Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jun 2013
Asocijacija Medija
No. 201
U OVOM BROJU
Neprihvatljiv nacrt zakona
Jednoglasno prihvaćen projekat ABC Srbija
Evropa ' Raste prihod on onlajn oglašavanja
Novi logo ali i nova organizacija za News Corp
Wan-Ifra apeluje na Kamerona
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NEPRIHVATLJIV NACRT ZAKONA

Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima potpuno je neprihvatljiv za Asocijaciju medija, jer su Ministarstvo kulture i njegova radna grupa, izmenama teksta u protekla dva meseca, suštinski odstupili od osnovih principa Medijske strategije. Upravni odbor Asocijacije medija ukazuje da su, posle javne rasprave, promenama i izostavljanjem delova teksta, ozbiljno dovedeni u pitanje projektno finansiranje medija, privatizacija svih državnih medija, uključujući i Tanjug, i propisane znatno restriktivnije odredbe o registru i objedinjivanju medija, suprotne opštim principima zaštite konkurencije i evropskoj praksi. Ovakvim postupanjem i odbacivanjem stavova i predloga Asocijacije medija, dodatno se ugrožava i odlaže donošenje novog Zakona o informisanju i medijima, dok se potencijalnim pomerajanjem rokova za prelazak na projektno finansiranje od 1. januara 2014. i privatizaciju državnih medija do kraja naredne godine, potkopava čitav koncept medijskih reformi u Srbiji.
Upravni odbor Asocijacije medija upozorava da bi to, u uslovima teške ekonomske krize,  proizvelo pogubne posledice u čitavom medijskom sektoru, posebno u štampanim medijima. Posle ovakvih promena teksta, Nacrt zakona,  prema stavu Upravnog odbora Asocijacije medija, ne uvažava savremene tokove i trendove u medijskoj industriji, niti evropsku praksu u ovoj oblasti. Nacrt zakona ne uvažava ni potrebu podsticanja razvoja i konvergencije u oblasti medijske industrije, već u najvećem delu predstavlja apsolutnu degradaciju medijske industrije, posebno novinskih izdavača. Upravni odbor Asocijacije medija zato insistira da Ministarstvo kulture i njegova radna grupa hitno izmene Nacrt zakona, uvažavanjem zahteva novinskih izdavača i medijske zajednice u celini i time spreče dalje odstupanje od evropskih principa i standarda u ovoj oblasti za koje se deklarativno zalažu. Situacija u medijskoj sferi može se menjati nabolje isključivo sistemskim rešenjima, kroz uvažavane evropske i svetske prakse i usvajanje razvojno orijentisanih zakona, koji bi trebalo da pruže snažnu podršku razvoju medija, u okviru jasnog normativnog okruženja. Povodom predloženih rešenja koja predstavljaju degradaciju novinskog izdavaštva, Upravni odbor Asocijacije medija hitno će se obratititi predsedniku Srbije, Vladi, resornom ministru, Skupštini Srbije i svim poslaničkim grupama, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Misiji OEBS u Srbiji, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Evropskoj asocijaciji novinskih izdavača, čiji je kolektivni član.


PAPIĆ NA NOVIM POSLOVIMA

Upravni odbor Asocijacije medija prihvatio je predlog izvršnog direktora Asocijacije Zorana Papića da 1. novembra 2013. godine bude razrešen dužnosti, zbog angažmana na novim poslovima u oblasti medijske industrije. Na dan razrešenja, Papić će navršiti 10 godina na mestu prvog operativca najveće medijske asocijacije u zemlji. Upravni odbor je odao priznanje i izrazio zahvalnost Papiću na angažmanu u proteklom periodu, kojim je o značajnoj meri doprineo da Asocijacija medija postane prepoznatljiva, kako u zemlji, tako i u Evropi, kao efikasan zastupnik poslovnih interesa medijske industrije. U periodu do 1. novembra Papić će obavljati sve dosadašnje dužnosti i uvesti u posao novog izvršnog direktora Asocijacije medija, koga će Upravni odbor uskoro imenovati. Imajući u vidu veliko Papićevo iskustvo u medijskoj industriji, Upravni odbor će na jednoj od narednih sednica razmotriti mogućnost da on i sa novog radnog mesta doprinosi radu i razvoju Asocijacije medija.  


NUNS: PROTEST ZBOG IZMENA NACRTA ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je duboku zabrinutost zbog poslednjih izmena Nacrta Zakona o javnom informisanju koji je dostavljen članovima radne grupe, ali i sve očiglednijeg kašnjenja u sprovođenju procedure donošenja ovog zakona. Upozoravamo da se brisanjem pojedinih rešenja poništavaju temeljni principi  za koje su se zalagali predstavnici Medijske koalicije prilikom rada na tekstu zakona, a da se produžavanjem roka u kojem ovaj zakon treba da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije ozbiljno dovodi u pitanje realizacija nekih temeljnih zahteva Medijske koalicije, poput prelaska na projektno finansiranje. NUNS smatra da je neophodno jasno propisati obavezu privatizacije do 31. 12. 2014. godine za sve izdavače, koje je neposredno, ili posredno osnovala Republika, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i ustanova i drugo pravno lice koje se u celini, ili delom finansira iz javnih prihoda.


JEDNOGLASNO PRIHVAĆEN PROJEKAT ABC SRBIJA

Godišnja konferencija evropske zone i svetskog borda ABC organizacija (IFABC), održana je u Beču od 14. do 17. maja, uz prisustvo više od pedeset predstavnika nacionalnih ABC organizacija i desetak kandidata za članstvo u ABC iz sveta. Projekat “Supporting service”, predstavljen od strane ABC Srbije, jednoglasno je prihvaćen, uz odluku da se u okviru ABC organizacije oformi “Evropski centar znanja”. Pored uspostavljanja efikasnije saradnje i komunikacije, Centar će unaprediti razmenu znanja, iskustva i informacija o medijskim merenjima, alatima i njihovom korišćenju, ali se očekuje da uvede viši stepen harmonizacije procesa i procedura unutar IFABC. Glavne teme ovogodišnje konferencije su bila usmerene ka on-line servisima, sve prisutnijim digitalnim izdanjima i publikacijama, nastavku rada na sveobuhvatnoj, globalnoj ABC biblioteci/bazi podataka i daljem unapređenju i širenju uticaja ABC u svetu.  Većina biroa, uključujući i ABC Srbiju, složili su se da je neophodno promeniti ime međunarodne organizacije (IFABC), kako bi se ukazalo na "izlazak" ove organizacije iz uskog okvira merenja tiraža štampanih medija. Promena naziva organizacije biće u skladu sa širim spektrom delatnosti, koje ova organizacija već godinama sprovodi u svetu.


MANOJLO VUKOTIĆ OSNOVAO IZDAVAČKU KUĆU

Doskorašnji direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Manjo Vukotić osnovao je izdavačku kuću "Vukotić media", u kojoj je jedini vlasnik. Posle pola veka bavljenja novinarstvom i dragocenog iskustva sa izdavanjem knjiga u "Novostima" (sedam miliona prodatih primeraka), Vukotić  najavljuje ambiciozan izdavački plan svoje nove kuće. "Knjiga, dobra i prava, glavni je cilj moje izdavačke avanture. Prva takva, a sa mojim pečatom, biće iz pera najslavnijeg srpskog živog pisca Dobrice Ćosića", naglasio je Vukotić. 6338Spremno je još nekoliko rukopisa, dodao je Vukotić, koji napominje da će, verovatno, u julu njegova izdavačka kuća objaviti jednu pravu izdavačku "bombu" i poslasticu za čitaoce. Prema njegovim rečima, "Vukotić media" će se baviti i izdavanjem revija, rečnika, atlasa, vodiča, mapa...


NOVA INTEGRISANA USLUGA „POŠTA NET

JP PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) integrisala je poslovne  jedinice – PTT KDS i PTT NET, u jedinstven poslovni sistem Pošta NET, radi zajedničkog nastupa na tržištu IKT usluga. Pošta Srbije od 1. juna uvodi novu integrisanu uslugu KDS kablovske televizije sa kablovskim, ili ADSL pristupom internetu – „Pošta NET paket”, koja po izuzetno povoljnim cenama korisnicima nudi unapređenu uslugu, povoljnije uslove korišćenja i efikasan korisnički servis sa najdužom tradicijom na domaćem tržištu. Korisnici Pošta NET – KDS i internet usluga, imaju na raspolaganju izbor najatraktivnijih svetskih, domaćih i lokalnih TV programa uz novu mogućnost kreiranja paketa koji uključuju internet uslugu. U osnovnoj ponudi kablovske televizije korisnici imaju paket „Arena sport”, kao i nove kanale TV Pink. Primera radi, osnovni Pošta NET paket, za koji je zainteresovan najveći broj korisnika i koji sadrži KDS kablovsku televiziju i kablovski pristup internetu brzine od 2Mbps koštaće 1250 dinara (+PDV) mesečno uz ugovor na dve godine, dok je cena ako se potpiše jednogodišnji ugovor – 1350 dinara (+PDV) mesečno. Osim toga, postoji i mogućnost korišćenja „Pošta NET paketa” bez prihvatanja ugovorne obaveze na 12 ili 24 meseca. Kompletan cenovnik, spisak kanala, detaljne informacije o novim uslugama, kao i spisak prodajnih mesta, dostupni su na novom, moderno dizajniranom sajtu www.postanet.rs od 1. juna. Da podsetimo, PTT KDS i PTT NET formirani su pre više od 15 godina, PTT KDS kao prvi nacionalni operator kablovsko-distributivnih sistema, a PTT NET kao nosilac savremenih tehnologija u okviru matičnog preduzeća Pošte Srbije.


“LISA“ U SISTEMU ABC ODITA

Još jedno prestižno izdanje izdavača Adria Media (član Asocijacije medija) ušlo je u ABC sistem. "Lisa" je nedeljnik, namenjen savremenoj, porodičnoj ženi koji svakog petka nudi zanimljive vesti, kao i sadržaje iz psihologije, uređenja doma, uzgajanje biljaka, vaspitanja i nege dece, o egzotičnim putovanjima, receptima… Prvi podaci o tiražu će biti dostupni ABC članovima odmah posle inicijalne revizije, početkom juna, i obuhvatiće period od januara 2013. godine naovamo.


OTVORENA „BETINA“ IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ZAGREBU

Izložba najboljih fotografija sa ovogodišnjeg, jubilarnog desetog konkursa Novinske agencije Beta otvorena je  u tržnom centru "Cvjetni" u Zagrebu. U Beogradu je u isto vreme otvorena izložba najboljih fotografija sa desetog konkursa Zbora fotoreportera Hrvatske.
"Istovremeno otvaranje izložbi u Beogradu i Zagrebu je vrlo dobra poruka da je vreme kada su mediji bili podeljeni prošlo i da sad dolazi vreme kada mediji mogu da saradjuju", izjavio je ambasador Srbije Stanimir Vukićević koji je otvorio Betinu izložbu u glavom gradu Hrvatske. Glavni urednik Bete Ivan Cvejić podsetio je da agencija Beta i Zbor hrvatskih fotoreportera već deset godina organizuju konkurse za najbolje fotografije, ali da se ove godine prvi put saradjuje kroz istovremeno izlaganje nagradjenih fotografija u dva grada. "Narednih 15 dana u Beogradu i u Zagrebu moći će da se vide remek dela medijske fotografije. Mislim da imamo pregled apsolutno najboljeg u ovom delu Evrope što ima veze s medijskom fotografijom", rekao je Cvejić.


PREDSTAVNIŠTVO U LONDONU

U skladu sa novom poslovnom strategijom, kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) donela je odluku o širenju operacija na tržišta Evropske unije.
Sedište internacionalnog predstavništva Delte otvara se u Londonu, a na mesto generalnog direktora postavljen je dosadašnji generalni direktor Delta Sporta i potpredsednik Delta Holdinga, Goran Karić.


PROMOVISANO DRUGO IZDANJE KUSTURIČINE KNJIGE „STO JADA

U Narodnom pozorištu u Beogradu predstavljeno je drugo izdanje knjige priča Emira Kusturice, u izdanju Kompanije “Novosti” (član Asocijacije medija). O knjizi "Sto jada" govorili su pesnik i akademik Matija Bećković, akademik Dušan Kovačević, književni kritičar, profesor Aleksandar Jerkov, pesnik Rajko Petrov Nogo i autor, a delove iz knjige čitala je glumica Sloboda Mićalović. U ime Kompanije "Novosti" prisutne je pozdravio Ratko Dmitrović, v. d. generalnog direktora i glavnog urednika, koji je, pored ostalog, istakao: "Novosti" će nastaviti ovu vrstu kulturne misije, posao koji je važan sa umetničkog, izdavačkog i nacionalnog stanovišta. Pokušaćemo da sistem vrednosti, koji je gotovo urušen u našem društvu, podignemo, sazidamo, učvrstimo“.


OTVOREN VIRTUELNI MUZEJ MIHAJLA PUPINA

Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin, uz podršku Srpske akademije nauka i umetnosti i kompanije Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), premijerno je predstavilo Virtuelni muzej Mihajla Pupina u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu. Pored upoznavanja sa važnim i široj javnosti nedovoljno poznatim informacijama o Mihajlu Pupinu, Virtuelni muzej donosi i potpuno nov način predstavljanja naučne i kulturne baštine. Ulaskom u digitalno doba, omogućen je i pristup muzejima putem Interneta, koji ni na koji način ne umanjuje pravi doživljaj posete muzeju. Projektom Virtuelni muzej Mihajla Pupina odaje se počast brilijantnom naučniku, pronalazaču, profesoru, počasnom doktoru 18 univerziteta, dobitniku mnogih naučnih nagrada i medalja, počasnom konzulu Srbije u SAD. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa životnom pričom srpskog velikana kroz deset celina: putovanje kroz Idvor, Ameriku, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografiju, naučni rad, nacionalno-političke doprinose, legat u Narodnom muzeju, legat u Univerzitetskoj biblioteci, kao i dobročinstva. Na otvaranju izložbe prisutne su pozdravaili autorka Aleksandra Nikolić-Tešić, akademik Zoran Petrović, direktor Galerije nauke i tehnike i Marija Bošković, direktorka PR sektora kompanije Telekom Srbija. Virtuelni muzej Mihajla Pupina možete posetiti na adresi: www.mihajlopupin.rs


NAGRADA „MILAN PANTIĆ“ IVANU RADULOVIĆU

Nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju dvanaesti put dodeljuje Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija), ove godine dobio je Ivan Radulović, dopisnik "Novosti" sa Kosova i Metohije. Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na hrabrog dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, koji je mučki ubijen 11. juna 2001. godine u ranim jutarnjim satima u hodniku ispred svog stana, i čiju smrt nadležni organi ni do danas nisu rasvetlili. 6419Petočlani žiri, koji su sačinjavali predstavnici UNS, NUNS, "Večernjih novosti", jagodinskog "Novog puta" i Književnog kluba "Đura Jakšić" u Jagodini, odlučio je da nagrada pripadne Ivanu Raduloviću, koji je pokazao izuzetnu hrabrost, upornost i visoku profesionalnost u izveštavanju sa Kosova i Metohije, posebno sa severa pokrajine.


VELIKO INTERESOVANJE ZA POSAO U „CROWN PLAZA”

Više od 2.500 kandidata prijavilo se na konkurs za 250 radnih mesta u budućem hotelu Crowne Plaza sa pet zvezdica. U toku je selekcija, a na razgovor će biti pozvani samo kandidati koju budu ušli u uži izbor. Delta Real Estate (pridruženi član Asocijacije medija) je sredinom jula 2012. godine započeo rekonstrukciju Continental Hotel Beograd vrednu 40 miliona evra. Hotel, pod novim imenom Crowne Plaza, poslovaće u sastavu renomiranog hotelskog lanca IHG kome pripadaju veliki brendovi kao što su: InterContinental, Holiday Inn Express, Indigo, Hualuxe i Even... Živorad Vasić, direktor hotela i apartmana u Delta Real Estate, predstavio je projekat rekonstrukcije hotela Continental, na internacionalnoj konferenciji Belgrade Design Week „Inovacija na kvadrat“. Učesnici panela „Belgrade Innovation“ upoznati su sa budućim izgledom i sadržajem hotela Crowne Plaza koji će, po rečima direktora Vasića, biti otvoren u predviđenom roku.


KOSTIĆ POKLONIO ZADUŽBINU DRŽAVI

Predsednik „MK Group“ (pridruženi član Asocijacije medija) Miodrag Kostić, predao je  ključeve svoje zadužbine u Petrovaradinu predsedniku pokrajinske Vlade Bojanu Pajtiću, koji ih je odmah prosledio direktoru Dečije bolnice Slobodanu Grebeldingeru. Buduća namena te zadužbine je trajno smeštanje dece pri Službi za hematologiju i onkologiju „Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine“ u Novom Sadu. Kostić je naglasio da je društveno odgovoran rad najteži, ali ujedno i najlepši deo poslovanja i da se čovek pamti po onome šta je ostavio iza sebe. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić zahvalio se porodici Kostić. - Pokrajina je dobila još jedan značajan objekat, čiji je značaj onoliko veliki koliko su velike muke dece koja boluju od malignih bolesti. Zahvaljujem se porodici Kostić, koja je pokazala društvenu odgovornost i želju da se oduži zajednici iz koje je potekla. Iza čoveka ostaje ono što je izgradio i ona zadužbina koju je ostavio deci. Mi ćemo se truditi da je dodatno oplemenimo i da omogućimo lečenje i boravak deci koja se ovde leče, a nisu iz Novog Sada - kazao je Pajtić. Kuća koju će ova deca ubuduće koristiti prostire se na 1.400 kvadratnih metara i, pored velikog broja soba, ima dnevni boravak, trpezariju, kuhinju, prostor za rehabilitaciju, deo za vežbanje i bazen, botaničku baštu, kao i dvorište sa 18 ari placa.


„DANAS“ DODELIO NAGRADE

Viktor Ivančić, novinar iz Zagreba i kolumnista glasila Srpskog nacionalnog veća i beogradskog dnevnog lista „Danas“ dobitnik je nagrade „Stanislav Marinković“ koju redakcija lista „Danas“ dodeljuje za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost. Žiri „Danasa“ za dodelu godišnje nagrade odlučio je da ovo priznanje dodeli Jasmini Lukač, novinarki rubrike Društvo u listu „Danas“. Poslovodstvo preduzeća „Dan Graf“ i lista „Danas“ odlučilo je da povelje prijatelja lista za 2013. godinu dodeli Slobodanu Petroviću, zameniku premijera Kosova, Slobodanu Gavriloviću, publicisti i sociologu, i Miloljubu Albijaniću docentu Univerzitete Singidunum i FEFA.


PRIZNANJE „INTESI“

Banka Inteza (pridruženi član Asocijacije medija) dobila je priznanje uglednog finansijskog časopisa EMEA Finance za najbolju banku u Srbiji u 2012. godini u kategoriji banaka koje posluju u okviru međunarodnih bankarskih grupacija. Banca Intesa u Srbiji uslužuje više od 1,6 miliona klijenata, ima mrežu od gotovo 200 ekspozitura širom zemlje i tim koji čini 3.000 zaposlenih.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

ERIK BJERAGER PONOVO PREDSEDNIK SVETSKOG UREDNIČKOG FORUMA

Erik Bjerager, glavni urednik i izvršni direktor danskog nacionalnog dnevnika „Kristeligt Dagblad“, ponovo je izabran za predsednika Svetskog uredničkog foruma na period od dve godine. Izbor je obavljen na nedavno održanom skupu u Bankoku (Tajland). Za potpredsednika WEF izabran je Marcelo Rech, direktor u RBS u Brazilu.


BAFET KUPIO I TRIDESETE NOVINE

Warren Buffet legendarni investitor i jedan od najbogatijih ljudi na svetu i dalje proširuje svoj novinski portfolio. Reč je o biznisu, kupovini malih lokalnih listova, u koji se Bafet upustio početkom ekonomske krize i koji uporno održava i uvećava. Ovoga puta kupljen „Roanoke Times“ – Virdžinija. List sa tiražom od 76.000 primerako tako je postao trideseti po redu u Bafetovom portfoliju, tačnije u medijskoj grupi kompanije Berkshire Hathaway (BH).


EVROPA: RASTE PRIHOD OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

U Barseloni su, nedavno, saopšteni ohrabrujući podaci kada je u pitanju onlajn oglašavanje. Naime o Evropi su tokom 2012. godine prihodi po osnovu onlajn oglašavanja porasli za 11,5 procenata. Na ovaj način dostignut je ukupan iznos od 24,3 milijarde evra. Prema istraživanju koje je sproveo Adex Benchmark ova vrsta oglašavanja uzima čak 25,5 procenata od ukupnog oglasnog kolača. Na prvom mestu su i dalje prihodi od TV oglašavanja sa učešćem od 28,1 odsto, a u ukupnim prihodima od oglasa novinsko oglašavanje učestvuje sa 19,3 procenata.


NOVI LOGO ALI I NOVA ORGANIZACIJA ZA “NEWS CORP”

Novi logo medijskog džina Ruperta Mardoka – kompanije „News Corp” formiran je kombinacijom rukopisa samog Ruperta Mardoka i njegovog oca Keita. Iako novi logo treba da bude neformalan, lako je raspoznati stari, čvrsti rukopis. Novi logo, uz podsećanje da je to ipak „porodični biznis” donosi i novu organizaciju. Reč je o još čvršćoj podeli na novinsko izdavački i izdavački sektor s jedne strane i zabavni blok s druge strane sa kompanijom 21st Century Fox. Poslovni svet se mnogo manje bavi analizom rukopisa Mardokovih, a mnogo više iščekuje nove poslovne poteze prošle godine „teško ranjenog” medijskog lava.


TORINO SLEDEĆI DOMAĆIN SVETSKOG NOVINSKOG KONGRESA

Svetska asocijacija novina i novinskih izdavača  (WAN-IFRA) odlučila je da domaćin 66. Svetskog novinskog kongresa i 21. Svetskog uredničkog foruma bude italijanski grad Torino. Skupovi će biti održani od 9. do 11. juna 2014. godine. Očekuje se da će, kao i ove godine u Bankogu, skupovima prisustvovati više od 1.500 novinskih poslenika iz celog sveta.


WAN-IFRA APELUJE NA KAMERONA

Svetska asocijacija novina i novinskih izadvača apelovala je na britanskog premijera Dejvida Kamerona da iz procedure povuče predlog kraljevske povelje kojom bi bilo regulisano ponašanje novinskih izdavača i novina u Velikoj Britaniji. Ocena je WAN-IFRA da bi dokument, na način kako je sada formulisan, osim što bi direktno bio uperen protiv slobode štampe u Britaniji, imao negativan efekat i na slobodu štampe u drugim zemljama. Ovo se odnosi naročito na one zemlje u kojima bi represivni režimi bili ohrabreni da rigidnom zakonskom regulativom guše slobodu štampe i pluralizam. Odbor WAN-IFRA smatra da je vlada Velike Britanije ignorisala visok stepen zabrinutost za 300 godina dug period slobode štampe u Britaniji i da se nadvila ozbiljna pretnja da se neprihvatljivim zakonskim odredbama ugrozi duga tradicija medijske samoregulative.


ARCHANT GASI ŠEST MAGAZINA

Britanska izdavačka kuća Archant donela je odluku o gašenju šest mesečnika zbog posledica ekonomske krize. Magazin “Life” koji je posebno štampan za Shropshire, Worcestershire, Warwickshire, Herefordshire & Wye Valley, Wiltshire and the North East prestaće da izlaze u junu 2013. godine. Kompanija inače štampa još 14 lajfstajl magazina širom Velike Britanije.


NOVI BESPLATNI NEDELJNIK U DARMŠTATU

Od septembra će se pred čitaocima Darmštata (Nemačka) i okoline pojaviti nove besplatne nedeljne novine „Darmstädter Zeitung“ (DAZ). U fokusu uređivačke pažnje biće lokalne informacije iz ovog grada. DAZ će imati i onlajn izdanje. Ove nedeljne novine pokrivaće javni život, u Darmštatu, lokalnu politiku, kulturu i sport.


NOVI ČASOPIS O NAJBOLJEM U ZEMLJI

Izdavačka kuća „Stange Verlag“ startovala je krajem maja sa novim magazinom „Das Schönste vom Land“. Kao i drugi slični časopisi ove vrste imaju u centru pažnje teme koje afirmišu prirodne lepote, parkove, recepte, ideje za uređenje stambenih objekata i velnes centara. Ovaj časopis pojavljivaće se četiri purta godišnje u tiražu od oko 230.000 primeraka i prodavaće se po ceni od 3.90 evra.


ŠPRINGER STARTOVAO SA „GRILEROM“

Krajem prošlog meseca izdavaćka kuća Springer pokrenula je u Nemačkoj časopis „Der Griller“. Ovaj magazin namenjen je ljubiteljima roštiljanja, kojima ova vrsta pripreme hrane predstavlja hobi. Časopis donosi informacije i savete o optimalnim pripremama roštilja, namirnicama, opremi koja se može naći na tržištu, o pripremi vatre i pratećim aktivnostima uz grilovanje. Časopis se najpre pojavio jednokratno, kao test izdanje u tiražu od 140.000 primeraka i po ceni od 5.90 evra, a ukoliko se na tržištu pokaže interesovanje moguće je da se nastavi sa redovnim izlaženjem.


 

 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde