Jun, 2010 No. 129


MEDIJI, KOMPANIJE I DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Zašto kompanije treba da ulažu u društvenu zajednicu? Kako mediji mogu da pomognu u širenju svesti o korporativnoj filantropiji? Da li smo kao društvo zaboravili na to da budemo humani i solidarni? Samo su neka od  pitanja na koja su juče pokušali da odgovore glavni i odgovorni urednici vodećih medija u Srbiji na konferenciji „Mediji, kompanija i društvena odgovornost“ u organizaciji „Biznis info grupe“ i nedeljnika „Vreme“. Specijalni gost konferencije bio je predsednik Srbije Boris Tadić. Glavni urednici i direktori najvećih medijskih kuća između ostalog su zaključili da bi država kroz poreska olakšice trebalo da podstiče preduzeća a i medije da budu društveno odgovorni. Ukazano je i nasloženu ulogu medija u oblasti društvene odgovornosti jer su istovremeno i promoteri te vrste odgovornosti ali i njeni akteri.


MIODRAG BABIĆ GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Predsednik vršačke kompanije Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) Miodrag Babić sa saradnicima bio je gost Asocijacije medija. U višečasovnom razgovoru sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija praktično su dotaknute sve aktuelne teme vezane za ekonomsku situaciju, prevazilaženje ekonomske krize, kurs dinara, podsticajne mere Vlade Republike Srbije, zapošljavanje... Posebna tema u razgovoru bila je proslava pola veka rada kompanije Hemofarm. Ističući da je to prilika da se podseti na prošlost Miodrag Babić je ipak insistirao da pre svega govori o budućnosti Hemofarma. U okviru tog dela razgovora posebno je bilo govora o izvozu na evropsko i svetsko tržište, ali i o mladim kadrovima bez kojih se ne može ozbiljno razgovarati o budućnosti. Hemofarm podržava aktivnosti Asocijacije medija od njenog osnivanja što će činiti i u buduće.


FORMIRANA KOMISIJA ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU

 Upravni odbor Saveta za štampu jednoglasno je imenovao članove Komisije za žalbe koji predstavljaju javnost, čime je to telo upotpunjeno, saopštio je Savet. Odlukom UO, predstavnici javnosti u radu Komisije za žalbe biće Miljenko Dereta, Zoran Ivošević i Božo Prelević. Osnivači Saveta za štampu su Asocijacija medija i Lokal press, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije.
U ime osnivača Saveta za štampu u Komisiji su: Tamara Skroza i Slaviša Lekić (NUNS), Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić (UNS), Aleksandar Đivuljskij, Filip Švarm i Milorad Ivanović (Asocijacija medija) i Stojan Marković (Lokal press). Savet je nadležan za praćenje poštovanja kodeksa novinara u štampanim medijima i rešavanje predstavki pojedinaca i institucija povodom konkretnih sadržaja štampanih medija, kao i za edukaciju za postupanje u skladu sa kodeksom i jačanje ugleda medija. Savet je nadležan za medijaciju između oštećenih pojedinaca, institucija i redakcija i iznošenje javnih opomena u slučajevima kršenja etičkih standarda.


POŠTA „SRBIJA“ OBELEŽILA 170 GODINA POSTOJANJA

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti svečanim prijemom je obeleženo 170 godina postojanja organizovanog poštanskog saobraćaja u Srbiji. Rođendan JP PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) prisustvom su uveličale brojne ugledne zvanive medju kojima su bili i: premijer Mirko Cvetković, patrijarh srpski Irinej, ministri Jasna Matić i Nebojša Bradić. Otvarajući skup premijer Cvetković je istakao da gotovo da nemamo instituciju sa tako dugom istorijom kao što je Pošta i da se nada da će Pošta nastaviti sa daljom modernizacijom. Goran Ćirić, generalni direktor Pošte „Srbija“ podsetio je mnogobrojne zvanice na najznačajnije datume iz istorije poštanskog saobraćaja u Srbiji


PREDSEDNIK NUNS-A PODNEO OSTAVKU

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Đorđe Vlajić,  posle dva meseca provedena na ovoj funkciji, podneo je ostavku iz ličnih razloga. Poslove iz nadležnosti predsednika ovog novinarskog udruženja obavljaće potpredsednik Vukašin Obradović. Krajem jula, na izbornoj skupštini u Beogradu, biće izabran novi predsednik udruženja..
Svaki redovni član NUNS-a, a ima ih oko 1.000 aktivnih koji plaćaju članarinu, ima pravo da se kandiduje za predsednika, ali mora biti podržan sa najmanje 20 potpisa. Pobeđuje kandidat koji dobije natpolovičnu većinu


POLA VEKA POSVEĆENOSTI

Spektakularnim koncertom violiniste svetskog glasa, Stefana Milenkovića i Vojvođanskih simfoničara  u Centru Sava, Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) je obeležio  pola veka uspešnog rasta i razvoja  U proteklih 50 godina Hemofarm je izrastao u internacionalnu kompaniju čiji su visokokvalitetni proizvodi prisutni u 24 zemlje na četiri kontinenta. Predsednik Hemofarma, Miodrag Babić koji je na čelu firme 28 godina, prisutne je podsetio na početke rada vršačkog koncerna koji je, uz konstantno ulaganje u resurse i edukovanje u rad, izrastao u lidera na domaćem farmaceutskom tržištu i najvećeg izvoznika lekova iz Srbije.
Inače obeležavanje pola veka posvećenosti zdravim vrednostima, „Narandžastu nedelju“, Hemofarm je započeo izložbom umetničkih dela iz svoje kolekcije pod nazivom Vremeplov u beogradskoj Galeriji Progres, koju su svečano otvorili ministar kulture Nebojša Bradić i Gordana Lazić Velovan, direktorka Centra za PR Hemofarm.
Rukovodeći se devizom Miodraga Babića da “ko ne zna da deli taj nezna ni da množi” Hemofarm je, povodom jubileja, darovao beogradskoj Hitnoj pomoći sanitetsko vozilo, U Vršcu je na dan firme održan koncert grupe Zana, a novo obdanište za 300 mališana poklonjeno je malim vrščanima.


OBJAVLJEN KONKURS ZA DIREKTORA RTS

Objavljen je javni konkurs za mesto generalnog direktora Radio-televizije Srbije. Rok za prijavljivanje je 15 dana od dana raspisivanja, a uslovi konkursa predviđaju da je kandidat državljanin Srbije, da ima visoku stručnu spremu, ili da je istaknuti novinar, medijski stručnjak i menadžer.
Kandidat je dužan da uz prijavu priloži program rada i razvoja RTS-a za period naimenovanja, sa razradom po godinama. Upravni odbor RTS-a imenovaće generalnog direktora u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava


BRAVO SPORT - NOVO IZDANJE CPG-a

Kompanija Color Press Group (član Asocijacije medija), u saradnji sa "Heinrich Bauer Verlag",  izdavačem od kojeg je pre osam godina preuzela licencu za tinejdžerski dvonedeljnik "Bravo", za tržište Srbije pripremila je još jedno novo  izdanje - "Bravo Sport".
Novo licencno izdanje iz Bravo porodice - mesečnik BRAVO SPORT  pokriva najaktuelnije sportske događaje iz zemlje i inostranstva (fudbal, košarka, tenis...) uz obilje informacija iz privatnog života sportskih zvezda. Čitaoce će posebno obradovati ekskluzivne fotografije i posteri njihovih  idola.

“Bravo Sport” je na kioscima od 3. juna 2010, izlaziće dvonedeljno, a štampa se u 30.000 primeraka na 40 strana po ceni od 39 dinara.


PHARMASWISS - DESET GODINA USPEŠNOG POSLOVANJA U SRBIJI

Kompanija PharmaSwiss (pridruženi član Asocijacije medija) obeležila je deset godina izuzetno uspešnog poslovanja u Srbiji. Na specijalno upriličenom susretu sa novinarima vodećih beogradskih redakcija Petr Nemec osnivač kompanije, Goran Stojanović direktor proizvodnje i Robert Manz član borda investicionog fonda Enterprise Investors koji ima u posedu 12,7% akcija kompanije PharmaSwiss, govorili su o dosadašnjem uspehu kompanije i njenim planovima za budućnost pre svega na tržištu Srbije. Novinari su obavešteni da je pri kraju pripremna faza i da se otvaranje nove fabrike lekova ocekuje u maju 2012. godine U ovu greenfield investiciju Pharma Swiss će investirati 20 miliona evra. Deset godina uspešnog rada obeleženo je prijeomom za poslovne partnere i prijatelje kompanije.


NOVČANE KAZNE ZBOG SKRIVANJA INFORMACIJA

Poverenik za informacije od javnog značaja ubuduće će moći da izriče novčane kazne odgovornima koji uskraćuju informacije, utvrđeno je usvojenim izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Izmenama zakona uvodi se sukcesivno izricanje novčanih kazni do 200.000 dinara odgovornima za uskraćivanje informacija. Ukoliko nalog poverenika ne bude poštovan ni posle maksimalne kazne, Vlada će prinudno obezbediti izvršenje, propisano je izmenama zakona. Ovo su treće izmene zakona od njegovog usvajanja 2004. godine.


TRIBINA O ETIČNOM POSLOVANJU U SRBIJI

Tribina na temu „Izazovi etičnog poslovanja u Srbiji u 21. veku“ održana je u Continental hotelu, u organizaciji Poslovnog kluba Momentum. Učesnici tribine govorili su o pitanju etike u različitim oblastima javne delatnosti, od diplomatije i medija, do državne uprave i poslovanja korporacija. Govornici na tribini bili su ekonomski ataše ambasade SAD u Beogradu Suzan Mekfi, profesor Miroljub Labus, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Tanja Miščević, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme (član Asocijacije medija) -  Dragoljub Žarković i direktor korporativnih komunikacija Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) Jelena Krstović. Poslovni klub Momentum registrovan je u maju 2009. godine, a osnivači su Ivana Mišković Karić, direktor Delta humanitarnog  fonda i Jody Pataran Vukota, kanadski advokat. sa boravkom u Srbiji. Momentum okuplja odabranu grupu žena i muškaraca iz svih društvenih sfera u Srbiji, sa ciljem da bude dinamični pokretač promena i napretka u poslovnim, društvenim i kulturnim oblastima srpskog društva, istovremeno ukazujući na ulogu žena u modernoj Srbiji.


PRIZNANJA ZA ČETIRI STUDENTKINJE

Nagrade iz fonda „Borivoje Mirković“ dodeljene su  po 26. put na Fakultetu političkih nauka, za najbolje studentske radove iz oblasti novinarstva. Nagradu u kategoriji TV prilog dobile su studentkinje Jelena Petković i Jelena Košarac za rad „Najdanovi krugovi“, dok su za članak „Život posle“ nagrađene Aleksandra Bogdanović i Nevena Naić. Nagrada za najbolji radio paket ove godine nije dodeljena.
Dekan FPN-a Ilija Vujačić istakao je da ova nagrada podiže ugled fakulteta, kao i da doprinosi svemu onome za šta se profesori ovog fakulteta zalažu. U žiriju su bili Rade Veljanovski, Neda Todorović, Lila Radonjić, Sanja Domazet i Veselin Kljajić.


TRI JUBILEJA APOTEKA BEOGRAD

Apoteka „Beograd“ (pridruženi član Asocijacije medija) je prigodnom svečanošću u Skupštini grada Beograda, uz druženje sa svojim zaposlenima, poslovnim partnerima i prijateljima, obeležila je tri značajna jubileja: 40 godina rada kompanije, 180 godina od osnivanja prve apoteke u Srbiji  apoteke  ,,Mr Matej Ivanović”, 35 godina Galenske laboratorije Apoteka „Beograd„. Mnogobrojne goste je pozdravila Olivera Gordić, generalna direktorka koja je istakla da je svoj rad Apoteka „Beograd“ unela brojna unapređenja: ubrzanu obradu recepata „Data matrix“ tehnologijom, novi koncept rada otvorenih receptura, bez staklenih pregrada, kojim se ostvaruje bolja komunikacija između farmaceuta i pacijenata. Takođe je strogom selekcijom dobavljača obezbeđen odličan asortiman i bezbedne lekove, a implementiran je nov vizuelni identitet koji je usklađen sa simbolima apotekarstva i sa bojama grba grada Beograda. Pored toga, uvedeni su evropski standardi kvaliteta kojima je unapređena briga o zdravlju pacijenata, zaposlenih kao i briga o životnoj sredini. Iako savremena firma, Apoteka „Beograd“ poštuje  srpsku tradiciju po kojoj dobar domaćin deo svog imetka poklanja svojim bližnjima. Tako je u 2009. godini ova kompanija stipendirala deset najboljih studenata Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, otvorila je specijalizovane apoteke za gluve i gluvoneme, slepe i slabovide, proširila mrežu apoteka, donirala sredstva u humanitarnim akcijama.


DVA PRIZNANJA ZA „MEKEN ERIKSON“

Žiri Društva Srbije za odnose sa javnošću dodelio je dve nagrade agenciji McCann Erickson PR (pridruženi član Asocijacije medija). Onlajn igra „Keks na keks“ proglašena je za najinovativniji PR projekat u Srbiji 2010. godine. Direktor agencije dr. Borislav Miljanović osvojio je laskavu titulu za lični doprinos profesiji. Inače Miljanović je doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na temu „Uticaj komunikacione strategije na upravljanje modernim preduzećem“ i upravo je ovaj doktorski rad žiri prepoznao kao poseban doprinos unapređenju struke.


POŠTA SRBIJE PROMOVISALA „DEČIJU POŠTU

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović i generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić označili su u Osnovnoj školiPetar Kočić” u Zemunu početak akcijePrvo pismo učiteljici”. Ovu akciju, namenjenu deci uzrasta od sedam do 14 godina, pokrenutu sa ciljem edukacije i približavanja najmlađim korisnicima, a povodom uvođenja nove uslugeDečja pošta”, inicirala je Pošta Srbije. U saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, Pošta planira da deci u izabranim osnovnim školama u Beogradu (a kasnije i u svim većim gradovima u Republici) obezbedi prodajna mesta, odnosno dečije šaltere i da na taj način mališane potakne da shvate značaj i važnost pisanja i pismenosti, kroz potrebu za slanjem čestitki, pisama, razglednica itd.

Inače, pilot projekatPrvo pismo učiteljicinamenjen je učenicima četvrtih razreda, s ciljem da se na lep način oproste od svoje učiteljice.


POČEO “BUSINESS DIALOGUE”

Medijska kuča Alliance international media (član Asocijacije medija), izdavač CorD magazina i velikog broja poslovnih časopisa, pokrenula je ekskluzivnu diviziju za osmišljavanje i organizaciju poslovnih i networking konferencija, samita lidera, okruglih stolova i drugih top-biznis okupljanja na najvišem nivou, a u okviru domaćeg, regionalnog i međunarodnog poslovnog sektora, pod nazivom Business Dialogue.  Business Dialogue je organizovao svoju prvu konferenciju “Umrežimo Srbiju 2010”, kojoj je prisustvovalo više od 150 učesnika. Pored resorne ministarke u Vladi Srbije Jasne Matić, konferenciji su prisustvovali predstavnici kompletnog srpskog telekomunikacionog sektora. Prvih dana juna održana je i druga konferencija pod nazivom „International Business sector in Serbia 2010”, uz prisustvo ministra Mlađana Dinkića i najviših predstavnika stranih poslovnih asocijacija, ambasada i investitora. Konferenciji se pridružio i Foreign Investors Council. Moderator ove konferencije je urednik Financial Times. U toku su završni pregovori da se Business Dialogue uključi u organizaciju serije konferencija u Kataru, Dubaiju, ali i u zemljama regiona.  O svemu opširnije na: www.business-dialogue.eu


TELEKOM SRBIJA PODRŽAVA NAJBOLJE ATLETIČARE

Naši najuspešniji atletičari Ivana Španović, Tatjana Jelača i Mihail Dudaš potpisali su ugovor sa kompanijom Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) o finansijskoj podršci kako bi im se omogućili što bolji uslovi za postizanje vrhunskih rezultata i u seniorskoj konkurenciji, u kojoj nastupaju od početka ove godine. Telekom Srbija je na ovaj način proširio saradnju sa Atletskim savezom Srbije, budući da je nedavno kompanija postala generalni sponzor ASS, što je prvi put u istoriji da savez ima generalnog sponzora. Generalni direktor kompanije Branko Radujko je podsetio da je atletika, kao kraljica sportova, osnov za dalje bavljenje drugim sportskim disciplinama i ukazao da se kompanija time rukovodila kada je odlučivala o strategiji podrške sportskim društvima i pojedincima. Telekom Srbija obezbedio je Ivani Španović, Tatjani Jelači i Mihailu Dudašu finansijsku podršku na godišnjem nivou i pogodnosti u mobilnoj telefoniji, a atletičarima su takođe uručeni i telefoni LG BL20 Chocolate kao poklon kompanije.


POLEĆE  “FLY AWAY”

FlyAway je novi naslov u portfoliju Alliance International Media (član Asocijacije medija). Reč je o klasičnom aerodromskom coffee-table, life style magazinu, namenjenom za više od 3.5 miliona putnika, koji prođu Aerodromom Beograd u oba pravca. U dogovoru sa kompanijom Dufry, FlyAway će biti distribuiran u okviry duty-free i biznis zona Aerodroma, a cilj je da već na samom ulasku u Srbiju, predstavi sve ono najbolje što Beograd i Srbija nude. Ciljna grupa su, pre svega, oko 1.5 miliona naših ljudi koji su posle devedesetih počeli češće da poosećuju Srbiju, ali i nekoliko desetina hiljada stranaca koji rade i žive u Srbiji, ili dolaze poslom u Srbiju. Pored turistickih, poslovnih, šoping, putničkih i drugih korisnih informacije i vodiča kroz Beograd i Srbiju, FlyAway nudi aktuelne i zanimljive informacije o događanjima, koncertima, šoping turama, cenama i sa praktičnim savetima o destinacijama do kojih se može doći sa Aerodroma Beograd. 


RASTE ČITANOST MAGAZINA “SENSA”

Kako saopštavaju iz izdavačke kuće Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) magazin SENSA beleži osetan rast čitanosti već četiri meseca zaredom. Aprilski broj je ovom naslovu doneo skok od čak 18.2  procenata i čitanost 64.649, što predstavlja rekord magazina za srećniji život. Inače na Divčibarama će od 11. do 13. juna biti održan prvi Sensa vikend. Redakcija magazina je pozvala čitateljke da zejedno sa stručnim timom predavačima i trenerima otplove u mirni svet relaksacije i zamene staru energiju novom – pozitivnom i produktivnom


POKRENUT PORTAL SKANDAL.RS

Početkom juna,  pokrenut je novi internet portal "Color Press Grupe" (član Asocijacije medija) www.scandal.rs koji će pratiti selebriti scenu u Srbiji i regionu kao i inostrane filmske, muzičke i sportske zvezde. U Color Press Group očekuju da će ova forma dnevnog praćenja informacija sa domaće i inostrane estradne scene zainteresovati kako redovne čitoace nedeljnika "Scandal" tako i čitaoce  ostalih magazina!"
ŠTAMPANI MEDIJI SUPERIORNI U OGLAŠAVANJU TRGOVINSKOG SEKTORA

Veliko istraživanje, koje je ove godine sproveo Microsoft, još jednom je potvrdilo da je oglašvanje sektora trgovine dva puta efikasnije, ako se realizuje preko štampanih medija, nego preko TV! Studija, koju je organizovao Microsoft u Velikoj Britaniji utvrdila je da svaka funta potrošena na oglašavanje u štampanim medijima, donosi petostruku vrednost, ili, prihod od pet funti. Na jednu funtu ulaganja u oglašavanje na TV, prihod je 2.15 funti, a 3.44 funti se dobije ako je oglašavanje realizovano na webu. Microsoft je organizovao ovo istraživanje među čak 26 vodećih britanskih trgovinskih lanaca, od kojih su 24 među 100 najvećih oglašivača u Britaniji. Na osnovu ovog istraživanja, Microsoft preporučuje da oglašivači povećaju svoje budžete za štampane medije i web za 10 odsto, a da za isti procenat smanje ulaganja u oglašavanje na TV. Inače U Velikoj Britaniji u 2009. godini prihodi od TV oglašivanja prvi put u istoriji su bili manji od budžeta potrošenih na webu, koji je inkasirao 3,6 milijardi funti.
Rezultati ovog istraživanja samo potvrdjuju ranije istraživanje, organizovano od strane britanskog Brand Science (Nauka brendova), koje je potvrdilo da se od oglašavanja u štampanim medijima dobija dupli "return-on-investment" (dvostruka vrednost od uloženog) u druge medije. Posebno je zanimljivo da su oba ova istraživanja obavljena potpuno nezavsino jedno od drugog, a još značajnije je da u njima nisu učestvovali prerdstavnici industrije štampanih medija! Prvo istraživanje je organizovala Bren Science, koje je finansirala Outdoor Adverrtising Assocation (Asocijacija outdoor oglašivaca), a drugu studiju finansirao je sam Microsoft.


RICHARD DESMOND: IMAM MILIJARDU FUNTI ZA KUPOVINU NOVINA

Vlasnik Daily Stara i Daily Expresa, Richard Desmond, izjavio je nedavno u intervjuju Bi-Bi-Ciu da je zainteresovan za kupovinu najtiražnijeg britanskog dnevnog lista The Sun koji je u vlasništvu Ruperta Murdocha. Ograđujući se da mu nije poznato da li Murdoch želi da proda Sun on je izjavio da za kupovinu novina ima spremno čak milijardu funti. Istovreno je saopštio da bi Sun u slučaju preuzimanja bio uređivan u drugačijem maniru nego do sada. On je potvrdio da se sa Murdochom sreo nekoliko puta, ali je odbio da saopšti da li je tom prilikom bilo reči o prodaji The Sun.


AUTO BILD ONLAJN ZA INDONEZIJU

Kompanija Kompas Gramedia Magazine Group koja na tržištu Indonezije počev od 2005. godine izdaje dvonedeljno izdanje magazina Auto Bild lansirala je nedavno istoimeni web sajt. Na adresi www.autobildindonesia.com čitaoci mogu da pronađu najnovije informacije o novim modelima automobila, novosti iz auto industrije, testove najrazličitijih modela, galerije fotogradfija i mnoge druge zanimljive informacije namenjene zaljubljenicima u automobile. Online varijante Auto Bilda već funkcionišu u Kini, Litvaniji i Španiji.


ČITANOST EVENING STANDARDA POVEĆANA ZA 130 ODSTO

Prema najnovijim podacima, koje je saopštila kompanija NRS (National Readership Survey) londonski Evening Standard beleži fantastičan porast čitanosti od kako je u novembru 2009. godine postao besplatna novina. Evening Standard, prema podacima NRS distribuira oko 600.000 primeraka dnevno u Londonu i u proseku je dnevno imao oko 1,35 miliona čitalaca u šestomesečnom periodu koji je završen u martu ove godine. To predstavlja povećanje od 130 procenata u odnosu na isti period prethodne godine.


MIRROR, SUN, NoW I SUNDAY MIROR SE ŠTAMPAJU U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI

The Daily i Sunday Miroor prihvatiće borbu u inostranstvu za tiražni primat sa The Sun i News of the World. To znači da će i ova dva llista biti svakodnevno štampana u Južnoafričkoj Republici za vreme svetskog fudbalskog šampionata. Ni jedna od izdavačkih kuća News International i Trinity Mirror u ovom trenutku nije mogla da da bilo kakve informacije o obimu izdanja koja će se pojavljivati u Južnoj Africi.


OD 10 ANKETIRANIH SAMO BI JEDAN PLAĆAO POSETE TAJMSOVOM SAJTU

Devetoro od deset anketiranih ljudi ne želi da plaća jednu funtu na dnevnom nivoo ili dve na nedeljnom nivou da bi na taj način obezbedili pristup novom vebsajtu Tajmsa. Alarmantno je što su rezultati isti kada su u pitanju i drugi novinski sajtovi poput: The Sun, The Indipendent… Bitka na ovom planu izgleda tek predstoji


MALA FOTOGRAFIJA – VELIKI GAF BRITIŠ ERVEISA

Izgleda da ovih dana nije dobro biti kompanija koja u nazivu ima odrednicu Britanski. Najpre je British Petroleum izazvao ekološku katastrofu do sada neviđenih razmera a zatim je British Airways objavljivanjem male fotografije načinio veliki gaf i izazvao burne reakcije javnosti. O čemu se radi? Reklamirajući novi sistem bordinga koji omogućava čekiranje putem mobilnih telefona kompanija je objavila neveliki informativni tekst u LHR News magazinu namenjenom internom informisanju zaposlenih na londonskom aerodromu Heathrow. I sve bi bilo uredu da uz njega nije objavljena i ilustracija – fotografija jedne bording karte. Haos je nastao u trenutku kada su prvi čitaoci utvrdili da je na boarding karti ime Osama Bin Ladena koji je “već bukirao” let za 26. 0otobar 2010. godine. Do sada nije pronađen krivac za ovaj uređivački gaf.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!