Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jun 2012
Asocijacija Medija
No.178
U OVOM BROJU
Asocijacija Medija: Kako pisati o ekonomskim temama
Asocijacija Medija pozvana da pristupi članstvu WAN-IFRA
Lokalni mediji će iz krize izaći snažniji i spremniji za budućnost
"TOP RIGHT" skoro duplirao profit
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA: KAKO PISATI O EKONOMSKIM TEMAMA

U organizaciji Asocijacije medija i uz pomoć Misija OEBS-a u Srbiji i IREX-a, završen je drugi krug seminara posvećenog dodatnoj edukaciji novinara koji u medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije medija izveštavaju o ekonomskim temama.

Polaznicima seminara su se obratili generalni direktor kompanije Telekom „Srbija“ a.d. Branko Radujko, potpredsednica „Delta holdinga„ Jelena Krstović, predsednik IO Pireus banke Neoklis Neokleus, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović i njen član Milko Štimac, i Markus Zidra iz „Ziddojče cajunga”. U radu seminara učestvuju vodeći ekonomski izveštači iz Kompanije „Novosti”, „Politika novine i magazini“, „Presa“, „Blica“, „Dnevnika“, Lokal info medija grupe, „Kolor pres grupe“, NIN-a, „Vremena“, Tanjuga, Foneta.

Treći, završni ciklus, biće održan u sedištu Asocijacije medija od 25. do 27. juna, a polaznici seminara u septembru odlaze na studijsko putovanje u Ameriku i Nemačku.


ASOCIJACIJA MEDIJA POZVANA DA PRISTUPI ČLANSTVU WAN-IFRA

Asocijacija medija je pozvana da pristupi članstvu medijske organizacije WAN-IFRA. Reč je o najvećoj svetskoj asocijaciji novina na svim platformama koja zastupa interese više od 18.000 listova, 15.000 news sajtova i preko 3.000 kompanija u 120 zemalja sveta. Poziv srpskoj Asocijaciji medija je uputila Elena Perotti direktorka pravnih i spoljnih poslova WAN-IFRA nakon susreta sa izvršnim direktorom Asocijacije medija  Zoranom Papićem za vreme održavanja generalne skupštine Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) na Kipru. Predstavnik Asocijacije medija pozvan je da učestvuje u radu 64. Novinskog kongresa i 19. Svetskog uredničkog foruma koji će biti održani od 02. do 05. septembra u Kievu (Ukraina)


„MILAN PANTIĆ“ ANDRIJI IGIĆU

Nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju jedanaest godina dodeljuje Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija), ove godine dobio je Andrija Igić, dopisnik Radio-televizije Srbije iz Prištine. Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, koji je ubijen 11. juna 2001. godine i čije ubistvo do danas nije rasvetljeno. Petočlani žiri UNS-a, NUNS-a, "Večernjih novosti", jagodinskog "Novog puta" i Književnog kluba "Đura Jakšić“ iz Jagodine, odlučio je da ove godine nagrada pripadne dopisniku RTS-a Andriji Igiću, koji je pokazao izuzetnu hrabrost, upornost i visoku profesionalnost u izveštavanju sa Kosova i Metohije. Nagrada je uručena u ponedeljak, 11. juna, u Gradskoj biblioteci u Jagodini, na jedanaestogodišnjicu ubistva Milana Pantića. Predstavnici "Novosti" i novinarskih udruženja, kao i poštovaoci dela Milana Pantića, položili su cveće na mesto ubistva i spomenik ubijenom novinaru u jagodinskom parku, koji od prošle godine nosi ime Milana Pantića. Ovu nagradu do sada su dobili novinari: Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, italijanski novinar Rikardo Jakoni i Aleksandra Delić.


KOMPANIJI "RINGIER AXEL SPRINGER“ NAGRADA „MEDIA BIZNIS PARTNER 2012.“

Prestižno regionalno priznanje “Biznis partner 2012“ dodeljeno je  u Beogradu, a kompanija "Ringier Axel Springer" (član Asocijacije medija) je među dobitnicima priznanja “Media Biznis partener” kao najuspešniji i najprepoznatljiviji štampani medij u regionu. Pored kompanije "Rigier Axel Springer", u okviru koje izlaze “Blic”, “Alo”, “24 sata”, NIN, “Blic žena” i “Puls”, dobitnici nagrada "Media Biznis partner 2012" su i Radiotelevizija Srbije, Radiotelevizija Vojvodine, nedeljnik Novi magazin iz Srbije i Privredni vjesnik iz Hrvatske. Priznanje “Biznis ličnost 2012 u regionu" dobio je Emil Tedeski, predsednik Atlantik Grupe iz Hrvatske za višegodišnji uspešan rad i efikasnost, dok je nagrada “Biznis partner plus“ pripala Messer tehnogas iz Srbije za najviši stepen društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici. Nagrada “Biznis partner ekstra” dodeljena je Opštini Pećinci za poseban doprinost stabilizaciji poslovne klime i razvoju poslovne saradnje u reginu. Nagradu "Biznis partner 2012" dobilo je i 27 najboljih kompanija iz različitih delatnosti koje su registrovane u Srbiji, a među njima su i Energoprojekt Holding, Republički geodetski zavod, AD Mlekara Šabac, Kon Tiki trevel, Neoplanta iz Novog Sada...


COLOR PRESS GRUPA I PRESS PUBLISHING  I DALJE UZ OKS

Olimpijski komitet Srbije i kompanije Color Press Group i Press Publishing grupa (obe članice Asocijacije medija) potpisali su dokument o partnerstvu kojim se nastavlja saradnja
i u novom olimpijskom ciklusu RIO 2016. godine. Ugovore o sponzorstvu, potpisali su Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i Vuk Vučurević, direktor Press Publishing Grupe. Predsednik Color Press Grupe Robert Čoban izražavajući zadovoljstvo zbog uspešne saradnje, pored ostalog, je rekao: “Color Press Grupa bila je uz Olimpijski tim Srbije u Pekingu, sada smo uz vas u Londonu, a bićemo zajedno i u Riu. Verujem da su naši sportisti, naš Olimpijski tim, kako onaj iz Pekinga, tako i ovaj što će nas predstavljati u Londonu, zadovoljni svojim predstavljanjem u našim magazinima. Posle godina saradnje sa Olimpijskim komitetom Srbije, rezultati koje smo ostvarili premašili su sva naša očekivanja. Raduje nas nastavak uspešne saradnje sa Olimpijskim komitetom Srbije i u naredne četiri godine”. Vuk Vučurević se u ime dnevnog lista Press takođe zahvalio na lepoj saradnji, uz očekivanje da će nastavak doprineti uspesima naših sportista. Magazini Joy, CKM, Lepota i zdravlje, Hello, bili su i biće partneri Olimpijskog komiteta Srbije u promociji svih olimpijskih dometa. Takođe, čitaoci će biti u prilici da i nakon Igara u Londonu čitaju i „Olimpijsku reviju“, u sklopu dodatka dnevnog lista Press. Predsednik OKS Vlade Divac  zahvalio se dugogodišnjim partnerima na odličnoj saradnji.


„DANAS“ OBELEŽIO PETNAESTI ROĐENDAN

Osnivači i Redakcija dnevnog lista Danas dodelili su tradicionalna priznanja i nagrade koje ovaj list uručuje svake godine povodom Dana lista, 9. juna. Priznanje „Prijatelj Danasa“ dobio je Džordž Soros, osnivač fondacije Otvoreno društvo, koja pomaže unapređenje sloboda i demokratije širom sveta. Isto priznanje dodeljeno je istaknutom crnogorskom novinaru i saradniku Danasa Veseljku Koprivici, kao i vlasniku kompanije „Biomelem“ i velikom dobrotvoru Zoranu Iliću. Po odluci specijalnog žirija, Ljubica Gojgić, novinarka Televizije B92, dobitnica je nagrade „Stanislav Marinković“ za novinarsku hrabrost i istraživačko novinarstvo. Nagradu „Nikola Burzan“, koja se dodeljuje novinarima i drugim radnicima „Danasa“ za najbolje rezultate u periodu između dve godišnjice lista, dobio je tehnički urednik Zoran Spahić.


COMTRADE PRED USELJENJEM U NOVI RAZVOJNI CENTAR U LJUBLJANI

U septembru ove godine, vodeći međunarodni proizvođač softverskih rešenja ComTrade grupacija će se useliti u svoje nove prostorije u Feniks poslovnom centru u Ljubljani i tako potvrditi da Slovenija igra važnu ulogu u realizaciji internacionalne strategije razvoja. Ovim potezom, ComTrade će stići do 10.000 m2 poslovnog prostora za svojih pet stotina IT stručnjaka raspoređenih u razvojnim centrima u Ljubljani, Mariboru i Novoj Gorici. U izjavi povodom ulaska u nove prostorije, Predsednik ComTrade Grupacije Veselin Jevrosimović
je naglasio značaj odeljenja lociranih u Sloveniji za strategiju cele matične kompanije i pored ostalog istakao: „Slovenija je oduvek imala veoma važnu ulogu za razvoj kapaciteta Grupacije u oblasti softverskih rešenja. Sa optimizmom gledamo u budućnost i nastavićemo da upošljavamo veliki broj stručnjaka u regionu. Takođe nameravamo da održimo reputaciju savremene evropske kompanije čija se pametna IT rešenja odlikuju visokim kvalitetom i  reputacijom koju smo više od 20 godina gradili kroz saradnju sa međunarodnim kompanijama kao što su HP, Bally, Itron, Simobil, Telekom Austria Group, Citrix i druge. U novi poslovni objekat ulažemo značajna sredstva i unapred se radujemo mogućnosti da klijente dočekamo u našem novom domu: modernom, energetski efikasnom i veoma reprezentativnom“. Sa razvojnim centrima u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini i mrežom prodajnih kancelarija u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Irskoj, Švajcarskoj i Austriji, ComTrade Grupacija je jedna od najistaknutijih IT kompanija u regionu, koja zapošljava najtalentovanije lokalne stručnjake u oblasti IT rešenja.


NOVA INTERNET STRANICA „NATIONAL GEOGRAPHIC“ SRBIJA

Iz Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) saopštili su da magazin National Geographic Srbija od sada ima novu redizajniranu internet stranicu, na novoj adresi:  nationalgeographic.rs. Svim posetiocima unapređenog sajta omogućen je brži i jednostavniji pristup najaktuelnijim vestima, najzanimljivijim reportažama i uzbudljivim fotografijama koje su zaštitni znak National Geographica. Pored sadražaja iz štampanog izdanja, novi veb-sajt obogaćen je video materijalima, foto-arhivama i interaktivnim sadržajima, pružajući nezaboravno digitalno iskustvo posetiocima kroz brojne nove i unapređene platforme.


OBELEŽEN 172. ROĐENDAN POŠTE SRBIJE

Dan pošte, 7. jun i 172. rođendan Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) obeležen je u Glavnom poštanskom centru (GPC) svečanošću kojoj je prisustvovalo više od 300 poštara i šalterskih radnika iz cele Srbije koji ove godine slave 30 i 35 godina rada za ovo javno preduzeće. Obaveštenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Kneževine Srbije stranim konzulatima da svoju poštu mogu dvaput otpravljati u unutrašnjost Srbije, 1840. godine, počeo je organizovani javni poštanski saobraćaj u našoj zemlji. Vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Goran Ćirić podsetio je da je 1866. godine štampana prva poštanska marka, kao i da je 1874. godine Srbija bila jedna od 22 zemlje koje su osnovale Svetski poštanski savez. ''Živimo u godinama ubrzanog tehnološkog razvoja i zato nosimo veću odgovornost tražeći pravi put razvoja pošte i poštanskog saobraćaja'', kazao je Ćirić i dodao da se daje značajan doprinos stvaranju novih potencijala i novih prostora za poslovanje.Među njima je i GPC, koji ne predstavlja samo 28.000 kvadrata u kojima će se razvijati poštansko - transportna logistika kao novi servis koji treba da donese prihode, u kome će se širiti kapaciteti hibridne pošte i uvesti automtizovan proces prerade pošiljaka, već i prostor koji će garantovati budućnost sistema, naveo je Ćirić.


ODLIKOVANJE ZA PODRŠKU SRPSKOJ MANJINI U HRVATSKOJ

Prilikom posete patrijarha srpskog gospodina Irineja Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, otvorena su nova zdanja Srpske pravoslavne opšte gimnazije i Duhovnog centra u Zagrebu, čiju je izgradnju pomoglo i Javno preduzeće „Srbijagas“. U znak zahvalnosti za svesrdnu pomoć, zasluge i potvrđeno prijateljstvo, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Jovan uručio je odlikovanja Kantakuzine Katarine Branković prvog reda, čije ime gimnazija nosi, generalnom direktoru JP „Srbijagas“ Dušanu Bajatoviću i njegovom savetniku Draganu Jokiću.  U novoj  zgradi gimnazije na Svetom Duhu u Zagrebu, pored manastira Svete Petke, održana je svečana akademija, kojoj su, pored patrijarha Irineja i mitropolita Jovana, prisustvovali i drugi crkveni velikodostojnici, predstavnici Vlade i Sabora Republike Hrvatske, kao i predstavnici srpske manjine u toj zemlji.


MT:S MODERNIZUJE MOBILNU MREŽU

MT:S  je modernizovala mobilnu mrežu u Vojvodini, omogućivši tako korisnicima i do deset puta brže surfovanje mobilnim internetom. Unapređenje mrežne infrastrukture nastavlja se na čitavoj teritoriji Srbije, kako bi treća generacija mobilne mreže dostigla svuda maksimum kvaliteta i najveće do sada zabeležene brzine protoka podataka na internetu. Saša Leković, direktor Direkcije za tehniku Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), ukazao je da brzine mobilnog interneta u modernizovanoj mt:s mreži prevazilaze čak i ADSL pristup, tako da korisnici sada brzo i bez zastoja mogu da preuzimaju sa Interneta audio i video klipove visoke rezolucije, aplikacije, kao i da postavljaju fotografije i video materijal. Najavljujući posebne pogodnosti za korisnike, Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija, rekao je da će korisnicima biti ponuđeni najbolji mogući uslovi za pristup svim servisima zasnovanim na mobilnosti i dodao da modernizovana mt:s mreža ide u susret budućnosti komunikacija, koja počiva na Mobile TV, mobilnim plaćanjima, brzom informisanju i pristupu društvenim mrežama.


BETA PROSLAVILA 18 GODINA RADA

Novinska agencija Beta obeležila je 18 godina od početka rada, dodelom nagrade novinaru godine i zahvalnicama zaposlenima koji su u Beti proveli deset godina. Beta je počela da emituje vesti 4. maja 1994. godine. Za novinara godine agencije Beta proglašena je Slavica Radulović, dopisnica iz Kosovske Mitrovice, za izuzetno angažovanje tokom krize na severnom Kosovu. Ova nagrada dodeljuje se od 2004. godine, odnosno od obeležavanja desetogodišnjice Bete.


REKORD „DELTA AGRARA“

Kompanija “Delta agrar” koja posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) očekuje da će ove godine u voćnjaku u Čelarevu ostvariti proizvodnju od ukupno 8.500 tona jabuka, za oko 2.000 tona više nego lane, izjavila je direktorka marketinga “Delta agrara” Julka Toskić. Voćnjak “Delta agrara” u Čelarevu trenutno se prostire na 350 hektara (ha) i na njemu se gaji šest sorti jabuka. Toskić je istakla da je u 2011, koja je za jedan deo voćnjaka bila peta proizvodna godina, kada se ostvaruje pun rod, Preko 85 odsto jabuka koje se dobiju ovakvom savremenom intenzivnom proizvodnjom, su plodovi prve klase, koje svojim kvalitetom mogu naći mesto na policama maloprodajnih lanaca bilo gde u Evropi i Rusiji, ukazala je Toskić. “Delta agrar’ je izvezao više od 8.000 tona jabuka roda 2011, jer ta kompanija, pored vlastite proizvodnje otkupljuje jabuke i od proizvođača iz Srbije”.


NA STERIJINOM POZORJU DODELJENE NAGRADE "NOVOSTI"

Na nedavno završenom Sterijinom pozorju u Novom Sadu Kompanija "Novosti"(član Asocijacije medija) po 54. put je dodelia nagradu za epizodnu ulogu Silviji Križan za ulogu Glasnika u predstavi "Mara/Sad". Nagrada "Zoran Radmilović" za glumačku bravuru , koja je dodeljena 25. put, uručena je Hani Selimović za ulogu Sene Zolj, u predstavi "Otac na službenom putu"


NUNS ODBIO PREDLOG UNS

Učesnici Godišnje skupštine Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) odbili su ponudu Udruženja novinara Srbije (UNS) o ujedinjenju dve organizacije i drugačijoj podeli zgrade Doma novinara od one kako je presudio Apelacioni sud, prenela je Beta. U Domu novinara NUNS koristi jedan, a UNS pet spratova. UNS odluku Apelacionog suda, donetu posle višegodišnjeg spora, o podeli Doma novinara u Resavskoj 28 u Beogradu i druge imovine novinara po principu „pola-pola” naziva političkom


 

 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA „PRINT STVARA SADRŽAJ“

Na regionalnoj konferenciji u organizaciji ABC Hrvatske pod nazivom "Print stvara sadržaj" koja je održana u Zagrebu učestvovali su i predstavnici medija, agencija i oglašivača iz Srbije. Prezentaciju o krizi u štampanim medijima i novim odgovorima na nju održao je Robert Čoban, predsednik "Color Press Grupe". Marija Matić iz najveće medijske agencije u Srbiji "Direct Media" govorila je o iskušenjima i promenama u medija-planiranju. Ivan Stanković, vlasnik agencije "Communis" vodio je panel izdavača na temu "Šta print nudi" u kojem su učestvovali Veselin Simonović i Robert Čoban – predsednik i potpredsednik srpske Asocijacije medija. Na panelu o tome šta oglašivači danas očekuju od printa, između ostalih učestvovala je i Milica Stefanović, menadžerka za komunikacije u kompaniji "Coca Cola". Konferenciju je pratio veliki broj medija kao i profesionalaca zaposlenih u medijima, medijskim agencijama i velikim kompanijama iz celog regiona.


SVAKI PETI EURO ZA ONLAJN OGLAŠAVANJE

Uprkos ekonomskoj krizi koja i dalje potresa ceo svet evropsko onlajn oglasno tržište je poraslo za 14.5 odsto u odnosu na isti period 2011. godine i dostiglo je iznos od 20,9 milijardi dolara. Za poređenje treba istaći da su svi ostali oblici prihoda od oglašavanja u Evropi zabeležili prosečan rast od 0,8 procenata. IAB je u Barseloni saoopštio da je jedan od pet evra izdvajanih za oglašavanje obavezno išao i ide za onlajn oglase. Kada je reč o porastu prihoda po ovom osnovu na pojedinačnim marketinškim tržištima onda treba istaći sledeće podatke: 55,5 odsto u Rusiji, 46 odsto u Srbiji; 5,5 odsto u Norveškoj i 4,6 procenata u Rumuniji. Rusija je izbila na petu poziciju kada je reč o pojedinačnim tržištima sa ukupnim prihodom od 1,12 milijardi dolara u pomenutom periodu. Inače pet najvećih onlajn tržišta u Evropi su: Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Holandija, gde se ostvaruje oko 67,9 odsto ukupnog prihoda po ovom osnovu.


„GULF NEWS“ PRVE NOVINE NA BERLINER FORMATU U ARAPSKOM SVETU

„Gulf News“ dnevne novine na engleskom jeziku koje se štampaju i prodaju na Bliskom Istoku postale su prve dnevne novine na berliner formatu u arapskom svetu. Novi format startovao je 1. juna, a dimenzije su zahtevale i značajna grafička unapređenja od kojih se očekuje da doprinesu i većem prodatom tiražu. „Gulf News“ izdaje kompanija Al Nisr Publishing LLC. Novi „Gulf News“ se štampa na KBA Cortina štamparskoj mašini, koja za sat vremena štampa 80.000 primeraka novina.


SEDAM NOVIH HIPER LOKALNIH NOVINA ZA JUŽNI LONDON

Britanska izdavačka kuća Tindle Newspapers iskoristila je priliku i u dane obležavanja Dijamantskog jubileja kraljice Elizabete lansirala je sedan novih hiper lokalnih novina za područje južnog Londona. „Izvođač radova“ je kompanija South London Press u vlasništvu Tindle Newspapers. Novi naslovi namenjeni su stanovnicima Streatham, Brixton, Wimbledon, Wandsworth, Dulwich, Deptford & New Cross i Forest Hill & Sydenham. Inače ova akcija je samo deo nastojanja Tindle Newspapers da revitalizuje novine širom Velike Britanije.


LOKALNI MEDIJI ĆE IZ KRIZE IZAĆI SNAŽNIJI I SPREMNIJI ZA BUDUĆNOST

Predsednica britanske asocijacije Newspaper Society, Geraldine Allinson izjavila je za godišnji izveštaj ove novinske asocijacije da će lokalni mediji iz recesije izaći snažniji i spremniji za budućnost. Prema njenim rečima, najbolja potvrda za ovako optimističko predviđanje je činjenica da su lokalni listovi dostigli cifru od 33 miliona čitalaca štampanih izdanja nedeljno i 42 miliona web poseta mesečno.


ZALEPRŠAO TVITEROV NOVI LOGO

Prve nedelje juna Tviter je lansirao novi logo – pojednostavljenu verziju “Larija” čuvene plave ptičice, koja lepršajući gleda naviše. Novi logo je razvijan i unapređivan skoro dve godine. U svom blog obraćanju kreativni direktor Twitera Doug Bowman je istakao da će ptičica od sada biti prepoznata u celom svetu kao simbol Twitera. To znači da joj neće trebati i neće biti korišćena bilo kakva druga, ili dodatna objašnjenja i obrazloženja. I zaista Twitter.com prikazuje samo ptičiji logo i ništa više.


PAD MAJSKIH TIRAŽA U VELIKOJ BRITANIJI

Britanski ABC saopštio je tiraže koje su tokom maja 2012. godine ostvarili dnevni listovi. Svi osim „I“ beleže pad tiraža, a evo kako to izgleda: Najtiražniji je bio The Sun sa 2.611.838 primeraka (prošlog maja 2.846.905). Na drugom mestu je Daily Mail sa 1.931.135 (2.056.881), trći je Daily Mirror sa prosečnim majskim tiražom od 1.080.544 primeraka (maj prošle godine: 1.168.664), na četvrtom mestu je Daily Star – 606.641 (702.044) a na petom mestu je Daily Express – 597.885 (631.588). Jedini list koji je u ovom periodu zabeležio značajan rast tiraža je „I“ Aleksandra Lebedeva, koji je u maju 2012. godine prosečno dnevno  prodavao 274.539 primeraka naspram prošlogodišnjeg majskog proseka od 167.067.


NORTHCLIFFE PLANIRA DA OTPUSTI 100 SARADNIKA

Britanska kompanija Northcliffe Digital planira da otpusti 100 lokalnih novinara koji saradjuju u okviru mreže Lokal People websites. Reč je o novinarima koji su za honorare od 500 funti bili angažovani u realizaciji hper lokalnih websajtova ove kompanije. Za raskid ugovora predviđen je period od jednog do tri meseca. Manjak prihoda od oglasa je osnovni razlog za ovakvu odluku. Inače, Northcliffe Digital je sa projektom hiper lokalnih web sajtova startovao na jugoistoku Engleske još 2009. godine kada su pokrenuta 23 web sajta. Godine 2010. bilo je vać 80 ovakvih sajtova, a trenutna cifra je 123.


ISTORIJSKI SPORAZUM AP I SINHUA AGENCIJA

Asošieted pres i Sinhua (Xinhua) agencija potpisale su istorijski sporazum o distribuciji AP fotografija u Kini. Prema odredbama ugovora agencija Sinhua će u buduće prodavati prava na korišćenje AP-eovih fotografija u Kini. Iako dve velike novinske agencije već godinama imaju ugovor o međusobnoj razmeni servisa ovo je u stvari prvi komercijalni ugovor. Istorijski ugovor je potpisan 5. juna u Pekingu.


„TOP RIGHT“ SKORO DUPLIRAO PROFIT

Britanska izdavačka kuća Top Right doskora poznata kao Emap skoro je udvostručila profit tokom 2011. godine. Pre oporezivanja profit je dostigao iznos od 52,4 miliona funti, a ostvaren je pre svega zahvaljujući značajnoj redukciji vanrednih troškova koji su u prethodnom periodu opterećivali poslovanje. Kompanija se bazično bavi izdavanjem B2B magazina, a pravi vlasnici su  Guardian Media Group i privatna firma Apax.


NOVI MAGAZIN:  „LIGHT KOCHEN“

Izdavačka kuća F&L Publishing Group startovao je sa novim časopisom o kuvanju „Light kochen“. Ovaj magazin orijentisan je na čitaoce koji žele da kuvaju znalački i zdravo. Izdavač će davati u časopisu brze i lake recepte. Pored toga u magazinu će biti prezentirane vesti iz oblasti sporta i zdravlja, kao i kolumna, intervjui i reportaže. Početni tiraž časopisa je oko 60.000 primeraka, a cena je 3,95 evra za primerak.


VEČERNJE IZDANJE FRANKFURTER RUNDŠAUA

Povodom Evropskog fudbalskog prvenstva dnevnik Frankfurter Rundšau je pokrenuo svoje večernje izdanbje. Ono je čitaiocima ma raspolaganju od 16 časova i u sadržaju su ukljućene ažurirane sportske vesti koje su stigle do sat pre izlaska iz štampe, kao i berzanske vesti i najaktuelniji događaji iz Frankfurta. Izdavanje ovog večernjeg izdanja Frankfurter Rudšaua je praktikovano povodom sličnih događaja u poslednjih 80 godina. Cena primerka je jedan evro.


SPRINGEROVI NASLOVI NASTAVLJAJU SA IZDAVANJEM TV DODATAKA

Izdanja dnevnika Berliner Morgenpost i Berliner Zeitung (BZ) će nastaviti sa izdavanjem rtv dodatka. Naime ovaj prilog povećava tiraž izdanja za dodatnih 285.000 primeraka. Ukidanjem ovog priloga bio bi značajno smanjen tiraž oba lista.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde