Jul, 2008 No. 83


NIN 3000!

U prisustvu mnogobrojnih sadašnjih i nekadašnjih saradnika, javnih i kulturnih ličnosti redakcija NIN-a (član Asocijacije medija) obeležila je izlazak iz štampe 3000-tog broja. Glavni urednik NIN-a Slobodan Reljić istakao je da ovaj jubilej pokazuje koliko je NIN (Nedeljne informativne novine) utemeljen u srpsko novinarstvo, srpsku kulturu i koliko su ove novine osobena pojava u regionu uopšte. U mnogim većim garadovima od Beča do Carigarda, u raznim vremenima i raznim povodima su pokretane ozbiljne nedeljne novine, ali jedini NIN ima tako dugi rok trajanja.
Magazin je, inače, pokrenut 1935. godine pa je, posle petnaestogodišnje pauze, ponovo počeo da izlazi 7. januara 1951. Jubilarni 3000. broj NIN-a štampan je na 196 strana sa nizom tekstova domaćih i stranih autora.


PROMOCIJA NINAMEDIA U ASOCIJACIJI MEDIJA

Najveća kliping agencija u Srbiji, Ninamedia, postala je  najnovija pridružena članica Asocijacije medija. Na koktelu, koja je tom prilikom organizovan, direktor Ninamedie Dragan Radić predstavio je prisutnima najnoviju uslugu agencije - servis «PressSrbija» koja je, prvenstveno, namenjena direktorima i glavnim urednicima medijskih kuća u Srbiji. Korisnici ovog servisa i vlasnici ovih kartica imaće mogućnost, da u bilo koje doba dana ili noći  zatraže bilo kakvu informaciju od dežurnog operatera agencije Nionamedia iz baze podataka koju u ovom trenutku čini više od šest miliona medijskih objava i koja se iz dana u dan uvećava. Kartica zo korisnika sa rednim brojem 001 uručena je Asocijaciji medija, a primio je Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije.
Na prigodnoj svečanosti u Asocijaciji medija, promovisan je i novi sektor Ninamedie „Ninamedia Research“. To je najsavremeniji i tehnički najopremljeniji istraživački centar u našoj zemlji, jer se prvi put primenjuje CAPI metoda uz korišćenje PDA uređaja.
- Ovaj sistem omogućava anketiranje sagovornika licem u lice, uz upotrebu personalnih digitalnih uređaja, čime se dobija daleko viši kvalitet, pouzdanost i kontrola dobijenih podataka. Podaci se u realnom vremenu pohranjuju u elektronsku bazu, anketa se realizuje u okviru softverske aplikacije, a naručilac istraživanja samim tim dobija brže, povoljnije i pouzdanije rezultate – rekla je direktor Ninamedia Research Jasmina Stevanov.


DODELJENE PRVE DIPLOME TV AKADEMIJE

Svečanom dodelom diploma i promoicijom prve generacije svršenih polaznika organizovanom u sedištu Asocijacije medija,  Televizijska Akademija, jedina obrazovna institucija u Srbiji specijalizovana za televizijsko novinarstvo, uspešno je završila rad u svom prvom semestru.
Školu televiziojskog zanata pohađalo je i sa uspehom završilo 25 polaznika, koji su za protekla tri meseca stekli neophodna praktična znanja za novinarski rad na televiziji. Od osnovnih televizijskih formi – vesti i izverštaja, preko intervjua, zatim prezentacije pred kamerama do celovitog televizijskog priloga, polaznici su sticali direktna i neposredna televizijska znanja i iskustva.
Svi polaznici, tokom semestra, boravili su na praksi u četiri velike televizijske kuće: RTS, B92, Fox TV i Studiju B. Neki od polaznika, po završetku prakse, nastavili su saradnju sa ovim stanicama.
Vladan Radosavljević, direktor Televizijske Akademije, tom prilikom je rekao da je Akademija u prvom semestru rada uspela u svom osnovnom cilju – obučila je 25 mladih ljudi koji sada poseduju osnovna znanja zahvaljujući kojima mogu ravnopravno da se uključe u rad svake televizijske redakcije. Mentori i predavači Televizijske Akademije su Lila Radonjić, Olja Bećković, Nataša Jeremić, Antonela Riha, Snežana Stojadinović, Maja Divac, Igor Božić, Nenad Lj. Stefanović, Veljko Djurović, Goran Dimitrijević, Dragan Bujošević, Vladimir Milić.
Televizijska Akademija će nastaviti sa radom u svom drugom semestru u septembru, sa početkom naredne školske godine.


ODRŽAN GODIŠNJI FORUM O KOMUNIKACIJAMA

Ekonomist Media Group (član Asocijacije medija) realizovala je u Kovilovu kraj Beograda  Prvi  godišnji foruma o komunikacijama. Posebna pažnja uvodničara, među kojima su bili Biljana Stepanović, Aleksandar Timofejev, Dalila Petronijević, Veran Matić, bila je posvećena odnosu oglašivača i medija. U fokusu Prvog godišnjeg foruma o komunikacijama, biće pitanje odnosa između medija, agencija za odnose sa javnošću, kompanija, marketinških agencija i oglašavanja uopšte.
Učesnici ovog izuzetno posećenog Foruma bili su predstavnici najznačajnijih medija iz zemlje i regiona, PR agencije, kao i agencije za marketinška istraživanja, marketinška odeljenja kompanija svih profila, kao i najjače agencije koje se bave advertajzingom u našoj zemlji i okruženju. Opšti je zaključak da se odnosi oglašivača i medija moraju bazirati na međusobnoj saradnji i razumevanju pojedinačnih interesa, a da će tome umnogome doprineti kvalifikovaniji stručnjaci za ekonomske probleme u medijima, ali i mnogo obrazovaniji PR menadžeri.


«CRVENA ZVEZDA» PRIPREMA TELEVIZIJU

Predsednik upravnog odbora Fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ Toplica Spasojević pokrenuo je inicijativu za osnivanje klupskog televizijskog kanala, koji bi program emitovao preko satelita i kablovske televizije,  Program Zvezdine televizije bio bi koncipiran po ugledu na kanale koje imaju najveći svetski klubovi, poput Barselone, Liverpula, Arsenala.  Nije poznato kada bi Zvezda mogla da počne sa emitovanjem programa, ali prema nekim informacijama, to bi moglo da se dogodi čak i do kraja ove godine. Rivalski klub Partizan već emituje sopstveni TV program preko kanala Siti 1, koji prenose lokalni kablovski operateri.


TELEKOM PODRŽAVA MUZIČKI FESTIVAL EXIT 2008

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) podržaće ovogodišnji muzički festival „EXIT 2008“, koji  se održava od 10. do 13. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Za vreme trajanja festivala, na lokacijama uz info pultove EXIT-a, biće postavljeni i pultovi Telekoma Srbija, na kojima će se obaljati registracija novih korisnika preko web sajta www.b92.fm, uz mogućnost izbora ADSL paketa, po promotivnim uslovima. Novim korisnicima će biti omogućeno da željeni ADSL pristup internetu dobiju za jedan dinar, kao i da prve tri mesečne pretplate plaćaju samo po jedan dinar. Uz promotivne pakete, potencijalne korisnike očekuju i pokloni iznenađenja.
Na EXIT festivalu, posetiocima će biti omogućena kupovina Halo, HaloPlus kartica, kao i dopuna za kredit, na posebnim štandovima Telekoma, u okviru samog kampa.


SARADNJA „BLICA“ I FPN-A

Dnevni list „Blic“ i Fakultet političkih nauka sklopili ugovor o međusobnoj saradnji.”Blic” i FPN će sarađivati na ostvarivanju programa osnovnih studija Odeljenja za novinarstvo i komunikologiju. Sporazum su potpisali Atila Mihok, generalni direktor kompanije „Ringier“ d.o.o. u Srbiji i Milan Podunavac, dekan FPN-a. Ugovor o saradnji omogućiće studentima novinarstva da praktičnu nastavu obavljaju u dnevnom listu „Blic“, ali i drugim izdanjima kompanije „Ringier“ d.o.o.
- Za buduće novinare praksa će biti dragoceno iskustvo jer će moći da nauče kako se prave besplatne novine, kako se radi u tabloidu, a kako u magazinu - rekao je Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik „Blica“.
Dekan Fakulteta Milan Podunavac rekao je da su ugovorom predviđeni i zajednički istraživački projekti, učešće novinara ovog dnevnog lista u radu Katedre za novinarstvo, ali i šansa da najbolji svršeni studenti dobiju posao u nekom od izdanja kompanije „Ringier“ d.o.o.


POŠTA PRVA U EVIDENCIJI SERTIFIKACIONIH TELA

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) prva je kompanija u Srbiji upisana u Evidenciju sertifikacionih tela Srbije. Upis pod rednim brojem 1, samo je prvi korak ka cilju – da Pošta Srbije postane u najkraćem mogućem roku, registrovano sertifikaciono telo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Elektronski sertifikati Sertifikacionog tela Pošte namenjeni su svim učesnicima u elektronskom poslovanju u Republici Srbiji, fizičkim i pravnim licima, državnoj i lokalanoj upravi, javnim službama, preduzećima, organizacijama i institucijama.
Poslovi oko elektronskih sertifikata predstavljaju samo deo velikog razvojnog plana Pošte Srbije koji podrazumeva i projektovanje, izgradnju i razvoj nacionalnih, strateških, glavnih poštanskih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
Osim investicija u osnovne delatnosti, Pošta će i ubuduće intenzivno razvijati i informatički deo svog poslovanja kao nacionalni nosilac razvoja informatičkog društva, telekomunikacione infrastrukture i elektronske državne uprave.


ŠTA ČITA SRBIJA?

Agencija «Strategic Marketin Research» objavila je nedavno rezultate istraživanja «Šta čita Srbija» čiji naručioci su bili USAID i IREX. Preme rezultatima ovog istraživanja 31odsto ispitanika čita dnevne novine svakog dana a samo pet odsto čita časopise. Istraživanje je pokazalo da muškarci više čitaju devne novine od žena, kao i da su na prvom mestu po zainteresovanosti čitalaca vesti iz lokalnih sredina. Prema saopštenim rezultatima procenat onih koji čitaju dnevne novine svaki dan je stabilan u odnosu na prethodna istraživanja, dok se povećava broj onih koji ne čitaju časopise. Kao razlog za odustajanje od čitanja časopisa čak 64 odsto ispitanika navodi visoku cenu, dok 27 procenata nema naviku da ih čita. Istraživanje se nije bavilo rejtingom novina ali se navodi da se «Blic» pojavljuje kao najprisutniji u svesti čitalaca, a slede  «Večernje novosti», «Kurir», «Politika», «Press» i «Alo». Kada je reč o magazinima prema jačini brenda najprepoznatljiviji je magazin «Blic žena».


OTVORENA ZGRADA PINKA U SARAJEVU

Vlasnik i predsednik „Pink medija grupe“ Željko Mitrović zvanično je otvorio novu poslovnu zgradu „Pink BiH“ u sarajevskom naselju Alipašino polje i presekavši crvenu vrpcu na peti rođendan TV „Pink BiH“ uselio je ružičastu televiziju u moderan, digitalizovan objekat.
Moderna građevina na četiri sprata, površine 4.400 kvadratnih metara, predstavlja savremeno opremljeni kompleks, koji garantuje uspešnu televizijsku produkciju. U sklopu kompleksa, pored poslovne zgrade kompanije, nalaze se studio A površine 450 kvadrata, predviđen za specijalne projekte, i studio B, površine 150 kvadrata, koji je namenjen za realizaciju dnevnih emisija. Oba studija, kao i celokupan TV sistem, potpuno su digitalizovani.McCLATHY OTPUŠTA 10 ODSTO ZAPOSLENIH

Drugi po veličini američki novinski izdavač – kompanija McClatchy odlučila je da ukupan broj zaposlenih smanji za 10 procenata kako bi mogla da prebrodi negativne ekonomske trendove i sve veću selidbi prihoda od oglasa na internet. Ovom odlukom bez posla će ostati oko 1.400 zaposlenih na svim nivoima.
Prema očekivanjima menadžmenta kompanije ovo bi trebalo da donese uštedu od oko 70 miliona dolara na godišnjem nivou što je samo deo planirane uštede od oko 100 miliona dolara u naredna četiri kvartala.


NOVINE (I)

Prema podacima WAN (Svetska novinska asocijacija) prodati tiraž novina u Indiji tokom prošle godine povećan je za 11,22 odsto, a tokom proteklih pet godina prodati tiraž je uvećan za 35,51 procenata. Kada je reč o tiražima u azijskim zemljama, najvrtoglaviji skok tokom prethodne godine beleži Malezija sa 61,83 odsto, a sledi je Kirgistan sa 18,18 procenata. Najveći pad prodatog tiraža tokom protekle godine zabeležen je na Tajvanu – čak 4,76 odsto.


“MOSKOVSKI KORESPODENT” OD JESENI KAO NEDELJNIK

Tabloid ”Moskovski Korrespodent”, koji je sa ruskog tržišta nestao odmah nakon što je objavio priču o “mogućoj” ženidbi bivšeg ruskog predsednika Vladimira Putina sa gimnastičarkom Alinom Kabajevom, po svemu sudeći ponovo će se najesen pojaviti u prodaji ovoga puta kao nedeljnik. Ovo bi trebala da bude potvrda aprilskih izjava predstavnika kompanije Noviye Media da je tabloid sa tržišta nestao zbog finansijskih problema, a ne zbog političkih pritisaka. Prema menadžmentu “Moskovski Korrespodent” če kao nedeljnik koštati mnogo manje, a imaće i dovoljno vremena da dobro proveri priče koje objavljuje.


NORSKE SKOG UZ PAPIR POČINJE PROIZVODNJU BIO GORIVA

(Slika: Ynak Norske Skog skini sa sajta)

Jedan od dva najveća svetska proizvođača papira, norveški džin Norske Skog odlučila je da pokrene proizvodnju dizel goriva iz drvene biomase. U tu svrhu osnovana je kompanija Xynergo čiji je prvi zadatak da izgradi prototip postrojenja koje će proizvoditi ovu vrstu goriva koje će biti oslobođeno prisustva CO2. Kompanija Xynergo je u vlasništvu Norske Skog i još četiri norveške kompanije. Očekuje se da postrojenje za proizvodnju dizela iz drvne biomase bude pušteno u rad krajem 2010. godine. Kada proizvodnja goriva dostigne projektovani kapacitet, biće to na nivou 15 odsto ukupnih norveških potreba za ovom vrestom goriva, a to će pak smanjiti emisiju CO2 za oko 700.000 tona na godišnjem nivou.


NOVINE (II)

Broj novinskih on-lajn sajtova porastao je tokom protekle godine za 13,77 odsto,  a tokom proteklih pet godina taj broj je povećan za 50,77 procenata. Istraživanja sprovedena u SAD pokazala su da čak 81 odsto čitalaca on-lajn izdanja takođe čitaju i štampane verzije novena najmanje jednom nedeljno.  


AMERIČKI OGLAŠIVAČI UVEĆALI BUDŽETE

Uprkos mnogobrojnim opomenama agencija da u teškim vremenima pažljivije troše sredstva za oglašavanje 100 vodećih američkih oglašivača uvećalo je budžete namenjene uglašavanju za 1,7 procenata tokom prole godine. Tako je najveći svetski oglađivač, kompanija Procter&Gamble uvećala troškove za oglašavanje na američkom tržištu za čak 7,1 odsto dostigavši ukupan iznos od 5,2 milijarde dolara, što je održava na ubedljivom prvom mestu.


ŠVEDSKA: DOBRODOŠLICA “KRALJICI”

U Švedskoj je nedavno promovisan magazin “Queen”. Izdavači su, najavljujući ga, istakli da uprkos velikom interesu, koji čitaoci imaju za šivot švedske kraljevske porodice, nije postojao magazin koji bi imao ozbiljan pristup ovoj temi. Prema izjavama uređivačkog tima „Queen“ se neće baviti glasinama već isključivo vestima koje se odnose na kraljevsku porodicu. Sadržaj „Queen“ naravno neće biti isključivo posvećen švedskoj kraljevskoj porodici već će čitaoci, zahvaljujući ovom magazinu, moći da gostuju na brojnim evropskim dvorovima.


BBC INVESTIRA 68 MILIONA FUNTI U „ULTRA LOKALNE“ VESTI

Britanski javni servis BBC planira da do kraja 2013. godine uloži šak 68 miliona funti u internet mrežu sa 65 web sajtova koja bi pokrila celu Veliku Britaniju, a bila bi u mogućnosti da emituje “ultra lokalne” video vesti na zahtev korisnika. Po ovom planu za Englesku je predviđeno 47 web sajtova, za Škotsku šest i Severnu Irsku dva. Za Wels je predviđeno pet sajtova sa „ultra lokalnim“ vestima, a još deset sajtova predviđeno je za zajedničko emitovanje kako za Engleze tako i za Velšane. Planirano je da troškovi za svaki od 65 web sajtova na godišnjem nivou iznose oko 350.000 funti. Veliko je pitanje da li će se ovaj plan BBC i ostvariti s obzirom da nailazi na veliki otpor kako direktnih konkurenata na nacionalnom planu tako i velikog broja regionalnih emitera.


LONDON PAPER OSTAJE NA TRŽIŠTU

Uprkos gubitku od 17 miliona funti, ostvarenom u proteklih deset meseci, londonske besplatne novine „London Paper“ nastaviće da se distribuiraju. Pored mnogobrojnih špekulacija da će ih Mardokova kompanija News International ukinuti Mardk je odlučio da ovaj besplatni dnevni list nastavi da živi. Razlog je tiraž od 500.000 primeraka koji treba u jednom delu da zaposli ogromne nove štamparske kapactete u koje je investirano čak 650 miliona funti. Tako „London Paper“ nastavlja bespoštednu bitku za primat među besplatnim novinama sa London Lite i skoro besplatnim London Evening Standard (koji košta samo 50 penija).


“SAN” I “TAJMS” SE SPAJAJU!

Najveći britanski izdavač nacionalnih novina, kompanija News International planira da spoji „pozadinske“ timove koji podržavaju proizvodnju listova „Sun“ i „The Times“. U nastojanju da se troškovi proizvodnje što više smanje News International će, najverovatnije, prihvatiti sugestije Boston Consulting Group da se od dva menadžerska tima napravi jedan čime bi se smanjili troškovi i povećala efikasnost poslovanja. Uređivački timovi dva lista bi, kao i do sada, ostali odvojeni i samostalno uređivali i pripremali ove listove.

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!