Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jun 2012
Asocijacija Medija
No.177
U OVOM BROJU
Asocijacija Medija domacin ENPA skupstine
Kako sto bolje pisati o ekonomskim temama
Hrvatska: Odrzana regionalna ABC konferencija u Zagrebu
Kanada: Novinski sajtovi - zakon
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA DOMAĆIN ENPA SKUPŠTINE

Izvršni komitet Evropske asocijacije novinskih izdavača, na sednici, koja je održana u Nikoziji, odlučio je da naredna, majska Generalna skupština najveće evropske novinske asocijacije, bude organizovana 2013. godine u Beogradu. Domaćin skupa biće Upravni odbor Asocijacije medija, najveće i najznačajnije medijske asocijacije u zemlji. ENPA je neprofitna asocijacija koja predstavlja interese novina na svim platformama u EU. ENPA zastupa više od 5.200 nacionalnih, regionalnih i lokalnih novina koje se štampaju u 23 zemlje Evropske unije, kao i u Norveškoj, Švajcarskoj i Srbiji. Članice ENPA dnevno prodaju više od 150 miliona primeraka novina koje pročita više od 300 miliona čitalaca širom Evrope. Procenjuje se da su prihodi koje je ostvarila novinska industrija u EU tokom 2011. godine dostigli iznos od 36 milijardi evra. U radu Generalne skupštine ENPA na Kipru srpsku Asocijaciju medija predstavljao je izvršni direktor Zoran Papić.


KAKO ŠTO BOLJE PISATI O EKONOMSKIM TEMAMA

Asocijacija medija, Misija OSCE u Srbiji i IREX nakon višemesečnih priprema, otpočeli su realizaciju seminara posvećenog unapređenju kvaliteta izveštavanja o ekonomskim temama.

Seminar je posvećen novinarima, koji se bave ekonomskim temama u izdanjima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Seminar će biti realizovan u četiri ciklusa: od 28. do 30. maja, 11. do 13. juna, od 25. do 27. juna, a u okviru završnog četvrtog ciklusa polaznici seminara boraviće, tokom septembra 2012. godine na studijskom putovanju u SAD i Nemačkoj. Među predavačima u prva tri ciklusa su vodeći domaći stručnjaci za ekonomske teme, kao i predstavnici velikih biznis sistema. Njima će se pridružiti i iskusni predavači iz Evrope. U okviru prvog ciklusa predavači su bili premijer Mirko Cvetković, guverner Narodne banke Dejan Šoškić, predsednik MK Group Miodrag Kostić, v.d. generalnog direktora PTT Srbija Goran Ćirić, predsednik IO Hypo Alpe Adria Banke Vladimir Čupić i Boris Begović, predsednik Centra za liberalno-demokratske studije. Polaznike seminara i goste Asocijacije medija pozdravio je Veselin Simonović, predsednik UO, a prisutnima su se obratili i koordinatori skupa, glavni urednici nedeljnika „Vreme” i „NIN” Dragoljub Žarković i Nebojša Spaić. Moderatori su  iskusni novinari Dimitrije Boarov i Milan Ćulibrk.

U radu seminara učestvuju novinari Večernjih novosti, Blica, Politike, Presa, NIN-a, Vremena, Dnevnika, Kolor pres grupe, Tanjuga, Lokal info medija grupe i Foneta.


ČELIČENJE MEDIJA

Iako nije prozvan, Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika „Vreme” i član UO Asocijacije medija osetio se pozvan da se uključi u polemiku: Jakšić – Krstić – Smajlović vođenu na stranicama „Politike” na temu poslušničkih, potkupljivih i cenzurisanih medija. Žarković je tom prilikom, između ostalog, napisao: „Naime, ne dopada mi se generalizovanje medija kao poslušničkih, cenzurisanih i potkupljenih. To generalno podriva poverenje javnosti u medije u Srbiji, a najviše mi smeta kada to rade kolege koje bi trebalo da štite ugled profesije, ali i poslovne interese kompanija za koje rade”. I još: „Stanje u medijima nije dobro, ali nema ni jednog razloga da ga medijski profesionalci čine gorim nego što jeste. Paušalne kritike pojava i ljudi neće doprineti čeličenju medijske scene”.


"PRAVDA" PRESTALA DA IZLAZI!

Kratkom informacijom na web sajtu čitaoci dnevnog lista „Pravda” obavešteni su da je list prestao da izlazi. Osnivač lista bilo je preduzeće za novinsko-izdavačku delatnost "Pravda pres", koje je registrovano u Beogradu 2006. godine. Razloge za prestanak izlaženja po svemu sudeći treba tražiti u ekonomskoj neodrživosti projekta. U trenutku gašenja prodajna cena lista bila je 20 dinara.


„EKONOMIST” NE IZLAZI – ZAPOSELNI U ŠTRAJKU

Nedeljnik „Ekonomist” prestao je redovno da izlazi, a redakcija je stupila u štrajk jer poslodavac radnicima duguje šest zarada i ne plaća poreze i doprinose, saopštila je redakcija „Ekonomista”. U saoopštenju se ističe da je zvanični vlasnik Ekonomist medija grupe Medija internacional grupa, sa sedištem u SAD, ali da je stvarni vlasnik bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Đelić je, kako je navedeno, od momenta kupovine tadašnjeg Ekonomist magazina preneo upravljacka prava na Draganu Jovanović. "Redakcija zahteva poštovanje odredbe Ugovora o radu i Odluke koja obavezuje poslodavca da zarade isplaćuje na svakih 15 dana, i da nam budu isplaćene sve zaostale zarade", piše u saopštenju redakcije Ekonomista. Poslednja zarada zaposlenih u tom ekonomskom časopisu, koja u proseku iznosi manje od 40.000 dinara, isplaćena je 8. maja 2012. i to za prvu polovinu novembra 2011, a doprinosi i porezi se od druge polovine aprila 2011. uplaćuju na minimalne zarade.


„INSAJDERSKI” START – „INFORMERSKI” NASTAVAK

Od 10. maja tržište Srbije bogatije je za još jednan dnevni list. Reč je o tabloidu koji je prvog dana izlaženja startovao pod imenom „Insajder” ali je nakon sudske zabrane izlaženje nastavio kao „Informer”. Izdavač lista je „Insajder tim” d.o.o. iz Beograda. List štampa štamparija Modriani iz Šimanovaca, a generalni distributer je Štampa Sistem Beograd. List se štampa u punom koloru, na tabloid poluformatu, obim je 32 stranice, a prodajna cena je 20 dinara.


„VODIČ KROZ SNOVE“ NOVA KNJIGA U IZDANJU „NOVOSTI“

Od srede, 6. juna, u prodaji je "Vodič kroz snove", knjiga pesama Momčila Bajagića Bajage, uz koju će kupci dobiti na poklon i novi CD Bajage i instruktora "Daljina, dim i prašina" - u izdanju Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija). Čitaoci će podjednako imati prilike da uživaju listajući tekstove najpoznatijih pesama Momčila Bajagića, koje su obeležile mnoge generacije, kao i u preslušavanju deset novih hitova Bajage i instruktora. Kao što je Dušan Kovačević, akademik i dramski pisac rekao, ovo svojevsrno izdanje sadrži pesme za "pevanje, čitanje i šaputanje". Knjiga se prodaje po ceni od 450 dinara, odnosno 5 evra ili 10 KM, na kioscima širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.


DELTA: OBJAVLJEN IZVEŠTAJ O ODGOVORNOM POSLOVANJU

Kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) objavila je izveštaj o kompanijskom društveno odgovornom poslovanju tokom 2011. godine. Izveštaj je napisan u skladu sa medjunarodnim GIR smernicama a povodom objavljivanja izveštaja Jelena Krstović, potpredsednica Delta Holdinga je istakla da je reč o korporaciji koja u potpunosti prepoznaje značaj i neophodnost društveno odgovornog poslovanja što podrazumeva da poslovne aktivnosti obavlja uvažavajući principe ekonomske, ekološke i društvene odgovornosti.


MENADŽERI CPG NA WMM U LONDONU

Posle sedam godina, Sajam magazinskih licenci - WMM (Worldwide Media Marketplace) koji organizuje FIPP vratio se ove godine u London (2007. je bio u Singapuru, 2008. u Moskvi, 2009. u Dubaiju i 2010. u Sao Paulu, prošle 2011. nije održan). I ove godine na WMM su kao jedini delegati iz Srbije učestvovali Miroslav Vajda, direktor licenci i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe. Pored sastanaka sa stalnim partnerima (Hello, Montadori, Rizzoli, Bauer Media, Marquard Media, The Economist...) sa kojima CPG nastavlja višegodišnju uspešnu saradnju, Vajda i Čoban obavili su i niz razgovora sa izdavačima čiji brendovi i mobilne platforme još nisu prisutni na tržištu bivše Jugoslavije koje CPG poslovno pokriva.


PRESTIŽNO PRIZNANJE „PRESSU“

Na Osmoj međunarodnoj brend konferenciji kompanija Press pablišing grup (član Asocijacije medija) dobila je nagradu Brend lider u oblasti štampanih medija.
Nagradu je u prostorijama redakcije Pressa Vuku Vučureviću, direktoru PPG-a, uručio Milivoje Radovanović, direktor „Mas medija internešenela“.
- Sa zadovoljstvom primamo ovu prestižnu nagradu. Uvek se trudimo da budemo kreativni i prepoznatljivi, a ove godine smo dokazali da smo sposobni da realizujemo i najzahtevnije medijske projekte - rekao je Vučurević. U obrazloženju stručnog žirija se navodi da je kompanija Press pablišing grup nagrađena na osnovu niza standardizovanih kriterijuma i analize bazirane na uspešnom razvoju kompanije, izgradnji tržišne prepoznatljivosti i pozicioniranju u oblasti medija.


PROMOVISANA KNJIGA NOVINARSKIH RADOVA VIŠNJE VUKOTIĆ

U beogradskom Aero klubu promovisana je knjiga novinarskih radova Višnje Božović Vukotić. Na godišnjicu smrti o njenom višedecenijskom radu govorili su akademik Dobroca Ćosić, novinarke Jelena Jovanović i Radmila Stanković. Mnogobrojnim uglednim ličnostima na promociji se obratio i Manojlo Vukotić, Višnjin životni i profesionalni saputnik duže od 50 godina koji je, između ostalog, rekao: „Između korica su tekstovi, njih 50, koje je u raznim vremenima, u različitim redakcijama ispisala na upečatljiv način. Njima se mogu dobro sagledati prošla vremena, „preslišati“ sagovornici, sve zablude i uverenja, improvizacije i doslednosti u toj vremenskoj slagalici kao čitanki koju je ispisalo vreme.


TELEKOM SRBIJA NAJPOŽELJNIJI POSLODAVAC U 2012.

Po mišljenju kandidata koji traže posao, Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je najpoželjniji poslodavac u 2012. godini, pokazali su rezultati istraživanja portala Infostud. U okviru trećeg po redu konkursa „Najbolji poslodavac – zaposleni biraju“, pored nagrada koje su izglasali zaposleni u kompanijama u Srbiji, ove godine posebna nagrada je dodeljena kompanijama za koje su glasali oni koji posao traže.  Anketa, koja je sprovedena na sajtu poslovi.infostud.com, u kojoj je učestvovalo preko 2.500 posetilaca sajta, pokazala je da je „Najpoželjniji poslodavac“ u Srbiji kompanija Telekom Srbija. Milica Marković, direktor Sektora za PR Telekoma Srbija, na dodeli priznanja je zahvalila svima koji su u anketi Infostuda ukazali poverenje Telekomu Srbija i izabrali je za kompaniju u kojoj bi najviše voleli da rade. Telekom Srbija je prepoznat kao poslovno okruženje u kojem mladi ljudi vide svoju perspektivu.


ATTICA MEDIA  UVEĆALA SVOJ PORTFOLIO

Kompanija Attica Media SRB (član Asocijacije medija) uvećala je svoj portfolio iz domena uslužnog izdavaštva za još jedan naslov - magazin Espresso Banca Intesa. Ovim novim izdanjem, ova  izdavačka kuća za sada izdaje u saradnji sa klijentima četiri magazina: Telenor Kontakt, Fashion & Friends magazine, Ušće Trend i Espresso.


CPG MAGAZINI JEDINI BELEŽE RAST TIRAŽA U HRVATSKOJ!

ABC Hrvatska objavila je rezultate prodaje magazina u prvom kvartalu 2012.  godine. Prema ovim podacima magazini koje izdaje Mediatop International (članica CPG – član Asocijacije medija) - "Ljepota i zdravlje" i "Grazia" - jedini beleže rast na tržištu. Najprodavaniji mesečnik u Hrvatskoj u prva tri meseca 2012. je "Ljepota i  zdravlje" sa 51.025 primeraka.


PODRŠKA SOFTVERU ZA PRIMENU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE.

JP „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija), zajedno sa „Elektrovojvodinom“ i Privrednom komorom Vojvodine podržalo je projekat „Formiranje elektronske informacione mreže i razvoj ljudskih kapaciteta za primenu obnovljivih izvora energije u Vojvodini“, koji je nedavno promovisan u pokrajinskoj komori. Izrada softvera poverena je Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Izvršni direktor za investicije Jovica Budimir rekao je da „Srbijagas“, pored redovnih investicionih aktivnosti, podržava i ovakve razvojne projekte, čija implementacija se očekuje u projektima gasifikacije zemlje, ali i u velikom projektu „Južni tok“, koji nam predstoji u naredne tri godine. Budući da smo se približili potrošnji polovine raspoloživih svetskih rezervi fosilnih goriva, neophodna je veća primena obnovljivih izvora energije, ocenili su učesnici projekta, iznoseći podatak da u Vojvodini, koja ima biomasu, geotermalnu energiju, energiju vetra, gradski otpad i solarnu energiju, učešće tih, obnovljivih izvora energije u energetskom bilansu Pokrajine iznosi ispod jednog procenta, što je zabrinjavajuće. Osnovna ideja stvaranja jedne ovakve informacione mreže je uspostavljanje interaktivnog odnosa sa najširim krugom zainteresovanih preduzeća i pojedinaca iz zemlje i inostranstva za sve projekte u oblasti energetike u Vojvodini. Infrastrukturu i kadrove za realizaciju projekta daće Komora kroz sedam regionalnih privrednih komora u Pokrajini, a sve ovo, kako je ocenjeno, predstavlja dobru osnovu za nove investicije i nova radna mesta.


ABC SRBIJA PROMOVISALA NOVI PROJEKAT

U organizaciji ABC Srbija i uz podršku IREX i USAid, u Asocijaciji Medija je organizovano svečano uvođenje lokalnih štampanih medija u ABC odit. Promociji su prisustvovali predstavnici lokalnih medija uključenih u projekat i predstavnici agencija, članica ABC Srbija.
Ovaj projekat će omogućiti bolju poziciju lokalnih print medija i obezbediti njihovu veću vidljivost na tržištu štampanih medija.
Dobrodošlicu novim izdavačima je poželeo je Veselin Simonović, predsednik Asocijacije Medija, koji je istakao značaj udruživanja i povezivanja izdavača kako u lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.
Ovom prilikom je promovisan i projekat "Konsolidacije oglasnog potencijala lokalnih štampanih medija", koji podrazumeva konsolidaciju lokalnih štampanih medija kada je u pitanju njihov zajedničli nastup u pregovarannju sa oglašivačima i aganencijama. Tim povodom prisutnima su se obratili Aleksandra Jovanović ispred Direct Medie i Vanda Kučera ispred međunarodne asocijacije oglašivača IAA i objasnile prednosti ovog projekta
Nakon promocije projekta, svečano je potpisano i pristupanje projektu konsolidacije koji bi na duže staze trebalo da obezbedi bolji položaj lokalnih štampanih medija u Srbiji.


MANJINSKI MEDIJI JEDINSTVENO PREMA OGLAŠIVAČIMA

Manjinski mediji bi na tržištu reklama prema oglašivačima trebalo da zajedno nastupaju, a sedište takvog odgovarajućeg medija-pula koji bi zainteresovanim firmama na jednom pružio potrebne informacije i usluge trebalo bi da bude u okiru novinske kuće „Mađar so“ – ocenili su učesnici razgovora za okruglim stolom koji je održan u sedištu „Mađar so“-a u Novom Sadu. Cilj je, zapravo, da se manjinski mediji učine vidljivim na tržištu reklama i ovaj skup se može smatrati kao prvi dogovor na tom planu


PLAĆANJE RAČUNA ZA STRUJU SMS PORUKOM

Proširujući ponudu u okviru usluge mobilnog plaćanja, mt:s (pridruženi član Asocijacije medija) je u saradnji sa Elektrodistribucijom Beograd korisnicima omogućio plaćanje računa za struju ovog preduzeća veoma jednostavno i lako, slanjem SMS poruke. U okviru usluge m-Payment, mt:s je pokrenuo servis koji korisnicima dovodi šalter za plaćanje na mesto na kom se u tom trenutku nalaze. Da bi platili mesečni račun za struju (EDB) putem SMS-a, mt:s korisnici koji poseduju Dina platnu karticu prethodno treba da se registruju za uslugu mobilnih plaćanja u svojoj banci. Mobilno plaćanje računa za struju započinje slanjem SMS tekstualne poruke u predviđenom formatu na broj 8008. Nakon toga, praćenjem uputstava koja stižu u tekstualnim porukama, korisnik će brzo i lako platiti račun. Potvrda da je račun plaćen stići će takođe u vidu SMS-a koji je potrebno sačuvati. Slanje ove SMS poruke naplaćuje se 5,9 dinara sa uračunatim PDV-om. Pored ove nove pogodnosti, mt:s korisnici putem mobilnog telefona i usluge mPayment već mogu da dopune svoj pripejd kredit, plate postpejd i fiksni telefonski račun zaduženjem Visa, Master, DinaCard i Diners platne kartice ili tekućeg računa kod pojedinih banaka.


NOVI STANDARD PAKOVANJA MAGAZINA ATTICA MEDIA

Attica Media SRB (član Asocijacije medija) predstavila je novi koncept komunikacije sa krajnjim kupcima. Naime, od julskog broja Grazia magazin iz portofolija Atticca Media pojavljivaće se na kioscima u novom, atraktivnom „double pack“ pakovanju! Ovaj način pakovanja i prezentacije magazina na prodajnom mestu je već standard u većini zemalja Evropske unije, a Attica Media SRB ga po prvi put predstavlja na našem tržištu.


OTVORENA NOVA FONTANA ISPRED GLAVNE POŠTE

Ispred Glavne pošte u Beogradu sredinom maja svečano je puštena u rad nova fontana, a na klupama oko ove fontane nalaze se mesingane pločice sa imenima najznamenitijih poštara. Goran Ćirić, v.d. generalnog direktora Pošte Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) istakao je da je ovaj projekat rezultat želje da se svaki kutak Beograda učini što lepšim i boljim za život. Fontana je izgrađena na inicijativu Pošte koja je ujedno i najznačajniji finansijer ovog projekta.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

KIPAR: ODRŽANA GENERALNA SKUPŠTINA ENPA

U kiparskom glavnom gradu Nikoziji, krajem maja je održana generalna skupština Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA). Skupu su prisustvovali predstavnici nacionalnih asocijacija iz 23 zemlje članice EU plus predstavnici Norveške, Švajcarske i Srbije. Učesnicima u radu skupštine obratila se Evropska komesarka za obrazovanje i kulturu Andorula Vasiliou koja je iznela snažnu podršku ENPA nastojanju da u svim zemljama PDV za štampane medije bude doveden na nulti nivo. Pre početka rada generalne skupštine delegati su učestvovali u radu seminara posvećenog problemima slobode štampe i pluralizmu medija. U radu seminara aktivno su učestvovačli članovi visoke radne grupe Evropske komisije kojom rukovodi bivša predsednica Latvije Vaira Vike – Freidberga. Skupštinom je predsedavao Ivar Ruzdal, prvi čovek ENPA, a predstavnici članica su još jednom potvrdili prioritete aktivnosti ENPA tokom 2012. godine. Srpsku Asocijaciju medija u radu ENPA Generalne skupštine predstavljao je Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija.


HRVATSKA: ODRŽANA REGIONALNA ABC KONFERENCIJA U ZAGREBU

U organizaciji ABC Hrvatske, u Zagrebu je održana regionalna konferencija o oglašavanju u štampanim medijima "Print stvara sadržaj".
Po prvi put u Hrvatskoj, ABC je na jednom mestu okupio izdavače, oglašivače i agencije, koji su tokom devet predavanja i dva panela prodiskutovali kako unaprediti poslovanje u 2012 godini.
Na konferenciji su zapažena izlaganja imali i Robert Čoban iz Color Press , Marija Matić iz Direct Media i Milica Stefanović iz Coca Cola (svi članovi ABC Srbija).
Glavni urednik integrisane redakcije Ringier Axel Springer Serbia i predsednik srpske Asocijacije medija, Veselin Simonović, jasno je u panelu Izdavača objasnio svoj model pristupa vezi oglašavanja i PR-a kao sistem integrisane redakcije, koji ova kompanija jedina koristi u regionu.


NEWS INTERNATIONAL PRODALA WAPPING SITE

Mardokova britanska ekspozitura, kompanija News International objavila je da je za 150 miliona prodala sve građevine na lokaciji Wapping site. Ovi industrijski pogoni u kojima su bile štamparske mašine nekada su bili dom svih mardokovih britanskih listova: Sun, Sunday Times, NoW i NI. Prostor je prodat ’građevinskoj kompaniji Berkeley Group. Mardokovi listovi na ovoj lokaciji su se štampali počev od 1986. godine sve dok 2010. godine nije puštena nova štamparija na lokaciji Thomas More Square.


ŠTEDNJI NIKAD KRAJA

Britanska izdavačka kuća Trinity Mirror odlučila se za još jedan, neočekivan, korak u pravcu smanjenja proizvodnih troškova. Menadžment kompanije doneo je doskora nezamislivu odluku - da ujedini, spoji proizvodnju Daily Mirrora i Sunday Mirrora u jedinstvenu proizvodnju sedmodnevnog izdanja. Kompanija se bez mnogo ustezanja rastala sa dosadašnjim glavnim urednicima dva lista, a za glavnog urednika merdžovanog izdanja postavljen je Lloyd Embley. Očekuje se da će ukidanje dva sistema koji su paralelno radila po sedam dana kompaniji uštedeti više miliona funti.


BRITISH AMERICAN TOBACCO U POTRAZI ZA DIGITALNIM PROMOTEROM

Kompanija British American Tobacco, u svetu drugi po velicini proizvođač duvana započela je potragu za digitalnom agencijom, kojoj će biti poverena promocija nove luksuzne linije duvanskih proizvoda. BAT u čijem vlasništvu su brendovi poput  Dunhill, Kent, Lucky Strike i Pall Mall je u direktnim kontaktima sa agencijama kojima želi da poveri testiranje novih proizvoda na tržištu. Prethodne digitalne marketinške kampanje BAT-a bile su oštro napadane od anti-pušačkih organizacija. Inače BAT zajedno sa ostalim proizvođačima cigareta vodi tešku borbu protiv vladinih aktivnosti usmerenih ka kompletnom uklanjaju brendiranja na svim pakovanjima cigareta. BAT posluje u 180 zemalja širom sveta.


KANADA : NOVINSKI SAJTOVI – ZAKON

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja među Kanađanima koji posećuju internet više su nego pozitivni kada je reč o novinskim web sajtovima. Pretraživanju sadržaja novinskih sajtova posvećeno je više od polovine vremena koje korisnici provode onlajn. Čak 56 odsto proverava onlajn vesti – dnevno. Više od 73 odsto posetilaca tvrdi da vesti najčešće saznaje preko novinskih web sajtova (Facebook 31 odsto, Twitter 11 odsto). Prema rezultatima istraživanja, posetioci novinskih sajtova su mlađi, viših primanja i višeg obrazovanja u odnosu na prosek.


USA:  OBJAVLJEN POSLEDNJI BROJ „LA TIMES MAGAZINA“

The Los Angeles Times Magazine, mesečni dodatak u nedeljnom broju Los Anđeles Tajmsa poslednji put je odštampan 3. juna 2012. godine. U In a memo obraćanju Kathy K. Thomson, Times predsednice, kaže se da je kompletna izdavačka industrija izložena snažnim izazovima ekonomske krize i da je u tom kontekstu kompanija primorana da osmisli novi magazin koji će uspešnije odgovoriti na izazove i uspešnije komunicirati sa oglašivačima. 


NOVI ZELAND: PRIHODI OD ONLAJN OGLAŠAVANJA PORASLI ZA 14 ODSTO

Ukupni prihodi od onlajn oglašavanja povećani su na Novom Zelendu tokom prvog kvartala 1012. godine za čak 14 procenata u odnosu na isti period 2011. godine. U apsolutnim iznosima to znači da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren ukupan prihod od 79,21 milion dolara, što je povećanje od 11,09 miliona dolara u odnosu na isti period prethodne godine.


SMANJUJE SE PROIZVODNJA NOVINSKOG PAPIRA

Prema istraživanjima RISI, vodećeg informacionog provajdera kada je u pitanju drvnoprerađivačka industrija, lako je moguće da proizvodnja novinskog papira na svetskom nivou u narednom periodu bude smanjena za čak pet miliona tona. U ukupnom iznosu smanjenja pad proizvodnje u USA učestvovao bi sa dva milona tona, u Zapadnoj Evropi proizvodnja bi bila smanjena za 2,5 miliona i preko million tona u Aziji. Ova nezahvalna prognoza odnosi se na period do kraja 2016. godine.


TIMES UKIDA PAYWALL ZA DIJAMANTSKI JUBILEJ

Web sajtovi The Times i The Sunday Times ukloniće paywall zaštitu za vikend koji se podudara sa proslavom dijamantskog jubileja britanske kraljece Elizabete. Ovo je prvo uklanjanje paiwall zaštite na web sajtovima Times i Sunday Times od kada su postavljeni 2010. godine. U ovom trenutku websajtovi ova dva lista imaju 265.740 pretplatnika. Menadžment kompanije uklanjanje zaštite obrazlaže kao vrhunac tronedeljne kampanje koju News International posvećuje kraljičinom jubileju.


 

 

 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde