Jun, 2009 No. 105


OSNOVANA FUTURE MEDIA

Color Press Group (član Asocijacije medija) i McCann Erickson Public Relations osnovale su novu firmu Future Media sa ciljem da prošire svoje poslovanje u oblasti novih medija i da ostvare poslovne aktivnosti na poljima korporativnog i internet izdavaštva. Future Media će se prvenstveno baviti osmišljavanjem, kreiranjem i menadžmentom u oblasti novih medija i na taj način pružiti mogućnost kompanijama i pojedincima da se informišu na način prilagođen duhu vremena koji savremene tehnologije omogućavaju, ali i da se predstave kroz ove nove kanale komunikacija.
Korporativno izdavaštvo (trade publishing) u saradnji s internet tehnologijama predstavlja budućnost poslovne komunikacije unutar kompanija, a kreiranje internih kompanijskih portala je mesto susreta dve oblasti delovanja firme. Direktor Color Press Group Robert Čoban je istakao da posle ekonomske krize medijska industrija neće izgledati kao ranije i osnivanje Future Media predstavlja odgovor ove medijske grupacije na te promene.


AGENCIJA BETA PROSLAVILA 15 GODINA RADA

Novinska agencija Beta obeležila je 15 godina rada na proslavi kojoj su prisustvovali ministri Vlade Srbije, strane diplomate i predstavnici medija, verskih zajednica i nevladinih organizacija. Direktorka Novinske agencije Beta Ljubica Marković je na skupu rekla da je Beta prešla dugačak put od osnivanja 1994. kada se grupa entuzijasta odlučila da radi slobodno i odbila da se povinuje pritisku ratne propagande. Na proslavi je uručena  i godičnja nagrada za najboljeg novinara Bete, koju je dobio Ishak Slezović iz Novog Pazara.
Kompanija Beta Press d.o.o, osnovana je 1992.godine. U njenom sastavu danas su  novinska
agencija Beta, radio Beta-RFI u Beogradu, radio Sto plus u Novom Pazaru i Medijski Centar Beta (www.beta.co.rs). Direktorka kompanije je Ljubica Marković, a glavni i odgovorni urednik Ivan Cvejić.
Beta nudi servise vesti na srpskom i engleskom jeziku, kao i posebne izbore vesti na albanskom, mađarskom i romskom jeziku. Agencija izdaje seriju biltena na engleskom jeziku. Beta ima više od 650 pretplatnika koji njene raznovrsne proizvode koriste u zemlji, regionu i širom sveta.


MAGAZIN „STORY“ PREDSTAVIO DIZAJNERSKI MESEC

Perjanica izdavačkog programa Adria Media Group (član Asocijacije medija) magazin „Story“ organizuje „Dizajnerski mesec“ –  akciju tokom koje će čitateljkama ponuditi modne komade naših najpoznatijih dizajnera po izuzetno pristupačnim cenama! Kreatori su, uz podršku magazina Story, inspiraciju potražili u našim poznatim ličnostima, tako da će čitaoci biti u prilici da do 16. juna, za svega 399 dinara kupe četiri ekskluzivna dizajnirana modna predmeta. Story će ponuditi ograničen tiraž svakog dizajniranog predmeta od 20.000 komada po promotivnoj ceni od 399 dinara, a pored standardnih mesta prodaje kod kolportera i na kioscima, Story je za ovu priliku otvorio i svoje butike u  – šoping centrima Ušće i Delta City. Naručivanje specijalnih paketa  je moguće i putem sajta www.story.rs


GODIŠNJICA AGENCIJE „JUGPRESS“

Regionalna informativna agencija JUGpress obeležila je  tri godine postojanja i rada.
Sajt agencije (www.jugpress.com), čije je sedište u Leskovcu, a prati dešavanja na jugu Srbije (sa posebnim akcentom na Bujanovac, Preševo i Medvedju), na Kosovu i Metohiji, severozapadnoj Makedoniji, ali i u širem regonu, od početka ove godine do danas zabeležio je oko jedan milion trideset tri hiljade poseta. Sajt JUGpressa dnevno registruje između dvanaest i trinaest hiljada poseta. JUGpress objavljuje tekstove na srpskom, albanskom i romskom jeziku a pored pisanog servisa ima i video, audio i foto servis. Svi sadržaji na sajtu agencije su besplatni, a intervjue i tv emisije u produkciji ove agencije redovno  emituje trinaest televizija i dvadesetak radio stanica na jugu Srbije. Sadržaje JUGpressa koriste i centralni mediji u Srbiji, bivšim jugoslovenskim  republikama i iz zemalja u regionu. Osnivač JUGpressa je NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.


STO BROJEVA MAGAZINA „LEPOTA I ZDRAVLJE“

U ambijentu Country Club Hotela "Babe", u Sopotu, Color Press Group (član Asocijacije medija) obeležila je, krajem maja, izlazak iz štampe stotog broja magazina “Lepota i zdravlje”. Tim povodom, predsednik izdavačke kuće "Color Press Group" Robert Čoban izjavio je: "Kada smo pre nešto više od osam godina pokrenuli magazin  'Lepota i zdravlje', na tržištu nije bilo sličnog domaćeg, ili licencnog magazina, nikoga sa kime bismo se uporeðivali, nikoga sa kime bismo se takmičili. Onda je, iz godine u godinu, na naše tržište počelo da pristiže na desetine novih magazinskih brendova, licencnih i domaćih, u  izdanju naše i konkurentskih kuća.Međutim, 'Lepota' je tokom proteklih 100 brojeva - vođena znanjem i veštinom glavne urednice Lidije Ćulibrk i njenog tima - ostala ženski mesečnik broj 1 u Srbiji i kada je u pitanju tiraž i kada je reč o rejtingu. I ne samo to - u protekle tri godine naša kuća pokrenula je regionalna izdanja 'Lepote i zdravlja' u svim ostalim republikama bivše zajedničke države i na svim tim tržištima ovaj magazin je ili prvi, što je slučaj u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ili među prvih pet na tržištu, u slučaju Hrvatske i Slovenije..." Robert Čoban je dodao da se prošlog meseca štampanom izdanju "Lepote i zdravlje" pridružio internet portal lepotaizdravlje.rs kao prvi projekat kompanije "Future Media", koja će se baviti korporativnim pablišingom i internet portalima.


”HEMOFARM” IZVOZI U SAD

Najveći izvoznik lekova iz Srbije, kompanija Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija), samo par meseci posle dobijanja prestižnog FDA certifikata od američke Administracije za hranu i lekove, poslao je iz fabričkog kompleksa  za SAD prvu isporuku od  283.500 bočica Metilprednizolona! Predstavnicima medija direktor proizvodnje „Hemofarma“ Dejan Ivanović je saopštio da je godišnji plan izvoza u USA oko 6,5 miliona bočica, na čijoj će  proizvodnji biti permanentno angažovan jedan pogon vršačkog farmaceutskog giganta. Inače na dobijanju FDA certifikata, stručnjaci Hemofarma predano su radili četiri godine.


STORY DOSTUPAN I PUTEM MOBILNOG TELEFONA

Kompanija Adria Media Group (član Asocijacije medija) nakon uspešnog pokretanja sajta www.story.rs, koji je za nepuna dva meseca postao izuzetno popularan  celebrity portal,  učinila je da svet poznatih postane još bliži i svima dostupan putem mobilnog telefona na adresi m.story.rs. Svi korisnici mobilnih telefona koji imaju pristup internetu od sada će na specijalno prilagođenoj internet platformi moći da saznaju sve najnovije informacije o domaćim i stranim zvezdama, ali i da uživaju i u svim pogodnostima koje imaju i ostali korisnici interneta – naime, m.story.rs osim najnovijih vesti i intervjua, omogućava i gledanje video priloga, pretraživanje foto galerija, arhive biografija poznatih ili ostavljanje komentara.
Zanimljivo je da će na m.story.rs uskoro svima biti dostupni i drugi sadržaji za mobilne telefone: wallpaperi, ringtonovi, igrice i slično.


PRODAT “NEDELJNI TELEGRAF”

Osnivač i dosadašnji  vlasnik Nedeljnog telegrafa (član Asocijacije medija) Momčilo Đorgović prodao je ovaj nedeljnik, kako je saopšteno, stranoj izdavačkoj firmi.
Detalji o novom vlasniku i finansijskom aranžmanu nisu saopšteni osim da je strani izdavač preuzeo 100 odsto vlasništva Nedeljnog telegrafa. Đorgović ostaje glavni i odgovorni urednik Nedeljnog telegrafa. Iz Nedeljnog telegrafa tvrde da neće biti promenjen nestranački i nezavisni uređivački koncept ovog nedeljnika. Kako se navodi, "namera novog izdavača je da unapredi jedan od najtiražnijih srpskih nedeljnika".


REGIONALNI ABC NETVORK

Kakos u saopštili iz ABC Srbija intenzivirane su aktivnosti za uspostavljanje regionalnog ABC netvorka. U dogovoru sa budućim ABC Hrvatske i ABC Bosne i Hercegovine, u toku je utvrđivanje procedura lokalnog i regionalnog odita, čime će se postići da se sa jednog mesta dobijaju podaci za one naslove koji se prodaju i u drugim državama u regionu, a urađeni su na osnovu istog sistema. Međunarodna ABC federacija je pozdravila prvi pokušaj da se organizuje „konsolidovani“ odit, tako što bi tiraži listova, koji se prodaju u više zemalja, bili dostupni agencijama, oglašivačima ali i centralama izdavačkih kuća. Ovaj projekat je od posebnog značaja i za listove i vlasnike listova, koji se, na osnovu ugovora o franšizi, istovremeno štampaju u različitim zemljama.


URUČENE NAGRADE NA BETINOM KONKURSU ZA FOTOGRAFIJU

Izložba "Betina fotografija godine" otvorena je 22. maja u Galeriji "Nju moment" u Beogradu, a tom prilikom uručene su i nagrade autorima najboljih radova na konkursu. Pobednik konkursa za 2009. godinu je fotoreporter agencije AP iz Mađarske Bela Sandelski sa fotografijom "Georgia". Njemu je pripala nagrada od 1.000 evra. Drugu nagradu na Betinom konkursu, vrednu 750 evra, i nagradu medijske organizacije jugoistočne Evrope SEEMO za najbolji rad na temu ljudskih prava osvojio je fotoreporter dnevnog lista Blic iz Beograda Nebojša Raus, za fotografiju "Sudbina". Treću nagradu na ovom konkursu, vrednu 500 evra, i nagradu Erste banke za najduhovitiju fotografiju osvojio je fotoreporter agencije Kropiks iz Zagreba Srećko Niketić, za fotografiju "Poplava". Specijalnu nagradu Telekoma Srbija, generalnog sponzora konkursa "Betina fotografija godine", za sportsku fotografiju, osvojio je fotoreporter agencije Kropiks iz Zagreba Paun Paunović, za fotografiju "Hrvatska - Nizozemska". Glavni urednik Agencije Beta, Ivan Cvejić istakao je da je na ovogodišnjem konkursu učestvovalo 118 fotoreportera iz 14 zemalja jugoistočne Evrope.


PTT PODRŽAVA AKCIJU „PROBUDIMO SRBIJU“

Generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić  i zamenik direktora Narodne kancelarije predsednika Republike Srbije Dejan Marinković posetili su porodicu Aleksić u selu Bogoševo i uručili im ključeve vozila neophodnog za prevoz najmlađih članova porodice do škole. Ovo je samo deo zajedničke akcije PTT „Srbija“ i Narodne kancelarije sa ciljem da se olakša život i školovanje deci iz nepristupačnih sredina kao i da se omogući neometan rad onima koji se bave humanitarnim aktivnostima. Sledeća dodela vozila biće realizoana tokom juna kada će tri humanitarne organizacije, dve škole i još dve porodice dobiti donacije. Porodicama đaka pešaka biće donirani automobli jugo, školi u Bojniku – kombi, a školi u Žabarima i nevladinim organizacijama, koje se bave humanitarnim aktivnostima, biče dodeljena dostavna transportna vozila.


FAMILY PLUS –  JEDAN PAKET ZA SVE ”TELEKOMOVE” USLUGE

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) predstavio je potpunu novinu na tržištu Srbije - Family plus paket koji objedinjuje usluge interneta, fiksne i mobilne telefonije i donosi značajnu uštedu mesečnih troškova za svako domaćinstvo. Uštede su, pre svega,  omogućene povezivanjem najmanje dva mobilna postpeid broja i fiksne linije iz nacionalne numeracije u jedinstvenu grupu, u okviru koje su međusobni razgovori ovih korisnika besplatni. Izborom jednog Open ADSL Click paketa korisinici formiraju Family plus paket, koji tako u potpunosti mogu da prilagode svojim potrebama.
- Osmišljavanjem Family plus paketa, koji objedinjuje gotovo sve usluge Telekoma Srbija, želeli smo da dodatno izađemo u susret našim korisnicima i omogućimo im da koriste naše usluge po najpovoljnijim cenama - ističe Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija. Korisnici Family plus paketa će plaćati pet puta manje za troškove telekomunikacionih usluga, uz mogućnost dužih razgovora unutar grupe.  Svi zainteresovani koji već koriste, ili žele da koriste jedan od Click ADSL paketa imaju mogućnost da zaključe ugovor za korišćenje Family plus paketa, uz dodatnu mesečnu pretplatu za prve dve izabrane mobilne linije, koja mesečno iznosi samo po jedan dinar.
Telekom Srbija, nastojeći da svojom ponudom doprinese značajnim uštedama u domaćinstvima, ponudio je i uslugu Ino Call Plus, koja korisinicima fiksne i mobilne telefonije omogućava pozive prema međunarodnim destinacijama po veoma povoljnim cenama i to već od 4,8 dinara za minut razgovora.


"JOY" i "L'OFFICIEL" NA KULT FESTU U NOVOM SADU

Umetnička modna agencija "OREA Creative Media Novi Sad" organizovala je krajem maja
prvi festival kulture pod pokroviteljstvom grada Novog Sada. Tim povodom modni urednik magazina "Joy" i "L'officiel" Srđan Šveljo, glodur "L'officiela" Petar Janošević, direktorka korporativnih komunikacija "Color Press Group" Milica Milić, fotograf Marko Sovilj, organizatorka "Sarajevo fešn vika" Amela Radan i vlasnik modne agencije "Klik" Nenad
Radujević učestvovali su na tribini pod nazivom "Kultura i moda", a govorilo se o uticaju magazina na modu i stil njihovih čitalaca, o umetničkoj i modnoj fotografiji, modnim manifestacijama...


TEMPO EXPRESS – NOVI KONCEPT MALOPRODAJE

U maloprodajnu mrežu Delta Maxija kompanije, koja posluje u sastavu Delta Holdinga, (pridruženi član Asocijacije medija) uveden je novi koncept diskontnih radnji pod imenom Tempo express. Po ugledu na vodeće svetske trgovinske lance, mreža Delta maksija je sada upotpunjena svim konceptima maloprodaje i čine je hipermarketi, supermarketi, tzv. ”prodvnice na uglu” i diskontne radnje. Prvi Tempo express otvoren je u Kruševcu, a odmah zatim proradio je i drugi u Vrnjačkoj Banji. Prodavnice u kojima potrošači mogu da kupuju po najnižim cenama, tokom čitave godine, biće otvarane i u drugim gradovima Srbije. Tokom 2009. planirano je otvaranje Tempo expressa u Beogradu, Jagodini, Šapcu, Požarevcu, Subotici i Kragujevcu.


DIGITALNA TELEVIZIJA U SRBIJI OD 2012.

Srbija planira da do 4. aprila 2012. pređe na digitalno emitovanje televizijskog programa, najavila je ministarka za telekomunikacije Jasna Matić. Ona je kazala da će država izdvojiti između 15 i 40 miliona evra da bi građanima nadoknadila troškove za kupovinu uređaja, koji omogućavaju prijem digitalnog signala na starim televizorima. 


DODELJENA NAGRADA “BORIVOJE MIRKOVIĆ”

Nagrada za štampano, radijsko i televizijsko novinarstvo „Borivoje Mirković“, koju dodeljuje Fakultet političkih nauka, uručena je  studentkinjama FPN. Za novinski članak nagrađene su Maja Ivanković i Tamara Zlajić za tekst „Kad jaganjci utihnu“, koji se bavi nasiljem nad ženama. Nagradu za radijski rad dobila je Milka Domanović za reportažu „Medom protiv mraka“ o specijalnoj školi za decu sa oštećenim vidom „Veljko Ramadanović“, dok su u konkurenciji za televizijski prilog pobedile Nataša Krsmanović i Bojana Ranković sa radom „Jugo“.

SRBIJA: NASTAVLJEN PAD TIRAŽA I U PRVOM KVARTALU 2009.

ABC Srbija saopštila je da  izveštaji o tiražima za mart, govore o nastavku pada prodatog tiraža u Srbiji. Dnevni listovi su zabeležili pad u odnosu na prvi kvartal 2008. za 4,94 procenta, nedeljnici za 12,6 odsto, dvonedeljnici za 22 odsto i mesečnici za 7,46 procenta. U tabeli su prikazani proseni tiraži oditovanih naslova iz prvog kvartala 2008. i 2009. godine.


 

U SVETU TOKOM 2008. POVEĆANA PRODAJA NOVINA

Na nedavno održanoj 19. Svetskoj novinskoj oglasnoj konferenciji u Barseloni, Gavin O’Raily predsednik Svetske novinske asocijacije (WAN) saopštio je da je zahvaljujući pozitivnim trendovima registrovanim na novinskim tržištima u Africi, Latinskoj Americi i Aziji tokom 2008. godine ipak zabeležen rast prodaje novina u celom svetu od 1,3 posto.  On je istakao da je dnevna prodaja novina u svetu dostigla cifru od 539 miliona primeraka što je izuzetno značajno u kontekstu pogubnih uticaja svetske ekonomske krize. Kada bi se prodatim tiražima priključio i tiraž besplatnih novena od oko 40 miliona primeraka onda bi porast bio 1,6 odsto. Predsednik WAN-a saopštio je da je kriza najžešće pogodila novinsko tržište SAD i Evrope. Tokom 2008. godine je zabelešen prosečan pad prihoda od oglasa od pet procenata, a prognoze kažu da će on biti znatno veći tokom 2009. godine. Istaknuto je da novine i dalje u raspodeli svetskog oglasnog kolača učestvuju sa 37 odsto, dok na internet odlazi svega 10 procenata ukupnih sredstava. Ekonomska kriza, prema WAN-u, najoštrija je u SAD gde je nokoliko izdavačkih kuća, među kojima i “Tribune” (Chicago Tribune, The Los Angeles Times), moralo da proglasi bankrot.


ZAGREB DOMAĆIN IFRA KONFERENCIJE

Glavni grad Hrvatske Zagreb, biće 18. i 19. juna domaćin IFRA konferencije za Jugoistočnu Evropu. Konferencija će u dva dana u Hotelu “Dubrovnik” okupiti više od 100 novinskih stručnjaka koji će razmeniti iskustva u proizvodnji dnevnih novena. Pored izlaganja domaćina, grafičkih i novinskih stručnjaka iz Hrvatske kao predavači su najavljeni i stručnjaci iz Holandije, Rumunije, Belgije, Švajcarske, Švedske kao i Iva Popović, zamenica generalnog direktora beogradske Press Publishing Group.


MOND OBELEŽIO ŠTAMPANJE 20.000 BROJEVA

Čuveni francuski dnevnik „Le Monde“, osnovan u decembru 1944. godine, odštampao je polovinom maja dvadesetohiljaditi broj. Povodom obeležavanja ovog nesvakidašnjeg jubileja odštampan je specijalni prilog sa dvadeset naslovnih strana od kojih svaka na svoj način obeležava jedno poglavlje u istoriji sveta i „Le Monda“. Na prvoj iz te serije je udarna vest o  smrti Adolfa Hitlera, a poslednja je posvećena inaoguraciji američkog predsednika Baraka Obame. „Le Monde“ se prodaje u prosečnom tiražu od oko 300.000 primeraka, a istraživanja kazuju da u proseku ima 1.883.000 čitalaca po broju.


SEČA LICENCNIH IZDANJA

Danska izdavačka kuća Benjamin Media u čijem portfoliju su magazini poput M, Costume, Woman, pritisnuta ekonomskom krizom odlučila je da se odrekne izdavanja licencnih magazina kao što su Cosmopolitan, Arena i FHM. Pomenuta tri magazina od kraja maja više neće biti distribuirani na dansko tržište kao izdanja Benjamin Media. Kompanija će se u potpunosti do daljeg, posvetiti vlastitim i očigledno profitabilnijim izdanjima kao i onlajn  varijantama izdavačkog posla.


NEMAČKI OGLAŠIVAČI NASTAVILI DA SMANJUJU TROŠKOVE

Pet najvećih grupacija oglašivača u Nemačkoj, prema nedavno saopštenim podacima, nastavilo je sa smanjivanjem ulaganja u oglašavanje što je imalo kao rezultat pad od 3,7 odsto (na 2,26 milijardi evra) u prva četiri meseca 2009. godine u poređenju sa prethodnim četvoromesečnim periodom u 2008. godini. Reč je o proizvođačima hrane, automobila, proizvođačima sredstava za ličnu negu, turizmu/ugostiteljstvu i telekomunikacijama. I dok su proizvođači hrane (Ferrero, Dannone, Unilever, Stork i Dr. Oetker), u pomenutom periodu uvećali izdvajanja za oglašavanje za 4,3 procenta, dotle ih je automobilska industrija smanjila za 8,7 odsto, a proizvođači sredstava za ličnu negu za 2,5 procenata. Turizam i ugostiteljstvo su povećali izdvajnja za oglašavanje za 7,1 odsto, ali ih je sektor telekomunikacija smanjio za 16,9 procenata. Inače, prema istim podacima najveći oglašivači u Nemačkoj u prva četiri meseca 2009. godine bile su kompanije L’Oreal (46,3 miliona evra), McDonalds (43,3 miliona evra) i T-Home (42,0 miliona evra).


OFCOM ZAMRZAO PLATE I BONUSE

Britansko komunikacijsko regulatorno telo Ofcom saopštilo je odluku da u vremenima krize zamrzava plate i bonuse za sve zaposlene. Odluka je saopštena samo nedelju dana nakon što je vođa konzervativaca u parlamentu napao izuzetno visdoka primanja u javnom sektoru posebno apostrofirajući Eda Ričardsa, koji je kao šef Ofcoma u periodu 2007. do 2008. godine zaradio iznos od 417.581 funti u čemu je 282.000 po osnovu plate, a ostalo po osnovu bonusa i drugih isplata. Računa se da će zamrzavanjem plata za ukupno 853 zaposlenih koa i bonusa Ofcom tokom ove godine uštedeti oko 900.000 funti.


AMERIČKI IZDAVAČ SE IZBORIO ZA PRAVO DA UGASI NOVINE

Pred federalnim američkim sudom upravo je okončan nesvakidašnji spor u kome su vlasti Arizone pokušavale da ospore pravo Gannett korporaciji da ugasi dnevni list “Tuscon Citizen”, koji građane Tuscona informiše već 138 godina. Vlasti Arizone tvrdile su da Gannett gaseći “Tuscon Citizen” krši antitrast zakon, što federalni sud na kraju ipak nije prihvatio. Tiraž ovog lista neposredno pre gašenja iznosio je 17.000 primeraka, a građani Tuscona će ubuduće do informacija dolaziti kupovinom Arizona Daily Star čiji prosečni dnevni tiraž je 116.000 primeraka, a na tržištu se pojavljuje kao zajednički poslovni poduhvat kompanija Lee Enterprises i Gannett.


LESI I TARZAN PROMOVIŠU HIGHLAND SPRING VODU

Škotska agencija “Merle” odlučila je da za reklamiranje Highland Spring vode iskoristi najupečatljivije filmske scene iz filmskih hitova koji su plenili srca publike u periodu između 1930. i 1940. godine. Reč je o scenama iz filmova “Lesi se vraća kući”, “Svetlosti velegrada”, “Frankenštajn” i “Tarzanova osveta”. Oglasi će najpre biti postavljeni na bilborde, a tokom juna će se preseliti na duplerice u britanskoj štampi. Prvi iz serije u kome se pojavljuje Lesi već je na bilbordima u Londonu praćen sloganom: “Sada, to je prava ljubav”.


WALL STREET JOURNAL PROŠIRUJE NAPLATU ZA WEB PRISTUP

Kompanija Dow Jones saopštila je da će uredništvo Wal Strret Journal predstaviti novi “mikrosistem” naplate za internet pristup pojedinim člancima ovih novina. Takođe, do jeseni će biti razrađen i novi sistem pretplate na onlajn izdanje koji će po potrebi moći da se primeni i na internet varijante drugih izdanja u sastavu Mardokove News Corp. Kada je reč o WSJ sistem “mikronaplate” biće razvijen za one potrošače za koje uredništvo pretpostavlja da nisu spremni da plate punu godišnju pretplatu od najmanje 103 dolara.


KINDLE DX PREDSTAVLJEN KAO SPASITELJ NOVINA

Kompanija Amazon predstavila je nedavno novu, unapređenu i veću verziju svog Kindle ebook čitača. Uređaj koji će se na američkom tržištu pojaviti tokom leta po ceni od 489 dolara ima veći, 9,7 inčni ekran koji će omogućiti lakše čitanje kako klasičnih knjiga tako i novinskih stranica. Inače prethodna znatno manja verzija “čitača” prodata je u skoro 500.000 primeraka. Nova verzija ima mogućnost da memoriše tekst oko 3.500 knjiga. Iz Amazona su poručili da su povodom lansiranja nove verzije Kindle već napravili ugovore sa izdavačkim kućama Pearson, Wiley and Cengage koje u SAD izdaju gotovo 60 odsto svih knjiga namenjenih visokom obrazuvanju pa se nadaju da će Kindle DX ubrzo postati nezamenljiv uređaj kod studentske populacije. I novinski izdavači u Kindle vide mogućnost i šansu za dodatni prihod, a Amayon je već prihvatio da uz posebne popuste za dugoročnu pretplatu lansira The New Zork Times, Washington Post i Boston Globe. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!