa magazinima T3 i PC Gamer, kao i njihovim digitalnim izdanjima. “Ovo je jedinstvena prilika za sticanje novog biznisa koji će dopuniti i proširiti naš portfolio i time postati vodeći na tržištu kada su u pitanju znanje nauka i tehnologija“ izjavio je Zilah Bing-Torn iz kompanije Future. Kompanija Imagine je ostvarila prihod od 16,4 miliona funti u godini, dok je izdavač Future ostvario prihod od 30,2 miliona funti u istom period.


“NOVO DNO HRT-A”

Portal index.hr je gostovanje astrologa Anđelke Subašić na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) ocenila kao “novo dno HRT-a”. Povod za ovakvu izjavu je to što je voditelj Petar Vlahov je u Dnevniku 3 pitao astrologa da li će danas pasti Vlada. Subašić je, kako javlja HRT, predvidela i pre nego što se formirala Vlada da će Tomislav Karamarko morati da napustiti njeno kormilo. Dodala je da Vlada danas neće pasti, a da Karamarka čuva svemir, iako je privremeno u lošem period. “Nije politički mrtav ni u silaznoj putanji jer ga Bog, odnosno Svemir čuva od svega što je loše po njega”, rekla Subašić u Dnevniku HRT. Za premijera Oreškovića je rekla da je odgovoran i hrabar i da neće otići sada, ali i da neće ostati do kraja mandata. Dok je za vođu opozicije Zorana Milanovića rekla je da je uplašen i da nema stav. Neposredno nakon emisije novinar Petar Vlahov je smenjen sa mesta urednika i voditelja, a dobio je i opomenu pred otkaz.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde