Jul, 2007 No. 59


RRA: DODELJENE DOZVOLE REGIONALNIM EMITERIMA

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) dodelio je dozvole za emitovanje radio i televizijskog programa na regionalnom nivou. Dozvole za emitovanje regionalnog tv programa pripale su: JP „Televizija Pirot“ – Pirot; RT „Belle amie“ – Niš; JP „Radio-televizija Vranje“ – Vranje; RT „Zona“ – Niš; JPI „Novi Pazar“ – N.Pazar; JP „Radio Raška“ – Raška; AD „Jedinstvo“ – N.Pazar; JP „Radio-televizija Zaječar“ – Zaječar; JP „Štampa, radio i film“ – Bor; ATP „Palma“ – Jagodina; „Televizija kanal 9“ – Kragujevac; JP „Radio televizija Kruševac“ – Kruševac; JPI „Ibarske novosti“ – Kraljevo; „Sat TV comunications“ – Požarevac; JP „TV Čačak“ – Čačak; „RTV Enigma“ – Prijepolje; „Vujić televizija“ – Valjevo; JP „Radio televizija Šabac“ – Šabac; „TV Banat“ – Vršac; „Santos-comerce“ – Zrenjanin; „RTV Panonija“ – Novi Sad; TV „Most“ – Novi Sad; „TV Jesenjin“ – Novi Sad i „Sremska televizija“ – Šid.
Dozvole za emitovanje radio programa na regionalnom nivou dobili su: JP „Radio-televizija Vranje“ – Vranje; RT „Belle amie“ – Niš; Novinska agencija „Beta press“ – Beograd; JP „Krajina“ – Negotin; JP „Radio-televizija Zaječar“ – Zaječar; JP „Štampa, radio i film“ – Bor; JP „Radio televizija Kruševac“ – Kruševac; JPI „Šumadija“ – Aranđelovac; JIP „Novi put“ – Jagodina; IMC „Luna press“ – Užice; IP „Centar“ – Valjevo; RTV „As“ – Šabac; „Jet-company“ – Kikinda; JP „RTV Pančevo“ – Pančevo; JP „Radio Zrenjanin“ – Zrenjanin; „Radio televizija Delta“ – Novi Sad; Fond „Panonija“ – Subotica; JP „Radio Sombor“ – Sombor“; JP „Radio Srem“ – Ruma; JPI „Vrbas“ – Vrbas; „Medijski centar Blue“ – Odžaci i JP „Radio Šid“ - Šid
RRA nije dodelio dozvole za četiri tv i dve radio stanice jer za njih nije bilo kandidata, ili po oceni članova Saveta oni koji su učestvovali na konkursu nisu u potpunosti ispunili kriterijume. Nije dodeljena ni dozvola za radio mrežu na području Vojvodine jer prijavljeni kandidati nisu ispunjavali predviđene uslove.
Učesnici konkursa, koji su nezadovoljni odlukama RRA imaju pravo žalbe u roku od petnaest dana od dana objavljivanje odluke o dodeli regionalnih dozvola za emitovanje tv i radio programa.


PHARMASWISS VRTNA ZABAVA


PharmaSwiss (pridruženi član Asocijacije medija), jedna od vodećih farmaceutskih kuća na tržištu Srbije, iskoristila je poslednje dane juna da priredi više nego uspešnu zabavu u izuzetnom ambijentu, u bašti sedišta Asocijacije medija i na taj način poželi ugodan letnji odmor svojim poslovnim partnerima.
O dobrom raspoloženje više od 250 gostiju iz sveta farmacije i medicine, pored domaćina iz PharmaSwiss kompanije brinuo se i dugogodišnji poslovni partner ove kuće –  novosadska firma Manual poznata po proizvodnji predmeta od kože. Za zvanice je priređena modna revija, gde su predpremijerno predstavljeni modeli ove firme za sezonu jesen – zima 2006/07.godine.
Domaćini iz PharmaSwiss pobrinuli su se da dobro raspoloženje gostiju ulepša i popularni Sergej Ćetković,  maestralno izvodeći  popularne balade.


IZ BUDŽETA SREDSTVA ZA ŠEST MEDIJSKIH KUĆA I RRA

Budžetom Srbije predviđeno je da se izdvoji 551 milion dinara za rad Republičke radiodifuzne agencije i šest medija, među kojima je i novinska agencija Tanjug, koja će se finansirati sa približno 200 hiljada evra mesečno.
U budžetskoj stavci pod nazivom "Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama" predviđeno je i finansiranje javnih ustanova Jugoslovenski pregled, Filmske novosti i Radio Jugoslavija, prenosi agencija FoNet. Iz budžeta će se finansirati i Novinsko-izdavačko javno preduzeće Panorama iz Prištine, kao i Novinsko-izdavačka ustanova Bratstvo iz Niša.


NOVO LICE SRBIJE

U sedištu Asocojacije medija, predstavnicima stručne javnosti i ostalim uglednim zvanicama predstavljen je novi broj časopisa MS Marketing Srbija, namenjen stručnjacima iz oblasti marketinga i tržišnih komunikacija. Domaćini skupa bile su Milka Forcan, potpredsednica Delta Holdinga i Žaklina Kušić direktor i vlasnik Poublicis Group Srbija, koja je idejni tvorac i pokretač časopisa MS Marketing Srbija.
Tema novog broja časopisa je Novo lice Srbije, pa se pored redovnih rubrika koje prenose najnovije vesti iz profesije, kao i mišljenja domaćih i stranih stručnjaka, ovo izdanje bavi inicijativama i uspešnim projektima koji stavljaju Srbiju na kulturno-ekonomsku mapu sveta.
Kako je MS uveo praksu počasnog urednik koji daje svoj lični pečat časopisu MS, ovoga puta se u ulozi urednice MS 03 našla Milka Forcan, potpredsednica Delta Holdinga.
Promovišući novi broj časopisa MS, Milka Forcan je, između ostalog, istakla : “Personal branding je ozbiljan posao od koga može da zavisi karijera pojedinca, ‘corporate branding’ je ključan u uspehu kompanije, a ‘national branding’ je danas odlučujući faktor u pozicioniranju jedne države, važan za međunarodni ugled i ekonomski prosperitet. U demokratskim društvima, ova tema prihvata demokratske rasprave i različitost stavova, ali ne do mere da se ne prepoznaje neophodnost hitnog ulaska u projekat brendiranja Srbije. Zbog toga se ovom projektu mora dodeliti poseban status, od najvišeg državnog značaja”.


TRI PRIZNANJA ZA BANKU INTESA

Na osnovu rangiranja, koje je sproveo londonski magazin „Finance Central Europe“ i veći broj inostranih konsultantskih kuća, Banci Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) pripala su tri značajna priznanja.
Ova finansijska institucija ocenjena je kao najbolja banka srednje veličine u Jugoistočnoj Evropi. Zatim je proglašena za najbolju banka u Srbiji. A treće priznanje, najbolji bankar godine dodeljeno je Draginji Đurić, predsednici Izvršnog odbora Banke Intesa.
Rangiranje je obavljeno na osnovu analize godišnjih rezultata poslovanja banaka iz regiona koji obuhvata područje: Albanije, BiH, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Turske i Slovenije.


DOBRI POČETNI REZULTATI „ABC SRBIJA“

Na sednici Borda direktora ABC Srbija, održanoj u sedištu Asocijacije medija,  izraženo je zadovoljstvo početnim rezultatima oditovanja (verifikacije) tiraža štampanih medija u Srbiji. Učesnici su insistirali na stalnom daljem unapređenju sistema oditinga i pojačavanju kontrole podataka kako bi se u potpunosti primenili standardi i procedure IFABC.
Na sednici je utvrđen program rada do kraja 2007. godine, a pored ostalog je dogovoreno i da grupacije najznačajnijih oglašivača i agencija preporuče svim štampanim medijima u Srbiji ulazak u sistem verifikacije tiraža do kraja ove godine.  Cilj je da se u proces ugovaranja oglašavanja za narednu, 2008. godinu uđe sa čistim računima i proverenim, odnosno verifikovanim, tiražima.
ABC Srbija, inače, planira da svoju ponudu, koja je sada ograničena na utvrđivanje broja primeraka listova, koji su doprli do čitalaca, do kraja godine proširi i na niz drugih istraživanja korisnih za oglašivače i agencije.
Odlučeno je da se od septembra 2007. organizuje serija seminara za oglašivače, agencije i izdavače, kako bi  se bliže upoznali sa suštinom oditovanja i korisnim efektima ove aktivnosti za sve tri strane u ovoj delatnosti.


GRAN PRI DELTA HOLDINGU

U okviru tradicionalne akcije Biznis Partner, Delta Holdingu (pridruženom članu Asocijacije medija) dodeljeno je posebno Gran Pri priznanje - „Best Partner 2007“. Ovo priznanje dodeljuje se samo jednoj kompaniji koju, tajnim glasanjem, biraju svi ovogodišnji laureati akcije Biznis Partner.
Delta Holding je ove godine nagrađen i priznanjem „Biznis Partner Plus“, kao kompanija sa najvišim stepenom društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici.
Akcija Biznis partner, koja je organizovana po 13. put, ima za cilj da promoviše kompanije i institucije koje se u svom poslovanju rukovode visokim profesionalnim standardima i čvrstim moralnim normama, a jedan od nosilaca titule „Biznis partner 2007“ je i Delta Maxi.


UPOLA JEFTINIJI I STALNO NA INTERNETU

Kompanije ComTrade Group i Mobilna Telefonija Srbije (obe pridružene članice Asocijacije medija) formirale su izuzetno povoljnu ponudu za kupovinu računara namenjenu kako pojedincima tako i medijskim kućama, ali i svim ostalim zainteresovanim kompanijama.
Reč je o FSC notbuk računarima sa ugrađenim modulima za pristup brzom (3G) internetu i sa obezbeđenom godišnjom pretplatom na ovu vrstu usluge.
Cena kompletnog paketa je 24.999 dinara a opširne informacije o svemu očekuju vas telefonu 011/201-5678 ili na e-mail adresi: rezervacije@comtradeshop.com


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

IFRAEXPO 07 – ZAJEDNO U BEČ

Najveći sajam mašina, opreme, usluga i ideja u oblasti novinske industrije IFRAEXPO 07 ove godine se održava od 8. do 11. oktobra u Beču.
U specijalnom izdanjem Newslettera, kao i u prošlom, redovnom,  broju obavestili smo naše čitaoce da je turistička agencija “Odeon”, na predlog Asocijacije medija, pripremila poseban aranžman za posetu ovoj izuzetnoj sajamskoj manifestaciji, koja je posvećena medijskoj industriji. U ovom broju Newslettera vas podsećamo da su za medijske kuće, okupljene oko Asocijacije medija, kao i za zaposlene u njima predviđeni popusti i do 20 procenata za tzv “rano prijavljivanje”.
Očekuje se da će na ovogodišnjoj manifestaciji IFraExpo 07 učestvovati više od 300 izlagača iz celog sveta koje će svoju ponudu izložiti na oko 14.000 kvadratnih metara sajamskog prostora u Beču. Organizatori očekuju posetu od preko 10.000 novinskih stručnjaka iz više od 70 zemalja, a bečki hoteli su praktično već sada kompletno rasprodati u vreme održavanja ovog sajma.
Detaljen informacije o putovanju, vizama, smeštaju, ulaznicama i svemu ostalom, što vas zanima u vezi sa posetom IFRAEXPO 07, očekuje vas u Turističkoj agenciji ODEON, Beograd, Kneza Miloša 80.
Za kontakt sa vama i odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa odlaskom na IFRAEXPO 07 zaduženi su agencijski menadžeri: Isidora Nešić (isidora@odeon.co.yu) i Aleksandar Seničić (sasa@odeon.co.yu), koje možete kontaktirati i na telefon: 011/ 361 00 11.


NOVI WAP SERVIS AGENCIJE BETA

Agencija BETA aktivirala je  novu verziju wap servisa na adresi http://wap.beta.co.yu koji korisnicima mobilnih telefona omogućava pristup najnovijim vestima iz zemlje i sveta. Novina u wap servisu agencije Beta je da su sve vesti ilustrovane fotografijama. Wap servis sadrži vesti iz oblasti politike, ekonomije, sporta, kulture, zanimljivosti i vremensku prognozu. Korisnici, takođe, mogu najvažnije vesti pročitati i na engleskom jeziku. Pristup ovom servisu moguć je sa svih mobilnih uređaja koji podržavaju WAP i GPRS tehnologiju.


TELEKOMOV «PRENOS» ČOLIĆEVOG KONCERTA

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) ispunio je obećanje i omogućio direktno praćenje („live streaming“) koncerta Zdravka Čolića putem novog WEB  portala, namenjenog pre svega našim ljudima u dijaspori. Tako su ovaj izvanredan koncert mogli da vide i oni koji nisu bili ni blizu beogradskog stadiona Marakana.
Pored brige o kvalitetu i pristupačnim cenama usluga „Telekom Srbija“ koristi svaku priliku da svojim korisnicima omogući dodatne pogodnosti, što je nesumnjivo predstavljalo i omogućavanje praćenja Čolićevog koncerta za korisnike 3G mreže „Mobilne telefonije Srbije“ i ADSL paketa „Telekoma Srbija“.
Telekom Srbija a.d. će nastojati da i ubuduće svim korisnicima usluga ADSL Interneta i 3G mobilne mreže prezentira na ovakav, atraktivan način sve najinteresantnije događaje u svetu muzike.


FORUM MEDIJA JUGOISTOČNE EVROPE

Na Forumu medija jugoistočne Evrope, koji je održan u Zagrebu, razgovarano je na temu: "Mediji i demokratija u jugoistočnoj Evropi: savremeni tokovi i perspektive za budućnost”. Ovaj skup organizovali su Medijska grupa VAC (WAZ), Fondacija "Konrad Adenauer" i Udruženje novinara jugoistočne Evrope (SEEMO), a učestvovalo je oko 150 izdavača, direktora, glavnih i odgovornih urednika i novinara iz Hrvatske, Srbije, Bosne, Makedonije, Slovenije, Albanije, Bugarske, Češke, Rumunije, Mađarske, Grčke, Belgije, Velike Britanije, Nemačke i SAD,
Jedan od učesnika skupa, Bodo Hombah, direktor medijske grupe WAZ, istakao je, pored ostalog, da "bez kontrole moći, demokratija ne može da živi”. Prema njegovim rečima najdelotvornija kontrola je javnost, a slobodno novinarstvo je jedini instrument za to. Hombah je, takođe, istakao da novinarstvo mora da bude nezavisno u meri koja mu omogućuje da objavljuje i ono što moćnici ne žele da bude objavljeno.
Dvodnevna konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, a dogovoreno je da se ovaj forum ubuduće organizuje svake godine u drugoj balkanskoj zemlji.


JUGOIMPORT OBELEŽIO 58 GODINA POSLOVANJA

Kompanija Jugoimport SDPR (pridruženi član Asocijacije medija) obeležila je 58. godišnjicu uspešnog poslovanja. To, kao i najnoviji poslovni poduhvati kompanije, bili su povod za okupljanje mnogobrojnih zvanica iz poslovnog sveta na sajamskoj manifestaciji «Partner 2007» u čijoj se realizaciji Jugoimport SDPR pojavljuje kao suorganizator.
Obraćajući se gostima, Stevan Nikčević, generalni direktor Jugoimport SDPR, predstavio je  dosadašnje poslovne rezultate i istakao nastojanje kompanije da postane sistem, koji integriše kompleksne procese istraživanja tržišta, razvoja, proizvodnje, promocije i prodaje složenih sredstava NVO.
Gosti su imali priliku da vide i specijalnu izložbenu postavku Jugoimport SDPR, pripremljenu za sajam «Partner 2007».


PUT U EU NEMOGUĆ BEZ AKTIVNE ULOGE MEDIJA

Ambasada Savezne Republike Nemačke u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) i uz logističku pomoć ISAC fonda (Centar za međunarodne i bezbednosne poslove) organizovala je konferenciju pod nazivom: „Aktuelna uloga civilnog društva u procesu pridruživanja Srbije EU – uloga medija“.
Na skupu o olozi i značaju medija na putu ka pridruživanju Srbije EU govorili su, pored ambasadora SR Nemačke u Beogradu Andreasa Cobela i Oliver Dulić, predsednik Skupštine Srbije, Frajmut Duve aktivista za ljudska prava, Srbobran Branković, direktor agencije „Medium“ i Dragoljub Žarković, glavni urednik „Vremena“ (član Asocijacije medija).
Učesnici skupa složili su se da je za brži put ka Evropi neophodna sloboda medija, njihova politička i ekonomska nezavisnost, kao profesionalni odnos prema  aktuelnim zbivanjima u društvu.


POŠTA SRBIJE ĐACIMA ULEPŠAVA RASPUST

Akcija «Beogradske hronike» RTS pod nazivom «Bazeni deci», u kojoj će beogradski mališani dobiti besplatne karte za gradske bazene naišla je na veliki odziv donatora.
Na konferenciji za novinare, predstavnici brojnih kompanija, među kojima je i Javno preduzeće PTT saobraćaja «Srbija» (Pridruženi član Asocijacije medija) podelili su karte za bazene direktorima beogradskih osnovnih škola. U akciji u kojoj su učestvovali i Mobilna telefonija Srbije, Delta (pridruženi članovi Asocijacije medija), »Frikom», GSP Beograd, Aerodrom «Nikola Tesla», Železnica Srbije i mnogi drugi, prikupljeno je 1.684.000 dinara.
Milica Srećković, direktorka Sektora za marketinške komunikacije PTT «Srbija» uručila je karte za Sportski centar «Olimp» na Zvezdari predstavnicima osnovnih škola «Miloš Crnjaninski», «Josif Pančić» i «Filip Kljajić – Fića».
WATANABE MEDISKA LIČNOST GODINE

Na nedavno završenom 54. internacionalnom oglasnom festivalu, koji je održan u Kanu, specijalno priznanje „Medijska ličnost godine“ dodeljeno je Tsuneo Watanabeu (81), predsedniku i glavnom uredniku japanske kompanije Yomiuri Shimbun Holdings. Watanabe je karijeru u Zomiuri Schinbun započeo 1950. godine, a od 2004. je na mestu glavnog urednika i predsednika ove kompanije, koja se bavi širokim spektrom poslova u medijskoj industriji počev od izdavanja dnevnih novena, magazine, knjiga, televizijske, radio i video produkcije…
Kompanija je izdavač 133 godine starog dnevnog lista Jumiuri šimbun, vodećeg japanskog dnevnog lista, koji je sa zbirnim tiražom jutarnjeg i večernjeg izdanja od 14 miliona primeraka dnevno, najtiražniji dnevnik na svetu.


TORONTO OČIMA PETRIČIĆA

Nakon više od decenije stalne i izuzetno uspešne saradnje „Toronto Star“, vodeći kanadski dnevni list, kao da iznova otkriva Dušana Petričića, svetski poznatog karikaturistu i ilustratora.
Petričiću je najpre poverena kreacija grafičkih rešenja kampanje kojom je „Toronto Star“ oglasio promenu formata lista, a donekle i uređivačkog koncepta, a odmah nakon toga na stranicama ovog lista se pojavila i nova rubrika pod nadnaslovom  „Dusan’s world“.  U ovoj rubrici Petričić, jednom nedeljno, iz svog ugla posmatra Toronto i čitaocima crtežom ukazuje na dobre i loše strane velegrada.
Petričić se odnedavno, posle višegodišnje pauze, svojim karikaturama vratio dva puta mesečno i na naslovnu stranu «Večernjih novosti».


PRVI BIZNIS TV KANAL U AFRICI

Prvih dana juna lansiran je, na afričkom kontinentu, prvi 24-časovni biznis tv-kanal, CNBC Afrika. Kanal će dnevno emitovati devet sati lokalnog poslovnog sadržaja, koji će biti dopunjen internacionalnim biznis vestima i redovnim uključenjima programa CNBC iz Azije, Evrope i SAD.


CELA AUSTRALIJA POD ŠIROKOPOJASNIM INTERNETOM

Australijska vlada učestvovaće sa 602 miliona evra u projektu čiji bi krajnji rezultat trebalo da bude premrežavanje celog kontinenta širokopojasnim internetom dostupnim 99 odsto stanovništva.
Sredstva za realizaciju projekta biće poverena kompanijama, pobednicima na javnom tenderu, Optus (deo Singapur Telecommunication) i Elders. Ove kompanije moraće da obezbede drugu polovinu neophodnih sredstava za realizaciju projekta premrežavanja Australeje, a ceo posao treba da bude završen do 2009. godine.


UGROŽEN LOGO BARCLAYS-a

Bankarski gigant Barclays (UK) mogao bi da se odrekne 300 godina starog korporativnog logoa u slučaju da ovu finansijsku instituciju preuzime holandski finansijski džin ABN Amro.
Trista godina star orao u znaku Barklays-a mogao bi da postane žrtva nezadovoljstva Holanđana zaposlenih u ABN Amro, koje orao podseća na omražani okupatorski simbol za vreme Drugog svetskog rata.
U slučaju uspešnog preuzimanja moglo bi da se dogodi da na međunarodnom planu Barklays preuzme znak ABN Amro a da prepoznatljivog i prastarog orla ova banka zadrži samo u granicama Velike Britanije.


US: RASTE PRIHOD OD OGLAŠAVANJA NA NOVINSKIM SAJTOVIMA

Novinska Asocijacija Amerike (NAA) saopštila je da je prihod od oglašavanja na novinskim onlajn stranicama tokom prvog kvartala 2007. godine dostigao iznos od 750 miliona dolara. Zvaničnici NAA ističu da američki novinski izdavači i dalje čine značajne napore kako bi   redefinisali oglasne ponude i uspešnije parirali stalnom širenju internet oglasne ponude.


DIGITALNA TV OSVOJILA VELIKU BRITANIJU

Britansko regulatorno telo za elektronske medije – OFCOM saopštilo je najnovije podatke o prelasku domaćinstva na prijem digitalnog tv signala u ovoj zemlji. U prva tri meseca 2007. godine skoro 870.000 britanskih domaćinstava se prebacilo na digitalnu tv. U poslednjim kvartalu prethodne godine to je učinilo oko million domaćinstava.
Prema izveštaju OFCOM, u ovom trenutku je već 80,5 odsto domaćinstava prešlo na digitalni tv signal, što znači da je ova vrsta tv-signala ušla u više od 20,4 miliona britanskih domova.
Ukidanje analognog sistema prijema tv signala u Britaniji će otpočeti u oktobru ove godine po prethodno utvrđenom regionalnom planu.
Očekuje se da kompletan process digitalizacije bude završen do kraja 2012. godine.


MARDOK SVE BLIŽI KUPOVINI AKCIJA VOL STRIT ŽURNALA

Izgleda da je medijski magnat Robert Mardok sve bliži do sada neostvarenoj želji – preuzimanju dnevnika Wall Street Journal – krunskog dragulja među izdavačkim poslovima kompanije Dow Jones.
Naime, upravni odbor  Dow Jones je saopštio da će pregovarati sa predstavnicima Mardokove News Corporation o ponudi za preuzimanje paketa akcija, vrednoj oko pet milijardi dolara,  koje sada pripadaju podorici Bancroft. Upravni odbor je ovo saopštio pošto se nazire mogućnost da bude dogovorena kompletna uređivačka nezavisnost  Vol Strit Žurnala.


NAGODILI SE MASTERCARD I FIFA

Finansijski gigant MasterCard prihvatio je poravnanje od 90 miliona dolara da bi odustao od daljeg sudskog procesa koji je vodio protiv FIFA oko sponzorskih prava na Svetskom fudbalskom šampionatu.
MasterCard je otpočeo spor pred njujorškim sudom 2006. godine, odmah nakon što je FIFA saopštila da su sponzorska prava za fudbalske šampionate 2010. i 2014. godine dodeljena rivalskoj kompaniji Visa Internacional.

Pravnici Masterkarda su insistirali na pravu preče kupovine ove kompanije, koja je sponsor fudbalskih šampionata bila punih šesnaest godina. Inače Visa International, za koju se tvrdi da je na ime sponzorstva platila 200 miliona dolara, nije bila učesnik u ovom nesvakidašnjem sporu.


MANJI PRIHOD OD OGLAŠAVANJA U ČEŠKOJ

Prema prognozama kompanije ARBOmedia, prihod od oglašavanja u Češkoj mogao bi do kraja ove godine da opadne za 0,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Prognoze govore da će televizije i dalje ostvarivati najveći prihod i da će sa oko 303 miliona evra učestvovati sa čak 48 procenata u ukupnom prihodu. Sledi štampa sa predviđenim prihodom od oko 209 miliona, zatim radio sa 45 miliona i onlajn oglašavanje sa prihodom od oko 23,8 miuliona evra. Prema ovoj prognozi porast prihoda zabeležiće samo tv i onlajn  oglašavanje.


PODELJENI KANSKI OGLASNI LAVOVI

Na nedavno završenom 54. Internacionalnom oglasnom festivalu u Kanu specijalno priznanje – “Agencija godine” pripalo je kompaniji Saatchi&Saatchi iz Njujorka. Za najbolji oglas u štampi proglašeni su oglasi koje je ova agencija radila za kompaniju Proctor&Gamble u kategoriji “sredstva za čišćenje”, a pod nazivima: Say Sauce, Majo i Ketchap. Detaljan izveštaj o svim ostalim nagradama dodeljenim na jednoj od najprestižnijih propagandnih smotri na svetu mogu se videti na internet adresi: www.canneslionslive.com.


PROZIBENSAT 1 PRIPREMA UDAR NA BERTELSMAN

Nemački komercijalni tv emiter, kompanija ProSiebenSat1 Media upravo je potpisala 3,3 milijarde evra vredan ugovor o kupovini konkurentske tv grupacije SBS Broadcasting u nastojanju da stvori panevropsku tv mrežu koja bi bila dostojan konkurent medijskom gigantu, kompaniji Bertelsman u čijem posedu je i tv grupa RTL.
ProSibenSat 1 je inače u privatnom vlasništvu kompanija Kohlberg Kravis Roberts i Permira, a ovom kupovinom biće stvorena mreža u čijem su sastavu 24 tv-stanice, koje emituju besplatan program, zatim 24 tv-stanice za čiji program se plaća pretplata, kao i 22 radio stanice u ukupno 13 evropskih zemalja.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!