Jun, 2005 No. 10

pomogao                                 
VLADA SRBIJE ŠTITI PRAVA U «NOVOSTIMA»

Vlada Republike Srbije donela je na sednici održanoj, 9. juna zaključak kojim se stavlja van snage Sporazum kojim su osnivačka prava i pravo upravljanja Kompanijom NOVOSTI (sporazum potpisan 1. februara 2005. godine) ustupljena Savetu ministara Zajednice Srbije i Crne Gore.
Kako je saopštio ministar pravde Zoran Stojković, odluka je doneta na predlog Odbora za privatizaciju i privredu Skupštine Srbije a u cilju zaštite imovine Republike Srbije u procesu privatizacije Kompanije NOVOSTI.
Pre donošenja zaključka vlade – krajem maja, nemački medijski koncern VAC (WAZ) dostavio je Republičkoj komisiji za hartije od vrednosti ponudu za preuzimanje većinskog paketa akcija Kompanije NOVOSTI.


«KRONEN CAJTUNG» HOĆE «MATROZ»

Austrijska medijska kuća «Kronen cajtung» (Kronen-Zeitung) čiji suvlasnik je, sa 50% akciuja, nemačka medijska grupacija VAC (WAZ) zainteresovana je da postane većinski vlasnik sremskomitrovačke Fabrike celuloze i papira «Matroz». Proces restruktuiranja ove fabrike ušao je u završnu fazu tako da se raspisivanje tendera može očekivati do kraja ovog meseca. Najozbiljniji potencijalni kupac je bečka medijska kuća «Kronen cajtung» Austrijanci su, kako se tvrdi spremni da u sremskomitrovačkoj firmi izgrade, u naredne tri godine, novu fabriku celuloze.
Dnevni list «Kronen cajtung» (Kronen-Zeitung») je od 1968. godine najprodavaniji austrijski dnevni list. Ima tiraž od preko milion primeraka i veruje se da ga čita preko 40% Austrijanaca. Nemačka kompanija VAC (WAZ) postala je suvlasnik 1987. godine kupovinom 45% akcija a danas je vlasnik 50% akcija ove kompanije.


ŠVAJCARCI U ASOCIJACIJI MEDIJA


Glavni urednici i direktori beogradskih medija bili su, 15. juna, domaćini Ambasadoru Švajcarske u SCG, Vilhelmu Meieru /Wilhelm Meier/ i Petru Nemecu, prvom čoveku kompanije «Pharma swiss» koja je odnedavno novi, pridruženi član Asocijacije medija.

Ambasador Švajcarske, gospodin Meier informisao je domaćine o aktivnostima Švajcarske na planu podrške razvoju demokratskih procesa u SCG ali i sa konkretnim oblicima finansijske pomoći švajcarskih vlasti. Posebno je naglašena i značajna uloga privatnih investicija u privredu SCG. O jednom takvom, konkretnom primera, prisutne je detaljno informisao Petr Nemec, predsednik kompanije «Pharma swiss» ističući da ova kompanija u Srbiji /Beograd/ otpočinje sa značajnim investicijama u oblasti farmacije koji će u startu zadovoljavati sve najviše svetske kriterijume u ovoj oblasti. Prvi čovek «Pharma Swiss» posebno je istakao značaj medija u kvalitetnom informisanju javnosti o realizaciji ovakvih projekata.

Domaćini su iskoristili priliku da goste iz Švajcarske detaljno upoznaju sa aktivnostima Asocijacije medija koja u ovom trenutku okuplja 13 novinsko izdavačkih kuća sa preko 100 redakcija kao i više od 90 lokalnih radio i tv stanica. Izraženo je očekivanje da i Švajcarske vlasti podrže neki od obrazovnih projekata Asocijacije medija.


ĐORGOVIĆ U UPRAVNOM ODBORU WAN

Momčilo Đorgović, glavni urednik i vlasnik «Nedeljnog TELEGRAFA» (Član Asocijacije medija) izabran je na godišnjoj skupštini za jednog od ukupno 13 članova upravnog odbora Svetske asocijacije novina (WAN). Svetska asocijacija novina (WAN) okuplja 18000 listova a u njenom članstvu su 72 nacionalne novinske asocijacije, individualni predstavnici medija iz 102 zemlje kao i 11 agencija i devet regionalnih i medjunarodnih medijskih grupa.


DANAS PROSLAVIO OSMU GODIŠNJICU

Beogradski dnevnik DANAS proslavio je osam godina postojanja uručenjem novinarskih nagrada «Stanislav Staša Marinković» i «Nikola Burzan». Ovogodišnji laureati su glavni urednik «Vranjskih» Vukašin Obradović i novinarka «Danasa» Safeta Biševac.
Povelje «Prijatelji lista» redakcija je dodelila poljskom publicisti Adamu Mihniku, osnivaču advertajzing kompanije «New moment» Draganu Sakanu i gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću.


DIJASPORSKE NOVINE NA IZLOŽBI

Izložba listova i časopisa dijaspore održana je u Međunarodnom centru JUBIN. Predstavljeno je preko 70 novina i časopisa koji su štampani ili se još uvek štampaju u dijaspori među kojima i: Kanadski Srbobran, Zavičaj, Kišobran, Ravnogorski borac, Glas kanadskih Srba... Izloženi časopisi su deo privatne kolekcije publiciste Nikole Korbutovskog.


STIŽE GRUNER+JARE I «GALA

Kako Asocijacija medija saznaje, na tržište štampanih medija SCG stiže i nemačka medijska kuća GRUNER + JAHR i to sa svojim magazinom GALA namenjenim ženskoj čitalačkoj publici.
Sa oko 125 magazina i novina u 10 zemalja, sa više od 11.500 zaposlenih i obrtom od oko 2,4 milijarde eura u finansijskoj 2004. godini, kompanija Gruner + Jahr predstavlja jednu od najvećih evropskih izdavačkih kuća.

Sedište kompanije je u Hamburgu. Kada je reč o vlasničkim udelima 74,9 vlasništva je u posedu Bertelsman AG grupacije a 25,1% vlasništva je u posedu izdavačke porodice Jahr.
Najpoznatiji magazini ove grupacije su: Štern, Neon, Brigitte, Woman, Gala, Capital, Impuls, Schoner Wohen, Esen&Trinken, Geo, National Geographic...NOVI PREDSEDNIK UO INSTITUTA ZA MEDIJE CRNE GORE

Na majskoj sednici Generalne skupštine Instituta za medije Crne Gore, za novog predsednika UO izabran je Izedin Ramović. U upravnom odboru instituta su i: Zuvdija Hodžić, Jovanka Kovačević Đuranović, Aleksandra Živanović, Dragan Popadić, Ljiljana Đurđinović Sead Sadiković i Željko Bošković.JOLI – NOVI MAGAZIN NA TRŽIŠTU

Izdavačka kuća Alt Press iz Beograda ponudila je tržištu SCG još jedan ženski magazin. Reč je o magazinu JOLIE koji se za tržište SCG priredjuje po licencnim pravima nemačke medijske kuće AXEL SPRINGER Young Mediahouse GmbH. I JOLIE je jedan u seriji magazina koje se štampaju izvan SCG odnosno koristi usluge štamparije SET iz Ljubljane.FOND RIBNIKAR NA INTERNETU

U nastojanju da što većem broju građana omogući što potpunije informisanje o radu i planovima FOND RIBNIKAR je postavio svoju internet prezentaciju. Na adresi: www.fondribnikar.com osim informacija o radu fonda moguće je informisati se i o načinu pribavljanja nekih od izdanja ovog fonda kao što su: «Da li znate» i «Riznica srpskog novinarstva».


STUDENTI NOVINARSTVA FORMIRALI UDRUŽENJE

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka formirano je prvo udruženje studenata novinarstva SCG. Udruženje će postati deo evropske mreže organizacija studenata žurnalistike a nastojaće da svojim članovima pod što povoljnijim uslovima obezbeđuje učešće u različitim obrazovnim programima i strukovnim seminarima.BUDITE INTERAKTIVNI

Proteklih pola godine pisali smo samo mi, iz Asocijacije medija – Vama.
Trudili smo se da naša pisma (newsletter) budu sadržajna, zanimljiva i da vas pravovremeno informišu o aktuelnostima i trendovima u svetu medijske industrije.
Nastojali smo da svi zajedno što više saznamo kako bi smo deo tih novih znanja primenili i na medijskoj sceni SCG. Verujemo da smo u tome često i uspevali. Najbolja potvrda za to je podatak da je naše prvo pismo (newsleter no. 1) poslato na 138 adresa a da ovaj, deseti broj newsletter-a stiže na skoro 2000 adresa pre svega medijskih poslenika a svakog dana dobijamo po neku novu adresu sa molbom da i na nju otpočnemo da šaljemo naša pisma.
Upravo te adrese koje svakodnevno stižu podstakle su nas da Vam predložimo – dvosmernu komunikaciju.
Pišite i vi – nama!
Od Vas očekujemo informacije na temu novih poslovnih projekata započetih u vašim medijskim kućama, o izdanjima koja samo što nisu izašla iz štampe, o radio i tv emisijama čije snimanje se priprema ili je u toku, o rezultatima najnovijih tržišnih istraživanja, o novim marketinškim konceptima, otvaranju savremenih štamparskih kapaciteta... o svemu što medije u ovoj zemlji čini industrijom.
Budite interaktivni i naš zajednički «newsleter» biće još sadržajniji
U.S.: ULAGANJE U KABLOVSKU INDUSTRIJU


U.S.: STATISTIKA KABLOVSKE TELEVIZIJE
U SEULU ODRŽAN SVETSKI NOVINSKI SAMIT

U Seulu je od 29. maja do 1. juna, u organizaciji Svetske novinske asocijacije (WAN) održan 58. Svetski novinski kongres i 12. Svetski urednički forum. Najveći svetski novinski skup okupio je preko 1300 učesnika iz više od 80 zemalja.
Za predsednika WAN-a izabran je Gevin O’Raili (Gavin O’Reilly) iz Irske koji je dužnost predsedavajućeg obavljao od početka 2005. godine.
Odmah po izboru O’Raili je izjavio da «nema strpljenja za pesimiste i da je generalno i iskreno optimista u vezi sa budućnošću štampanih medija»
Prema dostupnim informacijama u radu kongresa nisu učestvovali izdavači iz SCG a sa prostora nekadašnje Jugoslavije bila je prisutna Ružica Cigler iz zagrebačkog «Večernjeg lista»PRVE NOVINE ŠTAMPANE 1605. GODINE

Svetska novinska asocijacija (WAN) prihvatila je dokaze koje je priložio Gutenbergov muzej u Majncu i koji ukazuju na činjenicu da su prve novine štampane 1605. godine u Strazburu a ne kako se do sada verovalo 1609. godine. Reč je o nedeljniku koji je izlazio pod naslovom RELASION na četiri stranice i na nemačkoj jeziku. Sadržaj nedeljnika bile su vesti koje su izdavaču stizale poštom iz evropskih gradova.


NOVINE ZA NOVINE

Proteklih godina, širom sveta se postepeno razvila specifična kategorija novinskog izdavaštva. Reč je o novinama – magazinima namenjenim informisanju o zbivanjiam u svetu novinsko izdavačkog biznisa.
Vodeći magazini ove vrste, namenjeni novinskom menadžmentu, u ovom trenutku su: Editor&Pablišer (Editor&Publisher, izdavač E&P), Prestajm (Presstime, izdavač NAA), Njus Ink. (News Inc., newsletter), PNAPA Bilten (PANPA Bulliten, izdavač PANPA), Njuspejper Sosajeti Hedlajns (Newspaper Society s Hedlines, izdavač The Newspaper Society) Tehnike (Techniques , izdavač IFRA) , Ideja Magazin (Ideas Magazine, izdavač INMA) i Inlander (The Inlandet, izdavač IDPA)


AZIJSKI RADIO EMITERI U SINGAPURU

RADIO AZIJA 2005. je prvi u planiranoj seriji budućih godišnjih skupova radio emitera Azije. Skup se održava od 15. do 17. juna u Singapuru a organizatori su Azijski medija informacioni i komunikacijski centar (AMIC), Azijsko-pacifička unija emitera (ABU) i Singapurski izložbeni centar


USA: RAST PRIHODA OD OGLSA

Ukupna izdvajanja za oglašavanje u USA u prvom kvartalu 2005. godine povećana su za 4,4% u odnosu na isti period 2004. godine i dostigla su iznos od 33,5 milijardi dolara.
Najveći porast prihoda od oglasa u prvom kvartalu, čak 26,2% beleže lokalni magazini dok je na drugom mestu kablovska televizija sa porastom prihoda od oglasa od 18,2%.


«GASPROM» PREUZEO «IZVESTIJU»

«Gasprom medija», deo ruske državne naftne kompanije «Gasprom» saopštio je da je postao većinski vlasnik dnevnog lista «Izvestija». Većinski paket akcija kupljen je od ruskog milijardera Vladimira Potanina.
Novi vlasnici nisu najavili brze promene u listu koji je osnovan 1917. godine i čiji je današnji tiraž oko 190.000 primeraka a prosečan broj čitalaca oko 375.000.
UK : PROSEČAN TIRAŽ NEDELJNIH IZDANJA

Naziv/Nedeljno izdanje
Prosečan neto tiraž UK
Maj 2005.
News of the World
3,416,055
Sunday Mirror
1,446,152
The People
848,330
Daily Star Sunday
542,902
The Mail on Sunday
2,141,708
Sunday Express
867,267

The Sunday Times

1,176,974
The Sunday Telegraph
637,504
The Observer
392,023
The Business
195,533
Independent on Sunday
172,691
Scotland on Sunday
82,143

Sunday Herald

58,227

Izvor: ABC/United Kingdom Jun 10, 2005

Ova tabela ne uključuje sportske novine i novinske dodatke
ITALIJA: PROSEČNI TIRAŽI DNEVNIH LISTOVA MART 2004 / FEBRUAR 2005.

Nacionalne novine
Primarno tržište
Net Paid circulation
Effective circulation
Corriere della Sera Lombardy
616.095
676.581
La Repubblica Lazio
584.907
623.902
La Gazzetta dello Sport* Lombardy
375.131
421'645
Il Sole 24 Ore Lombardy
338.139
366.854
La Stampa Piedmont
326.523
338.594
Corriere Sport Stadio* Lazio
241.016
244.827
Il Giornale Lombardy
203.460
203.460
Tuttosport* Piedmont/Lombardy
120.792
123.007
Avvenire Lombardy
94.851
99.013
Italia Oggi Lombardy
65.447
79.721
L'Unita Emilia-Romagna/Lombardy
64.300
65.221
Opinione Nuove –Libero Lombardy
60.545
67.317
Il Manifesto Lombardy
31.345
33.122
Ponedeljak-Nedelja
Izvor: ADS/Italija Maj 2005 PPN Media Database
 WAN IZMENIO USLOVE ZA ČLANSTVO

Svetska asocijacija novina (WAN) na godišnjoj konvenciji odr-anoj u Seulu, 1. juna 2005. godine, izmenila je pravila za učlanjavanje. Od sada će novinske kuće moći da se direktno priključiju WAN-u što je do sada bilo moguće isključivo preko nacionalnih novinskih asocijacija. WAN je, do sada, preko 72 nacionalne novinske asocijacije okupljao više od 18000 štampanih medija.NOVINE – BROJKE I ČINJENICE (1)

Svetska asocijacija novina (WAN) saopštila je da je ukupna prodaja novina, u svetu, u 2004. veća za 2,1% u odnosu na prethodnu godinu. To bi trebalo da znači da je dnevno u svetu, 2004. godine, prodavano 395 miliona novina. U 2004. godini zabeležen je i ukupan porast prihoda od oglasa za 5,3%. Značajno je da je, u protekloj godini e za 32% porastao broj korisnika novinskih web sajtova.
BESPLATNI DNEVNICI U EKSPANZIJI

U nekoliko evropskih zemalja, udeo tiraža besplatnih dnevnih novina u ukupnim tira-ima je sve veći. U šapaniji tiraž beplatnih listova je dosegao 40% tržišta, u Italiji 29%, Danskoj 27% i Portugaliji 25 procenata.
Potvrda ovome je i podatak da je švajcarski besplani dnevnik «20 MINUTA» 13. juna pokrenuo svoje novo izdanje za region St. Galena. U tiražu od 40.000 štampanih primeraka «20 Minuta» će biti prisutan u preko 150 novinskih boksova na 60 žlezničkih stanica, u restoranima, foajeima različitih kompanija kao i u lokalnim poštama.NOVINE – BROJKE I ČINJENICE (2)

Broj dnevnih listova povećan je 2004. godine, u odnosu na prethodnu, za 4,1% u Aziji, 1.3% u Evropi, 1,1% u Južnoj Americi, 1,4% u Australiji i Okeaniji i čak 10,4% u Africi. Uprkos svemu broj naslova dnevnih listova opao je za 0,1% u Severnoj Americi.
Norvežani i Japanci su najveći kupci dnevnih novina. Od 1000 Norvežana njih 661 svakodnevno kupuje novine a među 1000 Japanaca 644 su u grupi svakodnevnih kupaca. Još dve zemlje sa severa Evrope su u svetskom vrhu kada je reč o kupovini novina: Finska sa 522 prodata primerka i Švedska sa 489 prodatih primeraka na 1000 stanovnika.

 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O.. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!