Jul, 2007 No. 60


HELLO!

Od sredine jula srpsko tržište štampe bogatije je za još jedan prestižni internacionalni brend među magazinima. Reč je o čuvenom magazinu “Hello!” koji je potekao od španskog nedeljnika “Hola!” i izlazi u 11 lokalnih izdanja (Španija, UK, Rusija, Turska, Tajland, UAE, Grčka, Kanada, Indija, Malezija i Meksiko) a izvozi se u 60 zemalja sveta.
“Color Press Grupa” (član Asocijacije medija) je potpisala ugovor sa kompanijom “Hello! Limited” i svrstala Srbiju u red zemalja koje imaju svoju verziju ovog luksuznog celebrity magazina.
Srpsko, 12. po redu izdanje magazina “Hello!” izlaziće kao dvonedeljnik, svakog drugo petka i prodavaće se po ceni od 80 dinara, a pored Srbije biće u prodaji i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Srpski “Hello!” će pored domaćih javnih ličnosti posebnu pažnju posvećivati i internacionalnim zvezdama u čemu će mu svakako pomoći ekskluzivno pravo na objavljivanje fotografija sa velikog broja događaja iz krugova svetskog džet-seta na koje “Hello!” ima internacionalna prava.
Magazin, izuzetno kvalitetno  štampa „Color Print“ d.o.o. a distribucija je poverena kompaniji „Distri Color“.


“NOVOSTI” PROMOVISALE “POSLEDNJU KNJIGU”

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) predstavila je prvu knjigu iz novopokrenute edicije “Promocije”. Reč je o “Poslednjoj knjizi”, najnovijem trileru visokotiražnog autora Zorana Živkovića.
Inače, roman je još u fazi nastajanja otkupljen za objavljivanje u osam zemalja a nekoliko producentskih kuća je pokazalo interes da radnju romana pretoči u film.
Ističući da je “Poslednja knjiga” štampana u početnom tiražu od 20.000 primeraka, Manojlo Vukotić, direktror i glavni urednik Kompanije “Novosti” najavio je da će edicija “Promocija” uskoro biti obogaćena novim rukopisima poznatih srpskih pisaca.


REKORD “KOMERCIJALNE BANKE”

Komercijalna banka, lider po visini štenje građana na domaćem finansijskom tržištu, odabrala je prelepi ambijent sedišta Asocijacije medija da novinarima predstavi najnovije poslovne rezultate i ostvarene uspehe. Dr. Predrag Mihajlovic, zamenik predsednika banke i Goran Milićević, izvršni direktor za poslove marketinga i razvoj novih bankarskih proizvoda obavestili su prisutne da su građani Komercijalnoj banci poverili rekordnih 700 miliona evra devizne štednje. Novom “Akcijom stimulativne štenje” banka želi da se građanima zahvali na ukazanom poverenju i da im ponudi mogućnost devizne štednje uz dodatnu stimulativnu kamatu. Najnovija akcija Komercijalne banke trajaće do 15. Avgusta, a detaljne informacije  mogu se dobiti u svakoj od ukupno 262 ekspoziture ove banke.


RRA: FREKVENCIJE, PRESUDE, PRIGOVORI, OSPORAVANJA… (I)       

Vrhovni sud Srbije saopštio je početkom jula da je uvažio žalbe osam emitera i poništio rešenja Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) u vezi sa dodelom nacionalnih i dozvola za emitovanje programa na teritoriji grada Beograda. Uvažene su tužbe televizije RTL, Radija Balkan, Radija 24, televizije "Palma LTD", Radija Skaj, Radija "Hit", "Beomaksis radio" i Kriket radija. U obrazloženju presuda se navodi da je Savet RRA, donoseći rešenja o izdavanju dozvola za emitovanje programa, odlučivao po slobodnoj oceni, što ne proizilazi iz Zakona o radiodifuziji. U obrazloženju presude VSS napominje se da Vrhovni sud ovim presudama nije dodelio dozvole za emitovanje programa, niti je na bilo koji način preuzeo nadležnosti Saveta RRA.
Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić i  zamenik Aleksandar Vasić izjavili su da presuda Vrhovnog suda Srbije nije utemeljena na zakonu već da ima za cilj destabilizaciju stanja u radiodifuziji. Vasić je precizirao da RTL neće dobiti frekvenciju za emitovanje programa dokle god su on i predsednik Saveta RRA Nenad Cekić na tim položajima. Cekić je odluku VSS prokomentarisao kao “školski primer državnog udara u političkoj teoriji i praksi”.


RRA: FREKVENCIJE, PRESUDE, PRIGOVORI, OSPORAVANJA… (II)

Reagujući na izjave Nenada Cekića i Aleksandra Vasića,  predsednika i zamenika predsednika Saveta RRA Vrhovni sud Srbije saopštio je da članovi Saveta RRA, koji  kritikuju rad suda i sudija, takvim ponašanjem pokazuju da "nisu dostojni svoje funkcije". Kako je saopšteno, predsednik Saveta RRA Nenad Cekić i njegov zamenik Aleksandar Vasić neprimerenim napadima na sudije i kritikovanjem presuda Vrhovnog suda "bezobzirno podrivaju državni sistem, omalovažavaju sud i pozivaju na nepoštovanje zakona".
Vrhovni sud Srbije je ocenio i da nastojanje da Savet RRA bude "iznad svih organa vlasti u ovoj zemlji i izvan svake kontrole" rezultira i napadima na predsednika i na sudije tog suda.
Istovremeno, sve nacionalne komercijalne TV stanice sa legalnim dozvolama za rad izdale su zajedničko saopštenje u kom se navodi da podržavaju rad Republičke radiodifuzne agencije.
U ovom saopštenju se navodi da je RRA, sprovođenjem niza mera i zakonskih okvira uticala na znatno smanjenje piraterije. “Frekvencije za emitovanje programa dobili smo po okončanju javnog i transparentnog konkursa” - navodi se u saopštenju koje su potpisali TV Foks, Pink, Avala, B92, Košava i Hepi TV.Nacionalni komercijalni emiteri zalažu se za sprovođenje zakona, kao i da oni načelno podržavaju rad Vrhovnog suda Srbije, ali se suprotstavljaju svakom mešanju, koje bi za posledicu imalo ugrožavanje nezavisnosti RRA.


RRA: FREKVENCIJE, PRESUDE, PRIGOVORI, OSPORAVANJA… (III)

Savet Republičke radiodifuzne agencije doneo je  niz odluka, kojima je potvrdio sopstvene odluke donete pre godinu dana, kada su izdate dozvole za emitovanje programa na nacionalnom nivou i teritoriji Beograda. Savet je ponovo odlučivao o ovim pitanjima, jer je Vrhovni sud Srbije (VSS) uvažio žalbe osam televizijskih i radio stanica, poništio prethodne odluke Saveta i vratio ih na ponovno razmatranje.
Savet RRA doneo je i odluku o izdavanju trajnog naloga za apsolutnu zabranu emitovanja programa svim emiterima koji nisu dobili dozvole za teritoriju Srbije i Beograda i gašenje svih nelegalnih emitera, uz zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova za asistenciju.
Član Saveta RRA Vladimir Cvetković rekao je da je ovo telo odbilo prigovor nemačke kompanije RTL na odluku o izdavanju nacionalnih frekvencija, prigovor TV Palme na odluku o dozvolama za emitovanje na području Beograda, a doneta je i odluka o zabrani emitovanja programa "Palme", koja je dužna da po dobijanju rešenja o zabrani prekine rad. Odbijeni su i prigovori šest radio stanica na dozvole za emitovanje radio programa u Beogradu.


“ABC SRBIJA” ODITOVALA MAJKSE TIRAŽE

Prema  majskom izveštaju ABC Srbija, jedine oditorske kuće u Srbiji, od izdavača koji su prihvatili verifikaciju tiraža svojih izdanja, najtiražniji dnevnik u maju su i dalje "Večernje novosti" sa prosečno 165.988 dnevno prodatih primeraka. Najtiražniji nedeljnik je "Svet", najtiražniji dvonedeljnik "Bravo", a mesečnik sa najvećim tiražem je "Džoj", sa 30.484 primerka.
U periodu april i maj došlo je do porasta prodaje "Večernjih novosti" u odnosu na prvi kvartal ove godine.


TELEKOMOV PROMOTIVNI ADSL PAKET

Kompanija Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) je, povodom svog desetog rođendana, pripremila specijalnu ponudu za postojeće i buduće korisnike interneta. Rođendanski promotivni paket obuhvata ADSL priključak brzine 512Kb/s bez naplate priključne takse, uz pretplatu za prva tri meseca korišćenja, Haloplus karticu i Halo karticu -  za svega 1.999 dinara.
Kampanja  prodaje ovog paketa počela je u junu, a zbog velikog interesovanja produžena je i na ceo juli mesec. Da bi korisnik postao, kako kampanja najavljuje, deo “internet čarolija”, dovoljno je da pozove Telekomov Kontakt centar na broj 9813, ili da podnese onlajn prijavu, koja se nalazi na sajtu: www.telekomcentar.com


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

SPORAZUM VAC-a I MEĐUNARODNE FEDERACIJE NOVINARA

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i nemački medijski koncern VAC (WAZ), pored ostalog, suvlasnik kompanija Politika N&M i Dnevnik Vojvodinapress (članovi Asocijacije medija) u Briselu  su potpisali sporazum u cilju zaštite slobode štampe, unapređenja kvaliteta standarda u novinarstvu i obezbeđivanja poštenih radnih uslova za zaposlene u medijima. Evropski komesar za informativno društvo i medije Vivijan Reding izjavila je da je potpisivanje ovog sporazuma "snažna poruka da je kvalitetno novinarstvo uslov za upražnjavanje demokratskih sloboda". Glavni direktor VAC-a Bodo Hombah naglasio je da "nema kvalitetnog novinarstva ako to nije i ekonomski cilj" i predočio da za "VAC nije važno koja je stranka na vlasti i njena politika, već novinarski profesionalizam". Hombah je objasnio da je VAC upravo zato sklopio sporazum s novinarskom federacijom IFJ, uz opasku da je "štampa jedna od poluga demokratije".


DELTA PREUZELA TROPIC

Delta Maxi, koji posluje u okviru Delta Holdinga (pridruženog člana Asocijacije medija) potpisao je u Banja Luci ugovor o preuzimanju kompanije Tropic-maloprodaja iz Banja Luke.
„Izuzetno smo zadovoljni potpisivanjem ugovora o preuzimanju i ovo je, zvanično naš prvi izlazak u region”, rekao je posle potpisivanja Dragan Filipović, generalni direktor Delta Maxija. “Ovaj ugovor će svakako imati i značajne pozitivne efekte na privredu obe zemlje i siguran sam da će doprineti još čvršćim vezama između privrednih subjekata sa obe teritorije.”
Tropic je, sa 12 objekata, 25.000 m2 prodajnog prostora i 1.000 zaposlenih, lider u Republici Srpskoj i drugi po veličini prodajni lanac u celoj BiH.
Delta Maxi svoje širenje u Republici Srpskoj i BiH nastaviće putem grinfild investicija, sa ambicijom  da postane i regionalni lider. Dalji planovi Delta Maxija odnose se na širenje mreže u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Ukrajini i Moldaviji.


PREDSTAVLJENI MODELI ZA TRANSFORMACIJU DRŽAVNIH MEDIJA

Ministarstvo kulture i medija predstavilo je modele po kojima bi mogla da se transformišu informativna javna preduzeća i ustanove kulture čiji je osnivač bivša država Jugoslavija, ili državna zajednica SCG. Na sednici skušptinskog Odbora za kulturu i informisanje istaknuto je da se u narednom periodu mora rešiti status novinske agencije Tanjug, Filmskih novosti, Radio Jugoslavije i Jugoslovenskog pregleda kao i Arhiva SCG, Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja vazduhoplovstva, tim pre što je za ove "savezne institucije" iz ovogodišnjeg budžeta Srbije izdvojeno ukupuno 346 miliona dinara. Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić rekao je da je Ministarstvo napravilo modele za početak razgovora o njihovoj transformaciji. Članovi Odbora za kulturu i informisanje jednoglasno su se složili da ne treba gasiti funkcije navedenih bivših saveznih javnih medija i ustanova, već da njihov status treba rešiti vodeći računa o javnom i ošptem interesu.
Inače, opšta ocena je da je struktura zaposlenih u ovim ustanovama neadekvatna. Prema podacima Ministarstva kulture, Tanjug ima 320 zaposlenih i 197 miliona dinara iz budžeta za 2007. U Radio Jugoslaviji radi 140 zaposlenih, a za emitovanje ovog programa na kratkim talasima i na 12 jezika u budžetu je predviđeno 127 miliona dinara. Filmske novosti zapošljavaju 45 ljudi i ove godine će potrošiti 15 miliona državnih dinara. Jugoslovenski pregled, koji prevodi zakone na strane jezike, ima 12 zaposlenih i godišnji budžet od šest miliona dinara.


POŠTA SRBIJE NADMAŠILA STANDARDE SVETSKOG POŠTANSKOG SAVEZA

U procesu neprekidnog testiranja međunarodnog kvaliteta usluga, koje sprovodi Svetski poštanski savez, prema nedavno objavljenim rezultatima za 2006. godinu, Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) premašila je ciljeve utvrđene od strane Kongresa Svetskog poštanskog saveza, sa 65 odsto poštanskih pošiljki isporučenih u roku od pet radnih dana.
Tim povodom, Eduard Dajan. generalni direktor Svetskog poštanskog saveza, uputio je čestitke Draganu Kovačeviću, generalnom direktoru Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ uz želje da Pošta Srbije sa takvim radom nastavi i ubuduće i pozivom na razgovor o  budućem unapređenju usluga. 


RTS RASPISAO KONKURS ZA LOGO, SCENU I VODITELJE "EUROSONGA 08"

Radio-televizija Srbije, koja će biti domaćin "Eurosonga" koji će se sledeće godine održati u Beogradu, raspisala je konkurs za logo, izgled scene i voditelje "Pesme Evrovizije", a za najbolja rešenja su predviđene nagrade od 2.000 do 10.000 evra.
Konkurs je otvoren 30 dana i na njemu mogu učestvovati svi zainteresovani pojedinci iz Srbije i inostranstva. Tri najbolja rešenja vizuelnog obeležja takmičenja biće nagrađena sa 2.000, 3.000 i 5.000 evra, a ideja je da novi logo asocira na Srbiju, mlade i Evropu.
Scena,  koja će biti izgrađena u "Beogradskoj areni" mora da asocira na Beograd i Srbiju, da bude sastavljena od pokretnih delova, kao i da izražava istoriju i identitet Srbije. Najkreativnije rešenje podrazumeva nagradu od 10.000 evra. Na konkursu za voditelje mogu učestvovati osobe starije od 18 godina, a u prvom krugu će 100 ljudi biti pozvano na testiranje. posle prvog testiranja će biti odabreane 24 devojke i 24 muškarca, koji idu u drugi krug izbora. Nakon 20 specijalnih emisija, parovi će postepeno ispadati iz konkurencije, a pobednici će biti izabrani na osnovu mišljenja žirija i glasanja gledalaca. Pobednički par će voditi "Pesmu Evrovizije", dok će drugoplasirani voditi "Beoviziju”, odnosno takmičenje za izbor srpske pesme – učesnice.


CRYPTON, NOVI BREND NA NAŠEM TRŽIŠTU

Kompanija ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija),  predstavila je, posle višemesečnih priprema, novi brend Crypton. Reč je o televizorima široke dijagonale kao i prenosnim muzičkim uređajima koji će kupcima biti dostupni kako u ComTreidovim prodajnim objektima tako i u prodajnim lancima poput Tempa, Merkatora, MB Rodić... Više informacija o CRYPTON-u možete dobiti ukoliko posetite internet adresu: www.mycrypton.com


IVAN CVEJIĆ NOVI GLAVNI UREDNIK „BETE“

Novinska agencija Beta od početka jula ima novog glavnog i odgovornog urednika, Ivana Cvejića (37). Cvejić je ranije proveo sedam godina u novinskoj agenciji Beta, na mestu saradnika, urednika i zamenika glavnog i odgovornog urednika. On je na tom mestu zamenio Dragana Janjića, koji je krajem juna ove godine prihvatio mesto pomoćnika ministra za kulturu, zaduženog za medije. Uređivačka politika agencije Beta, koja ima nekoliko stotina klijenata u zemlji i inostranstvu, ostaje nepromenjena.


UZ „LINK“ I SVE PO SPISKU

Najnoviji dvobroj časopisa za profesionalce u elektronskim medijima “Link” bogatiji je za osmo po redu izdanje iz edicije “Link plus”. Reč je o knjizi “Sve po spisku” autorke Tamare Skroze inače novinarke redakcije “Vremena” (član Asocijacije medija). U knjizi, koja nosi i podnaslov “pseudoleksikon novinarstva” sabrani su tekstovi o novinarstvu, koje je autorka objavljivala u časopisu “Link”.

 
MARDOK IPAK KUPUJE VOL STRIT ŽURNAL

Nakon neprekidnih pokušaja da se domogne vlasništva nad Wall Street Journal, Mardokova News Corporation je izgleda došla u položaj da „zada završni udarac“. Nakon tročasovnog većanja upravni odbor kompanije Dow Jons, koja je izdavač svetski poznatih novina a istovremeno i zastupnik porodice Bankroft u čijem posedu je kontrolni deo paketa akcija, saopštio je da je spreman da prihvati 5 milijardi dolara tešku ponudu za preuzimanje.
Odluka još nije konačna, ali je upravni odbor Daw Jons saopštio da će akcionarima predložiti i preporučiti da prihvate Mardokovu ponudu za preuzimanje Wal Street Journal.


U ENGLESKOJ NAJTIRAŽNIJI „SAN“

Prema podacima ABC UK, najtiražniji dnevni list tokom juna 2007. godine bio je tabloid SUN sa prosečno, dnevno 2.852.952 prodata primerka. Na drugo mesto se plasirao The Daily Mail sa prosečno prodatim junskim dnevnim tiražom od 2.123.008 primeraka a na trećem mestu je Daily Mirror sa „samo“ 1.433.954 prodata primerka.
Među listovima, koji se na kioscima prodaju nedeljom, na prvom mestu je News of the Worl sa 3.021.301 prodatih primeraka, a drugoplasirani je The Mail on Sunday sa 2.233.504 primeraka.
Ubedljivo najtiražnija britanska besplatna dnevna novina je „Metro“ (sva izdanja) sa ukupno 1.122.052 primerka.


NEMCI SLUŠAJU RADIO 200 MINUTA DNEVNO

Građni Nemačke slušaju radio u proseku 200 minuta dnevno, pokazuju rezultati  istraživanja Radne zajednice Analiza medija iz Frankfurta.
Uprkos konkurenciji drugih medeija, zanimanje Nemaca za radio nije poslednjih godina nimalo opalo. Čak četvoro od pet Nemaca starijih od 14 godina svakodnevno sluša radio, navodi se u studiji.
"Najrevnosniji" slušaoci su zaposleni, koji radio-programe prate skoro četiri sata dnevno. Pri tome muškarci u proseku radio slušaju dnevno oko 20 minuta duže nego žene.
U Nemačkoj postoji oko 60 radio-stanica u javno-pravnom vlasništvu. Privatne radio-stanice postoje tek od sredine osamdesetih godina prošlog veka a već početkom ove decenije bilo ih je oko 200.


„EKONOMIST“ LANSIRAO AUDIO IZDANJE

Prvi među značajnijim svetskim magazinima The Economist je lansirao kompletno audio izdanje namenjeno “čitaocima” sa izrazitim nedostatkom slobodnog vremena, ali i željom da budu kvalitetno informisanji o svetskim ekonomskim tokovima i biznis poduhvatima. Novo, audio izdanje omogućava čitaocima da „prelistaju“ (skroluju) kompletan sadržaj Ekonomista kao i da preuzmu (daunloduju) u svoj računar, ili drugi medij teme, odnosno članke koji ih najviše zanimaju. Ova vrsta servisa ponuđena je besplatno svim pretplatnicima Ekonomista, a  ostali mogu da kupe audio izdanje po ceni od 8 dolara.


UK: SVE VIŠE BESPLATNIH ONLAJN NOVINSKIH SADRŽAJA

Kako prihodi od onlajn oglašavanja sve više rastu tako i britanske novine postaju sve komotnije u nuđenju besplatnih sadržaja na svojim websajtovima, jedan je od zaključaka istraživanja koje je sproveo City University.
Rezultati istraživanja kazuju da prihod od oglašavanja sada čini čak 90 odsto ukupnog prihoda ostvarenog po osnovu onlajn aktivnosti novinskih izdavača.


“MALI ŠEF” PROTIV VELIKOG “BENETONA”

Britanski nezavisni lanac drumskih restorana brze hrane “Mali šef” (Little Chef) neće biti prodat italijanskoj kompaniji Beneton ukoliko ne prihvati da, posle kupovine, zadrži logo i znak ovog lanca restorana. Predstavnici sadašnjih vlasnika saopštili su da je reč o izuzetno poznatom britanskom brendu u čiji razvoj i održanje na tržištu su zaposleni investirali mnogo truda i znanja, te da bi ga bilo nekorektno ugasiti. Italijanski Beneton, koji je inače vlasnik lanca restorana Autogrill, želi da kopovinom britanske kompanije svoj brend lansira i u Velikoj Britaniji. Međutim izgleda da bez “Malog Šefa” nema ništa od kupovine.


U KINI POMAMA  ZA ONLAJN KUPOVINOM

U svom poslednjem izveštaju Kineski centar za Internet  saopštio je da će, prema procenama, kineski građani tokom ove godine za kupovinu preko Interneta potrošiti oko 364 milijardi juana (51,52 milijardi dolara) i time nadmašiti prošlogodišnja izdvajanja za ovu vrstu kupovine za čitavih 32 procenta.
Tokom ove godine za onlajn oglašavanje u Kini će biti utrošeno 7,6 milijardi juana.


NOVI SISTEM FINANSIJSKE POMOĆI ŠTAMPI

Sistem finansijske podrške štampanim medijima u Finskoj biće značajno promenjen od 2008. godine. Izmene sistema će uslediti kako na planu globalne pomoći štampanim medijima tako i u pogledu finansiranja pojedinačnih projekata.
Na generalnu pomoć računa partijska štampa i to prema formuli koja podrazumeva izdvajanja od 90.000 evra godišnje po svakom poslaničkom mestu koje stranka ima u parlamentu. Za finansiranje pojedinačnih projekata prema novom sistemu predviđeno je da se na godišnjem nivou izdvajaju iznosi ne veći od 500.000 evra.
Računa se da će u 2008. godini sredstva za pomoć štampanim medijskima u Finskoj porasti za oko 4.230.000 evra i da će dostići ukupan iznos od 14.260.000 miliona evra.


NORDIJSKE ZEMLJE NA VRHU IT SVETA

Prema nedavno objavljenim podacima za 2006-2007. godinu, pet Nordijskih zemalja je na TOP LISTI 10 najvećih investitora u razvoj novih tehnologija, koje generišu ekonomski razvoj. Po ovom izveštaju Danska je preuzela primat od SAD i ubedljivo je na prvom mestu a po stepenu IT razvijenosti slede: Švedska, Singapur, Finska, Švajcarska, Holandija, USA, Island, Velika Britanija i Norveška.


NOVO LICE MAGAZINA “SAJANTIFIK AMERIKEN”

Najpoznatiji američki naučni magazin “Scientific American” početkom jula je lansirao novi, znatno unapređen uređivački concept u nastojanju da se održi među sve žešćom multimedijskom konkurencijom. Magazin će ubuduće izdvajati mnogo više prostora za aktuelne naučne vesti, ličnie stavove stručnjaka i nastojaće da bude prisutan na svim najaktuelnijim naučnim punktovima kako bi na najbolji način opravdao poverenje tri miliona čitalaca.


ŠPRINGER ODUSTAO OD LANSIRANJA TABLOIDA U FRANCUSKOJ

U poslednji čas medijski džin, kompanija Axel Springer odustala je od lansiranja novog, dnevnog tabloida u Francuskoj pripremanog po ugledu na perjanicu ove izdavačke kuće “Bild”.
Razlog za odustajanje od projekta koji je, kako je saopšteno, “nudio mnogo više riznika nego mogućnosti” pronađen je u nedovoljnom broju prodajnih mesta u Francuskoj. Naime kako tržišni stručnjaci tvrde, novi tabloid bi se u Francuskoj prodavao na oko 30.000 prodajnih mesta, dok Bild u Nemačkoj svakodnevno stiže do 120.000 prodajnih mesta. U lansiranje novog Springerovog tabloida trebalo je da bude uloženo 120 miliona evra.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!