Jun, 2009 No. 106


ODRŽANA SKUPŠTINA ASOCIJACIJE MEDIJA

Polovinom juna, medijske kuće - članice Asocijacije medija okupile su se na Skupštini koja je osim izbornog imala i programski karakter. Jednoglasno je prihvaćen izveštaj o radu i finansijski izveštaj koji su podneli Manojlo Vukotić, dugogodišnji predsednik UO i jedan od osnivača Asocijacije i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija. Vukotiću i Papiću odato je posebno priznanje za doprinos u razvoju Asocijacije koja je uz podršku svih članova osnivača ali i pridruženih članova u vrlo kratkom periodu postala najmnogobrojnija i jedna od najuticajnijih medijskih asocijacija u zemlji. Zaključeno je da su u proteklom periodu ispunjeni skoro svi programski ciljevi što, imajući u vidu opštu situaciju na medijskom planu, ne znači da se time treba i zadovoljiti. Raspravljajući o budućim aktivnostima Asocijacije medija konstatovana je potreba još aktivnijeg odnosa u kontekstu zastupanja interesa medijske industrije u vremenima ekonomske krize, intenzivniji rad na permanentnoj implementaciji viših standarda u sve segmente medijske scene u Srbiji, razvoj posebnih,  stručnih edukativnih programa, intenzivnija međunarodna saradnja sa medijskim asocijacijama pre svega iz zemalja članica EU kao i potreba za daljim permanentnim insistiranjem na poštovanju zakona i kodeksa novinarskog ponašanja u dnevnoj proizvodnji štampanih medija, radio i tv programa. Novoizabrani upravni odbor zadužen je da Skupštini u najkraćem roku dostavi detaljan predlog daljih pravaca aktivnosti Asocijacije sa posebnim osvrtom na poslovanje medija u uslovima Ekonomske krize.


SIMONOVIĆ PREDSEDNIK – PAPIĆ IZVRŠNI DIREKTOR ASOCIJACIJE MEDIJA

Glavni urednik dnevnog lista Blic Veselin Simonović novi je predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija, organizacije koja okuplja vodeće medije u Srbiji. Skupština je na nedavno održanoj sednici izabrala novi Upravni odbor u kome su pored Simonovića kao predsednika i: Mira Glišić Simić, generalna direktorka kompanije Politika novine i magazini, Biljana Stepanović, generalna direktorka Ekonomist media group, Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti, Branko Radujko, generalni direktor Telekom a.d., Robert Čoban, predsednik Color Press Group, Dusan Vlaović, generalni direktor Dnevnik Vojvodinapress, Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika „Vreme“ i Branislav Novčić iz Alliance International Media.
Dosadašnjem izvršnom direktor Asocijacije medija, Zoranu Papiću,  poveren je još jedan, petogodišnji, mandat na ovom mestu.


ĐELIĆ U ASOCIJACIJI MEDIJA

Podpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić, sa saradnicima, posetio je prvih dana juna sedište Asocijacije medija. Osim o temama koje su u redovnom domenu rada potpredsednika Đelića glavna tema razgovora bila je usmerena ka ekonomskoj krizi i teškim posledicama koje se dramatično odražavaju na poslovanje medijske industrije, a pre svega na funkcionisanje najvećih medijskih kuća. Prisutne glavne urednike i direktore medijskih kuća Đelić je informisao da će vlada nastojati da u skladu sa objektivnim mogućnostima što pre utvrdi paket mera za pomoć medijskoj industriji, a na bazi predloga Ministarstva kulture i radnih grupa koje je ovo ministarstvo formiralo. Tokom razgovora pomenuta je mogućnost da se medijske kuće uključe u program korišćenja tzv. apex kredita pa je detaljniji razgovor na ovu temu dogovoren za narednu sednicu UO Asocijacije medija.


ASOCIJACIJA MEDIJA: MILAN MARKOVIĆ O IZBORNIM ZAKONIMA

Početkom juna gost Asocijacije medija bio je Milan Marković, prvi čovek Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samupravu sa saradnicima. Domaćini su bili glavni urednici i direktori medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija a tema razgovora – aktuelni poslovi Ministarstva pre svega kada je u pitanju promena zakonske regulative. U izuzetno zanimljivom razgovoru koji je potrajao i duže od predviđenog vremena Marković je u potpunosti uspeo da razbije sve iluzije na temu „dosadnih i nezanimljivih poslova“ kojima se bavi ovo ministarstvo. Posebno interesantne teme su bile vezane za izmenu zakona kojim se reguliše udruživanje građana a najviše pažnje bilo je posvećeno radu na predlozima zakona za izmenu izbornog sistema na lokalnom i republičkom nivou čime će, ukoliko budu usvojeni u skupštinskoj proceduri, u suštini biti značajno unapređen i izmenjen kompletan politički sistem. Marković je pozvao sve medije da o ovom izuzetno značajnom poslu u saradnji sa ministarstvom, što detaljnije informišu janost u narednom periodu. Na kraju razgovora dogovorena je i organizacija dva stručna seminara posvećena infrmisanju o aktivnostima ovog ministarstva.


TUŽBA PROTIV „KURIRA“

Ministarstvo kulture podnelo je 16. juna prekršajnu prijavu protiv glavnog i odgovornog rednika dnevnog lsta „Kurir“ zbog objavljivanja teksta „Oljin sin narkodiler“. U obrazloženju prijave, Ministarstvo kulture navodi da je „Kurir“ opomenutim tekstom otkrio identitet maloletnika što predstavlja grubo kršenje Zakona o javnom informisanju. Povodom objavljivanja ovog teksta Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije ali i urednici mnogih vodećih medija ocenjuju da su objavljivanjem teksta pored zakona prekršeni kako profesionalni tako i etički standardi. Asocijacija medija podseća na više puta iznet stav da javnost može biti kvalitetno informisana isključivo u kontekstu poštovanja zakona, profesionalnih i etičkih standarda utvrđenim novinarskim kodeksom a da Ministarstvo kulture u ime države, tužioci i sudovi treba blagovremeno da reaguju u nastojanju da se spreči pisanje kojima se narušavaju prava pojedinaca ili iznose neistine.


MINISTARSTVO KULTURE NA SKUPU U REIKJAVIKU

Na Prvoj ministarskoj konferenciji Saveta Evrope ministara nadležnih za medije i nove komunikacione usluge, održanoj 28. i 29. maja 2009. u Rejkjaviku, usvojena je politička deklaracija u kojoj se ističe da, u kontekstu aktuelnih tehnoloških, društvenih i kulturnih promena, Savet Evrope treba da u narednom periodu preispita poimanje medija i da, ukoliko bude bilo potrebno, redefiniše sam koncept medija utvrđujući kriterijume na osnovu kojih će se mediji i medijske usluge razlikovati od novih vidova lične komunikacije. Ministri su zatražili od Saveta Evrope da, u konsultacijama sa svim zainteresovanim stranama (civilnim sektorom, industrijom), ispita da li se postojeći standardi slobode izražavanja i slobode medija koji se primenjuju na tradicionalne medije mogu primeniti i na nove medije i pružaoce usluga, ili je potrebno razviti i nove standarde. Kada su tradicionalni mediji u pitanju, podržan je princip samoregulacije kao osnova za obezbeđivanje poštovanja i primene standarda slobode izražavanja. Takođe je naglašeno da pružaoci novih usluga, poput internet provajdera ili pretraživača, treba da budu svesni svojih prava i obaveza. Na ovoj konferenciji takođe su usvojene i rezolucije koje se odnose na novo poimanje medija, upravljanje internetom i kritičkim internet resursima i zaštitu slobode izražavanja u kontekstu borbe protiv terorizma. Delegaciju Republike Srbije predvodila je Nadica Momirov, državna sekretarka Ministarstva kulture, koja je izlagala na temu odnosa pojedinaca i zajednica sa medijima. Ona je istakla posvećenost Srbije. Ministarstvo kulture se potrudilo da završni dokument sa skupa u Rejkjaviku prevede na srpski i postavi ga na svoj websajt: www.kultura.gov.rsNEPRIHVATLJIVO PONAŠANJE „FUTURE PLUS“

Kompanija „Futura plus“ jedna od najvećih distributivnih mreža kada je u pitanju prodaja štampe, početkom juna povukla je neočekivan i apsolutno neprihvatljiv potez. Nakon što je Kompanija „Novosti“ inače jedan od najvećih poslovnih partnera „Future plus“ pokušala da dugovanja od 53 miliona po osnovu prihoda od prodate šampe naplati aktiviranjem menice rukovodstvo ove distributerske kuće odlučilo je da u prodaju ne preuzme 54000 prmeraka „Večernjih novosti“ i da količinu svede na simboličnih 2.240 primeraka. Tiraž „Večernjih novosti“ na tržište je preraspoređen uz pomoć drugih distribterskih mreža i kolporterske prodaje a potez „Future plus“ naišao je na najoštriju osudu javnosti. Reagovala su novinarska udruženja UNS i NUNS, Ministarstvo kulture je najavilo pokretanje sudskog postupka a Asocijacija medija je u otvorenom pismu upućenom premijeru i nadležnim ministrima Vlade Republike Srbije zatražila da se preduzmu hitne mere za zaštitu državnih, društvenih i medijskih interesa u kompaniji „Futura plus“ koja je ovakvim ponašanjem teško ugrozila pravo građana na blagovremeno informisanje ali i tekuće poslovanje jedne od medijskih kuća članice Asocijacije medija. Nakon izuzetnog pritiska javnosti kompanija „Futura plus“ je preinačila odluku i ponovo prihvatila dnevni list „Večernje novosti“ u prodaju uz saopštenje da će nastojati da intenzivira dinamiku plaćanja po osnovu prodatih tiraža ne samo Kompaniji Novosti već i svim ostalim novinskim izdavačima.


NEZABELEŽENO U SVETU

Oditorska kuća ABC Srbija je saopštila da je, odmah nakon  informacije da je distributer „Futura Plus“, odbio da distribuira dnevni list „Večernje novosti“, što je prema saznanjima ove kompanije  prvi takav slučaj u praksi ABC, uputila hitno pismo svetskom Bordu IFABC, kako bi dobila instrukcije kako postupiti u situaciji kada distributer svojom odlukom ograniči distribuciju jednog lista i time umanji prodati tiraž i kako će ABC Srbija potom oditovati „Novosti“. Konstatovano je da u svetskoj praksi ABC organizacija takav slučaj nije zabeležen, pa je predloženo da ABC Srbija prati dalji tok dogadjanja i o tome izvesti IFABC.


DANAS OBELEŽIO GODIŠNJICU LISTA

Povodom Dana lista, 9. juna, redakcija dnevnog lista Danas i ove godine dodelila je tradicionalne nagrade i priznanja. Ruža Ćirković, novinar NIN-a i kolumnista Danasa, dobitnik je nagrade za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom novinarstvu koja nosi ime „Stanislav Marinković“. Za ovu nagradu kandiduju se novinari iz cele zemlje.
Aleksandar Roknić, novinar i urednik rubrike Društvo u Danasu, dobitnik je nagrade „Nikola Burzan“ koja je namenjena novinaru Danasa za kontinuirano vredan rad i visoke profesionalne domete u periodu između dva rođendana lista.
Priznanja „Prijatelj Danasa“, namenjena ličnostima iz javnog života sa kojima Danas deli iste vrednosti i neguje različite oblike saradnje, dodeljena su Ivanu Čoloviću, etnologu i osnivaču i uredniku Biblioteke „XX vek“, i Radovanu Laletu Đuriću, slikaru i osnivaču Nišart fondacije.
Laureatima su nagrade uručene na svečanosti upriličenoj u redakciji Danas.


„BLIC“ I COLOR PRESS GROUP MEĐU “BIZNIS PARTNERIMA GODINE”

Tridesetak domaćih kompanija okitilo se priznanjem „Biznis partner godine” koje je dodeljeno po 15. put kao sinonim dobre poslovne prakse. Ubedljivom većinom „Blic” (član Asocijacije medija) je izabran u kategoriji medija partnera među dnevnim novinama dok je na prvom mestu u kategoriji magazine novosadska Color Press Group (takođe član Asocijacije medija). U kategoriji medija nagrada je dodeljena i Pink International Company i eKapija.com. Među dobitnicima titule „Biznis partner godine” su kompanije „Centroproizvod”, „Habit farma”, „Grave osiguranje” i još 21 domaća firma.
Od lokalne, ova nagrada je u poslednje tri godine prerasla u regionalno poslovno priznanje koje su ove godine ponele između ostalih „Krka” iz Slovenije, EFG banka iz Grčke, „Zegin” iz Makedonije i još sedam kompanija iz zemalja u okruženju.


DNEVNIK: ZBOG BESPLATNOG OGLASA NA SUDU

U Opštinskom sudu za prekršaje u Novom Sadu održano je nedavno prvo ročište po zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv „Dnevnik Vojvodine presa” (član Asocijacije medija) kao izdavača „Oglasnih novina”, kao i protiv generalnog direktora te kompanije Dušana Vlaovića i direktora Oglasnog sektora Svetozara Karanovića. Povod za sudsko razračunavanje nije novinarska niti urednička greška, već objavljeni broj telefona u besplatnim malim oglasima za šta inače postoji odgovarajuća dokumentacija. Imajući u vidu da je reč o nesvakidašnjem i neuobičajenom sudskom postupku kao i izuzetnu sudsku ažurnost u njegovom pokretanju Asocijacija medija će sa posebnom pažnjom pratiti dalji razvoj događaja


PRIZNANJE BRANKU STANKOVIĆU

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Milan Pantić" je Branko Stanković, autor emisije "Kvadratura kruga", koja se emituje na Radioteleviziji Srbije. Nagradu, koju "Večernje novosti" (član Asocijacije medija) dodeljuju u znak sećanja na ubijenog novinara, dopisnika "Novosti" iz Jagodine, Milana Pantića, Stanković je, prema oceni žirija, zaslužio zbog specifične vrste istraživačkog, ozbiljnog, visokoprofesionalnog i časnog novinarstva. Branko Stanković je u centar svog novinarskog interesovanja stavio obične-neobične ljude, njihove sudbine i stradanja, hrabrost življenja, pogotovu kada je reč o ljudima i deci sa Kosova. Njegove dirljive i istinite priče zrače toplinom, dramom, otvorenošću i ostavljaju upečatljiv utisak na gledaoce. Nagrada je Stankoviću  uručena u Jagodini na godišnjicu Pantićevog ubistva. Ovo je osma godina kako se dodeljuje priznanje u znak sećanja na Milana Pantića.


ODRŽANO ZASEDANJE POSLOVNOG SAVETA JUGOISTOČNE EVROPE

U Beogradu je održana sednica Poslovnog saveta jugoistočne Evrope (Business Advisory Council for Southeast Europe – BAC SEE). Reč je o  politički nezavisnom i autonomnom telu, zaduženom za privatni sektor u okviru Regionalnog saveta za saradnju u Jugoistočnoj Evropi. BAC SEEi je nasledio Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope kao mehanizam za regionalnu saradnju i integraciju. BAC SEE se sastoji od oko 40 međunarodnih investitora i poslovnih ljudi koji posluju u regionu i poseduju međunarodno iskustvo u sektorima ključnim za rast i razvoj, kao što su energija, telekomunikacije, razvoj infrastrukture, poljoprivredna proizvodnja, bankarstvo itd. BAC SEE blisko sarađuje sa međunarodnim organizacijama i finansijskim institucijama, kao što su Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, Evropska investiciona banka, Organizacija za evropsku saradnju i razvoj, Organizacija za evropsku bezbednosti i saradnju i druge. Pored toga, BAC predstavlja i pouzdanog partnera u okviru šire mreže razvojaJugoistočne Evrope, koji sarađuje sa Evropskom komisijom i regionalnim organima za saradnju, uključujući i Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. U radu skupa, između ostalih, učestvovali su Milka Forcan, potpredsednica Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) i Veselin Jevrosimović predsednik ComTrade Group (takođe pridruženi član Asocijacije medija).


POVOLJNI MEĐUNARODNI RAZGOVORI

U nastojanju da doprinese dodatnim uštedama u domaćinstvima, Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je za sve korisnike fiksne telefonije, koji pozivaju brojeve u inostranstvu obezbedio novi tarifni dodatak - Međunarodni razgovori. Na ovaj način je omogućeno telefoniranje ka destinacijama u inostranstvu sa fiksnog telefona, po znatno nižim cenama. Poziv se upućuje na isti način kao i kod uobičajenih međunarodnih poziva: 00-za međunarodni poziv, zatim pozivni broj zemlje i grada, a potom broj telefona. Mesečna pretplata za dodatak Međunarodni razgovori je 99 dinara (bez PDV-a) i plaća se kroz telefonski račun. Aktiviranjem tarifnog dodatka Međunarodni razgovori, za samo 4,8 dinara po minuti korisnici mogu da pozivaju fiksne mreže u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Kini, SAD-a, Kanadi i Australiji, dok za minut razgovora sa Rusijom, Rumunijom i Grčkom izdvajaju 9,6 dinara. Cena minuta razgovora prema svim mobilnim mrežama SAD-a i Kanade takođe iznosi 4,8 dinara sa uračunatim PDV-om.


COMTRADE: PORTAL ZA PRIPREMU KVALIFIKACIONIH ISPITA IZ MATEMATIKE

Pod pokroviteljstvom Ministarstva Prosvete Republike Srbije i Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”, kompanija ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija)  je razvila onlajn sistem za uvežbavanje i simulaciju kvalifikacionog ispita iz matematike za upis učenika u srednju školu. Zadaci su na portalu, koji se nalazi na adresi www.comtrade.com/fabrikaznanja/matematika, i ubuduće će omogućavati učenicima da vežbaju zadatke iz matematike po oblastima i da se testiraju sami, tako što će im sistem prema određenim pravilima, i slučajnim izborom zadataka, generisati test sličan onome koji će rešavati na ispitu. Ovaj portal za onlajn pripremu kvalifikacionog ispita iz matematike za upis u srednju školu, koji je razvio ComTrade, deo je društveno odgovornih aktivnosti kompanije istakao je Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group i pomoć mladim ljudima da prihvate i na najbolji način koriste informacione tehnologije. Ovo je važan prvi korak ka unapređenju postupka polaganja prijemnih ispita i njegovoj digitalizaciji.


ABC SRBIJA: TIRAŽI PADALI  I U APRLU

Prema najnovijim podacima ABC Srbija u aprilu je prodato za 10.5 odsto manje primeraka dnevnih novina nego u istom mesecu prošle godine. Ovim je nastavljen pad tiraža dnevnih i revijalnih naslova koji je započeo još u 2008, jer su dnevni naslovi u drugom kvatralu 2008. zabeležili pad od 6 procenata u odnosu na drugi kvartal 2007. Nedeljnici su u aprilu zabeležili pad od skoro 21 odsto, dok su dvonedeljnici zabeležili pad od 31.5 procenata. Mesečnici beleže najmanji pad i on iznosi 11 odsto.


RAČUNARI ZA DECU SA POSEBNIM POTREBAMA

Kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija)  poklonila je 20 računara Školi za osnovno i srednje obrazovanje dece sa posebnim potrebama "Milan Petrović" u Novom Sadu. Po rečima direktorke škole, zahvaljujući poklonu đaci će imati na raspolaganju informatičke kabinete koji će im omogućiti odlične uslove za sticanje znanja.
"Sa zadovoljstvom smo se priključili akciji koju je pokrenuo Telekom Srbija (takođe pridruženi član Asocijacije medija), jer smo u njoj prepoznali principe koje naša kompanija primenjuje u svom poslovanju", izjavila je uručujući donaciju Jelena Krstović, direktorka marketinga i PR-a Delta Holdinga. "Zahvaljujući ovakvim akcijama iz škole će sutra izaći mlade osobe daleko osposobljenije za samostalan život", rekla je ona i apelovala na druge kompanije da se priključe ovoj akciji.
NA JEDNOM MESTU PODACI O 22.000 ŠTAMPANIH MEDIJA

Kompanija Publicitas, vodeći reprezent medija u svetu sa predstavništvima u 23 zemlje nedavno je učinila dostupnom javnosti svoju ogromnu bazu podata o medijima. U saradnji sa iGoogle Publicitas je putem Media Search widget-a učinio dostupnim podatke o skoro 22.000 najrazlišitijih medija širom sveta. Baza je pripremljena na način da istovremeno može biti od koristi kako medijskim profesionalcima tako i oglašivačima u potrazi za najadekvatnijim medijima za plasman oglasnih poruka. U bazi podataka su i podaci omnogim medijima sa srpskog tržišta štampe. Sa pretragom pokušajte na adresi: http://tinyurl.com/WidgetPublicitas.


CRNA GORA: „STYRIA“ UŠLA U „VIJESTI

Crnogorska Antimonopolska komisija odobrila je kupovinu 25,1 odsto kompanije Daily Press d.o.o. Odmah nakon ove odluke Komsija je dozvolila da akcije kupi austrijska kompanija Styria International koja je u stopostotnom vlasništvu kompanije Styria Medien A.G. Na ovaj način Austrijanci su postali i vlasnici 25,1 odsto udela u devnom listu „Vijesti“. List je osnovan 1997. godine u to toba kao druga crnogorska dnevna novina.


MARDOK NOVINAMA SLUTI DIGITALNU BUDUĆNOST

Po drugi put u toku nekoliko nedelja predsednik News.Corp, moćni Rupert Marok iskoristio je priliku da preko jednog od programa svoje Fox TV govori o budućnosti štampanih medija. Mardok je izjavio da veruje da ća za desetak godina novine biti isporučivane digitalnim putem bez obzira da li će biti reč o isporuci na PC uređaje ili će u upotrebi biti platforme tipa nedavno promovisanog Kindle uređaja. Po Mardoku sadržaj novina će u svakom slučaju stizati na neku od mobilnih platformi koje će čitaoci moći da nose sa sobom a ono što danas nazivamo novinama u tom trenutku će postati samo izvor manje ili više interesantnih vesti.


I “PLEJBOJ” NA PRODAJU

Prema dobro obaveštenim izvorima, Hju Hefner, vlasnik nekada najtiražnijeg muškog časopisa “Plejboj”, prinuđen je da proda istoimenu kompaniju zbog lošeg poslovanja. Predpostavlja se da je početna cena kompanije “Plejboj” oko 200 miliona dolara, a kao potencijalni kupac se pominje “Virgin Media” na čijem je čelu multimilioner Ričard Branson. “Plejboja” je  samo u prvom kvartalu ove godine načinio gubitke od oko  17,5 miliona dolara, a usled smanjivanja troškova, kompanija je bila prinuđena da otpusti čak 25 odsto svojih zaposlenih. Hju Hefner pokrenuo je magazin “Plejboj” 1972. godine


BONNIER PAZARIO PET MAGAZINA U AMERICI

Bonnier Group, švedska izdavačka kuća u porodišnom vlasištvu upravo se svrstala u grupaciju deset ajvećih izdavača agazina na američkom tržištu. Među deset najvećih kompanija Bonnier je stigla kupovinom pet  naslova od američkog ogranka francuske kompanije Hachette Filipacchi Media. Ovom kupovinom u doba kada većina idavača samo prodaje Bonnier je dostigao udeo od 350 miliona dolara u godišnjem prihodu prihodu na američkom tržištu magazina I to samo tri godine nakon štose prvi put pojavio u Americi. Kupljeni su magazini: Popular Photography, Flying, Boating, Sound & Vision i American Photo.


METRO PRODAT I U PORTUGALIJI

Nakon što se zbog posledica ekonomske krize povukla najpre iz Španije, a zatim i iz Amerike, kompanija Metro International, najveći izdavač besplatnih novena na svetu povukla se i iz poslova u Portugalu. Novi vlasnik Metroa u Portugaliji je kompanija SGPS koja je odnedavno vlasnik 80 odsto akcija, dok je švedska izdavačka kuća zadržala samo manji broj akcija. Besplatne novine će i dalje na tržište stizati pod naslovom “Metro”.


LEBEDEV MOŽDA KUPUJE I “INDIPENDENT”

Dobro obavešteni izvori u Velikoj Britaniji spekulišu intenzivno na temu moguće prodaje dnevnika Indipendent i Indipendent on Sunday. Kao potencijalni kupac sve češće se pominje ruski milijarder Aeksandar Lebedev koji je nedavno kupio londonski Evening Standard. Izvori tvrde da bi do potpisivanja kupoprodajnog ugovora moglo da dođe već krajem juna ili početkom jula. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!