Jun, 2010 No. 130


VAC NAJAVIO ODLAZAK IZ SRBIJE

Nemačka medijska kuća VAC (WAZ) najavila je, posle devet godina poslovanja u Srbiji, svoj odlazak sa srpskog medijskog tržišta. Jedna od najvećih nemačkih izdavačkih kuća odlučila je da proda akcije u Politici i novosadskom Dnevniku. Svoj angažman u Srbiji, započet u oktobru 2001., ova grupacija će postepeno okončati potpunim povlačenjem iz zemlje. O tome je direktor WAZ Bodo Hombah u poverljivom pismu informisao predsednika Srbije Borisa Tadića. Hombah je istovremeno ukazao i na negativna iskustva koje je WAZ, kao investitor, imao u proteklom periodu u Srbiji. WAZ je u Srbiji vlasnik 50 odsto akcija kompanije Politika novine i magazini, 55 odsto akcija u izdavačkoj kući Dnevnik Vojvodinapress, kao i 100 odsto akcija u kompaniji Štampa Comerc. Kao jedan od glavnih razloga za povlačenje WAZ-a iz Srbije navodi se nemogućnost da preuzme akcije u kompaniji “Novosti” o čemu je WAZ ranije zatražio mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije. Do početka distribucije ovog broja Newslettera niko od WAZ-ovih partnera u kompanijama Politika novine i magazini i Dnevnik Vojvodinapress nije bio zvanično obavešten o namerama ove nemačke kompanije. Uprkos VAC-ovim najavama o povlačenju iz srbije neposredno pred početak emitovanja ovvog broja Newslettera emitovana je vest da je kompanija preko firme Ardus koja je u vlasništvu Milana Beka preuzela 23% akcija Kompanije Novosti.


IZLOŽBA TANJUGOVIH FOTOGRAFIJA

U Muzeju istorije Srbije otvorena je izložba fotografija Agencije Tanjug (član Asocijacije medija) na kojima su zabeleženi događaji u periodu od Balkanskih ratova do danas. Predstavljeno je oko 700 crno-belih i 500 fotografija u boji i više od tri miliona negativa. Ministar kulture Nebojša Bradić otvorio je izložbu fotografija "Tanjug: Pogled u zenicu istorije", koja predstavlja deo bogate arhive fotografija i više od tri miliona negativa. Otvaranju izložbe u Muzeju istorije Srbije prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, zamenik premijera Ivica Dačić, predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, kulturnog i javnog života. Autori izložbe su direktorka Tanjuga Branka Đukić, istoričar Predrag Marković i reditelj Ivan Jovanović, a autor postavke i dizajna Marina Dokmanović. Direktorka Tanjuga rekla je da je u Istorijskom muzeju izložen jedan mali deo bogate fotoarhive Tanjuga, od oko tri miliona negativa, na kojima su zabeleženi ključni momenti novije nacionalne istorije, od 1912. godine do danas. Fotografije koje su starije od naše Agencije i njenog prvog snimka osnivačke redakcije Tanjuga, 5. novembra 1943. godine, obogatile su našu arhivu zahvaljujući tome što je Tanjug baštinio i tradiciju i fotoarhivu predratne agencije Avala Kraljevine Jugoslavije i Pres-biroa od pre Prvog svetskog rata", rekla je direktorka.


TRENING KOMISIJE ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU

Nedavno formirana Komisija za žalbe Saveta za štampu održala je svoj prvi sastanak. Bio je posvećen edukaciji članova Komisije za budući rad. Jednodnevni seminar posvećen edukaciji realizovan je u saradnji sa predstavnicima Norveške komisije za žalbe i Norveškog udruženja urednika koji od prvog trenutka podržavaju process formiranja Saveta za štampu. Predavači su bili Kjell Nuhus i Arne Jansen, a članovi Komisije za žalbe su “trenirali” na konkretnim slučajevima koji su u Norveškoj već bili pred Komisijom za žalbe. Savet za štampu je inače prvo samoregulatorno telo u medijskoj sferi Srbije, a formirali su ga Asocijacija medija, Lokal press, UNS i NUNS. Komisija za žalbe je izvršno telo Saveta i uskoro će početi sa redovnim radom.


NAGRADA "MILAN PANTIĆ" - RIKARDU JAKONEU

Deveta godišnjica od ubistva Milana Pantića ovinara „Večernjih novosti“ (član Asocijacije medija) obeležena je u Jagodini nizom prigodnih manifestacija koje su imale za cilj da podsete na svirepo ubistvo novinara koje je još uvek nerasveljeno. Gradski trg u Jagodini poneo je ime Milana Pantića, predstavnici novinarskih udruženja i redakcije „Novosti“ su u pet do dvanaest zaustavili saobraćaj i raširili transparent sa natpisom „Pronađite ubice novinara“ a ovogodišnja nagrada „Milan Pantić“ za novinarsku hrabrost dodeljena je italijanskom novinaru Rikardu Jakoneu. Jakone je autor dokumentarnog filma „Beskonačni rat“ koji prikazuje događaje na KiM za vreme NATO bombardovanja.


„STAŠA“ SVETISLAVU BASARI, „BURZAN“ NIKOLI TOMIĆU

Povodom 13. rođendana lista Danas uručene su tradicionalne godišnje novinarske nagrade - „Stanislav Staša Marinković“, „Nikola Burzan“, kao i priznanja „Prijatelj Danasa“.
Većinom glasova žirija nagrada „Stanislav Staša Marinković“ za novinarski poduhvat dodeljena je književniku Svetislavu Basari koji u svojoj kolumni „Famozno“ u Danasu analizira društveno-politička kretanja u zemlji, kao i najaktuelnije događaje iz sfere kriminala, sporta i zabave. Nagrada „Nikola Burzan“ koja se dodeljuje za uspešan rad i zalaganje u redakciji tokom protekle godine dodeljena je Nikoli Tomiću.
Priznanja „Prijatelj Danasa“ koje ovaj list dodeljuje ličnostima iz javnog života sa kojima deli iste vrednosti dodeljena je filozofu i književniku Radomiru Konstantinoviću, teatrologu Jovanu Ćirilovu i guverneru Narodne banke Srbije Radovanu Jelašiću.


NAGRAĐENE ČLANICE ASOCIJACIJE MEDIJA

Na svečanoj ceremoniji uručenja nagrada “Best partner 2010” upriličenoj u beogradskom hotelu “Continental” nagrade su, pore ostalih, pripale i članicama Asocijacije medija. Dnevnom listu “Blic” pripala je nagrada za najuspešnijeg medijskog partnera među dnevnim novinama, a nagradu je primio glavni urednik lista i predsednnik UO Asocijacije medija Veselin Simonović. Pridruženom članu Asocijacije medija kompaniji “Telekom Srbija” pripala je nagrada za “Biznis partner plus” za pokazani najviši stepen društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici. U ime kompanije nagradu je primila Milica Marković. Nagrada “Grand pri” ove godine je pripala kompaniji “Napred”.


ZAPOSLENI TELEKOMA ČISTILI SRBIJU

Oko 1.500 zaposlenih Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija), na više od 50 lokacija širom Srbije, učestvovalo je  na Dan planete, u akciji „Veliko spremanje Srbije“ koje je pokrenulo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.
Rasuti otpad uklonjen je u Beogradu na delu Ibarske magistrale na teritoriji Vidikovca, u akciji 300 zaposlenih Telekoma Srbija iz Beograda, zajedno sa predstavnicima menadžmenta iz svih delova kompanije. Uklanjanju otpada na ovom području pridružili su se i volonteri opštine Čukarica, kao i  ministar životne sredine i prostornog planiranja, Oliver Dulić i gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas.
Pored Beograda, u jednodnevnoj akciji zaposleni Telekoma Srbija očistili su i oblasti širom Srbije: Zavojsko jezero, nacionalni park Golija, priobalje reke Veternica, spomen česma Sjenica, parkovi u Kikindi i Negotinu, velika terasa na Paliću, regionalni put Tutin – Leskovac, Bački kanal, kao i veliki broj dvorišta osnovnih i srednjih škola i deponija.
Direktor Sektora za PR Telekoma Srbija Milica Marković izrazila je zadovoljstvo zbog velikog odziva zaposlenih koji su, pored visoke ekološke svesti, pokazali i želju da učestvuju u volonterskim akcijama koje imaju za cilj unapređenje uslova življenja u lokalnim sredinama.


ANEM: ODRŽANA SKUPŠTINA ANEMA

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) održala je redovnu Skupštinu na kojoj su usvojeni izveštaji o radu asocijacije u prethodnom periodu, usvojen Aneks Ugovora o osnivanju i Statuta Udruženja – Kodeksa ANEM-a i izabran novi Upravni odbor Asocijacije.
Usvojenim Aneksom Ugovora o osnivanju i Statuta Udruženja – Kodeksa ANEM-a, omogućen je operativniji rad Upravnog odbora asocijacije između skupštinskih zasedanja. Za članove Upravnog odbora jednoglasno su izabrani Saša Mirković iz RTV B92, Milorad Tadić iz Radija Boom 93 iz Požarevca, Boban Tomić iz RTV PRIMA iz Bajine Bašte, Dragan Kocić iz City Radija iz Niša i Slobodan Krajnović iz Radija 021 iz Novog Sada. Za predsednika Asocijacije izabran je Saša Mirković, a za njegovog zamenika Dragan Kocić.
Na zasedanju Skupštine ANEMa, dodeljene su i nagrade ANEMov Svetionik. U kategoriji Pojedinac, dobitnik nagrade za doprinos unapređenju medijskog sektora i uloge medija u razvoju civilnog društva, kao i rad u skladu sa standardima i principima za koje se Asocijacija zalaže, je Brankica Stanković, novinarka B92. U kategoriji Stanica, za očuvanje misije i vizije Asocijacije, razvoj osnovnih načela ANEM-a i za postignut napredak u radu, uz poštovanje standarda i principa za koje se Asocijacija zalaže, dobitnik nagrade je Radio „EMA“ iz Bujanovca.


TERORIZAM I ELEKTRONSKI MEDIJI

Međunarodna akademija za televiziju i radio krajem oktobra ove godine organizuje na Kipru VI međunarodnu konferenciju „Terorizam i elektronski mediji“ na kojoj se očekuje učešće menadžera i novinara vodećih elektronskih medija. Detaljnije informacije o skupu očekuju vas na internet adresi: www.interatr.org.


REKORDAN REJTING MAGAZINA „HELLO“

Prema podacima Print Adex-a Strategic Marektinga za nedelje od 7. do 13. juna magazin "Hello!" čitalo je do sada rekordnih 197.782 čitaoca, a Rekordne rejtinge imala su i druga dva celebrity nedeljnika iz portfolija kompanije "Color Press Group" (član Asocijacije medija) - "Scandal" 626.322 i "Svet" 555.524. Inače ovo je prvo proleće u proteklih pet godina u toku kojeg nije došlo do pada tiraža celebrity nedeljnika.


POZNATI POBEDNICI AKCIJE “PRVO PISMO UČITELJICI”

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti svečano su proglašeni pobednici akcije „Prvo pismo učiteljici” koju je, uz podršku Ministarstva prosvete, pokrenula Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), a povodom uvođenja nove usluge „Dečja pošta” namenjene deci uzrasta od sedam do 14. godina. Za autore najboljih pisama proglašeni su učenici četvrtog razreda  škole  „Petar Kočić“ iz Zemuna Nevena Milošević i Isidora Radenković iz odelenja učiteljice Maje Biberdžić i Stefan Moravčević, koji je najlepše pismo uputio svojoj učiteljici Zorici Micić. Za autore najlepših pisama Pošta je obezbedila boravak u apartmanima na Zlatiboru. S obzirom na značaj vrednosti koje se ovim putem podstiču, Ministarstvo prosvete Republike Srbije podržalo je inicijativu Pošte Srbije da akciju realizuje prvo u odabranim beogradskim školama, a potom i u svim većim gradovima u Srbiji. Tokom akcije, Pošta će u osnovnim školama obezbediti i dečije šaltere za slanje pisama, razglednica i čestitki, a njeni predstavnici će učestvovati u praktičnom delu obuke učenika u usvajanju pravopisnih pravila.


CKM POKRENUO MUŠKI PORTAL

Na dan početka Svetskog prvenstva u fudbalu pokrenut je i novi sprski  portal za muškarce - www.ckm.rs. Portal je vezan za brend već sedam godina najčitanijeg srpskog muškog magazina CKM u izdanju Color Press Grupe (član Asocijacije medija).  Portal će pokrivati sve oblasti koje zanimaju muškarce na celoj planeti a to su narednih 30 dana - fudbal, fudbal i fudbal uz, naravno, i sve ostale informacije koje zanimaju muškarce u dane kada nema fudbala.


BEOGRAD RASPISAO KONKURS ZA OUTDOOR OGLAŠAVANJE

Gradska uprava grada Beograda raspisala je javni konkurs za izbor korisnika mesta za oglašavanje i pozvala zainteresovane da podnesu pisane prijave sa početnim ponudama za učešće u postupku javnog nadmetanja. Grad je oglasio početak nadmetanja za postavljanje oglasnih panoa površine 12 m² (bilibordi) u okviru četiri paketa sa po 203 ili 204 pozicije. Oglas je raspisan i za postavljanje posebnih objekata površine 12 i 18 m² (LED bilibbord) jedan paket sa 35 pozicija, a tu je i postavljanje posebnih objekata – niskih panoa površine 2 m² i reklamnih stubova do 8 m². Ponude treba da stigniu na adresu gradske uprave Beograda najkasnije do 1. jula 2010. godine.
“VOILA” NA ŠESTONEDELJNOM TESTU

Nemačka izdavačka kuća Axel Špringer u saradnji sa francuskim izdavačem Prisma Press odlučila je da na tržištu Francuske testira novi dvonedeljni magazin “Voila”. Testiranje magazina započeće za vreme letnjeg perioda tačnije 8. jula i trajće šest nedelja. Magazin ili bar prvi njegov broj treba da bude štampan u 250.00o primeraka. Kompanija Axel Špringer će biti izdavač zadužen za distribuciju magazina dok je Prisma Press na sebe preuzela poslove vezane za uređivanje i marketing.


NORTHCLIFFE PLANIRA 100 ULTRA LOKALNIH VEBSAJTOVA

Jedna od divizija britanske medijske kuće Daily Mail&General Trust, kompanija Northcliffe zadužena za lokalne medije ove kuće u Velikoj Britaniji planira da tokom naredne godine napravi pravi bum sa hiper lokalnim vebsajtovima. Sve je počelo kada je sektor zadužen za digitalne poslove Associated Nortthclieff Digital prošle godine lansirao prva 23 hiper lokalna sajta pod zajedničkim nazivom Local People. Stvar je “zaživela” u izuzetno kratkom roku došlo se do brojke od 100 hiper lokalnih sajtova, a plan je da se tokom naredne godine ova  broj udvostruči. Sajtovi se inače lansiraju za područja sa populacijom između 10.000 i 50.000 stanovnika.


BBC NUDI PRENOSE BEZ ZVUKA VUVUZELE

Dok se Svetski fudbalski šampionat zahuktava britanski javni servis BBC počeo je najozbiljnije da razmatra mogućnost da svojim gledaocima kao posebnu opciju ponudi prenose dramatičnih fudbalskih zbivanja bez zaglušujućih zvukova vuvuzelea. Reč je o specifičnim trubama bez kojih navijači i ljubitelji fudbala u Južnoj Africi ne mogu da zamisle ozbiljno navijanje. Do zaključenja ovog broja Newslettera definitivna odluka još nije bila doneta.


SANOFI-AVENTIS REDEFINIŠE OGLASNI FOND

Francuski farmaceutski gigant će, izgleda, ponovo razmotriti izdvajanja za medije na globalnom nivou. Kompanija je ranije planirala da za oglašavanje potroši 450 miliona dolara širom sveta ali će prvobitni plan verovatno pretrpeti izmene. Sanofi-Aventis je za medije u SAD, isključujući digitalnu varijantu, prošle godine potrošio oko 210 miliona dolara, što je bilo za oko 15 odsto manje nego tokom 2008. godine. Još nije izvesno koje marketinške agencije će učestvovati u redefinisanju Sanofi-Aventis propagandnog fonda.


CNN KRŠI OFCOMOVA PRAVILA O SPONZORISANJU

Britansko regulatorno telo OFCOM upozorilo je kompaniju CNN da krši pravila koja važe u Velikoj Britaniji kada je reč o emitovanju tv programa odnosno uključivanje sponzora u programe namenjene vestima. OFCOM-ova primedba odnosi se na sedmominutnu emisiju “Connector of the Day” koja se pojavljuje u okviru programa “Connect the World”, a sponzoriše je Skype. Menadžment se brani iznoseći tezu da nije reč o klasičnom programu vesti


GMG POVEĆAO GUBITKE

Britanska medijska kuća Guardian Media Group povećala je pre-tax gubitak za čak 77 odsto čime je dostignut iznos od 171 milion funti. U okviru ovoga operativni gubici kompanije Guardian News&Media, koja izdaje listove The Guardian i The Observer porasli su do iznosa od 37,8 miliona funti. GMG Radio u ukupnim gubicima učestvuje sa 63,9 miliona, a Emap sa 96,5 miliona funti.


U BRITANIJI PROMENA PRAVILA KAO POMOĆ MEDIJIMA

Britanski sekretar za kulturu, Jeremy Hunt zatražio je od britanskog regulatornog tela OFCOM da što pre relaksira sva pravila kojima se ograničava vlasnička struktura i onemogućava tzv „ukršteno vlasništvo“ kada je reč o britanskim lokalnim medijima. Prema Huntu ovo je mera, koju neizostavno i što pre treba sprovesti kako bi se pomoglo uspešnijem poslovanju lokalnih medija, koje je žestoko pogodila ekonomska kriza. On je istakao da samo finansijski snažni lokalni mediji mogu doprinositi većoj transparentnosti javnog sektora na lokalnom nivou.


FT OSVOJIO APPLE DIZAJN NAGRADU

Londonski dnevnik Financial Times osvojio je Apple Dizajn nagradu za besplatni iPad app, koji je, od kako je lansiran polovinom maja ove godine, zabeležio više od 150.000 „daunlodovanja“.

 


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!