Jul, 2008 No. 84


BRITANSKI AMBASADOR U POSETI ASOCIJACIJI MEDIJA

Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Stiven Vordsvort posetio je sedište Asocijacije medija gde je razgovarao sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije. U razgovoru koji je potrajao mnogo duže od predviđenog vremena ambasador Vordsvort je sa prisutnim glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća razgovarao o šansama za priključivanje Srbije Evropskoj uniji, status Kosova, aktuelnoj političkoj situaciju u zemlji i programu nove vlade, ekonomskoj saradnji dve zemlje, odnosu prema predstavnicima krupnog kapitala i mogućnosti saradnje na planu implementacije viših standarda u medijskoj sferi. Stiven Vordsvort je predstavnicima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija obećao konkretnu pomoć ambasade Velike Britanije u što bržem uspostavljanju kontakada sa odgovarajućim medijskim organizacijama u Velikoj Britaniji kao i hitno razmatranje agende o mogućnostima konkretne saradnje na globalnom medijskom planu. 
ZAJEDNO NA IFRA EXPO 08 U AMSTERDAM

Na inicijativu Asocijacije medija, renomirana turistička agencija «Kompas» iz Novog Sada odlučila je da formira specijalni aranžman za posetu izložbi IFRA EXPO 08, koja će ove godine biti održana u Amsterdamu od 27. do 30. oktobra.
Reč je o najvećem sajmu opreme namenjene novinskoj industriji, koji svake godine na jednom mestu okupi više od 350 izlagača iz celog sveta čije štandove za tri sajamska dana obiđe oko desetak hiljada medijskih stručnjaka. O pogodnostima koje nudi sajamski putni aranžman agencije «Kompas» informisaćemo vas u okviru sadržaja vanrednih brojeva Newslettera, a oni najnestrpljiviji već sada mogu da dobiju informacije na telefon +381 21 66 11 299   ili na e-mail adresi: kompas@eunet.yu


NASLOVNE STRANE SRPSKIH MEDIJA NA SAJTU NEWSEUMA

Zahvaljujući zajedničkoj aktivnosti Asocijacije medija i medijskih kuća «Blic», «Danas», «Politika» i «Novosti», a uz pomoć Ambasade SAD u Beogradu i uz maksimalno razumevanje saradnika Newseum-a (Washington DC, US) od nedavno se na web sajtu jednog od najprestižnijih medijskih muzeja u svetu mogu naći i naslovne strane osnovnih izdanja pomenutih novina. Tako su, uz svakodnevno ažuriranje, naslovne stranice naših dnevnika zauzele svoje mesto među više od 600 naslovnih strana dnevnih listova iz 60 zemalja sveta i možete ih svakodnevno pronaći na internet adresi: www.newseum.org uz obilje drugih informacija o izložbama i ostalim aktivnostima u Newseumu.


SARADNJA «POLITIKE» I «ADRIA MEDIA SRBIJA»

Kompanija „Politika novine i magazini“ i izdavačka kuća „Adria Media Serbia“ (obe medijske kuće su članice Asocijacije medija) dogovorile su se o saradnji u izdavanju specijalnih novinskih dodataka „National geographic“, „Sensa“ i „Gala style“. Svakog utorka, počev od 08. jula 2008. svi čitaoci Politike dobijaće uz svoj primerak lista i jedan od tri nova dodatka, „National geographic“ dva puta mesečno, a  dodatke „Sensa“ i „Gala style“ jednom mesečno.
Novi dodaci neće predstavljati izbor skraćenih tekstova iz istoimenih magazina, već će tekstovi i izbor tema biti prilagođeni i namenjeni samo čitalačkoj publici lista „Politika“. Svaki dodatak izlaziće u boji, na premaznom papiru, na 16 strana, istakli su Ivan Tadić iz «Politike» i Stevan Vatreš iz «Adria Media Serbia».


«NOVOSTI» I «NIN» REALIZOVALI ZAJEDNIČKI  PROJEKAT

Kompanije «Novosti» i «NIN» (članice Asocijacije medija) uspešno su realizovale zajednički izdavački projekat. Reč je o izdavanju knjige Dušana Kovačevića «20 srpskih podela», koja je štampana i promovisana u okviru obeležavanja 40. godišnjice spisateljskog rada ovog književnika.
Knjiga je štampana u početnom tiražu od 15.000 primeraka, a po ceni od 300 dinara može se kupiti na svim bolje snabdevenim kioscima za prodaju štampe. Ovo je inače prvi zajednički izdavački projekat kompanija «Novosti» i NIN.


“BLIC” ČITA  1.033.500 ČITALACA

Prema poslednjim podacima istraživanja koje je sprovedeno na srpskom tržištu od strane Agencije za istraživanje javnog mnjenja i tržišta, “Strategic Marketing”, dnevni list „Blic” (Član Asocijacije medija) dostigao je rejting čitanosti od 1.033.500. Istraživanje je inače zasnovano na podacima koji su prikupljeni u periodu, od 30.06.2008 –6.07.2008, na ukupnoj populaciji starosti od 12-65 godina.
Po poslednjim podacima kompanije koja se bavi oditovanjem tiraža štampanih medija i elektronskih izdanja u Srbiji, „ABC Srbija”, u mececu maju na teritoriji Srbije dnevni list ”Blic” je bio najprodavanije izdanje u Srbiji sa prodatim tiražom od 155.851 primeraka na dnevnom nivou, a ukupni prodati tiraž na dnevnom nivou  kada je reč o prodaji u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori) bio je 170.430 primeraka.


NOVI SAJT RTS-A – IZAZOV I POTREBA

Radio-televizija Srbije ima redizajniran sajt, preciznije - internet portal. Portal www.rts.rs korisnicima nudi direktan pristup informacijama o šest programa delovanja RTS-a, četiri radijska, dva televizijska, satelitskom programu, dopisništvu, kao i organizaciji RTS-a, sertifikacionom telu, muzičkoj produkciji, PGP-RTS, programskoj arhivi, istraživanju i izdavaštvu, galeriji, digitalnom emitovanju, tenderima, pretplati i Evrosongu. Posetioci portala jednostavno biraju oblast koja ih interesuje, brzo i efikasno se informišu o vestima, sportu, radio i TV programu, mogućnostima podcast-feed opcije, programima koji idu uživo i svemu što je aktuelno u RTS-u. Novine su naročito vidljive u modernom dizajnu i jednostavnoj upotrebi. Posebno je unapređen segment najave TV programa.


HEMOFARM DOMAĆIN NEMAČKOM AMBASADORU

Ambasador Nemačke u Srbiji Wolframa Mass, je posetio kompaniju Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija). Ambasador je imao priliku da se bliže upozna sa kompanijom koja je farmaceutski lider, a od pre dve godine je u okrilju nemačke Grupa STADA. Tokom posete gost je razgovarao sa Miodragom Babićem, predsednikom Hemofarma i njegovim saradnicima. Pored informacija o poslovanju Hemofarma bilo je reči i o privrednoj saradnji dveju zemalja. Ambasador Mass je istakao da je u Hemofarm koncernu realizovana najveća nemačka investicija u Srbiji i da je preuzimanje Hemofarma od strane STADA Grupe primer i za sve ostale potencijalne investitore iz Nemačke. Predsednik Hemofarma, Miodrag Babić istako je značaj potrebe da se promeni slika Srbije, koju svet ima i izrazio uverenje da će tome doprineti i uspešna saradnja Nemačke i Srbije na ekonomskom polju.
Inače, Asocijacija medija od osnivanja ima izuzetno uspešnu saradnju sa ambasadom SR Nemačke na implementaciji viših profesionalnih standarda u medijskoj sferi, što je nastavljeno i dolaskom Wolframa Massa na mesto ambasadora u Srbiji.


IZABRAN UPRAVNI ODBOR „POLITIKE AD”

Skupština akcionara kompanije „Politika AD” izabrala je na 19. redovnoj sednici Upravni odbor te kompanije. Dosadašnji članovi Upravnog odbora Emir Kusturica, Matija Bećković, Predrag Mihajlović, Miroslav Pešić, Mladen Sermenti, Vladislav Cvetković i Zoran Vacić i ubuduće će obavljati tu funkciju. Na mestu predstavnika Vlade u upravnom odboru ubuduće će biti i Jovan Simić, dok će male akcionare, zastupati Živko Baljkas.
Skupština akcionara prihvatila je i predlog da šest članova Upravnog odbora, koje je delegirala Vlada Srbije budu: Goran Marković, Slobodan Marković, Sonja Liht, Branimir Dimitrijević, Slobodan Bogunović i Zoran Stojiljković. Ovim je kompletiran broj od 15 članova tog tela. Predstavnici Politike a.d. u skupštini kompanije Politika novine i magazini (član Asocijacije medija) ubuduće će biti: Jovan Simić, Branimir Dimitrijević i Predrag Mihajlović, a predstavnici kompanije VAC (WAZ) su Andreas Rudas, Srgjan Kerim i Mark Mickasch.


POŠTA  DOBITNIK PRIZNANjA „BIZNIS PARTNER 2008”

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je priznanja „Biznis partner 2008” u oblasti PTT usluga. Ovo prestižno poslovno i javno priznanje, koje se već 14 godina dodeljuje najboljim kompanijama i institucijama iz regiona,  primio je Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbije.
U obrazloženju komisije, navodi se da je „Pošta Srbije, kao lider na tržištu poštanskih, novčanih i informatičko-komunikacionih servisa, ostvarila dobre poslovne rezultate, poštovala visok stepen profesionalnosti i etičnosti, uvažavala svoje poslovne partnere, klijente i potrošače i vodila računa o širim društvenim interesima, lokalnoj zajednici i ekološkim imperativima okruženja”.


VRHOVNI SUD ODBIO TUŽBU RTL-A

Vrhovni sud Srbije odbio je kao neosnovanu tužbu koju je televizija RTL podnela protiv odluke Saveta Republičke radiodifuzne agencije. Kako je  saopšteno iz RRA, Vrhovni sud Srbije je presudio da je agencija pravilno postupila odbijajući prigovor RTL-a izjavljen na odluku Saveta RRA da im ne izda dozvolu za emitovanje programa na nacionalnom nivou.
Vrhovni sud je u presudi naveo da rešenjem RRA o odbijanju prigovora nije povređen zakon, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su time iscrpljena sva pravna sredstva podnosioca prijava na javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje programa, dve godine od donošenja odluke Saveta RRA.


VODEĆI SVETSKI INVESTITOR U POSETI COMTREID GRUPI

Predsednik investicionog fonda 'Templeton' Mark Mobius posetio je kompaniju ComTrade Group kako bi sa menadžmentom grupacije i predsednikom Veselinom Jevrosimovićem razgovarao o mogućim ulaganjima u region.
Mobius, se smatra jednim od vodećih svetskih stručnjaka za investicije, posebno na brzorastućim tržištima. Zbog svog izuzetnog poznavanja ove vrste tržišta, on je, kroz svoje angažovanje u Svetskoj Banci, ključna ličnost u razvoju međunarodne politike za tržišta u razvoju. Vrednost fonda kojim lično upravlja g. Mobius iznosi više od 37 milijardi dolara, a ukupna vrednost 'Templeton' fonda je veća od 600 milijardi dolara.
Investicioni fond 'Templeton' igraće veoma važnu ulogu u budućim akvizicijama ComTrade grupacije u Jugoistočnoj Evropi, kao i u nastavku realizacije strategije širenja njenog poslovanja u regionu. 


PROMOVISANA PRODAJA STANOVA U KOMPLEKSU BELVILLE

Kompanija Blok 67 Associates prvih dana jula počela je prodaju stanova, poslovnog prostora, garaža i parking mesta u kompleksu Belville u novobeogradskom Bloku 67. Investitori koji stoje iza ovog projekta su Delta Real Estate, članica Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) i Hypo Alpe Adria Group.
Belville predstavlja najveći stambeno-poslovni kompleks koji je izgrađen u regionu u poslednjih nekoliko decenija. Na parceli veličine 13,7 hektara izgrađeni su objekti ukupne površine veće od 250.000 kvadratnih metara. Celokupna investicija vredna je više od 230 miliona evra.
Kompleks čine dve poslovne zgrade, 14 stambeno-poslovnih objekata koji će imati 10 ili 13 spratova, zatim šest podzemnih garaža i pristupne saobraćajnice sa kompletnom infrastrukturom. Tržištu je ponuđeno 1.858 stanova različitih struktura, zatim 333 lokala u prizemlju stambenih zgrada i 2.543 garaže, parking mesta u podzemnim garažama i otvorenim parking prostorima.
Svi detalji o naselju Belville, cenama i uslovima kupovine mogu se videti na web adresi: www.belville.rs .


OBJAVLJEN PA POVUČEN KONKURS ZA UO RTS

Republička radiodifuzna agencija poništila je javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, koji je Savet RRA objavio u medijima početkom jula, što je izazvalo snažno protivljenje uprave i uredništva Javnog medijskog servisa, ali i šire javnosti. Upravni odbor RTS-a nedavno je Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv NN članova Saveta RRA koji su, kako ocenjuju urednici i novinari RTS-a, „prekršili zakon i falsifikovali službena dokumenta“ raspisivanjem tog javnog poziva. Sadašnjem Upravnom odboru Javnog servisa, koji ima devet članova i konstituisan je 19. aprila 2006, mandat ističe tek 2011. godine.


BEOGRAD DOMAĆIN KONFERENCIJE SEEMAR 08

Međunarodna konferencija istraživača i korisnika istraživanja, SEEMAR 08. biće održana u Beogradu  13. i 14. oktobra 2008. godine. Na skupu se očekuje učešće stručnjaka iz više od 20 zemalja. Opširnije informacije o konferenciji SEEMAR 08 očekuju vas na internet adresi: www.seemar.org.yu
Kotizacija za one koji se za učešće budu prijavljivali do 15 septembra iznosi 300 evra, a nakon toga će biti 350 evra.


TELEKOM SRBIJA PODRŽAVA ZNANJE

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija), u okviru akcije „Odlično za odlične!“ nagrađuje sve učenike osnovnih i srednjih škola koji su školsku godinu završili sa odličnim uspehom, pružajući im mogućnost da koriste Internet za samo jedan dinar mesečno, u periodu od tri meseca. Odlikaši samo treba da izaberu jedan od četiri ADSL paketa i da se prijave u nekoj od poslovnica Telekoma, uz đačku knjižicu ili svedočanstvo, a oni mlađi od 18 godina, i uz prisustvo jednog roditelja. Rok za prijavljivanje je do 1. septembra 2008., a 1.000 najbržih će dobiti i lepe nagrade – USB memoriju od 2GB i Haloplus karticu za međunarodne telefonske pozive.NEMAČKA:  REZULTATI ODITOVANJA TIRAŽA U PRVOM POLUGOĐU

Prema rezultatima oditovanja tiraža u prvom polugođu 2008. godine tri najtiražnija dnevna lista u Nemačkoj bili su: Bild sa 3.401.491 prosečno prodatih primeraka dnevno, Suddetische Zeitung sa 448.411 prodatih primeraka i Frankfurter Allgemeine Zeitung sa 366.478 primeraka. Među magazinima tzv «opšteg interesa» najtiražniji je Der Spiegel sa 1.027.353 prodatih primeraka po broju, a slede: Stern sa 986.753 i Reader’s Digest sa 791.359 prieraka. U grupaciji «consumer magasines» najtiražniji je TV 14 sa 2.327.374 prodatih primeraka po broju, a slede: TV Digital sa 2.023.386 i Das Haus sa 1.796.864. Nemačka je inače po veličini peto novinsko tržište na svetu odmah iza Kine, Indije, Japana i SAD.


TRINITI MIROR ZABRINUT ZA PROFIT

Menadžeri kompanije  Trinity Mirror, vodeće britanske novinske grupacije sa pet izdanja  na nacionalnom nivou, 150 regionalnih novina i više od 200 vebsajtova ozbilno su zabrinuti da će profit biti manji čak za 10 procenata u odnosu na onaj koji su planirali. Menadžment je saopštio da je značajno podbacio prihod od oglasa, kao rezultat ekonomske krize sa kojim se suočava i britaska privreda. U okviru nacionalne divizije u Engleskoj Trinity Mirror štampa: Daily Miror, Sunday Mirror i  magazin The People, dok se na tržište Škotske plasira Daily Record i Sunday Mail.


VAC KUPIO UDEO U ALBANSKOM TV KANALU „VIZION+“

VAC (WAZ) medijska grupa je kupovinom udela u nacionalnom tv kanalu „Vizion+“ ušla na albansko medijsko tržište. Do kupovine manjinskog udela u do sada najuspešnijem i finansijski najnezavisnijem kanalu u Albaniji, došlo je nakon više od godinu dana sondiranja albanskog medijskog tržišta i intenzivnih pregovora u Tirani. Dogovoreno je da se kupoprodajna cena ne saopštava.
Nakon udela u „Vizion+“, VAC medijska grupa ne isključuje svoj dalji angažman na albanskom medijskom tržištu.


U KINI LANSIRAN PRVI NEDELJNIK NA ENGLESKOM

Kompanija Wenhui-Xinmin United Press Group lansirala je početkom jula prvi kineski nedeljnik na engleskom jeziku “Sundayu”. Reč je o sublimatu dnevnika «Shanghai Daily» koji se štampa u dve sekcije od kojih je prva posvećena lokalnim, nacionalnim i internacionalnim vestima i sportu. Drugi deo, koji nosi naziv «Vibe» posvećen je zabavi, modi i tzv. Lifestyule sadržajima. Cena nedeljnika na engleskom jeziku je 3 juana (0,28 evra).


EKONOMSKA KRIZA UGROŽAVA PRIHODE OD OGLASA

Prema nedavno saopštenim podacima američki izdavači magazina beleze značajno smanjenje prihoda od oglasa pre svega izazvano opštom ekonomskom krizom. Iako je prihod od oglasa u prvom polugođu 2008. godine dostigao cifru od oko 11,554 milijardi dolara u odnosu na isti period prethodne godine to predstavlja pad od 3,1 odsto. Tokom prvog polugodja broj ukupno objavljenih oglasnih strana opao je za 7,4 procenta u odnosu na isti period 2007. godine. Inače ukupan prihod od oglasa, koji je tokom drugog kvartala 2007. godine dostihgao iznos od 6,297 milijardi dolara ustvari predstavlja prihod koji je manji za 4,7 odsto u odnosu na drugi kvartal prethodne godine.


BERTELSMANN PRODAJE POSLOVE U AMERICI

Nemački medijski džin kompanija  Bertelsmann potpisala je ugovor po kome svoj severnoaerički internet klub za prodaju knjiga i muzike ustupa privatnoj investitorskoj grupi Najafi. Ovo je deo  kompanijske strategije da se manje profitabilni poslovi prodaju najboljim ponuđačima. Cena ove transakcije nije saopštena.


NBC ORGANIZUJE “OLIMPIJSKO” ISTRAŽIVANJE GLEDANOSTI

Američki medijski gigant kompanija NBC Universal saopštila je da će za vreme Olimpijskih igara u Pekingu realizovati do sada najveće istraživanje gledanosti koje će obuhvatiti gledanost programa, koji se emituje putem televizije, VOD, web-a i celularnih telefona. Rezultati istraživanja u čijoj realizaciji će učestvovati vodeće kompanije iz ove oblasti poput Nielsen Media Research, Rentrak, Quantcast, Omniture… namenjeni su, naravno, poslovnim partnerima u nastojanju da se uvećaju prihodi od oglašavanja.


U KANADI RASTE PRIHOD OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Kanadski Interactive Advertising Bureau of Canada (IAB) saopštio je početkom jula da su prihodi od on lajn oglašavanja tokom 2007. godine dostigli iznos od 1,2 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 38 odsto u odnosu na prihode ostvarene tokom 2006. godine. Na taj način je prihod koji su izdavači ostvarili po ovom osnovu u proteklom petogodišnjem periodu uvećan za pet puta sa 237 miliona ostvarenih 2003. godine na 1,2 milijarde dolara u 2007. godini

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!