Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2013
Asocijacija Medija
No. 202
U OVOM BROJU
Predsednik Nikolic primio clanove UO Asocijacije Medija
Asocijacija Medija: Pocinju seminari
WAN-IFRA trendovi 2
US: Najbolji i najgori gradovi za dnevne novine
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PREDSEDNIK NIKOLIĆ PRIMIO ČLANOVE UO ASOCIJACIJE MEDIJA

Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić primio je članove upravnog odbora Asocijacije medija.  Članovi UO Asocijacije  iskoristili su priliku da predsednika Nikolića detaljno informišu o aktuelnim zbivanjima i problemima u pripremi novih medijskih zakona i potrebi da se započeti posao što pre i što kvalitetnije privede kraju  uz  maksimalno poštovanje evropske prakse u ovoj oblasti. Istovremeno, predsednik Nikolić je detaljno informisan o izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj su svi mediji u Srbiji a  posebno novinski izdavači. Predsednik Nikolić je izrazio spremnost da se u okviru ingerencija koje ima aktivno doprinese  rešavanju problema o kojima je razgovarano.


SLOBODA MEDIJA PREDUSLOV ZA ULAZAK U EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je na konferenciji o slobodnom novinarstvu u Briselu da su slobodni mediji jedan od osnovnih preduslova za priključivanje zemalja kandidata Evropskoj uniji. Snažna demokratija je preduslov za pridruženje, a sloboda medija je najbolji indikator te snage, rekao je, otvarajući konferenciju pod nazivom „Progovori“ (Speak Up!), posvećenu slobodi medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Na konferenciji koju je organizovao Direktorat za proširenje Evropske komisije, okupilo se više od 400 novinara, političara i javnih radnika iz regiona i EU. Govoreći o medijima na Zapadnom Balkanu, on je upozorio na veliki broj nerazjašnjenih napada na novinare. File se osvrnuo i na položaj javnih servisa na Zapadnom Balkanu, za koje je rekao da su još previše zavisni od političara. Komesar je na kraju uvodnog govora kritikovao i novinare u regionu, za koje je rekao da često proizvode nekvalitetan sadržaj i da im nedostaje mehanizam samoregulacije. U radu konferencije, Asocijaciju medija je predstavljao Zoran Sekulić, predsednik Uprevnog odbora.


ASOCIJACIJA MEDIJA: POČINJU SEMINARI

U saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji Asocijacija medija sa prvim danima jula započinje seriju seminara posvećenih dopunskoj edukaciji novinara zaposlenih u medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije. U radu seminara učestvovaće predavači iz zemlje i sveta – vodeći stručnjaci iz oblasti kojima su seminari posvećeni, a svi su usmereni da doprinesu unapređenju izveštavanja iz oblasti na koje se odnosi dodatna edukacija. Prvi je na redu seminar posvećen unapređenju izvrštavanja o LGBT populaciji, zatim sledi seminar posvećen unapređenju pisanja o korupciji. Do kraja 2013. godine Asocijacija i Misija OEBS-a u Srbiji nastojaće da realizuju najmanje pet seminara ove vrste.


LJILJANA SMAJLOVIĆ GLAVNI UREDNIK „POLITIKE“

Ljiljana Smajlović će od 1. jula ponovo imati funkciju glavnog i odgovornog urednika lista Politika, saopštila je Skupština kompanije "Politika, novine i magazini". Na redovnoj sednici te Skupštine, uz analizu dosadašnjeg poslovanja, poslovnih i uređivačkih dostignuća lista Politika, članovi skupštine jednoglasno su odlučili da Smajlovićeva od 1. jula bude na mestu glavnog i odgovornog urednika. "Skupština PNM je zahvalila na predanom i posvećenom radu dosadašnjem glavnom i odgovornom uredniku Draganu Bujoševiću", Ljiljana Smajlović bila je glavni i odgovorni urednik "Politike" od proleća 2004. do jeseni 2008. godine.


KOMPANIJA „NELT“ OBELEŽILA 20 GODINA POSLOVANJA

Kompanija Nelt Co. (pridruženi član Asocijacije medija) obeležila je svečanom zabavom, u svom sedištu u Dobanovcima, dve decenije uspešnog poslovanja. Sa 3.000 zaposlenih u osam zemalja na dva kontinenta, sa više od 100 principala koje opslužuje sa skoro 1.000 vozila i sa skladišnim kapacitetima od 115.000 m², Nelt je u regionu Zapadnog Balkana lider u distributivnom poslu, godišnje servisirajući 30.000 prodajnih mesta. „Nelt je, nakon 20 godina poslovanja, respektabilan partner, poželjan poslodavac i jedna od svetlih tačaka srpske privrede. Ponosni smo što smo, uprkos krizi, učvrstili svoju lidersku poziciju na polju distribucije, ali i što postajemo sve relevantniji na polju pružanja logističkih usluga. Mogu da kažem da ove godine očekujemo promet od oko 500 miliona evra i da ćemo napraviti finalne korake ka formalizaciji odnosa u okviru grupacije, koju danas čine Nelt co, Neoplanta, Corner Shop, Javna skladišta Subotica, Dunav film i naše kompanije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Angoli, Zambiji, Mozambiku i Zimbabveu”, istakao je Miloš Jelić, generalni direktor kompanije Nelt pred nekoliko stotina gostiju u Dobanovcima. Od otvaranja prve kancelarije u Angoli, 2010. godine do prošlonedeljnog početka rada Nelt Mozambique, Nelt je uspešno pokrenuo svoje poslovne operacije u podsaharskoj Africi, gde je u saradnji sa dugogodišnjim partnerom, kompanijom P&G, započeo proces distribucije u klasteru koji pokriva i Zambiju, Zimbabwe i Malawi.


„PIRAEUS BANK“ POKROVITELJ PRVOG MEĐUNARODNOG KUPA MATEMATIČKE GIMNAZIJE

Mаtemаtičkа gimnаzijа, prvi put ove godine orgаnizuje međunаrodno tаkmičenje pod nаzivom Kup Matematičke gimnazije, pod pokoviteljstvom Pirаeus bаnke. Tim povodom su  Srđan Ognjanović, direktor ove školske ustаnove i g-din Neoklis Neokleus, generаlni direktor Pirаeus bаnke (pridruženi član Asocijacije medija) potpisаli ekskluzivni sponzorski Ugovor o sаrаdnji i dugoročnom pаrtnerstvu. Prilikom potpisivаnjа Ugovorа o sponzorstvu, Neoklis Neokleus, generаlni direktor bаnke izjаvio je dа je veomа srećаn što će Pirаeus bаnkа potpisivаnjem ovog ekskluzivnog sponzorskog ugovorа sа Mаtemаtičkom gimnаzijom iz Beogrаdа, podržаti pаmetne i tаlentovаne mlаde ljude, koji će Srbiju predstаvljаti širom svetа nа nаjbolji nаčin, osvаjаjući nаjvrednije nаgrаde i priznаnjа. Tаkođe je nаglаsio dа je ponosаn nа ovаkve projekte i njihov doprinos mogućem zаustаvljаnju odlivа „mozgovа”, nаdаjući se dа će ovi budući uspešni poslovni ljudi i nаučnici, prepoznаti svoju budućnost u Srbiji.


NOVA USLUGA POŠTE

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) uvela je novu uslugu – „Elektronsko praćenje preporučenih pošiljaka u unutrašnjem poštanskom saobraćaju”, koja korisnicima omogućava dodatni kvalitet u pogledu bezbednosti pismonosnih pošiljaka. Ukoliko korisnik želi da elektronski prati preporučenu pošiljku u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, potrebno je da prilikom predaje pošiljke na šalteru pošte izabere ovu uslugu. Takva pošiljka će se opremiti bar kod nalepnicom što će omogućiti njeno skeniranje u svim tačkama prenosa. Informacije o statusu preporučene pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, za koju je zahtevana usluga elektronsko praćenje, mogu se dobiti na korporativnom sajtu www.posta.rs, u delu pod nazivom „Praćenje statusa pošiljke“ i to na osnovu prijemnog broja, odnosno bar koda pošiljke, kao i pozivanjem kol centra Pošte Srbije na broj: 0700 100 300.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

WAN-IFRA TRENDOVI 1

Na nedavno održanom Svetskom novinskom kongresu, organizator WNA-IFRA je saopštio niz zanimljivih činjenica iz oblasti novinskog izdavaštva. Snimak situacije i procena trendova rađeni su na bazi podataka koji su pristigli iz 70 zemalja sveta koje čine više od 90 odsto globalnog tržišta. Glavni snabdvači podacima bile su agencije: Zenith Optimedia, IPSOS, ComScore and the ITU. Prema ovim izvorima više od polovine svetske populacije odraslih čita dnevne novine: 2,5 milijarde štampanu verziju, a 600 miliona digitalnu verziju novina. Novinsko izdavačka industrija godišnje generiše prihod od oko 200 milijardi US dolara.


WAN-IFRA TRENDOVI 2

Novinski tiraži opali su za samo 0,9  procenata kada se 2012. godina poredi sa prethodnom godinom. U petogodišnjem periodu započetom 2008. a završenom 2012. godine svetski novinski tiraži, uprkos izuzetno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji, manji su ukupno za 2,2 odsto. Prema regionima najveći pad tiraža beleži istočna Evropa -8,2 procenata, na drugom mestu je Severna Amerika sa padom od -6,6 odsto i Zapadna Evropa sa tiražom, koji je manji za 5,3 procenta. Najveći rast tiraža beleže Australija i Novi Zeland +3,5 procenta, a sledi Azija sa +1,2 i Latinska Amerika sa +0,1 odsto.


BILD AM SONTAG SA ENIGMATSKIM PRILOGOM

Od 16. juna nedeljno izdanje „Bild am Sonntag“ izašao je sa specijalnim enigmatskim prilogom na 68 strana. Ovako „obogaćeno“ izdanje najtiražnijih nedeljnih novina u Nemačkoj koštalo je 2.90 evra. Ali BamS se mogao kupiti i bez priloga po regularnoj ceni od 1.70 evra. Takođe, ponedeljkom je bilo moguće da se na kioscima kupi i samo enigmatski prilog iz nedeljnog „Bil dam Sontaga“ po ceni od 1.40 evra.


WAZ NUDI PRETPLATNICIMA NOVINE OD PRETHODNOG DANA

Nemačka izdavačka kuća WAZ donela je odluku da ponudi kupcima pretplatu na dnevne novine od prethodnog dana. Kao osnovu za ovaj poslovni potez izdavač je naveo promene u logistici. Novine od prethodnog dana mogu biti poštom dostavljene pretplatnicima izvan sedišta izdavača. Pretplatnicima će, pored ovog izdanja, biti dostupno i digitalno izdanje od prethodnog dana.


WAZ ZATVARA DOPISNIŠTAVA U INOSTRANSTVU

Poslovodstvo izdavačke grupe WAZ donelo je odluku da zatvori svoja dopisništva o Briselu, Parizu, Londonu i Vašingtonu. Ubuduće bi se, možda, zajednički koristili dopisnici drugih kuća, ili slobodni novinari u navedenim centrima, Dopisnicima čija će dopisništva biti zatvorena ponuđeno je da se vrate i rade u centralnim redakcijama.


ŠPIGEL ONLAJN SA NOVOM POČETNOM STRANOM

Spiegel Online, kao jedan od najposećenijih nemačkih informativnih portala modernizovao je izgled i sadržaj i učinio je znatno fleksibilnijom za posetioce početnu stranu. Pored ostalog tu je kao novitet i boks sa glavnim dnevnim temama. Ovaj će novitet stimulisati posetioce da pretraže druge delove portala i upoznaju se sa celovitim sadržajem. Pored toga, video prilozi će zauzimati znatno više prostora na početnoj stranici.


US: NAJBOLJI I NAJGORI GRADOVI ZA DNEVNE NOVINE


Američka iztraživačka kompanija Scarborough istraživala je kako se ponašaju stanovnici pojedinih američkih gradova kao čitaoci dnevnih novina. Istraživanje je pokazalo da u pojedinim gradovima na severoistoku čitanost doseže cifru od oko 50 odsto, dok u poređenju sa nacionalnim prosekom od 35,7 procenata i prosečnom čitanošću na jugu USA od 23 procenta. Prema ovom istraživanju najbolji gradovi za novine su: Pitsburg, New York, Albani (N.Y), Toledo (OH), Hartford (CO), Buffalo (N.Y). Među najgorima su Atlanta, San Antonio, Las Vegas, Hjuston, Bejkersfild.


NEWS CORP SE DELI NA IZDAVAČKI I ZABAVLJAČKI DEO

Predsednik i izvršni direktor kompanije News Corp. Rupert Mardok potvrdio je i zvanično da su deoničari dali saglasnost za podelu kompanije na dva dela – izdavački i zabavljački. Zvanično, podela stupa na snagu 28. juna 2012. godine. Ubuduće će pod firmom „21.st Century Fox” biti proizvodnja zabave za medije širom sveta. Izdavački deo zadržava ime News Corp i formiraće ga izdavačke kuće, informativni servisi, integrisani marketinški servisi, knjižarsko izdavaštvo... News Corp je vlasnik The Sun, Times i Sunday Times u Velikoj Britaniji kao i izvesnog broja novina u Australiji i US.


 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde